Overtuiging

Door mux op zondag 1 november 2009 10:24 - Reacties (9)
Categorie: Filosofisch gezwam, Views: 6.219

Dit gaat wederom over Metal en andere muziek voor mensen die het leuk vinden om na te denken bij muziek, audiofielen, etc. Ter voorbereiding raad ik sterk aan deze blogpost te lezen over Euronymous, de gitarist van Mayhem, een invloedrijke metalband.

http://surrealdocuments.b...video-pt-2-apathy-of.html

Hier iets meer informatie over Mayhem in het algemeen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mayhem_%28band%29

Muziek kan niet los worden gezien van de muzikant. Muziek die dat wel kan mist iets, en zal nooit hetzelfde zijn als het origineel. De muziek klinkt er misschien niet anders om, maar muziek is ook niet puur geluid. Als muziek enkel het geluid zou zijn zou dat betekenen dat als je willekeurige muziek preciezer zou afspelen (FLAC, ultradure geluidsinstallaties, dat soort totale onzin) dat de muziek ook mooier zou worden. Dat is bij lange na niet zo, interessant genoeg verandert de muziek zo goed als niet tussen het afspelen op een mobieltje à la mocro en het afspelen op de beste Behringer headset die je kunt vinden. Het is de betekenis en de uitvoering die het hem doen. Over die betekenis wil ik het graag hebben.

Metal wordt gekenmerkt door zeer sterk antidogmatisch denken. De meeste 'echte' metalbands zijn praktiserende nihilisten of behoren tot een antistroming (satanisme, fatalisme, etc.). Wat deze stromingen doen is allereerst het poneren dat bestaande ethische en sociale raamwerken niet per definitie waarheid dragen, en dat een alternatief raamwerk even goed kan zijn. Nihilisten bannen elke vorm van goed-kwaad en bevooroordeeld denken uit hun denken en houden... niets over - de oorsprong van het woord. Zonder vooroordeel, goede dingen en kwade dingen kun je veruit het beste oordelen over nonobjectieve zaken zoals sociale relaties, ethische vraagstukken en zo verder. Een satanist doet iets heel anders - vooral populair in (sterk) christelijke gebieden. Een satanist keert het rooms-katholieke dogma om: er bestaat nog steeds goed en kwaad, maar deze zijn omgekeerd. Een satanist zal er heilig van overtuigd zijn dat sodomie, verkrachting en moord heldendaden zijn van de hoogste orde, en dat het nastrevenswaardig is om spoedig dood te gaan en als beloning voor je goede daden in de hel terecht te komen. In de ogen van de metalscene is dit simpelweg een verandering van perspectief en volledig begrijpelijk want metal is de destructie van gangbare normen en waarden.

De bands die hieruit voortkomen - ik heb al wat leesmateriaal over Mayhem gegeven - zijn bands die niet persé geweldige muziek maken. Een bekend probleem dat onervaren luisteraars met Black Metal (waar we het nu zo langzamerhand bijna exclusief over hebben) is dat ze niks dan totaal onhoorbare stemmen horen in een zee van schijnbaar ongestructureerde drums en gitaarwerk, en dit alles nog eens afgetopt met garage-kwaliteit mastering. Om heel eerlijk te zijn is dat ook gewoon zo. De zangers zijn vaak onverstaanbaar en zelfs als ze theoretisch nog verstaanbaar zouden moeten zijn zijn het vaak Finnen, Zweden of andere mensen die stiekum eigenlijk geen Engels kunnen spreken. De drummer heinst ook maar wat en de gitaristen zijn in de bekendste producties ook nog maar 18 jaar oud.

Maar het is hun overtuiging die de muziek maakt. Deze mensen leven zo diep in hun overtuiging dat ze zonder enig compromis of schaamte precies en ontzettend treffend hun gedachten en sfeerbeelden in hun lyrics kunnen versmelten. De meeste mensen zijn prima bekend met het fenomeen dat je pas echt goede liefdesliedjes hoort van iemand die net verliefd is, dan wel net zijn liefde heeft zien vertrekken. Dit geldt prima net zo voor iemand die zijn onderdanigheid aan Satan heeft bezegeld, zojuist iemand heeft vermoord (Varg Vikernes), zojuist een kerk heeft afgebrand en daarbij sterk religieuze ideeën heeft en ga zo maar door. Dit is muziek die - in hun bizarre en oneindig diverse denkwerelden - uit het diepst van het denkleven komt en elke keer weer een uniek perspectief op de wereld geeft. In afwezigheid van gebaande paden is de afwisseling in dit soort muziek geweldig en totaal in tegenstelling tot wat domme, onervaren mensen hierover willen zeggen is metal van dit soort zeer geestverruimend.

Nu kan ik dit stukje wel afsluiten en iedereen gedag zeggen maar ik ben niet gestoord. Laat het duidelijk zijn - veel metalbands bestaan uit zelf-destructieve malloten, mensen met een totaal verwrongen wereldbeeld en anderszins mensen die je eigenlijk nooit zou willen tegenkomen. Dit zijn mensen met ego's en onberekenbaarheid van epische proporties. Het zijn dysfunctionele mensen in veel verschillende opzichten, meestal hebben ze geen enkel gevoel voor geld en ze leven totaal overtuigd voor hun wereldbeeld en hun muziek. De meeste metalheads die hiernaar luisteren echter zijn hoogopgeleide, nadenkende en misschien iets sociaal gehandicapte maar nog steeds uiterst plezierige mensen. Dit is simpelweg inherent aan de state of mind die je moet hebben bij het luisteren naar dit soort muziek. Er zijn mensen die naar Frans Bauer (absoluut dieptepunt in elke vorm van muziek) luisteren en direct moeten zeggen dat ze erdoor bewogen zijn en anders zijn gaan denken, kort gezegd actie gaan ondernemen op de muziek. In de wereld van metal zijn er nauwelijks mensen die na het luisteren van De Mysteriis Dom Sathanas hun bijl tevoorschijn pakken en eens flink rond gaan zitten hakken. Hiernaar luisteren geeft een uniek perspectief op de wereld maar geenszins een nastrevenswaardig iets. Het is iets om te vereren en bewonderen, maar je moet zogezegd gestoord zijn om het na te doen, en als je dat doet heb je de bedoeling van de muziek ook totaal gemist.

Overigens - en hier houd ik het bij - is het natuurlijk lang niet alleen metal waar men vrede heeft met dit soort denken. Een bekende band in het Industrial genre - Von Thronstahl - houdt er interessante gedachten op na die de muziek sterk zullen beinvloeden als je daarin meegaat. Het is een extreem-rechtse duitse band en ik denk dat ik hiermee wel genoeg heb gezegd. Wanneer je nummers als [i]Ganz in Weiss und Ganz in Eisen[i] luistert hoor je bijna letterlijk de geweerschoten op het einde - een stukje functionele percussie. [i]Mars Macht Mobil[i] begint rustig en wordt steeds onrustiger om uiteindelijk in een stukje drumwerk te eindigen dat je doet opspringen en wegmarcheren.

Overtuiging is een van de sterkste geestelijke tools en een beheersing van de aantrekkingskracht van een overtuiging zet de deur open voor een hele wereld aan perspectieven die anders te gevaarlijk zijn om te ontdekken.

Volgende: Klimaatonzin 11-'09 Klimaatonzin
Volgende: De ideale fiets 09-'09 De ideale fiets

Reacties


Door Tweakers user Faust, zondag 1 november 2009 10:59

De meeste metalheads die hiernaar luisteren echter zijn hoogopgeleide, nadenkende en misschien iets sociaal gehandicapte maar nog steeds uiterst plezierige mensen.
volgens mij overdrijf je hier wel een klein beetje.
De metalheads die ik ken, zijn juist heel laag opgeleid, zelden boven hbo uit, en dan vind ik 'hoogopgeleid' ietwat overdreven. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
Verder goed stuk!

Ik bedacht me dat er mensen zijn die zich zonder muziek identificeren, ik kan me dat haast niet voorstellen.
Een satanist zal er heilig van overtuigd zijn dat sodomie, verkrachting en moord heldendaden zijn van de hoogste orde
volgens mij klopt dat niet helemaal, ik heb een keer een stukje van de satanistenbijbel gelezen, en dat ging toch vooral over masturberen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Modern_satanisme Hier kan je meer lezen erover.

[Reactie gewijzigd op zondag 1 november 2009 11:13]


Door Tweakers user durian, zondag 1 november 2009 11:18

Muziek kan niet los worden gezien van de muzikant. Muziek die dat wel kan mist iets, en zal nooit hetzelfde zijn als het origineel.
Beetje ongenuanceerde uitspraak. Alsof een stuk van Bach uitgevoerd door Bijlsma "iets mist". Ik denk eerder dat de muziek iets mist als het van de muziekant afhankelijk is. Goede muziek staat op zichzelf, vind ik.

Door Tweakers user rodie83, zondag 1 november 2009 11:36

In afwezigheid van gebaande paden is de afwisseling in dit soort muziek geweldig en totaal in tegenstelling tot wat domme, onervaren mensen hierover willen zeggen is metal van dit soort zeer geestverruimend.
Ik ben hoogopgeleid en vind het nog steeds takkeherrie. En eerlijk gezegd, afwisseling is nou net iets wat alleen de verstokte metal fan in die muzieksoort horen kan. Waar je zelf van houdt is het altijd makkelijk over praten moet je maar denken :)

Verder vind ik serieus de namen van die band Mayhem al te treurig voor woorden. Hellhammer als drummer, das toch gewoon hilarisch :')

[Reactie gewijzigd op zondag 1 november 2009 12:03]


Door Tweakers user Gammro, zondag 1 november 2009 12:31

Eerlijk gezegd ken ik ook meer fans die wel hoogopgeleid zijn, dan die niet hoogopgeleid zijn(kan ook door mijn sociale kring komen hoor), maar het ligt voornamelijk

Ik ben zelf niet zon groot fan van Black en Death metal. Heavy en Power metal gaat er daarentegen wel weer in :)

Overigens:http://www.youtube.com/watch?v=T-GY3xGDUcI :P, vond ik wel bij het onderwerp passen :P

Er zijn mensen die naar Frans Bauer (absoluut dieptepunt in elke vorm van muziek) +1

Door Tweakers user Voxyn, zondag 1 november 2009 12:41

@gammro
geweldig filmpje, dit is ook wel een grappige http://www.youtube.com/watch?v=UXz7PHkRLgQ

Door Tweakers user smesjz, zondag 1 november 2009 12:46

Helaas weer een prententieus stukje over metal van ssj3gohan waar gelukkig ook wat gerelativeerd wordt.

In het interview is Euronymous net 24, er zullen genoeg anderen zijn geweest die dezelfde denkbeelden er op na hielden destijds. Om dat nou exclusief aan (black) metal toe te schrijven is ook wat naief. En had er iemand andere antwoorden verwacht?

Maar qua thematiek is het natuurlijk leuk om over satanisme en aanverwante onderwerpen te zingen en compleet met corpse-paint op het podium te 'zingen'. Het provoceert natuurlijk en dat zal ook een hoop brave schoolmeisjes, japanners etc aanspreken. Hoe extremer hoe beter lijkt het wel.

Het interesseert mij persoonlijk bijzonder weinig wat de muzikanten buiten hun concerten / CD-opnames doen en hoe ze hun opvattingen t.a.v. joden,homo's, religie of politiek,drugs,alcohol in de praktijk brengen.
De muziek van Mayhem wordt er echt niet beter of slechter door en hetzelfde geldt ook voor Amy Winehouse's muziek.

Het gaat pas mis als je muziek en de teksten te serieus gaat nemen, of dat nou rap is of black metal. De lyrics van 'Chainsaw Gutsfuck' van Mayhem kan je serieus nemen maar wie luistert er nu echt naar black metal om de lyrics? :)

Of het Frans Bauer is of Mayhem, het gaat toch om het gevoel dat de muziek je geeft. En wie ben jij om daar anderen over te veroordelen?

Door Tweakers user wimjongil, zondag 1 november 2009 12:49

Goed verhaal, lekker kort :P

Door Tweakers user CodeCaster, zondag 1 november 2009 15:52

volgens mij overdrijf je hier wel een klein beetje.
De metalheads die ik ken, zijn juist heel laag opgeleid, zelden boven hbo uit, en dan vind ik 'hoogopgeleid' ietwat overdreven. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
Verder goed stuk!

Ik bedacht me dat er mensen zijn die zich zonder muziek identificeren, ik kan me dat haast niet voorstellen.
Faust, ligt het nou aan mij, of worden je reacties steeds grappiger? Er zijn wat mij betreft twee opties: je wordt steeds sarcastischer / ironischer, of je meent echt alles wat je in je reacties tikt. In het tweede geval kan ik niets, behalve enorm lachen.

Oh, en ontopic: ssj3gohan, seriously? :D

Door Tweakers user roodbwoy, maandag 2 november 2009 12:22

" het afspelen op de beste Behringer headset die je kunt vinden"

Behringer is een B merk, ik zou toch eerder voor de wat professionelere headphones gaan met betere afsluiting en een breder spectrum... o.a. Sennheiser, Pioneer e.d. dit zal je muziek beleving een stuk aangenamer maken.

Over je stukje kan ik helaas niet mee praten aangezien ik metal een van de minst creatieve "muziek" vind die er is. Fransje Bauer maakt nog creatievere muziek dan de gemiddelde blackmetalbaardmans (in mijn optiek ;-)).

[Reactie gewijzigd op maandag 2 november 2009 12:26]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.