10W i3 systeem - de treinreis

Door mux op maandag 20 december 2010 23:12 - Reacties (32)
Categorie: 10W Intel Core i3-systeem, Views: 14.623

Dit blog is het derde in een serie over mijn 10W core i3-desktopsysteem

Deel 1 (teaser) - Deel 2 (voorbereidingen) - Deel 4 (undervolten en hardwaremods!) - Deel 5 (8.5W) - Deel 6 (bewijs!)Is het geen schatje?

Het is 18 december 2010 en - net als vorig jaar - is het OV lichtelijk ontregeld. In tegenstelling tot wat veruit de meeste mensen ervan denken is dat een positief gegeven. Dan heb ik namelijk de concentratie en tijd om dit blog te schrijven. Anyway, ik sta nu een paar minuten op Den Haag Centraal. Over tien minuten vertrek ik. Or will I?

Het was uiteindelijk nog een heel stuk moeilijker om mijn desktop op de 10W te krijgen dan ik dacht. Toen ik m'n vorige blog schreef zat ik op 10.3W - maar dat was zonder netwerkkaart. Die had ik eerder van het moederbord afgesoldeerd omdat hij me dwars zat, en ik hem vervolgens per ongeluk had kortgesloten met mijn Aperture Science Emergency Short-Circuiting Multimeter Probe Set. Die NIC verbruikte slechts 70mW in idle - wat neerkwam op bijna precies 0.1W uit het stopcontact. Ik dacht: een vervangend exemplaar kan nooit zoveel meer verbruiken, zeker de Intel Pro/1000GT die ik inmiddels had verkregen via mijn veel te behulpzame Aperture Science Complementary Inventory Tweaking Buddy (dankje Dadona!). Anyway, i'm getting ahead of myself. Laten we bij het begin beginnen.

Immers, de trein is inmiddels ook al in de bocht net na Laan van NOI.
Het doel
Er waren meerdere comments op mijn vorige blogs waaruit bleek dat mensen niet begrepen waarom ik nou juist een desktop 10W wilde laten verbruiken, en dan ook specifiek deze hardware. Waarom geen laptop? Waarom geen Mobile on Desktop (MoDt)? Heck, waarom geen Atom? Nou, het is vrijwel hetzelfde idee als Dennis2 (passieve mITX-computer waar ik al zoveel naar heb verwezen): ik wil een computer die én snel, én zuinig is. Dennis2 (vorige blogserie) is met Intel Core 2-componenten gebouwd en kwam op 20W idle uit. Ik dacht dat dat al redeiljk cool was voor zulke hardware - dat is nagenoeg hetzelfde als het gros van de Atom-computers. Toen wees Dadona mij op een aantal forumthreads op Computerbase.de en hardwareluxx.de waar een paar nerds een Core i3-systeem onder de 15W hebben gekregen - met als meest extreme geval iemand die een computer had gebouwd die 12.5W uit het stopcontact trok in idle. Maar mooier nog: hij deed dit zonder enige hardware-modificaties, enkel BIOS-instellingen en de juiste selectie van componenten. Naast dat ik zojuist uit Voorschoten ben vetrokken ben ik ook wat meer van de hardwaremods en dacht: hmmm, het zou toch wel cool zijn om 1) te kijken of die duitser gelijk had en 2) om onder dat verbruik te duiken. Die 12.5W haalde hij met een MSI H55M-ED55, terwijl ik een H55M-E33 op het oog had. Een andere duitser had daar ook een zuinige build mee gemaakt en kwam op 14.1W. Dat was nu mijn benchmark. 14.1W of minder, here I come. Omdat de computer die ik bouw een desktop is moet bij mijn testresultaten altijd op zijn minst toetsenbord, muis, LAN en geluid aangesloten en goed werkend zijn. Ook zal ik IGP noch CPU underclocken.


Dit is wat we willen zien. Wait, what? Hij doet al 9.9W? Waarom dan nog zoveel blogs en tijd voordat jullie te zien krijgen hoe ik dat heb gedaan??

Gezien de Intel Core i3 momenteel een van de snelste processoren voor algemeen gebruik (zeg maar alles behalve multithreaded rendering/gaming) is, werd ook mijn prestatie-eis vervuld. Snel én zuinig. Have your cake and eat it, too. Zoals ik in mijn teaser al heb gezegd: één wens heb ik moeten laten vallen voor dit project, en dat is de mini-ITX formfactor. In vergelijking met Dennis2 bouw ik nu dus een snellere én zuinigere PC, maar wel groter. Hij is ook een paar tientjes duurder (maar nog steeds goedkoop).

#ProductPrijsSubtotaal
1AOpen H360B€ 57,-€ 0,-
1Scythe Big Shuriken€ 24,-€ 17,50
1Intel Core i3 530€ 89,-€ 75,00
1Morex DC Power Kit 80W (Extern)€ 61,-€ 26,50
1Intel Postville X25-V SSDSA2MP040G2R5 40GB€ 90,75€ 55,00
1OCZ Gold DDR3 PC3-10666 Low Voltage Dual Channel€ 46,90€ 35,00
1MSI H55M-E33€ 69,53€ 55,00
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 438,18


De prijzen in de tweede kolom zijn wat ik ervoor heb betaald. De prijzen zijn niet helemaal correct want een deel van de componenten heb ik geruild met bijbetaling enzo - in werkelijkheid ben ik er maar ongeveer 90 euro op ingeschoten.

  Processor Intel Core i3 530€89,- (€75,-)  


De processor en chipset stonden voor mij vast - de Core i3 is tot nu toe de meest geïntegreerde CPU die er bestaat. Hij bestaat uit de CPU zelf, gebakken op 32nm, en een aparte chip ín de CPU-verpakking met de IGP (grafische chip) en IMC (geheugencontroller) welke op 45nm is gebakken. Dit is een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de Core 2-generatie, waar de CPU op een 45-nm-procédé is vervaardigd, terwijl de Northbridge (die grootendeels bestaat uit IMC en IGP, zeker wat verbruik betreft) op 65nm werd gemaakt. Daarnaast heeft Intel nog meer dan in de Core 2-generatie aan clock gating en power gating gedaan in de Core i-series, wat betekent dat de CPU alle ongebruikte onderdelen in idle uitzet - dat doet hij zowel door het kloksignaal naar het betreffende deel van de chip uit te zetten (wat schakelverliezen elimineert) als door de stroom helemaal uit te zetten op zo'n deel (wat stroomlekkage - een belangrijk deel van het verbruik van deze chips - elimineert). Het resultaat? In de Core 2-generatie heb ik gemeten dat de CPU ongeveer 2.5W verbruikt, en de Northbridge 8W. Dat is totaal dus ongeveer 10W. Een Core i3 530 verbruikt volgens mijn metingen onder dezelfde omstandigheden slechts 1.4W!

Maar het gaat verder. Het H55-platform is een ontzettend geintegreerd platform, waarbij niet meer zoals 'vroeger' een Northbridge en Southbridge nodig is, maar enkel de zgn. Platform Controller Hub (PCH). Deze vervult de taken die de Southbridge vroeger deed, plus het doorsturen van het beeld vanuit de IGP naar de VGA/HDMI/DVI-poorten. Dit zijn relatief eenvoudige taken en dit zorgt ervoor dat deze chip ook maar zo'n 3,5W piek verbruikt. Meer dan vroeger de ICH8R deed (2.2W), maar veel minder dan de oude G4x of G3x north- en southbridge bij elkaar. Ik kan er dus van verzekerd zijn dat ik met deze keuze een uitzonderlijk zuinig systeem moet kunnen maken, want uit ervaring weet ik dat CPU en chipset veruit de grootste noodzakelijke verbruikers zijn (in tegenstelling tot inefficiënte VRMs die je gewoon kunt verbeteren).

  Moederbord MSI H55M-E33€69,35 (€55,-)  


En dan mijn keuze voor dit specifieke moederbord, de MSI H55M-E33. Suffice it to say dat MSI en Intel - ik blijf dit herhalen in de hoop dat andere fabrikanten hier wat van leren - de fabrikanten zijn waarvan ik weet dat ze een focus leggen op energiezuinigheid en ten minste een beetje nadenken over hun ontwerp. De grondslagen van efficiënt moederbordontwerp zijn: Integratie, dc-dc conversie en reductie. Integratie betekent zoveel mogelijk functionaliteit condenseren in zo min mogelijk chips. DC-DC conversie staat voor het slim afstemmen van je vermogensdistributie op de componenten die je gebruikt; dingen die veel stroom trekken met dc-dc converters, kleinverbruikers met LDOs. Reductie betekent: fuck marketing, op dit bord proppen we eens géén miljard sata-poorten, 6 USB 3.0 poorten (met bijbehorende controllers), 16 VRM-fasen... Precies erop gooien wat nodig is en niks meer. Dat is nog goedkoper ook en whaddayaknow, efficienter. Ondanks dat ik nog best wat commentaar op Intel en MSI's moederborden heb zijn zij i.h.a. wel de zuinigheidskoningen en gezien de slechte staat van dienst van andere fabrikanten op dit punt verdienen ze wel wat exposure daarvoor. Zowel de MSI H55M-E33 als de H55M-ED55 zijn op hardwareluxx/computerbase onder de 15W gekregen, en dat is de reden dat ik me richtte op een van deze twee bordjes.

  Geheugen OCZ Gold Low Voltage DDR3 PC3-10666 (2x2GB)€46,90 (€35,-)  


Ik heb basically het goedkoopste geheugen gekocht wat low voltage zei. Dat was dom van mij, want het was helemaal geen low-voltage geheugen. Laat me duidelijk zijn: ik doe in deze blog wel alsof ik van alles weet, maar ik ben ondertussen soms een gigantische prutser. Normaal DDR3-geheugen loopt namelijk op 1.5V. 'Echt' low-voltage geheugen doet meestal 1.3V (G.Skill heeft hele mooie setjes), en het beste geheugen kan zo laag als 1.05-1.1V gaan. Dit is uiteraard goed voor het verbruik. Echter, het geheugen wat ik kocht - OCZ Gold Low Voltage - liep op 1.65V. Waarom noemen ze dat Low Voltage?! Aargh! Als ik niet in Heemstede-Aerdenhout was aangekomen zou ik nu een langere rant zijn begonnen. Anyway, ik was bereid het geheugen te verwisselen voor beter spul, ware het niet dat ik tijdens het undervolten prima waarden behaalde en het dus uiteindelijk op z'n pootjes terecht kwam.

  SSD Intel X25-V Postville (40GB)€90,75 (€55,-)  


Ik heb voor de Intel X25-V gekozen omdat deze tweedehands voor heel redelijke prijzen is te vinden (toen ik hem kocht waren nieuwprijzen ~75-80 euro, tweedehands 50-55) en omdat het de Intel-controller bevat welke een lage write amplification heeft, TRIM ondersteunt en nog steeds voldoende idle garbage collection heeft. Het verbruik belooft bovendien volgens de datasheet erg laag te zijn - maar 75mW idle en 150mW load. Zoals we later zullen zien is dit verbruik enkel te realiseren met een techniek die DIPM heeft (device initialized power management), en dit is niet beschikbaar op desktops. TRIM en garbage collection zijn technieken om de performance van je ssd hoog te houden tijdens gebruik en doen allebei ongeveer hetzelfde; wanneer een bestand wordt verwijderd zeggen deze technieken tegen de controller dat de geheugencellen waarop het bestand stond weer kunnen worden vrijgegeven. Soms is dat nodig wanneer je op Haarlem overstapt naar de trein richting Hoorn, echter veel vaker wordt dit gebruikt voor wear leveling - de controller probeert alle cellen ongeveer even vaak te beschrijven. Wanneer hij denkt dat bijna alles in gebruik is en maar een heel klein stukje kan worden benut voor schrijven, gaat hij daar heel vaak op schrijven en wissen, wat slecht is voor de levensduur van de SSD. TRIM is het commando dat een besturingssysteem kan geven om aan de SSD te vertellen: dit wordt niet meer gebruikt. Garbage collection is een methode waarbij de SSD zelf zijn chips analyseert om te kijken wat er wel en niet beschreven is (en heeft dus geen OS-ondersteuning nodig). En dan die laatste term - write amplification. Een SSD heeft geheugencellen die hij niet per bit kan wissen of beschrijven - schrijven en wissen gaat per page, en een page is doorgaans zo'n 4kB. Wanneer je een paar bytes schrijft kan het dus zijn dat de SSD een hele page - veel meer dan nodig - moet beschrijven. Ook zijn er verschillende technieken, zoals garbage collection, die ervoor zorgen dat er soms wat meer wordt geschreven dan strikt noodzakelijk. De mate waarin er meer wordt geschreven dan strikt genomen noodzakelijk heet write amplification. 1 is ideaal, dan wordt er precies evenveel op de cellen geschreven als je zelf aan data wilt opslaan. 2 betekent dat er 2 keer teveel wordt geschreven, en 0.5 betekent dat er minder op de geheugencellen wordt geschreven dan je aan data wegschrijft naar de SSD. Wat een raar idee zeg.

Anyway, het is bekend van Intel-controllers dat ze een WA hebben van ongeveer 1.1-1.3. In het budgetsegment zijn er in het tweedehandscircuit nog twee andere grote spelers - Indilinx en Sandforce. Het is bekend van Indilinx dat ze een vrij hoge WA hebben; nergens wordt dit echt in harde cijfers gevat, maar een educated guess zegt dat hun WA in de buurt van 4-10 zit afhankelijk van de data die je schrijft. Sandforce echter krijgt het voor elkaar om een WA van minder dan 1 te produceren! Dat doen ze door de data die je naar een SSD schrijft eerst te comprimeren en daarna pas naar de geheugencellen te schrijven. Dat scheelt gigantisch met de 'slechtere' controllers; theoretisch gaat een Sandforce-SSD ongeveer 10 keer zoveel host writes mee dan een Indilinx-schijf. Echter, op het moment dat ik naar SSDs aan het shoppen was kon ik geen voldoende goedkope Sandforce-schijf vinden, dus nam ik maar een Intel. Voor de snelheid maakt het overigens bizar weinig uit welke SSD je neemt; het is allemaal orden van grootte sneller dan een HDD voor veelvoorkomende bewerkingen. Ongetwijfeld gaan nu allemaal mensen hierover vallen en comments erover posten ;-)

  Koeling Scythe Big Shuriken€24,- (€17,50)  


  Voeding Morex DC Power Kit 80W€62,- (€26,50)  


Als laatste twee onderdelen hebben we de koeler en Morex DC Power kit. De eerste - een Scythe Big Shuriken - heb ik gekozen omdat ik Scythe-fanboy ben en warme gevoelens kreeg van deze koeler. De Morex DC Power Kit heb ik niet echt gekozen, maar aangeboden gekregen op mijn vraag-advertentie voor een PicoPSU. Het ding werkt bijna hetzelfde, het enige verschil met een PicoPSU is dat hij veel groter is. De adapter was ook een prima ding; een SR Power 80W/12V apparaat. Die voldoet prima. Or so I thought. Anyway, we zijn gereed om de computer in elkaar te zetten!

Nog steeds niet vertrokken uit Haarlem trouwens.
Misc. gear, assembleren, OS
Meetapparaten
In mijn blog over Dennis2 was ik afhankelijk van een geleende energiemeter, de Voltcraft Energy Monitor 3000. Dit keer wilde ik beter voorbereid zijn. Ik heb uit Duitsland voor 35 euro incl. verzenden een Voltcraft Energy Logger 3500 gehaald, dat is een intern iets verbeterde variant van de Energy Monitor 3000 met SD-kaartslot waarop meetgegevens kunnen worden opgeslagen. Verwacht er niet teveel van, hij slaat het maar elke 30 seconden op. Yay, we rijden Haarlem uit.


Schiet nooit foto's op f/1.4 als je wil dat meer dan een haardikte scherp is...

Omdat de Energy Logger een consumentenapparaat is en dus als zodanig basically aan geen enkele nauwkeurigheidsklasse hoeft te voldoen had ik niet bepaald het volste vertrouwen in het ding. Ik heb hem dus opengemaakt (want, seriously, wat heb je aan een apparaat waarvan je niet weet hoe het werkt?) en vond tot mijn verbazing en genoegen een Arch Meter PS1000 True RMS energy meter/logger referentie-ontwerp. Dit noemt zichzelf True RMS maar is dat niet 100%: in plaats van de heating power van een filmweerstand te meten en zodoende exact de integraal van stroom te berekenen zodat je een hele precieze AC-meting doet, zit hier een DSP in die gewoon ontieglijk snel op de conventionele manier (shuntweerstand, temperatuurcompensatie, spanningsmeting, en dan spanning*stroom doen en optellen) meet zodat je min of meer een even goede meting krijgt als True RMS, ten koste van het extra stroomverbruik dat die DSP met zich meebrengt. Maar dat maakt mij niet uit; ik was al blij om te zien dat dit een goede meter was die in theorie egen enkel probleem met nauwkeurigheid moet hebben.


Hier worden we blij van! Iets waar datasheets van bestaat, en dat niet onder een druppel epoxy zit.

Het leuke van deze meter is dat hij niet alleen - zoals je ziet - uitstekend in elkaar zit en van een uitstekende meetchip (voor het geld) is voorzien, maar dat hij ook zowel modbaar als herprogrammeerbaar lijkt. Er zit volgens de datasheet géén lockable geheugen in, en hij kan via een seriële poort - die de lieve devvers van Voltcraft voor ons op een makkelijke plek op de printplaat hebben gezet - worden geherprogrammeerd. De rekenkern in deze meter is een 8052, wat in feite een snellere versie is van de alomtegenwoordige 8051. Nieuw modmeat!Ondanks dat heb ik toch een echte energy analyzer gekocht, namelijk een Elcontrol Microvip mk1.1, een oud beestje dat echter wél 'echt' true rms meet en 1% accuraat is. Met een kalibratierapport van 2 jaar geleden voelde ik me wel redelijk safe. Bovendien meet de Microvip een heel stuk sneller dan mijn Energy Logger, waardoor ik wat beter kan zien wat de PC nou aan het doen is. Nu heb ik twee meters die ik tegen elkaar kan gebruiken om het verbruik te verifiëren. Hierbij moet ik zeggen: ik heb de Energy Monitor 3000 en Logger 3500 ook nog in een klein informeel testje tegen elkaar gezet, en er zit geen zichtbaar verschil tussen de twee voor zover ik kan zien. Ze lijken identieke en even nauwkeurige metingen te geven.

Naast deze AC-meetapparatuur heb ik ook nog mijn V&A prutsmultimeter van samenkopen.net (niks tegen die specifieke actie, maar dit is dus absoluut geen Fluke 15/17-vervanger. De kwaliteit komt niet in de buurt, maar de prijs wel...). Ook heb ik mijn Fluke 111 voor de stroommetingen en andere algemene multimeterdingen.
Assemblage systeem
Goed, nu heb ik écht alles om te beginnen. Ik rijd Beverwijk uit en m'n batterij begint ook al een beetje te zeuren. Volgens mij red ik het niet...

Het assembleren ging zonder problemen. Alles werd direct goed herkend, alles werkte. Ik kan dit niet genoeg benadrukken maar: tweedehands dingen kopen is echt geen enkel probleem als je weet waar je mee bezig bent! Ik heb totaal zo ontzettend veel geld bespaard met tweedehands zaken dat die paar keer dat ik een miskoop deed, of iets kocht wat niet bleek te werken, allang terug zijn verdiend. Bovendien is het meestal nog m'n eigen schuld als iets niet goed blijkt te werken. Anyways, vóór assemblage heb ik er rekening mee gehouden dat ik her en der wel eens stroom en spanning zou willen meten. Daarvoor heb ik meetpunten aangebracht:


Vervang hier het u-vormige draadje door twee meetprobes en een multimeter in stroomstand, en je kunt aan de slag!

Deze zitten op de volgende plekken:
- tussen adapter en dc/dc converter (picopsu-alternatief-raar-morex-ding-geval)
- Tussen picopsu en moederbord op de 12V, 5V, 5Vsb en 3.3V-lijnen
- Op de EPS12V-plug

Verder heb ik uitgezocht waar ik al m'n spanningen kan vinden. Er zijn er nogal wat:
- 12V uit adapter
- 12V uit picopsu
- 5V
- 5Vsb (zou niet moeten verschillen van 5V)
- 3.3V
- Vcpu
- Vigp
- Vtt
- Vdimm
- Vref
- PCH 1.05V
- PCH 1.8V
- NIC 1.2V
- NIC 1.8V

Deze zijn van belang voor het undervolten en verbeteren van de power delivery. In de loop van het blog zal ik wel duidelijk maken wat wat is. Een paar laatste dingetjes die ik in het BIOS heb gedaan: AHCI staat aan, de fan (Scythe Slip Stream Slim) draait op z'n langzaamst (zo'n 800rpm) en alle LEDs staan uit.

Goed. We hebben een werkend systeem, en weten wat we meten. Maar welk OS gaan we gebruiken?
Het OS
Ik begon in eerste instantie met Windows XP. Ik weet uit ervaring dat dit i.h.a. het zuinigste OS is, weinig CPU load, lekker licht en efficiënt. Echter, het is al wat gedateerd en als zodanig werd onder andere de PCH niet volledig goed geinstalleerd, en deden een paar power saving-functies het niet. Als klap op de vuurpijl ondersteunt XP geen TRIM en ook geen 4GB geheugen (64-bit windows XP is nog brakker met driverondersteuning). Het werd tijd om te vernieuwen, en Windows 7 te gebruiken. Overigens gebruikte de PC 27W uit het stopcontact toen ik klaar was met installeren. Not bad, but not good either. En nu is m'n accu op.

Ik heb het gehaald! Ik ben thuis! Back to the story: Gezien Windows 7 zegt aggressievere power saving features te hebben, de duitsers die ik na-aapte het gebruikten voor hun builds en het bovendien TRIM en 4GB+ geheugen ondersteunt (wederom, ik wil niet aan XP 64-bit) probeerde ik dat OS dus eens. En na installatie.... 27W. Sterker nog, toen ik net klaar was met installeren fluctueerde het verbruik nog naar veel hogere waarden, iets wat mij zielig stemde. Doch, dit bleek mijn eigen onkunde met windows 7 te zijn. Ik dook in de services en zette Automatic Updates, Indexer (Windows Search) en nog wat nutteloze achtergrondtaken uit. Verder dook ik in de power settings en gooide hem op het profiel 'maximum power savings'. Toen kwam ik op... 26.7W. Meh. Achja, het was 0.3W beter en bovendien startte w7 sneller dan xp, en werken programma's er ook goed op. Na wat interfacetweaks vond ik het wel mooi geweest en ging ik naar bed. Het was namelijk de vooravond van the good stuff: undervolten!

Wat jullie helaas pas in het volgende blog zullen lezen ;)

Volgende: 10W i3 systeem - undervolten en hardwaremods! 12-'10 10W i3 systeem - undervolten en hardwaremods!
Volgende: 10W core i3 systeem - de voorbereidingen 12-'10 10W core i3 systeem - de voorbereidingen

Reacties


Door Tweakers user Hahn, maandag 20 december 2010 23:24

Maak je alinea's wat kleiner (niet veel meer dan 4-5 regels onder elkaar), dan is het al wat beter leesbaar.

Maar ik zou je aanraden om je blogs nog wat meer op te delen, want zelfs met 1080 pixels in de hoogte moet ik 8 volledige schermen doorscrollen voordat ik aan het einde ben... en dat is véél ;)

Door Tweakers user __1337__, maandag 20 december 2010 23:29

Leuke blog om te lezen, je schrijft erg prettig en je doel wat je wilt bereiken is interessant om te lezen :). Ik blijf je zeker volgen, kan altijd van pas komen :).

Door Tweakers user mux, maandag 20 december 2010 23:43

Hahn schreef op maandag 20 december 2010 @ 23:24:
Maak je alinea's wat kleiner (niet veel meer dan 4-5 regels onder elkaar), dan is het al wat beter leesbaar.

Maar ik zou je aanraden om je blogs nog wat meer op te delen, want zelfs met 1080 pixels in de hoogte moet ik 8 volledige schermen doorscrollen voordat ik aan het einde ben... en dat is véél ;)
Hm, ja, ik slaag er toch telkens niet in om het echt kort te houden hè. Elke keer wordt het iets beter, ik verwerk dit soort commentaar zeker.

Door Tweakers user alpha2546, maandag 20 december 2010 23:44

Nice nice!

Ik vind het inderdaad ook erg prettig te lezen ondanks dat het een lap met tekst is. Kan niet wachten op part 2. Heb het gevoel dat daar het tweakniveau nog een stuk hoger zal zijn :D

Anyways mijn tweakotine is weer op peil voor vanavond dus kan ik weer lekker slapen.

Thanks:P!

Door Tweakers user Snowmiss, maandag 20 december 2010 23:45

Follower reporting ;)

Had ik mijn vader nu maar wel weten over te halen, maar ja hij is blij met zijn standaard systeempje :D

Door Tweakers user TeXiCiTy, maandag 20 december 2010 23:46

Ik vind het jammer dat het na 8x scrollen alweer voorbij is. :Y) Tweakers zoals tweakers ooit bedoeld was! Ben benieuwd naar de soldermods.

Door Tweakers user Pogostokje, dinsdag 21 december 2010 00:14

Sneltrein Den Haag CS - Hoorn?
Door de weeks een super druk treintje in de spits en sinds deze week zelfs uit de lucht vanwege kerst. Maar goed, daar ging je stuk niet over. Interessant verhaal, ik blijf het even volgen als je het niet erg vindt.

Door Tweakers user mrc4nl, dinsdag 21 december 2010 00:44

leuk projectje, dit zouden we vaker moeten zien in de winkel.
ga zo door!!

en als je toch bezig bent: probeer anders eens een webserver+router om zonenergie, ook heel leuk.

Door Tweakers user hilgo, dinsdag 21 december 2010 08:25

Weer met veel interesse zitten lezen en ik kan niet wachten op het vervolg :)

Door Tweakers user wheez50, dinsdag 21 december 2010 08:25

Heerlijke blog, heerlijke lengte, uitstekende indeling. Niets aan de opzet veranderen :)

Door Tweakers user vanaalten, dinsdag 21 december 2010 08:37

Niks opdelen! Vind het prima zo, informatie vooral niet teveel versplinteren!

Interessant leesvoer, zit er over te denken m'n servertje (Via C7 1GHz processor) te vervangen door een Intel Core I3 560 machientje.

Wat is je mening over de H57 chipset i.p.v. H55? Ik verwacht dat het qua stroomverbruik weinig uit zal maken, dus dan zou een mini-ITX bord als de Intel DH57JG goed kunnen.

Zit ik enkel met een dillema wat koeling betreft... Huidige kastje zou ik liefst hergebruiken, alleen een Morex 3688 kastje maakt de hoogte voor een CPU koeler wat uitdagend...

Wat ik hierboven zo snel niet zie: is het geheel fanless, dus de Scythe zonder ventilator gebruikt?

Door Tweakers user mux, dinsdag 21 december 2010 08:52

vanaalten schreef op dinsdag 21 december 2010 @ 08:37:
Niks opdelen! Vind het prima zo, informatie vooral niet teveel versplinteren!

Interessant leesvoer, zit er over te denken m'n servertje (Via C7 1GHz processor) te vervangen door een Intel Core I3 560 machientje.

Wat is je mening over de H57 chipset i.p.v. H55? Ik verwacht dat het qua stroomverbruik weinig uit zal maken, dus dan zou een mini-ITX bord als de Intel DH57JG goed kunnen.

Zit ik enkel met een dillema wat koeling betreft... Huidige kastje zou ik liefst hergebruiken, alleen een Morex 3688 kastje maakt de hoogte voor een CPU koeler wat uitdagend...

Wat ik hierboven zo snel niet zie: is het geheel fanless, dus de Scythe zonder ventilator gebruikt?
Ik heb je posts in het zuinige servertopic (of waar was het?) al gelezen ja. In principe is er qua stroomverbruik weinig verschil. Je kunt de datasheets erbij pakken;

http://www.intel.com/Assets/PDF/datasheet/322169.pdf

Je ziet dat Intel niet eens de moeite heeft genomen de server- en desktopversies verschillende datasheets te geven, laat staan verschil te maken tussen H55 en H57. Op pagina 319 zie je het typische stroomverbruik, wat dus waarschijnlijk heel weinig zal schelen. De Intel DH57JG is bovendien een erg leuk bordje; net als de MSI relatief knap opgezet als het je om zuinigheid gaat. Ik heb er zelf ook naar gekeken, maar wilde toch eerst knoeien met de MSI omdat daar al van bewezen was dat ze héél laag kunnen gaan.

Die scythe gebruik ik inderdaad fanless. Het is m'n bedoeling om de fan er tzt wel weer op te zetten, en in te stellen dat hij pas aangaat wanneer de CPU warmer wordt dan X. Je Morex kastje kan waarschijnlijk deze koeler prima herbergen, en ik raad hem zeker aan, al was het maar vanwege het relatief grote finoppervlak voor z'n hoogte en de stille fan (hoewel die ook los te koop is).

Door Tweakers user jbvo, dinsdag 21 december 2010 09:01

Ik wil niet vervelend doen, maar uit http://nl.hardware.info/n...en-energieverbruiksmeters blijkt, dat die Voltcraft Energy Logger 3500 minder nauwkeurig is dan de Energy Monitor 3000. Wellicht kan je beter even een Cresta RCE-1106 halen, want die zijn nog goedkoper en nauwkeuriger.

Door Tweakers user sypie, dinsdag 21 december 2010 09:30

U-vormig draadje? Bedoel je niet gewoon een brugje?

Door Tweakers user mux, dinsdag 21 december 2010 09:52

SneakyViper schreef op dinsdag 21 december 2010 @ 09:01:
Ik wil niet vervelend doen, maar uit http://nl.hardware.info/n...en-energieverbruiksmeters blijkt, dat die Voltcraft Energy Logger 3500 minder nauwkeurig is dan de Energy Monitor 3000. Wellicht kan je beter even een Cresta RCE-1106 halen, want die zijn nog goedkoper en nauwkeuriger.
Hardware.info zijn een stelletje totale prutsers, and I have the proof. Hun test is gewoon fout, en ze weten niks van meettechniek. Ik wijd één van de delen van dit blog aan meettechniek.
sypie schreef op dinsdag 21 december 2010 @ 09:30:
U-vormig draadje? Bedoel je niet gewoon een brugje?
Dat ja.

Door Tweakers user Starck, dinsdag 21 december 2010 10:18

Goed leesvoer, en je schrijft erg leuk!

Ben benieuwd hoeveel je Win7 kan tweaken. Ik denk dat er nog heel wat services uit kunnen, want windows start standaard toch een flinke partij op...

Door Tweakers user schuit24, dinsdag 21 december 2010 10:53

Inderdaad leuk geschreven! Super vet, ik wou dat ik de kennis had! Maar goed alles is te leren (alleen ik heb te weinig tijd). Als je nog eens aan de slag gaat met de volt meter de te modden zou dat heel gaaf zijn :9~ (dan haal ik er direct een paar!)

Door Tweakers user DM.Aram, dinsdag 21 december 2010 11:27

mux schreef op maandag 20 december 2010 @ 23:43:
[...]


Hm, ja, ik slaag er toch telkens niet in om het echt kort te houden hè. Elke keer wordt het iets beter, ik verwerk dit soort commentaar zeker.
Ben ik het niet mee eens, het leest prima hoor!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 december 2010 11:28]


Door Tweakers user Jejking, dinsdag 21 december 2010 11:27

This blog was sponsored by Intel!

:+

Erg leuk project, heel goed :)

Door Tweakers user Spetsnaz, dinsdag 21 december 2010 14:24

Starck schreef op dinsdag 21 december 2010 @ 10:18:
Goed leesvoer, en je schrijft erg leuk!

Ben benieuwd hoeveel je Win7 kan tweaken. Ik denk dat er nog heel wat services uit kunnen, want windows start standaard toch een flinke partij op...
Daarom denk ik ook dat je beter af bent met een linux distro, daar valt veel meer aan te tweaken en het is ook nog eens sneller dat het logge windows 7.

Door Tweakers user mux, dinsdag 21 december 2010 16:26

Mito schreef op dinsdag 21 december 2010 @ 14:24:
[...]

Daarom denk ik ook dat je beter af bent met een linux distro, daar valt veel meer aan te tweaken en het is ook nog eens sneller dat het logge windows 7.
Dat zou waar zijn, ware het niet dat momenteel de driversupport voor linux er veelal voor zorgt dat vanuit de driver bepaalde stroombesparingsmaatregelen zoals SATA power management en zelfs sommige C- en S-states niet of niet goed worden doorgegeven. Een computer verbruikt daardoor bijna in alle gevallen meer met Linux als OS dan Windows. Overigens is hier - als je heel erg handig bent - natuurlijk ook gemakkelijk aan te modden.

Door Tweakers user Elijan9, dinsdag 21 december 2010 16:48

mux schreef op dinsdag 21 december 2010 @ 16:26:
[...]


Dat zou waar zijn, ware het niet dat momenteel de driversupport voor linux er veelal voor zorgt dat vanuit de driver bepaalde stroombesparingsmaatregelen zoals SATA power management en zelfs sommige C- en S-states niet of niet goed worden doorgegeven. Een computer verbruikt daardoor bijna in alle gevallen meer met Linux als OS dan Windows. Overigens is hier - als je heel erg handig bent - natuurlijk ook gemakkelijk aan te modden.
Dat is echt bullshit op alle punten, zeker bij Intel hardware. Ik weet niet waar je dit vandaan haalt, maar hier klopt niets van... Oké blijkbaar doet Ubuntu hier niets mee behalve bij laptops op accu.
Wel ondersteunt Linux weer niet goed de stroombesparingsopties van AMD videokaarten met de open-source drivers - daar zijn de binary drivers van AMD beter in. Ook AMD processors/moederborden worden niet altijd optimaal ondersteunt, maar in deze setup is dat dus niet van toepassing.
Sterker nog, onder Linux heb je PowerTOP waar je uitstekend mee kan profilen wat de grootste boosdoeners zijn voor wat betreft stroomverbruik, hoeveel tijd je in welke C-state blijft (gemiddeld en procentueel), hoeveel tijd je op welke kloksnelheden draait en die handige tips geeft ter verbetering. Voor laptops op accu kan deze zelfs bijhouden hoeveel Watt je realtime gebruikt (maar dat is dus niet voor jou van toepassing).
Eigenlijk hoop ik dat zoiets ook bestaat voor Win7 en Mac OS-X?

[Reactie gewijzigd op woensdag 22 december 2010 09:24]


Door Tweakers user GoVegan, dinsdag 21 december 2010 17:26

erg toffe blog dit, had de vorige gelezen, en zat echt uit te kijken naar deze. en nu al weer naar de volgende. ga zo door...

Door Tweakers user mux, dinsdag 21 december 2010 17:49

Alright, als jij dat bullshit noemt, waarom komen veel stroombesparende (duitse danwel nederlandse) tweakers consequent even hoog of hoger uit met het stroomverbruik in linux, in ieder geval wanneer je zowel w7 als linux stock houdt?

Ik bedoel, ik heb de meetresultaten. Toegegeven, ik ben geen held met linux, maar ik baseer mij hier niet op mijn duim... Dat er in Linux power profilers zitten wil niet zeggen dat dit besturingssysteem ook beter omgaat met zijn energie. Op mijn H55-chipset kun je zien dat Windows 7 SATA host power management heeft en de sata-interface uitzet als er gedurende een tijd geen host writes/reads meer zijn, en gaat het energieverbruik omlaag. In linux gebeurt dit niet. Verder verbruikt Linux in S3 5W, en Windows 7 2.6W, wat komt doordat er meer stroom van de 5V wordt getrokken. De enige apparaten bij mij op 5V zijn mijn DDR3-latje en HDMI/DVI level translators, dus ofwel het RAM gaat niet in suspend, of linux zet de level translators niet uit in standby (en for that matter: doet hij dat wel als er geen scherm aan dvi of hdmi hangt? het 5V-verbruik is namelijk ook hoger onder linux in normaal gebruik).

Dit is stock W7 versus stock ubuntu. Ik heb specifiek deze issues eerder gehad met windows XP en linux op andere computers (want moderne hardware en windows XP gaat al helemaal niet samen inmiddels). Wat ik wellicht wel heel cru heb gezegd is dat linux in de meeste gevallen meer verbruikt; dat is niet zo. Mijn stelling had moeten zijn: linux verbruikt stock vaak meer dan windows. Als je er een beetje mee gaat spelen en geluk hebt met je driversupport is het wellicht een ander verhaal (Intel is heel erg linux-lief, dus daar heb je dan geluk mee, maar je krijgt nog steeds geen DIPM!). Stock heeft windows 7 echter in mijn beleving en die van anderen vaak op zijn minst even goede, en meestal betere/aggressievere stroombesparende functies ingebouwd. Daarom was ik in eerste instantie ook zo stellig hier; ik heb het getest, anderen hebben het getest, dit was de blanket conclusion. Zelfs Anandtech heeft er al het e.e.a. over gezegd, in dit geval over mobiele apparaten. We hebben het hier dan wel over een major version Ubuntu geleden.

Maar! Ik geef toe dat mijn ubuntu-test niet veel langer dan 1,5 uur heeft geduurd. Ik heb wat gespeeld met linx, gekeken of ik bij de smbus kon (antwoord: nee), gekeken of ik nog wat meer kon instellen in de power management (afgezien van zeggen dat hij in power saving mode moest niet), en daarmee was voor mij de kous af. Ik heb dus bijzonder weinig eraan gedaan om mijn eigen stelling te falsifiëren, noch om uit te zoeken waar nou precies dat verschil in verbruik vandaan komt (hoewel ik sterke aanwijzingen, zoals ik al heb gezegd). Als je wilt kan ik dit beter onderzoeken, of kun je zelf langskomen (mijn linuxvaardigheid is zeer beperkt, jij kunt allicht een hoop meer voor elkaar krijgen). Misschien kunnen we met een simpele OS-wissel nog eens een halve watt van het verbruik schaven?

En nee, helaas, er bestaan geen mooie grafiekjesgeneratoren en andere van dat soort geile tools onder windows. Ik vind het ook erg jammer. Alle tools die er zijn zijn óf redelijk vendorspecifiek, óf betaald (waardoor je eigenlijk gewoon niet weet of het werkt), óf simpele smbus-sniffers zonder nuttige high-level functionaliteit.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 december 2010 18:27]


Door Tweakers user Snowmiss, dinsdag 21 december 2010 19:13

Zelfs jouw (en anderen hun) reacties onder de blog zijn interessant om te lezen.

Door Tweakers user Elijan9, dinsdag 21 december 2010 22:33

mux schreef op dinsdag 21 december 2010 @ 17:49:

Ik bedoel, ik heb de meetresultaten. Toegegeven, ik ben geen held met linux, maar ik baseer mij hier niet op mijn duim... Dat er in Linux power profilers zitten wil niet zeggen dat dit besturingssysteem ook beter omgaat met zijn energie. Op mijn H55-chipset kun je zien dat Windows 7 SATA host power management heeft en de sata-interface uitzet als er gedurende een tijd geen host writes/reads meer zijn, en gaat het energieverbruik omlaag. In linux gebeurt dit niet. Verder verbruikt Linux in S3 5W, en Windows 7 2.6W, wat komt doordat er meer stroom van de 5V wordt getrokken. De enige apparaten bij mij op 5V zijn mijn DDR3-latje en HDMI/DVI level translators, dus ofwel het RAM gaat niet in suspend, of linux zet de level translators niet uit in standby (en for that matter: doet hij dat wel als er geen scherm aan dvi of hdmi hangt? het 5V-verbruik is namelijk ook hoger onder linux in normaal gebruik).
Oké, ik ben geschokt. Nou had ik al geen hoge dunk van Ubuntu voor wat betreft zuinigheid/efficiëntie, juist die dingen die jij noemt zijn aanwezig in de standaard Linux kernel. Echter, het lijkt dat bij Ubuntu die standaard pas ingesteld worden op het moment dat je op een laptop op de accu zit te werken (in elk geval "SATA host power management" en "Idle memory power saving"). Verder staat bij Ubuntu AppArmor standaard aan, dat kost ook extra rekenkracht. Maar Ubuntu is niet echt ideaal om headless te gebruiken.

Maar wat jij meet bij S3 is wel héél slecht, eigenlijk zou ik wel heel graag willen weten of dit alleen Ubuntu is die dit veroorzaakt (in die zin: de energiebesparingsopties die al dan niet ingesteld worden en de slecht gekozen kernel builds). Een andere verdachte is ACPI, die regelt ook het een en ander voor S3, ik heb al wel meer gezien dat ACPI hele andere dingen doet aan de hand van de OS string die doorgegeven wordt aan ACPI.

Maar waren jouw live (idle/load) metingen dan (onder Linux)?

Hoe dan ook staan jouw metingen haaks om mijn ervaringen, ja je moet Linux hier en daar misschien wat tweaken, maar dat moet bij Windows XP zeker en misschien wat minder bij Windows 7, daar is geen verschil. Maar zowel Windows XP en 7 gaven enigszins slechtere resultaten als Linux bij mij (maar daar heb ik Windows weer minder uitgebreid getest, met name Windows 7) op dezelfde taken. Maar ik ben nooit in de richting van 10W gekomen, namelijk rond de 25W en dit was dus puur op basis van idle hardware, C-states en schakelen van cpu snelheid e.d. en services uitzetten. HW moet ik weer nakijken... (T7200 meen ik als CPU, geen speciaal geheugen in elk geval).

Maar als het andersom was geweest dan ligt mijn voorkeur ook wel bij Linux, daar vind ik de mogelijkheden en configuratie van webserver, fileserver, mailserver enzovoort veel gemakkelijker. ;)

S3 heb ik nooit bekeken, dit is niet zo relevant als een servertje 24u aan moet staan, ik denk dat het verschil tussen mijn ervaringen en die van jou hem misschien ook zit in dat ik het hier over (headless) server toepassingen heb en jij misschien juist als desktop?

Iets heel anders, je noemt dat je de CPU en IGP niet gaat underclocken, houdt dat ook in dat undervolting ook uitgesloten is? Want dat zou m.i. wel wat overdreven/jammer zijn...

Op je uitnodiging zou ik wel in willen gaan, maar volgens mij (aan de hand van jouw treinreis) woon je wat ver weg, maar lijkt me wel echt leuk... :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 december 2010 22:49]


Door Tweakers user mux, dinsdag 21 december 2010 23:10

Elijan9 schreef op dinsdag 21 december 2010 @ 22:33:
[...]

Oké, ik ben geschokt. Nou had ik al geen hoge dunk van Ubuntu voor wat betreft zuinigheid/efficiëntie, juist die dingen die jij noemt zijn aanwezig in de standaard Linux kernel. Echter, het lijkt dat bij Ubuntu die standaard pas ingesteld worden op het moment dat je op een laptop op de accu zit te werken (in elk geval "SATA host power management" en "Idle memory power saving"). Verder staat bij Ubuntu AppArmor standaard aan, dat kost ook extra rekenkracht. Maar Ubuntu is niet echt ideaal om headless te gebruiken.
Ah, kijk, daar hebben we wat aan. Dat verklaart basically alle verschil. Apparmor zal waarschijnlijk niet zoveel meer rekenkracht knauwen als de verschillende overbodige services die ik in windows nog aan heb laten staan. Het enige dat ik heb uitgezet is Windows Search/Indexing Service en Superfetch, zodat de computer sneller echt in idle gaat (anders moest ik een paar minuten wachten tot ik m'n meting kon doen). De rest staat dus nog aan, inclusief UAC en alle securityshit in windows, die ruwweg eenzelfde soort load zou moeten genereren als AppArmor. Denk ik.
Maar wat jij meet bij S3 is wel héél slecht, eigenlijk zou ik wel heel graag willen weten of dit alleen Ubuntu is die dit veroorzaakt (in die zin: de energiebesparingsopties die al dan niet ingesteld worden en de slecht gekozen kernel builds). Een andere verdachte is ACPI, die regelt ook het een en ander voor S3, ik heb al wel meer gezien dat ACPI hele andere dingen doet aan de hand van de OS string die doorgegeven wordt aan ACPI.
Dat kan vast aan ACPI liggen, ik heb ook net als met zowat elk ander moederbord problemen onder windows met allerlei ACPI-related spul.
Maar waren jouw live (idle/load) metingen dan (onder Linux)?
Deze zijn inmiddels redelijk invalid omdat ik ondertussen onder windows flink heb zitten solderen aan het bord en er nog een paar watts vanaf heb gekregen. Toen ik ubuntu erop had zat hij op 19W idle/70W load, vs. windows 16.7W idle/70W load. Het load-getal is niet supernauwkeurig omdat de voeding toen redelijk snel warm werd en na een paar minuten wat minder efficiënt werd, net als de CPU, maar ze zijn min of meer identiek.

Inmiddels zit ik - dit zijn dus recentere metingen - onder Windows op 10.9W idle@desktop (9.8W monitor uit - whoops, ik heb m'n tactiek verraden). Toen ik er een linux live usb-stick in propte deed hij 14.iets watt idle. Ongeveer 1W daarvan komt door de USB-controller en stick, de rest is linux. Load heb ik niet gemeten vanaf de live-stick, maar ik verwacht wederom dat daar geen verschil zit.
Hoe dan ook staan jouw metingen haaks om mijn ervaringen, ja je moet Linux hier en daar misschien wat tweaken, maar dat moet bij Windows XP zeker en misschien wat minder bij Windows 7, daar is geen verschil. Maar zowel Windows XP en 7 gaven enigszins slechtere resultaten als Linux bij mij (maar daar heb ik Windows weer minder uitgebreid getest, met name Windows 7) op dezelfde taken. Maar als het andersom was geweest dan ligt mijn voorkeur ook wel bij Linux, daar vind ik de mogelijkheden en configuratie van webserver, fileserver, mailserver enzovoort veel gemakkelijker. ;)
Goed, het moge duidelijk zijn dat ik meer ervaring heb met zuinigheid (en computeren in het algemeen) in Windows en daar de ins en outs van ken, waar jij meer ervaring hebt in Linux. Dat zorgt voor een bias op meerdere fronten. Er zijn bovendien een paar punten die ik heb geobserveerd en onderzocht die verklaren waaróm ik een ander verbruik kreeg onder linux dan onder windows op zowel mijn G45 als H55-bak. Ik heb eerlijk gezegd vervolgens ook niet heel veel moeite gedaan om deze discrepanties te verhelpen. Als jij aan de slag was gegaan was je wellicht gedefault naar een linux-distro naar keuze, had een keer windows 7 geinstalleerd en gezien dat het veel meer verbruikte zonder echt veel moeite te doen dat op te lossen :P

Research bias!
S3 heb ik nooit bekeken, dit is niet zo relevant als een servertje 24u aan moet staan, ik denk dat het verschil tussen mijn ervaringen en die van jou hem misschien ook zit in dat ik het hier over (headless) server toepassingen heb en jij misschien juist als desktop?
Exact. Deze computer is als desktop bedoeld, en moet zodanig zuinig zijn dat het geen moer meer uitmaakt of hij aan of uit staat, en hij dus bruikbaar is als instant-on apparaat. Vandaar dat ik dus ook toelaat dat het scherm uitgaat voor de idle-meting, want dat is een realistisch gebruiksscenario. En bovendien: voor de zuinige-server-nerds is dit interessante informatie, want dit lijkt ook heel erg op een headless server met je diskarray idle.
Iets heel anders, je noemt dat je de CPU en IGP niet gaat underclocken, houdt dat ook in dat undervolting ook uitgesloten is? Want dat zou m.i. wel wat overdreven/jammer zijn...
MIjn intentie is om hoge performance te houden. Undervolten beïnvloedt performance niet, en is dus rijkelijk toegestaan. Underclocken is niet mijn bedoeling, want als ik kosten wat kost een lager verbruik zou willen ongeacht prestaties, nam ik wel andere (niet-desktop)-hardware!

BTW, daarover: ik heb nu nóg een DM gekregen en meerdere reacties in de blogs die erop wijzen dat het nog steeds niet duidelijk is wat het doel van deze build is, en waarom ik dus niet wil underclocken. Hoe ga ik dit duidelijker maken.... what to do, what to do?

edit: harderwijk-den haag... da's wel te doen toch?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 december 2010 23:11]


Door Tweakers user S0epkip, zondag 2 januari 2011 02:03

Leuke blog en deze built sluit precies aan bij mijn doel!

Ook fijn om te lezen dat je ook bij de MSI H55M-E33 bent uitgekomen, op basis van de reviews etc. die ik heb gelezen kwam ik daar ook uit qua energiezuinigheid.

:)

[Reactie gewijzigd op zondag 2 januari 2011 02:03]


Door Tweakers user JoostyBoy, woensdag 19 januari 2011 01:48

Mux, wat een monsterblog. Een tweakers.net-user die zichzelf tweaker mag noemen :D

Ik heb een vraagje over de 3500: heb je nog iets gedaan met het idee om de Voltcraft via de seriële poort aan te sluiten aan je pc?
Het wordt maar eens tijd voor een nieuwe psu hier, stand-by of uit (s5) gebruikt ie 9 Watt en met EuP tussen de 6 en 9 Watt. Heb je nog psu adviezen tegen een redelijke prijs? (>300Watt).

Door Tweakers user mux, woensdag 19 januari 2011 02:08

Ik heb wat foto's in de EL-kroeg gegooid, het is vindbaar op google en wie er zin in heeft kan zo aan de slag met het modden van de energy logger. Ik heb het momenteel redelijk onderaan mn prioriteitenlijst staan eerlijk gezegd.

En voor wat betreft voedingen: als je enigszins serieus bent over zuinigheid en/of compactheid kom je eigenlijk niet onder de picopsu uit. De enige reden om voor een ATX-voeding te gaan is voor de kosten, en dan heeft het IMO geen zin om een boutique-voeding te nemen ofzo; een be quiet L7 (~35 euro) of Seasonic S12II is een logische optie. De volgende interessante voedingen in dit segment zitten zo dicht tegen de prijs van een pico+adapter aan dat ik meteen voor die optie zou gaan.

Door Tweakers user Buggle, woensdag 26 januari 2011 11:02

mux schreef op dinsdag 21 december 2010 @ 23:10:
[...]
Het enige dat ik heb uitgezet is Windows Search/Indexing Service en Superfetch, zodat de computer sneller echt in idle gaat (anders moest ik een paar minuten wachten tot ik m'n meting kon doen).
[...]
Ongetwijfeld vertel ik je niets nieuws, maar beter wel zeggen en jou een "joh!" ontlokken dan mogelijkheden onbenut laten :) . Ik zou je namelijk willen aanraden Superfetch aan te houden, dit is namelijk ook de gewone prefetch en juist dat geeft je in het dagelijks gebruik stroombesparing op, zeker met 4GB aan geheugen en een SSD - RAM is uiteraard nog altijd zuiniger dan al het andere. Wel kun je Superfetch middels een eenvoudige registersetting instellen om bijvoorbeeld alleen applicaties te prefetchen en niet de bootfiles of systeembestanden of wat het ook allemaal wil doen. Ik kan je daar zo geen link van geven, maar het zwermt wel op t net.

Voor het tweaken van je services kan ik je vooral hier en misschien ook wel hier van een mooi overzicht voorzien.
Uiteraard zijn ook sysinternals' Autoruns en Process Explorer onontbeerlijk natuurlijk.

Hoop dat je er wat aan hebt.

Je schrijft overigens zeer vloeiend (en zonder taalfouten - bijna als zeer zeldzaam te betitelen hier op Tweakers :o); daarvoor mijn complimenten! Ik lees de blogs met veel interesse en plezier. Wist ook niet dat Gigabyte zo slecht afsnijdt op powersaving, ik heb altijd bij GB gezworen vanwege hun support (ze hebben eind 2009 een BIOS update uitgebracht voor mijn AM2 bordje van tig jaar geleden zodat hij ook AM3 procs kan slikken - dat is behoorlijk zeldzaam; dergelijke support op EOL producten!). Voor mijn volgende build toch maar eens nader betrachten...

PS. Bedenk me trouwens iets wat ik zelf nog van plan ben om te doen: Als je echt extreem wilt gaan doen kun je trouwens bat files aanmaken om services aan en uit te zetten naar gelang je je computer gebruikt. Als ik een video ga encoderen bijvoorbeeld ben ik toch wel een tijdje bezig, dan zet ik alles wat met netwerkverbindingen en audio te maken heeft uit, zelfs mijn explorer.exe gaat uit - die verbruikt namelijk ook regelmatig weer een beetje CPU tijd. Met Alt-Tab kun je dan gewoon switchen tussen vensters. Explorer kun je makkelijk weer aanzetten met Taskmanager (Ctrl-Shift-Esc).

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 januari 2011 11:51]


Door Tweakers user mux, woensdag 26 januari 2011 11:17

Bedankt voor je tips, die ga ik zeker uitvoeren. Blackviper ken ik al erg goed, die andere link niet. Sysinternals spul kende ik wel, maar gebruik ik slechts sporadisch; met mijn uiteindelijke softwaretweaks zal dat zeker van pas komen.

De reden dat ik superfetch uitzet is vooral omdat ik werkelijk honderden keren de computer moet uitzetten, iets veranderen (bios/hardware), en weer moet aanzetten. Ik probeer de boottijd - tot de computer helemaal in idle gaat - zo kort mogelijk te houden. Superfetch is soms nog minutenlang bezig met allerlei taken waardoor ik geen stabiel minimumverbruik kan uitlezen. Wanneer deze computer helemaal af is ga ik aan de softwarekant nog een hoop doen (o.a. ook met linux spelen - hier loopt een topic over op GoT).

Over Gigabyte: ik heb dat merk zeker hoog in het vaandel staan, en als bouwkwaliteit en service belangrijk zijn is dit zeker één van de topmerken, zoniet hét topmerk IMO. In computers die ik voor klanten bouw zitten de helft van de tijd gigabyte-moederborden. En Gigabyte maakt soms ook wel zuinige bordjes, zoals de GA-73PVM-S2H. Je moet ook in je achterhoofd houden dat ik bezig ben met verschillen die in de ogen van 99.99% van de tweakers insigificant zijn; volgens mij ligt niemand wakker van het verschil tussen een computer die 17W verbruikt, of een die 27W verbruikt. Maar om écht onder de 10W te kunnen duiken zijn MSI en Intel (op intel-platforms) de beste keuzes, zondermeer.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.