Floppy2, mijn zuinige NAS

Door mux op zaterdag 9 februari 2013 16:22 - Reacties (42)
Categorie: Floppy2, een zuinige NAS, Views: 48.692

Man, wat heb ik lang niet van me laten horen. Ik ben momenteel fulltime bezig mijn studie af te maken, de blogs staan even op de achtergrond. Desalniettemin heb ik de afgelopen weken eindelijk mijn data-strategie afgerond en deze wil ik graag met jullie delen. Oh en totaal ongerelateerd: Tweakers.net heeft een video-interview over mij gemaakt!

Data-beheer, een veel te officiëel woord voor 'waar bewaar ik mijn documenten', is geen bijzonder intuïtief proces. Als je mensen gewoon hun gang laat gaan, zeker op een Windows-computer, worden zowel belangrijke als onbelangrijke documenten over de hele computer verspreid. Als je meerdere computers hebt (zoals ik) weet je al gauw niet meer waar en op welke computer verschillende dingen staan. En als je dan ook nog eens backups wil maken van je data wordt het een zootje. Daarom heb ik het anders aangepakt in mijn huis.


Het verbruik van mijn hele meterkast terwijl een backup draait
Waar zet ik mijn data?
Er zijn verschillende soorten data:
 • Het besturingssysteem, een unieke installatie voor iedere computer
 • Programma's en andere vervangbare programmacode
 • Gebruikersdata
Een besturingssysteem en programma's kun je opnieuw installeren. Gebruikersdata is onvervangbaar: documenten, spreadsheets, foto's en video, savegames, etc. Deze dient dus een speciale behandeling te krijgen om ervoor te zorgen dat je dit ook daadwerkelijk niet kwijtraakt.

In de meeste computers van tweakers wordt daarom tegenwoordig een SSD gebruikt voor het besturingssysteem en de programma's en een harde schijf voor alle gebruikersdata. Vóór de tijd van SSDs werd dit gedaan door partities op je harde schijf te maken. Maar wat nou als ik meerdere computers heb en wel overal bij m'n data wil kunnen?

Dan moet je de data centraal opslaan, op een NAS (network attached storage). Een NAS kan vele vormen hebben - er zijn kant-en-klare kastjes, maar je kunt ook een computer gebruiken als NAS. Dat kan een van je clientcomputers zijn die toevallig vaak aanstaat, maar ook een volledig aparte computer. Dat is wat ik heb gedaan en deze vorm van centrale opslag heeft veel voordelen.
Backups, backups, backups
Omdat je gebruikersdata belangrijk is en bewaard moet blijven, moet je backups maken. Sommige mensen denken dat je met een RAID1-array je data beschermt, niets is minder waar. Het enige wat volledige bescherming geeft tegen verlies van onvervangbare data is backups. Niet één, meerdere. Want wat kan er gebeuren met je data?
 • Je harde schijf kan crashen zonder waarschuwing (hoewel veel schijven voorspelbaar degraderen)
 • De computer waarop je data staat kan worden gestolen (vooral van toepassing op laptops)
 • Een calamiteit kan je data beschadigen of vernietigen (brand, overstroming, blikseminslag)
 • Jij, een andere persoon of een virus verwijdert bestanden
 • Je overschrijft een bestand met verkeerde data of een bestand raakt corrupt
De enige manier om je tegen al deze problemen te beschermen is om een backup te hebben die:
 • Automatisch en regelmatig gebeurt
 • Niet op dezelfde harde schijf staat als de originele data
 • Je bestanden versleutelt (zodat ook bij diefstal van je backup je data niet op straat ligt) en kan samenwerken met versleutelde bestandssystemen zoals truecrypt
 • Niet op dezelfde locatie staat als de originele data (de kans dat in twee verschillende locaties tegelijk een brand of blikseminslag gebeurt is heel klein)
 • Oudere versies van bestanden ook onthoudt
Dit beschermt je tegen alle mogelijke problemen die je originele data kunnen hebben. Maar naast deze eigenschappen wil je nog een paar praktische problemen oplossen. Zoals in het lijstje hierboven staat wil je je backup ergens anders hebben dan je eigen huis, maar ook automatisch en regelmatig. Een logische optie is dus een online backup, en dan loop je tegen het probleem van bandbreedte aan. In mijn huis heb ik ADSL, met in de praktijk maar ongeveer 100-120kB/s uploadsnelheid. Zelfs als ik alle niet-essentiële data uit mijn backup verwijder blijft er nog steeds zo'n 350GB over welke ik moet uploaden. Een snelle rekensom zegt dat dit een maand lang non-stop uploaden is! En stel dat ik door een calamiteit al mijn data kwijtraak, dan moet ik zelfs voor zo'n kleine hoeveelheid data nog steeds dagen wachten tot ik het allemaal terug heb.

Daarom wil je niet alleen een on-line backup. De online backup is een last resort, een oplossing voor als alle andere backups falen. Voor alle andere situaties wil je een backup hebben die je snel kunt claimen en afhankelijk van hoe belangrijk of waardevol je data is kun je dat doen door:
 • Te backuppen naar een externe harde schijf
 • Te backuppen naar een huis van je familie, vrienden, etc.
De laatste optie geeft je iets meer zekerheid, maar geeft wederom het probleem van je uploadsnelheid. Vooral mensen die veel met foto/videomateriaal of zelfgecompileerde software werken hebben altijd een lokale backup. Overigens geldt ook hier: RAID is absoluut geen oplossing!
Floppy2

Rechtsboven is floppy2, daaronder modem en switch, links een youless en door het gehele beeld één grote dradenbende :).

Dit alles was een inleiding om uit te leggen waarom ik met mijn NAS en thuisnetwerk heb gedaan wat ik heb gedaan. Dit is namelijk hoe het er uitziet:

http://tweakers.net/ext/f/vyVKRu2nPhF0mIhqdblwJ90R/full.png
Het lettertype is niet geweldig duidelijk, maar die tekst die lijkt op '550' zegt eigenlijk 'SSD'.

Al mijn computers in huis (Coe, Fluffy2, Fikki3 en Dennis2) hebben enkel en alleen een zo klein mogelijke SSD met het besturingssysteem (gemengd Windows XP, 7 en 8 ) en een aantal programma's. Door de SSDs klein te houden (40 à 64GB) kom ik ook niet in de verleiding om bestanden op de computers zelf op te slaan; alles komt op de NAS te staan.

Vervolgens verzorgt de NAS een automatische backup naar de cloudbackupdienst Crashplan (afgekort CP). Deze backupdienst voldoet volledig aan mijn lijstje:
 • Werkt prima op een met truecrypt versleutelde SSD
 • Versleutelt de backupdata met een zelfgekozen wachtwoord vóórdat het mijn huis verlaat
 • Kan ook lokale backups maken
 • Kan ook naar vrienden/familie backuppen over het internet (en dat gaat relatief pijnloos)
 • Backups gebeuren op een zelfingestelde frequentie
 • Oudere versies van bestanden kunnen worden opgevraagd uit het archief en de tijd tussen versies kan vrij gekozen worden
Behalve de backup naar de cloud doe ik ook een backup naar een medetweaker, Dadona. Hij heeft een aantal computers staan waaronder een server met ZFS-array waarop mijn backup staat. Hiervoor heb ik niets naar hem hoeven uploaden; ik heb een lokale backup gemaakt naar een externe harde schijf en vervolgens die schijf aan hem gegeven. Nadat hij het archief heeft gekopiëerd naar zijn harde schijf en toegevoegd aan zijn Crashplan-installatie herkende mijn NAS dit automatisch als een valide backuparchief en synchroniseerde de bestanden die in de tussentijd veranderd waren.

Om het een beetje eerlijk te houden functioneert Floppy2 ook als backuplocatie voor Dadona. Hij heeft mij een 3TB harde schijf gegeven met zijn backuparchief erop en die heb ik in mijn NAS gestoken. Op dezelfde manier worden daarop nu backups gedraaid van de verschillende computers in Dadona's huis. Als één van ons nu snel een volledig backuparchief nodig heeft kunnen we zelfs fietsend binnen een uur beschikken over onze data. Veel sneller dan downloaden vanuit de cloud!
Maar... waar zijn de mods?


Een computer die ik maak is niet volledig zonder zware hardware-modding. Omdat Floppy2 altijd aanstaat is ook het verbruik erg belangrijk. Dit is hoe hij er schematisch uitziet:Als basis voor Floppy2 heb ik een MSI H61M-E35 moederbord genomen, wat ruwweg dezelfde zuinigheidsbehandeling heeft gekregen als Fikki3, maar dan met een stock-koeler en onboard NIC. De processor is een Celeron G530, het geheugen een overgebleven GeIL 4GB 1333MHz DIMM die ik nog had liggen (vanwege de Celeron loopt hij maar op 1066MHz). De NAS boot vanaf een Corsair Force 64GB SSD, wat een SSD is op basis van de heel zuinige, maar ook niet bijster snelle Phison-controllers. Het systeem wordt gevoed door een aangepaste Dell PA-3E adapter, die gewoonlijk op 19V loopt, maar welke ik door het uitgangs-feedbackcircuit aan te passen heb kunnen aanpassen naar 12V (waardoor hij tegelijk aanzienlijk zuiniger wordt). De basis van dit systeem - dus moederbord+proc+geheugen+SSD+voeding - verbruikt ongeveer 8W idle. Ietsjes zuiniger dan Fikki3, maar ondanks de bescheiden specificaties toch hongeriger dan Fluffy2. Met draaiende harde schijven verbruikt hij ongeveer 13W.

De voeding laadt continu de batterij op die ervoor zorgt dat Floppy2 én alle netwerkapparatuur in mijn huis blijft werken in het geval van stroomuitval. De batterij overbrugt ongeveer een uur aan typisch gebruik, voornamelijk omdat de router (een d-link DIR-655) die er ook aan hangt vreemd gaat doen als zijn voedingsspanning onder de 11.4V komt.

Daarover gesproken: Als de stroom uitvalt heb je er natuurlijk niks aan dat je NAS wel werkt, maar je niet bij je bestanden kunt omdat de netwerkapparatuur tussen jou en de NAS uit is gegaan. Gezien zowel de router als het modem van zichzelf op 12V lopen heb ik hen dus ook aan de noodstroomvoorziening van Floppy2 gehangen. Daarnaast is dit een mooie besparing op het aantal adapters en stekkers in het stopcontact.

Een secundaire functie van de batterij is het opvangen van piekverbruik. Een voeding is niet efficiënt als je hem heel licht belast, maar in de praktijk staat ook mijn NAS-systeem met bijbehorende netwerkapparatuur maar zo'n 18-24W te trekken uit de voeding. Een voeding werkt het efficiëntst als hij ongeveer 50% belast wordt, dus zou je het liefst een 60W adapter gebruiken. En what do you know, die Dell PA-3E met modificaties heeft zijn efficiëntiepiek ongeveer rond de 25W output.

Maar wat nou als die 3TB schijf, mijn 1TB schijf en de processor allemaal besluiten even op piekvermogen te draaien? Dan trekt dit systeem opeens 65W uit de adapter, plus nog eens de netwerkapparatuur. De voeding zou over zijn nek gaan en uitvallen. In dat soort gevallen vangt de li-ion accu deze pieken op en levert kortstondig het extra benodigde vermogen. Ik weet dat dit soort situaties nooit langer dan enkele seconden duren, dus het zal op deze manier nooit voorkomen dat de accu leeggetrokken wordt, desondanks kan ik wel een efficiëntere adapterkeuze gebruiken!

Conclusie
Floppy2 draait inmiddels al bijna een halfjaar in dit huis, maar pas in de afgelopen weken heb ik het sluitstuk van de NAS - de meervoudig uitgevoerde backupvoorziening - afgerond. Daarom leek dit me een mooi moment om zowel de hardware als de software eens op een rijtje te zetten voor de mensen die geïnteresseerd zijn in zulke dingen.

Ik heb het idee dat ik met dit project een ideale oplossing voor mijn persoonlijke data heb neergezet. Ik heb eindelijk al mijn data op één plek, beschikbaar vanuit elke locatie binnen en buiten mijn huis. Ik heb een snelle en langzame backup opgezet die veilig genoeg is versleuteld om bij een vreemdeling in huis te laten slingeren. Al mijn netwerkapparatuur - sterker nog, al mijn computers - blijven werken als ik besluit alle stroom af te zetten om ergens aan elektra te werken. En het geheel is zodanig zuinig dat ik het probleemloos 24/7 aan kan laten staan. Tot de volgende keer!
Nawoord
Ik had deze blogpost afgelopen maandag al geschreven en what do you know: afgelopen dinsdag gaf mijn primaire computer Fluffy (een laptop, voorloper van Fluffy2) de geest. Ben ik even blij dat ik in ieder geval geen belangrijke data kwijt ben!

Volgende: BBG Zuinige Server (Maart 2013) 03-'13 BBG Zuinige Server (Maart 2013)
Volgende: Nog een prijs gewonnen + Coe! 12-'12 Nog een prijs gewonnen + Coe!

Reacties


Door Tweakers user jakkes72, zaterdag 9 februari 2013 17:04

Vraagje:
Hoe laad je die accu op? Enkel en alleen door er 12 V= op te zetten? Of is het iets meer dan 12V=
Welke accu's gebruik je?

Ik ben nog steeds denkende over hoe ik een soort gelijke oplossing in kan passen voor onderstaande:
- Server - ASROCK B75M-ITX.
- NAS - Synology 712+.
- Switch - HP of mijn 3com managed vs netgear non-managed.
- Router - Fritzbox 7390.
- Modem - enexis glasmodem.

Wat ik alleen als extra "wens" heb is om de opgenomen 12V= te meten qua verbruik.

Door Tweakers user Snowmiss, zaterdag 9 februari 2013 17:15

Voor mij is de opmerking dat alle pc's slechts een kleine ssd hebben om te voorkomen dat je toch teveel wilt opslaan een beetje een eye-opener. Eens kijken of ik dat hier ook kan implementeren.

Door Tweakers user mux, zaterdag 9 februari 2013 17:30

jakkes72 schreef op zaterdag 09 februari 2013 @ 17:04:
Vraagje:
Hoe laad je die accu op? Enkel en alleen door er 12 V= op te zetten? Of is het iets meer dan 12V=
Welke accu's gebruik je?
Jep, ik laad ze op door ze simpelweg parallel aan de adapter te hebben. De computer zet zichzelf uit als de batterij onder de 10.6V komt en ik heb de adapter zo gemod (droop regulation) dat hij nog steeds goed werkt als de batterij helemaal leeg is. Balancing is volledig passief met een weerstandsnetwerk.

De batterijen zijn panasonic 18650's uit Dell-laptopaccu's. Verder weet ik niet precies wat de specs zijn, maar ze doen ongeveer 2300mAh/9.2Wh per stuk.
Ik ben nog steeds denkende over hoe ik een soort gelijke oplossing in kan passen voor onderstaande:
- Server - ASROCK B75M-ITX.
- NAS - Synology 712+.
- Switch - HP of mijn 3com managed vs netgear non-managed.
- Router - Fritzbox 7390.
- Modem - enexis glasmodem.

Wat ik alleen als extra "wens" heb is om de opgenomen 12V= te meten qua verbruik.
Je moet wel een klein beetje weten wat je doet om het ook met een accu te doen zoals ik heb gedaan. Je moet enigszins garanderen dat de accu nooit te heet wordt en dat cellen niet kunnen overladen, liefst met een protectiecircuit.

Verder wil je het liefst dat alle apparatuur die je eraan hangt 12V of 5V compatible is zodat je gebruik kunt maken van standaardspanningen die in de computer beschikbaar zijn.

En wat betreft het opgenomen 12V-verbruik: in de huidige situatie weet ik het niet precies, maar de adapter is bij 6W belasting 80% efficiënt en bij 20W belasting 87%.

Door Tweakers user jakkes72, zaterdag 9 februari 2013 17:52

Vooral het overladen van een accu tegengaan lijkt me wellicht lastig.., want daardoor word de accu te heet volgens mij..
Zou een onderhoudsvrije accu van bv conrad van 12V/9Ah ook werken in zo'n setup?
En zou ik eventueel met deze http://www.conrad.nl/ce/n...oodzuur-Loodgel-Loodvlies de accu op kunnen laden, en gelijktijdig de rest voeden?

Alles eerst eens inventariseren om te kijken welke spanningen er nodig zijn, pluggen enz..

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 9 februari 2013 18:21

een vergelijkbare setup zou ik ook heel graag willen, een beetje server kast ... waar eigenlijk alles in zit dat je wilt hebben ik zit her wel met een glasvezel network termination unit (ntu)... maar daarachter hang een router, en een 8poort switch. bovendien wil ik er een servertje bij gaan hangen.

echt handig met die dingen ben ik alleen niet anders had ik een en ander al lang aan elkaar gekoppeld. (bijv een zuinige server en de 2 netwerk componenten aan de zelfde simpele voeding te hangen zou wellicht al een berg schelen in plaats van die 2 prut adaptors en een flink onderbelaste computer voeding.

ondanks dat ik al je blogs zo'n beetje heb gelezen zou ik nog steeds niet weten waar te beginnen (NIET bij m'n soldeerbout dat is alvast zeker)

Door Jan-Willem, zaterdag 9 februari 2013 18:31

Interessant dat Crashplan, erg aantrekkelijke prijzen ook! Wat ik mij alleen afvraag is of je je niet een beetje bezwaard voelde toen je die 4TB overpompte ;) Of heb je een selectie van bestanden gemaakt? Ik heb hier zelf 4TB aan opnames staan, wil die graag gedubbeld hebben, maar dat gaat natuurlijk dagen duren voordat dat in Amerika staat :+

Wat ik mij trouwens af vroeg is hoe Crashplan door had dat die externe HDD dezelfde backup betrof? En werkt dat ook zo mooi als je bepaalde bestanden zowel op PC1 als PC2 hebt staan?

Door Tweakers user Dadona, zaterdag 9 februari 2013 20:14

Jan-Willem schreef op zaterdag 09 februari 2013 @ 18:31:
Interessant dat Crashplan, erg aantrekkelijke prijzen ook! Wat ik mij alleen afvraag is of je je niet een beetje bezwaard voelde toen je die 4TB overpompte ;) Of heb je een selectie van bestanden gemaakt? Ik heb hier zelf 4TB aan opnames staan, wil die graag gedubbeld hebben, maar dat gaat natuurlijk dagen duren voordat dat in Amerika staat :+
Emile heeft geen 4TB aan data. Ik denk dat de verwarring komt door het feit dat er een 1TB en 3TB schijf zijn uitgewisseld. Hij heeft uiteindelijk waarschijnlijk iets van 500-600GB naar Crashplan Central gestuurd.
Met 4TB aan opnamen dan zou ik toch echt aan Europese opslag denken. Je kunt alleen maar uploaden als je naar Crashplan Central (VS) wil uploaden. 'Seeden' (door een harde schijf met de backupop te sturen naar de hoster) is alleen mogelijk voor mensen in de VS. Zo zit er ook een (duurdere) Crashplan hoster in Nederland (Delft, met dataopslag in Alphen, .., ...) Dan zul je waarschijnlijk de ook de optie krijgen om data te 'seeden' naar de hoster.
Wat ik mij trouwens af vroeg is hoe Crashplan door had dat die externe HDD dezelfde backup betrof? En werkt dat ook zo mooi als je bepaalde bestanden zowel op PC1 als PC2 hebt staan?
Het is doodsimpel. Je maakt een lokale backup. Die lokale backup komt in een map met een nummer van iets van 18 cijfers. Die map met de inhoud moet je dan aan een ander geven / een andere pc zetten. Vervolgens kun je in de interface van Crashplan een backup archief aansluiten. Als iemand anders dat archief aansluit dan regelt dat meteen het hele 'vriend' gebeuren van Crashplan. Ofwel, aansluiten en de backup begint meteen te ratelen.
En met de PC1 en PC2 doel je vast op de-duplicatie. Dat gebeurt per computer, helaas. Ik kan mij voorstellen dat dit technisch toch lastig is in te passen aangezien je anders met bijvoorbeeld het seeden een probleem kunt krijgen.
Voor meer informatie kun je op de Crashplan site terecht. Ze hebben verrassend veel, goede, heldere informatie over hoe je met de software overweg kan. Zo kun je daar ook een prima uitleg vinden hoe je Crashplan headless kunt draaien.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 9 februari 2013 20:18]


Door Tweakers user jakkes72, zaterdag 9 februari 2013 20:26

Mijn (!!!) data en vertrouwelijke informatie op een dienst zetten die in Amerika draait...., echt niet. Jou data kan volgens mij opgeëist worden door de Amerikaanse overheid. Volgens mij kunnen ze je zelfs verplichten om eventuele wachtwoorden/encryptie te overhandigen (patriot act)
(Bovenstaande is voor zover IK weet, het kan ook anders zijn)

Door Tweakers user sloth, zaterdag 9 februari 2013 21:06

En voor iemand met "ja maar, je kan toch je eigen private key gebruiken bij CP?" afkomt:

je hebt geen enkele zekerheid dat deze private key niet stiekem wordt mee geüpload bij de geëncrypteerde bestanden. Sterker nog, net door de patriot act zou het een verplichting van de Amerikaanse overheid aan CrashPlan kunnen zijn, zodat ze ten alle tijden aan de data kunnen bij het vermoeden van terrorisme.

Om toch wat meer privacy te hebben maak ik gebruik van TrueCrypt containers om gevoelige data in de cloud te plaatsen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 9 februari 2013 21:07]


Door Tweakers user mux, zaterdag 9 februari 2013 22:13

jakkes72 schreef op zaterdag 09 februari 2013 @ 17:52:
Vooral het overladen van een accu tegengaan lijkt me wellicht lastig.., want daardoor word de accu te heet volgens mij..
Zou een onderhoudsvrije accu van bv conrad van 12V/9Ah ook werken in zo'n setup?
Loodaccu's zijn ook een hele goede optie, maar erg zwaar en groot (en moeilijk in de kast te krijgen!) vergeleken met li-ion. De loodaccu kun je ook gewoon parallel aan de 12V zetten om te laden, geen aparte lader voor nodig. Als je genoeg ruimte hebt in de kast en een picopsu gebruikt is dit zeker een optie.
jakkes72 schreef op zaterdag 09 februari 2013 @ 20:26:
Mijn (!!!) data en vertrouwelijke informatie op een dienst zetten die in Amerika draait...., echt niet. Jou data kan volgens mij opgeëist worden door de Amerikaanse overheid. Volgens mij kunnen ze je zelfs verplichten om eventuele wachtwoorden/encryptie te overhandigen (patriot act)
(Bovenstaande is voor zover IK weet, het kan ook anders zijn)
Yep, zoals sloth al zegt ben je niet veilig voor de amerikaanse overheid. Je moet er in principe gewoon altijd vanuit gaan: komt iets op een amerikaanse server, dan is je data vrij te grabbelen door de overheid daar. PATRIOT is een extreem verregaande wet daarin.

Als je echt bedrijfskritische informatie hebt moet je het liefst in truecrypt containers of een andere soort open source encryptiecontainer gooien. Voor dropbox (en eigenlijk alles, het is niet dienst-specifiek) bestaat bijvoorbeeld het hele handige boxcryptor.

Door Tweakers user i-chat, zondag 10 februari 2013 00:00

mux schreef op zaterdag 09 februari 2013 @ 22:13:
[...]


Loodaccu's zijn ook een hele goede optie, maar erg zwaar en groot (en moeilijk in de kast te krijgen!) vergeleken met li-ion. De loodaccu kun je ook gewoon parallel aan de 12V zetten om te laden, geen aparte lader voor nodig. Als je genoeg ruimte hebt in de kast en een picopsu gebruikt is dit zeker een optie.
ruimte in een kast is gemiddeld genomen toch niet een heel erg groot probleem, dat wil zeggen je hebt al een 19x17x8 cm 17ah accu voor 60eur. dat zijn afmetingen die niet veel anders zijn dan een flinke atx voeding... als je een axt voeding onder in je kast hebt, en je zou ipv atx een maxt mobo kiezen heb je meer dan ruimte zat voor zo'n kreng... wel wordt het geheel er bijna 6kg zwaarder van, maar dat hoeft geen probleem te zijn... als ie op de grond zou staan.

mijn grootste vragen zouden toch wel zijn of je dit soort accu's straks gemakkelijk aan kan sluiten op jouw nieuwe eigen ontwikkelde pico psu...

voor leken zoals ik is zelf maar wat aanmodderen echt totally not done...

mijn kast wat aanpassen met een dremel is geen probleem, eventueel wat draaidjes aan elkaar solderen zal ook nog wel lukken maar dan houd het voor mij wel op... de mogelijkheid om hier een routertje en een switch-je aan te hangen en dan alles door 1 voedings-adator te laten regelen lijkt mij iig zeer aantrekkelijk...

al zul je met reguliere hardware (en alleen software / bios -undervolting) toch wel een redelijke 100w? power supply nodig hebben ???

andere vraag. zou je van die lood accu's ook de resterende ontlaadtijd nog bij kunnen houden, het laatste dat je wilt is dat de server alsnog vanzelf en geheel spontaan uitgaat als je echt met een probleem zit...

moet je er dan een spannings-meet ding tussen zetten ofzo...

[Reactie gewijzigd op zondag 10 februari 2013 00:05]


Door Tweakers user eQaz, zondag 10 februari 2013 02:10

Mux, weer een intressante blog. Mede dankzij jou wordt ik met elke blogpost steeds een stukje wijzer. dank daarvoor.

Is het trouwens niet veel handiger een eigen cloud te bouwen? 2 servertjes met paar TB erop en je bent geprivatiseerd. Of wegen de kosten daarvoor te zwaar?

[Reactie gewijzigd op zondag 10 februari 2013 02:11]


Door Tweakers user GoVegan, zondag 10 februari 2013 09:24

mux schreef op zaterdag 09 februari 2013 @ 22:13:
Voor dropbox (en eigenlijk alles, het is niet dienst-specifiek) bestaat bijvoorbeeld het hele handige boxcryptor.
kijk dat zijn nu de handige tips.
had er nog nooit van gehoord, ga er vanmiddag gelijk naar kijken.
thanks.

Door Tweakers user jakkes72, zondag 10 februari 2013 10:14

Even een tekening gemaakt:
http://www.labotsaudio.nl/homeaut/PSU.png

Aangezien alles bij mij in de kruipruimte staat( ja, daar is ruimte, nee daar is het niet vochtig!!) is een loodaccu geen probleem.
Ik heb al een keer een PicoUPS gehad, echter is deze ergens verdwenen...., werkte wel goed alleen had ik als minpunt dat de PicoUPS een input nodig had van (uit mijn hoofd) iets van 14 V=, Hierdoor stond er op de output van de PicoPSU ook een spanning van 14 V= tijdens "normaal" bedrijf. Dat vond de PicoPSU niet zo fijn...
Door gebruik te maken van een WideRange PicoPSU zou dat opgelost moeten worden. Het blok aan de rechterkant is om de rest van het netwerk in de lucht te houden...

Door Tweakers user mux, zondag 10 februari 2013 13:58

i-chat schreef op zondag 10 februari 2013 @ 00:00:
mijn grootste vragen zouden toch wel zijn of je dit soort accu's straks gemakkelijk aan kan sluiten op jouw nieuwe eigen ontwikkelde pico psu...
Ja, dit wordt absoluut een feature van MADPSU, maar waarschijnlijk niet van de goedkoopste variant. Ik wil een versie maken die min of meer met elke accu kan omgaan, van 1S lipo, via loodaccu's en NiMH tot waarschijnlijk 4 of 5S li-ion. Basically alles tussen 3.3 en 20V.
voor leken zoals ik is zelf maar wat aanmodderen echt totally not done...
Ja, het is eigenlijk beschamend dat er geen goede oplossing is om DC UPS-oplossingen te gebruiken. PicoUPS is zowat de enige, met heel beperkte ingangs/uitgangsspanning, geen geweldige efficiëntie en best duur.
al zul je met reguliere hardware (en alleen software / bios -undervolting) toch wel een redelijke 100w? power supply nodig hebben ???
Ligt eraan wat je gebruikspatroon en hardware is. Met een aantal HDDs zou ik wel minstens op de 100W gaan zitten ja. Met een systeem als floppy2 is 65W genoeg.
andere vraag. zou je van die lood accu's ook de resterende ontlaadtijd nog bij kunnen houden, het laatste dat je wilt is dat de server alsnog vanzelf en geheel spontaan uitgaat als je echt met een probleem zit...

moet je er dan een spannings-meet ding tussen zetten ofzo...
Wordt een feature in MADPSU, maar bij loodaccu's is het wat lastiger bijhouden hoeveel lading erin zit dan bij li-ion.
eQaz schreef op zondag 10 februari 2013 @ 02:10:
Is het trouwens niet veel handiger een eigen cloud te bouwen? 2 servertjes met paar TB erop en je bent geprivatiseerd. Of wegen de kosten daarvoor te zwaar?
Heb ik overwogen (samen met sloth en dadona), maar kosten/baten vielen me tegen en het was niet geweldig ideaal voor iedereen. Sowieso was het vanwege onze internetverbindingen niet mogelijk om een computer bij iemand thuis te zetten, dus het moest een colocatie worden. Zelfs met z'n drieën als we alle kosten verdelen was het nog 3 à 4 keer zo duur als wat ik nu heb opgezet. En dan was die locatie nog steeds best ver van ons verwijderd, dus echt heen en weer fietsen om wat aan de server te doen of een backup op te halen is er dan niet bij.

@jakkes72: mooie opstelling, schrijf er een blog over!

[Reactie gewijzigd op zondag 10 februari 2013 14:08]


Door Tweakers user Dadona, zondag 10 februari 2013 15:48

Even ter aanvulling:
eQaz schreef op zondag 10 februari 2013 @ 02:10:
Is het trouwens niet veel handiger een eigen cloud te bouwen? 2 servertjes met paar TB erop en je bent geprivatiseerd. Of wegen de kosten daarvoor te zwaar?
We hebben hier inderdaad naar gekeken. Maar uiteindelijk ben je op management, afspraken en opbouw vlak toch stiekem nog wel een tijdje bezig. En of het rendabel is valt dan echt nog te bezien.

Pijnpunten van het in het datacentrum ophangen zijn vooral:
-vaste en eenmalige kosten
-data limieten
-vertrouwen
-initiële backup regelen (duurt langer)
-afstand om een backup te halen of iets te regelen (minder belangrijk)

Hierbij zijn de eerste twee aan elkaar gelinkt. In principe is je persoonlijke cloud vooral aantrekkelijk is als je het lekker kunt schalen. Met twee mensen betaal je simpelweg al snel dertig-veertig euro per maand voor een paar TB opslagruimte. Aterlnatief is het opschalen. Veel meer opslagruimte, meerderen uitnodigen en zodoende de kosten per maand terugbrengen. In ruil krijg je dan snelle restore snelheden indien nodig. Echter, je vliegt dan ook zo door je datalimieten heen, die je dan ook weer erbij moet aanschaffen. Uiteindelijk kom je dan wel bij een leuke sweet spot wat mensen, storage en datalimiet uit. Maar is het dan nog een beetje te vertrouwen met al die mensen? En kun je het allemaal onderling goed regelen.

Aan de andere kant kun je het onderling regelen. Momenteel ziten we allebei te 'harken' met maximaal 100KB/sec upload. Dat kan in de nabije toekomst best veranderen als er een snellere verbinding beschikbaar komt. Maar mijn persoonlijke insteek is ook dat ik eigenlijk nooit alles in één keer nodig heb. Brand het hele huis af dan heb ik vast slechts een paar bestanden nodig. Heb ik toch grote files nodig dan kunnen we ook relatief makkelijk bij elkaar langs. En daarnaast, voor mij vooral een issue, het was gewoon heel snel geregeld. (Voor mux: naar de server he, de nas is oefenen voor het geval dat. ;) ) Grootste vertraging zat nog wel in het feit dat ik mijn Crashplan omgeving, achteraf, wat omslachtig had opgezet. Maar dan nog was het binnen een week geregeld. Tot slot, kosten technisch is het gewoon niet te verslaan met je eigen cloud. Je schaft een harde schijf aan en je bent klaar. Bij de eigen cloud moet je die aanschaffen en dan nog allerlei andere kosten proberen te minimaliseren (zoals éénmalige kosten van 150 euro voor aansluting, de maandelijkse contributiekosten en eventueel nog het energieverbruik).

[Reactie gewijzigd op zondag 10 februari 2013 15:49]


Door Tweakers user i-chat, zondag 10 februari 2013 15:59

mux schreef op zondag 10 februari 2013 @ 13:58:

Ja, dit wordt absoluut een feature van MADPSU, maar waarschijnlijk niet van de goedkoopste variant. Ik wil een versie maken die min of meer met elke accu kan omgaan, van 1S lipo, via loodaccu's en NiMH tot waarschijnlijk 4 of 5S li-ion. Basically alles tussen 3.3 en 20V.
dat klinkt veel belovend, maar direct ook erg ingewikkeld, mijn vraag zou dan ook direct zijn, waarom niet specialiseren en bijv minder verschillende implementaties per specifiek ontwerp ondersteunen... zou het echt efficienter zijn om alles tussen de 3 en de 20volt met 1 schakeling te bedienen... om dan ook nog een rekening met de verschillende accus te moeten houden... of zou een modulair iets wellicht beter werken waar bij je pico psu uitgebreid zou worden met steeds een andere module afhankelijk van de eisen die je accu stelt aan laden en ontladen?
Ja, het is eigenlijk beschamend dat er geen goede oplossing is om DC UPS-oplossingen te gebruiken. PicoUPS is zowat de enige, met heel beperkte ingangs/uitgangsspanning, geen geweldige efficiëntie en best duur.

Ligt eraan wat je gebruikspatroon en hardware is. Met een aantal HDDs zou ik wel minstens op de 100W gaan zitten ja. Met een systeem als floppy2 is 65W genoeg.
AMEN, daarom wordt ik ook met de dag enthausiaster over jouw werk hierin... het moet gewoon niet zo zijn dat ik om zoiets te maken ofwel met 50kg loodaccu's en en 3 omvormers (* van het net naar 12 (of 24) accu ... van accu weer naar 220 en dan via je pc voeding weer naar 12/5/3,3v, aan de slag moet ofwel zelf hele pcb in elkaar moet gaan bakken...

dat is rete in efficient maar wel de manier waar ik een aantal ups'en heb zien werken...
Wordt een feature in MADPSU, maar bij loodaccu's is het wat lastiger bijhouden hoeveel lading erin zit dan bij li-ion.
nu maar hopen dat ie snel komt, en dat de prijzen een beetje mee vallen, (ik snap dat dit een beetje duurder zal zijn dan standaard pico psu's maar ik hoop toch stiekum op sub 100eu setups) ik heb op dit moment een am2+ setup met een low power, relatief niet heel onzuinige low-end dualcore. zonder energie-tweaks het belangrijkste vind ik toch wel dat er veel vermogen beschikbaar gaat zijn... zodat er een redelijk aantal schijven in of bijgeprikt kunnen worden. een 80 tot 120watt maximum verbruik lijkt me dan een prima uitgangs punt voor het moment dat er op vol vermogen data wordt verstookt... virusscanners aan de gang zijn of andere intensieve taken worden verricht. voor het dagelijkse gebruik zou ik toch wel terug willen naar een vebruik niet hoger dan 50 maar liever nog 40w.

wel reken ik dan het verbuik van de wifi ap en de switch mee... het mooiste zou dan toch wel een geheel geintergreerd desing zijn 1 tower met alles erin. ...

[Reactie gewijzigd op zondag 10 februari 2013 16:05]


Door Tweakers user mux, zondag 10 februari 2013 16:06

[quote]i-chat schreef op zondag 10 februari 2013 @ 15:59:
(...) minder verschillende implementaties per specifiek ontwerp ondersteunen(...)[quote]

Ik kan met één ontwerp al deze zaken ondersteunen. Ik hoef niet voor elke andere accu een ander ontwerp te maken. Het is vooral überhaupt het ondersteunen van een accu wat MADPSU duurder maakt, en daarom wil ik voor de mensen die geen UPS nodig hebben een goedkopere versie zonder UPS-functionaliteit (of alleen met monitoring-functionaliteit) aanbieden.
nu maar hopen dat ie snel komt, en dat de prijzen een beetje mee vallen, ik heb op dit moment een am2+ setup met een low power, relatief niet heel onzuinige low-end dualcore. zonder tweakers het belangrijkste vind ik toch wel dat er veel vermogen beschikbaar gaat zijn... voor dit systeempje zodat er een redelijk aantal schijven in of bijgeprikt kunnen worden. een 100 tot 120watt maximum verbruik lijkt me dan een prima uitgangs punt voor het oment dat er op vol vermogen data wordt verstookt... virusscanners aan de gang zijn of andere intensieve taken worden verricht.

wel reken ik dan het verbuik van de wifi app en de switch mee... het mooiste zijn dan toch wel een goed gekoeld, alles in een systeem zijn...
Ja, dat is dus ook waar ik op in wil spelen met MADPSU. PicoPSUs moeten niet alleen voorbehouden zijn aan sub-60W systemen, er moet ook een sloot HDDs aan hangen, of zelfs een discrete grafische kaart.

Door Tweakers user racingweirdo, maandag 11 februari 2013 00:00

Waarom installeer je de software niet ook centraal? In dit geval laat jouw software nog steeds belangerijke dingen achter die jij niet meebackupt.

Door Tweakers user mux, maandag 11 februari 2013 10:28

Alle belangrijke configuratiedata van de software staat ook op de NAS. Maar het probleem met OS en software centraal draaien ('echte' thin clients) is dat het in een thuissituatie niet logisch is. Als ik de NAS zou opschalen naar een server met gevirtualiseerde clients, zou de server aanzienlijk krachtiger moeten zijn om mijn workload, die van mijn vriendin en die van de servertaken tegelijk aan te kunnen. Ook zijn dan constant alle netwerkinterfaces op volle snelheid aan het pompen en vergis je niet: dit kost evenveel stroom als heel fluffy2 aan hebben. Op de hardware bespaar ik ook niet zoveel; al mijn computers excl. fluffy2 zijn <200 euro en een thin client (met gigabit en voldoende snelle locale cache) kost me ook >100 euro.

Al met al kom je dan hoogstwaarschijnlijk in een situatie terecht die meer verbruikt, veel inefficiënter met de hardware omgaat, in totaal veel minder goede performance heeft en een slechtere user experience geeft dan gewoon alle programmatuur lokaal en ongevirtualiseerd draaien.

Maar, ik heb hier verder wel over nagedacht. Ondanks dat windows en een paar programma's installeren maar een uurtje ofzo duurt, maak ik wel (momenteel maar van 1 computer, maar in de toekomst wellicht meer) backup images van de SSDs die ik ook backup. In het geval van een probleem kan ik op die manier altijd in no-time een computer herstellen naar zijn laatste goede staat, met minimaal verlies van eventuele belangrijke bestanden die er toch nog op stonden.

Door Tweakers user Infant, maandag 11 februari 2013 16:15

Zoals gewend, weer een rammend interessant blog!

Ik zelf ben intens tevreden met mijn usenet-backup scriptje, hoewel wat aan de lompe kant, werkt het prima en staat m'n data redundant verspreid over de hele wereld.

... Uiteraard zolang Tim Kuik of een of een of andere Amerikaanse "belangen-organisatie" het niet offline haalt. Dus: Blijf van mijn backups af Tim!

Ik kan eigenlijk verrassend weinig usenet backup software vinden, die een beetje makkelijk werkt en ook nog een sense of security bied.

Lokaal trek in zo eens in de paar weken een HD uit de kast, doe een copy-paste, en zet hem terug, misschien moet ik dat ook maar eens wat beter gaan automagizeren...

Door Tweakers user GrooV, maandag 11 februari 2013 17:21

Infant schreef op maandag 11 februari 2013 @ 16:15:
Zoals gewend, weer een rammend interessant blog!

Ik zelf ben intens tevreden met mijn usenet-backup scriptje, hoewel wat aan de lompe kant, werkt het prima en staat m'n data redundant verspreid over de hele wereld.

... Uiteraard zolang Tim Kuik of een of een of andere Amerikaanse "belangen-organisatie" het niet offline haalt. Dus: Blijf van mijn backups af Tim!
Is het niet slimmer om gewoon een crashplan abo te nemen? Kost je 4 dollar per maand

Door Tweakers user Infant, maandag 11 februari 2013 18:15

Dit was leuker, en scheelt 4 hele dollars.

Door Tweakers user mux, maandag 11 februari 2013 21:58

Je bent Tweaker of je bent het niet!

Door Tweakers user Cyleo, dinsdag 12 februari 2013 11:52

Misschien dat ik er overheen gelezen heb, maar ik kan het niet vinden: Welk os draait er op je NAS?


Door Tweakers user Rhinobird, woensdag 13 februari 2013 11:16

op de elektriciteitsmeter zit een zwart kastje met een groene ethernetdraad eraan, waarschijnlijk bedoeld om je verbruik te meten. kun je daar wat meer over kwijt? ook zelf inelkaar getweaked?

Door Tweakers user Mr_gadget, woensdag 13 februari 2013 12:07

Rhinobird schreef op woensdag 13 februari 2013 @ 11:16:
op de elektriciteitsmeter zit een zwart kastje met een groene ethernetdraad eraan, waarschijnlijk bedoeld om je verbruik te meten. kun je daar wat meer over kwijt? ook zelf inelkaar getweaked?
Dat is een youless logger denk ik.

Is die RED disk wel handig in non RAID? Of heb je TLER weer gedisabled? En ben je niet bang dat die batterijen te warm worden in de case? Zit daar nog iets van een beveiliging op? Als er wat fout gaat (kortsluiting / overspanning / hoge temps) het met dit soort batterijen goed fout in de case..

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 februari 2013 12:08]


Door Tweakers user mux, woensdag 13 februari 2013 13:00

Het hele TLER-verhaal is wat genuanceerder dan het af en toe lijkt op het forum. ECC op je HDD is iets dat gewoonlijk nagenoeg instant gebeurt (orde microseconden), in het ergste geval enkele tientallen ms als de sectoren opnieuw gelezen moeten worden. Bijna alle fouten (2 sigma, oftewel 99.5%) worden binnen 2 rotaties opgelost. Een paar fouten zullen 3 rotaties nodig hebben, nog wat minder hebben er 4 nodig, etc. etc. Tot je in de honderden rotaties zit, oftewel seconden. TLER zegt: we stoppen na 2 seconden met error correctie en bestempelen die sector als kapot. Zonder TLER blijft de schijf het gewoonlijk 30 à 60 seconden proberen voor hij opgeeft. We hebben het hier dus al over extreem weinig fouten die zóveel werk nodig hebben om opgelost te worden. Iets wiskundiger: schijven met TLER worden nog steeds gespecificeerd om 6 sigma foutcorrectie te doen, oftewel van alle leesfouten wordt minstens 99.99966% opgelost. Voor een niet-kritische toepassing is dat super-acceptabel, dus een schijf met TLER is nog steeds prima geschikt om in non-RAID te draaien.

Ik zou dit wat begrijpelijker op kunnen schrijven, maar dan wordt het weer een half blog...

De batterijen hebben nauwelijks interne heating dus ze zullen hoogstens zo warm worden als de behuizing. Die wordt nooit warmer dan 60 graden, wat ver binnen elke veiligheidsmarge voor die cellen is. Ze zullen absoluut sneller degraderen dan een ideale situatie, maar ze hoeven ook helemaal niet veel te doen. Li-ion wordt pas gevaarlijk bij interne temperaturen flink boven de 100 graden.

Er zit niet meer beveiliging op dan in een laptopaccu. Ik verwijs naar Infant voor meer informatie daarover :P

En het is inderdaad een Youless energy logger :)

Door Tweakers user Wimbo, maandag 18 februari 2013 16:27

Wat ik ook wel interessant vind, is hoe je die Dell adapter hebt omgebouwd naar 12V.
Ik heb zat van die adapters liggen, in 90W en 130W.
Als die relatief makkelijk te doen is, wil ik wel weten hoe.
Ik zoek namelijk nog een goede adapter voor mijn picoPSU. :)

[Reactie gewijzigd op maandag 18 februari 2013 16:27]


Door Tweakers user mux, maandag 18 februari 2013 16:30

Hm, het is niet bijzonder makkelijk en vereist i.h.a. het herwinden van de transformator. Ooit ga ik er nog wel eens een blog aan besteden, maar het is het IMO niet waard om te proberen buiten hobbymatig geknutsel om :)

Door Tweakers user Wimbo, maandag 18 februari 2013 17:04

Ok, thanks voor de info.
Het VEILIG rewinden van een transformator is iets te hoog gegrepen denk ik. :)

[Reactie gewijzigd op maandag 18 februari 2013 17:06]


Door Tweakers user koelkast, dinsdag 5 maart 2013 14:09

Jij gebruikt Crashplan om te backuppen naar een vriend. Nu doe ik dat ook, maar de snelheid laat erg te wensen over (en de cpu heeft nog bewegingsruimte en de internetverbinding ook). Wat is de snelheid die jij haalt?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 maart 2013 14:09]


Door Tweakers user mux, dinsdag 5 maart 2013 14:17

Ik heb al meermalen gewoon de 'volle' snelheid, tegelijk heen en weer, gehaald. Dus tegelijk dat ik met ~120kB/s backup naar Dadona en dat Dadona met ~80kB/s naar mij backupt.

Als je veel hogere snelheden wil behalen (>300kB/s) kan het zijn dat je processor de bottleneck is. Het heeft extreem veel zin om dan een processor met AES-NI te kopen. Helaas krijg je dat pas vanaf Core i5, dus het kost je aardig wat meer geld...

Door Tweakers user koelkast, dinsdag 5 maart 2013 15:26

mux schreef op dinsdag 05 maart 2013 @ 14:17:
Ik heb al meermalen gewoon de 'volle' snelheid, tegelijk heen en weer, gehaald. Dus tegelijk dat ik met ~120kB/s backup naar Dadona en dat Dadona met ~80kB/s naar mij backupt.
OK, duidelijk. Het gaat bij jou om wat lagere verbindingssnelheden. Ik heb een 100 mbit glasvezelverbinding en mijn 'vriend' een 40 mbit verbinding. In theorie zou de verbinding dan max 40 mbit kunnen zijn. Helaas is de transfersnelheid slechts 4 mbit :(

Door Tweakers user mux, dinsdag 5 maart 2013 15:48

Dat klinkt ongeveer als het maximum wat je kunt behalen zonder AES-NI, ja. Bekijk maar eens je cpu load tijdens zon transfer, dat zou genoeg moeten zeggen.

Door Samantha, vrijdag 4 mei 2018 03:56

Interest-rate changes in addition to their impact about the funds along
with their NAVs may be sudden and unpredictable. Wells fargo
advantage funds login wells fargo online sign in wells
fargo login mortgage 73% with the stock is of institutional
investors and hedge funds. Analysts are bullish on Wells Fargo
( NYSE:WFC ) stock, however they don't think its share price has
all the upside since it's peers. Wells fargo login wells fargo login wells
fargo dealer services sign in Its problems began when it had to recall countless Galaxy
Note 7 smartphones following your high-end devices started
bursting into flames.

Door Weldon, zaterdag 12 mei 2018 08:34

That means the principal of the loan will not go down, and the loan is just
re-upped for another couple of weeks. State law requires payday lenders to
get licensed with the Minnesota Department of Commerce.
A job loss, health emergency, even legal trouble is enough to plunge 1 / 3 of our friends and neighbors into financial distress.
payday loans online It's really confusing: If I was working, how much money would I
actually be bringing home. Particularly, that the precise harm that scheduling restriction might help prevent will
not be articulated. In his world, Demas hinted, getting organized to get identification and
open up a bank account isn't easy.

Door Magnolia, zaterdag 12 mei 2018 14:49

That is the equivalent of a interest rate of about 461 percent, but
state guidelines says checks cannot be held any more than 34 days.
Peachy Loans have recently had complaints upheld against them
with the ASA for an advert they ran on sandwich wrappers in cafes opposite university campuses
and colleges. The group behind the petition is confident they will likely be able to have the required signatures again and may resubmit shortly,
Ruby said. payday loans near me no bank account A 36 percent cap is the thing that
is often proposed, but that's effectively viewed as a ban on payday lending, as lenders claim that they will not be capable to cover costs.

While the loans are simple to have _ some online lenders promise approval in seconds with no
credit check needed _ they are tough to acquire rid of.
Google payday loan no bank account and you is certain to get back
a lot of results showing it isn't accurate.

Door Willis, zondag 13 mei 2018 17:23

I use a five-inch on-camera monitor that I have on the market.
How to Pass the Craigslist Phone Verification; What
Is Craigslist Secret Code. search all of craigslist In a great world,
your next-door neighbor's daughter could well be a responsible straight-A
student who'd rather babysit than date. Arrange a time to look at the
apartment when it is possible to bring someone along for safety.

Door Kevin, dinsdag 15 mei 2018 21:09

When you're driving a risky road, you don't need access for
the ravine. The collector has complete latitude
regarding whether they need to report it in any
respect, whether they want to report it immediately,
or in half a year, or ever,_ Ulzheimer says. Websites for these lenders
get this sound being a borrower-friendly idea, with statements like Online clients are automatically renewed every pay period.
payday loans online no credit check direct lender Alliance
has initiated other community development efforts: Urban Impact offers nighttime and weekend youth activities, like tutoring, sports and
the arts; Bistro to Go employs 30 people inside the neighborhood center.
Honestly, at this point,_ Valdez said, Austin is going to become behind the curve.
Federal prosecutors offered evidence at trial the firms were primarily managed from an Overland Park
office.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.