In deze blogserie doe ik uit de doeken hoe ik een kleine, goedkope, zuinige, snelle en passief gekoelde computer op basis van een Intel Core 2-generatie CPU heb gemaakt. In deze computer zit ook een back-upbatterij voor als de stroom uitvalt met een batterijtijd van zo'n 1-2 uur.

De grenzen van mITX opzoeken - deel 5

Door mux op zondag 31 oktober 2010 22:57 - Reacties (23)
Categorie: Passief gekoeld mITX Core 2-systeem, Views: 12.267

In deze serie over mijn Mini-ITX-systeem en efficientie van voedingen:
Deel 1 - Deel 2 - Deel 3 - Deel 4 - Deel 5 (je bent hier)

De laatste loodjes

Het heeft lang geduurd, maar hier is m'n laatste post in de serie over mijn passieve mini-ITX dualcore PC met SSD. Dennis2, in het kort dus. Wat is er sinds de laatste keer gebeurd? Pffff, een hoop en weinig tegelijk. Zoals altijd: de laatste loodjes wegen het zwaarst.

Ik had het eerder al aangekondigd: dit keer een post die wat makkelijker te verteren is voor de meesten. Ik zal mijn bevindingen grootendeels in plaatjes uitleggen.

Lees verder »

De grenzen van mITX opzoeken - deel 4

Door mux op vrijdag 10 september 2010 00:24 - Reacties (16)
Categorie: Passief gekoeld mITX Core 2-systeem, Views: 8.077

In deze serie over mijn Mini-ITX-systeem en efficientie van voedingen:
Deel 1 - Deel 2 - Deel 3 - Deel 4 (je bent hier) - Deel 5

Het is geniaal

Werkelijk. Wat je hier gaat lezen is porno voor mensen die met low-power computers bezig zijn. Ik word helemaal warm van binnen. Of eigenlijk koud, want het wordt niet warm. Nouja, you get the point. Waarvan word ik warm danwel koud? Nou, in het kort: Een PC die:

- helemaal passief werkt met de brakste passieve cpu-koeler ooit
- 40W maximaal trekt
- een desktopprocessor heeft die 14W verbruikt onder volle belasting
- ongelooflijk snel aanvoelt door de SSD
- geen enkele concessie doet op het gebied van media
- achter je monitor past
- 200 euro kost

Did I mention it was f*cking fast?

Lees verder »

De grenzen van mItx opzoeken - deel 3

Door mux op zondag 5 september 2010 00:25 - Reacties (8)
Categorie: Passief gekoeld mITX Core 2-systeem, Views: 9.185

In deze serie over mijn Mini-ITX-systeem en efficientie van voedingen:
Deel 1 - Deel 2 - Deel 3 (je bent hier) - Deel 4 - Deel 5

Losse eindjes

Ik wil het in dit deel even over heel veel verschillende dingen hebben waar ik eerder nog niet aan toegekomen ben. Het betreft:

- mijn idee van een computer voor de power user
- waarom je geen wide-input picopsu wil
- mijn veranderde plannen over de stroomvoorziening van het ITX-systeem (met UPS en ingebouwde adapter)
- wat dingetjes over vermogen en stroom meten

Lees verder »

De grenzen van mITX opzoeken - deel 2

Door mux op zaterdag 4 september 2010 00:19 - Reacties (14)
Categorie: Passief gekoeld mITX Core 2-systeem, Views: 7.784

De grenzen van mITX - het vervolg

In deze serie over mijn Mini-ITX-systeem en efficientie van voedingen:
Deel 1 - Deel 2 (je bent hier) - Deel 3 - Deel 4 - Deel 5
De bouw
Helaas is er weinig vooruitgang te melden hier. Ik heb alles binnen, behalve de CPU. Het was de bedoeling dat alles er vandaag zou zijn maar de CPu moet uit België komen, en dat schijnt er toch wel 4 werkdagen over te doen in plaats van de 2 die ik in m'n hoofd had. Achja, kan gebeuren.

Wel heb ik mijn wens ge-uit om het ding helemaal passief te laten lopen. Waarom vraag je? Hij komt in een slaapkamer te hangen, ik daag je uit om een stoffigere plek te vinden. Gezien het kastje helemaal open is weet ik zeker dat welke koeler dan ook binnen de kortste keren vol met stof gaat zitten, en dat is voor een elders passief kastje toch wel erg brak. Maar, oplettende tweakers hebben gezien dat ik in mijn boodschappenlijstje van de vorige keer geen CPU-koeler heb gezet. Dat klopt, ik weet namelijk nog niet wat ik ga gebruiken.

Lees verder »

De grenzen van mITX opzoeken.

Door mux op woensdag 1 september 2010 21:36 - Reacties (23)
Categorie: Passief gekoeld mITX Core 2-systeem, Views: 9.615

In deze serie over mijn Mini-ITX-systeem en efficientie van voedingen:
Deel 1 (je bent hier) - Deel 2 - Deel 3 - Deel 4 - Deel 5

Introductie

Ik ben iemand die graag technologie gebruikt - overal. Intimi weten dat ik een lange tijd in mijn badkamer een computer had hangen (met alle voorzorgsmaatregelen om het brand- en spatwaterveilig te houden), mijn bureau bestaat voor het grootste deel uit computers, en op het hoogtepunt van mijn bouwmanie had ik 7 computers in mijn appartementje van 80 vierkante meter staan. Allemaal voor mezelf :D

Dit heb ik lange tijd bekostigd door gratis tweedehandsmateriaal te gebruiken; grootendeels afgeserveerde hardware van de universiteit, kennissen en het een en ander van gemeentewerven ('milieustraten'). Dat werkte eigenlijk bijzonder goed en ik heb ook een aardige duit weten te verdienen met de verkoop en doorverkoop van tweedehands materialen. Overigens - tweedehands spullen via tweakers.net verkopen is ongeveer het meest relaxte wat je ooit kunt doen, zeker met een studenten-OV. Mensen in de verste uithoeken van het land willen de meest onbenullige dingen nog wel eens van je kopen - en soms wil je zelf ook nog eens wat leuks hebben dat in - ik noem maar een gat - Winterswijk ligt. Stap dan eens op een mooie lentedag de trein in, maak de reis van 3 uur, loop een stukje door iets dat eigenlijk helemaal niet op Nederland lijkt en waar je niemand kunt verstaan en je komt bij dat baken van vertrouwdheid terecht: een andere tweaker. Helemaal blij met je economisch onrendabele artikel loop je het toch wel irritant lange eind terug naar de trein en in de roes van ontdekking lijkt de terugreis opeens een stuk korter dan hij was - waarschijnlijk door de muziek op de PDA die je voor nagenoeg geen geld twee weken eerder had gekocht. Ab-so-luut geniaal.

Maar ik groei op en door in mijn computerkunsten. Mijn studie werd ook steeds intensiever en vanaf ongeveer 2 jaar geleden maakte ik eigenlijk geen tijd meer vrij om voor mezelf computers te bouwen en me in het tweedehandscircuit te begeven. Ondertussen kreeg ik wel meer baantjes en verdiende ik zowaar geld met studentenprojectwerk. Opeens kreeg ik weer computerwerk: een grote klant die mij regelmatig vraagt om computers te maken waarvan nagenoeg de enige eis is: het moet top-notch zijn. En dat brengt geld in het laatje, terwijl ik ondertussen weer helemaal bij ben met de allernieuwste hardware.

Ondertussen ben ik best een geitenwollen sok en samen met het feit dat ik bijna niet meer game is het tegenwoordig voor mij mogelijk om prachtige systeempjes te bouwen die bijna niks verbruiken. Met het verdiende geld en de geleerde kennis van de afgelopen jaren en vooral de afgelopen maanden werd het tijd om eindelijk iets voor mezelf in elkaar te zetten van helemaal gloednieuwe onderdelen. Nouja, tweedehands gloednieuwe onderdelen natuurlijk :+

Lees verder »