De grenzen van mITX opzoeken - deel 5

Door mux op zondag 31 oktober 2010 22:57 - Reacties (23)
Categorie: Passief gekoeld mITX Core 2-systeem, Views: 12.205

In deze serie over mijn Mini-ITX-systeem en efficientie van voedingen:
Deel 1 - Deel 2 - Deel 3 - Deel 4 - Deel 5 (je bent hier)

De laatste loodjes

Het heeft lang geduurd, maar hier is m'n laatste post in de serie over mijn passieve mini-ITX dualcore PC met SSD. Dennis2, in het kort dus. Wat is er sinds de laatste keer gebeurd? Pffff, een hoop en weinig tegelijk. Zoals altijd: de laatste loodjes wegen het zwaarst.

Ik had het eerder al aangekondigd: dit keer een post die wat makkelijker te verteren is voor de meesten. Ik zal mijn bevindingen grootendeels in plaatjes uitleggen.
Foto-toer!
Ik heb nieuwe speakers gekocht, via marktplaats natuurlijk, 15 euro. Het is een Logitech X-230 (geloof ik), en bedoeld als upgrade voor het no-name chinamerk prutding dat eerst onder mijn bed lag.

De gemiddelde audiofiel die dacht dat ik om audiokwaliteit gaf (misschien vanwege mijn metal-blogs) zal nu waarschijnlijk gaan schreeuwen tegen het scherm. Ja, het zijn kloteboxen vanuit het oogpunt van geluidskwaliteit. Ja, zelfs op de laagste bass-setting tril je het bed uit. Maar het is puur bedoeld als setje om jijbuis-filmpjes en hoorspelen op te luisteren, niks meer. Waarom had ik dan niet het setje gehouden wat eronder lag? Die gaf een nare brom, en was lichtelijk brandgevaarlijk. Anyway, ik schrijf weer veel te veel tekst. Meer plaatjes!De geluidskwaliteit van het onboard-geluid op het intel-bordje is bedroevend, en een of andere power saving-feature zorgt ervoor dat je continu gekraak en tikken hoort tijdens het computeren. Daarom heb ik dit van een hele aardige tweaker overgenomen voor de lieve som van 4 euro. Wederom, audiofielen zullen van hun stoel vallen. Wat moet je hier mee? De tekst is zelfs verkeerd gespeld! Het is china-crap! Nou... stiekum niet.

Er zit namelijk een CM108 chippie in en dat is naar maatstaven van vervorming en vooral uitgangsimpedantie een uitstekende keuze. Bovendien is hij superduperzuinig (50mW) in tegenstelling tot de IDT audiochip op het moederbord (500mW).

Alleen is het niet mijn stijl om dit ding achter uit een USB-poort te laten steken. Dat is lelijk en totaal onnodig. Dus, in echte ssj3gohan-stijl gaat het plastic eraf.Much better! Zo zie ik mijn elektronica graag. Geen nutteloze ruimte innemende plasticjes. Silkscreen descriptors wil ik zien! knopjes! Tantaaltjes! Chips!En de achterkant. Niet heel boeiend. De chip zit onder een klodder plastic. Lekker goedkoop, maar wat verwacht je. Nu nog even wat draadjes erop solderen, de usb-poort vervangen door een pinheader en....Die zit! Past precies. De kabel gaat dan vervolgens naar...Een grote klodder hotglue met daarin een gemolesteerde audio-aansluiting uit een willekeurig rondzwervend stuk elektronica. Ja, ik heb een grote kast vol met weggegooide elektronica waar ik af en toe een stukje printplaat vanaf dremel. Because I can. Ohja, de achterkant:Links zie je de S/PDIF en 7.1-surroundaansluitingen van de onboard audio. Die zijn nu disabled en vervangen door dat ene audiojackje rechts, boven het schroefje. En wat is dat daaronder? Dat is een 230V-aansluiting. Maar wacht, betekent dat dat de adapter in de behuizing zit? In een mini-ITX-behuizing waar niet eens genoeg ruimte is voor het moederbord, laat staan allerlei nutteloze extra onderdelen?

Natuurlijk zit de adapter ingebouwd:Rechtsboven zit de stroomaansluiting, een kabeltje gaat naar links en linksonder zie je de adapter zitten. Nouja, geen adapter die als zodanig te herkennen is want wat verwacht je nou, dat ik het plastic eromheen laat zitten ofzo?.

Zo ziet de binnenkant van een adapter eruit. OK, de hotglue heb ik toegevoegd, maar verder is het wel redelijk representatief. Het plastic heb ik natuurlijk niet zonder reden van de adapter afgehaald - op deze manier kan dat beetje airflow dát er is bij de componenten in de voeding komen die het nodig hebben, en belangrijker: op deze manier past het tenminste in het kastje. Het klepje past precies:Voor degenen die het zich afvragen: ja, het voldoet. Het heetste component wordt niet warmer dan 80 graden in de voeding, in dit geval de uitgangsdiodes. Dat lijkt heet, maar electronici onder ons weten dat tussen de 80 en 135 graden eigenlijk de sweet spot is van diodes, en zo'n 80 graden is ook precies goed voor magnetica. De adapter gaat daadwerkelijk efficiënter werken als hij even is opgewarmd. Precies goed!

Nog iets dat is veranderd sinds de laatste keer is de cpu-koeler. Je hebt hem eigenlijk al lang en breed gezien:Hoort het moederbord zo krom te staan? Ach, het kan vast geen kwaad. Hoop ik...

De koeler is een Asus V70 en is basically de grootste koeler die in deze behuizing past en zijn vinnen in de juiste oriëntatie heeft (op deze manier kan de airflow mooi door de behuizing gaan, en ja, er is convectieve airflow, zelfs zonder ventilatoren). Overgenomen van een medetweaker voor een tientje oid. Veel beter dan dat ronde blok koper dat er eerst in zat. Eens denken, wat is nog meer nieuw? Ahja, het geheel zit nu mooi op de monitor bevestigd:

Op deze laatste foto zie je mooi wat allemaal hoe loopt. Rechtsboven zie je de blauwe audiostekker die naar de speakers gaat en daaronder zit - nauwelijks zichtbaar - een witte voedingskabel. De netwerkkabel zit eronder en daaronder zie je maar één USB-aansluiting zitten maar in werkelijkheid zijn het er totaal drie (dit leg ik later nog uit). De draadloze ontvanger voor m'n toetsenbord en muis eronder en dan de DVI-kabel. Ook zie je nog een oranje draadje, waar zou die voor dienen?

Die DVI-kabel is een ontzettend korte, je kunt hem net iets links van de rechtsonder-punt van de mITX-behuizing in het scherm zien gaan. DVI-kabels worden niet zo kort verkocht, die moet je zelf zo maken. Geloof me, dat is een rotklus van epische proporties...Tientallen stukjes krimpkous, kabels ín kabels, drama. Doe dit niet zelf. Het was trouwens wel in één keer goed gegaan, wat bijzonder blij is.

Nu we het toch over de monitor hebben, die heeft ook wat ahum... modificaties ondervonden. Allereerst, plastic eraf:Dit is niet hoe de monitor er origineel uitzag. For one, er komen gewoonlijk niet drie USB-kabels uit, en al helemaal geen witte power-stekker. En daar is weer dat oranje kabeltje...

Dit verklaart in ieder geval al twee van de drie usb-stekkers. Ik heb er usb-stekkertjes in gemaakt, zodat ik gemakkelijk vanuit mijn bed een usb-stick of zoiets kan insteken. Ik merk dat ik daar regelmatig behoefte aan heb, en het is onhandig om achterom te reiken en tussen de dradenbende iets in een usb-poort te frotten. Er is meer, though:

Een kaartlezer! Beter nog, eentje waar SDHC en CF in kan (en nog wat anderen), zodat ik er kaartjes in kan proppen uit al mijn pda's en telefoons. Verder - maar dit is niet zo goed op de foto's te zien - heb ik aan de 230V-ingang van de monitor de 230V-kabel voor Dennis2 vastgemaakt, zodat er maar één kabel van de pc+monitor naar het stopcontact verderop hoeft te lopen. Een detail, maar wel handig.

En wanneer de monitor weer in elkaar zit en hangt ziet dit alles er ongeveer zo uit:

Net een iMac ;) Maar, dan nu het nut van het oranje kabeltje...Het is de aan-knop van mijn computer. Ik heb de input/auto-knop van de monitor intern losgekoppeld en via het oranje kabeltje aan de aan-knop van de computer geknoopt. Grof, maar doeltreffend.
Een UPS- en overload-batterij
Het laatste onderdeel waar ik het in dit blog nog over wil hebben is de batterij. Een batterij zeg je? In een desktop? Ja, een batterij in een desktop. Waarom? Omdat het kan, natuurlijk. Deze hele computer is een 'omdat het kan'-apparaat :+

Ik heb vanwege mijn fascinatie met vermogenselektronica, zoals dat betaamt, een stuk of honderd lithium-ion cellen rondzwerven. Sinds een tijdje heb ik ze allemaal netjes gesorteerd en opgeladen zodat ik ze in willekeurige projectjes kan gebruiken. Dat ziet er ongeveer zo uit:Nu is er op tweakers onder een paar serverenthousiastelingen een discussie gaande om een loodaccu in een server te stoppen op de manier die google ook al doet - deze accu werkt dan als UPS wanneer de stroom uitvalt, maar vangt ook bijvoorbeeld stroompieken op. Dat is meesterlijk interessant om te hebben.

Deze mini-ITX computer heeft een hele bescheiden stroomvraag, dus is hier de ideale situatie om zo'n ups-batterij eens te testen. Dit heb ik gedaan:Ik heb drie li-ion cellen genomen, die in serie gesoldeerd en er een balancer (dat rode blokje met de B) aan gehangen. Een balancer is een apparaat dat ervoor zorgt dat de cellen alledrie precies even vol blijven zitten, en is absoluut essentieel. Gelukkig vind je deze dingen bij bosjes in weggegooide laptopaccu's en... laat dat nou eens mijn grootste bron van li-ion cellen zijn. Ik had er nog eentje rondslingeren en die heb ik eraan gesoldeerd.

Vervolgens zitten we met het volgende probleem: een li-ion cel heeft geen constante spanning, maar zijn spanning zakt in naarmate je hem leegmaakt. Helemaal vol geeft een cel 4.25V, leeg nog maar 3.6V. Drie cellen in serie betekent dat hij vol 12.75V zou geven, en leeg 10.8V, wat ver buiten de ATX-specificatie is (dat is namelijk 12V +/-5%, oftewel 11.4-12.6V). Echter, dit is geen probleem; op 12.6V zitten ze ook nagenoeg vol en blijven ze nog netjes binnen de specificatie.

Ik heb dus de adapter gemodificeerd om precies 12.6V te geven. Daar zitten dan zowel de batterij als de picopsu op aangesloten, en de picoPSU zorgt vervolgens dat de computer de gewenste spanningen krijgt. Elektrisch gezien zitten hier nog wat kleine haken en ogen aan maar daar wil ik zo laat op de zondagavond niet op ingaan.

En dan nu de vraag: werkt het? Yep! Zowel in idle als tijdens een zware benchmark kun je de stroom lostrekken en blijft de computer nog prima werken. Niet heel lang - drie li-ion cellen zijn ongeveer 25Wh, wat betekent dat deze computer op zijn best net iets meer dan een uur op de batterij zou kunnen lopen. Onder volle belasting houdt hij het maar een halfuurtje vol. Prima voor een UPS, maar ik denk dat ik m'n laptop voorlopig nog houd voor mobiele taken ;)

Er zit hier nog één nadeeltje aan en dit is het enige dat me nog echt ergert: wanneer de computer helemaal uitstaat, krijgt hij nog steeds spanning van de batterij. De computer denkt vervolgens dat de computer gewoon ingeplugd is en trekt een minimale hoeveelheid stroom (ongeveer 130mA@12V) voor o.a. het standby-lampje en wat monitoring-elektronica. Zelfs met WOL en andere standby-functies uitgeschakeld verbruikt niet alleen de computer zelf, maar ook de PicoPSU totaal iets van 80mA. Dat zorgt ervoor dat de batterij langzaam leegloopt en diepontlaadt, wat erg slecht is voor de batterij en er bovendien voor zorgt dat de computer een hoop moeite moet doen om de accu bij te laden als je de netspanning vervolgens weer aanzet.

De enige oplossing hiervoor is een picopsu die ook het standby-vermogen vermoordt, en die bestaat: de Mini-Box M3-ATX. De volgende computer die ik bouw zal waarschijnlijk zoiets hebben. Desondanks, het eindresultaat:Rechtsonder ín de computer zie je twee cellen weggepropt zitten (half achter het metaal), links zie je de resterende cel zitten. Op het pakketje van twee cellen - rechts dus - zit de balancer geplakt.
Conclusie
Tsja,. wat voor conclusie kun je hieruit trekken? Het is mogelijk om het volgende te bouwen:
- Moderne dualcore PC met SSD
- alle moderne randapparatuur
- passief gekoeld zonder onder enige omstandigheid te oververhitten
- ingebouwde UPS
- ingebouwde voeding
- allemaal in de kleinste mini-ITX behuizing

Op een budget van ongeveer 250 euro, met een idle-verbruik van ongeveer 20W en max. verbruik van 45W (beiden uit het stopcontact). Alle doelen die ik mij aan het begin had gesteld zijn volbracht, en dit is ook echt alles wat je gegeven het budget en de form-factor kunt maken. Dit is de grens van mini-ITX!
Volgende project
Met al dat undervolten, solderen en andere blijheden heb ik de smaak te pakken gekregen. Ik heb nog één PC in het huis die traag en onzuinig is, en die ga ik ook vervangen. Dit keer verruil ik de form-factor voor verbruik. Wat ik daarmee bedoel is: ik wil de allerzuinigste full-featured computer bouwen, ongeacht hoe groot hij is. En een flink deel van de hardware heb ik inmiddels al......In deze serie over mijn Mini-ITX-systeem en efficientie van voedingen:
Deel 1 - Deel 2 - Deel 3 - Deel 4 - Deel 5 (je bent hier)

Volgende: Teaser: Core i3 desktopsysteem @ 10W idle... 12-'10 Teaser: Core i3 desktopsysteem @ 10W idle...
Volgende: De grenzen van mITX opzoeken - deel 4 09-'10 De grenzen van mITX opzoeken - deel 4

Reacties


Door Tweakers user Nikeo, zondag 31 oktober 2010 23:07

Kijk, dat is tweaken! Met klodders hotglue!

Door Tweakers user Marce, zondag 31 oktober 2010 23:28

Kijk dit is nu weer eens een interessante blogpost !!

Ik zie nu al uit naar je volgende projectje :)

EDIT: is wel een beetje een ondermaatse reactie in vergelijking met de blog, maarja ik heb dan ook geen blog 8)7

[Reactie gewijzigd op zondag 31 oktober 2010 23:30]


Door Tim, maandag 1 november 2010 00:00

En dan komt de dag waarop je je realiseert dat je iets hebt gebouwd dat verdacht veel op een laptop lijkt...

Had je niet net zo goed met een laptop als basis kunnen beginnen, om die vervolgens een nieuwe behuizing te geven met een paar kleine mods?

Door Tweakers user Spesh, maandag 1 november 2010 00:10

De wc-rol is deze keer maar even opzij gelegd zie ik. :P

Door Tweakers user bn326160, maandag 1 november 2010 00:38

Tim schreef op maandag 01 november 2010 @ 00:00:
En dan komt de dag waarop je je realiseert dat je iets hebt gebouwd dat verdacht veel op een laptop lijkt...

Had je niet net zo goed met een laptop als basis kunnen beginnen, om die vervolgens een nieuwe behuizing te geven met een paar kleine mods?
Wat is daar nu leuk aan? :p

Door Tweakers user Propane, maandag 1 november 2010 01:37

Het ziet er allemaal bijzonder low-tech uit van de buitenkant, maar dit is toch wel erg mooi getweak :P. Ik moest echt even grinniken toen ik het aan/uit teken op de monitor zag.

Door Tweakers user Dhr_Soulslayer, maandag 1 november 2010 06:50

Erg mooie mod!
Zeker wel handig voor het kijken van Films en alles.

Keep up the good work.

Door Tweakers user i-chat, maandag 1 november 2010 08:09

jammer van die batterij mod - eigenlijk kun je dat (no pun intended)best wel als een #fail beschouwen. verder echt ongelofelijk indrukwekkend.

dit alles gelezen hebbend, ga ik nu zeker overwegen of ik niet enkele van deze trucjes zou willen overnemen als ik een htpc ga bouwen.

enkele dingen die ik bijzonder waardevol vond om te lezen:
> de volt mod op de cpu.
> het gebruik van een pico psu
> de ssd

wat zou ik dan niet doen.
> passief koelen een 120mm fan op +/- 1000rpm hoor je ook bijna niet
> ups inbouwen (eigenlijk alleen leuk als je een gracefull shutdown wilt) want geen stroom voor de pc, is ook geen stroom voor boxen, monitor, lan en andere in en output zut, kortom heb je dan een doof-stomme pc.

maar in ieder geval bedankt voor alle inzichten, kudo's en karma toegewenst.

Door Tweakers user mux, maandag 1 november 2010 08:12

De batterij-mod is geslaagd voor waar ik hem voor heb bedoeld, maar je mist inderdaad feedback. Het is wel iets dat ik in de meeste van mijn computers zal willen bouwen, maar dan met een andere picopsu of een eigen circuitje dat ervoor zorgt dat de batterij niet leeggetrokken wordt.

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 1 november 2010 08:29

Het gebogen moederbord is eigenlijk niet zo gezond. Kan zijn dat door de stress vroeg of laat een soldering het begeeft.

Door Tweakers user Attitude, maandag 1 november 2010 09:03

Blokker_1999 schreef op maandag 01 november 2010 @ 08:29:
Het gebogen moederbord is eigenlijk niet zo gezond. Kan zijn dat door de stress vroeg of laat een soldering het begeeft.
Dat lossen we dan toch op met een klodder hotglue? :P

Door Tweakers user Snowmiss, maandag 1 november 2010 10:48

Leuk dat je tijd hebt gevonden om het einde van dit verhaal aan ons te laten zien.

Succes met de volgende!

Door Tweakers user mux, maandag 1 november 2010 12:30

Blokker_1999 schreef op maandag 01 november 2010 @ 08:29:
Het gebogen moederbord is eigenlijk niet zo gezond. Kan zijn dat door de stress vroeg of laat een soldering het begeeft.
Alle moederborden trekken krom als je er een koeler op zet. Ik schrijf het wat losjes alsof ik niet weet of het goed is, maar het kan geen kwaad. Mini-ITX moederborden zijn wat dunner dan andere dus ze buigen wat zichtbaarder, maar het houdt het allemaal prima vol.

Er zijn zelfs mooie specificaties van Intel over hoeveel kracht je mag zetten op de mount, en waar je de componenten mag zetten zodat ze binnen de strain-toleranties blijven. Nou heb ik dit hier niet nagemeten, maar voor zover ik weet mag een koeler niet worden verkocht zonder daaraan te voldoen.

En nog even een oudere reactie:
Spesh schreef op maandag 01 november 2010 @ 00:10:
De wc-rol is deze keer maar even opzij gelegd zie ik. :P
Ik had een paar foto's gemaakt met extra wc-rollen op de achtergrond, maar deze pasten niet zo mooi in het fotoverslag dus heb ik ze eruit gelaten. Die waren bovendien van weer een eerdere subversie van de computer, wat alleen maar verwarrend werkt.


Door Tweakers user ThinkPad, donderdag 4 november 2010 20:37

ssj3gohan, ik hou van jouw mods O+

Door Tweakers user mux, vrijdag 5 november 2010 21:59

Als je wilt kun je het bed delen met Dennis2... Ik bedoel, dat doe ik ook dagelijks.

Hij is niet jaloers! Het is een computer, de ideale partner! na m'n vriendin natuurlijk, die is het allerliefste en beste en etc. etc.

Door Tweakers user bas-r, zaterdag 13 november 2010 10:07

Erg vette mods!!

Door Tweakers user Pruimenvlaai, woensdag 1 december 2010 19:05

Prachtig :) Dat voedingen efficiënter worden naarmate ze warmer worden wist ik nog niet, opvallend dat fanregelingen in ATX-voedingen desondanks zo snel de fan laten versnellen :/
Ben je nog van plan om iets te doen aan het standbyverbruik? Je kan natuurlijk gewoon een fysieke schakelaar monteren tussen de PicoPSU en je set Li-Ion accu's :)

Door Tweakers user robvanwijk, donderdag 3 februari 2011 03:29

Het is niet iets wat ik je na zou doen (zelfbouwen ja, maar ik prefereer de onderdelen kant-en-klaar :p ), maar wel heel leuk en leerzaam om te lezen wat allemaal kan als je het echt wilt.
Eén klein detailtje nog (eigenlijk de reden dat ik überhaupt deze dertien-in-een-dozijn reactie type), in deel 1 t/m 4 ontbreekt (zowel bovenaan als onderaan) de link naar dit deel 5. Kun je dat misschien nog even fixen?

Door Tweakers user mux, donderdag 3 februari 2011 09:03

Ah, wat stom. Ik heb het meteen verbeterd.

Door Tweakers user KooolaNL, donderdag 10 februari 2011 21:40

waarom is je tweakers username verandert ?

Door Tweakers user mux, donderdag 10 februari 2011 22:01

Tijden veranderen, regimes worden omgegooid en mijn naam verandert :P

Voornamelijk: ik wil video/audio doen, en dan klinkt 'ssj3gohan' een stuk brakker dan 'mux' of 'multiplexer'.

Door Tweakers user mcpman, dinsdag 6 november 2012 05:04

Goeie blog,lekker overzichtelijk en met gevoel voor humor wat wil je nog meer :)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.