Fluffy2 - videoblog unboxing

Door mux op woensdag 13 juni 2012 20:02 - Reacties (27)
Categorie: Fluffy2, 20W all-in-one, Views: 8.412

Deze post is de derde in een blogserie over Fluffy2:
Deel 1 (teaser) - Deel 2 (specificaties) - Deel 3 (Mijlpaal 2) - Deel 4 (je bent hier)


De onderdelen voor Fluffy2 zijn inmiddels allemaal binnen. In mijn eerste videoblog doe ik alle onderdelen uit de doeken, bouw ik de computer live op en laat ik jullie het verbruik van Fluffy2 zien zonder mods.

Vorige post
https://www.paypalobjects.com/nl_NL/NL/i/btn/btn_donateCC_LG.gifGeen PayPal? Stuur een DM of een e-mail e-mailadres

Volgende: Fluffy2 - work in progress... 07-'12 Fluffy2 - work in progress...
Volgende: 10W LCD screen part 3: Analyzing test results 06-'12 10W LCD screen part 3: Analyzing test results

Reacties


Door Tweakers user Snowmiss, woensdag 13 juni 2012 21:05

Leuk begin van die eerste video :D

Door Tweakers user SanderL, woensdag 13 juni 2012 21:27

Ga toch voorzichtig om met die spiksplinternieuwe hardware die bovendien gefinancierd is door anderen! En RUIK er eerst aan als je de doosjes opent! :X O-)

Door Tweakers user vanaalten, woensdag 13 juni 2012 21:41

Leuke video's! Leuke edits!

Ben benieuwd naar het vervolg.

Door Tweakers user mux, woensdag 13 juni 2012 21:43

PixelShooter schreef op woensdag 13 juni 2012 @ 21:27:
Ga toch voorzichtig om met die spiksplinternieuwe hardware die bovendien gefinancierd is door anderen! En RUIK er eerst aan als je de doosjes opent! :X O-)
De echte meester weet hoe hij met z'n hardware moet gooien ;)

Door Tweakers user Gleighton, woensdag 13 juni 2012 22:43

Doosjes en boekjes zijn inderdaad de eerste dingen die weggetyfd worden. Het gaat er om wat er in zit!

Leuke video's inderdaad.

Hoeveel watt trekt dit minicomputertje nu als ie echt wat te doen heeft, bijvoorbeeld 50-100% load op beide cores (met standaard energietweaks, zonder soldeerwerk).
Voor een project gebruiken we nu een eerste generatie atom netbook, maar die is toe aan vervanging want die is veel te traag. Dit concept is daar een mooie vervanger voor, zonder scherm en met accu.

Door Tweakers user mux, woensdag 13 juni 2012 22:46

In de huidige configuratie trekt hij maximaal (max multiplier, OCCT en furmark tegelijk draaien, scherm aan) 86W met een ongemodde HP PA-1121-42HN. Met alleen de CPU op volle toeren verbruikt het ongeveer 62-65W.

Door Tweakers user sjanssen15, donderdag 14 juni 2012 00:23

Zeer leuke filmpjes :D wil ook graag het vervolg zien!

Door Tweakers user godofal, donderdag 14 juni 2012 01:00

ik moet zeggen dat ik je een stukje ouder (lees:40 tot 50) inschatte altijd, de manier waarop je schreef en de enorme kennis die je hebt zullen er wel iets mee te maken hebben :)

anyway, nu je dus met alleen softmods op de 12watt bent gekomen, hoe laag schat je uiteindelijk te kunnen komen?

Door Pixeltje, donderdag 14 juni 2012 08:12

godofal schreef op donderdag 14 juni 2012 @ 01:00:

anyway, nu je dus met alleen softmods op de 12watt bent gekomen, hoe laag schat je uiteindelijk te kunnen komen?
Als ik Mux een beetje inschat gaat deze computer zometeen stroom terugleveren aan het net ;)

Door Tweakers user mux, donderdag 14 juni 2012 08:42

godofal schreef op donderdag 14 juni 2012 @ 01:00:
ik moet zeggen dat ik je een stukje ouder (lees:40 tot 50) inschatte altijd, de manier waarop je schreef en de enorme kennis die je hebt zullen er wel iets mee te maken hebben :)

anyway, nu je dus met alleen softmods op de 12watt bent gekomen, hoe laag schat je uiteindelijk te kunnen komen?
Ik denk dat het al een hele toer wordt om die 20W voor het hele systeem voor elkaar te krijgen. Eerder heb ik altijd het verbruik gemeten met scherm uit en alle omstandigheden zo gunstig mogelijk voor het verbruik. Nu wil ik dat met het scherm *aan* en nog wat andere, minder gunstige (maar wel realistische) omstandigheden.

Door Tweakers user Pantagruel, donderdag 14 juni 2012 08:59

Ahhh, now we've seen the masters face, the magic has gone ;) ......, pun intended.

Leuke filmpjes en ben benieuwd welke mods je gaat doen om die ca. 3 W te winnen. Op zich al indrukwekkend dat dit plankje , de I5 en 8 GB rond de 12 a 13 W idle gebruikt.

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 juni 2012 10:40]


Door Tweakers user masauri, donderdag 14 juni 2012 10:26

Scherm staren bij een windows installatie, we've all been there befor :-p
Echt leuk om te zien hoe het vordert, kijk al uit naar hoeveel W je er nog vanaf kan persen!

Door Tweakers user mux, donderdag 14 juni 2012 10:46

masauri schreef op donderdag 14 juni 2012 @ 10:26:
Scherm staren bij een windows installatie, we've all been there befor :-p
Echt leuk om te zien hoe het vordert, kijk al uit naar hoeveel W je er nog vanaf kan persen!
Haha, nou eigenlijk had ik verwacht dat de Windows-installatie véél sneller zou gaan. De laatste keer dat ik windows vanaf een usb-stick op een SSD installeerde duurde het iets minder dan 3 minuten in totaal, nu was ik 8 minuten bezig. Kwam waarschijnlijk doordat ik een usb SD-kaartlezer met een trage 2GB microSD erin gebruikte in plaats van m'n veel betere sandisk usb-stick. Ik was ook in het begin aan het kletsen en marginaal nuttige dingen aan het zeggen in de veronderstelling dat ik het hele stuk er verbatim in zou laten zitten... dat werd toch iets te saai.

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 juni 2012 10:47]


Door Tweakers user i-chat, donderdag 14 juni 2012 11:06

persoonlijk vind het het nog best jammer dat je voor een i5 hebt gekozen in deze 'zware' tijden, en niet bijv voor een amd APU, het verbruik zou dan wat hoger zijn (dus meer tweaken op op die 10w te komen, maar de meeste componenten zijn dan een stuk goedkoper,

ergo dan zou ik het ook hebben geprobeerd, een hd4000 is echt bij lange niet genoeg voor een beetje pc...

Door Tweakers user mux, donderdag 14 juni 2012 11:10

Helaas is mijn prioriteit niet gaming-prestaties, maar het bouwen van een zo zuinig mogelijke all-in-one met high-end prestaties met een focus op transcoding-prestaties. Afgezien van de grafische prestaties heeft AMD niks te bieden op dat punt. Hun price/performance qua cpu-prestaties is slechter dan sandy en ivy bridge.

Het was ooit wel m'n plan om AMD APUs te overwegen trouwens, nu we het er toch over hebben. Ik was van plan een Llano-systeem tegenover een Sandy Bridge-systeem te zetten waarbij ééntje de NAS werd (Floppy2) en de ander mijn hoofdcomputer (Fluffy2). Toen verhuisde ik echter, en had ik echt mijn nieuwe NAS nodig. Low-end sandy bridge kon ik véél goedkoper krijgen dan Llano en presteerde ook nog eens beter. Bovendien was het zuiniger te maken, dus bouwde ik mijn NAS met SNB componenten. Vervolgens kwam Ivy Bridge tegen met een 'voldoende snelle' GPU, nog eens verbeterde Quick Sync-prestaties en de mogelijkheid om highend quadcore performance binnen een TDP van 65W te krijgen. AMD komt niet eens in de buurt van IVB, afgezien van een klein voordeel in GPU-prestaties (wat nog steeds ver overschaduwd wordt in zowel efficiëntie als ruwe performance door een discrete insteekkaart, en hoe dan ook onvoldoende is voor mainstream gaming op HD-resoluties). Voor mij was de keuze duidelijk.

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 juni 2012 11:14]


Door Tweakers user onok, donderdag 14 juni 2012 11:58

Ik ben best verbaast door het lage verbruik nu al zo zonder mods! Kun je nagaan dat je al zover kunt komen door gewoon de juiste hardware aan te schaffen :)

Door Tweakers user kingtim, donderdag 14 juni 2012 12:44

Hoeveel heb je overigens al binnen qua donaties? (ik mis het mooie gekleurde balkje).

Ga je met het eindresultaat overigens meer doen dan gewoon bij jezelf in huis hangen? Ik las een keer ergens in de comments dat je dit soort werk ook voor je eigen bedrijf deed, kan je daar misschien ook wat meer over vertellen? (beetje meer achtergrond over hoe je hier op bent gekomen, wat je zelf doet, waar je je kennis vandaan hebt gehaald).

Door Tweakers user Tim_bots, donderdag 14 juni 2012 13:06

Wat je alleen vergeet is ondanks dat je werkelijke verbruik P (in watt) het schijnbaar vermogen (S) schrikbarend hoog is en je ook een vreselijk slechte cosinus φ hebt.

maar dit moet je ook weten:
mux' blog: De power factor uitgelegd ;)

Als je de cos φ op 1 weet te krijgen is fluffy2 nog indrukwekkender.

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 juni 2012 13:07]


Door Tweakers user Gropah, donderdag 14 juni 2012 13:09

Zou je btw ook willen vermelden wat je allemaal hebt ingesteld in de BIOS om het verlaag zonder hardware mods zo laag te krijgen? Ik zit namelijk een NAS/mini servertje te overwegen en dan is laag verbruik natuurlijk hartstikke leuk. Helaas heb ik niet de kennis om te hardmodden, dus moet ik alles binnen de BIOS (en OS) doen.

Door Tweakers user mux, donderdag 14 juni 2012 14:52

onok schreef op donderdag 14 juni 2012 @ 11:58:
Ik ben best verbaast door het lage verbruik nu al zo zonder mods! Kun je nagaan dat je al zover kunt komen door gewoon de juiste hardware aan te schaffen :)
Jep, er zijn eigenlijk maar twee dingen die je moet kunnen om zuinige computers te bouwen: de juiste componenten kiezen en de kunst van het weglaten leren. De rest is gerommel in de marge.

Als je niet persé een IPS-scherm nodig zou hebben zou je deze configuratie kunnen combineren met een Philips 247E3* en dan zou je bij een normale helderheid van het scherm een computer+scherm hebben die samen minder dan 25W verbruiken. Prop het geheel in een Mini-box M350 en gooi het achterop je scherm, en voilà, een ontzettend snel in elkaar te zetten, rappe en superzuinige computer die nagenoeg geen geluid maakt. Moet je alleen kunnen leven met de bijna niet-uitbreidbaarheid.
kingtim schreef op donderdag 14 juni 2012 @ 12:44:
Hoeveel heb je overigens al binnen qua donaties? (ik mis het mooie gekleurde balkje).
Net over de 300 euro, zit aan het begin van het eerste filmpje. Het ging in het begin heel snel, maar inmiddels heeft volgens mij iedereen wel gedoneerd die zou willen doneren. Hopelijk komt er nog wat meer binnen, dat scheelt weer in de grootste kostenpost op het moment: de custom elektronica.
Ga je met het eindresultaat overigens meer doen dan gewoon bij jezelf in huis hangen? Ik las een keer ergens in de comments dat je dit soort werk ook voor je eigen bedrijf deed, kan je daar misschien ook wat meer over vertellen? (beetje meer achtergrond over hoe je hier op bent gekomen, wat je zelf doet, waar je je kennis vandaan hebt gehaald).
Mijn eigen bedrijf, Efficient Electronics (met momenteel totaal nutteloze website efficientelectronics.nl), richt zich op het ontwerpen van alles wat met energiezuinige elektronica te maken heeft. De dingen waar ik nu klanten voor heb zijn een klant die mij vraagt om te kijken naar het besparingspotentieel binnen een kantooromgeving en twee klanten waarvoor ik custom elektronica ontwikkel in de computerhoek. Het project Fluffy2 is in eerste instantie noodzaak omdat mijn hoofdcomputer, Fluffy, aan zijn laatste draadjes hangt. Het scherm is al tijden niet in orde en de laptop is inmiddels al bijna 5 jaar oud wat met mijn gebruik weinig goeds heeft gedaan. Vervolgens heb ik het noodzakelijke met het aangename verenigd, en maak ik deze blogserie erover. Doordat ik donaties krijg kan ik cutting-edge, high-end hardware in plaats van laatste-generatie tweedehands hardware gebruiken, wat zowel toevoegt aan de computer zelf als aan het nut en de appeal van mijn blogserie (hoop ik). In Fluffy2 experimenteer ik met allerlei dingen die ik nog nooit heb gedaan (ontwerpen voor 3d-printen, lasersnijden, hoogfrequent ontwerp (kom ik later nog eens op terug), powerline communicatie, full-bridge dc/dc converter ontwerp), en die kennis komt zowel aan mij als aan de rest van de wereld ten goede, gezien ik dat allemaal ook nog wel eens in blogvorm gooi. Als ik op een gegeven moment elektronica ontwikkel waarvan een hoop mensen zeggen dat ze dat ook graag willen, kan ik onder de vlag van m'n bedrijf ook een webshop opzetten met dat soort meuk. Waarschijnlijk samen met een vriend van me. Dit is nog niet zeker, en hangt af van hoeveel tijd ik erin moet steken en wat ik ervoor terug krijg. Mijn maandsalaris is momenteel niet echt om over naar huis te schrijven.
Tim_bots schreef op donderdag 14 juni 2012 @ 13:06:
Als je de cos φ op 1 weet te krijgen is fluffy2 nog indrukwekkender.
Meh, voor low-power spul is de power factor niet echt belangrijk. We hebben het over een computer die 90% van de tijd minder dan 20W (35VA) trekt. Waar ik wel véél meer op ga letten dit keer is de hoeveelheid harmonische troep die ik de lijn op (en de lucht in) stuur.
Gropah schreef op donderdag 14 juni 2012 @ 13:09:
Zou je btw ook willen vermelden wat je allemaal hebt ingesteld in de BIOS om het verlaag zonder hardware mods zo laag te krijgen? Ik zit namelijk een NAS/mini servertje te overwegen en dan is laag verbruik natuurlijk hartstikke leuk. Helaas heb ik niet de kennis om te hardmodden, dus moet ik alles binnen de BIOS (en OS) doen.
Je bent net op tijd, ik zal het ergens noteren en in een van de volgende blogs proppen. Ik ben net begonnen met hardwaremods en systematisch het verbruik van m'n componenten omlaag brengen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 juni 2012 15:03]


Door Tweakers user KnoppenSpook, woensdag 20 juni 2012 10:19

Erg interessant wat je allemaal aan het doen bent.
Het low-power stuk en reductie van 'harmonische troep die ik de lijn stuur'. Vind ik de beste stukken :).

Ik ben op zoek naar een PC met redelijk veel power voor live muzikaal gebruik, als instrument dus met VSTi's etc. Inbouwen in een 19" rack (1U hoog) met een kleine UPS om power dips op te vangen (15 minuten is zat). (gebeurt nog wel eens op het podium). Monitor hoeft er niet bij, kan ik mocht dat nodig zijn wel via een USB monitor fixen.
Het liefst maak ik er een hackintosch van.

Zou jij dat kunnen bouwen? Dan moeten we (na augustus) eens gaan babbelen, als je dat een tof project lijkt. Dan betaal ik alles (budget 1000 euro) en mag je er ook over bloggen, als er interessante dingen in zitten.

Laat maar weten (DM oid).

Door Webdesign, maandag 23 juli 2012 10:32

ik heb genoten van beide filmpjes :D humor en toch laten zien hoe eenvoudig het is om een pc op te bouwen

Door Tweakers user Rigolo, dinsdag 14 augustus 2012 12:34

De eerste video (Fluffy2 unboxing: intro en onderdelen) is niet meer beschikbaar op YouTube. Is deze geblokkeerd door hun?

Door Tweakers user mux, dinsdag 14 augustus 2012 12:36

Ik kan er nog gewoon bij - woon je toevallig in Duitsland? Daar wordt random zonder reden geblokkeerd aan alle kanten.

Door Tweakers user Rigolo, vrijdag 17 augustus 2012 22:09

ik zit nu in frankrijk .. dus blijkbaar wordt het daar ook geblokkeerd.
Misschien met je muziek te maken?

Door Tweakers user mux, vrijdag 17 augustus 2012 22:18

Ah, dat is potentieel mogelijk. Vervelend!

Door Tweakers user Rigolo, vrijdag 17 augustus 2012 22:31

ach .... het weer hier compenseert een boel ... maar volgens mij is het "bij jullie" ongeveer net zo warm als hier komend weekend :-)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.