Obscure telecomabonnementen

Door mux op vrijdag 3 juni 2011 18:09 - Reacties (23)
Categorie: Telecom, Views: 6.347

Update 22-06-2011: Het lijkt niet meer mogelijk om een Vodafone Friends&Family-abonnement af te sluiten zonder 'geldige' actiecode - zie deze comment. Het is onduidelijk of de actiecode nu pas daadwerkelijk wordt geregistreerd en gecheckt, of dat het een bug was, of dat het slechts een psychologische barrière was.

In deze blogpost ga ik het met jullie hebben over abonnementen. Onlangs heb ik (eindelijk) een smartphone met android aangeschaft en zo'n apparaat is gewoon niet af zonder mobiel internet. Mobiel internet aanschaffen - of welk telefoonabonnement dan ook - is geen enkel probleem. Sterker nog, kudos aan eigenlijk alle telecomproviders voor de uitstekende aansluit- en overstapservices. Waar het echter een stuk minder fijn wordt is als je probeert abonnementen te vergelijken. Ik duik samen met jullie in de ondoorzichtige, duistere wereld van de telecomabonnementen!

Als jullie mijn blogs een beetje volgen weten jullie dat ik all about TCO ben: total cost of ownership (TCO) is iets wat ik aan alle kanten probeer te reduceren. Ik werk mij uit de naad om computers (en binnenkort monitoren!) te bouwen die minder dan 10W verbruiken, en koop uitsluitend tweedehands spullen. Ook probeer ik me zo min mogelijk te verbinden aan abonnementen; ondanks dat het maandbedrag vrij laag lijkt te zijn geef je toch ongemerkt honderden euro's uit over een abonnementsperiode, en met veel abonnementen tegelijk lopen deze kosten gauw op. Tot heel kort geleden belde ik dan ook uitsluitend prepaid met een nagenoeg gratis HTC Wizard met extended battery. Dat ding is inmiddels een paar keer met hoge snelheid uit m'n zak gevallen tijdens het ligfietsen en bovendien wilde ik heel graag eens proeven van het Android-platform.
De telefoon: een G1
Sinds de smartphonerevolutie gaan de ontwikkelingen snel. Zo snel dat nieuwe toestellen eigenlijk binnen een jaar al tot 'oud en versleten' worden gebombardeerd. Dat zorgt ervoor dat oude Android-toestellen nu eindelijk flink in prijs aan het zakken zijn. Waar mijn HTC Wizard vijf (!!) jaar lang dik boven de 100 euro tweedehandswaarde zweefde, is de allereerste Googlephone, de HTC G1 die in 2008 uitkwam, nu nog maar zo'n 50 euro waard op marktplaats. Dit is tevens ook de enige Android-telefoon die je redelijkerwijs en in goede staat voor onder de 100 euro kunt krijgen, dus was voor mij de keuze duidelijk.

Een hoop mensen zullen nu in de comments schrijven: maar mux, dat ding is oud en traag! En hij draait alleen maar een oude Android-versie. Wat heb je eraan? Well, that's where you're wrong. Je moet slim omgaan met de hardware die je hebt. Ook deze oude hardware kan prima werkbaar worden gemaakt - zolang je geen 3D-games op je telefoon wil spelen.

Hack je G1 sneller

Hét voordeel van de G1 is dat het zo mogelijk de meest gemodde en gehackte telefoon evar is. Alle Android-versies tot Honeycomb aan toe hebben verschillende knappe koppen er inmiddels wel op gekregen. Er is ook uitstekende support op diverse fora, niet in het minst xda-developers. De meest stabiele en werkbare custom ROM die ik heb gevonden is Cyanogenmod 6.1.

Helaas ben je er nog niet met alleen CM6.1. Cyanogenmod overclockt onder andere de processor naar 640MHz, maar het fixt niet het grootste probleem van de G1: zijn beperkte werkgeheugen. Om dit te fixen heb ik twee dingen gedaan:
 • De 14MB RAM hack van ezterry. Staat hier beschreven. Het komt erop neer dat je een andere SPL, radio en een kernel patch op de ROM moet doen.
 • De instructies van deze gast opgevolgd. Dit komt neer op het vervangen van ADW door LauncherPro, het weggooien van wat apps die ongemerkt geheugen wegsnoepen en het optimaliseren van je performance settings.
Verder heb ik de standaard 1GB SD-kaart vervangen door een 16GB exemplaar en zit er een extended battery van dealextreme in. Je zou het niet zeggen, maar die batterij is van prima kwaliteit, net als de bijgeleverde cover. Hij zorgt er ook voor dat ik minstens 2 dagen plezier heb van mijn telefoon (redelijk intensief gebruikt), en wel 5 dagen bij licht gebruik. Erg fijn.

Alles bij elkaar heb je hiermee een uitstekend werkbare telefoon die - ondanks z'n beperkte geheugen - enigszins kan multitasken, responsief blijft en voorzien is van alle moderne gemakken behalve een lichtsensor en 3d-acceleratie. Om een idee te krijgen van hoe snel (of traag :P) de telefoon is is hier een filmpje:(geschoten met mijn Canon EOS 450D en EOS camera movie record)
Prijzen vergelijken in telecomland
Maar jullie lezen dit niet om m'n telefoon opgehemeld te zien. Jullie willen horen hoe slecht het wel niet gesteld is met de telecomwereld en hoe ze iedereen een poot uitdraaien. Ach, kon ik maar zo ongenuanceerd zijn. Er is goede concurrentie op de markt en het is wel degelijk zo dat je tegenwoordig meer dan ooit voor je geld krijgt. Ik heb ook helemaal niks te klagen over voice- en datanetwerkdekking. Maar ik heb wel zo m'n klachten over de ondoorzichtigheid van aanbiedingen en abonnementsvormen. Als je niet op bijna academisch niveau gaat zitten rekenen kom je er gewoon niet achter wat het goedkoopste abonnement is dat aan jouw eisen voldoet.

Laten we beginnen met mijn eisen op een rijtje te zetten: Ik wilde graag een sim-only abonnement met 1GB mobiel internet en minstens 120 minuten/smsjes per maand aan beltegoed. Dat lijkt me duidelijk.

Maar dan komt het: wat gaat een abonnement mij kosten? Om de TCO ergens van te berekenen wil je van tevoren zo precies mogelijk te weten komen met welke kosten en voorwaarden je te maken hebt. Telefoonmaatschappijen in het algemeen doen hun uiterste best om dit voor jou zo ondoorzichtig mogelijk te maken. Allereerst worden er heel weinig abonnementen afgesloten op niet-aanbiedingsvoorwaarden; je zou wel gek zijn om het volle pond te betalen met de grote kortingen op zowel toestellen als abonnementen die ze lijken te geven. Maar de aanbiedingen zijn verschillend geformuleerd en vaak onvergelijkbaar. Dit komt door de volgende zaken:

1. Actietarieven en bijkomende kosten met verschillende looptijden

Er wordt geadverteerd met actietarieven. Logisch, je wilt je product zo voordelig mogelijk laten lijken. Echter, in bijvoorbeeld de wereld van computerhardware is het altijd wel duidelijk wat er wordt gedaan om de prijzen te drukken. De bekende zonder-BTW-actie van MediaMarkt, tijdelijke korting op het product, etc. Je weet kortweg wat je betaalt.

Bij telecomabonnementen is dat niet altijd zo. Vooral combinatie-abonnementen. Daar krijg je constructies zoals dit:
 • Ben Regelmatig 2jr + mobiel internet (19,94/mnd waarvan 9,99 voor Regelmatig en 9,95 voor internet)
 • Eerste 3 maanden 3 euro per maand korting op Ben regelmatig (-3.00)
 • Eerste 12 maanden 50% korting op internet (-4,98)
 • Eerste maand wordt 10 euro aansluitkosten verrekend
De snelle rekenaars zien nu dat je de eerste maand veel betaalt (want aansluitkosten), dan twee maanden heel weinig, dan 9 maanden wat meer en het laatste jaar betaal je het volle pond. Er wordt echter geadverteerd met die prijs van 11,94/mnd die je enkel in maand 2 en 3 betaalt!

Vergelijk dit dan eens met Simyo regelmatig + mobiel internet 2jr. Zij hebben een eenvoudiger actietarief: de eerste 12 maanden kost je abonnement 11,94 en daarna 19,94 - uiteraard ook met zo'n 10 euro aansluitkosten. Op het eerste gezicht lijken deze abonnementsvormen identiek; een aanbieding die 11,94 kost in het begin en daarna omhoog gaat naar het volle pond (dat toevallig gelijk is aan Ben). Maar als je even gaat doorrekenen merk je dat je over de looptijd zo'n 40 euro meer uitgeeft aan Ben. Dit is ook een van de redenen voor punt 3.

2. Ontzettend veel abonnementsvormen met snel wijzigende voorwaarden

Ik had graag screenshots van webpagina's willen laten zien van een maand geleden. Dan konden jullie bijvoorbeeld die mooie stunt van Ben zien met verschillende actievoorwaarden op delen van een abonnement. Helaas, abonnementsvoorwaarden, acties en dergelijke lopen meestal maar ongeveer 2-4 weken, en daarna wordt alles omgegooid. Verschillende aanbieders lopen niet in de pas, dus om kort te zijn: morgen kan alles anders zijn.

Dit is niet onbekend in de wereld van hardware waar bijvoorbeeld RAM-prijzen letterlijk dagprijzen zijn. Maar bij hardware en zelfs veel diensten hebben mensen toegang tot tools om historisch prijsverloop te zien, en een idee te krijgen van wat een redelijke prijs is voor een dienst. In telecomland: niks. Je weet niet wat je moet betalen, wat andere mensen betalen of waar het heen gaat. In mijn zeer kortlopende analyse zag ik voor volledig equivalente abonnementen een verschil in TCO van tot wel 300 euro in één maand tijd (als je naar de abonnementen met mobieltjes erbij ging kijken, bijvoorbeeld). Op deze manier is er ook echt niks aan te bevelen. Heel schattig dat Tweakers.net telefoonreviews met prijzen publiceert - en een tijdje geleden mobiel internet-abonnementen vergeleek, maar die reviews zijn al oud op de dag dat ze gepubliceerd zijn.

3. Afwezigheid van veelomvattende prijsvergelijkers

En dat leidt langzaam naar het laatste punt. Vergelijken van hardware is gemakkelijk: Tweakers laat bedrijven betalen om in de prijsvergelijker opgenomen te worden én ze mogen zelf hun EAN/SKU-nummers met prijzen en attributen doorgeven. In telecomland bestaat er niet zoiets als SKUs. Elk abonnement lijkt wel tailor-made. Als je even doorzeurt met een bestelling via de telefoon kun je zomaar een paar euro per maand korting krijgen. Alles verandert. Zelfs bellen.com - een website gemaakt door iemand die er echt wel wat verstand van heeft, biedt totaal inadequate vergelijkingsmethoden.

En dan moet je het dus zelf doen.
Mijn prijsvergelijking
Disclaimer: de prijzen die hier staan kloppen uiteraard allang niet meer ;-)

Mijn tactiek was vervolgens dus om alle mogelijke abonnementen langs te gaan die in de buurt van mijn eisen kwamen, en daar de maandlasten volledig van uit te schrijven. Ik begon daar heel enthousiast aan en kwam tot de volgende tabel:Je ziet hier bovenin de kosten voor mijn telefoon staan: €50 euro voor de telefoon + €5 verzendkosten, €7,82 voor de extended battery en €19,49 voor de 16GB micro-SDHC-kaart (ja, dat is goedkoper dan de pricewatch, ik heb zo m'n methoden). Daarna komen per maand de kosten van het abonnement over 2 jaar uitgespreid; elke kolom is een ander abonnement en elke rij is een andere maand. Onderin tel ik alles bij elkaar op. Op basis van 2.4% rente bereken ik ook mijn rentederving bij een abonnement; een abonnement waarbij ik in het begin veel en aan het eind weinig betaal is minder voordelig dan omgekeerd. Op het eind tel ik alle posten bij elkaar op om tot een totaal te komen.

Maar wat zien we als we de kolommen nagaan? Het begint met Vodafone Bel+SMS+Web 190 + internet, dan Ben regelmatig en Simyo Regelmatig en Zelden respectievelijk. Maar daarna zijn er twee kolommen met veel goedkopere Vodafone-abonnementen. What is that all about?

Nou, naast de normale abonnementen (die redelijk onaantrekkelijk zijn) en 'aanbiedingen' op de hoofdsite, hebben alle telecombedrijven ook nog eens massa's aan abonnementen waar je niet zomaar op komt. Zo heeft Vodafone bijvoorbeeld aanbiedingen voor lezers van Libelle, leden van de ANWB en vrienden en familie van Vodafone-personeelsleden. Echter, wat schetst mijn verbazing: dit zijn niet echt aanbiedingen voor specifiek deze mensen. Het enige verschil tussen een 'normaal' Bel+SMS+Web-190 abonnement en de Friends&Family-variant is dat je een 'friends&family'-code moet invullen. En zoals een user op GoT hierover speculeerde:
Volgens mij heb je hier een actiecode voor nodig?
In een ongerelateerd topic wordt gesuggereerd dat je willekeurige getallen kunt invullen, en daar lukken de bestellingen ook mee.
Die code is niks anders dan een afschrikkingsmiddel zodat niet iedereen die methode gebruikt. Er wordt niet gecontroleerd of hij 'klopt' en hoogstwaarschijnlijk wordt de actiecode niet eens in hun database opgenomen. Toch zorgt dat ervoor dat je een kleine 150 euro goedkoper uit bent dan - ten tijde van mijn zoektocht - hun 'normale' aanbieding. En sterker nog, sinds eergisteren is het normale actietarief van Vodafone omhoog gegaan van 10,95 naar 13,17 euro komt het totale prijsverschil tussen een FF en normaal abonnement op 175 euro uit. Zelfs vergeleken met de goedkoopste aanbieders van een sim-only abonnement met mobiel internet ben je nog 100 euro goedkoper uit.
Conclusie
Dus, hoe heb ik uiteindelijk de TCO van mijn telefoon zo laag mogelijk gekregen? Door een obscuur stukje van Vodafone's website te vinden en daar een abonnement af te sluiten op veel gunstiger voorwaarden dan elk ander onvergelijkbaar, veranderlijk abonnement op het internet. Waarschijnlijk had ik hetzelfde voor elkaar kunnen krijgen door bijvoorbeeld te bellen met een verkoopmedewerker en te blijven hameren op korting tot ik iets kreeg - dit is mij bijvoorbeeld met mijn vaste internetabonnement ook gelukt.

Ik vind dit leuk. Echt waar, ik vind het leuk om ergens moeite in te steken en er dan wat moois uit te krijgen. Een beetje extra moeite steken in het modden van een computer en hij loopt op minder dan 10W. Even wat moeite steken in een ouder telefoontoestel en hij loopt bijna zo goed als een veel krachtiger, duurder en nieuwer model. Een paar uurtjes mezelf verdiepen in eindeloos veel abonnementsvoorwaarden en -tarieven om de goedkoopste te vinden. Maar ik kan me bijzonder goed voorstellen dat een hoop mensen het geduld niet hebben om zoiets te doen. Zodra ze dan een blog zoals dit lezen voelen ze zich - en in mijn ogen ook wel terecht - belazerd. En dat is heel slecht voor het imago van de sector.

Wat de sector nodig heeft is:
 1. Scheepsladingen extra transparantie! Momenteel is het gewoon echt niet duidelijk wat je in zijn totaliteit betaalt voor een telefoon en bijbehorend abonnement. Deze hele blogpost heb ik alleen maar aan abonnementskosten van sim-only abonnementen met mobiel internet besteed. Ik ben niet eens toegekomen aan randvoorwaarden, belkosten buiten de bundel, abonnementskosten ná die 2 jaar abonnementsduur, etc.. Laat staan andere abonnementsvormen (prepaid, inclusief toestel, internationale abonnementen). Laat staan het absurde subsidie-op-toestellen-verkoopmodel dat bijna alleen in Nederland lijkt te bestaan.
 2. Versimpeling van abonnementsvormen: stoppen met nagenoeg alleen maar aanbiedingen en bied een beperkt aantal flatfee-abonnementen met over de hele linie gelijke randvoorwaarden aan. Af en toe een actie is goed, maar houd de voorwaarden simpel en communiceer ze duidelijk naar de potentiële klanten.
 3. Een veelomvattende prijsvergelijker die zijn ogen op microscopische afstand van de ontwikkelingen houdt en - net als met computerhardware-vergelijkers - mensen binnen ongeveer een uur naar een voor hun best passende abonnement kan loodsen.
Op die manier is echte concurrentie op prijs/kwaliteitverhouding mogelijk. Ik begrijp dat het even zuur is als mensen dit soort informatie op het internet zetten, maar net als met security by obscurity: als je vertrouwt op het obfuscaten van informatie om mensen aan te zetten tot koop, heb je geen duurzaam businessmodel.

Volgende: Analyzing Sony's leaked databases 06-'11 Analyzing Sony's leaked databases
Volgende: Een adapter van $4 - is het wat? 05-'11 Een adapter van $4 - is het wat?

Reacties


Door Tweakers user Tsurany, vrijdag 3 juni 2011 18:16

En daar zit je dus verkeerd, dit heeft de sector absoluut niet nodig. Immers concurrentie op prijs levert altijd minder op dan de huidige tactiek waarbij iedereen maar gewoon doet wat hem leuk lijkt omdat prijzen vergelijken te ingewikkeld is.
Zelfde met aanbiedingen, te weinig mensen vergelijken fatsoenlijk wat je over een jaar gaat betalen en daar verdiend de sector dus aan, waarom zou de sector dat veranderen?
Wat ze nu hebben is een prima duurzaam business model, immers het werkt toch nog steeds? En anders beginnen ze gewoon een dochter onderneming die claimt wel eerlijk te zijn, werkt wel weer even voor een tijdje.

Door Tweakers user mux, vrijdag 3 juni 2011 18:24

@Tsurany: Door zo'n businessmodel te hanteren werk je een laag consumentenvertrouwen in de hand. Gezien telefoonabonnementen een luxedienst zijn waar mensen veel keuze in hebben, kunnen mensen van de ene op de andere dag overstappen naar een concurrent als die roept dat ze beter zijn. Dat zorgt ervoor dat bijvoorbeeld direct na het nieuwsbericht dat 'kpn een chatheffing introduceert' honderden mensen een class-action rechtszaak beginnen, hun contract nietig verklaren en naar de concurrent stappen.

Het is een prima strategie op de korte termijn, maar telecominvesteringen zijn langetermijndingen. Je wilt dus niet dat mensen heel even bij je blijven, maar dat mensen altijd van jouw netwerk gebruik blijven maken zodat jij je investering kan terugverdienen. Klantenbinding, consumentenvertrouwen en non-evil bedrijfsstrategieën (zoals bijvoorbeeld Google heel sterk doet) zijn daar belangrjik voor.

Door Tweakers user letatcest, vrijdag 3 juni 2011 18:34

Interessant! Ik ben zelf ook nogal van het blijven 'opvoeren' (lol: tweakers natuurlijk!) van oude meuk! En dan idd. allemaal van die mensen die zeggen: jij? Maar jij hebt toch altijd het nieuwste/etc. Nee, ik vind het nou juist een sport om voor minimale kosten het maximale uit (oude) hardware te halen (mijn oude Eee 901 bijvoorbeeld)

En over die belkosten: http://www.mobilyz.com/bl...e-nu-op-de-blaren-zitten/

Het is van de zotte! Ik ben helaas (en gelukkig voor Hi) wel zo iemand die nooit meer naar z'n abo kijkt. Aan de andere kant sim-only ik al weer wat jaartjes

[Reactie gewijzigd op vrijdag 3 juni 2011 18:34]


Door Tweakers user Mark Lor, vrijdag 3 juni 2011 19:56

Leuke vergelijking. Alleen zijn telecom abbonomenten niet zomaar te vergelijken op prijs. Dingen die bijvoorbeeld hieren niet staan
- Data limiet op internet
- Hoeveel kost bellen/sms buiten de bundel
- Wat is de dekking van de provider
- En dan zijn er nog wat dingen zoals beltegoed meenemen naar volgende maand.

Dat neemt niet weg dat het vaak loont om goed te shoppen.

Door Tweakers user mux, vrijdag 3 juni 2011 20:06

Ja, ik heb nog een hoop weggelaten uit deze blogpost wat ik wel heb meegenomen in m'n overwegingen om een Vodafone-abonnement te kiezen. Ik ben net las letatcest hierboven iemand die meestal niet op tijd z'n abonnementen opzegt of oversluit, dus ik heb zeker gelet op doorlopende abonnementskosten na afloop van het contract, kosten buiten de bundel (Vodafone rekent beeldbellen, mms en andere aanvullende diensten binnen de bundel, erg fijn) en dekking.

Maar een fictieve onpartijdige veelomvattende prijsvergelijker zal dit ook moeten meenemen! De meeste mensen kan het gros van de aangrenzende voorwaarden helemaal niks schelen; zij zijn bijvoorbeeld maar in twee of drie punten geinteresseerd naast het basistarief en eventueel de telefoon die ze bij een abonnement krijgen. Dat zou je dan, net als in de pricewatch, parametrisch moeten kunnen opgeven. Zo'n soort idee heb ik er althans bij.

Door Tweakers user Mark Lor, vrijdag 3 juni 2011 20:12

Ik doelde eigenlijk op de kosten van een minuut bellen/sms wanneer je over je maand tegoed heengaat. Bij sommige abbonementen neem je ongebruikte minuten mee naar de volgende maand waardoor dit niet vlug voor zal komen. Bij andere abbonementen neem je dit niet mee, en dan kost (vooral bij goedkope abbo's) een extra sms of belminuut ineens de hoofdprijs.

Door Tweakers user thys, vrijdag 3 juni 2011 20:18

Na veel onderzoek ongeveer twee weken geleden ook een nieuw abbonement besteld, leuk om te lezen dat je na al je onderzoek op hetzelfde uitkomt :)

Ik kan in elk geval bevestigen dat er totaal niet naar de actiecode wordt gekeken.

Door Tweakers user mux, vrijdag 3 juni 2011 20:21

Ahja. Dat is weer een iets minder belangrijk statistiekje voor mij omdat ik weinig bel en sms. Het tegoed bij Vodafone is 2 maanden geldig (maw je neemt het overgebleven beltegoed van de vorige maand mee naar de huidige maand, maar het tegoed van daarvóór vervalt).

Helaas heb ik nog nergens gezien dat je je datategoed mee mag nemen naar de volgende maand.

Door Tweakers user Petervanakelyen, vrijdag 3 juni 2011 20:26

Probeer eens FroyoByLaszlo voor de G1. GingerYoshi is overigens ook zeker een aanrader. Ik vind ze in elk geval beide beter dan CM6.1. :)

Door Tweakers user sypie, vrijdag 3 juni 2011 21:22

Omdat ik binnenkort ook met mijn telefonie aan de slag ga, en weer een oude Nokia 6310i in dienst ga nemen, kan ik ook naar een SIM-only toe. Ik zit heel hard te denken aan Simpel. Bellen doe ik niet veel, heb daarvoor eigenlijk geen telefoon nodig, maar SMS-en doe ik regelmatig. Niet overdreven maar iedere twee weken SMS ik onze tienergroep vanuit de kerk á 10 personen, soms 2 keer in de week. (40 SMS in de maand dus) Ik kan dan door met een abonnementje van 100 minuten en 100 SMS-jes per maand. Niet meer en niet minder. Kost mij maandelijks €5.

Daar komt nog bij:
Nummerbehoud (eenmalig) € 9,00
Administratiekosten (eenmalig) € 15,00

Interner heb ik dan niet meer nodig. Al met al levert mij dit een besparing op van €25 per maand. Op jaarbasis dus genoeg voor een lekker weekend weg met twee personen.

En ja, de oude Nokia 6310i vervangt dan mijn bejaarde iPhone 3G, die echt niet meer mee kan komen vanwege de leeftijd. Ding is traag, wordt niet meer bijgewerkt door ome Apple en is te lomp groot. Lang leve de oude koelkasten!

Door Tweakers user mux, vrijdag 3 juni 2011 21:52

Petervanakelyen schreef op vrijdag 03 juni 2011 @ 20:26:
Probeer eens FroyoByLaszlo voor de G1. GingerYoshi is overigens ook zeker een aanrader. Ik vind ze in elk geval beide beter dan CM6.1. :)
Ik heb een tijdje Biffmod gedraaid, en dat beviel op zich goed qua prestaties maar hij was toch niet helemaal stabiel. Sinds cyanogenmod 6.1 is m'n telefoon precies 0 keer vastgelopen of traag geworden, zelfs met mijn verdere softwaremods. Hij is ook responsief en gooit niet te gauw background apps uit geheugen. Voorlopig denk ik hierbij te blijven, maar als ik weer eens kriebels krijg zal ik zeker jouw aanbevelingen als eerste proberen.

Door Tweakers user MarcoC, vrijdag 3 juni 2011 22:29

Ik vind het een hoop tekst om duidelijk te maken dat je niet teveel wilt uitgeven aan een telefoon met bijbehorend abonnement. Het punt van het verhaal ontgaat mij. Je conclusie/aanbevelingen vind ik dan ook redelijk nietszeggend. Er zijn tal van prijsvergelijkersites, zelfs Tweakers, telecomvergelijker.nl, noem het maar op. Daarnaast is de berekening aanschafprijs + periodieke abonnementskosten*abonnementsduur ook bepaald geen hogere wiskunde. Het enige waar je gelijk in hebt is dat de abonnementsvormen vaak onnodig ingewikkeld zijn, maar dit is de laatste jaren al behoorlijk verbeterd.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 3 juni 2011 22:31]


Door Tweakers user mux, vrijdag 3 juni 2011 22:35

Ik vind dat op mijn beurt weer te kort door de bocht. Ik schrijf geen blogposts om andere mensen een mededeling te doen; ik schrijf bijvoorbeeld deze blogpost om uit te leggen hoe ik vanuit mijn cheapness op een ondoorzichtig en kapot marktsegment ben gestuit, en vervolgens ontwikkel ik mijn observaties tot constructief commentaar over hoe dit verbeterd kan worden.

Door mijn zijstraatje over de G1 probeer ik op een enthousiaste manier over te brengen dat je met een beetje toewijding en liefde relatief oude hardware uitstekend voor je kunt laten werken, en sterker nog, ik geef concrete manieren hoe je dit moet doen.

Door Tweakers user GZFan, zaterdag 4 juni 2011 08:07

Petervanakelyen schreef op vrijdag 03 juni 2011 @ 20:26:
Probeer eens FroyoByLaszlo voor de G1. GingerYoshi is overigens ook zeker een aanrader. Ik vind ze in elk geval beide beter dan CM6.1. :)
8-)

Door Tweakers user ESteg, zaterdag 4 juni 2011 16:24

Inderdaad ridicuul hoeveel die "alternatieve" sim-only's goedkoper zijn. Zelf heb ik er al larenlang dankbaar gebruik van gemaakt, mooi om te zien hoe je op meerdere vlakken prijsbewust bezig bent!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 4 juni 2011 16:30]


Door Tweakers user mux, zaterdag 4 juni 2011 17:37

De tabel is voor het grootste deel opgezet tussen 2 en 9 mei.

Door Tweakers user Lemming, zaterdag 4 juni 2011 21:38

Leuke blog!
Ik weet ook nog het maximale uit mijn SE m600i die ik nog dagelijks gebruik te persen: kan prima multitasken(msn(ebuddy), web-browser(opera mini) en quickoffice for uiq3 tegelijk aan) en hij is zelfs dan nog responsief met slechts 64mib ram _/-\o_
En wat ben ik blij met mijn prepaid medionmobile :)
 • 4ct per sms/ minuut voicemail
 • 13ct per minuut wordt op seconde afgerekend
 • 250mb/maand voor €8/maand, is genoeg voor mail,web, en soms youtube

Door Tweakers user StoneRoses, zondag 5 juni 2011 10:48

Leuke blog and all that, en erg fijn dat jij er plezier aan beleeft maar iets wat je ook niet moet vergeten....hoeveel tijd ben je aan dit soort grappen kwijt?
Een 'snelle' search naar een goedkoper abbo soit, maar als je meerdere uren bezig bent hiermee.....

Ik steek persoonlijk die tijd dan liever in het werk, het geld wat ik dan verdien (en later weer uitgeef aan een duurder abbo als nodig) overtreft voor mij de moeite die je hiervoor moet doen zoals websites afspeuren en doorhameren bij de klantenservice voor die laatste 2 euro korting.

Door Tweakers user mux, zondag 5 juni 2011 11:01

Exact. Dat is eigenlijk een goede samenvatting van m'n conclusie :P Voor mij is het hobby, maar genoeg andere mensen hebben de tijd (er) niet (voor over) om dit soort dingen uit te zoeken. Dat is de reden dat duurdere abonnementen die niks meer bieden nog worden verkocht, dat de Nederlandse Energie Maatschappij nog steeds nieuwe klanten krijgt met abominabele randvoorwaarden en nagenoeg geen 'echt' competitief voordeel en ga zo maar verder.

Maar kijk eens naar hoe het wel kan. Vroeger gold precies hetzelfde voor computerhard- en software. Mensen gingen naar hun lokale elektronicaboer om advies te krijgen en kochten daar zooi omdat ze niet wisten waar ze het anders kunnen kopen. Tegenwoordig echter laat het gros van de mensen die geinteresseerd is in hard- en software fysieke winkels links liggen, juist omdat er zulke goede vergelijkingsinformatie beschikbaar is. Je bent er nagenoeg zeker van dat als je in de Tweakers pricewatch de laagste prijs zoekt, je op z'n meest een paar cent 'teveel' betaalt voor je nieuwe muis, videokaart of monitor. Dit werkt omdat het snel en efficient is.

Daarom pleit ik voor zo'n zelfde omvorming bij de telecom.

Door Tweakers user ESteg, woensdag 22 juni 2011 20:20

Thanks trouwens nog voor de tips om de G1 sneller te maken. Ik zit hier nog met een HTC Magic, redelijk overeenkomend met de G1. Ga dit weekend eens kijken of de trucs ook op mijn toestel van toepassing zijn.

Wat de Vodafone Sim-Only's betreft: je was precies op tijd, want inmiddels is er voor deze "loophole" een stokje gestoken, helaas... :(

Door Tweakers user mux, woensdag 22 juni 2011 20:57

Hah, wat leuk. Ik zie dat ze inderdaad én de actievoorwaarden hebben geüpdatet, én een hele disclaimer hebben toegevoegd. Als ze dat naar aanleiding van deze blog of GoT hebben gedaan hoop ik dat ze ook nog wat hebben gedaan met mijn andere aanmerkingen. Als ze alleen maar stilzwijgend een loophole dichtgooien... meh, dan vind ik dat niet erg sympathiek van ze.

In principe moeten mijn trucs ook gewoon werken op de Magic. Sterker nog, de Dream (G1) en Magic worden meestal in één adem genoemd op xda en andere bronnen - het zijn hardwarematig erg vergelijkbare toestellen.

Door Sjaak, vrijdag 9 maart 2012 11:12

Er zijn websites die TCO wel berekenen, maar waarbij het de vraag is of de vergelijking wel helemaal up to date is. Voorbeeld: mobieletelefoonabonnementenvergelijken.nl
Het is verstandig om op zoek te gaan naar vergelijkingen die de totaalprijs vermelden.

Daarnaast zijn sim only abonnementen (met internet of zonder internet) wel redelijk vergelijkbaar, net als computerhardware. De acties veranderen wel vaak, maar de rekensom is redelijk eenvoudig.

Door Tweakers user mux, vrijdag 9 maart 2012 11:55

Nou.... meh, dat vind ik dus nog steeds tegenvallen. Het enige wat je kunt vergelijken zijn je maandelijkse kosten, aantal belminuten, MBs en SMSjes. Maar er is veel meer wat hartstikke relevant is:
- Wat betaal je als je over je bundel gaat?
- Wat betaal je voor roaming?

Dan komt erbij dat abonnementen bij de meeste aanbieders per 2 weken of per maand veranderen, dat aanbieders elk een andere prijsstructuur hebben (Vodafone gooit belminuten en SMSjes op één hoop, anderen rekenen het apart, sommigen gooien ook MBs op dezelfde hoop).

En daar komt bij dat vergelijkingswebsites maar een fractie van de abonnementsvormen vergelijken en dat er geen open communicatie is tussen aanbieders en vergelijkingswebsites. Er is effectief geen concurrentie zoals in elke andere markt wel is (omdat prijzen openbaar en transparant moeten zijn).

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.