Nog een prijs gewonnen + Coe!

Door mux op zondag 9 december 2012 22:11 - Reacties (38)
Categorie: -, Views: 25.281

Dus... ik heb een tijdje weer niet van me laten horen omdat ik druk bezig was met ernstig belangrijke zaken. Ik heb namelijk op 26 november de Green IT Best Practices Award gewonnen. Ook heb ik besloten om wat te bloggen over een klein doch uitdagend projectje.

Nog een prijs?!
Yep, al mijn recente grote projecten zijn inmiddels in de prijzen gevallen. Fikki3, de 8.3W Core i3-PC heeft in februari van dit jaar de UfD-Cofely Energy Efficiency-prijs gewonnen. MADPSU heeft begin november de ASN Bank Wereldprijs gewonnen en Fluffy2 heeft nu anderhalve week geleden de GreenIT Best Practice Award gewonnen. Deze laatste prijs is een industrieprijs, die gewoonlijk uitgaat naar bedrijven zoals datacenters die mooie dingen doen op het gebied van energiebesparing, consolidatie en bewustwording. De GreenIT Award is een Duitse prijs waar helaas geen geld, maar wel een hoop exposure oplevert bij best relevante bedrijven. De prijs wordt onder andere ondersteund door het Duitse Bundesumweltministerium, oftewel het ministerie van Milieuzaken. Andere prijswinnaars waren onder andere het Bundesagentur für Arbeit en Christmann Informationstechniek + Medien in de categorie 'Energie-efficiënte IT-systemen', Daimler AG in de categorie 'Inzet van IT-systemen ter optimalisatie van bedrijfsprocessen' en Deutsche Bank in de categorie 'Visionaire totaalconcepten'.

Ik viel buiten deze algemene categorieën en kreeg een speciale prijs voor mijn insteek in het ontwerp en de bouw van Fluffy2 en de manier waarop ik elke vorm van conventie bij de bouw van Fluffy2 heb laten vallen op jacht naar maximale efficiëntie. Hier is-ie dan:

De GreenIT Best Practice Award voor Fluffy2

Coe: Fluffy2 in het klein

En dan nu over tot de orde van de dag: ik heb een mini-tussendoorprojectje. Mijn vriendin heeft op zolder een hometrainer staan die ze in de wintermaanden graag gebruikt in plaats van de buitenfiets. Maar terwijl je buiten automatisch bewegend beeld hebt tijdens het fietsen, is zo'n hometrainer maar dodelijk saai om op te zitten. Dus daar moet een computer worden neergezet.

Als het niet winter is wil ik die computer graag in de garage gebruiken. Hij moet dus portable zijn, en liefst zodanig portable dat ik hem ook buiten kan gebruiken om tijdens het klussen dingen op na te slaan. Ook bij de hometrainer gaat het trouwens handig zijn als hij buiten het bereik van een stopcontact nog steeds gebruikt kan worden.

Er moet bewegend beeld op getoond worden, dus er moet enigszins krachtige hardware in die op zijn minst HD video op youtube aankan. Verder moet er dus een batterij in, het geheel moet portable zijn en er moet draadloos internet op. Hmmmmmm, waar kennen we dat van? Jep, Dat is precies wat Fluffy2 is, maar dan in het klein.
De hardware
Hoe kiezen we de hardware? Deze computer staat maar af en toe aan, en hij staat dan vrij kort aan. Verbruik is niet heel belangrijk. Er komt wel een accu in dus het moet niet té gortig worden, maar we gaan niet al te ver in het bezuinigen op energie. Maar wel op kosten. Hoe doe je dat? Nou, we kijken wat er tweedehands beschikbaar is natuurlijk!

Behuizing: €22 op Samenkopen.net. Dit was de kleinste mini-ITX behuizing die ik op korte termijn kon vinden voor een redelijke prijs. Helemaal inclusief redelijk waardeloze computer, adapter en picopsu!

De computer die als donor diende voor Coe

Meegeleverde 12V voeding

Scherm: Compaq 1520 (gratis) die ik nog had liggen. Een oud 15" XGA scherm dat op 12V loopt, VGA en DVI ingangen en een verbruik van ca. 12W DC.
Moederbord: Defecte Gigabyte GA-H67N-USB3 voor €5 van marktplaats. CPU-socketpinnetjes verbogen, maar verder in prima staat. Dat kunnen we wel fiksen! Oh, en +6,75 verzending.

Ultra schreeuwerig

Processor: Intel Celeron G530 voor €25 van marktplaats. Goedkoopste processor voor LGA1155, en door 'm tweedehands te kopen nog eens 33% goedkoper dan in de winkel.

Intel Celeron G530

Geheugen: 4GB DDR3 die ik nog had liggen.
SSD: Intel X25-V voor €32 van medetweaker ThinkPad. Wat heb je nou aan een computer zonder SSD?

Totaalkosten: 90,75 euro voor een knappe sandy bridge-computer.

http://29.media.tumblr.com/tumblr_lltzgnHi5F1qzib3wo1_400.jpg

Het moederbord, geheugen en de harde schijf verkoop ik op de komende dagen op V&A om een deel van de kosten van het systeem terug te verdienen. Het moederbord, geheugen en de HDD heb ik inmiddels verkocht voor 15 euro, dus totaalkosten zijn nu €75,75.
De stroomvoorziening
In die behuizing zit al een goedkope picopsu-achtige voeding. Oftewel een bordje dat 12V omzet naar 5V en 3.3V. Maar dat bordje is aardig groot; zowat 1/3 van de grootte van het moederbord. En het zit op de plek waar ik de accu wil inbouwen. Maareh... kijk eens goed naar dat bordje:

De PicoPSU-aftreksels die je in deze kastjes vindt...

Yup, die elco's zijn niet zo blij meer

Daar zijn ze, de beruchte bad caps, oftewel bolle elektrolytische condensatoren. Deze picopsu is iets té goedkoop gemaakt. Even herinneren dat we ze straks vervangen door iets beters. Maar iets anders dat me dwars zit aan dit ding is dat hij heel groot is, mede doordat de helft van het bordje onbestukt is. Laten we dat er eens afhakken. Die paar onderdelen op de linkerhelft kunnen toch niet belangrijk zijn?

afgehakte picopsu

As it turns out waren al die onderdelen op de andere helft van dit bordje onderdelen voor de -12V, een spanningsvoorziening die al lange tijd niet meer wordt gebruikt door computers. Het was dus geen enkel probleem om hem eraf te gooien ;)
De batterij
Deze machine moet op een batterij kunnen werken, en wat werkt er nou beter dan een dikke li-ion batterij? Hiervoor heb ik zorgvuldig 12 li-ion cellen (totaal ca. 100Wh) uit mijn verzameling van 200 gepakt en aan elkaar gebouwd:

De ruwe batterij

En nu verpakt

Op de batterij zou in eerste instantie een vrij uitgebreid protectie-circuit komen, maar na een paar uur daarmee geklooid te hebben wilde het niet lekker lukken en heb ik de batterij maar direct aan 12V gehangen. In de loop van de komende weken/maanden bouw ik het UPS-circuit nog eens uit tot een fatsoenlijke printplaat en retrofit ik Coe met een betere versie.
Het moederbord
Nu dat we de stroomvoorziening voor elkaar hebben is het moederbord aan de beurt. Deze werkt namelijk niet. Hij is redelijk definitief kapot, want er missen 3 pinnetjes uit de CPU-socket. Dit zijn behoorlijk belangrijke pinnetjes: één ground (niet zo belangrijk), maar de twee anderen zijn DRAM-signalen. Voor zover ik weet is er niemand op het internet die succesvol dit defect heeft opgelost.

Dus iemand moet de eerste zijn:

Hier missen de pinnetjes nog...

...en hier zijn ze gefikst

In de eerste foto kun je zien dat er 3 pinnetjes missen, en op de 2e foto is mijn oplossing. Wat ik heb gedaan is solid core vertind koperen draad nemen dat precies in de krimpterminals van de afgebroken pinnetjes past, en die omgebogen op dezelfde manier als de andere pinnetjes gebogen zitten. Vervolgens heb ik de nieuwe pinnetjes met een dubbelzijdige kniptang verticaal op maat geknipt, zodat er een 'punt' naar boven wordt gevormd die contact maakt met de landcontacten op de processor. Ondanks dat we te maken hebben met 1155 pinnetjes op 38x38mm oppervlak, is er toch best veel contactoppervlak per pinnetje, dus deze operatie kun je - voorbehouden dat je goed zicht hebt - vrij probleemloos met het blote oog uitvoeren. En dan nu... heeft het gewerkt?

Hij werkt!

Yup, in één keer! Voor zover ik kan nagaan ben ik de eerste die een afgebroken LGA-package pin succesvol heeft gerepareerd, afgezien van één of twee mensen die het op LGA775 voor elkaar hebben gekregen (ik kan de link daarvan niet vinden, als iemand weet wie dat heeft gedaan: comment!). Uitstekend!
Montage, assemblage
Coe moet achterop een monitor komen te zitten. Daarvoor heb ik op de plaats van de VESA-schroefgaten in de behuizing gaten geboord en de behuizing met bouten vastgezet aan de achterkant van de monitor:

Kast gemonteerd aan het scherm

Vervolgens moet de computer in de kast gebouwd worden en alles aangesloten worden. Omdat de batterij op de plek van de picopsu wordt gebouwd, moest de picopsu ergens anders naartoe verhuizen. Hiervoor heb ik m'n grootste maatje heatshrinkmateriaal nodig...

Hier worden olifantencondooms van gemaakt...

De picopsu op zijn plaats

Nog iets anders dat gemod moest worden was de VGA-kabel tussen de computer en het scherm. Deze hoeft maar iets van 15cm te zijn, maar elke kabel die ik heb liggen is anderhalve meter of meer. De oplossing? Stuk eruit knippen en aan elkaar solderen!

De vga-kabel gesplicet

En vervolgens de batterij en SSD erin, en Windows 8 erop!

Volledig geassembleerde machine

Coe in 't rond
En, wat verbruikt-ie?
In tegenstelling tot m'n andere computers heb ik bij deze computer weinig aan zuinigheid gedaan. Vooral de keuze voor een Gigabyte-moederbord zal velen vreemd in de oren klinken als ze mij kennen. Maar deze computer gaat elke dag hoogstens een half uur aan, en alle moeite die ik erin steek om hem zuinig te maken gaat ten koste van nuttigere bezigheden. Dit project was bedoeld als snelle build omdat er een extra computer in huis nodig was, en het inbouwen van de batterij, het fiksen van het moederbord en de vreemde vorm van het systeem waren meer dan genoeg uitdaging.

Desalniettemin: De computer verbruikt idle met scherm uit ongeveer 19W, met scherm aan tussen de 27W en 33W (inclusief scherm, afhankelijk van helderheid). Op vol vermogen verbruikt de machine inclusief scherm zo'n 50W. Op de batterij zal hij dus ongeveer 3 à 3,5 uur meegaan, en onder volledige belasting iets meer dan een uurtje. Vergeleken met mijn andere machines is dat niet heel zuinig, maar in absolute zin is het alsnog een uitstekend getal.

Het enige wat ik aan zuinigheid gedaan heb is de PCH undervolten (0.9V) en de CPU undervolten (0.85V). Ook is Windows 8 out of the box behoorlijk zuinig.
Conclusie en losse eindjes
Nou, dat was leuk. Dit project heeft me ongeveer anderhalve dag gekost (verdeeld over 6 dagen), en ik moet zeggen: wow, wat kun je een hoop computer bouwen voor 90 euro! Dat gezegd hebbende is hij niet helemaal klaar. Zoals je in de foto's waarschijnlijk wel kon zien ligt de SSD ergens los op de batterij te slingeren en is de stock CPU-koeler te hoog voor de behuizing. Dit wordt binnenkort opgelost door een lagere CPU-koeler te kopen, ik moet er alleen nog eentje zien te vinden. Waarschijnlijk de Scythe Kozuti. Nog een los eindje is de draadloze internet-module; hiervoor zal ik een usb-stick van marktplaats of V&A moeten trekken. Als laatste kun je in de animated GIF zien dat het geheel op een klosje draad leunt; er komt zodra ik de beschikking over wat aluminium plaatmateriaal heb een simpele voet onderop gemonteerd.

En dan nog een update over Fluffy2: ik ben de afgelopen 2 maanden heel druk geweest met prijzen ontvangen, dus ik ben nog niet toegekomen aan wat handelingen die ik moet verrichten voor de lasersnijder. Daarnaast zijn er nog twee enigszins urgente projecten tussendoor gekomen: een reparatie aan mijn fiets en deze computer. Maar het project bestaat nog en wordt glorieus voortgezet in de volgende blogpost. Stay tuned!

Volgende: Floppy2, mijn zuinige NAS 02-'13 Floppy2, mijn zuinige NAS
Volgende: MADPSU heeft de ASN Bank Wereldprijs gewonnen 11-'12 MADPSU heeft de ASN Bank Wereldprijs gewonnen

Reacties


Door Tweakers user sebastius, zondag 9 december 2012 22:28

Nooit gedacht dat ik een vrij grof project van Mux zou zien. Niks voor jou, zo inefficient, zo onelegant :P ;)

Mooi werk!

Door Tweakers user masauri, zondag 9 december 2012 22:33

Waw, nogmaals proficiat voor je award :-)
Heb ik nog iets gemist ivm je pre-order lijst voor de voeding?:-p

[Reactie gewijzigd op zondag 9 december 2012 22:34]


Door Tweakers user mux, zondag 9 december 2012 22:35

sebastius schreef op zondag 09 december 2012 @ 22:28:
Nooit gedacht dat ik een vrij grof project van Mux zou zien. Niks voor jou, zo inefficient, zo onelegant :P ;)

Mooi werk!
Je moet af en toe ook kunnen klooien. Voor elk 'verfijnd' project dat ik doe zijn er tientallen van dit soort dingen :)

@masauri: nope, niks gemist. Ik ben ivm afstuderen (en de afgelopen maanden een hoop andere dingen) nogal inactief.

Door Tweakers user azerty, zondag 9 december 2012 22:47

Gefeliciteerd met de prijs!

Dat mini-pc'tje is toch ook allesbehalve slecht? Zeker als non-modder vind ik het mooi gedaan, en leuk bedacht (ik zou nooit op die batterijen komen bijvoorbeeld!)

Door Tweakers user scorpie, zondag 9 december 2012 23:23

Wow, mooi werk man! Supervet om te lezen :)
*zoekt de abonnee knop*

Door Tweakers user godofal, zondag 9 december 2012 23:49

een andere oplossing voor het probleem met de koeler zou een hamer zijn
als je grof te werk gaat moet je het goed doen ;)

een tijd terug heb ik dit gedaan met de hamer om hetzelfde probleem op te lossen
vrij simpel; regen een stevig kussen of een flinke dubbelgevouwen deken (5cm+) en leg daar het stuk metaal op
betje hameren, flink meppen, terugbuigen (want het metaal wil automatisch gaan bollen op deze manier) en binnen de kortste keren heb je een aantal extra CM erbij :+

bij mij hoefde er geen lucht doorheen, maar een boormachine lost dat probleem weer op natuurlijk

Door Tweakers user Jarrean, maandag 10 december 2012 08:30

Leuk om te lezen!

Ik mis een detail in je blog, hoe gaat je vriendin deze pc bedienen?

Door Tweakers user ThinkPad, maandag 10 december 2012 09:25

Nice mux :)

SSD kan je misschien vastmaken door aan de linker of rechterzijkant van die kleine schroefjes door de ventilatiegaten heen te steken, en dan de SSD vastschroeven?

Door Tweakers user Punkie, maandag 10 december 2012 10:10

Mijn eerste gedacht was dat de hometrainer zou gebruikt worden om energie te leveren :)
Want energie besparen is 1 ding, maar energie opwekken op een "zuinige" manier is een complementaire oplossing.

Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 10 december 2012 10:27

Poeh, je moet er maar aan willen beginnen, socketpins terugzetten.

Lijkt me echt een tergend werkje, waarbij je ook nog eens kans loopt alles te vernielen.

Door Tweakers user mlo, maandag 10 december 2012 11:07

Punkie schreef op maandag 10 december 2012 @ 10:10:
Mijn eerste gedacht was dat de hometrainer zou gebruikt worden om energie te leveren :)
Want energie besparen is 1 ding, maar energie opwekken op een "zuinige" manier is een complementaire oplossing.
Juist dat idee had ik ook!

Door Tweakers user mux, maandag 10 december 2012 11:26

Jarrean schreef op maandag 10 december 2012 @ 08:30:
Leuk om te lezen!

Ik mis een detail in je blog, hoe gaat je vriendin deze pc bedienen?
Moeten we nog even bekijken. Ik heb op zich nog een overgebleven draadloos toetsenbord+muis, maar het kan ook zijn dat ze iets klaarzet via vnc/remote desktop en dan naar boven gaat. Hij is sowieso nog niet in gebruik tot de achterkant erop zit.
ThinkPad schreef op maandag 10 december 2012 @ 09:25:
SSD kan je misschien vastmaken door aan de linker of rechterzijkant van die kleine schroefjes door de ventilatiegaten heen te steken, en dan de SSD vastschroeven?
Er zijn schroefgaten voor een 2,5" drive in het deksel, maar de plek van de 2,5" drive interfereert met de koeler. Ik moet dus eerst een lagere koeler vinden, daarna kan het geheel op een nuttige manier in elkaar.
Punkie schreef op maandag 10 december 2012 @ 10:10:
Mijn eerste gedacht was dat de hometrainer zou gebruikt worden om energie te leveren :)
Want energie besparen is 1 ding, maar energie opwekken op een "zuinige" manier is een complementaire oplossing.
Mja, zou ik graag willen doen, maar de hoeveelheid werk die daarin gaat zitten is niet blij. Als ze nou een echte spinningfiets had was het vrij makkelijk geweest (gewoon een afgedankte elektrische motor gebruiken), maar dit is een hometrainer met niet-fietsmaten, dus ik kan er niet iets standaards in gooien en energie opwekken.
Jeroenneman schreef op maandag 10 december 2012 @ 10:27:
Poeh, je moet er maar aan willen beginnen, socketpins terugzetten.

Lijkt me echt een tergend werkje, waarbij je ook nog eens kans loopt alles te vernielen.
5 minuten werk als je weet wat je doet.

Door Tweakers user Phyxion, maandag 10 december 2012 11:37

Leuke blog weer :D

Door uniquorn, maandag 10 december 2012 13:48

Allereerst gefeliciteerd met de prijs. Het is mooi om te weten dat er meer mensen zijn die jou projecten de moeite waard vinden.

Daarnaast een verzoekje, van het moederbord/ de socket pins hebben we de voor en na gezien, maar de tussen stap ontbreekt. Oftewel hoe ziet een "vervangende" pin er uit voor deze in de socket beland.
Als ik de beschrijving zo lees is het niet meer dan een verbogen draadje, maar een foto met meer detail zou mogelijk het hele internet helpen dit soort problemen op te lossen :)

Door Tweakers user mux, maandag 10 december 2012 14:08

Ik heb helaas geen tussenstap-foto gemaakt, en nu dat de socket en cpu goed samenwerken heb ik eigenlijk geen zin om het uit elkaar te halen en weer met de pinnetjes te moeten priegelen ;)

Er is ook eigenlijk niks meer over te vertellen dan wat erin staat. Ik denk dat dit voldoende beschrijving is voor iemand die in de toekomst tegen dit probleem aanloopt en het ook eens wil uitproberen. Tot nu toe luidt het advies overal op het internet: probeer het niet, want de kans van slagen is nihil. Ik heb hiermee het tegenovergestelde bewezen: ik probeer het één keer en het werkt direct. Het is reparabel.

Door Tweakers user lennart111, maandag 10 december 2012 16:21

elke keer als ik een blog van jou lees komt de Orc in mij naar boven:
GREEN IS BEST!!!!
deze pc ziet er nice uit, doet me denken aan een net-top klopt dat?
if so dan heeft dit kastje vast meer rekenkracht dan die net-tops bij ons op school
hulde!

Door Tweakers user sys64738, maandag 10 december 2012 16:25

Tuurlijk kun je een hoop computer bouwen voor 90 euro als je zulke skills hebt.... Net als je voor 1000 euro een hele knappe auto kunt rijden, als je niet te beroerd bent om zelf even een versnellingsbak te reviseren op zijn tijd.

Maar evengoed natuurlijk weer een leuk project met mooi eindresultaat, hoewel die Duitsers natuurlijk wel hun prijs terug willen als ze lezen over dit energieverslindende monster dat je gecreëerd hebt. 8-)

Door Tweakers user Jarrean, maandag 10 december 2012 16:25

Zolang het enkel voor simpele taken is kan je misschien kijken naar een fly mouse voor de bediening, draagbaar en ziet er best functioneel uit.

Door Tweakers user mux, maandag 10 december 2012 16:26

Hij is wat dikker en zwaarder dan de meeste nettops; het kastje is 5,5cm en 3kg terwijl je best aardige nettopjes in plastic behuizingen voor de helft kunt krijgen. Maar ja, daar krijg je flink wat meer horsepower voor terug.

@hierboven: het is ook echt belangrijk bij deze machine om de kosten te drukken. De air fly mouse is een duur beestje vergeleken met de kosten van de hardware in dit ding

[Reactie gewijzigd op maandag 10 december 2012 16:28]


Door Tweakers user biomass, maandag 10 december 2012 20:38

Ben je voor de prijs in Berlijn geweest? Als ik naar de winnaars pagina kijk zie ik een link naar de extremetech website en een presentatie gemaakt uit enkele plaatjes van je blog. Op de genomineerden pagina is geen extra info van je gelinkt. Komt op mij over dat je jezelf niet aangemeld hebt maar dat je gespot bent? :)

Als ook maar een grote moederbord fabrikant door deze prijs gekieteld wordt om toch maar zelf een modulair 'reference'-design te strippen van overbodige voltage conversie dan is er een wereld gewonnen! Tenminste, dat is wat ik van jouw blog meekrijg. Dat bij de race om nieuwe type moederborden de power efficiency van de ontwerpen het eerste sneuvelt?

[Reactie gewijzigd op maandag 10 december 2012 23:05]


Door Tweakers user mux, maandag 10 december 2012 21:03

Yup, ik ben voor die prijs een paar dagen in Berlijn geweest. Begin oktober ben ik benaderd door één van de organisatoren voor deze prijs en toen is in sneltreinvaart het e.e.a. opgezet om me mee te kunnen laten doen.

Het is mijn hoop dat er een keer actie vanuit moederbordfabrikanten komt, maar ik weet niet hoe realistisch dat is. Zij houden de sleutel voor efficiënt computerontwerp!

Door Tweakers user masauri, maandag 10 december 2012 22:16

mux schreef op maandag 10 december 2012 @ 21:03:
Yup, ik ben voor die prijs een paar dagen in Berlijn geweest. Begin oktober ben ik benaderd door één van de organisatoren voor deze prijs en toen is in sneltreinvaart het e.e.a. opgezet om me mee te kunnen laten doen.

Het is mijn hoop dat er een keer actie vanuit moederbordfabrikanten komt, maar ik weet niet hoe realistisch dat is. Zij houden de sleutel voor efficiënt computerontwerp!
Der komt nog wel is iets vanuit de moederbordfabrikanten, deze prijs is ook weer een extra bevestiging en staat mooi op je cv ;-)
Zo'n dingen moet je opstapelen!

Door Tweakers user sorcees, maandag 10 december 2012 22:48

Allereerst gefeliciteerd met al je prijzen, een mooie beloning voor j insanningen.
Verder wil ik je bedanken voor al je inspirerende en informatieve bijdragen en blogs.
Uit de samenkopen actie heb ik dezelfde PC gekocht, ik wil er een testserertje van maken, verder is het een leuk uitgangspunt voor allerlei projectjes, b.v. voor een pc in de auto, camping.
Mooi zou een monitor met touchscreenn zijn, maar die ben ik voor klein geld nog niet tegengekomen.
Succes, ik blijf je volgen.

Door Tweakers user mux, maandag 10 december 2012 23:06

Ik had liever inderdaad ook een touchscreen op dit project geplakt, maar die dingen zijn zeldzaam en als je ze vindt, vaak veel te duur. Ik heb een tijdje geleden nog eens ADS Anker kassa's uit een grabbelbak gevist, maar net als bijna alle andere goedkope bronnen van touchscreens waren die dingen zeer hevig gebruikt en niet voor niets weggegooid.

Helaas bieden goedkope tablets etc. ook nog niet echt een goed alternatief; da's allemaal 10" en kleiner.

Door Tweakers user Xessive, dinsdag 11 december 2012 08:02

Alweer gefeliciteerd!! 2012 is een prima jaar voor jou geweest kunnen we wel zeggen.
Ik ben benieuwd wat 2013 jou (en ons) voor leuks gaat brengen.

Door Tweakers user nickko, dinsdag 11 december 2012 11:09

Gefeliciteerd! Vermakelijk stukje om te lezen :)

Door Tweakers user Infant, dinsdag 11 december 2012 12:04

Dat Heatshrink! 8-)

Is het niet een idee om een 3-cell protection bordje van ebay af te trekken, die de li-ions in iedergeval afkoppelt als het horribly fout gaat?

Ik durf zelf m'n batterijen nog niet echt permanent aan iets te laten hangen.

Door Tweakers user mux, dinsdag 11 december 2012 12:24

Ik heb in m'n huis al zo'n 200Wh aan li-ions permanent aan 12V dingen hangen, het zijn allemaal behoorlijk low-risk lithium-cobalt chemieën. I wouldn't worry...

Voor dit project had ik een auto-hotswap-and-disconnect-on-failure circuit gemaakt, maar deze gaf problemen toen ik hem aansloot. Ik ga 'm zo gauw ik tijd heb nog een keer in een fatsoenlijke layout vatten en later retrofitten in dit ding.

Door Tweakers user albino71, dinsdag 11 december 2012 21:11

Gefeli!

Je kunt al een aardige prijzenkast maken :)

Door Tweakers user MoiZie, vrijdag 14 december 2012 00:01

Waarom geen ARM cpu? Raspberry pi achtig? Klein, zuinig, kan HD video afspelen... Heel gedoe met sandy bridge ;)

Door Tweakers user mux, vrijdag 14 december 2012 00:25

om jou dwars te zitten natuurlijk :-)

Door Tweakers user Schnoop, vrijdag 14 december 2012 11:55

Ik was zelf aan het denken om een soortgelijk systeem te maken als Music player setup het simpel afspelen van muziek op feesten.

Hierbij wou ik deze touchscreen wellicht gebruiken. Geen nieuw model of super resolutie maar dat heb ik ook niet direct nodig.

Misschien ook iets voor jouw setup?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 december 2012 12:10]


Door Tweakers user mux, vrijdag 14 december 2012 12:00

Da's een mooi scherm voor een héle goede prijs, zeg. Ik ga hem voorlopig iig niet voor Coe gebruiken (ik heb nog wat andere losse eindjes (ahem fluffy2 ahem) die ik eerst moet oplossen) maar het ziet er erg goed uit voor een toekomstig project.

Maak je een topic/blog over jouw project? Ben wel benieuwd hoe dat eruit gaat zien.

Door Tweakers user Schnoop, vrijdag 14 december 2012 12:09

Zodra ik er aan begin (en dat zal vermoedelijk pas begin volgend jaar zijn) zal ik er zeker een blogpost van maken. Stuur tzt ook wel een dm.

Door Tweakers user Pruimenvlaai, zaterdag 12 januari 2013 16:12

Dus je hebt 3 cellen in serie gewoon aan de 12V gekoppeld? Zo worden ze nooit helemaal vol (4.2v is vol iirc, 12/3=4v per cel heb je nu), en als je ze leegmaakt en dan de adapter aankoppelt loop je misschien tegen de stroombeveiling van je adapter aan waardoor de hele boel niet aangaat. Toch?

Door Tweakers user mux, zaterdag 12 januari 2013 16:31

Yep, maar ze hoeven ook helemaal niet vol. De capaciteit die eraan hangt is zodanig groot dat ik 'genoeg' backupcapaciteit heb, en belangrijker: ik wil de cellen nooit helemaal op- en ontladen, maar juist maar enkele tientallen procenten op en neer laten gaan zodat ik meer levensduur uit de cellen haal. Er zit meer dan 100Wh aan capaciteit in Coe terwijl er voor de ~45 minuten dat hij van de stroom af is maar hoogstens 50Wh nodig is (computer op vol vermogen + schermhelderheid max).

Theoretisch (en dit heb ik ook in m'n NAS gedaan) kan ik ook de adapter modden om 12.6V te produceren zodat de cellen wel volledig worden geladen. In het geval van m'n NAS wilde ik een zo langdurig mogelijke stroomuitval kunnen overbruggen, dus was dat een handige strategie.

Door Tweakers user Engeneer, woensdag 15 mei 2013 12:37

Jeroenneman schreef op maandag 10 december 2012 @ 10:27:
Poeh, je moet er maar aan willen beginnen, socketpins terugzetten.

Lijkt me echt een tergend werkje, waarbij je ook nog eens kans loopt alles te vernielen.
Er valt natuurlijk niet heel veel te verliezen +- 15,- Dus dat is het proberen toch waard. En het is natuurlijk ook weer een uitdaging.

Door Tweakers user Engeneer, woensdag 15 mei 2013 12:41

mux schreef op maandag 10 december 2012 @ 14:08:
Ik heb helaas geen tussenstap-foto gemaakt, en nu dat de socket en cpu goed samenwerken heb ik eigenlijk geen zin om het uit elkaar te halen en weer met de pinnetjes te moeten priegelen ;)

Er is ook eigenlijk niks meer over te vertellen dan wat erin staat. Ik denk dat dit voldoende beschrijving is voor iemand die in de toekomst tegen dit probleem aanloopt en het ook eens wil uitproberen. Tot nu toe luidt het advies overal op het internet: probeer het niet, want de kans van slagen is nihil. Ik heb hiermee het tegenovergestelde bewezen: ik probeer het één keer en het werkt direct. Het is reparabel.
Mag ik vragen welke dikte draad jij hebt gebruikt? Ik heb hier nog een MSI moederbordje liggen een 1366 socket en wou dit graag ook een keer proberen. Ik heb weinig te verliezen. En waar kan ik zien welke pinnetjes wel belangrijk zijn en welke niet? En ik had 0,7 mm vertind koperen draad maar dit was te dik. alvast bedankt :)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.