MADPSU heeft de ASN Bank Wereldprijs gewonnen

Door mux op zaterdag 10 november 2012 20:00 - Reacties (53)
Categorie: MADPSU, Views: 10.646Hiermee begon het allemaal. Een enthousiaste lezer van mijn blog over Fluffy2, Jurriaan de Vos, attendeerde me op de ASN Bank Wereldprijs. En nu, op de kop af twee maanden later, heb ik die prijs gewonnen. Een prijs die het project MADPSU, dat al sinds mei 2011 op de plank ligt, zal opwaarderen van hobbyproject tot volwaardig commerciëel product. En in deze blogpost vertel ik jullie hoe dat in zijn werk zal gaan

Dat ben ik!

Ik doe trouwens ook aan Twitter tegenwoordig: @EfficientElec

Tijdlijn

Om maar even met het vervelendste nieuws te beginnen: het duurt nog even voordat ik begin met de ontwikkeling van MADPSU. Ik moet namelijk eerst afstuderen, iets waar ik inmiddels al 2 jaar tegenaan hik. De topprioriteit ligt nu bij het behalen van mijn M.Sc. gecombineerd LR en Elektrotechniek.

Ik verwacht hier binnen enkele maanden mee klaar te zijn. Voorlopig staat dan in de planning dat ik Februari 2013 start met het uitontwikkelen van MADPSU. Halverwege 2013 moet dit klaar zijn en kan ik in ieder geval nulseries (eerste productie-exemplaren, 'beta'), en misschien wel massaproductie starten. MADPSU zal in eerste instantie niet in de schappen komen te liggen; het wordt een product dat ik vooral onder de aandacht wil brengen bij computerenthousiastelingen en niet zozeer de leek.

MADPSU is geen eindstation, sterker nog, het is pas het begin. MADPSU is op zichzelf niks anders dan een intelligent soort PicoPSU. Je bent nog steeds afhankelijk van een externe adapter en/of accu, en zodoende kan ik geen garanties geven over de totaalefficiëntie van een oplossing met MADPSU. Zodra ik genoeg inkomsten betrek uit MADPSU- en Fluffy2-gerelateerde werkzaamheden wil ik dan ook direct door naar het ontwikkelen van een superzuinige adapter met ingebouwde MADPSU en AC-vermogensmeting. Dit is het uiteindelijke 'doel' van dit project!

Besteding van het geld

Kijk eens wat ik heb gewonnen!

€10.000 is meer dan genoeg om MADPSU zelf uit te ontwikkelen, maar zoals ik hierboven al laat doorschemeren wil ik meer doen dan alleen MADPSU maken. Ik zal daarom proberen om zo spaarzaam mogelijk om te gaan met het geld en op zoek gaan naar mogelijke materiaalsponsoren. Zo heeft een tijdje geleden een werknemer bij een bekende onderdelenfabrikant mij het lenen van een aantal testsystemen aangeboden - dit soort dingen zijn een grote hulp.

Desalniettemin zijn er een aantal dingen die ik wel zal moeten aanschaffen. De eerste uitgave zal ik begin komende week al doen: een nieuwe oscilloscoop. Om precies te zijn de Agilent DSOX2012a; ondanks het feit dat het een instapmodel is kost deze scope alsnog ongeveer €1000, maar hij biedt voor mij onontbeerlijke functionaliteit (50.000 waveform updates/sec, arbitrary waveform generator, FFT) bij het ontwikkelen van MADPSU. Gezien dit hele project open source is zal ik, voor zover dit mogelijk is volgens de voorwaarden van bedrijven waarmee ik samenwerk, zoveel mogelijk openheid bieden over waar het geld heengaat.

Andere geïnteresseerde partijen

Wat bedoel ik met ‘bedrijven waarmee ik samenwerk’? Nou, zoals jullie vast al wel geraden hebben heeft de Wereldprijs en het succes van Fluffy2 (waarvan de blogposts bij elkaar inmiddels meer dan 100.000 keer bekeken zijn) ervoor gezorgd dat een klein dozijn bedrijven in kleine of grote mate belangstelling heeft om mee te werken aan MADPSU en mijn andere projecten. Ook de ASN Bank is bereid om mij een steuntje in de rug te geven met de zaken waar ik weinig verstand van heb - marketing bijvoorbeeld. Eén van de redenen waarom ik gisteren deze blogpost nog niet heb kunnen posten was dat ik de hele middag aan het kletsen was met één van deze bedrijven: Power Research Electronics. Ook staat er op 26 november op dit punt nog iets te gebeuren dat minstens zo opwindend is als de ASN Wereldprijs, dus houd mijn blogs in de gaten. Eén ding staat inmiddels vast: ik heb nu meer dan genoeg hulpbronnen tot mijn beschikking om prachtige dingen te gaan maken. Niet één project, maar vele projecten, tot ver in de toekomst!

Ohja, de wereldprijs

En nu willen jullie vast weten hoe de avond van de prijsuitreiking gisteren was. In één woord: veel te spannend. Dat waren drie woorden. Sorry.

M'n ouders en broer erbij

In elk geval, zoals ik beloofd had was ik met de ligfiets aangekomen en na mij in pak gestoken te hebben kon ik een tafeltje inrichten om meer reclame te maken voor mijn project. Dat was in mijn geval vrij snel klaar: hoopje elektronica storten, flyers ernaast, en socializen maar!
Na verloop van tijd werden de 300 gasten aan tafel geroepen, werd de avond geopend en wij als finalisten geintroduceerd. Tijdens het voorgerecht was er theater, het hoofdgerecht was een lopend, vegetarisch en ‘duurzaam’ buffet, met (erg luide) live muziek verzorgd door DJ Made In June.. Vervolgens een lezing van dr. Jan Jonker (Radboud universiteit Nijmegen) over duurzaam ondernemen. Ondertussen liep natuurlijk de spanning steeds verder op. Uiteindelijk was het dan zo ver. Er zouden vier themaprijzen worden uitgereikt (waarvoor ik hier een goed woordje had gedaan en één publieksprijs, waarvoor jullie allemaal gestemd hebben. Jullie hebben allemaal gehoord dat ik de themaprijs voor duurzame energie gewonnen heb, maar dat de publieksprijs naar een ander project gaat. Toch wil ik jullie allemaal bedanken voor het stemmen. Het betekent ontzettend veel voor mij dat er uiteindelijk meer dan 2200 mensen de moeite hebben genomen om op MADPSU te stemmen. Voor een opstartende eenmansorganisatie die strijdt tegen reeds jarenlang actieve teams is dat een geweldig resultaat!

Na de bekendmaking, waarbij ik als eerste op het podium geroepen werd en bijna geen woord wist uit te brengen toen ze me vroegen wat ik nu ging doen (ik geloof dat ik ‘blogs schrijven’ geantwoord heb :P), was het tijd voor het toetje, maar daar ben ik niet aan toegekomen. Ik werd aan alle kanten gefeliciteerd en heb er nog een aantal interessante mensen ontmoet (die ik een flyer heb gegeven, zodat ze mijn blog weten te vinden en dit hopelijk ook lezen).

Als laatste wil ik nog even de andere finalisten noemen, omdat die ook ontzettend hard hun best hebben gedaan en zeker goede projecten hebben lopen!

Alle winnaars op een rijtje.

In mijn eigen categorie, Duurzame energie waren dat:

De moonlight solar lamp voor Nepal die kerosinelampen in Nepal wil vervangen door led-lampen op zonne-energie
Zon op Nederland wil Nederlanders zonder geschikt dak toch laten mee-investeren in zonne-energie, door samen panelen op openbare gebouwen te plaatsen
COLT Cambodia - de winnaar van de publieksprijs - heeft een weeshuis in Cambodja waar zij zonnepanelen willen gaan gebruiken voor energie
De Dutch Solar Group, die zonne-energie voor iedereen toegankelijk wil maken door collectief in te kopen.

In de categorie Tegen Kinderarbeid:

Stichting Mahamata, die kinderen in Nepal uit de steengroeve haalt en onderwijs biedt
My Louis, de winnaar in deze categorie, wil bijzondere vuilniszakken ontwikkelen die hier het straatbeeld opfleuren en met de opbrengst kinderen in sloppenwijken helpen.
Rediscover it die plastic afval uit de Peruaanse woestijn wil hergebruiken, hiermee banen scheppend voor volwassenen zodat kinderen naar school kunnen.
Future Stars Academy een voetbalschool in Tanzania die ervoor zorgt dat de leerlingen alle dagen naar school gaan
l’Art de Vivre sponsort kansarme kinderen in Rwanda om naar school te gaan

In de categorie Vrede en veiligheid

The Art of Peace een organisatie die in Somalie exposities en festivals wil organiseren om jonge kunstenaars een kans te geven zich te uiten en zich te ontwikkelen, de winnaar in deze categorie
Favela street die ex-kindsoldaten traint in het organiseren van sportevenementen en stimuleert om weer naar school te gaan om zo een positief rolmodel te worden
De Summer School for Peace and Democracy die jongeren uit de hele wereld wil samenbrengen om over vrede en democratie te praten en te leren
Kids Rights 4 all een stichting die een lespakket maakt om kinderen te informeren over hun rechten
Free China, die momentum en draagvlak wil creëren voor het tonen van een film over mensenrechtenschendingen in China.

En tot slot de categorie Eerlijke Handel

Boxo, een stichting die tassen en andere reisproducten, gemaakt door mensen in ontwikkelingslanden eerlijk wil verhandelen
Fair Friends de winnaar in deze categorie, wil een eerlijke webwinkel maken waarin producten uit ontwikkelingslanden verkocht kunnen worden en waarbij (een deel van) de opbrengst naar goede doelen gaat
Weave helpt Tanzaniaanse weefsters om hun producten op de markt te brengen
Maya Moda wil tassen uit Guatamala verkopen in Nederland om de autonomie van de producenten te bevorderen
Fairtrade Downloads die eerlijk muziek wil laten downloaden en de winst in goede doelen wil stoppen.

Ik hoop dat jullie ook eens naar deze interessante projecten willen kijken, het is echt jammer dat er maar vijf konden winnen! Tot slot wil ik jullie nogmaals bedanken voor al jullie steun, stemmen en felicitaties. Dankzij deze prijs is het officiëel: MADPSU komt er!

Volgende: Nog een prijs gewonnen + Coe! 12-'12 Nog een prijs gewonnen + Coe!
Volgende: MADPSU - de eindsprint 11-'12 MADPSU - de eindsprint

ReactiesDoor Tweakers user Eagle Creek, zaterdag 10 november 2012 20:27

Ge-fe-li-ci-teerd!

Ik volg je blogs al een tijdje en het lijkt me een terechte waardering voor je vele werk.

Door Tweakers user Snowmiss, zaterdag 10 november 2012 20:31

Ook onder deze blog een welgemeende Van Harte Gefelicitaart!!

Door Tweakers user sebastius, zaterdag 10 november 2012 21:04

Cool man! Succes met het verdere ontwikkelen!

Door Tweakers user JohnD1, zaterdag 10 november 2012 21:14

Prachtig gedaan, ik vermoed dat er genoeg interesse is voor een MADPSU bij de tweakers...
En leuk dat iemand bekend is met cubieboard....

Door Tweakers user GoVegan, zaterdag 10 november 2012 21:19

mooie tweede foto.
Echt nog beetje overrompelde uitstraling, maar ook een blik die al plannen aan het smeden is.

Gefeliciteerd.

Door Tweakers user nero355, zaterdag 10 november 2012 22:11

Feli :)

Wanneer kunnen we de voeding in de winkel verwachten ?? :D ;)

Door Tweakers user mux, zaterdag 10 november 2012 22:12

Waarschijnlijk pas halverwege volgend jaar.

Door marc van herzele, zaterdag 10 november 2012 22:21

Vanuit België , bravissimo .

Door Tweakers user pythagorasABC, zaterdag 10 november 2012 22:59

Ik vind halverwege volgend jaar nog behoorlijk snel eigenlijk. Toen je zei dat het nog wel even zou duren had ik meer iets van 2-3 jaar in gedachten.

Door Tweakers user Damic, zaterdag 10 november 2012 23:02

Whooohoooooo *raaatel*raaaatel*

Congrats ben benieuwd naar de rest :D

Door Tweakers user Dadona, zaterdag 10 november 2012 23:40

Bedankt Jurriaan. :)

Door Tweakers user mux, zondag 11 november 2012 01:05

pythagorasABC schreef op zaterdag 10 november 2012 @ 22:59:
Ik vind halverwege volgend jaar nog behoorlijk snel eigenlijk. Toen je zei dat het nog wel even zou duren had ik meer iets van 2-3 jaar in gedachten.
Het is bekend dat mijn voorspellingskunsten optimistisch zijn, maar madpsu zelf is er al bijna, evenals de software. Het is vooral een kwestie van tweaken, certificeren en in doosjes stoppen.

Door Tweakers user i-chat, zondag 11 november 2012 03:00

heej mux, wel (ook) linux drivers he....

Door Tweakers user Damic, zondag 11 november 2012 10:43

i-chat schreef op zondag 11 november 2012 @ 03:00:
heej mux, wel (ook) linux drivers he....
en mac osx, maar euhm ging het niet opensource worden :D dus dan kan er wel iemand aan de slag.

Door Tweakers user mux, zondag 11 november 2012 10:44

Mja, het vertrouwt allemaal op een virtuele seriële poort, en als er één OS makkelijk is om daar meuk voor te schrijven is het Linux wel. Juist onder Windows is dat een hel. Ik denk dat het wel goed komt :)

Door Tweakers user Dadona, zondag 11 november 2012 11:10

mux schreef op zondag 11 november 2012 @ 01:05:
[...]


Het is bekend dat mijn voorspellingskunsten optimistisch zijn, maar madpsu zelf is er al bijna, evenals de software. Het is vooral een kwestie van tweaken, certificeren en in doosjes stoppen.
Ach, na twee of drie patch ronden dan zijn de voorspellingen al een stuk realistischer. :)

Door Tweakers user onok, zondag 11 november 2012 11:25

Gefeliciteerd! Jammer dat je de publieksprijs niet hebt gewonnen, maar de 10k is natuurlijk mooi om MADPSU te ontwikkelen :)

Door Tweakers user masauri, zondag 11 november 2012 11:26

mux schreef op zaterdag 10 november 2012 @ 22:12:
Waarschijnlijk pas halverwege volgend jaar.
Jej, gefeliciteerd man!
Kan ik al een pre-order doen voor een voeding voor men servertje? (hardware hiervan staat in men wenslijst :-p)

Door Tweakers user andru123, zondag 11 november 2012 12:37

Yay!
Kan ik al pre-order maken? :)
(Serious, het kan goed zijn om te kijken hoeveel mensen zijn al geinteresserd - dat kan veel meer zijn dan je denkt).
Krijgen wij, de trouwe stemmers, een "special edition" (bijv met sticker "I :heart: dutch innovation") of en leuke korting van 1 euro? :*)
Ik vind eigenlijk 9 maanden net goed. Techniek verandert heel snel en je weet het nooit wat in een jaar gaat gebeuren.

Door Tweakers user mux, zondag 11 november 2012 12:46

Pas wanneer ik klaar ben met afstuderen ga ik aan dat soort dingen denken. Ja, pre-orders zijn best een goed idee, ben ik het eigenlijk wel mee eens. Ook zal er voor de echte daredevils een mogelijkheid zijn om door het hele ontwikkeltraject heen alpha/bèta-hardware en snapshot-firmware/software te testen.

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 11 november 2012 13:41

oh alpha/beta wil ik gerust ook nog proberen :) Alles om dit project te steunen denk ik dan :P . Ben ook eens even de datasheet aan het bekijken van die scoop. Pracht van een toestel, zeker met die optionele functiegen.

Vanuit het Belgenland wens ik je allesinds veel succes toe en kijk ik met veel interesse naar de toekomst, naar MADPSU en wat er daarna nog zal bedacht worden.

Door Tweakers user masauri, zondag 11 november 2012 13:54

mux schreef op zondag 11 november 2012 @ 12:46:
Pas wanneer ik klaar ben met afstuderen ga ik aan dat soort dingen denken. Ja, pre-orders zijn best een goed idee, ben ik het eigenlijk wel mee eens. Ook zal er voor de echte daredevils een mogelijkheid zijn om door het hele ontwikkeltraject heen alpha/bèta-hardware en snapshot-firmware/software te testen.
Met de reserve gear die ik hier heb liggen wil ik wel een testbench maken om je te helpen testen:-)

Door Tweakers user Xessive, zondag 11 november 2012 15:02

Nogmaals gefeliciteerd gozer..!!

Door Tweakers user Gaming247, zondag 11 november 2012 15:30

Gefeliciteerd. Dit wil ik zeker wel kopen voor een mooie zuinige computer!


Door Tweakers user lennart111, zondag 11 november 2012 18:29

congratz
je hebt het verdient

Door Tweakers user Phasis, zondag 11 november 2012 19:18

Gefeliciteerd Mux.

Door annette reiling, zondag 11 november 2012 21:34

Ook namens het MOONLIGHT solar project voor Nepal en Nederland gefeliciteerd met je prijs. Ik ga je energiezuinige dingetje ook aanschaffen tzt. Al was het alleen maar omdat in Nepal beperkt electriciteit is en ik daar ook regelmatig met een laptop moet werken.

Door Tweakers user mux, zondag 11 november 2012 21:35

Bedankt, en veel succes met jullie project!

Door annette, zondag 11 november 2012 21:38

Heb ook jarenlang een ligfiets gehad. (flevobike). Nu durf ik niet meer.

Door Tweakers user mux, zondag 11 november 2012 21:51

Haha, vanwaar niet?

Door Tweakers user sebastius, zondag 11 november 2012 22:02

mux schreef op zondag 11 november 2012 @ 21:35:
Bedankt, en veel succes met jullie project!
Jullie zouden elkaar nog veel kunnen bieden trouwens, energiezuinige voedingen zijn echt niet alleen voor computers nodig, in Nepal kunnen ze dat ook wel gebruiken!

Door Tweakers user mux, zondag 11 november 2012 22:06

Oh, we houden wel contact hoor :) één van de meer sympathieke projecten in de competitie. Altijd leuk kunnen kletsen met de mensen van stichting Nepal Sambandha.

Door Tweakers user Pixeltje, maandag 12 november 2012 07:39

Gefeliciteerd! Kan me voorstellen dat het spannend was de afgelopen maanden!

Door Tweakers user J-M-J, maandag 12 november 2012 08:01

Gefeliciteerd! Nu wachten op de eerste exemplaren zodat ik er een in mijn HTPC kwijt kan :9

Door Tweakers user Mad-Monkey, maandag 12 november 2012 09:43

ik heb nog geen gefeliciteerd gezegd dus bij deze.

Verder wacht ik de ontwikkelingen met spanning af. Wat ik mij afvroeg, verwacht je dat andere organisaties/fabrikanten een +/- gelijke madpsu gaan bouwen of enkel onderdelen/methodieken van je product zullen overnemen?

Door Tweakers user mux, maandag 12 november 2012 09:58

Geen idee. Laten we hopen dat wat ze ook doen, ze in ieder geval een keertje hun best doen op de implementatie ;)

Door Tweakers user TallManNL, maandag 12 november 2012 11:09

Gefeliciteerd!

Ik blijf je in de gaten houden want zo'n ding aanschaffen zie ik mezelf wel doen.

Door Tweakers user muppet99, maandag 12 november 2012 11:32

Gefeliciteerd :) Hebben onze stemmen op jouw topproject geholpen. Je hebt het verdiend en nu natuurlijk zorgen dat je het waarmaakt ;) Ik zal zeker de preorders in de gaten houden want ik wil wel zo'n mooie MADPSU uitproberen. In het kader van zuinigheid thuis. Is er trouwens nog bekend gemaakt hoeveel stemmen er uiteindelijk afgetrokken zijn bij iedereen?

Door Tweakers user mux, maandag 12 november 2012 11:48

Nee, die informatie hebben we niet. We weten alleen de eindstand.

Door Tweakers user Opinion, maandag 12 november 2012 13:42

Grappig hoe dit allemaal kan lopen. Je was natuurlijk al hartstikke goed bezig, maar dat een comment er zo'n draai aan kan geven..
Ook heel mooi dat dit soort initiatieven er zijn, zodat je op eigen benen verder kunt gaan en het project kunt afmaken. Hulp is natuurlijk fijn, zolang je zelf maar de regie in handen hebt. Dat is toch veel fijner dan wanneer je idee opgekocht wordt.

Door Tweakers user lennartb, maandag 12 november 2012 14:15

Leuk hoor, van harte met de prijs!

Door Tweakers user Mr_gadget, dinsdag 13 november 2012 12:44

Gefeliciteerd!
En houd ons up to date over de ontwikkeling natuurlijk!

Door Tweakers user delirium, dinsdag 13 november 2012 14:08

Gefeliciteerd, een verdiende prijs voor een goed innovatief project van een enthousiaste gedreven technicus die geïnteresseerden geheel belangeloos voorziet van leerzame informatie!
Is MADPSU niet iets voor een soort kickstarter?

Door Tweakers user Aardwolf, dinsdag 13 november 2012 16:32

Van harte proficiat en dik verdiend vind ik persoonlijk. Al zijn de andere projecten die je noemt ook wel interessant, maar hier bij jouw project ligt mijn hart meer. Ik hoop dat je er wat moois van gaat maken. 8-)

Door Tweakers user Oguz286, zaterdag 17 november 2012 18:30

Gefeliciteerd kerel!

Door Tweakers user Ghost Dog, woensdag 21 november 2012 16:05

Gefeliciteerd! Ik mis de awesome!-knop. ;)
Ik hoop dat dit inderdaad slechts het begin is, en er nog vele goede en duurzame projecten mogen komen.

Ik ben trouwens ook wel geïnteresseerd in een pre-order. :)

Door Tweakers user yodeluxe, donderdag 22 november 2012 10:32

Beetje laat (ik zie het nu pas), maar van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat!

Door Tweakers user Triumphster, woensdag 28 november 2012 15:14

Mux heeft ook een Duitse prijs gewonnen. Feli, zo wordt je product en naam wel bekend. _/-\o_

Door Tweakers user WouterKvG, donderdag 29 november 2012 11:10

Misschien dat je hier ook nog aan mee kunt/mag doen: https://tunews.weblog.tud...fficiency-award-of-e7500/ :)

Door Tweakers user mux, donderdag 29 november 2012 11:15

Heh, die heb ik vorig jaar ook al gewonnen! mux' blog: mux heeft een prijs gewonnen


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.