De ideale fiets

Door mux op dinsdag 22 september 2009 23:41 - Reacties (23)
Categorie: Fietstechniek, Views: 7.586

Dit keer eindelijk eens een technische blog, want op een gegeven moment word je toch een beetje ziek van mijn gezever over zweverige onderwerpen. Sorry daarvoor, maar deze weblogs zijn een geweldige plek om je ei kwijt te kunnen over onderwerpen waar je normaal niet zo snel over kunt praten zonder ofwel een flame war in W&L te starten, ofwel een fysiek persoon ernstig te vervelen.

Ik ben een groot fan van de fiets, en mijn redenen zijn zo nerderig als ze maar kunnen zijn: Ik ben absoluut zot op de techniek. Niks modegevoelige argumenten zoals 'het is goed voor het milieu' of 'het is goed voor mijn lichaam'. I don't care! Het is techniek op zijn best. De fiets is van alle vervoersmiddelen de beste op zoveel manieren.

Er is geen middel dat een persoon efficienter vervoert. Als je naar transportefficientie (structurele efficientie) kijkt (dat wordt meestal uitgedrukt als laadgewicht gedeeld door voertuiggewicht) is een fiets beter dan alles behalve de benewagen - een tourfiets haalt meer dan 1000% transportefficientie! Kijk je naar energie-efficientie, dan is het wederom pure winst. Een fiets van 12 kg kan je voortbewegen met 40+ km/h bij een niet onmenselijke inspanning van 200W. Bij diezelfde inspanning ga je lopend niet sneller dan 20 km/h. Verder zijn fietsen de eenvoud zelve!! Natuurlijk zijn er allerlei apparaten bedacht op fietsen zoals derailleurs, dubbele balhoofdlagers en jakkie, hydraulische remmen. Maar in beginsel heb je al vrij snel het concept van een fiets te pakken. Geweldig. Lang niet zo complex als het eerstvolgende op de complexiteitsladder.

Als leek zijn fietsen fietsen. Ohja, er bestaan ook nog mountainbikes maar die fietsen vooral heel zwaar. Makkelijk om de boodschappen mee te doen, maar niet teveel. Niet proberen om ermee naar je werk te gaan want je komt bezweet aan en zult net zien dat je zowel wind als regen tegen hebt. Het leuke van de fietsenthousiasteling is dat zijn enthousiasme daadwerkelijk wordt beloond - je begint in te zien dat de fiets een waardig alternatief is voor veel dagelijkse taken. Sinds een jaartje rijd ik vrijwel exclusief op ligfietsen, en dit type fiets is veel meer dan 'he mama, wat is dat voor een rare fiets?'. Het is nog een prachtige, eenvoudige en efficiente variatie op het fietsthema dat de deuren openzet tot een nog bredere toepassing van de fiets. De nuttige gebruiksradius van de fiets is opeens eerder 20 dan 5 km, je kunt gemiddeld 25 rijden in plaats van maximaal, maar je verliest niet zoals in de auto al je vrijheden. Sterker nog, je lijkt nog een heel stuk vrijer te zijn in zowel je blikveld als je bewegingsmogelijkheden.

In deze trend was ik laatst in de trein aan het nadenken. Wat kan ik nou nog niet met mijn fietsen? Hoe kan ik een fiets verbeteren zodat hij nog functioneler wordt? Wat is, kort gezegd, de ideale fiets? Snel kwam ik al tot de conclusie dat ik noodgedwongen altijd een tweedeling zal moeten maken. De fiets kent namelijk een gigantische beperking, en dat is de persoon die erop zit.

Praktisch: de flevobike
De mens op de fiets kan maar heel weinig vermogen leveren (typisch 100-150W) en is snel moe of anderszins niet in staat door te blijven gaan. Omdat je toch vaak verder dan 20 km moet reizen, moet je een kunstgreep uithalen. De kunstgreep die ik hier voorstel is simpel: gebruik de trein.

De flevobike - of exacter: de Flevobike Bike - is een ligfiets, maar een hele rare. Hij heeft geen conventioneel stuur, maar knikt in het midden van het frame. Je stuurt door je benen naar links en naar rechts te 'schuiven'. Gezien je op een ligfiets je benen ook doorgaans voor voortstuwing en balans gebruikt betekent dat dat dit een fiets is die je simpelweg niet zomaar gebruikt, je hebt ruwweg een maand oefening nodig voor je hem doorhebt. Langer zelfs dan een conventionele (diamant-frame) fiets. Echter, je krijgt er *zoveel* voor terug:

Je hebt enkel je benen nodig, je handen zijn vrij behalve bij remmen en schakelen. Je kunt zwaar materieel op je buik vasthouden, een boterham eten, telefoneren (niet legaal in nederland!), mensen twee middelvingers tegelijk laten zien ter vergelijking van de anatomie, wat je maar wil. Maar belangrijker: in tegenstelling tot een normale fiets heb je geen shimmy (tankslapper) als je 40 km/h met handen los rijdt. Het is daadwerkelijk veilig en 'de bedoeling' om deze fiets zo te gebruiken. Maar dat is nog maar één voordeel. Ik noemde eerder al de trein: de flevobike is deelbaar en als zodanig een vouwfiets. Hij kan gratis mee in de trein. Verder is hij dubbel geveerd, dus vergeleken met alles behalve diepgeveerde mountainbikes uiterst comfortabel.

Echter, er zitten enkele nadelen aan mijn flevobike. Veruit het zwaarst wegende nadeel is... het gewicht. Hij weegt 19 kg zoals ik hem heb gebouwd, en dat is te zwaar om zomaar door iedereen de trein in gedragen te kunnen worden. Andere nadelen zijn de slechte vorklagers (kraak... kraak elke keer als je vering ingedrukt wordt), beperkte verstelling en missende mogelijkheid voor bagage. Persoonlijke keuzes die niet al te best zijn: Voor het spannen van de ketting gebruik ik een volledige derailleur terwijl ik enkel een naafversnelling heb, dat is een hoop nutteloos extra gewicht. Mijn naafversnelling zelf is een oude Sachs 3-speed van meer dan 1,5 kg en moderne Shimano en SRAM 3-speeds zijn prima onder de 800g te krijgen. Ook gebruik ik Schwalbe Marathon Plus banden van 800 gram per stuk (20"). Dit kan allemaal beter.

Een ideale flevobike zou ongeveer 10 kg wegen. Dat valt te bereiken door:
- smallere velgen met lekbestendige smallere banden (maar uiteraard geen racebanden)
- lichtere naafversnellingen
- Crankstel te integreren met een uitschuifbare stelbuis in plaats van de constructie die nu voorop zit
- ronde gebogen (niet gelaste) buizen te gebruiken
- spaceframe voor de vorken te gebruiken met een veer+dempelement ipv rubber (niet zozeer lichter, maar wel een stuk minder jumpy)
- lichtere afwerkrand om het stoeltje (wordt vaak overheen gekeken, maar de afwerkrand om het stoeltje weegt bijna 500g)
- Minder heavy-duty crankstel, kleiner voorblad en kleiner pignon op de naafversnelling
- On one doofer of vergelijkbare kettingspanner ipv derailleur
- Veel meer rudimentair stuur, je gebruikt hem toch alleen om de remhendel aan op te hangen
- plastic spatbord in plaats van metalen framedeel, verlichting kan aan de wielas.

En een algemene toevoeging die nuttig zou zijn is bijvoorbeeld een Radical backpack oid - dat is een bagagebox die ook dienst kan doen als rugtas. Uiteraard wel een groter model waar een laptop in past want wat moet je in je leven zonder laptop?

Snel: een betere velomobiel dan nu verkrijgbaar
Als je ergens wilt komen en je bent volledig op eigen vervoer aangewezen, dan wil je dat eigen vervoer zo snel mogelijk maken. Er is fysisch niet echt een reden waarom fietsen niet 80 km/h gaan - nouja, je hebt die vervelende luchtweerstand. Daar is echter een prima oplossing voor.

In deze sectie gooien we elke praktische overweging in de prullenbak. Dit is een fiets voor snelheid en bagagevermogen - een volledige autovervanger, althans, een eenpersoons-autovervanger. Uiteraard moet je er in de stad wel mee kunnen rondrijden, maar liefst rijd je op lange rechte wegen om snelheid te houden en daadwerkelijk op de plaats van de bestemming aan te komen.

M5 heeft bewezen met hun carbon racekuip dat je met een inspanning van 250W meer dan 70 km/h kunt gaan op een fiets. Echter, als luchtvaartingenieur (nouja, B.Sc.) zie ik fouten in hun ontwerp en anderszins dingen die beter kunnen. Ik weet dat de kuipvorm niet ideaal is omdat ze om de een of andere reden dachten dat hij zo krap mogelijk om de persoon heen moet passen die erin zit. Echter, dat is niet waar.

Er bestaan aerodynamische vormen - en dan heb ik het niet over de duizend keer besproken NACA 0012 vleugelprofielen - die vrij 'dik' zijn en alsnog ongelooflijk lage luchtweerstand geven bij snelheden in de buurt waarvan je zo'n velomobiel wilt gebruiken. De crux zit hem erin dat je een aerodynamisch profiel moet ontwerpen op een bepaalde snelheid en M5 heeft die snelheid te laag genomen. Een profiel dat niet persé uitblinkt in efficientie bij 50 km/h kan een stuk beter dan de concurrentie zijn bij 80 km/h, zeker als - in aerospace termen - het flowregime tussentijds veranderd is (bijvoorbeeld als je van quasi-potential flow naar viscous flow gaat). Nog een belangrijk punt bij M5's velomobiel is dat hij aan de onderkant niet goed is ontworpen op minimale weerstand. Ik voel bij het bekijken van de plaatjes en filmpjes de vortices al shedden vanaf de scherpe randjes onderop. Maar ik ben nu misschien iets teveel in jargon aan het praten.

Waar het op neerkomt is dat ik zeker weet dat het met een beetje aerospace-expertise mogelijk is om een velomobiel te ontwerpen die 80 km/h gaat bij 200W inspanning - ja, ik zei 200W. Een sterveling kan 150W urenlang volhouden, en bij die inspanning zou je dan alsnog 70 km/h gaan (sidenote: als je 30 km/h tegenwind hebt ga je dan nog maar 40, maar dat negeren we even om deze fiets mooier te laten lijken dan hij is, share the enthusiasm!). En dan kun je opeens met de *fiets* van den haag naar utrecht in een uurtje, even snel als de trein! Nog veel leuker is het feit dat je vele automobilisten in de file op die manier voorbij kunt rijden.

Ik heb een redelijk idee van de aerodynamische vorm die nodig is om dat te bereiken en het mooie hiervan is dat - zoals eerder gezegd - deze vorm niet persé bijzonder slank hoeft te zijn. Je kunt best wat bagageruimte hebben. Met een beetje intelligent pas- en meetwerk kun je het frame grootendeels integreren in de huid (stressed skin, sparred skin, wat je wilt) en houd je eigenlijk een zee van ruimte binnenin over. Je kunt er geen ikea-wandmeubel in kwijt uiteraard, maar voor die paar keer dat je dat moet vervoeren kun je prima de auto nemen. De rest van de tijd, de rest van je bagage, het kan allemaal in de velomobiel!

Conclusie
Er is helemaal geen conclusie. Ik heb nu vanuit mijn technisch enthousiasme mijn ideeën geuit. Aan de ene kant een zeer transporteerbare fiets waar comfortabeler dan op welke andere fiets dan ook te bewegen valt. Dat niveau van comfort gecombineerd met die snelheid is ongeëvenaard, en het kan ook nog eens behoorlijk goedkoop én licht. Gewoonlijk krijg je in de fietswinkel te horen: cheap, light, fast, comfortable, pick two and I can help you. Deze fiets kan het allemaal.

Aan de andere kant is er het ultieme snelheidsmonster dat nog steeds alles kan vervoeren dat je gewoonlijk mee wilt nemen, en welke ook geschikt is voor mindere weersomstandigheden en langere afstanden. Net als de auto niet iets dat je elke dag nodig zult hebben of gebruiken, maar alsnog ideaal in zijn eigen toepassingsgebied.

Wat vinden jullie? Heb ik het juist, heb ik het fout, mis ik iets? Zijn er conventionele fietsen die eigenlijk even goed of - god verhoede - beter zijn?

Volgende: Overtuiging 11-'09 Overtuiging
Volgende: Ik ben een reiziger 08-'09 Ik ben een reiziger

Reacties


Door Tweakers user bobwarley, dinsdag 22 september 2009 23:46

Tip: maak BLOGposts niet te lang. Een blog is niet bedoeld voor lange verhalen, en in deze stylesheet leest het ook niet prettig (het forum is zachter gekleurd bv met de oude stylesheet).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 22 september 2009 23:47]


Door Tweakers user bobwarley, dinsdag 22 september 2009 23:49

(op m'n laptop zijn het 7 pagina's om door te lezen!)

Door Tweakers user swartzkip, dinsdag 22 september 2009 23:54

80 km/h and 200 watt? :) ik zeg bouw een 500 watt accu in en een electro motor in de naaf en we komen er wel :) (voor meer dan 200km bereik ben ik best bereid mee te trappen maar dan heb je het gewicht van de trappers en gerelateerde aandrijving weer)

(edit: waar staat beschreven dat een blog niet lang mag zijn? eindelijk een met wat meer onderbouwing!)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 22 september 2009 23:55]


Door Tweakers user wheez50, woensdag 23 september 2009 00:00

Misschien nerdy - maar gewqoon ontzettend leuk om te lezen. Thanks :)

Door Tweakers user Hahn, woensdag 23 september 2009 00:10

Een blog is niet bedoeld voor lange verhalen, en in deze stylesheet leest het ook niet prettig (het forum is zachter gekleurd bv met de oude stylesheet).
Hoe een blog eruit ziet kan de blogeigenaar helemaal zelf bepalen natuurlijk ;)

Door Tweakers user Silent7, woensdag 23 september 2009 03:47

Ik ben gek op onze grote zware driewieler bakfiets, giga veel spullen meenemen (handig hoor als e kleine drie vriendjes mee wil laten komen om te spelen of ik een stapel hout oid moet halen.
Maar bruggetje op verstook ik wel meer dan 200W dan ;)

Ik ben gek op mn oude paarse omafiets, af en toe nieuw wiel, of ketting en blijven gaan, lekker makkelijk ovral tussendoor, fietstassen achterop, groot bagagerek voorop waar nog zo twee tassen aan kunnen en iets groot bovenop. Klik van t slot, klak op slot bij een winkel oid, wel ff handremmetjes erop want als de ketting breekt bij een omafiets kan je anders niet meer remmen.
Echt hard gaat het niet.

ik ben gek op mn voor en achter geveerde mountainbike, kan iets harder dan de omafiets, ondanks de dikke wilen, maar omdat je overal overheen kan, vluchtheuvel etc, kan je de lijnen rechter maken en dus sneller aankomen.

ik was gek op mn racefiets, helaas brak het frame, dat was pas echt lekker tempo maken.


ben stadsfietser trouwens, anders had ik een ligfiets wel een kans gegeven, hier lijkt het me te eng, want je zt lager en gaat harder

Door Tweakers user Phyxion, woensdag 23 september 2009 07:35

Heb je ook een samenvatting? Deze is wel erg lang :P

Door Tweakers user chime, woensdag 23 september 2009 08:12

Blogpost is vrij lang en ik mis foto's, tekeningen, ... om al die technische tralala iets te verduidelijken.

Het leek me toch wel allemaal vrij interessant hoor ;)

Door Tweakers user the___butcher, woensdag 23 september 2009 09:22

Al dat gezeur over teveel tekst... Ik vond het heerlijk om te lezen. Heb zelf wel eens een stukje op een Flevo-bike geprobeerd, en terwijl je op de meeste ligfietsen zó wegrijdt, is dat wel even anders ja. Een maand oefenen verbaast me niks.
Zelf rij ik ook vooral in de stad en dan bevalt mijn ouwe, trouwe 3-speed stadsfiets me prima. Fietstassen zijn trouwens wel érg handig.
(een fotootje van een Flevobike erbij zou trouwens wel leuk zijn ;) )

[Reactie gewijzigd op woensdag 23 september 2009 09:23]


Door Tweakers user woekele, woensdag 23 september 2009 09:47

Je mag in Nederland op de fiets wel bellen hoor :)

Door Tweakers user mux, woensdag 23 september 2009 10:15

Hehe, ik zei dat het een ander onderwerp dan m'n andere posts werd, niet een wezenlijk andere stijl :). Ik zal proberen straks even wat illustraties te bakken, nu is het niet zo heel goed te volgen door niet-ligfietsers.

Wat betreft stadsfietsen: Als je nooit meer dan 5 km hoeft af te leggen zijn conventionele (hoge, windvangende) fietsen natuurlijk prima. Mijn M5 ligfiets heeft superharde bandjes, een verzet waarbij de minimale snelheid om lekker te trappen 22 km/h is en het zal ook niemand verbazen dat ik daar vreselijk langzaam mee ben in de stad. Die is ook meer voor toeren bedoeld. De flevobike is wel redelijk geschikt, maar niet als je je door mensenmassa's moet wurmen, dan moet je echt een hoge fiets hebben.

En wat betreft bellen: is het niet zo dat alle bestuurders handsfree moeten bellen? Volgens mij geldt die regel net als snelheidsbeperkingen voor alle bestuurders, niet alleen motorvoertuigen.

Door Tweakers user MetalMike, woensdag 23 september 2009 10:22

Ha! Een mede ligfietsenthousiast, altijd leuk om te zien. Ik heb zelf een Flevobike bike ('92), die ik gebruik als stadsfiets en een Optima Baron met staartpunt als ik snel wil gaan. De Flevobike is al zo ongeveer de halve wereld rond geweest (zonder mij helaas) en geniet zijn pensioen bij.

Een briljante fiets, die zoveel 'rare eigenschappen' heeft, dat je er nog meer van gaat houden. Om te beginnen als het feit dat je er een week voor nodig hebt om er met een beetje vertrouwen op te kunnen fietsen. Het is altijd hilarisch om iemand er een stukje op te laten proberen, wat niet verder komt dan de eerste slag, waarna er een voet op de grond gezet moet worden, omdat de fiets gruwelijk afbuigt.
Hobbels zijn altijd weer genieten, doordat de fiets wel vering op beide wielen heeft, maar geen demping. De vering bestaat uit rubberen blokken, waardoor alles nadeint als een oude Amerikaanse slee. Daarnaast is de besturing zo gevoelig en zenuwachtig, dat je bij lagere snelheden soms zomaar een verkeerde kant op stuurt.

En uiteraard de voordelen: deelbaar en dus gratis mee in de trein (wat lastiger bij sommige conducteurs), een draaicirkel van 3x niks en je kan heerlijk met je handen losjes op je buik cruisen, omdat je stuurt met je benen.

De lowracer die ik daarnaast heb is daarmee vergeleken bijna saai; stuurt strak, is licht, gaat ontzettend hard en doet wat je ervan verwacht. Toch een stukje emotie denk ik ;)

Door Tweakers user DjVe, woensdag 23 september 2009 10:23

erg leuke blog...leest lekker weg en het enthousiasme van je visie komt helemaal naar voren!

Maar hoe zit dat met de maximale snelheid in NL....je mag in Nederland eigenlijk geen 70/80 met je fiets?

verder had ik nog nooit van de flovobike gehoord....een google deed wonderen ;)

Door Tweakers user MetalMike, woensdag 23 september 2009 10:33

Er zit geen verplichte geijkte snelheidsmeter op een fiets, dus bekeuren doordat je te snel rijdt zal moeilijk gaan, doordat je zelf officieel niet weet hoe hard je gaat. Het is natuurlijk wel duidelijk dat je op een woonerf, waar je stapvoets moet rijden, geen 50 mag alleen omdat je geen snelheidsmeter hebt. Een fietser wordt echter wel verwacht zich aan de geldende maximumsnelheid te houden.
Velomobielen breder dan 75 centimeter en met 3 of meer wielen mogen echter op de rijweg rijden (een regel die ooit bedacht is voor bakfietsen), waardoor je geen nietsvermoedende fietsers op het fietspad overhoop rijdt.

Door Tweakers user Grzzl, woensdag 23 september 2009 10:59

Ik vind dat je helemaal gelijk hebt, dat moet echt wel mogelijk zijn. Bovendien... Ik denk dat het goedkoper kan dan de huidige VM's.

Maarrrr....

Ik ben zelf op prijs een ontwerpt aan het bedenken en dat valt nog niet mee...

Door Tweakers user A_K, woensdag 23 september 2009 11:15

Dit klopt niet helemaal:
(sidenote: als je 30 km/h tegenwind hebt ga je dan nog maar 40, maar dat negeren we even om deze fiets mooier te laten lijken dan hij is, share the enthusiasm!).

Bedenk zelf maar hoe hard je zou gaan bij 70 km/h wind tegen om te zien dat je de snelheid van de wind niet zomaar van de max snelheid af kan trekken :)

Door Tweakers user Profidiam, donderdag 24 september 2009 20:14

Ik heb zelf een flevobike frame met 28" racewielen erin, maar zonder derailleur of ketting. Loont het om er 20" wielen in te zetten ipv. de grote die er nu inzitten?

Door Tweakers user mux, zondag 27 september 2009 12:46

@Jordy van e: Je bent als fietser net als iedereen gewoon verkeer, dus je moet je aan de snelheid houden. Je kunt niet zo makkelijk worden bekeurd voor kleine snelheidsovertredingen vanwege wat MetalMike zegt, maar je wordt zeker aangehouden als je 50 rijdt waar je maar 30 mag.

@Grzzl: Houd je je ontwerpbezigheden online bij? Kunnen we het bekijken? Een velomobiel goedkoop maken is iets dat erg lastig is met glas/carbon/dyneema/etc. omdat je stijve mallen nodig hebt in een hele kritische vorm. Enkel grote volumes kunnen de prijs reduceren. Als je opblaasbare mallen, of minder kritische vormen gebruikt kan het al gauw veel goedkoper maar ik zou dan heel snel bang worden dat je aerodynamica aan het lijden is.

@A_K: Je hebt gelijk, luchtweerstand is niet zo dominant als ik het doe lijken. Op een normale ligfiets is de luchtweerstand wel dominant bij die snelheden (zelfs al bij >30 km/h), maar in een velomobiel is luchtweerstand pas dominant bij 50+ oid. Dus bij 30 km/h tegenwind zul je eerder 50-55 dan 40 rijden, als je windstil 70 zou rijden (dit getal kan ik niet onderbouwen, maar het is voor het idee)

@Profidiam: ehm... leg jezelf eens wat beter uit? Geen ketting... dat fietst toch niet heel praktisch, zou ik zeggen?

Door Tweakers user vascot, zondag 27 september 2009 16:33

Eerst iets over regels, daarna ligfietsen in de stad en grote wielen.
In nederland is het als fietser niet verplicht te weten hoe snel je gaat. Je kunt dan ook niet op een te hoge snelheid worden bekeurd. Wel kun je worden bekeurd voor gevaarlijk rijgedrag oid, wat met 70 door een woonwijk scheuren kan betekenen. Maar als je met 70 langs het amsterdamrijnkanaal, of over een van die nieuwe fietssnelwegen scheurt zal het wel goedkomen.

Ligfietsen zijn er gelukkig (itt tot diamantframefietsen) in alle soorten en maten. In de stad is het prettig om meer overzicht te hebben (over autos heenkijken etc). Er zijn gelukkig ook een aantal hogere modellen, waar dat mee kan. Ik fiets nu 2 jaar met een optima condor in amsterdam en dat gaat prima. Nooit problemen met niet gezien worden (buiten oostindisch blinde automobilisten) en zolang je de kalverstraat op zaterdagmiddag mijd is het fietsen overal prima.

Kleinere wielen in een fiets zullen waarschijnlijk niet voor een veel hogere snelheid zorgen. Kleinere wielen hebben over het algemeen een hogere rolweerstand. Bovendien heb je meer last van oneffenheden in het wegdek.

Ik kwam laatst een erg leuk boek over fietsen en het menselijk lichaam tegen: Bicycling science By David Gordon Wilson, Jim Papadopoulos, Frank Rowland Whitt.

Voor practisch gebruik zijn vooral practische bezwaren een probleem :). In een velomobiel wil je nml graag ook mee in de stad kunnen rijden, dus wil je een niet te grote draaicirkel. Verder wil je dat je er zelf mee weg kunt rijden etc (itt tot recordfietsen).

Door Quesjer, zondag 27 september 2009 23:30

Hoi,

Een leuk stukje om te lezen.

Weet je dat er al een zeer populaire velomobiel bestaat, welke is geinspireerd op de Darieus-rotor? (een windmolen die ook wel bekend staat als de Slagroomklopper?

En dat is de Quest. Van velomobiel.nl in Dronten. En getest in "Delft"

Daarmee is getracht een velomobiel te ontwerpen mket gebruiksgemak als belangrijke ontwerp-eis, Driewielig dus om niet bij elk windzuchtje de hele wegbreedte nodig te hebben. En een vorm die zo lang mogelijk laminair blijft, vanuit alle windrichtngen goedmoedig blijft. Ik rijdt er inmiddels een jaar of 9 in met inmiddels een ton op de klok, , en geloof nog steeds in het ontwerp.

Groet van Quesjer (google maar eens)

Door Tweakers user mux, maandag 28 september 2009 18:15

Ach wat leuk, allemaal mensen die ik herken reageren. Hoi Quesjer, je velomobielnaam is wel eens langsgekomen in het ligfietstopic, en op gentseliggers.

De Quest is een prachtige velomobiel en niet zonder reden de snelste driewieler van vandaag. Maar nog steeds zie ik verbeteringen in de aerodynamica en gebruiksgemak. Ik ben zelf vrij breed en zwaar en dat zorgt toch wel voor krapheid binnenin (die twee keer dat ik er in een heb mogen zitten). Wat dat betreft zou ik zeggen dat de BeWAW echt een paar streepjes voor heeft op de Quest, hoewel uiteraard niks de afwerkingskwaliteit van velomobiel.nl overtreft (die mensen kennen hun composieten).

@hieronder: ja, B.Sc. Aerospace Engineering, Delft. Maareh, momenteel is het een beetje druk daar...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 september 2009 19:32]


Door Tweakers user LMP1, maandag 28 september 2009 20:10

Interessant 'artikel' om te lezen.
Ik ga er van uit dat je BSc in Aerospace engineering bent? Dat inspireert me wel om dit ook te gaan studeren!

Door pol, maandag 2 november 2009 16:56

Hallo techneuten-bloggers,

Ideaal groepje dacht ik om een zelzaam item te lanceren:

fietsen met dubbele ketting/aandrijfas type - Mobiky Genius
en vooral de - Pocket bike DH

Deze opstelling maakt interessante bouwwijzen mogelijk
en lijkt op het eerste zicht ook energie-verlies-vriendelijk.

Alle kommentaar en eventuele hints van andere merken die dit zacht geprijsd
kunnen aanbrengen zijn zeer welkom,

Mag rechtstreeks naar cebasto@gmail.com

Met dank.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.