Hierin leg ik uit hoe adapters, computervoedingen en eigenlijk alle schakelende voeding van binnen werken.

Hoe werkt een voeding nou precies - deel 3

Door mux op donderdag 3 februari 2011 18:49 - Reacties (21)
Categorie: Hoe werkt een voeding precies?, Views: 22.782

In deze serie over voedingen en power quality:
Deel 1 (Power factor) - Deel 2 (Voedingen, Deel 1) - Deel 3 (Voedingen, Deel 2) - Deel 4 (Voedingen, Deel 3) (je bent hier)


Mijn excuses voor mijn Valve-definitie van 'morgen'. Ik had deze post gisteren willen publiceren, maar ik wilde toch nog wat meer mensen die het nakeken.

Dit is het vierde deel van mijn blogserie over voedingen en power quality, en tegelijk het derde deel van mijn verhandeling over de ins en outs van voedingen. De vorige keer hadden we het over schakeltopologieën. Dat was een ontzettend droog en lang verhaal. Vandaag wordt het leuker, want we gaan het over veren, gewichtjes, explosies, het nut en de onzin van 80 Plus, allemaal dingen die fout worden gemeten door reviewers (anderen bashen is áltijd leuk) hebben... en we gaan het hebben over hóe je nou een voeding moet uitkiezen met een schuin oog naar verbruik. Als laatste ga ik vertellen waarom je deze hele blogserie nou eigenlijk gelezen hebt. Was het eigenlijk allemaal een truc om jullie je huiswerk te laten doen? Of heeft dit alles een praktisch nut?

http://img.youtube.com/vi/4Yxy3MMDHts/0.jpg

Lees verder »

Hoe werkt een voeding nou precies - deel 2

Door mux op dinsdag 1 februari 2011 21:40 - Reacties (10)
Categorie: Hoe werkt een voeding precies?, Views: 14.751

In deze serie over voedingen en power quality:
Deel 1 (Power factor) - Deel 2 (Voedingen, Deel 1) - Deel 3 (Voedingen, Deel 2) (je bent hier)


Dit is het derde deel van mijn blogserie over voedingen en power quality, en tegelijk het tweede deel van mijn verhandeling over de ins en outs van voedingen. De vorige keer heb ik het over de verschillende keurmerken op voedingen, ratings, het ingangsfilter en AC-storing gehad. Vandaag behandel ik het deel in een schakelende voeding dat daadwerkelijk schakelt en behandel ik de reden om een resonante topologie te willen hebben. Wait, what?

Laten we snel beginnen!
Het schakelgedeelte


Lees verder »

Hoe werkt een voeding nou precies - deel 1

Door mux op zondag 30 januari 2011 13:07 - Reacties (12)
Categorie: Hoe werkt een voeding precies?, Views: 36.130

In deze serie over voedingen en power quality:
Deel 1 (Power factor) - Deel 2 (Voedingen, Deel 1) (je bent hier) - Deel 3 (Voedingen, Deel 2)


Dit blog is de tweede monsterblogpost met een onderwerp gerelateerd aan voedingen, efficiëntie en power quality. Voedingen in de breedste zin van het woord: adapters, ATX-voedingen, maar ook bijvoorbeeld je telefoonlader. Als er maar netspanning ingaat en gelijkspanning uitkomt. Over deze onderwerpen bestaat veel, heel veel onduidelijkheid en onbegrip. Al deze onderwerpen zijn verder ook veel breder toepasbaar dan alleen op het gebied van zuinigheid; überhaupt het kiezen van de juiste voeding en de waarheid achter de marketing van 80 plus gold voedingen e.d. zullen hier in hun volledigheid worden besproken. Als je dit hebt gelezen (en begrepen) zul je veel beter kunnen inschatten wanneer een voeding nou wel of niet kwalitatief goed en efficiënt is. Ik zal diep en soms hard in de materie gaan (that's what he said). Veel informatie hier zul je niet zo georganiseerd terugvinden op het wijde web. Maar voordat we kunnen beginnen met hoe een voeding intern werkt, is het nuttig om even stil te staan bij wat geschiedenis.

Lees verder »