Elektrische auto's verdienen trekhaken!

Door mux op maandag 13 mei 2019 17:38 - Reacties (22)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 5.823

Het is tijd om te gaan klagen over elektrische auto's. Nee, niet omdat ze 'te weinig' actieradius hebben, niet omdat ze zo duur zijn, maar omdat ze geen trekhaken hebben. Ik wed dat er genoeg Tweakers zijn die meevoelen met het gebrek aan trekhaak; hoe moet je nu die lading stenen, zand of bouwafval naar de stort brengen? Wat moet je met dat ding dat net te groot is om bij de Ikea in je auto te krijgen? En wat heb je nou aan een gratis aanhangwagen bij de Hornbach zonder trekhaak? Helaas is dit de realiteit voor bijna alle elekrische auto's, en om geen goede reden. Tijd om er wat aan te doen dus.

Mijn excuses voor dit eerstewereldsprobleem. Ik moet gewoon even klagen.

Trekgewicht

Voordat we naar de video gaan wat backstory. Vroeger - met name vóór ca. 1996 - was het vrij makkelijk om een trekhaak te nemen. Je kocht er gewoon een, en als er niet eentje beschikbaar was voor jouw type auto, kocht je een universele trekhaakkit die overal wel op past. Wel even kijken of je frame langsbalken of dwarsbalken heeft waar hij op gemonteerd moet worden. Je was wel altijd beperkt tot 750kg zonder geremde kar/1500kg met geremde kar en een maximum gecombineerd voertuig-aanhangergewicht van 3500kg. Maar praktisch iedere auto mocht een trekhaak.

Dit is niet meer zo. Auto's moeten nu van de fabrikant een goedkeuren krijgen om een trekhaak te mogen, en er kan tot op de kilo bepaald worden hoeveel de auto dan mag trekken. Daarnaast moet de trekhaak zelf ook voldoen aan een aantal normen, en mag er op een 'ongekeurde' trekhaak (of een auto met 0 trekgewicht) alleen een fietsendrager. Op zich is dit prima; op deze manier kan een hoop beunhazerij worden voorkomen met gevaarlijke trekhaakconstructies of overgewichtige aanhangers. Er rijden al genoeg gekken rond in de wereld.

Maar helaas, waar goede regels zijn, zijn altijd uitzonderingen te vinden die de consument benadelen, en zo ook in het geval van trekhaken. Zo bestaat er de Hyundai Kona; een pittige CUV die verkrijgbaar is in benzine, hybride en volelektrische variant. De auto is identiek, alleen de aandrijflijn en enkele ophangpunten voor o.a. de accu zijn verschillend tussen de uitvoeringen. Ook het achterframe is grootendeels identiek - zeker waar het neerkomt op de delen van de constructie die van toepassing zijn op een trekhaak. Doch, de benzinevariant mag 1200kg trekken en de elektrische... nul. Niks.

Dit is duidelijk geen constructieprobleem, dus wat is het dan? Batterijen of motoren die oververhitten? Batterijen die te snel leeg raken? Maar waarom mag er dan wel 600kg IN de auto gestopt worden, maar niet eraan gehangen worden? Dit is niet logisch.

De realiteit is dat fabrikanten gewoon ontzettend conservatief zijn en niet in het nieuws willen komen als iemand bedenkt met 120km/h de Brennerpas te willen beklimmen met caravan en in de fik vliegt door een oververhitte accu. Ondanks dat ditzelfde vaak genoeg gebeurt met plofmotoren; om niet te spreken van de vele kapotte koppelingsplaten van onze sleurhutlievende landgenoten in de bergen. Er is geen echte technische redenen voor het ontbreken van een trekgewicht op elektrische auto's; het is een angstreflex vanuit de fabrikanten.

Daarnaast moet de auto ook worden gekeurd op actieradius en CO2-uitstoot, en het trekgewicht heeft hier invloed op (omdat dat het combinatiegewicht van de auto hoger maakt). Veel hybride auto's, met name kleine hybrides, hebben daarom ook 0 kg trekgewicht - dit verbetert het verbruik op papier. Bij elektrische auto's, zeker vroegere modellen, zou dit invloed kunnen hebben op de actieradius op papier.

Dan maar naar de RDW?

Bij de RDW kun je dit rechttrekken. Als je een trekhaak kunt vinden met het juiste keurmerk (e-merk), kun je aankloppen bij de RDW in Lelystad en de benodigde tests doen; een hellingproef met volle aanhanger, optrekken, bochtjes draaien, je weet wel. Als dit allemaal goed gaat, zetten ze het trekgewicht van jouw auto op iets redelijks; typisch 750kg.

Ach, was het maar zo makkelijk. Menigeen heeft dit inmiddels geprobeerd, en vrij recent zijn twee tweakers in het Elektrische auto's-topic hier ook mee bezig geweest, met weinig succes. Niet alleen de autofabrikanten werken tegen - ook de RDW is een grote barrière in het bruikbaar maken van elektrische auto's. Zonder officieel trekgewicht op je kentekenbewijs kun je namelijk in de problemen komen als je alsnog gaat rijden met een aanhanger. Je kunt een boete van 120-410 euro krijgen en problemen krijgen met de verzekering als je een ongeluk krijgt met een illegale trekhaak of aanhanger. Ook vervalt je garantie.

Who has time for that

Dus hier hebben we de perfecte samenloop van omstandigheden om mux recalcitrant te maken. Autofabrikant zegt nee, RDW is tegendraads, nou, dan word ik ook tegendraads. Tijd om een trekhaak op m'n Leaf te zetten. Uiteraard alleen om op privéterrein te trekken. Ik zou niets illegaals willen doen, ik ben alleen recalcitrant :)

Muxsan update & CAN-uitlezer (2 video's!)

Door mux op donderdag 14 februari 2019 18:59 - Reacties (4)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 1.711

We hebben weer van alles te vertellen over de extender-accu's in elektrische auto's. Deze blogpost gaat alleen over de grote lijnen, lees vooral de nieuwsbrief om weer helemaal bij te zijn! We zijn nog niet begonnen met het ombouwen van auto's, vooral vanwege productievertragingen in het maken van batterijboxen, maar anderszins zijn we wel goed bezig met allemaal mooie dingen voor onze toekomstige klanten. Daarnaast ben ik ook continu bezig met het ontwikkelen van kleine stukjes elektronica om ons leven makkelijker te maken, want... tja, wat heb je aan het leven zonder elektronica?

Lees vooral eerst de nieuwsbrief

Snelladen en regeneratief remmen

Het grote voordeel van een elektrische auto die kan snelladen is dat je accu niet zo groot hoeft te zijn; op een lange rit maakt het niet zoveel uit of je 100 of 300km op een lading kunt doen, als je 600km moet rijden moet je evenveel kWh laden, en hoe sneller je kunt laden, des te sneller kun je rijden en des te sneller je op je bestemming aankomt. Dus theoretisch is de Leaf helemaal niet zo'n slechte langeafstandsauto; hij kan immers snelladen.

Nouja, dat valt dus af en toe tegen. In de zomer, met name met de 30kWh leaf, kun je op de maximale snelheid bij de meeste snelladers laden van 0-80%. Prima dus. Maar dat is niet de Leaf die onze meeste klanten hebben. Ik en vele anderen rijden rond in een 24kWh Leaf, en met name de eerste generatie is helemaal niet zo snel met laden. Door de gekozen accuchemie heb je, vooral als de accu wat gedegradeerd is en als het koud is, alleen de eerste 25% van je lading maximale snelheid. Daarna zakt het snel af, waardoor je van 0-80% in het winterweer van de afgelopen maanden maar met ca. 20-25kW gemiddeld laadt. Dan duurt het letterlijk een uur bij de snellader om 80% vol te raken, niet bepaald snel.

Dit langzamer laden komt door de hogere interne weerstand en hogere nominale spanning van de accu. De extenderaccu die wij inbouwen heeft ongeveer een 2x zo lage interne weerstand bij deze temperatuur en een lagere nominale spanning, waardoor je langer sneller kunt laden. Dit alles is samengevat in de volgende grafiek:

https://muxsan.com/muxsan-fast-charging.png

Klik op het plaatje voor een grotere versie

De hogere interne weerstand zorgt er ook voor dat de auto in dit koude weer vaak de schijfremmen moet gebruiken om te remmen. Dat is zonde; die remenergie wil je in de accu terugstoppen!

Deze beide problemen heb ik de afgelopen weken in één klap opgelost met enkele firmware-aanpassingen aan de MUXSAN-elektronica die met de extender wordt meegeleverd. Ik ben hier ontzettend blij mee, want dit maakt de auto in één klap een stuk bruikbaarder en prettiger in het dagelijks gebruik - zeker voor veelrijders of mensen die met de auto op vakantie willen. Voor de lokale forens is het wellicht wat minder van belang.

Leenauto van Gerrit Bleeker

Menig Tweaker die dit leest zal bekend zijn met Gerrit Bleeker, een dealer uit Purmerend die uitsluitend handelt in elektrische auto's. Gerrit is erg enthousiast over MUXSAN, en wil maar al te graag helpen met onze opstartfase. We zijn al een tijdje aan het dubben over hoe we om moeten gaan met klanten die graag vervangend vervoer willen hebben, en Gerrit kon ons hiermee uitstekend helpen. Aan het einde van deze maand verwachten we een Leaf met Tekna-pakket van hem te ontvangen die wij ombouwen met extender en de komende paar maanden - zolang Gerrit hem niet nodig heeft - aan onze klanten te kunnen uitlenen als vervangend vervoer, proefrit en als proefauto voor nieuwe features en aanpassingen.

CAN-uitleesapparaat en Granny Charger-accessoire

Wij, maar ook onze leverancier, hebben een hoop accumodules te verwerken. Deze accumodules bevatten een BMS dat via de CAN-bus uit te lezen is, waardoor je informatie kunt opvragen zoals individuele celspanningen en het CAN identifier waarmee de module praat. Deze informatie hebben we nodig om te weten welke modules bij welke anderen horen, maar ook om te zien of accu's opgeladen moeten worden. Het is voor de 'flow' in het bedrijf erg handig als we niet een mulitmeter moeten gebruiken om iedere module te meten en sorteren. Daarvoor heb ik dus een uitleesmodule gemaakt, waar ik meer over vertel in deze video:Aan het einde van de video zit een ludieke advertentie voor een nieuw product, dat stiekem wel iets wordt dat we gaan aanbieden. Ik heb al enkele video's gemaakt over mijn 'betere' granny charger: een laadkabel waarmee je uit ieder stopcontact kunt laden - en waarbij je kunt instellen hoeveel stroom je wilt trekken, tussen 6 en 16A. Om 16A uit een stopcontact te trekken moet de stekker en kabel speciaal worden aangepast. Zo moeten de geleiders minimaal 2,5mm2 zijn en moeten de contactpunten passief gekoeld worden om ervoor te zorgen dat het plastic van een stopcontact niet smelt. Dit is waarom de meeste granny chargers maar 10A leveren.

Op de granny charger die ik gebruik heb ik een kabel van 10 meter, en dat is al erg lang (typische laadkabels zijn 4 of 5 meter). Onlangs kom ik regelmatig bij Sjaak thuis, en hij heeft zowel zijn eigen elektrische auto als de Leaf van de zaak op de oprit staan - en dan is mijn laadkabel opeens te kort. Dus dan maar een verlengkabel?

Nope! Er zijn letterlijk nergens verlengkabels te koop die langdurig meer dan 10A aankunnen. Sterker nog, verlengkabels met meer dan 1,5mm2 geleiders hebben nooit Schuko-aansluitingen (standaard stopcontacten). Dus tja... dan maar zelf bouwen?

Klanten bij MUXSAN kunnen dus optioneel zo'n verlengkabel kopen. Die is niet alleen handig voor een autolader, ook als je zwaar gereedschap intensief wil gebruiken met een verlengkabel kan dit handig zijn. Zorg er wel voor dat het stopcontact waar je de kabel in steekt goed in elkaar steekt!

Je kunt deze kabel uiteraard ook zelf in elkaar zetten; alle onderdelen zijn bij Hornbach te krijgen. Een kabel van 10 meter kost je zo'n 35 euro om in elkaar te zetten.

[video] Another Muxsan update!

Door mux op vrijdag 30 november 2018 21:58 - Reacties (12)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 2.947

Er is veel gebeurd de laatste weken met het bedrijf van mij en Sjaak, dus maar weer een updatevideo. Hier praat ik over de stand van zaken met de elektronica en mechanica, deels gefaalde merchandise en goed gelukte achterwielophanging-upgrades!


[video] Programmable granny charger

Door mux op zaterdag 17 november 2018 08:57 - Reacties (12)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 2.082

Zoals ik in een aantal eerdere video's al heb laten zien ben ik al enige tijd bezig met een project om de zgn. 'granny charger' - een oplaadapparaat om je elektrische auto via een normaal stopcontact op te laden - te verbeteren. De elektronica zit gewoonlijk in een lelijk doosje dat aan de kabel hangt - die heb ik nu allemaal in de stekker verwerkt. En nu heb ik hem ook instelbaar gemaakt van 6-16A, zodat je zelfs op de camping (waar stopcontacten vaak beperkt zijn tot 8A) je auto kunt opladen.

[video] God mode unlocked - a transparent CAN bridge

Door mux op maandag 12 november 2018 08:22 - Reacties (8)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 3.428

Knutselen aan auto's is eigenlijk nog nooit zo makkelijk geweest als vandaag; waar je in het verleden nog vaak aan de gang moest met ranzige, zware, moeilijk te bereiken onderdelen, cilinders moest uitboren en dat soort ongein kun je vandaag de dag eigenlijk alles digitaal doen. Een hoop auto's zijn inmiddels volledig drive-by-wire, wat betekent dat er alleen een netwerkkabeltje tussen je gas- en rempedaal en de daadwerkelijke motor- en rembesturing zit. In mijn auto zit zelfs een elektrische stuurbekrachtiging. Het mist echter nog aan goede tools om met die commando's op de CAN-bus te spelen, en daarvoor heb ik een transparante CAN-brug gemaakt. In mijn Muxsan-project gebruik ik deze om de accucapaciteit en -temperatuur van de Nissan Leaf te veranderen, maar theoretisch kun je er de hele auto mee besturen