Fluffy2, een zuinige Ivy Bridge Quadcore all-in-one

Door mux op zondag 20 mei 2012 12:31 - Reacties (39)
Categorie: Fluffy2, 20W all-in-one, Views: 9.013

Deze post is de eerste in een blogserie over Fluffy2:

Deel 1 (teaser) (je bent hier) - Deel 2 (specificaties) - Deel 3 (Mijlpaal 2)


Vorig jaar heb ik een computer op basis van een Intel Westmere-dualcore zo zuinig mogelijk gemaakt. De hele computer - exclusief scherm maar inclusief toetsenbord en muis - verbruikte op het eind maar 8.3W. Het was een ontzettend leuk project om te doen en het smaakte naar meer... dus nu is mijn belangrijkste computer aan de beurt. Echter, dit keer heb ik jullie hulp nodig bij het voltooien van mijn grootste project tot nu toe!Header voor Fluffy2-project

De meeste Tweakers hebben een behoorlijk goed idee van de state of the art; het nieuwste en beste. Mijn superzuinige computer, Fikki3, heeft echter een Core i3 530, 4GB RAM en een inmiddels behoorlijk achterlopende Intel IGP als videokaart. Je leest het al: verre van state of the art. Hij is wel heel zuinig, maar afgezet tegen zijn prestaties is dat niet heel imposant meer. Destijds was het alsnog speciaal: om zo'n soort verbruik voor elkaar te krijgen moest je gewoonlijk naar laptopcomponenten grijpen en die waren nog veel langzamer. Daarnaast is er één punt waarop de laptop alsnog zal winnen: het scherm verbruikt veel minder dan een gemiddelde desktop-LCD. Sterker nog, sinds ik Fikki3 aan het werk heb gezet hangt hij aan een scherm dat 27W verbruikt. Drie keer zoveel als de computer zelf!


Bottom line: Fikki3 is achterhaald. Begrijp me niet verkeerd: er zijn bar weinig computers, zelfs de zuinigste netbooks, die maar 8.3W uit het stopcontact verbruiken. Maar de race voor de zuinigste computer is meer dan de computer zelf; het gaat net zo goed op voor alle randapparatuur. Bovendien wil ik de boodschap van energie-efficiëntie uitdragen: zonder in te boeten op features of snelheid is het mogelijk om toch hele zuinige computers te bouwen. Dus, hierbij presenteer ik jullie het werkplan voor mijn nieuwste project:
Fluffy2
Laten we beginnen met het begin: waar Fikki3 niet mijn primaire computer was (om precies te zijn: de computer van mijn vriendin) is Fluffy2 mijn hoofdcomputer. De voorganger van Fluffy2 - Fluffy - is een laptop. Maar doordat ik er standaard een tweede scherm bij nodig heb, met bijbehorende bekabeling, is hij niet bepaald compact of netjes te noemen. Het is een grote kabel- en stofbende. Bij Fluffy2 ga ik het helemaal anders doen: het wordt een volledig draadloze computer. Hoe werkt dat?


Allereerst: het wordt een all-in-one, oftewel een computer en scherm in één. Hoe dat precies in elkaar gaat zitten vertel ik hieronder, maar er zijn interessantere eigenschappen die ik eerst wil vertellen. Doordat de computer aan het scherm vastzit heb ik dus geen aparte kabel die naar het scherm loopt. Ook ben ik van plan een draadloos toetsenbord en draadloos internet te gebruiken, dus daar zijn ook geen kabels voor nodig. Als laatste wordt audio ook, via bluetooth 2.0, naar speakers of een headset gestuurd. De enige kabel die nodig is is dus gelijkstroom vanaf een adapter. Maar ook die wordt 'draadloos'. Ik ben namelijk niet van plan om de all-in-one op het bureau te zetten, maar ik ga hem op twee rails bevestigen die tegen m'n muur aanzitten. De gehele computer kan op die manier over de rails 'rijden'. Doordat het twee rails zijn kan ik ook de stroomtoevoer via de rails doen (één rail is de plus, de ander de min). Er hangen dus helemaal geen kabels aan de hele computer, ondanks dat technisch gezien wel ergens een adapter moet worden verborgen die de stroom doorgeeft aan de - letterlijk - voedingsrails.


Fluffy2 op rails boven mijn bureau


En dan nu de constructie van Fluffy2 zelf. Hiernaast zie je de opbouw, gezien vanaf de achterkant van het scherm. Als scherm heb ik een modern IPS LED-scherm gekozen met een bijna helemaal platte achterkant. Daarop komt een aluminium plaat en koelconstructie gemonteerd. Vervolgens monteer ik daarop het moederbord, dat van de Thin Mini-ITX-variant is. Op dit moederbord komt een zelfontworpen Mini PCI Express-kaartje te zitten die als UPS functioneert. Als batterij had ik een 8-cels lithium-ion accu in gedachten. Doordat er directe communicatie met de computer mogelijk is kun je dus vanuit je computer opvragen hoe vol de accu's nog zitten, zien of je computer op netspanning of de batterij werkt en ook handmatig overschakelen op de batterij, net als bij een laptop. Ondanks dat Fluffy2 een 'desktop' computer is, zal hij dus geen problemen hebben met stroomuitval en kan ik hem ook even uit de rails klikken en ergens anders gebruiken. Deze techniek is een doorontwikkeling op het project MADPSU waar ik al eens eerder over heb geschreven. Het geheel wordt onder een aluminium shield gebouwd waarop lineaire lagers worden gemonteerd die Fluffy2 langs de rails zullen geleiden. Glijcontacten zorgen voor de stroomtoevoer naar Fluffy toe. Een laatste feature in het teken van zuinigheid is true power off. Fluffy2 krijgt functionaliteit waarbij de adapter helemaal van het net kan worden afgeschakeld als hij wordt uitgezet, of als de gebruiker daarvoor kiest. Zo verbruikt hij helemaal niks als de computer uitstaat. Oh, over zuinigheid gesproken: het is mijn doel om Fluffy2, met het scherm aan en de computer aan, minder dan 20W te laten verbruiken. Met een quad-core processor dit keer!


Build-up view van Fluffy2 (achterkant scherm)


Dit is het plan van aanpak. Ik heb hier al een tijdje aan zitten tekenen en rekenen en ik ben er vrij zeker van dat het me gaat lukken. In de volgende blogposts in deze serie ga ik dieper in op de specificaties en de achterliggende techniek. Maar nu eerst...
Ik heb jullie hulp nodig!
Als je al zo ver hebt gelezen denk ik dat je wel enthousiast bent over het project. Helaas heb ik slecht nieuws: ik kan het niet alleen! De vorige blogs over zuinige computers heb ik in mijn vrije tijd gemaakt naast mijn studie, maar sindsdien ben ik (zo goed als) afgestudeerd en mijn eigen bedrijf begonnen. Hier gaat een hoop tijd en geld in zitten en zodoende houd ik maar weinig over voor dit soort dingen. Toch wil ik graag doorgaan met steeds mooiere projecten op het gebied van zuinige computers en ook educatieve blogs over microelektronica en vermogenselektronica. Het is me niet gelukt om sponsoren te vinden voor deze computer en Tweakers.net laat geen advertenties toe op blogs. Ik heb overlegd met de allerbeste forumcoördinator (zeef, applaus voor hem!) en hij heeft goedgekeurd dat ik op dit blog om donaties vraag*. Ik wil dit als volgt aanpakken:


De componenten van deze computer bij elkaar kosten op dit moment net iets meer dan 500 euro. Overige materialen - lineaire lagers, de adapter, de zelfontwikkelde elektronica en ruwe materialen zoals heatpipes en koelvinnen - kosten bij elkaar nog eens 150 euro. Daarnaast moet ik op twee plekken in het ontwerp aluminium frezen en de bewerkingskosten hiervoor liggen tussen de 60 en 100 euro. Totaal kost dit hele project dus ongeveer 750 euro.


Als je graag wil dat dit project snel doorgaat zou ik het geweldig vinden als je een bedrag naar keuze aan mij doneert via PayPal. Er is geen minimumbedrag, maar houd er wel rekening mee dat Paypal kosten in rekening brengt voor donaties. Als je graag wil doneren maar geen PayPal-account hebt, of deze dienst liever niet gebruikt, kun je ook direct geld naar mij overmaken. Mijn gegevens kun je via een persoonlijk bericht op Tweakers.net of via onderstaande e-mailadres krijgen. Fysieke donaties zijn ook welkom: als je de beschikking hebt over apparatuur om aluminium te zetten, lasersnijden of CNC-frezen kan ik een donatie in de vorm van bewerkingen of ruwe materialen ook goed gebruiken! Heb je een andere ideeën hoe ik aan de onderdelen en/of geld kan komen? Ik hoor het graag!


Wat je ervoor terugkrijgt is een blogserie waarin ik uit de doeken doe hoe ik de hele computer in elkaar zet en zo zuinig mogelijk krijg. Tussendoor komen er ongetwijfeld nog een aantal lessen elektrotechniek langs, in de steigers heb ik bijvoorbeeld al een blog over hoe je - theoretisch - een beeldscherm zo groot als je muur minder dan 1W zou kunnen laten verbruiken (en waarschijnlijk in de praktijk ook minder dan 10W).


In het uitzonderlijke geval dat jullie ontzettend gul zijn en gezamenlijk meer dan 500 euro doneren gaat een deel van het geld naar een vervanging voor mijn Canon 450D met videomogelijkheid. Dan wordt een deel van de blogserie in videovorm gegoten! Ik was van plan om met mijn 450D en wat hacking video op te nemen, maar na bijna 2 weken klooien en uitproberen is het helaas niet gelukt om fatsoenlijke kwaliteit beeld en geluid voor elkaar te krijgen. Ik vind dit heel jammer, want eigenlijk wilde ik deze introductie ook (gedeeltelijk) een videoblog maken. Ik hoop dat het zo ver mag komen!


En dan is er natuurlijk nog een scenario: wat als er niet 'genoeg' gedoneerd wordt? Als dit het geval is krijg je je geld terug - je doneert immers niet voor niets. Ik hoop dat je m'n blogs leuk vindt en het iets waard vindt om ze door te laten gaan.


Volgende post* Voor dit blog is bij wijze van grote uitzondering toegestaan dat ik om donaties mag vragen.

Volgende: Fluffy2 - de specificaties 05-'12 Fluffy2 - de specificaties
Volgende: mux heeft een prijs gewonnen 02-'12 mux heeft een prijs gewonnen

Reacties


Door Tweakers user vistu, zondag 20 mei 2012 13:01

Bij wijze van grote uitzondering een donatie gedaan, 10 eu. Ik ben onwijs benieuwd naar je project en heb ook heel erg genoten van je project vorig jaar. Succes!

[Reactie gewijzigd op zondag 20 mei 2012 13:01]


Door Tweakers user sebastius, zondag 20 mei 2012 13:05

Tja, een aantal elementen kan ik me helemaal in vinden: low-power, all in one, UPS onboard. Maar die voedingsrails zie ik niet echt zitten. Maar jij wel en daar gaat het om. Persoonlijk zou ik voor zo'n mooie muurbeugel kiezen die je kunt kantelen en draaien etc. Of een iMac helemaal suf tunen ;)

Financieel ga ik je niet kunnen steunen, ik heb genoeg 'goede doelen' op mijn lijstje staan. Waar ik je wel mee wil helpen eventueel is 3D cad, (mocht hij ooit binnenkomen) met mijn 3d printer en anders wel met wat raad en daad. Elektronica ben jij beter in dan ik. Ik heb wel de nodige ervaring met 3d geprinte onderdelen via ShapeWays en i.Materialise.

Laat maar weten of je mijn hulp kunt gebruiken!

Door Tweakers user mux, zondag 20 mei 2012 13:52

vistu schreef op zondag 20 mei 2012 @ 13:01:
Bij wijze van grote uitzondering een donatie gedaan, 10 eu. Ik ben onwijs benieuwd naar je project en heb ook heel erg genoten van je project vorig jaar. Succes!
Dank je wel!
sebastius schreef op zondag 20 mei 2012 @ 13:05:
Tja, een aantal elementen kan ik me helemaal in vinden: low-power, all in one, UPS onboard. Maar die voedingsrails zie ik niet echt zitten. Maar jij wel en daar gaat het om. Persoonlijk zou ik voor zo'n mooie muurbeugel kiezen die je kunt kantelen en draaien etc. Of een iMac helemaal suf tunen ;)
De rails zijn helaas een vereiste; m'n bureau is erg groot. Links heb ik m'n soldeer/klusplek en rechts m'n computer-werkplek. Ik wil graag datasheets e.d. kunnen bekijken op m'n soldeerplek, dus het scherm moet daarheen kunnen gaan.

Elektrisch gezien is het op zich geen probleem. Ik heb eerdere ervaringen met koper-op-aluminium glijcontacten, en met een flink filter ertussen is de (vrij gigantische) noise die je tijdens het glijden krijgt goed weg te filteren zodat de computer niet op tilt staat. Dit leg ik uit in het eerstvolgende blog (dat eerst onderdeel was van deze, maar de post werd daardoor echt véél te lang).

Ik heb ook zelf al een all-in-one staan: een Asus EEE Top ET2203. Het probleem met het suf tunen van een bestaande all-in-one is dat je vastzit aan de formfactor en componenten van die computer. Zeker het scherm. En laat nou net het scherm in elke all-in-one ooit geproduceerd flinke nadelen hebben... De iMac heeft een zwaar inferieur scherm, is het niet het paneeltype dan is het wel het praktisch contrast (glanzende schermen) of het stroomverbruik en kleurverloop. Asus, Lenovo en Toshiba leveren alleen all-in-ones met TN-schermen. En met uitzondering van één type accepteren ze alleen vreemde form factor borden.

Maar misschien nog wel belangrijker: ze zijn allemaal oud, en de varianten die met ivy bridge uitkomen hebben dure, trage laptophardware. Het gaat er in dit blog juist om dat ik de cutting edge van dit moment, de nieuwste ivy bridge quadcores, ultiem zuinig maak met daarbij geen compromissen op beeldkwaliteit.
Financieel ga ik je niet kunnen steunen, ik heb genoeg 'goede doelen' op mijn lijstje staan. Waar ik je wel mee wil helpen eventueel is 3D cad, (mocht hij ooit binnenkomen) met mijn 3d printer en anders wel met wat raad en daad. Elektronica ben jij beter in dan ik. Ik heb wel de nodige ervaring met 3d geprinte onderdelen via ShapeWays en i.Materialise.

Laat maar weten of je mijn hulp kunt gebruiken!
Ik had hard gehoopt dat mijn 3d-printerproject (MiXley) nu allang af was geweest, maar helaas hangt het project al een hele tijd op een persoon die de tijd niet kan vinden om een deel van het mechanische werk af te maken. Ik heb inderdaad een paar kleine 3d-geprinte onderdelen nodig (afstandhouders, glijcontacthouders en mogelijk de eindbussen voor de rails) dus die hulp kan ik goed gebruiken. Ik heb zelf ook de nodige ervaring met CATIA en Solidworks, maar op z'n minst nakijkwerk kan ik goed gebruiken. Als je meuk voor mij kunt 3d-printen wordt dat ook zeer gewaardeerd.

Door Tweakers user YaaD, zondag 20 mei 2012 14:41

Niet om lullig te doen of ik het je niet gun, maar je laatste blog is dat je geld hebt gewonnen: 2500 euro om precies te zijn.

Ik kan niet zien waar het heen is gegaan, maar had je daar niet een substantieel deel hiervoor kunnen gebruiken? Ik vind je blogs erg leuk, maar om er voor te gaan "betalen" gaat me dan ook weer iets te ver. Kennis is op Tweakers altijd gratis geweest, en op deze manier kan ik niet bij deze kennis als jij niet genoeg geld gedoneerd krijgt.

Wellicht dat je er een prima uitleg voor hebt, dan hoor ik die graag en dan zal ik ook nog geld naar je doneren als het een goede is :)

Door Tweakers user thomaazz, zondag 20 mei 2012 15:12

Maar is zo'n railsysteem wel de slimste oplossing? Sowieso krijg je dat je het metaal beschadig tijdens het glijden, waardoor er ook allerlei storingen plaats kunnen vinden. Waarom maak je niet iets van een "karretje" dat aan een rail loopt, en z'n voeding via een parallel aan de beweging geplaatste kabelketting krijgt?

Zo'n kabelketting bedoel ik: http://2.imimg.com/data2/...le-drag-chain-250x250.jpg

Dus dan heb je geen glijcontacten en filters nodig en heb je toch geen losliggende kabels, maar wel een bewegelijk scherm.

Door Tweakers user mux, zondag 20 mei 2012 16:06

YaaD schreef op zondag 20 mei 2012 @ 14:41:
Niet om lullig te doen of ik het je niet gun, maar je laatste blog is dat je geld hebt gewonnen: 2500 euro om precies te zijn.
Ik verwachtte zo'n vraag al ;) en toegegeven is dit ook een legitieme vraag. De UfD-Cofely Energy Efficiency-prijs van 2500 euro lijkt een hoop geld, maar je komt er niet echt ver mee in het dagelijks leven. Om precies te zijn is het maar net een maandsalaris, en ik ben inmiddels al een aantal maanden verder... Ik ben nu een eigen bedrijf aan het opzetten (wat ik onder andere van dat geld heb gedaan) en heb onregelmatige inkomsten. Er blijft weinig over voor dit soort projecten, maar ik wilde wel heel graag juist dit project doen.

Mijn vorige projecten waren allemaal projecten van ongeveer 200 euro, en dat is prima op te brengen. Ik heb altijd heel scherp ingekocht (goede tweedehands-deals op marktplaats en Tweakers V&A), mede doordat ik projecten koos op basis van verouderde componenten. Dit keer wil ik op het scherpst van de snede zitten en jullie iets brengen dat echt speciaal is. Daar is meer geld voor nodig, en dat moet ergens vandaan komen. Voor de duidelijkheid: ik hoef geen 500+ euro aan donaties te ontvangen om door te gaan, ik betaal ook een deel van het project uit eigen zak. Ik houd er zeker niks zelf aan over, zeker als je de gemiste tijd meerekent.

Als ik dit soort projecten telkens helemaal zelf moet bekostigen gaat daar een paarduizend euro per jaar in zitten, en dat kan ik niet blijven betalen. De meeste Tweakers die dit soort grotere projecten beginnen (l3p, etc.) kunnen een aanzienlijk deel van hun onderdelen gesponsord krijgen, en elders op het internet worden blogs goed ondersteund met advertentie-inkomsten. Ik heb op dit moment die mogelijkheden niet, dus ik zoek sponsoring in de vorm van vrijwillige donaties en materiële ondersteuning (of andere mogelijkheden die worden geopperd). Als je het er niet voor over hebt is dat helemaal prima, alle content die ik produceer blijft altijd gratis en openbaar.
Ik kan niet zien waar het heen is gegaan, maar had je daar niet een substantieel deel hiervoor kunnen gebruiken? Ik vind je blogs erg leuk, maar om er voor te gaan "betalen" gaat me dan ook weer iets te ver. Kennis is op Tweakers altijd gratis geweest, en op deze manier kan ik niet bij deze kennis als jij niet genoeg geld gedoneerd krijgt.
De content is niet exclusief voor donateurs, iedereen krijgt de content die ik produceer. Het enige dat donateurs doen is mij in staat stellen met regelmaat content te blijven produceren voor een anderszins gratis dienst. Als student had ik genoeg vrije tijd om zomaar willekeurige content te publiceren, maar nu moet ik geld verdienen om het hoofd boven water te houden. Ik kan niet meer zomaar een paar weken al m'n tijd in dit soort projecten steken.

Ik houd de hieropvolgende blogs ook niet vast totdat ik 'genoeg' geld heb (content hostage). Dat is geen nette manier van bloggen, en ook nergens voor nodig. Ik ben niet arm, ik probeer alleen niet arm te worden hiervan.

Mijn passie ligt bij dit soort projecten. Ik zou heel graag in de toekomst een soort EEVBlog willen hebben; een youtubekanaal of blog waarin ik regelmatig content kan produceren over zuinige computers, elektronica en efficiëntie in het algemeen. Ik denk dat ik de uitlegkwaliteiten, diepgang en als ik m'n best doe ook de appeal heb om zoiets succesvol te doen. Maar zowel de tijd- als geldinvestering in zoiets is te groot om te kunnen ondersteunen op het publiek dat ik heb. Ik heb te weinig reserves om zoiets zomaar uit te proberen en gratis content te produceren.

Het andere alternatief is dat ik mijn blogs elders host en advertenties plaats. Dit zou ik jammer vinden, want Tweakblogs is een fijn platform: het hangt direct aan de grootste techneutencommunity van Nederland, en ik heb hier al mensen die mij kennen en mijn content waarderen. Bovendien wordt er niet al te best gereageerd op blogs die doorlinken naar externe sites waar het volledige artikel staat.
Wellicht dat je er een prima uitleg voor hebt, dan hoor ik die graag en dan zal ik ook nog geld naar je doneren als het een goede is :)
Alleen als je het kunt missen :)
thomaazz schreef op zondag 20 mei 2012 @ 15:12:
Maar is zo'n railsysteem wel de slimste oplossing? Sowieso krijg je dat je het metaal beschadig tijdens het glijden, waardoor er ook allerlei storingen plaats kunnen vinden. Waarom maak je niet iets van een "karretje" dat aan een rail loopt, en z'n voeding via een parallel aan de beweging geplaatste kabelketting krijgt?

Zo'n kabelketting bedoel ik: http://2.imimg.com/data2/...le-drag-chain-250x250.jpg

Dus dan heb je geen glijcontacten en filters nodig en heb je toch geen losliggende kabels, maar wel een bewegelijk scherm.
Het is de ideale oplossing vanuit het gebruiksperspectief, en daarom wil ik het op zijn minst proberen. Een oprolbare kabelgoot is altijd nog mogelijk, maar dit is optisch (en qua technische uitdaging) minder wenselijk. Het is juist zo mooi dat de computer geheel draadloos is, en ook uit de rails kan worden gehaald als ik hem elders wil gebruiken.

Door Tweakers user Damic, zondag 20 mei 2012 16:16

Vraag eens op het cnc forum (cnczone.nl) of er iemand wil helpen met het frezen er zitten een paar mensen op die dat wel kunnen :D

Haja voor spanning rails kun je eens zien (moesten je rials die je voor ogen hebt niet voldoen) naar van die rails dat ze gebruiken voor rolbruggen, daar loopt meestal 3F+N+PE (PE weet ik niet zeker maar kan wel) door.

[Reactie gewijzigd op zondag 20 mei 2012 16:24]


Door Tweakers user FlowinG, zondag 20 mei 2012 17:02

Leuk project! Het tofste vind ik vooral dat het inspireert en daar heb ik zeker wat voor over. Heb je ook nagedacht over de verdere mogelijkheden van dit? Ik bedoel: een zuinige krachtige all-in-one, volgens mij is dat commercieel een interessante optie. Als je dan ook nog een rail mount maakt waar stroom uit komt, dan is de stap klein om daar andere systemen voor te bedenken. Wellicht de nieuwe vesa standaard met stroom, voor beurzen en demonstraties een fantastische manier om een video wall te bouwen of een compleet experience center.

Mocht je nou veel doneren donaties krijgen, is het misschien een optie om iets met touch te gaan doen? Wellicht kan je dan de all-in-one variant maken van de RaspberryPi (qua zuinigheid, qua kosten denk ik voorlopig nog niet).

Ik ben benieuw naar je blog verloop en vooral ook naar de opbrengst van je donaties, veel succes!

Edit:
Over inspiratie gesproken, je geeft in je inleiding aan dat je aan een (laptop) scherm niet genoeg hebt. Is het niet mogelijk om een soort intelligente tweede monitor te maken? Een soort slave machine die je op dezelfde rail bevestigd. De intelligentie zit em er dan in dat naast de 0-lijn nog een onewire draad bevestigd. Op het moment dat je de computer of monitor op de rail hangt, 'zien' ze elkaar, wisselen wat gegevens uit en maak je connectie via wifi of whdi. Dan kan je helemaal snel een videowall bouwen. Volgens mij moet het dan wel lukken om op 120 watt een master met drie slaves aan te sluiten? (Disclaimer: Mijn kennis van elektronica is zeer beperkt).

Edit2:
Vraag over doneren aangepast: ik bedoelde het anders dan dat er stond 8)7 Thanks iig wb de uitleg. Ik overweeg wel in de loop van project extra te doneren of juist wat extra te geven als de donaties achterblijven, vandaar mijn vraag.

[Reactie gewijzigd op zondag 20 mei 2012 17:32]


Door Tweakers user mux, zondag 20 mei 2012 17:19

FlowinG schreef op zondag 20 mei 2012 @ 17:02:
Leuk project! Het tofste vind ik vooral dat het inspireert en daar heb ik zeker wat voor over. Heb je ook nagedacht over de verdere mogelijkheden van dit? Ik bedoel: een zuinige krachtige all-in-one, volgens mij is dat commercieel een interessante optie. Als je dan ook nog een rail mount maakt waar stroom uit komt, dan is de stap klein om daar andere systemen voor te bedenken. Wellicht de nieuwe vesa standaard met stroom, voor beurzen en demonstraties een fantastische manier om een video wall te bouwen of een compleet experience center.
Ik heb meerdere bedrijven gehad die commerciëel geïnteresseerd waren in mijn projecten, maar vervolgens hier niet op doorgingen. Mijn korte antwoord is dus: nee, ik denk niet dat dit 'meer' wordt dan dit project. We kunnen altijd hopen, maar meh.
Mocht je nou veel doneren, is het misschien een optie om iets met touch te gaan doen? Wellicht kan je dan de all-in-one variant maken van de RaspberryPi (qua zuinigheid, qua kosten denk ik voorlopig nog niet).

Ik ben benieuw naar je blog verloop en vooral ook naar de opbrengst van je donaties, veel succes!
In principe is het bij donaties 'not done' om een grens te leggen, zo van: als je meer doneert dan X, dan krijg je inspraak, en anders niet. Iedereen, ook niet-donateurs, heeft een gelijke stem.

Maar als je wil dat ik iets speciaals doe buiten dit specifieke project staat het je altijd vrij om componenten of geld daarvoor te doneren. Ik heb eerder bijvoorbeeld al voor ThinkPad een hele goedkope adapter uit elkaar gesloopt (toegegeven, zijn investering hierin was maar $4, maar het is hetzelfde idee). Ik ben vooralsnog niet van plan iets met touch te doen, vooral omdat er geen e-IPS/H-IPS scherm met LED-achtergrondverlichting bestaat die ook touch ondersteunt.

Momenteel staat de donatieteller op 3 stuks, bedrag houd ik voorlopig nog even geheim (om het spannend te maken :D ). Alsvast heel erg bedankt in ieder geval!

edit:
Over inspiratie gesproken, je geeft in je inleiding aan dat je aan een (laptop) scherm niet genoeg hebt. Is het niet mogelijk om een soort intelligente tweede monitor te maken? Een soort slave machine die je op dezelfde rail bevestigd. De intelligentie zit em er dan in dat naast de 0-lijn nog een onewire draad bevestigd. Op het moment dat je de computer of monitor op de rail hangt, 'zien' ze elkaar, wisselen wat gegevens uit en maak je connectie via wifi of whdi. Dan kan je helemaal snel een videowall bouwen. Volgens mij moet het dan wel lukken om op 120 watt een master met drie slaves aan te sluiten? (Disclaimer: Mijn kennis van elektronica is zeer beperkt).
Yep, dit is 100% mogelijk met de installatie die ik nu al heb. Er loopt namelijk stiekum al one-wire communicatie over de rails (dit wordt gebruikt voor de true power off, de computer zendt een signaal naar een kastje dat aan de adapter hangt). Erg interessant, als ik een WHDI/WiDi-adapter kan vinden zal ik zeker overwegen om het te proberen.

[Reactie gewijzigd op zondag 20 mei 2012 17:22]


Door Tweakers user marcop23, zondag 20 mei 2012 17:58

Het klinkt misschien dom, maar is er ook een mogelijkheid om WiFi over die rails te laten lopen? Zoals bij een trein ATB signalen door het spoor gaan, maar ook de retourleiding voor het gelijkstroom? Dan kan je de pc daarmee voorzien van internet, en jouw tweede beeldscherm van netwerk, als je dan gaat doen zoals hierboven staat.

Ik heb alleen geen idee of die signalen wel in de rail blijven, en niet de lucht ingaan waardoor er nauwelijks wat overblijft. Geen idee of dit echt mogelijk is dus...

Door Tweakers user Lannister, zondag 20 mei 2012 18:05

Niks persoonlijk maar ik word zo moe van dat gebedel om geld. Ik kan tegenwoordig niet meer over straat lopen zonder te worden aangesproken of ik geld wil geven, ik kan niet meer rustig thuis zitten of ze staan alweer aan me deur met het handje omhoog, ik kan de tv niet aanzetten zonder te worden doodgegooid met verzoeken om donaties en op internet lijkt het gebedel de laatste tijd ook al helemaal op te leven.

En dan soms nog boos worden ook als ik nee zeg terwijl ik maar een arme student ben die in oude kleding loop en de helft van de week op pannenkoeken leef omdat ik anders niet rond kan komen. Alsof ik geen last heb van de crisis.

Sorry, wilde ff me frustraties kwijt.

Door Tweakers user FlowinG, zondag 20 mei 2012 18:05

@marcop23, volgens mij moet je dan teveel verschillende lijntjes in een rail kwijt: alleen ethernet al gebruikt (met 1Gb/s of hoger) al 8 aders. Daarnaast verlies je teveel signaal als je die lijntjes naast elkaar laat lopen wat niet anders kan omdat anders het schuiven over de rail niet mogelijk is. One wire is een systeem wat geschikt is voor lange afstanden met beperkte stroom en maar twee draden nodig heeft: data en nul. Daarnaast is hier snelheid niet heel erg van belang waardoor je ook minder last heb van storingen op de lange afstand.

@Lannister, je hoeft niet te studeren, je hebt een keus: je kan ook stoppen met studeren en een baan zoeken. Of anders trek je ergens de natuur in en ga je leven van bessen en konijntjes die je vangt. Niets persoonlijks hoor, maar ik word zo moe van al die mensen die vinden dat alles de schuld is van de crisis die hun overkomt en zelf geen keuze denken te hebben en daarom innovatieve ideeën van andere afdoen met bedelen...

[Reactie gewijzigd op zondag 20 mei 2012 18:13]


Door Tweakers user mux, zondag 20 mei 2012 18:25

marcop23 schreef op zondag 20 mei 2012 @ 17:58:
Het klinkt misschien dom, maar is er ook een mogelijkheid om WiFi over die rails te laten lopen? Zoals bij een trein ATB signalen door het spoor gaan, maar ook de retourleiding voor het gelijkstroom? Dan kan je de pc daarmee voorzien van internet, en jouw tweede beeldscherm van netwerk, als je dan gaat doen zoals hierboven staat.

Ik heb alleen geen idee of die signalen wel in de rail blijven, en niet de lucht ingaan waardoor er nauwelijks wat overblijft. Geen idee of dit echt mogelijk is dus...
Hmm, het is allereerst helemaal geen domme opmerking. Powerline communicatie - wat dit in feite is - werkt met precies dezelfde technieken als WiFi. Je kunt in theorie prima WiFi over deze rails laten lopen zonder extra aders toe te voegen. Het probleem zit hem in de zinsnede 'in theorie': ik ben iemand van vermogenselektronica (voedingen, accu's, dat soort dingen) en mechanische techniek, dus van die dingen weet ik zeker dat ik ze kan maken. Wifi als powerline-frontend gebruiken is niet iets dat ik denk dat ik kan. En dat is het probleem met alles in elektronica: in principe kan alles, en de meeste design engineers weten ook genoeg om dat soort dingen te proberen, maar je doet het niet zomaar.
Lannister schreef op zondag 20 mei 2012 @ 18:05:
Niks persoonlijk maar ik word zo moe van dat gebedel om geld. Ik kan tegenwoordig niet meer over straat lopen zonder te worden aangesproken of ik geld wil geven, ik kan niet meer rustig thuis zitten of ze staan alweer aan me deur met het handje omhoog, ik kan de tv niet aanzetten zonder te worden doodgegooid met verzoeken om donaties en op internet lijkt het gebedel de laatste tijd ook al helemaal op te leven.

En dan soms nog boos worden ook als ik nee zeg terwijl ik maar een arme student ben die in oude kleding loop en de helft van de week op pannenkoeken leef omdat ik anders niet rond kan komen. Alsof ik geen last heb van de crisis.

Sorry, wilde ff me frustraties kwijt.
Het is zeker waar dat er aan alle kanten wordt gebedeld om geld. Dit is echter niet bedoeld als bedelen om geld, maar om (zoals FlowinG zegt) een - in mijn ogen - innovatief idee dat het proberen waard is mogelijk te maken. Zie het meer als Kickstarter, maar dan zonder dat je er een fysiek ding voor terugkrijgt. Met donaties op dit blog stel je mij in staat om dingen te doen die tot nu toe niemand anders heeft gedaan.

Gewoonlijk als je dit soort ideeën hebt stap je naar een investeerder, deel je aandelen uit of zulke dingen. Nog een stapje lager kun je proberen van advertentie-inkomsten en dergelijke rond te komen. Ik zit precies op een punt dat deze mogelijkheden niet openstaan voor mij, maar Ivy Bridge is wel NU nieuw. Als ik dit project wil starten, moet het nu en niet over 6 maanden. Daarom ga ik op het pad van crowdfunding/donaties om dit mogelijk te maken. Als je andere ideeën hebt hoor ik het graag!

[Reactie gewijzigd op zondag 20 mei 2012 18:30]


Door Tweakers user Lannister, zondag 20 mei 2012 18:25

@FlowinG, onzin. Als je een innovatief idee hebt moet je naar de bank stappen en een lening aanvragen. Niet gaan lopen bedelen. Verder sla je de plank mis door te suggereren dat ik niet bewust ben van mijn keuzes, dat ben ik wel degelijk en accepteer de consequenties. Dat doet niks af dat bedelaars gewoon vervelend zijn.

Door Tweakers user TheMOD, zondag 20 mei 2012 18:43

Ik heb er even over nagedacht, maar ik vind toch dat, voor het geval dit extreem gaaf wordt, ik toch in het lijstje donateurs moet staan :) Ik heb wat 'wisselgeld' gestort ;)

Wat mij betreft heb je met je vorige blogs wel bewezen dat je over meer dan voldoende kennis van zaken en creativiteit beschikt om dit mogelijk te maken. Bovendien vind ik dit idee heel leuk. Ik ben heel benieuwd naar de blogs over het verloop van het project en de elektronicalessen, die ik ook altijd waardeer ;)

Ik heb nog wel één vraag: Ik heb er het volste vertrouwen in dat als het project niet doorgaat we ons geld terugkrijgen (wat mij betreft houd je het en bouw je er iets anders van) maar wat als het project halverwege wordt stopgezet? Ik denk aan Mixley die, zoals je zelf al aangaf, op pauze staat omdat je op iemand anders wacht. Qua geld maakt het me niet veel uit, maar ik zou het ronduit zonde vinden als het project half-af blijft liggen. TL;DR: Wat is je plan als je het project (moet) stop zet(ten)?

Door Tweakers user mux, zondag 20 mei 2012 19:21

Ik heb een mini-financiëel plan. Exacte bedragen noem ik niet, net als de donaties tot nu toe, maar donaties zoals die van jou zorgen ervoor dat ik snel op weg ben naar m'n eerste mijlpaal :)

Bij een bepaald minimumbedrag (dat al bijna gehaald is) komt de eerstvolgende blogpost er, waarin ik de specs en een iets gedetailleerder plan bekend maak. Dat is niet om jullie die informatie te onthouden, maar omdat er een aantal onderdelen in zitten die eventueel goedkoper kunnen met wat meer geduld. Als het bijvoorbeeld heel lang duurt voordat ik aan dat bedrag zit, moet ik eerlijk zijn en zeggen dat het donatie-model gewoon niet werkt en dat ik nooit genoeg geld zal ophalen om het project een definitieve 'go' te geven. Maar vooralsnog lijkt het erop dat de eerste mijlpaal morgen wordt gehaald, wat betekent dat ik (fingers crossed) waarschijnlijk genoeg geld ophaal voor dit project.

Wanneer mijlpaal 1 niet binnen een week wordt gehaald blaas ik het hele project af en krijgt iedereen z'n geld terug. Ik geef ook geen geld uit vóór deze mijlpaal.

Mijlpaal nummer 2 is geen vast geldbedrag, maar hangt af van of ik iemand vind die kan CNC-frezen of liever nog lasersnijden. Zoniet, dan moet ik dit inkopen en wordt het project flink duurder. Wanneer deze mijlpaal bereikt is, gaat het project definitief door en worden de duurdere componenten gekocht. Zelfs als mensen op dat punt volledig stoppen met doneren, dan pas ik de rest van het geld gewoon zelf bij. Op dit punt krijgen jullie je geld niet meer terug, dus daar moet ook iets tegenover staan.

Als mijlpaal 2 niet wordt gehaald gaat het project wel door, maar op een later tijdstip. Ik moet dan wachten tot de gewenste componenten tweedehands verkrijgbaar zijn en/of de goedkopere Ivy Bridge Core i5 quadcore-processors beschikbaar zijn, want alleen de processor al is bijna 200 euro, de prijs waarvoor ik normaal een hele computer in elkaar zet.

Deze mijlpalen volgen vrij snel op elkaar. Het moederbord dat ik op het oog heb is waarschijnlijk komende week al verkrijgbaar. Ik wil graag zo cutting-edge mogelijk bezig zijn, dus de bedoeling is om dit project binnen 2 maanden helemaal af te hebben. Het zal dus vrij snel duidelijk zijn wat er met het project gebeurt. Een deel van het ontwerpwerk heb ik al gedaan; de UPS-module is bijna af qua ontwerp, en het true power off-gedeelte is op dit moment al onderweg vanuit China. De lineaire lagers en rails zijn ook al aanwezig, net als de adapter. Ik kan snel handelen en snel beslissen. En daarbij: ik ben niet afhankelijk van andere mensen, geen verwijt richting het MiXley-team overigens :)

Door Tweakers user Damic, zondag 20 mei 2012 19:26

@lannister: voor 500€ geven ze je geen lening en zeker niet voor zoiets stom (in hun ogen).

@Mux: ik denk wel dat je zo'n powerline ding kunt gebruiken, je zult er wel wat kunnen uitslopen want je hebt geen smps meer nodig om op 230V te werken.

Door mux-follower, zondag 20 mei 2012 20:12

mux schreef op zondag 20 mei 2012 @ 19:21:
Het moederbord dat ik op het oog heb is waarschijnlijk komende week al verkrijgbaar.
Welke? :) (ok, dan ben ik je een donatie schuldig)

Door Tweakers user mux, zondag 20 mei 2012 20:34

mux-follower schreef op zondag 20 mei 2012 @ 20:12:
[...]

Welke? :) (ok, dan ben ik je een donatie schuldig)
Eigenlijk bedoeld voor het volgende blog, maar omdat je zo'n sympathieke naam hebt gekozen: Intel DQ77KB.

Door Tweakers user Jeroenneman, zondag 20 mei 2012 20:46

Lannister schreef op zondag 20 mei 2012 @ 18:05:
Niks persoonlijk maar ik word zo moe van dat gebedel om geld. Ik kan tegenwoordig niet meer over straat lopen zonder te worden aangesproken of ik geld wil geven, ik kan niet meer rustig thuis zitten of ze staan alweer aan me deur met het handje omhoog, ik kan de tv niet aanzetten zonder te worden doodgegooid met verzoeken om donaties en op internet lijkt het gebedel de laatste tijd ook al helemaal op te leven.

En dan soms nog boos worden ook als ik nee zeg terwijl ik maar een arme student ben die in oude kleding loop en de helft van de week op pannenkoeken leef omdat ik anders niet rond kan komen. Alsof ik geen last heb van de crisis.

Sorry, wilde ff me frustraties kwijt.
Dan doe je als student iets fout. De meeste studenten die ik ken (60+, van bachelor tot master) hebben echt geen geldgebrek. Krijg je wel studiefinanciering binnen? Zorgverzekeringtoeslag? Heb je een (te) dure kamer?

Een student die op pannenkoeken leeft? Beetje gedramatiseerd hoop ik toch.

Door Tweakers user pientertje, zondag 20 mei 2012 20:47

Ik heb erg genoten van je vorige project, en ik moedig je zeker aan om hiermee door te gaan. Ik moet nog even kijken of ik wat geld over heb om te doneren, maar misschien wacht ik hier mee tot een volgende mijlpaal.

Wat ik wel sowieso aanbied is tijd. Als je dat wil kan ik naar je schema's en printjes kijken, en deze voor je controleren of tips geven.

Door Tweakers user mux, zondag 20 mei 2012 20:54

pientertje schreef op zondag 20 mei 2012 @ 20:47:
Ik heb erg genoten van je vorige project, en ik moedig je zeker aan om hiermee door te gaan. Ik moet nog even kijken of ik wat geld over heb om te doneren, maar misschien wacht ik hier mee tot een volgende mijlpaal.

Wat ik wel sowieso aanbied is tijd. Als je dat wil kan ik naar je schema's en printjes kijken, en deze voor je controleren of tips geven.
Dat wordt ook zéér gewaardeerd. Vooral de UPS-print is een pittig ontwerp (half-length mini-pci express en dan tweelaags proberen te krijgen is nagenoeg onmogelijk...). Ook zoek ik mensen die ervaring hebben met (drivers voor windows) programmeren voor SMBus. Ik wil het liefste de UPS mounten als ACPI device, maar totnogtoe is dat me nog niet gelukt. Het is geen fundamenteel onderdeel van de build, maar het zou het wel helemaal afmaken als dit lukt.

Door Tweakers user pientertje, zondag 20 mei 2012 20:58

Programmeren kan ik wel, maar met drivers heb ik nog nooit iets gedaan. Als je wilt wil ik je nieuwe blogs ook wel doorlezen op spelfouten ed. Zal ik even per mail contact opnemen over de schema's en printjes?

Door Tweakers user mux, zondag 20 mei 2012 21:12

Dat is niet nodig, ik ben nog niet helemaal klaar met het UPS-ontwerp en wacht verder nog heel even tot ik bij de eerste mijlpaal ben tot ik verder actie onderneem (afgezien van één blog schrijven). Ik houd een lijst bij van de niet-financiële hulp die mensen aanbieden, en ik neem contact op zodra ik dat nodig heb (als dat goed is). Ik zie dat je met je tweakers-profiel hebt ingelogd, dus dan kan ik je bereiken op het e-mailadres dat je hebt ingevuld. Proeflezers heb ik ook altijd nodig, blogs kunnen niet vaak genoeg worden nagekeken - ook deze post is door vier mensen nagekeken voordat ik hem heb gepubliceerd.

Op het moment dat ik contact opneem ben je uiteraard niet verplicht om iets te doen als dat je niet uitkomt :)

[Reactie gewijzigd op zondag 20 mei 2012 21:13]


Door Tweakers user alwinuzz, zondag 20 mei 2012 21:15

Zojuist een kleine donatie gedaan. Ik vond je vorige project heel interessant, ik wacht in spanning af. Succes!

@Jeroenneman en Lannister: ik ben ook student en eet vaak pannekoeken, gewoon omdat ze lekker zijn! Voor de goedkoopte zijn er zat alternatieven. :)
Verder eens met Jeroenneman wat betreft financiën.

Ik ken een student die vaak een week crackers moet eten, maar ja, die heeft een enorm gat in de hand. Zo zielig is ze dan ook weer niet...

Door Tweakers user Wouter.S, zondag 20 mei 2012 21:21

Ik heb ook een kleine bijdrage jouw richting uitgestuurd. Je vorige posts heb ik met veel interesse en bewondering gelezen dus meer van dat zie ik wel zitten :) Ik heb zelf ook wel enig inzicht in alle zaken die je vertelt maar je uiteenzettingen vind ik steeds zeer duidelijk, gestructureerd maar vooral praktisch en verhelderend.

Ik zeggen veel plezier met het bouwen van Fluffy2, maar dat zal wel geen probleem zijn ;)

Door Tweakers user mux, zondag 20 mei 2012 22:17

Heel erg bedankt voor jullie bijdragen. Ondertussen heb ik ook al een aanbod voor lasersnijden en vele 3d-printmogelijkheden toegezegd gekregen. Mogelijk kan ik een camera en lav-microfoon lenen van een vriend. Allemaal in één middag en avond! Ik ben erg enthousiast over de positieve reacties.

En we komen erg dichtbij de eerste mijlpaal!

Door Pixeltje, maandag 21 mei 2012 09:15

Ik heb genoten van je vorige blogs over het zuinig maken van je pc, en ben daarom ook benieuwd wat je nu in petto hebt. De start ziet er in ieder geval goed uit. Net als velen hier heb ik wel mijn bedenkingen bij de rails, niet alleen lijkt het me inefficiënt (wat ga je gebruiken voor de rails? Alu heeft teveel weerstand en koper is duur en te zacht denk ik) maar bovenal lijkt het me onveilig.. mocht je eens de twee sporen tegelijk aanraken krijg je best een nare tik en weet je niet wat je daarmee sloopt (hetzij aan jezelf hetzij aan je apparatuur).

Bij woeste apparaten zie je weleens van die 'kabelrupsen', geen idee hoe ze heten, maar google toont het juiste resultaat.

Die heb je natuurlijk ook kleiner, en ik denk dat ze prima weg te werken zijn. Veiliger dan twee rails waar stroom op staat en ook woester :)

Door Tweakers user mux, maandag 21 mei 2012 09:53

De rails worden van aluminium gemaakt, en aluminium heeft echt een heel erg lage weerstand (bijna net zo laag als koper). De totale weerstand van de rails is zo'n 530µohm, terwijl de weerstand van de draad van de adapter alleen al bijna 9 mohm is. De contactweerstand van de glijcontacten is typisch altijd minder dan 25 mohm, en ik ben van plan ze op zijn minst dubbel uit te voeren. Bij maximale stroomvraag betekent dat dat er ongeveer 1.5W verloren gaat in de distributie van adapter naar computer, wat zeer acceptabel is op 120W totaal vermogen. De werkelijkheid zal natuurlijk uitwijzen of het ook echt zo gaat gebeuren, maar ik heb er wel vertrouwen in.

Ook over het vastpakken van de rails heb ik niet zoveel reserveringen. Het is reglementair toegestaan (<24V blote geleiders) en behalve als je het direct op je tong legt is 19V ook met je handen of andere lichaamsdelen nauwelijks tot niet te voelen. Je moet echt heel erg je best doen om daar een schok van te krijgen. In eerste instantie had ik wel liever 12V gekozen, maar dit was elektrisch aan de computerzijde en qua verliezen een stuk moeilijker.

Door Pixeltje, maandag 21 mei 2012 10:18

mux schreef op maandag 21 mei 2012 @ 09:53:
De rails worden van aluminium gemaakt, en aluminium heeft echt een heel erg lage weerstand (bijna net zo laag als koper). De totale weerstand van de rails is zo'n 530µohm, terwijl de weerstand van de draad van de adapter alleen al bijna 9 mohm is.
Oke, ik dacht dat de weerstand van alu vrij hoog was, maar als het niet of nauwelijks uitmaakt scheelt dat een klap geld aan koper ;)
Ook over het vastpakken van de rails heb ik niet zoveel reserveringen. Het is reglementair toegestaan (<24V blote geleiders) en behalve als je het direct op je tong legt is 19V ook met je handen of andere lichaamsdelen nauwelijks tot niet te voelen. Je moet echt heel erg je best doen om daar een schok van te krijgen. In eerste instantie had ik wel liever 12V gekozen, maar dit was elektrisch aan de computerzijde en qua verliezen een stuk moeilijker.
Hmm.. ik heb vorige week een flinke klap geincasseerd van twee in serie geschakelde 12V autoaccu's, was niet onoverkomelijk maar prettig is anders. Nu zit er wel wat meer pit in die accu's dan in een laptopadapter, maar ik zou 't niet nog een keer hoeven :+

Door Tweakers user mux, maandag 21 mei 2012 10:27

Ja, dat kan als je bijv. met bezwete handen de contacten aanraakt. Deze rails kunnen dan net zo'n vervelende schok veroorzaken als jij door je heen hebt gehad, want de stroomsterkte zal niet meer dan enkele tientallen mA zijn geweest.

Door Tweakers user Lannister, maandag 21 mei 2012 10:27

Jeroenneman schreef op zondag 20 mei 2012 @ 20:46:
[...]


Dan doe je als student iets fout. De meeste studenten die ik ken (60+, van bachelor tot master) hebben echt geen geldgebrek. Krijg je wel studiefinanciering binnen? Zorgverzekeringtoeslag? Heb je een (te) dure kamer?

Een student die op pannenkoeken leeft? Beetje gedramatiseerd hoop ik toch.
Tja, als je jezelf als student lekker in de schulden steekt kan je inderdaad luxe leven. Ik ben opgevoed met het idee dat je geen geld uit moet geven dat je niet hebt en daar ben ik het helemaal mee eens. Na mijn studie kan ik zometeen in tegenstelling tot de meeste studenten met een schone lei aan de slag en hoef ik niet nog 15 jaar schulden af te betalen. :)

Ik vind niet dat ik het fout doe als student ook al is het wat zwaarder zonder lening, de rest die zich in de schulden steekt doet het fout. ;)

[Reactie gewijzigd op maandag 21 mei 2012 10:33]


Door Tweakers user _ferry_, maandag 21 mei 2012 11:18

Leuk idee, en je blogs zijn interessant, dus ik denk er over na ;) Desnoods een blogje over hoe je zelf eenvoudig een zuinig servertje of HTPC in elkaar kunt zetten, met wat tweaken van bijv. standaard voedingen of het vervangen van wat onderdeeltjes. Kan voor veel niet alleen interessant zijn maar ook bruikbaar :)

BTW, hoe zorg je dat het aluminium goed blijft geleiden? Als het geoxideerd raakt krijg je immers slecht contact, iets wat met aluminium vrij snel gebeurd door aanraking etc. Metaalbewerking kan ik mogelijk ook nog bij helpen. Geen CNC, wel handwerk ;)

Door Tweakers user mux, maandag 21 mei 2012 12:05

Er zijn twee mogelijkheden om het te laten blijven geleiden: opoffering en slijtage. Ik was hier begonnen een heel verhaal te schrijven, maar eigenlijk hoort dit bij een volgend blog. Daar houd ik het even bij :)

Verder over een soort BBG voor zuinige computers: ja, toevallig heb ik daar heel lang geleden al eens over gedacht. Niet alleen een BBG, maar ook informatie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van zuinige hardware. Er zijn twee problemen waardoor ik het nog niet eerder heb gedaan: concreet onderzoek en een leuk format. Ik ben van mening dat je pas andere mensen iets moet vertellen als je er zelf ontzettend zeker van bent. Benchmarks zijn 9 van de 10 keer een doorn in mijn oog, omdat reviewers denken dat ze een programmaatje kunnen draaien en dan een lineaire maat hebben voor de prestaties van een systeem. Dat is bullshit, metingen moeten *altijd* geïnterpreteerd zijn en zijn altijd onderhevig aan configuratie, meetapparatuur, software(-versies) en methodiek. Je moet begrijpen hoe iets werkt voordat je het redelijkerwijs kunt benchmarken.

Op het gebied van zuinige computers is het een nog groter drama. De meeste mensen hebben geen fatsoenlijke meetapparatuur (maar zoiets als een Cresta RCE-1106, wat geen fatsoenlijke meter is!) en testen onder wild verschillende omstandigheden het verbruik van een systeem. Je kunt geen pijl trekken op wat mensen zeggen dat hun computer verbruikt. Ik kan dus heel moeilijk zeggen dat je moederbord A, processor B, geheugen C en voeding D moet gebruiken, want er is veel te weinig concrete, goed uitgevoerde data over het verbruik en de invloed van randfactoren. Ik moet dan uitgaan van mijn eigen originele onderzoek, en dat is natuurlijk beperkt omdat ik het geld noch de faam heb om aan genoeg onderdelen te komen.

Toch heb ik een redelijk lezerspubliek en er zijn volgens mij inmiddels honderd(en?) mensen die mijn advies rechtstreeks overnemen en toepassen. Ik wil niet dat we een tweede Kassa/Hardware.info-debakel krijgen (waar de Cresta RCE-1106 werd uitgeroepen als beste vermogenmeter, terwijl het een crappy ding is en de meetmethode volledig fout was, ze hadden gewoon geen flauw idee wat ze deden bij die test). Voordat ik iets aanraad, moet het bewijsbaar en herhaalbaar goed zijn.

Anyway, we zitten op de eerste mijlpaal, al na één dag! Vanavond of morgen komt de volgende post over Fluffy2.

Door Tweakers user HyperBart, maandag 21 mei 2012 12:58

Ik ben wel heel benieuwd naar een voor iedereen makkelijk en toegankelijk bouwen van een UPS in de PC...

Zou wel prachtig zijn als je zo gewoon zelf iets kan bouwen met een batterij, wat solderen en een paar stekkers die je overal tussensteekt...

Ook voor de n00bs die niet zo soldeerachtig zijn als jij en die niet zo goed de schema's en de componenten zoals kleine weerstandjes, diodes en si en la willen solderen ;)

Door Pixeltje, maandag 21 mei 2012 13:08

Hoe ga je die zelfgemaakte UPS eigenlijk werkend krijgen? Daar zul je een stuk software voor moeten schrijven oid?

Ik ben erg benieuwd.. heb een NAS die ook wel een elegante (lees: onzichtbare) UPS kan gebruiken. Al twee keer stroomuitval gehad en dat is niet bevorderlijk. Als het ding gracefully down kan op de UPS ben ik al tevreden.

Door Tweakers user John_Glenn, maandag 21 mei 2012 14:48

Cool project!! Afgezien van de blogposts, vroeg ik me af wat je plannen zijn qua licenties op de print-ontwerpen en de eventuele firmware (voor de UPS-kaart bijvoorbeeld)? Komen die onder een open licentie als er bijvoorbeeld nog een verdere donatiemijlpaal wordt gehaald?

Door Tweakers user mux, maandag 21 mei 2012 15:04

HyperBart schreef op maandag 21 mei 2012 @ 12:58:
Ik ben wel heel benieuwd naar een voor iedereen makkelijk en toegankelijk bouwen van een UPS in de PC...
Dat is wel uiteindelijk de bedoeling, maar niet wat deze eerste versie gaat doen. Ik kan niet aan voldoende kleine connectoren met >5A/pin ratings komen, waardoor het ontwerp te risky wordt om zelf in elkaar te zetten (je loopt het risico om je moederbord te frituren als je een draadje op de verkeerde plek soldeert). Als het ding succesvol is overweeg ik hem wel te perfectioneren en verkopen
Pixeltje schreef op maandag 21 mei 2012 @ 13:08:
Hoe ga je die zelfgemaakte UPS eigenlijk werkend krijgen? Daar zul je een stuk software voor moeten schrijven oid?
Komt in een volgende blogpost te staan. Voor puur en alleen de UPS-werking is niks nodig (behalve dat je je computer instelt dat als je de aan-knop indrukt, de computer een forced shutdown doet). Voor een 'nettere' UPS-implementatie is ofwel een ACPI-driver, ofwel een usb-based tool nodig die ik zelf moet schrijven.
John_Glenn schreef op maandag 21 mei 2012 @ 14:48:
Cool project!! Afgezien van de blogposts, vroeg ik me af wat je plannen zijn qua licenties op de print-ontwerpen en de eventuele firmware (voor de UPS-kaart bijvoorbeeld)? Komen die onder een open licentie als er bijvoorbeeld nog een verdere donatiemijlpaal wordt gehaald?
Moeilijke vraag. Het is lastig voor mij om geld te betrekken uit deze hobby met alleen Tweakblogs; mensen pikken het wel als ik één keer om donaties vraag voor een leuk project, maar op de lange termijn zal ik toch iets anders moeten zoeken. Ik zat eraan te denken om een webshop met dit soort nuttige, simpele elektronica op te zetten. Of ik daar allemaal open source hardware op zet weet ik nog niet. Sowieso blijft het ontwerp semi-gesloten (behalve voor de mensen die het nakijken uiteraard) zolang het nog niet foolproof en getest is.

Ik denk ook dat het slimmer is om voor individuele projecten waar echt veel vraag naar is een kickstarter op te zetten: mensen geven geld en krijgen daar dan uiteindeiljk een UPS voor terug. Voor zoiets is het zeer waarschijnlijk het geval dat bij een bepaalde mijlpaal het ontwerp open wordt gegooid.

Door Tweakers user John_Glenn, donderdag 24 mei 2012 12:11

mux schreef op maandag 21 mei 2012 @ 15:04:
Moeilijke vraag. Het is lastig voor mij om geld te betrekken uit deze hobby met alleen Tweakblogs; mensen pikken het wel als ik één keer om donaties vraag voor een leuk project, maar op de lange termijn zal ik toch iets anders moeten zoeken.
Volgens mij is het allemaal maar hoe je het insteekt. Als je het donaties noemt, dan klinkt het misschien net alsof we meebetalen aan jouw hobby. Maar eigenlijk doe je gewoon ontwerp-werk, waar we allemaal wat aan hebben, en dat is denk ik meer geld waard dan de materiaalkosten.
Ik denk ook dat het slimmer is om voor individuele projecten waar echt veel vraag naar is een kickstarter op te zetten: mensen geven geld en krijgen daar dan uiteindeiljk een UPS voor terug. Voor zoiets is het zeer waarschijnlijk het geval dat bij een bepaalde mijlpaal het ontwerp open wordt gegooid.
* John_Glenn wacht met smart op een MADPSU Kickstarter :)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.