Muxtronics Onderdelen stopt!

Door mux op vrijdag 15 februari 2019 14:05 - Reacties (28)
Categorie: Techniek, Views: 11.027

Het is inmiddels bijna 3 jaar geleden dat ik een dienst begon om als particulier bij Farnell te kunnen bestellen. Vandaag stopt die dienst. Voor het middaguur vandaag werd ik gebeld door iemand van Farnell over het feit dat vanwege nieuwe exportrestricties het dropshipping-model dat ik aanhoud voor mijn klanten niet meer houdbaar is. Ook verdient Farnell te weinig aan de bestellingen - hoewel dat al langer speelt en totnogtoe geen probleem was

Het einde van een tijdperk

Ik heb het al vaker gezegd in mijn blogposts over Farnell: het is ongelijk verdeeld in de wereld. Bedrijven, zelfs hele kleine bedrijfjes zoals mijn eenmanszaak Efficient Electronics, kunnen bij gratie van hun BTW-nummer en KvK-inschrijving toegang verkrijgen tot allerlei groothandels. Het is een mythe dat groothandels goedkoop zijn - wat groothandels hebben is een extreem breed assortiment. In de elektronicawereld zijn er - en dit is geen overdrijving met hoopjes dubbele onderdelen - letterlijk honderdduizenden verschillende onderdelen die je zou willen gebruiken voor een ontwerp. Als bedrijf kun je daarvoor terecht bij onderdelendistributeurs zoals Farnell, Digikey, Mouser, RS Electronics en nog vele anderen. Als consument niet; je bent afhankelijk van retail, en daar worden vaak maar voorraden aangehouden voor enkele honderden verschillende onderdelen. Zelfs giganten zoals Conrad komen niet in de buurt van de diversiteit van assortiment dat Farnell biedt.

Maar he, ik heb een bedrijf met een account bij Farnell! Wat nou als mensen bij mij een bestelling doe, en ik voer die bestelling rechtstreeks door naar Farnell, die het vervolgens bij de klant dropshipt. Dat is dan ook precies wat ik heb gebouwd in een website genaamd Bestelbijfarnell.nl, wat later omgedoopt werd naar Muxtronics Onderdelen.

Na bijna 3 jaar in de lucht te zijn geweest is het echter over met de pret; 1876 orders zijn de limiet. Waarom? Nou, meerdere dingen.

Laten we Trump de schuld geven

Elektronische onderdelen bevatten vaker en vaker zaken als backdoors, cryptografie en andere zaken die overheden graag willen beschermen. Daarom zijn er vele verdragen waarin is opgenomen dat je niet zomaar de bouwstenen van elektronica kunt verkopen aan Jan en alleman; bedrijven zoals Farnell moeten hun klanten screenen om te voldoen aan zaken als de PATRIOT-wetgeving alsook nieuwere wetten die onder Obama en Trump zijn doorgevoerd. Gezien Farnell normaal gesproken aan vaste klantadressen levert weten ze zeker dat het bij een geverifieerde klant wordt geleverd - echter doe ik dropshipping, waardoor mijn bestellingen aan... Jan en alleman worden geleverd, niet aan mij. Dit is blijkbaar recent zo'n probleem geworden dat Farnell dit niet meer goedkeurt. Mijn bedrijfsmodel is daarom niet meer levensvatbaar.

Echter loopt ook sinds het begin van de dienst het feit dat Farnell bijna geen winst maakt op de bestellingen - en ik ook niet trouwens. De orderbedragen zijn grootendeels te laag om UPS Next Day delivery te bekostigen, dus echt duurzaam was het businessmodel niet. De reden dat dit werd gedoogd was omdat het ook niet echt verlies maakte, en een initiatief was dat bij Farnell als positief werd gezien. Achter de schermen is Farnell ontzettend aardig geweest voor mij en mijn klanten, en daarvoor bedank ik ze dan ook uitdrukkelijk!

Potentiële alternatieven

Dan rest nu de vraag: waar haal je nu je onderdelen vandaan? Allereerst is er wel het een en ander veranderd in de afgelopen jaren; het is mogelijk om tegenwoordig bij Europese warenhuizen van traditioneel Chinese grootgrutters veel meer te bestellen dan in 2016 mogelijk was. Ook hebben we in Nederland de besteldienst van Sinuss. Beide geen perfecte vervangingen, maar je kunt in ieder geval de meerderheid van de onderdelen bij distributeurs krijgen als particulier. De nood voor een dienst zoals de mijne is allang niet meer zo hoog.

Nog een optie is het omvormen van mijn dienst naar een Samenkopen/Inkoopacties-achtige aanpak. Om het minimum gewenste orderbedrag te behalen en het bezorgingsadres bij mij te houden kan ik een doorstuurservice beginnen. Uiteraard zitten hier dan wél verzendkosten op en zal het tot wel een week duren voordat je je bestelling binnenkrijgt (i.p.v. de volgende dag). Hoewel dit best een optie is voor mij, heb ik hier voorlopig geen tijd voor om op te zetten en weet ik niet of dit zoveel beter is dan Sinuss. Behoudens een grote roep vanuit de community denk ik niet dat dit gaat gebeuren.

En misschien is het ook beter als ik me voorlopig concentreer op Muxsan en Tindie - mijn primaire bezigheden vandaag de dag. Een eventuele opvolger voor Muxtronics Onderdelen kan ik beter overlaten aan iemand anders. Iemand met meer tijd en de drive om elektronische onderdelen te democratiseren in Nederland. Dit is een bedrijf waarin je - zoals ik heb gedaan - met pure word-of-mouth al tegen de €30 000/jr omzet kunt draaien. Met wat meer advertenties kun je hiermee prima je studie bekostigen of zelfs een - karig - voltijd salaris uit trekken. Geïnteresseerd? Onder enkele voorwaarden deel ik met plezier kostenloos mijn backendcode met je. Die voorwaarden zijn:

- Ik mag mijn code zonder beperkingen en kosten blijven gebruiken en aanpassen. Beschouw het als een fork van een opensourceproject, niet als overdracht van auteursrechten.
- Ik geef geen enkele garanties op welk aspect van de functionaliteit dan ook
- Je gebruikt deze code voor het originele doel, namelijk het aanbieden van een onderdelenbesteldienst voor consumenten, voor minimaal 6 maanden.
- Pay it forward: als je je dienst opgeeft, publiceer je je eigen code of draag je deze over naar een opvolger

Ik kan je helpen met de zaken achter de schermen bij Farnell.

Bedankt aan alle klanten

En dan rest mij nu alleen nog een bedankje aan alle klanten - ruim 500 in de afgelopen 3 jaar! Bedankt voor de trouwe klandizie van sommigen en het gestelde vertrouwen van de grote hoeveelheid eenmalige klanten. Jammer dat het niet langer mocht duren. Misschien tot ziens, misschien tot ziens bij een opvolger, en anders nog een fijne elektronicacarrière toegewenst aan iedereen die bij Muxtronics heeft besteld!

Volgende: Elektrische auto's verdienen trekhaken! 05-'19 Elektrische auto's verdienen trekhaken!
Volgende: Muxsan update & CAN-uitlezer (2 video's!) 02-'19 Muxsan update & CAN-uitlezer (2 video's!)

Reacties


Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 15 februari 2019 15:34

Wat ik me dan vooral afvraag bij je klanten: hoe belangrijk zou het voor hen zijn om hun goederen de volgende dag te hebben?

Door Tweakers user mux, vrijdag 15 februari 2019 15:38

Ik heb nooit echt gestructureerde interactie gehad, met name omdat ik van begin af aan m'n site al AVG/GDPR-proof heb opgezet en helemaal niks opsla. Dus geen idee wat de motivaties zijn van mijn klanten. Hoe het in de toekomst ook gaat; die 'functionaliteit' zal definitief stoppen, want het dropshippen stopt.

Door Tweakers user _ferry_, vrijdag 15 februari 2019 15:59

Jammer.

Zelf heb ik het gelukkig niet nodig gehad, dankzij een kvk nummer van familie waarop ik kon bestellen.

Dat is natuurlijk ook potentieel alternatief. Best kans dat een ZZP'er in je familie- of vriendenkring die het okee vind om zijn kvk nummer daar voor te gebruiken. Betaling geschied tenslotte toch direct via CC, dus veel risico loopt diegene niet.

Gelukkig kan ik vaak af met Rechelt of China, voor de onderdelen die ik zoek. Maar met bepaalde IC's in bepaalde packages zit je wel aan grote leveranciers zoals Farnell vast.

Door Tweakers user eltweako, vrijdag 15 februari 2019 22:56

Jammer maar het is niet anders.
Destijds nog samen met Patrick_P de naam bedacht voor je webshop.
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik ook meestal mijn onderdelen in bulk in china besteld heb. Hierdoor heb ik eigenlij al 2 jaar niets meer hoeven te bestellen.

Door Tweakers user TommyboyNL, vrijdag 15 februari 2019 23:00

Erg jammer, ik heb een paar keer dankbaar van deze dienst gebruik gemaakt. Bedankt voor de 3 nuttige jaren!

Door Tweakers user Puch-Maxi, zaterdag 16 februari 2019 00:44

Bedankt Mux! Heb er diverse malen dankbaar gebruik van gemaakt _/-\o_

Door Tweakers user Dre, zaterdag 16 februari 2019 10:04

Erg jammer dat deze dienst stopt. Ook voor bedrijven zonder creditcard was het handig om via Muxtronics te bestellen.

Door Tweakers user JW1, zaterdag 16 februari 2019 11:15

Een hele mooie dienst inderdaad. Jammer dat je ermee stopt, maar wel begrijpelijk. Hopelijk ziet iemand het zitten om een werkbaar alternatief op te zetten.
Toen ik je bericht in de tracker zag dacht ik dat het betrekking had op je muxsan activiteiten. Gelukkig ga je daar wel mee door, want dat is een geweldig initiatief.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 16 februari 2019 11:15]


Door Tweakers user Jantje2000, zaterdag 16 februari 2019 11:59

Wat ik me eigenlijk afvraag: Kreeg je ook wel eens retouren met het oog op WKOA? Of had je dit nooit, omdat eigenlijk iedereen die bestelde voornamelijk van de Tweakers community afkomstig was?

Door Tweakers user mux, zaterdag 16 februari 2019 12:04

Yep, ik heb enkele retouren en wanbetalers en andere nettoverliesposten moeten opvangen. Dat is eigenlijk waar m'n hele marge aan opgaat, naast de paar uurtjes programmeerwerk en enkele tientjes hosting in die periode. Echt veel is het nooit geweest, maar anders had ik ook niet m'n lage marges gehanteerd.

Door Tweakers user Lip, zaterdag 16 februari 2019 13:45

Jammer ik was nog van plan om gebruik te maken van je service, en nu is het te laat!
LIRSDETHOIU34TRIO3!!!!!!!! ;(

Door Tweakers user Frozen, zaterdag 16 februari 2019 14:49

Jammer Mux, maar enorm bedankt! :)
Ik heb nooit van je dienst gebruikgemaakt maar het is goed om te weten dat eigenlijk iedereen een eigen bedrijf kan opstarten. Dat kost eenmalig 50 euro bij de KVK waarna je voor altijd toegang krijgt tot verschillende zaken.

Door Tweakers user TWeaKLeGeND, zaterdag 16 februari 2019 15:20

Een kvk is tegenwoordig op de privacy inbreuk na gratis, dat is een oplossing voor mensen die regelmatig spullen nodig hebben van groothandels. Edit: Enkel de jaarlijkse heffing is er niet meer vandaar dat ik dacht dat het gratis was, het kost nu eenmalig 50 (65 incl uitreksel op papier)

Helaas vragen de meeste groothandels ook een btw nummer en als je die aanvraagt en krijgt (tegenwoordig nog altijd je bsn binnenkort niet meer) heb je helaas wel weer bepaalde administratieve plichten en indien de fiscus na een tijdje het idee heeft dat je geen winstoogmerk hebt met 'je bedrijf' is dat ook weer niet goed.

Heb nooit meegekregen dat je deze dienst was gestart trouwens. Leuk project jammer dat ze er een halt toe roepen. Ik heb zelf bijvoorbeeld ook last gehad bij het kopen van warmtebeeld apparatuur bij een Britse zaak waar ze ongeacht kvk btw nummer etc niet wilden leveren (wel eerst heel veel geld aannamen om vervolgens zonder communicatie terug te sturen) bij navraag had het te maken met export restricties omdat oehlala warmtebeeld camera's zijn militaire zaken! Dat je de zelfde apparatuur in Nederland voor 300 euro meer ook gewoon kan kopen zonder enige verificatie van de koper en dienst bedoelingen maakt niet uit. We hebben nou eenmaal specifieke regels. Ha.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 16 februari 2019 15:28]


Door Tweakers user Ludwig005, zaterdag 16 februari 2019 19:59

misschien kun je kijken op ebay voor tech onderdelen.veel is daar spot goedkoop. je moet alleen heel geduldig zijn.

Door Tweakers user Thedr, zondag 17 februari 2019 13:59

Ontzettend jammer dat je er mee moet stoppen, maar wel begrijpelijk. Heb er met enige regelmaat en naar grote tevredenheid gebruik van gemaakt, dank voor deze fantastische service!

Door Tweakers user Eloy, zondag 17 februari 2019 15:04

Mux, bedankt voor je service! :)

Door Tweakers user MdBruin, zondag 17 februari 2019 20:14

Jammer maar ook begrijpelijk. Bedankt dat je dit hebt opgezet waardoor we er gebruik van konden maken.

Door Tweakers user Thralas, zondag 17 februari 2019 20:21

Bedankt!

Benieuwd of er nog een waardige vervanger komt. China heeft nu eenmaal niet alles - helemaal als je zeker wilt zijn dat je geen zooi koopt (kuch FT232R).

Door Tweakers user ronaldmathies, maandag 18 februari 2019 07:06

Een aardige plek waar je onderdelen kan kopen is https://www.reichelt.nl/, heeft ook een grote catalogus en is vrij toegankelijk voor particulieren. Ze leveren ook redelijk snel (bij mij duurde de levering twee dagen).

Door Tweakers user Joep, maandag 18 februari 2019 11:00

Jammer maar helaas. Ik ben i.i.g. blij dat ik een keer gebruik heb kunnen maken van jouw service: Bolle condensator TV vervangen

Bedankt :)

Door Tweakers user 6h5c, maandag 18 februari 2019 11:01

Bedankt voor deze dienst, jammer dat het ophoudt!

Ben zelf overgestapt naat TME: https://www.tme.eu/nl/

Best groot assortiment en de prijzen zijn niet verkeerd. Vond Farnell maar duur met sommige dingen de laatste tijd.

Door Tweakers user TommyboyNL, maandag 18 februari 2019 12:04

https://nl.mouser.com/ is ook een goeie, enige nadeel is dat shipping duur is als je minder dan €65 ex BTW uitgeeft. Daarboven is shipping gratis.

Door Tweakers user DavidZH, maandag 18 februari 2019 12:34

Darn! Superjammer.

Een paar keer naar volle tevredenheid gebruik gemaakt van de service. Juist vanwege de schaalbaarheid. 1 stuks of 10000 stuks, geen probleem. Welnu. Opzoek naar een andere oplossing.

Succes met al je andere enterprises!

Door Tweakers user Rob Z, maandag 18 februari 2019 16:51

Ai da's jammer!
Bedankt voor de leuke dienst en succes verder :)

Door Tweakers user emile_dem, maandag 18 februari 2019 19:34

Hoi mux,

Jammer dat je ermee stopt. Wel begrijpelijk. Ik was een zeer tevreden klant.
Succes met je andere activiteiten!

Door Tweakers user Natrox, maandag 18 februari 2019 23:14

Bedankt voor je dienst! Heb er vele malen met plezier gebruik van gemaakt. Het wordt me nu wat lastiger om onderdelen te verkrijgen, want ook de lokale onderdelen winkel is er mee gestopt. Maar ik vind nog wel wat waarschijnlijk!

Door Tweakers user 629110, donderdag 21 februari 2019 13:11

Nee alweer Farnell ? Ik heb nog op 11 feb een bestelling gedaan. Bedankt voor je steun en dienst.

Ik maak me serieuze zorgen op het gebied van technische ontwikkelingen in Nederland. Het is onmogelijk om aan onderdelen te komen als (embedded) software ontwikkelaar.

Ik heb eerder bij hele grote bedrijven gewerkt (200.000 + man in dienst) maar niet overal stellen ze het op prijs dat je steeds gebruik maakt van het Farnell account. Vandaar dat ik het steeds via jou site ging bestellen en vervolgens de factuur ging declareren.

Door Tweakers user mux, donderdag 21 februari 2019 14:28

Tja, het is een beetje het omgekeerde van de trend van de afgelopen 15 jaar; lange tijd is er een deprofessionalisering geweest van de technische vakken, nu begint het weer de andere kant op te gaan naarmate er meer repressieve maatregelen worden getroffen in internationale handel. Maar wie weet staat er wel weer een andere toko op die de handel overneemt. TME en Reichelt zijn de laatste jaren flink gegroeid.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.