Fluffy2 - de specificaties

Door mux op dinsdag 22 mei 2012 17:40 - Reacties (25)
Categorie: Fluffy2, 20W all-in-one, Views: 8.375

Deze post is de tweede in een blogserie over Fluffy2:

Deel 1 (teaser) - Deel 2 (specificaties) (je bent hier) - Deel 3 (Mijlpaal 2)


Vandaag gaan we het over de componenten hebben die ik in Fluffy2, de draadloze computer op rails, ga stoppen. Ook beantwoord ik een aantal vragen over het donatiesysteem. Al op zondagavond, een paar uur nadat ik de kick-off-blogpost publiceerde, passeerden we de eerste mijlpaal voor donaties voor Fluffy2. Ik ben blij dat jullie zoveel vertrouwen in dit project hebben!

Het scherm: LG IPS236V
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumb/1299588247.jpegOm te beginnen het scherm - dit is een IPS-scherm met LED-achtergrond-verlichting. Een scherm wordt gekarakteriseerd door twee variabelen: de achtergrondverlichting (backlight) en het paneel. Het backlight zorgt voor het licht dat uit een scherm komt en het paneel is wat vóór het backlight zit en licht in verschillende mate tegenhoudt om pixels kleurgradaties te geven. Allebei hebben ze invloed op de zuinigheid van je scherm: TN-panelen houden bijvoorbeeld verhoudingsgewijs minder licht tegen dan IPS-panelen. Een TN-paneel heeft dus minder achtergrondverlichting nodig dan IPS en is zodoende zuiniger. Aan de andere kant van de vergelijking is een CCFL-backlight (kleine TL-buisjes) minder efficiënt in het produceren van licht dan LEDs. Idealiter voor je verbruik wil je dus een TN-paneel met LED-backlight en dat is ook de basis van veruit de meeste moderne HD 22-24" schermen. Het is dus duidelijk dat ik LED-achtergrondverlichting wil. Waarom kies ik dan toch voor IPS?


Nou, allereerst is IPS een stuk 'beter' en met beter bedoel ik vooral dat de kijkhoeken beter zijn. Als je een pixel recht van voren bekijkt doet een TN-scherm het even goed als alle andere paneelsoorten, maar als je pixels onder een hoek bekijkt - en bij een groot scherm bekijk je de pixels in de hoeken al gauw onder een hoek van meer dan 20 graden - verandert de kleur van de pixels. Die kleurschifting is behoorlijk sterk bij TN-panelen. Dit zorgt ervoor dat als je een groot TN-paneel van dichtbij bekijkt, vooral de bovenhoeken van het scherm zichtbaar geel/grijze verkleuringen hebben en dat de bovenkant van het scherm veel minder contrast weergeeft dan de onderkant.

Voor de meeste toepassingen is dit prima, het boeit immers niet dat een MS Word-document niet helemaal perfect wordt weergegeven in de hoeken van de pagina's. Maar ik ben ook van plan om net als op mijn huidige computer video- en fotobewerking te doen en dan is deze kleurschifting behoorlijk irritant. Daarbij komt op mijn bureau de situatie relatief vaak voor dat het scherm niethelemaal recht voor me staat, wat het hoekprobleem verergert.

Van alle goedkopere IPS-schermen met LED-backlight is de IPS236V de beste keuze voor mij. Dit is het enige scherm in de klasse dat een voldoende groot vlak oppervlak heeft aan de achterkant van het scherm om het moederbord en de koelconstructie op te bevestigen. Hij heeft bovendien, heel handig, VESA-aansluitpunten die ik kan gebruiken om de computer zonder gebruik van lijm aan het scherm vast te maken. Ook heeft dit scherm, net als het moederbord, een 19V-aansluiting voor de voeding wat het geheel elektrisch sterk versimpelt.
http://tweakers.net/ext/f/zwQFwITjmkKGngH3FlKsSlJ1/full.jpg


Het verbruik bij typische helderheid van dit scherm is - voor zover de resultaten van de voorganger van dit scherm representatief zijn - ongeveer 20W. Ik verwacht dat het verbruik van de rest van de computer tot ongeveer 10W kan worden gereduceerd, wat betekent dat ik een verbetering van 50% op het verbruik van dit scherm voor elkaar moet krijgen. Zou het lukken?
Het moederbord: Intel DQ77KB
Vervolgens het moederbord. Zoals eerder gezegd wordt het moederbord achterop het scherm geïntegreerd en hiervoor wil ik een zo dun mogelijk moederbord gebruiken zodat het geheel niet monsterlijk groot wordt. Daarom heb ik momenteel het enige Thin Mini-ITX-moederbord voor Ivy Bridge gekozen, de Intel Desktop Board DQ77KB. Dit moederbord is inclusief I/O area 24mm hoog. Een andere belangrijke reden om voor dit moederbord te kiezen is het feit dat het moederbord geen standaard ATX-stekker gebruikt, maar direct op een 19V adapter kan werken. Hetzelfde als de monitor.http://p.gzhls.at/765387.png


En dan hebben we een nadeel wat mogelijk roet in het eten kan gooien: in de specificaties van dit moederbord staat dat er processoren in kunnen met een maximaal toelaatbaar vermogen (TDP) van 65W. Echter, je kunt momenteel nog geen Ivy Bridge-processoren krijgen met een 65W TDP, zeker niet met de features die ik wil. Er is echter hoop en dat hangt af van hoe het moederbord bepaalt wat voor processor erin zit.

In het verleden is dit vaker voorgekomen, moederborden die geen high-end processoren accepteren ondanks dat ze fysiek erin passen. Sommige moederborden lezen de microcode in de processor uit om te kijken wat het TDP is en blokkeren op basis daarvan sommige processoren. Dat zou zuur zijn, want dat betekent dat een >65W TDP processor nooit zal werken. Echter, de meeste moederborden met dit soort beperkingen doen dat niet, maar worden gewoon instabiel als de processor teveel stroom trekt. In dat geval is er niks aan de hand en moet dit project gewoon lukken. Want de processor die ik heb uitgekozen is de...
De processor: Intel Core i5-3570K
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1310728626.jpegLaten we beginnen met het bruggetje vanaf de vorige paragraaf: het TDP. Deze processor heeft een TDP van 77W, maar in werkelijkheid ligt het verbruik aanzienlijk lager. Volgens lostcircuit verbruikt het grote broertje hiervan, de i7-3770K, slechts 47W onder maximale belasting en net iets meer bij een geoptimaliseerde workload. Dit is verbruik exclusief grafische kern, welke nog ongeveer 17W toevoegt aan dit totaal. Dit ligt in principe binnen de marges van de DQ77KB en ik verwacht ook geen problemen hiermee. In het ergste geval kan ik het TDP of de maximale kloksnelheden beperken als ik tegen problemen aanloop, maar liever nog overklok ik hem met een lichte undervolt.


Dan terug naar de argumenten voor deze processor. Een aantal features zijn voor mij heel belangrijk: Intel Quick Sync-functionaliteit om zeer snel video te kunnen transcoden en Intel HD 4000 graphics. Ondanks dat ik er vrij zeker van ben dat ik nagenoeg alle componenten in een computer vrij zuinig kan krijgen, zijn grafische kaarten een moeilijke factor hierin. Daarom kies ik in deze build voor een in de processor geïntegreerde grafische kern, en wel specifiek de Intel HD 4000. Dat laatste omdat dit Intel's 'beste' grafische kern is en gezien de relatief zwakke prestaties van geïntegreerde grafische kernen kan ik elk beetje extra performance goed gebruiken. De goedkoopste processor die voorlopig beschikbaar is met deze features is de Intel Core i5 3570K.
Geheugen: 16GB DDR3 SO-DIMM
Het geheugen dan. Ik heb gekozen voor 16GB omdat geheugen tegenwoordig heel goedkoop is en meer eigenlijk altijd beter is, zeker voor foto- en videobewerking. De mogelijkheid om een scratchdisk van een paar gigabytes in het geheugen te creëeren zorgt voor een gigantische snelheidsverbetering bij onder andere het bewerken van meerdere videostreams tegelijk en het aan elkaar plakken van panorama's. Gelukkig voor mij zijn SO-DIMMs (die nodig zijn voor het gekozen moederbord) tegenwoordig nauwelijks of zelfs niet duurder dan full-length DIMMs.http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumb/1326788676.jpeg
SSD: MyDigitalSSD Bullet Proof 64GB mSATA
http://www.mydigitaldiscount.com/images/P/MDMS-5064.jpgDe SSD is de laatste op de lijst. Allereerst moet ik zeggen: de SSD dient enkel en alleen om veelgebruikte programma's en het besturingssysteem van op te starten. Alle gebruikersdata in mijn huis staat op mijn NAS (Floppy2). Vanwege de constructie van de computer is het niet (praktisch) mogelijk om een 2,5" SSD in te bouwen. Constructietechnisch is het makkelijker om een mSATA-SSD direct op het moederbord te klikken in plaats van een aparte SSD en een kabel ergens kwijt te moeten. Dit component is het enige wat ik al gekocht heb en hij heet MyDigitalSSD 64GB. Deze SSD is gebaseerd op een Phison-controller en dit is een controller waarmee ik eerder goede ervaringen op het gebied van zuinigheid en consistentie in snelheid heb gehad. Idealiter had ik hier een Intel SSD geplaatst, maar deze varianten zijn helaas ongeveer 2 keer zo duur, met weinig toegevoegde waarde voor deze computer.
De adapter: HP PA-1121-42HM 120W 19V
Deze adapter heb ik nog in tweevoud liggen, dus als ik er één opblaas met mijn experimenten kan ik de opgedane kennis alsnog toepassen op de ander. Het vermogen is hoog genoeg om de batterij voldoende snel op te laden terwijl de computer op volle kracht werkt. Totdat ik deze adapters openbreek en ga modden is er eigenlijk weinig over te zeggen.
Volgende blogposts
Met dat laatste onderdeel is de eerste helft van deze blogpost over. Zodirect hebben we het over het donatiesysteem, maar eerst nog even dit. Ik heb nog geen volledig overzicht van de blogposts die ik verder allemaal in deze serie wil proppen, maar onderwerpen die sowieso nog langskomen zijn:
  • Tweede mijlpaalblog
  • Het koelsysteem
  • De behuizing, ophanging en rails
  • Elektrisch overzicht
  • De UPS
  • Het one-wire protocol over het railsysteem
  • Schermtechnieken bekeken vanuit het oogpunt van efficiëntie
  • Unboxing van de verschillende onderdelen
  • Verschillende voortgangs-blogs
Mijn vraag aan jullie is: wat willen jullie als eerste zien?
Donatie Q&A
Onder de kick-off blogpost waren ontzettend veel positieve commentaren te lezen. Maar ook een aantal negatieve en vooral een hoop (technische) vragen, veel in combinatie met het donatiesysteem. Ook via DM en e-mail heb ik een aantal vragen gekregen. Het meeste van wat ik hier schrijf heb ik daar al beantwoord, maar ten overvloede herhaal ik het hier nog eens.

Q1: Hoe werken de mijlpalen? Wat is een mijlpaal?

Fluffy2 kost ongeveer 500 euro aan onderdelen, plus wat geld voor andere materialen en bewerkingen. Dit hoeft niet allemaal uit donaties te komen.

De eerste mijlpaal, die we met deze blogpost hebben behaald, is 100 euro en hebben we in minder dan een dag bij elkaar gespaard. Dat is een hele goede indicatie dat dit een succesvol project wordt en dat mensen er graag aan meehelpen. Echter, het is lang niet genoeg om het project door te laten gaan.

De tweede mijlpaal, 250 euro, is genoeg om het project definitief door te laten gaan. Ik kan dan onderdelen kopen en zonodig de rest van het geld zelf bijpassen. Donaties zijn daarna echter natuurlijk nog steeds zeer welkom, want hoe meer donaties, des te makkelijker het voor mij wordt om extra te experimenteren en betere content te produceren.

Als ik de donaties tot nu toe extrapoleer, denk ik dat we gemakkelijk binnen 2 weken aan de tweede mijlpaal zullen komen. Dat is mooi, want dat is precies het moment dat ik verwacht dat het enige nog niet leverbare onderdeel, het moederbord, beschikbaar komt in Nederland.

Q2: Hoe werkt de UPS?

Opvallend genoeg de meestgestelde vraag. Dit leg ik uit in een volgend blog, maar niet de eerstvolgende. Het UPS-ontwerp is nog niet klaar en nog niet nagekeken.

Q3: Waarom rails, waarom geen kabel?

Ik wil Fluffy2 helemaal draadloos hebben. Als ik een kabel zou gebruiken, bijvoorbeeld in een kabelrups, heb ik niet de vrijheid om Fluffy2 gemakkelijk los te halen van de rails en elders te gebruiken. Verder is mijn bureau ca. 2.40m breed en ik wil het scherm over de hele breedte kunnen bewegen. Een monitorarm - een logische eerste keuze - kan dit bereik niet opbrengen en is bovendien lang niet zo compact (dichtbij de muur).

Q4: Wat als je nu opeens stopt, heb ik dan voor niets gedoneerd?

Als ik stop vóórdat de tweede mijlpaal is behaald krijg je sowieso je geld terug. Er is dan onvoldoende interesse. Het heeft geen zin om het project dan door te zetten, omdat de blogs dan waarschijnlijk toch slecht worden gelezen. Ik wacht dan met dit project tot de onderdelen tweedehands te krijgen zijn (ongeveer 6 maanden). Na de tweede mijlpaal is het project officiëel go en gaat het gewoon gebeuren. Als ik nou om wat voor reden dan ook ermee kap, krijg je hoogstwaarschijnlijk het geld terug. Het hangt af van de omstandigheden of dat gerechtvaardigd is - als ik bijvoorbeeld al 90% van de blogs heb gepubliceerd houd ik het waarschijnlijk (het geld is dan ook al op). In ieder geval gaat dit in samenspraak met de donateurs.

Q5: Krijgt nou elke blogpost een donatie-link? Blijf je om geld bedelen?

Hehe, dat is een goede vraag. In principe is dit iets eenmaligs, omdat dit project relatief heel duur is voor mij. Ik ben wel van plan door te gaan met (video)bloggen en hier is geld voor nodig. Ik ben niet van plan om dit met donaties te doen, maar verder kan ik hier niet veel over kwijt. Eén ding is zeker: mijn blog-content blijft gratis en openbaar.

Q6: Als ik X doneer, wil je dan over Y schrijven/Z bouwen?

Hmmm, misschien. Ik heb eerder een adapter van $4 opengemaakt voor de tweaker ThinkPad, dat was erg leuk. Neem maar contact op!

Q7: Wordt dit project vrijgegeven onder een open licentie?

Weet ik nog niet zeker. Als je heel geïnteresseerd bent in details van bepaalde onderdelen en enige kennis ervan hebt, kan ik sowieso nakijkers gebruiken. Ontwerpen kunnen altijd meer nakijkwerk gebruiken en op die manier kom je eigenlijk alles te weten. Ik houd je niet tegen om die kennis te gebruiken.

Vorige postVolgende posthttp://tweakers.net/ext/f/Zgb0gecdn7qtyU8fSr8j4q0E/full.png


* Voor dit blog is bij wijze van grote uitzondering toegestaan dat ik om donaties mag vragen.

Volgende: Fluffy2 wordt gebouwd! 05-'12 Fluffy2 wordt gebouwd!
Volgende: Fluffy2, een zuinige Ivy Bridge Quadcore all-in-one 05-'12 Fluffy2, een zuinige Ivy Bridge Quadcore all-in-one

Reacties


Door Tweakers user kaesve, dinsdag 22 mei 2012 19:19

Hm. Je blogs worden over het algemeen best goed gelezen. Zou er geen mogelijkheid voor sponsoring zijn? Bij casemods zie je dat ook vaak.

Door Tweakers user mux, dinsdag 22 mei 2012 19:23

Ik heb een aantal winkels aangeschreven, maar deze blogs hebben toch een behoorlijk andere doelgroep dan casemods, dus totnogtoe geen resultaat. Ik probeer nog steeds componenten gesponsord te krijgen, maar totnogtoe heb ik nog niks!

Door Tweakers user onok, dinsdag 22 mei 2012 19:53

Ik vind je blogs erg leuk om te lezen, zolang het niet TE technisch wordt. Dus ik hoop dat het allemaal lukt. Een donatie gaat mij persoonlijk te ver, maar volgens mij moet er interesse genoeg zijn. Ik zou zeggen, ga vooral zo door :)

Door Tweakers user sebastius, dinsdag 22 mei 2012 20:17

Nou ik sta nog steeds open en klaar voor nakijkwerk, zeker in de zomervakantie. Lijkt me leuk! (moeten even kijken welke programma's ik nodig heb dan, ik draai nu enkel Inventor)

Door Tweakers user Snowmiss, dinsdag 22 mei 2012 22:07

Ik word toch erg benieuwd, eens kijken of ik nog ergens een donatie vandaan kan toveren.

Door Tweakers user mux, dinsdag 22 mei 2012 22:17

Echt alleen als je het makkelijk kunt missen :) het zou de omgekeerde wereld zijn als iemand moet kromliggen zodat ik een mooie computer kan bouwen!

Door Tweakers user godofal, woensdag 23 mei 2012 00:05

ik heb de vorige blogs met veel bewondering gelezen, dus ff een tientje gestuurd zodat ik meer kan zien :)

wat mij betreft mag het allemaal zo technisch mogelijk geblogged worden trouwens, zoals je het de vorige keer deed was het helemaal perfect

had het trouwens aan een gozer verteld, dat iemand een quadcore ivy bridge in elkaar wilt zetten die 20watt totaal gebruikt, gozer geloofde me niet totdat ik (via google translate) fikki3 toonde :+

laatste opmerking: gooi het allemaal open, dat zou zo relaxed zijn voor mensen die het na willen bouwen of er informatie uit willen halen (doe gewoon wat onzichtbare watermarks in de plaatjes, mocht er ooit iemand claimen dat het van hem/haar is ;) )

Door Tweakers user Milosonator, woensdag 23 mei 2012 00:26

Erg mooi project, je kan op mijn (financiële) steun rekenen!

Door Tweakers user vanaalten, woensdag 23 mei 2012 06:56

Toch ook maar een donatie gedaan.
Gaat mij er niet om dat ik iemand anders z'n PC bouw, maar meer dat ik voor een set uitstekende blog-posts wel wat over heb - en dat heeft Mux in het verleden wel bewezen te kunnen.

En... eh... wat wil ik het eerste zien? Het hele lijstje is interessant, maar ik denk dat "Schermtechnieken bekeken vanuit het oogpunt van efficiëntie" wel het meest logische is om mee verder te gaan.

Alvast veel succes met de ontwikkeling!

Door Tweakers user kleinesmurf, woensdag 23 mei 2012 09:16

Hoe kom je op de namen... Fluffy2 vind ik wel leuk, maar je NAS "Floppy2" als naam geven...
Haha geniaal :-)

Door Tweakers user mux, woensdag 23 mei 2012 10:24

godofal schreef op woensdag 23 mei 2012 @ 00:05:
laatste opmerking: gooi het allemaal open, dat zou zo relaxed zijn voor mensen die het na willen bouwen of er informatie uit willen halen (doe gewoon wat onzichtbare watermarks in de plaatjes, mocht er ooit iemand claimen dat het van hem/haar is ;) )
Als ik het opengooi, neem ik daarbij afstand van enige illusie dat niemand het ooit 1 op 1 zal kopiëren en/of gaat zeggen dat hij/zij het helemaal zelf heeft gemaakt. Dat is ook bij de vorige computerprojecten gebeurd, dus dat zal nu net zo gaan. Dat vind ik ook niet zo heel belangrijk.

Het gaat me op dit moment vooral om het probleem dat de eerste iteraties hardware fatale bugs kunnen bevatten, en die wil je niet in je computer van €500 stoppen.

Door Tweakers user Soggney, woensdag 23 mei 2012 18:36

Een paar ideetjes die me hierbij binnenvallen.

De rails: op je schets zitten ze dicht op elkaar, maar hoe gaat het ergonomisch worden, kan je als de computer op de rails is geklikt het scherm/pc nog kantelen voor een optimale kijkhoek?

Daarnaast de rails zelf, als je je pc hierover schuift, zal dit heel wat frictie veroorzaken. Hoewel contact is ook altijd nodig voor de stroom zal slijtage vermoedelijk groot zijn. Is het misschien handig om hiervoor een ballbearing "haakje" hiervoor te gebruiken? Of zou dit teveel weerstand geven waardoor je misschien je <20W niet meer haalt.

Door Tweakers user mux, woensdag 23 mei 2012 18:49

Mechanische en elektrische geleiding worden gescheiden. Als ophanging gebruik ik lineaire kogellagers die je bovenaan de eerste post kunt zien. Als elektrische geleiding gebruik ik messing glijcontacten, koolborstels of iets in die richting.

Op zich hangt er maar ongeveer 4.5kg aan de rails, veel minder dan (zelfs inclusief het moment dat op de rails komt te staan) nodig is om het aluminium met die kogellagers te laten slijten.

Wat betreft de kantelbaarheid van het scherm: daar moet ik nog even over nadenken. Waarschijnlijk wordt hij in eerste instantie niet kantelbaar om de constructie gemakkelijk te houden. Ik heb wel een kantelbaar ontwerp liggen, maar ik denk dat dat voor deze specifieke toepassing teveel moeite is. Er zitten bovendien al genoeg 'vernieuwende' dingen op dit project die ik nog niet eerder heb geprobeerd (in deze vorm), dus one thing at a time.

Door Tweakers user lennart111, woensdag 23 mei 2012 21:53

ik kijk bijzonder uit naar deze blog serie
ik heb de vorige ook met veel plezier gelezen
hoewel ik niet het gevoel heb dat ik alles snap (ik zit in 5 VWO) kom ik toch een heel eind.
hulde voor de begrijpelijkheid dus _/-\o_
het heeft me ook gemotiveerd om naar elektro als studie mogelijkheid te kijken

Door Tweakers user Infant, woensdag 23 mei 2012 22:07

Wat ook geweldig zou zijn, is zo'n motortje waar een schroefdraad doorheen gaat. Zo kan de PC automagisch over de muur wandelen.

Je kunt dan een pointer-on-a-stick(tm) maken, die centreer je vlak voor het beeld. Elke muis beweging beweegt dan niet de cursor, maar de PC in X-Y richting achter een statische cursor.

Just a thought....

Door Tweakers user mux, woensdag 23 mei 2012 22:32

Haha, dat zou wel een geweldige followup voor het project zijn :)

Door Tweakers user godofal, donderdag 24 mei 2012 00:08

ik bedacht me vanmiddag ineens iets; wat wil je precies bereiken met het kunnen loskoppelen?
het wordt geen touchscreen (toch?) dus dan moet je je muis/tobo ook meenemen om er iets mee te kunnen naast het laten zien van dingen (en dan maar 1 ding tegelijk)

daarbij moet je dan nog een losse standaard oid maken waardoor je het geheel ergens kan neerzetten
wat is trouwens het doel wat batterijduur betreft? 10 minuutjes of een paar uur?

Door Tweakers user mux, donderdag 24 mei 2012 08:22

Het kunnen loskoppelen is natuurlijk geen eerste levensbehoefte, maar als ik dat kan, kan ik hem wel in andere delen van mn huis gebruiken, o.a. op zolder en in de garage. Daar moet dan inderdaad een standaard worden gemaakt.

Ik verwacht dat de computer op z'n minst zo'n 4 uur meegaat op de batterij met niksdoen, en ongeveer een uurtje als alles voluit draait.

Door Tweakers user armageddon_2k1, donderdag 24 mei 2012 09:09

Erg gaaf blog en zeer leerzaam; Vooral ook om te zien wat er allemaal mogelijk is met 'normale' hardware. Ik heb wat gedoneerd via CC. Succes ermee!

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 mei 2012 09:12]


Door Tweakers user Mebus, donderdag 24 mei 2012 11:06

Is het volgende moederbord van Gigabyte ook niet een optie: MSH61QI

Deze heeft een PCIE×16 aansluiting en heeft een 95W TDP. Leuk voor een eventueele videokaart? En anders zijn er printplaatjes om van x4 naar x16 te gaan. Weet niet of dat werkt voor videokaarten?

Moederbord van Gigabyte is momenteel geloof ik alleen nog niet leverbaar. Verder een erg leuk initiatief!

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 mei 2012 11:09]


Door Tweakers user mux, donderdag 24 mei 2012 11:20

Ja, voor zover ik weet zijn alle H6x thin mini itx borden, waaronder de Gigabyte H61-QI, compatible met ivy bridge processoren. Alleen heb ik liever een nieuwere versie, gedeeltelijk omdat ik hoop daarmee een wat lager verbruik voor elkaar te krijgen (ondanks de hogere TDP zit o.a. de USB 3 controller geïntegreerd).

Als de QD77KB niet snel genoeg leverbaar is, ga ik naar alternatieven kijken. In principe als eerste de DH61AG (vanwege intel LAN support, waarmee ik kan testen totdat ik er WLAN op geklust heb) maar wellicht ook van andere merken.

Door Tweakers user Mebus, donderdag 24 mei 2012 11:42

Ik heb eventueel wat draadloze netwerkkaartjes liggen die uit laptops komen (ook 1 van intel). Indien je interrese hebt wil/kan ik wel 2 kaartjes opsturen.

Door Tweakers user mux, donderdag 24 mei 2012 11:46

Helaas houd ik geen mini-PCIe-slots meer over. De draadloze netwerkkaart zal een usb-variant moeten worden. Als je (of iemand anders) zoiets ook hebt liggen is dat zeer welkom.

Door Tweakers user lennartb, vrijdag 1 juni 2012 11:31

Leuk samengesteld hoor. Dat mobo had je al eens opgenoemd in het zuinige server topic maar wist niet dat hij 2gbit porten had! Zodra deze leverbaar is, ook maar eens mee pielen denk ik. Vwb die 65watt tdp limiet, ik vermoed dat de documentatie nog wel wordt aangepast.

Ik zie je processorkeuze ook, maar heb je geen interesse in de vpro functies van de Q77 chipset? De gekozen cpu ondersteunt het niet maar de remote management features zijn best de moeite waard.

Over de mini-pcie sloten. Je hebt er toch 2? 1 full-size en 1 half size? De ssd in de full size geeft volgens mij de ruimte voor een wifi kaartje... Die zijn half size.. Volgens de specsheet:

- 1 full length (Supports mSATA) and 1 half length PCI Express Mini-Card

Leuk project en ga het zeker volgen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 1 juni 2012 11:34]


Door Tweakers user mux, vrijdag 1 juni 2012 12:28

Ik ga helaas het half-size slot gebruiken voor mn ups. Misschien dat het toch slimmer is om daar een wifi-kaart in te steken en het PCIe-slot te gebruiken, op zich kan ik dat nog wel herontwerpen. Het nadeel daarvan is dat er geen USB-pinout in PCIe zit. Meh, ik denk er nog wel over na.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.