Fluffy2 - 5.9W high-end desktop computer

Door mux op zondag 2 september 2012 23:45 - Reacties (47)
Categorie: Fluffy2, 20W all-in-one, Views: 26.293

Click here for the English version of this blog post

Vandaag ga ik jullie vertellen hoe zuinig Fluffy2 is en hoe ik hem zo zuinig heb gemaakt. Ik heb het dan alleen over het moederbord met alles erop; niet over de monitor. Tevens is dit de blogpost waar ik vanaf nu naar link als ik het over Fluffy2 heb buiten mijn blogs (bijvoorbeeld op verschillende techfora). Daarom krijgen alle mensen die dit blog voor het eerst zien even een snelle introductie: wie ben ik en waarom lees je dit?

Ik doe trouwens ook aan Twitter tegenwoordig: @EfficientElecMux' laboratorium
Ik ben continu bezig met zuinigheid: het bouwen van computers die heel weinig vermogen (watts) nodig hebben - en efficiëntie: veel prestaties voor weinig energie/geld/ruimte. Ik soldeer moeiteloos essentiële componenten van moederborden af om te kijken of ik daarmee een computer zuiniger kan maken. Omdat hier weinig mensen over schrijven ben ik in dit informatiegat gesprongen met deze blogs: van zuinige schermen tot de techniek in voedingen, een uitleg over power factor correction en de worklogs van mijn drie voorgaande ultrazuinige computers: Dennis (20W Core 2 duo), de prijswinnende Fikki3 (8.3W Core i3) en Floppy2 (9.5W NAS) - waarbij ik die laatste nog niet in blogs gevat heb. Om mijzelf en anderen te helpen ontwerp en bouw ik ook speciale elektronica om computers efficiënter te maken. Om alles overzichtelijk te houden geef ik mijn computers graag namen. Mijn nieuwste computer heet dan ook Fluffy2, opvolger van mijn laptop Fluffy.


Een 3D-render van Fluffy2 - toegegeven, de kleuren zijn nogal flets

In tegenstelling tot eerdere computers is Fluffy2 een all-in-one: een scherm en computer in één. Fluffy2 is bovendien op veel punten een high-end computer: de processor is de op één na snelste consumentenprocessor die je momenteel kunt krijgen, er zit zoveel geheugen in als erin past en het geheel zit tegen een IPS-scherm gebouwd. De behuizing is ook speciaal voor Fluffy2 ontworpen, met een ingebouwde grote passieve koeler en batterij zodat de computer op volle kracht kan blijven werken als de stroom uitvalt of als je hem even ergens anders naartoe meeneemt.


Het lijkt eem bom, maar zo ziet een Li-ion accu er ongeveer uit als je de behuizing eraf trekt. Deze zit in Fluffy2.
Het belang van een laag elektriciteitsgebruik
Computers zijn ontzettend belangrijk in het dagelijks leven. Niet alleen je eigen computer, maar ook de vele computers in datacenters en bij bedrijven die jou essentiële diensten verlenen. Tegenwoordig hebben alle computers veel meer rekenkracht dan noodzakelijk voor hun taken. Met andere woorden: ze zijn allemaal overgedimensioneerd. Geen enkele computer staat continu precies voluit te draaien - zo'n computer zal snel vervangen worden door een die overgedimensioneerd is. Dit zorgt ervoor dat vrijwel alle computers een aanzienlijk deel van de tijd - ongeveer 70% van de tijd in datacenters en meer dan 95% van de tijd in huishoudens - helemaal niks staan te doen: ze zijn idle. Een computer die niks doet maar wel energie gebruikt is nutteloos, maar het is vaak onmogelijk om de computer uit te zetten.

Op dit moment bijvoorbeeld staat mijn computer nagenoeg niks te doen: ik heb minder dan 0.5% CPU-belasting. Maar mijn computer kan niet uit: ik ben aan het schrijven, hij moet aan blijven. Ik wil dus eigenlijk dat de computer zo min mogelijk verbruikt als hij weinig of niks te doen heeft. Het blijkt namelijk dat doordat computers zoveel niets staan te doen, ze in totaal veel meer energie gebruiken in idle dan in load. Dit leidt tot de conclusie dat het belangrijker is om het verbruik in idle terug te dringen dan het verbruik onder belasting. Daar heb ik me dan ook de afgelopen jaren op gericht en dit werpt zijn vruchten af.

Hoe bouw je een superzuinige computer?
Om het volgende deel van de blogpost begrijpelijk te maken moet ik uitleggen hoe je een zuinige computer maakt. Hoe zou jij te werk gaan als je de taak op je neemt om de zuinigst mogelijke computer te maken?

Wat je allereerst wil doen is een rotsvaste specificatie maken. Beginnersfout nummer 1 is dat mensen bijvoorbeeld zeggen: ik wil dat deze computer 'snel' blijft voor de komende 3-4 jaar. Wat is snel? En is die 3-4 jaar een vaststaand feit, of wil je de computer eigenlijk langer gebruiken? Ken je jezelf en weet je dat je hem toch binnen 2 jaar alweer vervangen hebt omdat er een nieuwe gadget langs is gekomen? Kortom, je wil concreet zijn in je specificatie. Dan heb je een goed fundament om verder op te bouwen, en kom je later niet in de verleiding om dingen aan je fundament te veranderen - iets dat je hele bouwwerk kan laten instorten.

Mijn specificaties waren bijvoorbeeld:
  • Fluffy2 moet geheel stil zijn. Geen ventilatoren.
  • Het moet een all-in-one worden
  • Hij moet draadloos zijn. Ik moet hem letterlijk van de muur kunnen klikken en mee kunnen nemen.
  • Het scherm moet van de IPS-variant zijn
In een opvolgend blog leg ik uit hoe deze specificaties leidden tot de componenten die ik heb gekozen. Hoe dan ook: met je specificaties in één hand kun je dan kijken welke componenten voldoen aan jouw eisen. De sleutel tot succes is nu heel gemakkelijk: kies je componenten zodanig dat ze net aan voldoen. Niet meer, niet minder. In mijn ervaring blijven er nu maar heel weinig keuzes over.

Nu dat je componenten hebt uitgezocht die precies aan je eisen voldoen staan we voor het blok: welke componenten kiezen we uit deze lijst? Ik kan er lang of kort over praten, maar dit zijn mijn aanbevelingen:
  • Processoren: Zowel Intel als AMD maken zuinige processoren. Om het even
  • Moederborden: Intel en MSI. Vermijd Gigabyte en Asus als zuinigheid je hoogste prioriteit heeft.
  • Geheugen: Dit maakt niet uit.
  • SSDs: vermijd LSI/Sandforce en JMicron. Zet je OS en al je programma's op de SSD zodat een eventuele harde schijf zoveel mogelijk uit kan.
  • Harde schijven: nooit RAID gebruiken, zo weinig mogelijk en zo groot mogelijke schijven die zo langzaam mogelijk draaien. Als het even kan een 2,5" exemplaar.
  • Grafische kaart: vermijd discrete grafische kaarten. Wil je echt persé spelletjes op de hoogste resolutie spelen? Moderne geïntegreerde grafische kaarten presteren meer dan voldoende voor zelfs de nieuwste spellen, hoewel op lagere settings. Grafische kaarten zijn funest voor je verbruik en portemonnee.
Zuinigheid voor gevorderden
En dan nu de speciale Mux-saus die mijn computer zo ontzettend zuinig maakt. Allereerst gaat er nog wat extra aandacht zitten in het uitzoeken van de componenten; hier is helaas vooral ervaring voor nodig, dus dat kan ik niet zo snel in een blog uitleggen. Maar de echte magie ontstaat wanneer je nog een stap verder gaat en de componenten in hún componenten uit elkaar trekt. Een moederbord bestaat uit veel verschillende chips die samenwerken, net als alle andere componenten in je computer.

Wat ik dus doe is diagrammen maken die er ongeveer zo uitzien:Ik heb het moederbord van Fluffy2 aan alle kanten uit elkaar gesoldeerd en eraan zitten meten om te kijken hoe de energiestromen lopen. Op die manier kan ik zien welke componenten het meeste verbruiken en waar ik dus aan moet gaan morrelen om het verbruik terug te dringen. Soms zijn er bijvoorbeeld componenten die ik helemaal niet nodig heb. Als blijkt dat ze een meetbare hoeveelheid energie verbruiken is het heel simpel: die gaan eraf! Sommige componenten wil ik houden. Dan kan ik het verbruik terugdringen door te undervolten: de chip op een lager pitje laten draaien. Hier kan ik dágen mee bezig zijn, maar wanneer is het genoeg? Hiervoor heb ik ook zeer behulpzame plaatjes: proportionele diagrammen. In een proportioneel diagram kun je in één oogopslag zien welk onderdeel het meeste verbruikt, want meer verbruik betekent dat het component groter wordt weergegeven. Hier is een voorbeeld:Aan de hand van deze diagrammen kan ik zien hoeveel er nog te winnen is, en waar. Als ik bijvoorbeeld het uiterste uit de CPU, PCH, Vtt en DRAM heb geperst weet ik dat ik op zijn meest nog ongeveer 0.8W speelruimte heb - op zijn meest! Het verbruik is nu 5.9W dus het is onrealistisch van mij om te denken dat ik dan nog bijvoorbeeld onder de 5W zou kunnen raken. Dit soort diagrammen geeft dus een goed idee van hoe ver ik ben en hoe ver ik nog kan gaan.

Een ander opvallend deel van het diagram is het bruine deel: conversion losses - in het Nederlands omzettingsverliezen. Dit is het grootste blok in het diagram! In een computer hebben alle chips een andere werkspanning nodig en deze wordt gemaakt door spanning uit het stroomnet (230V) om te zetten naar over het algemeen lagere spanningen (ongeveer 1V). Elke keer als je elektrische energie omzet naar een andere spanning gaat dit gepaard met verliezen. In een computer is bijna altijd het grootste deel van het verbruik dit soort omzettingsverliezen, dus de grote truc is het optimaliseren van deze omzettingen - ook wel VRMs of DC/DC-converters - in je computer. In deze blogpost ga ik niet zo diep in op hóe ik dit doe, maar ik kan jullie wel vertellen dat er uitstekende plaatjes zijn om mij hierbij te helpen, de zogenaamde Sankey-diagrammen:Hierin zie je de energie van boven naar beneden 'vloeien'. Bij elke conversiestap vloeien de bijbehorende verliezen 'weg' naar links of rechts en blijft aan de onderkant de energie over die daadwerkelijk in componenten gaat zitten. De grootte van de pijlen geeft dan aan waar het meeste te winnen valt. Zeer behulpzaam.
De resultaten
Met de bovenstaande hulpmiddelen is het identificeren en verhelpen van de grootste bronnen van onnodig energieverbruik in een computer vrij gemakkelijk. In tegenstelling tot mijn vorige extreme undervoltproject - Fikki3 - ben ik dus ook maar ongeveer een maandje in mijn vrije tijd bezig geweest om het verbruik van Fluffy2 tot het absolute minimum terug te brengen. Het resultaat?In de grafiek staat weergegeven hoeveel Fluffy2 verbruikte toen ik hem net in elkaar had zitten (rood) en nadat ik hem heb gemodificeerd voor het laagst mogelijke verbruik (groen). Aangemerkt moet worden dat ik geen functionaliteit heb kapotgemaakt: alles werkt nog precies hetzelfde als voorheen, en ook even snel.

Ondanks dat Fluffy2 ook zonder modificaties al heel zuinig was, heb ik toch onder alle omstandigheden behoorlijk grote winsten geboekt op energieverbruik. Onder geen en licht gebruik bijna de helft, maar ook onder de zwaarste omstandigheden kon ik er nog ongeveer een kwart vanaf krijgen.

Ter vergelijking: een typische desktop-computer van dezelfde generatie verbruikt ongeveer 30W als hij helemaal niks staat te doen en 150W onder volle belasting. Ook vergeleken met de allerzuinigste computers die andere mensen hebben kunnen bouwen lijkt het erop dat ik het wereldrecord zuinigste desktopcomputer in handen heb!

En dit is hoe de modificaties eruit zien die ik aan Fluffy2 heb verricht:


Het moederbord en al zijn componenten: draadloze netwerkkaart, geheugen, SSD, Logitech unifying receiver, LVDS-adapterbord.


Onderzijde van het moederbord.


CPU voltmod, omdat het BIOS geen aanpassingen toeliet.


Gaten voor half-size miniPCIe-kaarten worden gebruikt als doorvoer van modwires. Ook te zien zijn twee voltmods (links, in de buurt van de gaten) en meerdere omleidingen (gele, oranje draden).


Hier komen de gele draden aan de andere kant uit: onder de SSD. Links onder de linker gele draad is een voltmod te zien, en rechts in beeld is duidelijk te zien dat twee spanningsregelaars zijn weggehaald


PCIe-slot was niet nodig, dus weggesoldeerd. Maakt het een stuk makkelijker om het bord te bekijken en mods te doen.


Linksboven is een fan header weggehaald, in het midden is een inductor vervangen en een voltmod gepleegd aan de 12V-lijn en langs de onder- en rechterkant is te zien dat de SATA-poorten weggehaald zijn. Ook is een LED gedesoldeerd.


En soms gaat er tijdens het modden ook wat mis: in dit geval ben ik iets uitgeschoten met de hetelucht-soldeerbout.
Conclusie
Ik hoop dat je hebt genoten van dit deel van de build van Fluffy2. Maar wacht, er is meer! In de eerstvolgende blogs ga ik nog even dieper in op wat ik allemaal met het moederbord en de adapter heb gedaan. Daarna vertel ik ook nog over de UPS en batterij die ik speciaal voor Fluffy2 heb ontworpen, de true power off-module en natuurlijk het ultrazuinige IPS-scherm dat eraan vast gaat zitten. Zodra ik terughoor van de lasersnijder krijgen jullie ook updates over de behuizing. Tot gauw!Vorige post
https://www.paypalobjects.com/nl_NL/NL/i/btn/btn_donateCC_LG.gifGeen PayPal? Stuur een DM of een e-mail e-mailadres

Volgende: Mux' vragenuurtje 07-09-2012: BBG Zuinige NAS 09-'12 Mux' vragenuurtje 07-09-2012: BBG Zuinige NAS
Volgende: Fluffy2 - 5.9 Watt high-end desktop computer 09-'12 Fluffy2 - 5.9 Watt high-end desktop computer

Reacties


Door Tweakers user mrc4nl, zondag 2 september 2012 23:53

5.9w idle is zeer indrukwekkend mux.
mijn monster game pc heeft een idle verbruik hoger dan jou max verbruik ;(
solderen op je moederbord doet ook niet iedereen. vooral het solderen van die pci expres heb je knap gedaan. zou mij nooit lukken,ook omdat ik niet de benodige spullen/knowhow heb;

[Reactie gewijzigd op zondag 2 september 2012 23:59]


Door Tweakers user altaria1993, maandag 3 september 2012 00:29

Erg mooi stuk weer, als je wilt, heb ik nog een ongebruikte laptopaccu liggen die je misschien kan gebruiken voor de UPS?

[Reactie gewijzigd op maandag 3 september 2012 00:29]


Door Tweakers user RangedNeedles, maandag 3 september 2012 01:23

Erg gedreven, mooi om te zien.
Is er trouwens ook nog 'n kans dat we ooit iets meer te weten komen over Floppy2, je NAS? :)

Door Tweakers user Evil Genius, maandag 3 september 2012 07:32

Erg interessant dit, mooi stuk om te lezen ben benieuwd naar het volgende deel. :)

Door Pixeltje, maandag 3 september 2012 07:57

Mooi werk, 5,9W is echt een prestatie! Ben heel erg benieuwd naar hoe het geheel eruit komt te zien als het klaar is - het oog wil ook wat;)

Door Tweakers user vanaalten, maandag 3 september 2012 08:09

Opnieuw, leuke & interessante blog, knap stukje werk!

Ik gok dat een idle verbruik van minder dan 10W, inclusief alles eraan gekoppeld, prima haalbaar is gebleken? In idle, backlight uit, zal zo'n scherm vast wel ruim onder de 4W zitten.

(Hmmm... die 5.9W - wat zit daar bij in? Is dan de logitech ontvanger, SSD en wireless kaart aangesloten?)

Overigens zit er een opmaak fout in de blog, tussen de close-up plaatjes. Zoek naar "Gaten voor half-size miniPCIe-kaarten worden gebruikt als doorvoer van modwires. Ook te zien zijn" en daar zit 'ie.)

Door Tweakers user iThinkSo, maandag 3 september 2012 08:33

mrc4nl schreef op zondag 02 september 2012 @ 23:53:
5.9w idle is zeer indrukwekkend mux.
mijn monster game pc heeft een idle verbruik hoger dan jou max verbruik ;(
solderen op je moederbord doet ook niet iedereen. vooral het solderen van die pci expres heb je knap gedaan. zou mij nooit lukken,ook omdat ik niet de benodige spullen/knowhow heb;
Hehe, die van mij laat het masterslave blok niet uitgaan in standby :O

Door Tweakers user i-chat, maandag 3 september 2012 08:39

beste mux, wat ik me al die tijd al afvraag, je wilt zelf ook een bedrijf beginnen in dit soort dingen, had het dan niet beter geweest om bij bij amd of intel de specs op vragen voor een referentie moederboard / chipset design...

en dan je eigen moederboard specificaties te ontwerpen, en te laten assembleren...

want goed en wel beschouw fluffy 2 is cool.. HEEL cool, maar onmogelijk geschikt voor een commercieel concept. als ik je zou vragen voor mij ook een fluffy te bouwen, zou dat me zelfs nog meer gaan kosten dan wat je hier via donaties hebt bijeen geraapt... TENZIJ je berijd bent om gratis arbeid te verrichten.

zo heb ik bijv het idee, dat een thuisserver zou willen met een niet al te dure phenom x3 x4 of x6 (met een kloksnelheid van ongeveer 1 a 1.5ghz.. (veel threads niet al te veel snelheid). of misschien en intel quad met hiperthreading...

je hele verhaal als os op een ssd etc maakt daarbij prima logica, maar zie jij iemand zoals ik al even wat condensators vervangen op een mobo.. van sommige van je blogs versta ik de helft niet ... en met enkel een cursus overclocken en undervolten via de bios kom je toch nooit zover?

Door Tweakers user mux, maandag 3 september 2012 09:36

altaria1993 schreef op maandag 03 september 2012 @ 00:29:
Erg mooi stuk weer, als je wilt, heb ik nog een ongebruikte laptopaccu liggen die je misschien kan gebruiken voor de UPS?
Bedankt voor het aanbod, maar ik heb nog een stuk of 200 li-ion 18650 cellen liggen :P
vanaalten schreef op maandag 03 september 2012 @ 08:09:
Ik gok dat een idle verbruik van minder dan 10W, inclusief alles eraan gekoppeld, prima haalbaar is gebleken? In idle, backlight uit, zal zo'n scherm vast wel ruim onder de 4W zitten.
Dat is nu nog even een geheimpje ;)
(Hmmm... die 5.9W - wat zit daar bij in? Is dan de logitech ontvanger, SSD en wireless kaart aangesloten?)
Alles zit aangesloten, maar er is geen netwerkverbinding met de netwerkkaart.
i-chat schreef op maandag 03 september 2012 @ 08:39:
beste mux, wat ik me al die tijd al afvraag, je wilt zelf ook een bedrijf beginnen in dit soort dingen, had het dan niet beter geweest om bij bij amd of intel de specs op vragen voor een referentie moederboard / chipset design...

en dan je eigen moederboard specificaties te ontwerpen, en te laten assembleren...
Ik heb een intel developers account, maar er gaat helaas voor één persoon veel teveel werk zitten in het ontwerpen en verkopen van een moederbord. Het zou betekenen dat ik 1 of 2 jaar na de lancering van een chipset pas met een geoptimaliseerd ontwerp zou kunnen komen.

Het is ook eigenlijk helemaal niet mijn intentie om dit soort hardware te maken, projecten zoals Fluffy2 dienen meer als showcase om te laten zien hoeveel er mogelijk is en wat er nog te besparen valt. Voor mij is het niet het daadwerkelijke werk, maar de research die interessant is. Met dit soort onderzoek hoop ik de wereld verder te duwen en iemand anders kan dan vervolgens mijn bevindingen toepassen.
je hele verhaal als os op een ssd etc maakt daarbij prima logica, maar zie jij iemand zoals ik al even wat condensators vervangen op een mobo.. van sommige van je blogs versta ik de helft niet ... en met enkel een cursus overclocken en undervolten via de bios kom je toch nooit zover?
Toch doen best een hoop mensen in overclockcompetities - mensen die lang niet allemaal op de universiteit hebben gezeten - voltmods en zijn genoeg mensen vaardig met de soldeerbout. In principe zou de informatie in mijn blogs genoeg moeten zijn dat iemand anders een vergelijkbaar resultaat behaalt. Het is niet voor iedereen, dat is zeker waar, maar dat is geen enkele tak van sport.

Door Tweakers user himlims_, maandag 3 september 2012 10:12

mooie post, tweaker puur sang!!!

Door Tweakers user FlowinG, maandag 3 september 2012 10:18

Indrukwekkend! Ik had niet in de gaten dat je al zo ver was gekomen. Goedgedaan!

Door Tweakers user mdcobra, maandag 3 september 2012 10:27

Supergoede post natuurlijk!
Waarom heb je eigenlijk de SATA poorten eraf gesoldeerd, heeft dat nog een effect op het verbruik?
En hoe heb je gevalideerd of het systeem nog foutloos loopt?

[Reactie gewijzigd op maandag 3 september 2012 11:02]


Door Tweakers user mux, maandag 3 september 2012 10:29

Ik heb de SATA-poorten (en PCIe) eraf gesoldeerd omdat ik ze nooit meer ga gebruiken. Dit moederbord wordt achterop een scherm gebouwd en er zal nooit een harde schijf aan hangen (al mijn gebruikersdata staat op een NAS die Floppy2 heet). Door overbodige meuk eraf te solderen kan ik beter bij de weerstandjes en chips op het moederbord om ze te voltmodden.

Het systeem heeft ruim 2 dagen OCCT en furmark gedraaid, daarna nog een paar uurtjes memtest en aida64. Gezien dit mijn hoofd-werk-computer wordt is het essentiëel dat hij perfect stabiel draait.

Door Tweakers user Darkasantion, maandag 3 september 2012 11:29

Beste mux,

Ik ben juist iemand van de andere kant van het spectrum, ik geef eigenlijk niks om het verbruik, terwijl ik wel maximale (mogelijke) prestatie wil. Ik heb daarom ook een watergekoelde PC die flink is opgevoerd en die inderdaad eigenlijk (zwaar) overkill is voor mijn dagelijks gebruik. Ik wou/wilde echter het snelste van het snelst omdat ik toen die mogelijkheid had(waarschijnlijk ook voor het laatste) waarbij prestaties en looks op 1 kwammen, en verbruik pas op de 2e plaats. Erger nog, het gehele systeem is erop gebouwd om maximaal belast te kunnen worden zonder problemen, dus er is veel “overhead” ingebouwd. Zo heb ik een EVGA Classified 3 X58 moederbord, welke makkelijk en stabiel 300 Watt aan de CPU kan leveren zonder ook maar enigszins in de problemen te komen. De CPU vraagt normaal maximaal 130 Watt, maar kan in zijn huidige staat theoretisch pieken op 210~220 Watt. Het betreft hier een Intel Core i7 990X, welke uiteraard 95% van de tijd uit zijn neus loopt te vreten en zelfs bij belasting eigenlijk niet eens boven de 50% belasting uit komt…

Nu ben ik niet van plan de overclock terug te draaien, nog het systeem(ondanks de overkill) te verslanken, ik heb hem voor de hobby/fun/sier, maar ik vroeg me af, zou het theoretisch mogelijk zijn om het verbruik(en dus ook hitte ontwikkeling) terug te dringen terwijl de overclock/snelheid behouden blijft? Uiteraard is overclocken ook maximale prestatie tegen zo’n laag mogelijk verbruik i.v.m. hitte, maar zouden er nog dingen zijn waar ik vanuit efficenty/verbruiksbesparing naar zou kunnen kijken?

Door Tweakers user mux, maandag 3 september 2012 11:47

Kort antwoord: niet echt. Zowel economisch als qua tijd is het in zo'n geval veel beter om je systeem te verkopen en te vervangen door een systeem dat in de basis zuiniger is.

Als je voor absoluut maximale performance wil gaan loop je namelijk, net als bij minimaal verbruik, tegen diminishing returns aan. Voorbeeld: de processor in Fluffy2 is min of meer het krachtigste dat je kunt kopen en gebruiken zonder dat je systeem meer gaat verbruiken. Ik kan m'n turbo probleemloos op 4.2GHz zetten (undervolted) en nog steeds maar 6W idle verbruiken. Onder maximale belasting gaat m'n verbruik dan ook niet heel veel omhoog.

Wil ik echter naar 4.4GHz - een lullige 4% sneller - dan moet ik de spanning op m'n cpu omhoog gooien en zit ik idle 2W hoger. Wil ik naar 4.8GHz, helaas het maximum dat mijn CPU op lucht haalt, dan verbruikt Fluffy2 2x zoveel als hij niks staat te doen en fikt m'n voeding af zodra ik hem maximaal belast (piekverbruik verdubbelt dan ook). 100% extra verbruik en maar 15% extra prestaties. In mijn geval zeg ik: het is het simpelweg niet waard. Ik kan net zo goed wachten tot haswell en dan een 15% snellere i5 in m'n computer stoppen als ik persé dat beetje extra performance wil.

Overigens, op diezelfde manier heb ik geen concessies de andere kant op gedaan in Fluffy2: alles werkt uitstekend op stock snelheid en kan zelfs een beetje overgeklokt worden zonder in de problemen te komen. Erg handig vooral voor video-transcoden (waar je alle performance kunt gebruiken).

Maar hoge prestaties/overclocking/modbaarheid hoeft allang niet meer in de weg te staan van laag verbruik. Als je je voeding, videokaart en moederbord erop uitzoekt weet ik 100% zeker dat je een computer kan maken die minder dan 25W idle verbruikt ondanks een dikke videokaart, overgeklokte processor en wat niet meer. Je moet dan wel helemaal opnieuw beginnen:
- Intel DZ77GA
- Intel i7-3770K
- 660Ti, evt. in SLI
- Super flower platinum voeding

Met de nieuwste drivers wordt een eventuele SLI videokaart helemaal uitgezet en verbruikt de eerste videokaart maar 1 of 2W op de desktop. Pas als je spelletjes gaat spelen gaat alles een beetje significant verbruiken. De rest is min of meer net zo zuinig als Fluffy2.

Je X58 moederbord is net de laatste generatie waar verbruik niks leek uit te maken voor de fabrikanten. Waarschijnlijk kun je daar niet zoveel aan doen om zowel je overclock te behouden als het verbruik terug te dringen. Ik zou dat als verloren zaak beschouwen :P Maar je kunt absoluut met vergelijkbare specificaties, from scratch, een hele zuinige computer bouwen. Als ik ooit nog eens sponsors (computerwinkels) kan vinden die me kunnen laten spelen met dat soort componenten kan ik dat vast wel in elkaar frotten en er een BBG van maken.

[Reactie gewijzigd op maandag 3 september 2012 11:53]


Door marc, maandag 3 september 2012 12:31

ik zie bij de plaatjes staan "core i5 3750K" . Moet dit niet zijn "core i5 3570K" ?

Door Tweakers user mux, maandag 3 september 2012 12:35

Heh, whoops...

Door Tweakers user Jaaap, maandag 3 september 2012 14:46

Dit is geweldig.
Heb je ook al mods aan de voeding gedaan (of komen die in een losse blogpost)?

Als we jou een DQ77KB toesturen, kun je dan voor een zacht prijsje deze mods er op toepassen? ;)

Door Tweakers user Saampje1460, maandag 3 september 2012 15:59

Je bent beroemd: http://nl.hardware.info/n...eruggebracht-naar-59-watt

[Reactie gewijzigd op maandag 3 september 2012 16:00]


Door Tweakers user Saampje1460, maandag 3 september 2012 15:59

WOOPS dubbelpost!

[Reactie gewijzigd op maandag 3 september 2012 16:00]


Door Tweakers user mux, maandag 3 september 2012 16:52

Jaaap schreef op maandag 03 september 2012 @ 14:46:
Dit is geweldig.
Heb je ook al mods aan de voeding gedaan (of komen die in een losse blogpost)?
Als we jou een DQ77KB toesturen, kun je dan voor een zacht prijsje deze mods er op toepassen? ;)
De voeding is ook onder handen genomen, een korte beschrijving daarvan volgt in het technische blog, maar dat had niet veel voeten in de aarde. Met twee simpele mods kreeg ik de adapter al boven de 90% efficiëntie over het grootste deel van het bereik.

En ja, ik kan een subset van deze mods ook uitvoeren op een ander moederbord naar keuze, maar ik weet vrij zeker dat ook een 'zacht' prijsje niet zacht genoeg gaat zijn om dat economisch interessant te maken... Ook loop je het risico dat ik het moederbord permanent beschadig. Nog steeds geïnteresseerd :P ?

Door Tweakers user CaineTanathos, maandag 3 september 2012 17:04

Knap gedaan en ook interesante configuratie :)

Dat LVDS-adapterbord wordt dat bij het moederbord geleverd of moet je dat nog apart bestellen.


Door Tweakers user mux, maandag 3 september 2012 17:07

CaineTanathos schreef op maandag 03 september 2012 @ 17:04:
Knap gedaan en ook interesante configuratie :)

Dat LVDS-adapterbord wordt dat bij het moederbord geleverd of moet je dat nog apart bestellen.
Dat bordje heb ik zelf ontworpen. Bestaat helaas (nog?) niet commerciëel.

Door Tweakers user ThinkPad, maandag 3 september 2012 20:12

Gave mods mux :)

Waarmee heb je de grafiekplaatjes gemaakt als ik vragen mag?

Door Tweakers user mux, maandag 3 september 2012 21:25

Inkscape en her en der wat scriptjes om dingen te automatiseren.

Door Tweakers user Rayures, dinsdag 4 september 2012 14:41

mux schreef op maandag 03 september 2012 @ 16:52:
[...]


De voeding is ook onder handen genomen, een korte beschrijving daarvan volgt in het technische blog, maar dat had niet veel voeten in de aarde. Met twee simpele mods kreeg ik de adapter al boven de 90% efficiëntie over het grootste deel van het bereik.

En ja, ik kan een subset van deze mods ook uitvoeren op een ander moederbord naar keuze, maar ik weet vrij zeker dat ook een 'zacht' prijsje niet zacht genoeg gaat zijn om dat economisch interessant te maken... Ook loop je het risico dat ik het moederbord permanent beschadig. Nog steeds geïnteresseerd :P ?
Eens, maar wellicht interessant om een kitje (walktrough (papier / pdf ) met setje te gebruiken componenten) tegen een zacht prijsje te verkopen. Walktrough zou iets van Intellectueel eigendom van jouw zijn.
Ik zou best geïnteresseerd zijn, mijn soldeer skills zijn aanwezig, maar niet de skills om te bepalen waar ik welk snoertje aan vast moet solderen.

Door Tweakers user mux, dinsdag 4 september 2012 17:28

Als je dat echt wil, liever onder persoonlijke begeleiding. Een cursus enigszins netjes in elkaar zetten kost me tientallen uren en geeft mij aansprakelijkheid, en ik heb geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ofzo. Tricky business.

Door Tweakers user alwinuzz, donderdag 6 september 2012 16:53

Hoi Mux, ik ben bezig met een nieuwe pc samen te stellen die het liefst lekker stil en zuinig is (vooral in idle).

Heb jij nog tips voor componenten voor een iets lager budget dan jij had met Fluffy2?
Er is zoveel keus, ik zie door de bomen het bos niet meer. Bij processors staat bijv. wel de TDP in de pricewatch, maar niet het idle verbruik. Ik ben nu begonnen met een lijstje adhv de BBG van september.

En 5,9 watt wauw man! Ik ben al blij met 15 watt ofzo :P

Door Tweakers user mux, donderdag 6 september 2012 16:59

Ik zal eens kijken of ik morgen/overmorgen in het vragenuurtje een BBG kan proppen.

Door Tweakers user alwinuzz, vrijdag 7 september 2012 11:59

OK vet! ik ben benieuwd.

Door Tweakers user dotternetta, dinsdag 11 september 2012 15:35

Kan ik ook iets voor je betekenen? Wij kunnen ook lasersnijden, we doen niets anders. Vooral vanaf 0.75 mm, of 0.5 mm rvs

[Reactie gewijzigd op dinsdag 11 september 2012 15:42]


Door Tweakers user iGadget, dinsdag 16 oktober 2012 10:41

Ik zag dat je een paar hardware mods hebt moeten doorvoeren omdat de BIOS niet toestond om e.e.a. softwarematig aan te passen.

Wat ik me dan meteen afvraag is wat jij vindt van een initiatief als deze:

http://www.coreboot.org

Kan met voorstellen dat als jouw expertise 'geimplementeerd' wordt in dit project (en fabrikanten coreboot gaan gebruiken ipv de huidige proprietary implementaties) er al een wereld te winnen valt zonder dat er ook maar 1 draadje gesoldeerd hoeft te worden... Of denk ik nou te simpel?

Door Tweakers user mux, dinsdag 16 oktober 2012 10:45

yep. Het zou geweldig zijn als coreboot wat meer voet aan de grond zou krijgen. Ik vrees echter dat met secure boot en al dat soort crap het initiatief een stille dood zal sterven.

Door Ward Vr, vrijdag 9 november 2012 11:02

Vanwaar de keuze voor een Intel DZ77GA ?

Door Tweakers user mux, vrijdag 9 november 2012 11:27

DQ77KB. Het enige 7-serie thin mini-itx moederbord met 19V aansluiting.

Door Tweakers user Ward Vr, vrijdag 9 november 2012 12:14

:) Ik bedoelde in deze post eigenlijk: mux' blog: Fluffy2 - 5.9W high-end desktop computer

Je stelde naar een gamer het volgende voor:
- Intel DZ77GA
- Intel i7-3770K
- 660Ti, evt. in SLI
- Super flower platinum voeding

Door Tweakers user mux, vrijdag 9 november 2012 12:29

Ah, oh... Uhm, algemene betrouwbaarheid, stabiliteit van Intel-borden, etc. Maar ik heb inmiddels die gedachten veel beter verwoord in mijn BBG allround: mux' blog: Mux' vragenuurtje 21-09-2012: BBG zuinige all-round desktop

Door Tweakers user eL_Jay, zondag 3 februari 2013 18:23

Hoewel ik je blogs zeer waardeer, vind ik de benaming high-end erg misleidend.
Zeker voor de doelgroep tweakers is een IGP gewoonweg niet high-end.
(ik snap natuurlijk dat je geen GTX680 op 10 watt kunt laten draaien @ full load)
Ik vind je build eerder een zuinige mid-range/all-round build (no offense)

Wanneer kunnen we jou gedachtegoed in de Dell's Intel's en Hp's tegenkomen (of een Mux start-up)
Ik kan me haast niet voorstellen dat er nog geen prachtige aanbiedingen bij je binnen zijn gekomen van de grote jongens in de industrie.

Door Tweakers user mux, zondag 3 februari 2013 19:11

Het is natuurlijk qua titel een beetje gericht op niet-tweakers. Afgezien van de subgroep gamers binnen computer-enthousiastelingen zijn er niet veel mensen die serieus gebruik maken van een midrange/highend GPU. Op dezelfde manier zijn er niet veel mensen die meer dan 1 HDD in hun computer hebben zitten. Voor 99% van de mensen is dit wat je highend zou kunnen noemen. En gezien ik m'n verhaal ook een klein beetje sexy moet maken voor de buitenwereld noem ik het dan maar high-end :P

Maar er is ook nog een andere reden dat ik het high-end noem: mijn vorige project was Fikki3, een echte low-end computer waarin ik op veel punten concessies heb gedaan op snelheid. RAM loopt langzamer dan stock, NIC is suboptimaal, processor is de laagste i3 uit die generatie met bagger-igp (factor 4-10 langzamer dan fluffy2). Ik wilde aantonen dat je ook met nagenoeg de snelste CPU en zonder te beknibbelen op andere onderdelen óók iets superzuinigs kon maken.

Volgende stap is definitely de GPU. Dat is een hele moeilijke stap, juist omdat dat zo moeilijk is om echt zuinig te maken. Zelfs de allerzuinigste enigszins acceptabele midrange/highend GPU zuipt in 2d-modus en idle meer dan heel fluffy2. Voor iets dat ik persoonlijk misschien een halfuur per week gemiddeld serieus gebruik.

Door Tweakers user hans_debruin, maandag 4 februari 2013 10:58

Ik las ergens dat Intel standaard de LVDS-poort uitschakelt (vanwege EMI compliance) en dat alleen system integrators toestemming krijgen om die poort aan te zetten.

Hoe heb jij dat gedaan?
Of is LVDS bij dit bordje wel actief?

bron: http://download.intel.com.../desktop/sb/e77911001.pdf

Door Tweakers user mux, maandag 4 februari 2013 11:00

De LVDS-poort staat standaard uit, maar kun je in het BIOS gewoon aanzetten hoor :)

Door Tweakers user hans_debruin, maandag 4 februari 2013 13:27

mux schreef op maandag 04 februari 2013 @ 11:00:
De LVDS-poort staat standaard uit, maar kun je in het BIOS gewoon aanzetten hoor :)
Ah da's mooi. Nou nog ff kijken of dat bordje nog ergens te leveren is. Direct een LCD-panel aansturen lijkt me ideaal. Helaas zijn AMD en Intel gestopt met LVDS ondersteuning dus bordjes zoeken is lastig.

Door Tweakers user pauldaytona, dinsdag 5 februari 2013 10:36

Mooi dat je met zuinige computers bezig bent, het zou veel meer mainstream moeten worden. En om te beginnen een nieuwe tweaker interesse, ipv waterkoeling en blauwe lampjes in de kast. Want als er vraag komt naar zuinige componenten komen ze er wel.

Ik heb net een pc samengesteld, een I5 die uiteindelijk met 35 watt tevreden is. Maar bij de keuze van standaard componeneten heb je weinig keus, Voedingen? boven de 500 watt is er veel, maar onder de 300 bijna niks, alleen de pico psu.

Door Tweakers user mux, dinsdag 5 februari 2013 10:41

En daarom probeer ik een constructieve bijdrage te leveren die dit de goede kant op duwt :)

Door Alex, vrijdag 30 augustus 2013 13:39

Wat een geweldig rendement haal je hier uit.
Hier kunnen bedrijven en instantie bergen geld mee besparen aan energiekosten.
Hier is echt een markt voor en je hebt een goede businesscase.

Misschien is ondernemen het niet jouw cup-of-tea, maar praat eens met een ondernemer in de elektro/IT/computer branche.

Als geld niet je hogere doel is denk dan eens aan de enorme uitstoot vermindering en het lager grondstoffen verbruik aangezien er minder componenten opzitten.

Door Tweakers user mux, vrijdag 30 augustus 2013 13:48

Misschien is dat precies wat ik sinds deze blogs ben gaan doen, waardoor ik bijzonder weinig tijd voor bloggen overhoud...

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.