Muxsan update & CAN-uitlezer (2 video's!)

Door mux op donderdag 14 februari 2019 18:59 - Reacties (3)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 1.035

We hebben weer van alles te vertellen over de extender-accu's in elektrische auto's. Deze blogpost gaat alleen over de grote lijnen, lees vooral de nieuwsbrief om weer helemaal bij te zijn! We zijn nog niet begonnen met het ombouwen van auto's, vooral vanwege productievertragingen in het maken van batterijboxen, maar anderszins zijn we wel goed bezig met allemaal mooie dingen voor onze toekomstige klanten. Daarnaast ben ik ook continu bezig met het ontwikkelen van kleine stukjes elektronica om ons leven makkelijker te maken, want... tja, wat heb je aan het leven zonder elektronica?

Lees vooral eerst de nieuwsbrief

Snelladen en regeneratief remmen

Het grote voordeel van een elektrische auto die kan snelladen is dat je accu niet zo groot hoeft te zijn; op een lange rit maakt het niet zoveel uit of je 100 of 300km op een lading kunt doen, als je 600km moet rijden moet je evenveel kWh laden, en hoe sneller je kunt laden, des te sneller kun je rijden en des te sneller je op je bestemming aankomt. Dus theoretisch is de Leaf helemaal niet zo'n slechte langeafstandsauto; hij kan immers snelladen.

Nouja, dat valt dus af en toe tegen. In de zomer, met name met de 30kWh leaf, kun je op de maximale snelheid bij de meeste snelladers laden van 0-80%. Prima dus. Maar dat is niet de Leaf die onze meeste klanten hebben. Ik en vele anderen rijden rond in een 24kWh Leaf, en met name de eerste generatie is helemaal niet zo snel met laden. Door de gekozen accuchemie heb je, vooral als de accu wat gedegradeerd is en als het koud is, alleen de eerste 25% van je lading maximale snelheid. Daarna zakt het snel af, waardoor je van 0-80% in het winterweer van de afgelopen maanden maar met ca. 20-25kW gemiddeld laadt. Dan duurt het letterlijk een uur bij de snellader om 80% vol te raken, niet bepaald snel.

Dit langzamer laden komt door de hogere interne weerstand en hogere nominale spanning van de accu. De extenderaccu die wij inbouwen heeft ongeveer een 2x zo lage interne weerstand bij deze temperatuur en een lagere nominale spanning, waardoor je langer sneller kunt laden. Dit alles is samengevat in de volgende grafiek:

https://muxsan.com/muxsan-fast-charging.png

Klik op het plaatje voor een grotere versie

De hogere interne weerstand zorgt er ook voor dat de auto in dit koude weer vaak de schijfremmen moet gebruiken om te remmen. Dat is zonde; die remenergie wil je in de accu terugstoppen!

Deze beide problemen heb ik de afgelopen weken in één klap opgelost met enkele firmware-aanpassingen aan de MUXSAN-elektronica die met de extender wordt meegeleverd. Ik ben hier ontzettend blij mee, want dit maakt de auto in één klap een stuk bruikbaarder en prettiger in het dagelijks gebruik - zeker voor veelrijders of mensen die met de auto op vakantie willen. Voor de lokale forens is het wellicht wat minder van belang.

Leenauto van Gerrit Bleeker

Menig Tweaker die dit leest zal bekend zijn met Gerrit Bleeker, een dealer uit Purmerend die uitsluitend handelt in elektrische auto's. Gerrit is erg enthousiast over MUXSAN, en wil maar al te graag helpen met onze opstartfase. We zijn al een tijdje aan het dubben over hoe we om moeten gaan met klanten die graag vervangend vervoer willen hebben, en Gerrit kon ons hiermee uitstekend helpen. Aan het einde van deze maand verwachten we een Leaf met Tekna-pakket van hem te ontvangen die wij ombouwen met extender en de komende paar maanden - zolang Gerrit hem niet nodig heeft - aan onze klanten te kunnen uitlenen als vervangend vervoer, proefrit en als proefauto voor nieuwe features en aanpassingen.

CAN-uitleesapparaat en Granny Charger-accessoire

Wij, maar ook onze leverancier, hebben een hoop accumodules te verwerken. Deze accumodules bevatten een BMS dat via de CAN-bus uit te lezen is, waardoor je informatie kunt opvragen zoals individuele celspanningen en het CAN identifier waarmee de module praat. Deze informatie hebben we nodig om te weten welke modules bij welke anderen horen, maar ook om te zien of accu's opgeladen moeten worden. Het is voor de 'flow' in het bedrijf erg handig als we niet een mulitmeter moeten gebruiken om iedere module te meten en sorteren. Daarvoor heb ik dus een uitleesmodule gemaakt, waar ik meer over vertel in deze video:Aan het einde van de video zit een ludieke advertentie voor een nieuw product, dat stiekem wel iets wordt dat we gaan aanbieden. Ik heb al enkele video's gemaakt over mijn 'betere' granny charger: een laadkabel waarmee je uit ieder stopcontact kunt laden - en waarbij je kunt instellen hoeveel stroom je wilt trekken, tussen 6 en 16A. Om 16A uit een stopcontact te trekken moet de stekker en kabel speciaal worden aangepast. Zo moeten de geleiders minimaal 2,5mm2 zijn en moeten de contactpunten passief gekoeld worden om ervoor te zorgen dat het plastic van een stopcontact niet smelt. Dit is waarom de meeste granny chargers maar 10A leveren.

Op de granny charger die ik gebruik heb ik een kabel van 10 meter, en dat is al erg lang (typische laadkabels zijn 4 of 5 meter). Onlangs kom ik regelmatig bij Sjaak thuis, en hij heeft zowel zijn eigen elektrische auto als de Leaf van de zaak op de oprit staan - en dan is mijn laadkabel opeens te kort. Dus dan maar een verlengkabel?

Nope! Er zijn letterlijk nergens verlengkabels te koop die langdurig meer dan 10A aankunnen. Sterker nog, verlengkabels met meer dan 1,5mm2 geleiders hebben nooit Schuko-aansluitingen (standaard stopcontacten). Dus tja... dan maar zelf bouwen?

Klanten bij MUXSAN kunnen dus optioneel zo'n verlengkabel kopen. Die is niet alleen handig voor een autolader, ook als je zwaar gereedschap intensief wil gebruiken met een verlengkabel kan dit handig zijn. Zorg er wel voor dat het stopcontact waar je de kabel in steekt goed in elkaar steekt!

Je kunt deze kabel uiteraard ook zelf in elkaar zetten; alle onderdelen zijn bij Hornbach te krijgen. Een kabel van 10 meter kost je zo'n 35 euro om in elkaar te zetten.

[video] Another Muxsan update!

Door mux op vrijdag 30 november 2018 21:58 - Reacties (12)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 2.586

Er is veel gebeurd de laatste weken met het bedrijf van mij en Sjaak, dus maar weer een updatevideo. Hier praat ik over de stand van zaken met de elektronica en mechanica, deels gefaalde merchandise en goed gelukte achterwielophanging-upgrades!


[video] Programmable granny charger

Door mux op zaterdag 17 november 2018 08:57 - Reacties (12)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 1.795

Zoals ik in een aantal eerdere video's al heb laten zien ben ik al enige tijd bezig met een project om de zgn. 'granny charger' - een oplaadapparaat om je elektrische auto via een normaal stopcontact op te laden - te verbeteren. De elektronica zit gewoonlijk in een lelijk doosje dat aan de kabel hangt - die heb ik nu allemaal in de stekker verwerkt. En nu heb ik hem ook instelbaar gemaakt van 6-16A, zodat je zelfs op de camping (waar stopcontacten vaak beperkt zijn tot 8A) je auto kunt opladen.

[video] God mode unlocked - a transparent CAN bridge

Door mux op maandag 12 november 2018 08:22 - Reacties (8)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 3.195

Knutselen aan auto's is eigenlijk nog nooit zo makkelijk geweest als vandaag; waar je in het verleden nog vaak aan de gang moest met ranzige, zware, moeilijk te bereiken onderdelen, cilinders moest uitboren en dat soort ongein kun je vandaag de dag eigenlijk alles digitaal doen. Een hoop auto's zijn inmiddels volledig drive-by-wire, wat betekent dat er alleen een netwerkkabeltje tussen je gas- en rempedaal en de daadwerkelijke motor- en rembesturing zit. In mijn auto zit zelfs een elektrische stuurbekrachtiging. Het mist echter nog aan goede tools om met die commando's op de CAN-bus te spelen, en daarvoor heb ik een transparante CAN-brug gemaakt. In mijn Muxsan-project gebruik ik deze om de accucapaciteit en -temperatuur van de Nissan Leaf te veranderen, maar theoretisch kun je er de hele auto mee besturen

Muxsan company update

Door mux op maandag 17 september 2018 09:30 - Reacties (18)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 4.787

Two weeks ago now, we sent out a newsletter to the people on the pre-order list for Muxsan Leaf extender batteries. In this newsletter, we updated you on the goings on of the company and had a poll to ask about always-on internet functionality in the modification package. You also kindly responded and commented on the newsletter and accompanying video. In this video and blog, we're answering your questions and keeping you up to date on the company!

An update on the company

On tuesday, September 4th we signed the papers that will set up our official company, Muxsan Coöperatie UA.

Mux en Sjaak tekenen voor het opzetten van Muxsan Coöperatie UA

This means that fairly shortly, we will have an official limited liability company that enables us to do the business we need to do to convert Leafs with bigger batteries. Sounds boring, but it's quite a big step on the way and a bit of a psychological hurdle to have passed as well.

As you may be able to see in the video, I'm currently on holiday, and next week I will be partly back to work, but also working on another big project that will feature in a video soon. This means that real progress updates will start at the end of September and you should be able to see updates on converting the first car - our own 2014 Leaf - starting in October.

Newsletter poll and questions

Besides some general housekeeping, at the end of August we also sent out the first newsletter. Personally, I don't like to be spammed too much so we will keep the newsletters to a minimum. We have some feedback on the newsletter though, and instead of sending everybody another e-mail we're updating you via this blog and the videos. Please let us know if this is OK or whether you feel an e-mail newsletter is more appropriate.

In the newsletter, we asked whether an always-on internet connection would be a worthwhile feature to add to the converted Nissan Leafs. This may sound strange - what does an internet connection have to do with an extenderd battery? Well, it would be very handy if we could directly connect to the car and inspect the error codes it's throwing when inevitably one of our customers sits at the side of the road with a bugged car. This doesn't necessarily mean adding a modem and SIM card to the electronics, but it's the most versatile option. In addition to helping with debugging and remote assistance, it would allow for adding a wi-fi hotspot in the car and improved phone apps with much better responsiveness than the stock Nissan app. That being said, an always-on internet connection represents a significant security hazard.

So in the newsletter we polled everybody on the pre-order list and almost 50% of preorders filled out the poll, getting us a very representative sample. Most people didn't feel much for the internet connection and would rather just have a local bluetooth or similar connection that allowed them to interface the car. This option was chosen by almost 50% of respondents, so we're doing exactly that.

The first version of the battery pack will feature a Bluetooth/Wi-Fi combo chip (called ESP32) that you can connect to with your phone, without having to install any apps, and inspect the status of the car, change settings and resolve errors. Eventually, we will offer an always-on internet option, as this was the second most popular choice in the poll. This can be bought and installed separately but does require the extender electronics.

Besides the poll question, we also got a few e-mails and video comments with feedback and questions which are answered in the video and here in text form:

2011-12 and '13-17 Leafs will be eligible for conversion simultaneously
We bought the 2014 Leaf, so we'll be developing the battery packs for both generations of the car simultaneously.

There will be an on-line configurator for your purchase
Like ordering a Tesla or a Dell computer, you will be able to choose options like aeromods and a granny charger, as well as the size of your battery extender, in an online configurator. That way you know exactly up-front what everything will cost and what you're going to get.

We will not be offering upgraded on-board chargers soon
The 3.6/6.6kW on-board AC charger in the Leaf is fairly limiting, so people have been asking whether we can upgrade these. The simple answer is no; not soon at least. We definitely want to do this and offer it as a service, but the technical challenges are significant.

We will be offering the 2011-12 heater tweak
We'll be offering this mod.

You will get an EU VAT invoice
You'll be able to get your VAT back if you are an EU company and eligible for intracommunautary VAT rules.