Een adapter van $4 - is het wat?

Door mux op zondag 1 mei 2011 21:58 - Reacties (39)
Categorie: Voedingen en AC power quality, Views: 138.862

De laatste tijd is het erg druk voor mij geweest en eigenlijk nu nog steeds. Toch ligt er al twee maanden iets op mijn bureau dat ik echt niet langer kan laten liggen: een adapter van $4. Als ingenieur die zich meer dan eens bezig heeft gehouden met kostengedreven ontwerp fascineerde mij deze adapter zodra ik erop werd gewezen door de beste tweaker ThinkPad. Toen ik mijn interesse erin uitte tegen hem, kocht hij deze adapter zomaar voor mij! Om te reviewen! Nou, hier gaat hij danhttp://ic.tweakimg.net/usericons/146731/icon.gif


Voor iemand die zich dagelijks bezighoudt met power conversion zijn de winkel- en tweedehandsprijzen van adapters (en batterijen, for that matter) een waar mirakel. De mediamarkt durft voor een generieke kwaliteitsmerk 19V/4.5A adapter - geschikt voor mijn Compal IFL90 laptop - ruim 40 euro te vragen! En als je minder wil betalen, gaat er hoogstens een tientje vanaf en kom je met het totale prutsmerk Trust te zitten. Dat terwijl adapters lang niet zo duur zijn om te maken. Er zijn een hoop elektronische producten die precies hetzelfde of nauwelijks meer kosten, waar zo'n ding bijna als bijzaak bijgeleverd wordt.

Het is ook niet gek dat mensen hun geluk zoeken op eBay en andere (internationale) online zaken om een vervanging voor hun laptop-adapter te vinden. Goed, het is één ding om dan voor 20 euro ex. verzendkosten een adapter te vinden. Het is iets *heel anders* om een adapter voor 4 dollar - dat is €2,70, of andersgezegd twee pakken vla - te vinden die ook nog eens wordt aangeprezen als vervanger voor verscheidene Thinkpad laptops. Of ThinkPads laptops. I get confused.

In mijn prille blogseries over MADPSU en de MiXley 3D-printer hebben jullie kunnen lezen dat ik zelf best bezig ben met kostenreductie in elektronica. Gezien ik ook vrij goed weet wat er allemaal in een adapter hoort te zitten kon ik al van tevoren fantaseren hoe ze die adapter zouden hebben gereduceerd tot die ongelooflijk lage prijs. Maar er is meer aan de hand - het is niet puur de elektronicaprijs.
Opslag en overstock
Wanneer iemand in China of Taiwan lucht krijgt van een gat in de markt of een nieuwe trend, is al sinds lange tijd een van de standaardreacties om als een malle een eindeloze stroom van optische of functionele namaak de fabriek uit te stampen. Zelden reageren deze producenten op echte vraag of een opdracht; het is vaak gewoon produceren en nog eens produceren om maar die lage, lage prijstargets te halen. Meer dan eens wordt lang niet de benodigde hoeveelheid afgenomen en zit zo'n producent met voorraad.

Een voorraad aanhouden kost geld en niet zo'n beetje ook. Waar manufacturing (assemblage, handwerk, etc.) in bulk vaak maar een 2-4% van de productprijs is, kost voorraad als regel meer dan 2% per jaar. Je kunt je troep niet eindeloos opslaan, op een gegeven moment moet het weg. Voorraad heeft vervolgens een tweede soort kosten en dat is een indirect soort.

Fabrikanten verkopen vaak de eerste batches producten met winst en zitten dan met een (vaak grotere) voorraad. Deze wordt langzaam afgebouwd tegen kostprijs, maar vaak niet snel genoeg. Wat de fabrikant dan doet is simpelweg dumpen: tegen helemaal geen geld, of een absurd laag bedrag grote hoeveelheden laten opkopen. Dit zorgt er indirect voor dat mensen denken "he, eigenlijk hoeft een adapter helemaal niet 20 euro te kosten, want hij daar verkoopt ze voor 2 euro". En dat drukt vervolgens de marge van andere fabrikanten; indirecte 'kosten'. En dat is nog los van de kosten die de fabrikant loopt door het verlies dat ze maken op elke unit.
Mijn voorspelling
Ik verwacht dus dat we hier te maken hebben met overstock of een dumpartikel. Zelfs veel kleiner bemeten voedingen zijn volgens isupply (een componentenmakelaar die regelmatig populaire producten uit elkaar trekt om de precieze BOM [bill of materials] cost te berekenen) zo'n $3 in componenten. Het is onmogelijk om een adapter voor 4 dollar te produceren en uberhaupt de mensen te kunnen betalen die het verhandelen.

Vervolgens verwacht ik uiteraard ook geen wonderen van de interne kwaliteit. PFC (power factor correction) zit er zeker weten niet op. Ik verwacht ook dat keurmerken vals zullen zijn of - mooier nog - dat de keurmerken die erop zitten niet gelden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat defecte producten of producten die de quality assurance van de fabrikant niet zijn doorgekomen op deze manier alsnog worden verkocht.

Ik heb ook zo m'n ideeën over hoe het ding intern in elkaar zal zitten. Ik verwacht bijvoorbeeld dat de adapter op geen enkele manier een fancy schakeltopologie zal hebben; ongetwijfeld een simpele single-switch forward converter met enkele uitgangsdiode. Een zekering zal er primair zeker op zitten, maar elke andere vorm van veiligheid zal ongetwijfeld missen. Een ingangsfilter of uitgangsfilter zal waarschijnlijk ontbreken, omdat dat magnetische componenten nodig heeft en die zijn relatief duur. Heatsinking zal waarschijnlijk minimaal zijn, evenmin verwacht ik dat er iets is gedaan om elektromagnetische emissies binnen de perken te houden. Als laatste verwacht ik eigenlijk dat het ding explodeert zodra ik hem vol belast.
De test
Wat ga ik allemaal doen
Ik zal eerst een 'baseline' performance-testje doen. Ik heb helaas nog steeds de apparatuur niet om formeel goed te testen; ik heb geen klimaatkamer, geen manier om EMI te meten (bijvoorbeeld spectrum analyzers of EMI-antennes) en geen programmeerbare load bank. Mijn AC en DC meetapparatuur is drievoudig uitgevoerd, maar niet accuraat genoeg om beter dan met ongeveer 2% afwijking de efficiëntie te meten en dat is niet echt interessant. Bovendien verwacht ik eigenlijk dat de efficiëntie van dit ding vrij goed zal zijn, juist omdat er zo weinig in zit. Het zijn PFC, filters en protection circuits die uiteindelijk de grootste hap uit je efficiëntie nemen in een adapter.

Wat ik wel heb is een oscilloscoop, een aantal adapters en een primitieve load bank. Ik kan dus de ruis op de uitgang onder stabiele DC-omstandigheden meten. Ook kan ik een idee geven van de efficiëntie van het ding. En ik kan kijken hoe goed hij het volhoudt onder een stabiele belasting.

Maar interessanter nog is hoe het ding nou in elkaar zit. Als eerste zal ik dus doen wat Dave Jones van het EEVBlog maar al te goed kan zeggen: "Don't turn it on, take it apart!".
What's in the box
De adapter wordt kaal geleverd in een bubbelenvelop. De DC-kabel heeft een thinkpad-type jack (ground buitenkant, power binnenkant, presence detect pinnetje erin) en is niet los te maken. De AC-kabel is een IEC 60320 C5 plug (mickey mouse) naar standaard Nederlandse stekker en is dus los te maken.De IEC plug lijkt een beetje los te zitten. De trekontlasting op de DC kabel is eveneens niet goed; het lijkt sowieso alsof ik de kabel door de trekontlasting heen kan trekken en de trekontlasting past ook slecht in de behuizing. Op de kabels zijn verschillende keurmerken en coderingen te vinden; UL-codes, KEMA keur zie ik zelfs terug. Klinkt hoopgevend.De DC-kabel valt al meteen door de mand als we hem doorknippen: geen shield om de kabeltjes heen, terwijl de markeringen dat wel lijken te beloven. Enneh, PVC? Dat mag niet meer gebruikt worden hè. Beide kabels voldoen niet aan basiseisen voor UL en vergelijkbare instanties. En dat terwijl er wel zo mooi KEMA Keur op de kabel staat. En zo zijn er wel meer mooie keurmerkjes:En nu uit elkaar!
Wat allereerst al opvalt is dat het plastic van deze adapter erg dun is en dat de adapter vrij licht is. Geen wonder, er zal ook vast niet veel in zitten. En dat is ook zo. Het plastic is slechts 1mm dik, al mijn andere adapters hebben 2 tot 4mm (!) dik plastic als behuizing. Wat me nu opvalt is dat er ook geen LED in zit om aan te geven dat de adapter aanstaat. Als ik mijn dremel loslaat op de constructie komen de twee plastic helften terug en kunnen we zien wat erin zit. En wat erin zit... verbaast me niks.Een paar dingen vallen op. Een paar ook helemaal niet. De printplaat is goedkoop enkelzijdig epoxy, SMD componenten onderop, through hole bovenop. Een U-vormig aluminium plaat als heatsink zoals bij elke andere adapter. Niks bijzonders.

Wat wel opvalt is allereerst de date code binnenin een van de plastic schalen: 5 07, oftewel mei 2007. Dit apparaat is werkelijk *eeuwenlang* geleden geproduceerd en nu pas verkocht. Het heeft lang in voorraad gestaan, wat mij sterkt in mijn idee dat het een dump/overstock-adapter is.Nog een saillant detail is dat er wel een 3-pin (geaarde) stekker aan zit, maar dat de aarde nergens aan vastzit. Sterker nog, de aardpin hangt gevaarlijk dichtbij de pinnen van de primaire elco! Dat gaat leuk worden als iemand even te hard de kabel erin steekt. Dit verklaart ook waarom de DC-kabel geen shield heeft; een goede DC-kabel heeft twee stroomdragende aders en één gebreid metalen jasje dat als EMI-shield werkt. De trekontlasting lijkt bij nader inzien toch wel redelijk vast te zitten in de behuizing; de kabel zit er slecht in gelijmd, maar de trek/buigontlasting zelf zal z'n werk wel doen.

Volgende stap is de printplaat omkeren en kijken wat we daar vinden. En wat we vinden is één groot feest. Een feest van faal.

Alles wat niet mag van het boekje wordt hier gedaan. Scheve componenten, amateuristische soldeerverbindingen die duidelijk met de hand zijn gelegd. Verbindingen die niet schoon zijn gemaakt. Verbindingen met véél teveel soldeer. Als je goed kijkt zie je in de isolatieslots middenin de printplaat zelfs wat metaalvijlsel liggen! De verbinding op R07 was blijkbaar zo slecht dat iemand met een mes een beetje soldeer eraf heeft gepulkt, maar dat is niet helemaal goed gedaan. Zoals je kunt zien is er bijna een bruggetje gemaakt over die weerstand. Gelukkig geen kritieke verbinding; er staat maar 230V op. Dat kan nooit vonken. Wait...

Er is meer feest. Er zijn weliswaar een soort ornamentele isolatieslots aangebracht onder de transformator, maar onder de optoisolator zitten doodleuk een paar traces op minder dan de aanbevolen trace-trace afstand, wat zeker weten nooit door de UL of Kema heen zou kunnen komen. Dit en andere zaken sterkt mij in mijn geloof dat de keurmerken nep zijn en dat we niet alleen met een exemplaar te maken hebben dat de QA1 niet door is gekomen.

Zoals het een goed chinees product betaamt zijn de markeringen van de aanstuurchip afgevijld, maar verwacht er niet teveel van. Het is gewoon een simpele on-line current-mode PWM controller.

De AC stekker zit enkel en alleen vast met de fase en nul en deze verbindingen zitten in één lijn. De plastic pinnetjes die gewoonlijk als krachtontlasting moeten werken zitten in veel te grote uitsparingen in de PCB. Dit betekent dat de volledige kracht van het in- en uitpluggen op de soldeerverbindingen komt te staan, wat zeker met deze kwaliteit verbinding betekent dat de stekker er binnen de kortste keren uit ligt.

En als klap op de vuurpijl: de heatsink zit er scheef op! Anyways, laten we hem verder uit elkaar halen en de through hole componenten bekijken.Een Yihcon 47uF condensator. Nooit van dat merk gehoord. Zoals gezegd is de orientatie niet geweldig; de primaire stroommeetweerstand zit er bovendien vlak tegenaan. Er zit wel netjes een plakkertje over de bovenkant. Deze elco zal het snel begeven onder de warmte; het is maar een 80C exemplaar.De zekering - die wel aanwezig is - is opvallend genoeg van het prima merk Cooper Bussman en ook nog eens een keramisch type (geen goedkope glazen zekering). Goed werk. Als jullie dat geld nou eens in een ingangsfilter hadden gestopt (want dat mist *volledig*).De diodebrug is een GBUx 0535A (als ik het goed heb); een ding dat best veel stroom kan hebben. Bij namaak zit er vaak een slechtere variant in. Ik heb geen manier om dat na te gaan.

Interessante noot hier is dat de elco voor de controller een Rubycon YXF lijkt te zijn - Rubycon is een prima condensatormerk en dit type lijkt ook nog eens echt te zijn. Een opvallende mix van kwaliteit en totaal gebrek aan kwaliteit dus.Het uitgangsfilter. Twee zogenaamd 105C condensatoren en - jawel - een ferrite bead. Niet dat dat wat uitmaakt; een goed uitgangsfilter heeft een nonsaturating inductor en common mode choke, niet alleen zo'n klein ijzerdraadje met wat ferriet eromheen. Die condensatoren? Namaak.

De transformator lijkt van de juiste rating te zijn. Verder - niet op de foto's te zien - zijn de primaire schakelaar en secundaire gelijkrichter van het type 2SK2333 en STPS20H100CT, allebei prima devices die zelfs best goed presteren. Het kan wederom zijn dat we hier met namaakdevices te maken hebben, maar bij het performance testen werden de schakelaar en gelijkrichter niet vreselijk warm. Ik geloof wel dat ze echt zijn.
Performance-tests
Ik heb het gedrocht aan dit gedrocht gehangen:En heb een aantal simpele tests gedaan. De efficiëntie lag voor het grootste deel van de tijd (tussen 10 en 65W uitgangsvermogen) boven de 80%, met een hele aardige 85% bij 65W uitgangsvermogen. Dat is heel netjes voor een adapter, maar ook niet verwonderlijk. Je geeft er wel een hoop voor op, kijk bijvoorbeeld eens naar deze ruis:Dit is met 200mV/div (20mV/div met een x10 probe). Je ziet gepulseerd eerst ongeveer 200mVp-p en dan stukken 1Vp-p ruis. Jaja, een hele volt ruis! Weinig adapters zullen je dit nadoen. In het meest extreme geval zou 200mVp-p toelaatbaar zijn (gezien dit een 20V voeding is, zou dat 1% zijn), maar dit is een goede orde-grootte teveel. En dat is ook niet verwonderlijk; met nauwelijks filtering en een topologie zonder freewheeling is het logisch dat die namaakcondensatoren het niet volhouden.
Conclusie
Geen filters. Een enkele switch, een enkele diode en namaakcondensatoren. Dit gaat een feest worden voor zowel EMI als ruis - waarvan ik die tweede kan meten. Vergeet niet, in tegenstelling tot elke andere adapter die ik ooit heb opengehad, inclusief Trust-rommel (wat ik nu promoveer tot Trust-best-aardig-vergeleken-met-dit-ding-rommel), heeft deze adapter geen EMI-shield. Hij doet hard switching (er zit geen snubber of wat dan ook op) en heeft noch een ingangs-, noch een uitgangsfilter. Ik kan het niet meten, maar als ik een radio had was m'n signaal waarschijnlijk meteen weggevallen.

Ik heb niet mijn best gedaan mijn mening te verbloemen; dit is de slechtste voeding die je kunt kopen. Geef er je geld niet aan uit. Mijn vraag is in ieder geval beantwoord. Waarom is hij zo goedkoop? Omdat hij op de markt gedumpt is en nooit door enige kwaliteitscontrole zou komen. Vergeleken met zelfs de slechtste adapters die in Nederland retail te koop zijn, is dit een waardeloos apparaat. Alle regels die er zouden kunnen zijn met betrekking tot elektronisch ontwerp worden wel ergens geschonden. Interessant genoeg doet hij z'n werk zeker wel; hij kan het vermogen op zijn labeltje leveren en levert dat met een hele aardige efficiëntie. Maar dat is ook het enige wat deze adapter kan.

Met dank aan ThinkPad en mijn geliefde vriendin. You rock!

1. Quality assurance

Volgende: Obscure telecomabonnementen 06-'11 Obscure telecomabonnementen
Volgende: MiXley 3D printer - Designing a heated print bed 04-'11 MiXley 3D printer - Designing a heated print bed

Reacties


Door Tweakers user BrammT, zondag 1 mei 2011 22:14

Mooie blog weer mux.
Heb hem deze keer geheel uitgelezen zonder stukken over te slaan, wat met name kwam omdat je alles zeer simpel uitgelegd hebt.

Ga zo door.

Door Tweakers user Strunkie, zondag 1 mei 2011 22:17

Hij werkt dus hij is in mijn ogen goed.

Ik ben geen persoon die zeurt over kwaliteit zolang het maar werkt.
En die keurmerken hoeven van mij part nergens meer op. die dingen worden vervalst en zijn afkoopbaar.

-edit- toen ik mijn HP adapter opende zag ie het zelfde eruit als op afbeelding 11. :+

[Reactie gewijzigd op zondag 1 mei 2011 22:19]


Door Tweakers user Satch, zondag 1 mei 2011 22:28

Interessant onderwerp en leuk geschreven! Keep 'm coming. :)

Edit: @ kiwie2: Wat mux denkt probeert te zeggen is dat hij het wel doet, maar dat dit alles behalve veilig is. Mocht er iets misgaan dan wil je liever een goed beveiligde adapter hebben.

[Reactie gewijzigd op zondag 1 mei 2011 22:29]


Door Tweakers user Battle Bunny, zondag 1 mei 2011 22:30

Yay, leuk! Moet je vaker doen dit soort dingen!

Iets meer <abbr> tags mogen wel voor al die fancy termen, hoor ;)

Door Tweakers user mux, zondag 1 mei 2011 22:30

@kiwie: Die keurmerken en onze overheid zijn er juist om mensen te beschermen tegen dit soort praktijken. Deze adapter is onveilig en ondeuglijk, en nu weet je het zeker.

Als hij al niet kapot aankomt, is de kans dat hij snel stukgaat (bijvoorbeeld door het metaalvijlsel dat kortsluiting veroorzaakt, of onderdelen die afbreken) erg groot. En als dat niet gebeurt, is er een grote kans dat hij je thinkpad beschadigt en in ieder geval ervoor zorgt dat je draadloos internet niet werkt als die adapter ingeplugd is.

[Reactie gewijzigd op zondag 1 mei 2011 22:30]


Door Tweakers user Wouter.S, zondag 1 mei 2011 22:33

Er is een verschil tussen het gelabelde vermogen halen en werken zonder risico te lopen je hele huis in de fik te zetten :p
Keurlabels zijn er voor een reden, en als ze vervalst worden is het erg zelfs gevaarlijk...

Door Tweakers user kwdr, zondag 1 mei 2011 22:36

Toffe blog!

Door Tweakers user BastiaanCM, zondag 1 mei 2011 22:46

Leuk. Hierdoor heb ik wel minder vertrouwen in mijn ebay aankopen :P Al snap ik dat dat spul veelal sowieso van slechtere kwaliteit is.. Naja geinige blog

Door Tweakers user Milosonator, zondag 1 mei 2011 22:54

Leuk, interessant onderwerp over 'goedkope' elektronica!

Offtopic: Zie ik daar een rits 3x 3.5mm stacked jacks liggen?! (rechts van 'het gedrocht')

Door Tweakers user mux, zondag 1 mei 2011 22:57

FTMarcella schreef op zondag 01 mei 2011 @ 22:54:
Offtopic: Zie ik daar een rits 3x 3.5mm stacked jacks liggen?! (rechts van 'het gedrocht')
Die gaan in de printerelektronica!

Door Tweakers user Snowmiss, zondag 1 mei 2011 23:02

Leuk om deze review te lezen (omdat je op voorhand al eigenlijk weet dat het niets is).

Door Tweakers user golfdiesel, zondag 1 mei 2011 23:45

"Goedkoop moet je je kunnen veroorloven"
Dit blijkt maar weer als je deze blog leest. Het zou wel leuk zijn om een originele Lenovo voeding aan dezelfde test te onderwerpen.

Door Tweakers user Zpottr, zondag 1 mei 2011 23:49

Staat er in polisvoorwaarden van inboedelverzekeringen eigenlijk iets over het gebruik van zelf geimporteerde, niet-gekeurde rotzooi als deze?

Als je zit wat voor troep er bv. bij DealExtreme wordt verkocht (daar heb ik ook wel eens iets van open geschroefd), en de aantallen mensen die daar klakkeloos bestellen... dat moet toch een paar brandjes opleveren per jaar.

Door Tweakers user FatalZero, zondag 1 mei 2011 23:53

Fantastische blog weer. Ben best tech-savvy maar dit is weer andere koek!
Erg leuk om te lezen dat deze cheap-ass bende ook echt troep is!

Wie weet koop ik wel een keertje zo'n dealextreme voeding. Kan dat ook gereviewd worden? :P

Door Tweakers user Harm_H, zondag 1 mei 2011 23:57

Goed ingegaan op het waarom het nou goede (of in dit geval juist slechte) elektronica is!

Is er daarom ook een grotere kans op kortsluiting, of zelfs brand?

[Reactie gewijzigd op zondag 1 mei 2011 23:58]


Door Tweakers user Dhr_Soulslayer, maandag 2 mei 2011 00:21

Knap werk. Helemaal uitgelezen ookal heb ik van sommige afkortingen geen kaas gegeten. Voor vervangende onderdelen ga ik meestal naar Replace Direct maargoed dat is mijn mening.

Door Doedolf, maandag 2 mei 2011 00:39

Vermakelijk blog! Ik kan me helemaal vinden in de conclusie van de schrijver. Over keurmerken kan ik kort zijn:
De keurmerken zijn niet nep, ze staan er op en dat mag! Jij als consument kunt niet controleren of ze kloppen (tenzij je mux heet of ook een goede elektronica-opleiding gevolgd hebt). Mocht er onverhoopt een brandje uitbreken, een laptop sneuvelen of iemand geelectrocuteerd worden (niet ondenkbaar met dit product), dan is de fabrikant of importeur aansprakelijk. Kema heeft dit product waarschijnlijk helemaal niet gecontroleerd. CE keur wil alleen maar zeggen dat je claimt te voldoen aan de veiligheidseisen en emissienormen die voor Europa gelden. Dus, kun je bij schade de fabrikant of importeur voor Europa aanklagen. Lekker boeiend met een vaag Chinees product uit 2007. De fabriek bestaat waarschijnlijk niet eens meer of is lastig te achterhalen. De importeur ben jij wellicht zelf. Ga jij je schade terughalen in China?!

Goedkoop is duurkoop. Een originele IBM adapter heb ik hier open liggen, en die is wél veilig. De prijs is er wel naar...

Door Tweakers user mux, maandag 2 mei 2011 08:44

golfdiesel schreef op zondag 01 mei 2011 @ 23:45:
"Goedkoop moet je je kunnen veroorloven"
Dit blijkt maar weer als je deze blog leest. Het zou wel leuk zijn om een originele Lenovo voeding aan dezelfde test te onderwerpen.
Ik heb er al eens een opengehad (ligt nog steeds thuis, met tape weer dichtgemaakt :P) en dat was een Delta (topmerk) voeding die erg goed in elkaar zat. Op zich heb ik al vaak genoeg adapters bestudeerd die wél goed zijn, het is wel verfrissend om eens te zien hoe slecht een voeding kan zijn. Ik dacht eerlijk gezegd dat de Trust die ik een tijdje voor m'n core i3-systeem had gebruikt wel het slechtste was dat je kon kopen - maar daar zaten nog aardige in- en uitgangsfilters in, en die had prima soldeerwerk.
Zpottr schreef op zondag 01 mei 2011 @ 23:49:
Als je zit wat voor troep er bv. bij DealExtreme wordt verkocht (daar heb ik ook wel eens iets van open geschroefd), en de aantallen mensen die daar klakkeloos bestellen... dat moet toch een paar brandjes opleveren per jaar.
Ik bestel er eigenlijk best regelmatig, en het is echt een kwestie van onderzoeken of iets voldoet. En ze verkopen ook genoeg dingen die wél goed zijn (Cree LEDs, soldeergerei [mja, ook hier heel erg oppassen], kabeltjes). De goedkoopste variant is crap, maar ze hebben meestal ook wel duurder spul dat voldoet. Desalniettemin denk ik dat als je een van hun $10 adapters koopt, je net zulke troep krijgt als wat ik hier uit elkaar heb gehaald.
FatalZero schreef op zondag 01 mei 2011 @ 23:53:
Wie weet koop ik wel een keertje zo'n dealextreme voeding. Kan dat ook gereviewd worden? :P
Meh, genoeg projecten en te weinig tijd. Deze blogpost heeft ook véél te lang op de planken gelegen.
Harm_H schreef op zondag 01 mei 2011 @ 23:57:
Is er daarom ook een grotere kans op kortsluiting, of zelfs brand?
Zeker, er zijn een paar punten waar onderdelen hevig buiten spec draaien en brand kunnen veroorzaken. Allereerst zit de heatsink er scheef op en zit hij alleen maar vast aan de componenten zelf, niet aan de pcb. Hij zit niet aan de behuizing geplakt. Als je de adapter dus regelmatig laat vallen of stoten kan er teveel kracht op de pootjes van de componenten komen en kunnen ze breken en vonken. Die stroommeetweerstand die tegen de primaire (waarschijnlijk slechte kwaliteit) elco zit oververhit het elektroliet in de elco waardoor hij kan barsten en brand veroorzaken. Het metaalvijlsel kan uiteraard kortsluiting veroorzaken. De aardaansluiting die gevaarlijk dichtbij de pootjes en can van de primaire elco zit kan de aardlek eruit gooien. En gezien de kabel al PVC is, verwacht ik niet dat het plastic van de behuizing bijzonder brandbestendig is; dit is absoluut een gevaarlijk apparaat.

En @hierboven: dat is inderdaad het probleem. De fabrikant kan je nooit terugvinden en enige andere vorm van garantie heb je niet. Je koopt een tijdbom (als je hem daadwerkelijk plant te gebruiken). Juist die keurmerken - zeker UL en KEMA - zouden je hiertegen moeten beschermen.

Door Tweakers user Tyrian, maandag 2 mei 2011 10:03

Een mooi onderzoek. En hoewel ik totaal geen verstand heb van elektronica is het goed te volgen. Fijn dat er mensen zijn die er de moeite voor nemen!

Door Tweakers user joopv, maandag 2 mei 2011 10:43

Je had deze blogpost eigenlijk in het engels moeten maken, dan was het verspreidingsgebied een heel stuk groter geweest.

Misschien kun je 'm alsnog (laten) vertalen en op een andere blogsite plaatsen. Er kan m.i. niet genoeg aandacht besteed worden aan deze misstanden.

Door Tweakers user joopv, maandag 2 mei 2011 10:54

kiwie2 schreef op zondag 01 mei 2011 @ 22:17:
Hij werkt dus hij is in mijn ogen goed.

Ik ben geen persoon die zeurt over kwaliteit zolang het maar werkt.
En die keurmerken hoeven van mij part nergens meer op. die dingen worden vervalst en zijn afkoopbaar.

-edit- toen ik mijn HP adapter opende zag ie het zelfde eruit als op afbeelding 11. :+
Misschien realiseer je je niet dat een aanzienlijk deel van de branden in huishoudens en bedrijven (en auto's) ontstaan door producten met dit soort fouten er in.

Op het nieuws wordt dat meestal versimpeld uitgelegd; dat de brand is ontstaan "door elektrische kortsluiting". In werkelijkheid kan een echte botte kortsluiting geen brand veroorzaken (want dan vliegt er een zekering uit), maar vaak ontstaan er door fouten in het apparaat hittebronnen die brandbare materialen ontsteken, met een kettingreactie tot gevolg.

Deze voeding heeft alle ingredienten aan boord voor een ramp(je).

Door Tweakers user mae-t.net, maandag 2 mei 2011 11:05

kiwie2 schreef op zondag 01 mei 2011 @ 22:17:
Hij werkt dus hij is in mijn ogen goed.

Ik ben geen persoon die zeurt over kwaliteit zolang het maar werkt.
En die keurmerken hoeven van mij part nergens meer op. die dingen worden vervalst en zijn afkoopbaar.

-edit- toen ik mijn HP adapter opende zag ie het zelfde eruit als op afbeelding 11. :+
Hij doet iets, zoals spanning leveren zodat je er in eerste instantie je laptop op kan laten werken, maar je krijgt er gratis heel veel extra features bij, zoals: mensen electrocuteren via de aardaansluiting, boem doen en daarbij met 50% kans je laptop opblazen als er ook maar even zo'n stukje vijlsel loskomt of een overslagje plaatsvind en -last but not least- ontzettend storen op de radio, en hij werkt dus als geheel genomen niet... Je hebt het stukje toch wel gelezen? Wat betreft je HP: voor een leek ziet alle electronica er van binnen hetzelfde uit.

@joopv: inderdaad, want brandvertragers zullen er ook wel niet in gebruikt zijn. Inplaats van een uurtje te liggen smeulen, is na een uur je huis wel afgefikt.

[Reactie gewijzigd op maandag 2 mei 2011 11:24]


Door Tweakers user loewie1984, maandag 2 mei 2011 11:06

mooie blog, fijn dat je je de moeite neemt om uit te leggen dat goedkoop niet per definitie goed materiaal betekend. En zo zullen er nog wel meer dingen zijn waarvan wij het fijne niet weten maar toch gebruiken.

Door Tweakers user mux, maandag 2 mei 2011 11:16

joopv schreef op maandag 02 mei 2011 @ 10:43:
Je had deze blogpost eigenlijk in het engels moeten maken, dan was het verspreidingsgebied een heel stuk groter geweest.

Misschien kun je 'm alsnog (laten) vertalen en op een andere blogsite plaatsen. Er kan m.i. niet genoeg aandacht besteed worden aan deze misstanden.
Ach, dat spanningsveld elke keer. Het probleem is: elke keer als ik iets in het Engels schrijf laat ik een hoop Tweakers in de steek die ofwel niet zo sterk zijn in hun Engels als geheel, of het jargon gewoon niet kunnen volgen. Bovendien zijn 'dit soort misstanden' wat mij betreft niet onbekend op het hele internet; mensen met een veel grotere reikwijdte en een leukere presentatie - bijvoorbeeld EEVBlog - hebben al ettelijke malen crappy chinese troep (nofi @ china) opengetrokken en afgebrand ter vermaak van honderdduizenden views.

Door Tweakers user Roytoch, maandag 2 mei 2011 11:30

Verdient voorpaginaplekje :) zelfs voor mij als niet-electronica-kenner was het een interessant stuk om te lezen. 4 euro adapters blijven dus utopisch, althans, op veilige wijze.

Door Fred, maandag 2 mei 2011 12:31

Leuk verslag. Ik ben niet verrast, ik heb een goedkope 12 naar 230 inverter aan de tand gevoeld en open gemaakt, dat was net zo'n drama maar die was nog rond de 80 euro. Ik weet niet waar je zit maar ik heb hier wel het nodige aan spectrum analysers en ik ben ook graag in de weer met dit soort onderzoekjes dus als je tijd te veel hebt hoor ik het wel ;-)
Fred

Door Tweakers user Cyleo, maandag 2 mei 2011 18:10

Erg leuke blog om te lezen, heb me al eens vaker afgevraagd hoe ze die dingen zo goedkoop konden maken.

Wat ik me nu nog afvraag zijn de namaak accu's en in hoeverre dit schadelijk kan zijn :), maar voor nu ben ik weer wat slimmer in china electronica.

Door Tweakers user mux, maandag 2 mei 2011 18:16

Fred: Den Haag/Delft.

Cyleo: Namaakaccu's zijn meestal gewoon afgekeurde cellen, net als wat dealextreme los verkoopt (18650's enzo). Misschien dat de beveiligingselektronica erin ook wat lage kwaliteit is, maar daar zitten de kosten niet eens zo in.

Door Tweakers user YellowOnline, maandag 2 mei 2011 22:05

Geweldige post. Ik heb voor mijn bovenbuurmeisje haar oude Compaq er zo al enkele keren een besteld: de kat bijt steeds de kabel door. Na deze post vraag ik me af waarom de kat nog niet dood is.

Schrödinger anno 2011: deze adapter en een kat in één ruimte laten. Hmz.

Door Tweakers user MKoole, dinsdag 3 mei 2011 08:03

Goede review! Ik heb de review met plezier gelezen, ga zo door!

Door hd196, dinsdag 3 mei 2011 14:03

ter info, geweldige site voor condenstator-merk herkenning:
http://capacitor.web.fc2.com/
die Yihcons staan er zowaar ook op.

Door Tweakers user StarlightVideos, dinsdag 3 mei 2011 17:05

Mooie post, keep em coming.
YellowOnline schreef op maandag 02 mei 2011 @ 22:05:

Schrödinger anno 2011: deze adapter en een kat in één ruimte laten. Hmz.
* Grijns

Door Tweakers user _ferry_, dinsdag 3 mei 2011 21:06

Leuk verslag, heb ook wel eens m'n twijfels bij bepaalde producten, jij voelt ze eens aan de tand. Informatief.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 mei 2011 21:06]


Door Tweakers user mux, dinsdag 3 mei 2011 21:57

Ik had het er net nog over met iemand; het is eigenlijk nog best moeilijk om te beoordelen of iets echt een goede deal is of pure troep. Twee voorbeelden heb ik vandaag net binnengekregen; zelfontworpen PCBs van iteadstudio.com. Ge-wel-di-ge kwaliteit voor een prijs die tot voor kort echt ondenkbaar was. En mijn nieuwe telefoon hetzelfde: een tweedehands HTC Dream. IPS capacitief scherm, goed toetsenbord, nauwelijks beschadigingen en gewoon een goede foon voor 50 euro. Ik kan me goed voorstellen dat mensen denken: als iets cheap is - ook tweedehands - zal het wel slecht zijn. Je krijgt immers waar je voor betaalt. Maar het vereist toch echt wat meer kennis van zaken om iets echt op waarde te schatten, zeker in de wereld van elektronica.

Anyway, laat ik niet teveel terugzakken in mijn eerdere filosofische schrijfstijl. De adapter die ik voor deze blogpost uit elkaar heb gehaald is een mooi voorbeeld van hoe het niet moet, en ik ben blij dat zoveel mensen het verslag waarderen. You rock, too!

[Reactie gewijzigd op woensdag 4 mei 2011 12:16]


Door Tweakers user BiLo, woensdag 4 mei 2011 09:35

ik ben nu wel benieuwd hoe die goedkope namaak iPads eruit zien van binnen :)

Door Scenix, woensdag 4 mei 2011 09:43

Wat een lekker weg te lezen verhaal! Ik was niet echt geïnteresseerd maar werd gewoon enthousiast door de uitgebreidheid en de simpele uitleg hier en daar.
Hoop meer van je te lezen!

Door ben, vrijdag 6 mei 2011 08:53

Leuk artikel om te lezen en prima van opbouw en kwaliteit. Daar heeft een mens wat aan. Ook ik koop zeer regelmatig via ebay. Gisteren nog een deurbel op batterijen met drukknop inclusief verzendkosten € 2,35. Ik ga er een test op loslaten en hoop dat hij boing doet als er op de knop wordt gedrukt ;)

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 3 juni 2011 20:16

kiwie2 schreef op zondag 01 mei 2011 @ 22:17:
Hij werkt dus hij is in mijn ogen goed.

Ik ben geen persoon die zeurt over kwaliteit zolang het maar werkt.
En die keurmerken hoeven van mij part nergens meer op. die dingen worden vervalst en zijn afkoopbaar.

-edit- toen ik mijn HP adapter opende zag ie het zelfde eruit als op afbeelding 11. :+
hij werkt (je je kist in) - als ik me mijn basale (vergleken met mux) kennis van electronica mag geloven..

Door Tweakers user Anoniem: 16328, dinsdag 17 april 2012 22:45

Voor mensen die net als ik eigenlijk opzoek waren naar een Apple iPhone/ iPad/ iPod adapter zou ik hier eens gaan lezen: http://www.arcfn.com/2012...-charger-and-why-you.html Alleen zou ik liever nog zien dat mux een paar van die Dealextreme adapters zou openmaken. Dit artikel over de notebook adapter vind ik namelijk ook erg interessant, goed werk ;).

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.