Ik ga batterijen voor elektrische auto's verkopen

Door mux op donderdag 5 juli 2018 15:11 - Reacties (60)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 14.195

Dus... die hobby's van mij hè. Het lijkt erop dat ik er weer eentje heb omgetoverd naar werk. In het afgelopen halfjaar heb ik veel geblogd/vlogd over de extender-accu in mijn Nissan Leaf, waarmee ik het nuttige bereik van de auto ruim heb verdubbeld. Ik heb in de loop van de maanden veel vragen gekregen van mensen of ik niet ook zo'n accu in hun auto kon bouwen. Dus...

MUXSAN.com pre-orders

Om maar met de deur in huis te vallen: als je een Nissan Leaf (het oude model, 2011-2017) hebt en je wil een grotere actieradius in ruil voor een beetje kofferruimte, dan kun je je serieuze interesse hierin aangeven door een pre-order te doen op mijn nieuwe website:

MUXSAN.com - EV equipment

Op de site staat alle informatie die je nu nodig hebt om een geïnformeerde keuze te maken. In de rest van deze blogpost schrijf ik een aantal ontwikkelingen sinds de lancering van deze website op dinsdagmiddag.

Waarom accu's uitbreiden? Er is toch al een nieuwe Leaf?

Allereerst; de reden dat ik hier überhaupt aan begin is omdat er een hele hoop Nissan Leafs zijn verkocht, maar veel worden maar matig gebruikt. Dat komt overduidelijk door de beperkte actieradius. En dat is zonde, want het is anderszins een hele capabele auto. Zelfs op mijn Leaf, die waarschijnlijk in de top 10% kilometers zit, is nog nooit wat stukgegaan of vervangen - afgezien van banden en ruitenwisservloeistof. Geen roest, geen slijtage, het zijn auto's die makkelijk 20 jaar mee moeten gaan - behalve voor de accu.

Dus waarom fiksen we dat niet? Het is toch een heel stuk milieuvriendelijker om de accucapaciteit uit te breiden naar iets nuttigs dan om een nieuwe Leaf of andere elektrische auto te moeten kopen? Dit is de belangrijkste reden van mij om deze dienst te beginnen. Niet persé om geld te verdienen.

De haken en ogen
Dus, leuk idee, maar hoe gaat dat in de praktijk? Er zitten een aantal flinke haken en ogen hieraan, en in de afgelopen weken heb ik de belangrijkste problemen weten uit te vogelen.

Nummer één is legaliteit en eventuele keuring via de RDW. Ik heb kunnen spreken met twee mensen binnen de EV-wereld met uitgebreide ervaring op dit gebied, en uit deze gesprekken heb ik kunnen afleiden dat het maken van deze extender-accu's geen problemen gaat opleveren voor de RDW. Er zullen wel wat aanpassingen nodig zijn ten opzichte van hoe de accu nu in mijn auto gebouwd zitten - met name het moeten construeren van een degelijke batterijbox - maar het mag en kan. Dat is heel geruststellend.

Nummer twee is aansprakelijkheid en juridische kwesties. Afgezien van foutieve installatie of fabricagedefecten kan het gebeuren dat een batterij in de fik vliegt of mijn modificaties anderszins de schuld krijgen van een ongeluk of letsel. Als ik hoofdelijk aansprakelijk word gesteld, ben ik de rest van mijn leven de schade aan het terugbetalen. Ook hier heb ik goede begeleiding gevonden en ben ik overtuigd geraakt dat dit binnen een acceptabel budget afgedekt kan worden, inclusief een goede garantie voor de eindgebruiker.

Als laatste is er nog één klein dingetje, en dat is dat ik nog niet klaar ben. De extender werkt al ruim 3 maanden blij in mijn auto, maar delen van de elektronica en de gehele batterijbox missen nog. Hiervoor heb ik nog enkele weken tijd en wat mooi gereedschap nodig.

Alles bij elkaar heb ik met wat grove schattingen tussen de 25 000 en 30 000 euro nodig om juristen, boekhouders, fabricagehulp en gereedschap te betalen. Dus ik had mezelf ten doel gesteld dat als ik 10 pre-orders kreeg, dat het het voor mij waard was om dit commercieel aan te bieden.

De teller staat inmiddels op 21
In de eerste 48 uur heb ik al 21 pre-orders binnengekregen - de helft in Nederland en de helft erbuiten. Er is duidelijk een hoop vraag hiernaar - meer dan ik in eerste instantie had ingeschat. Mijn idee om misschien ieder weekend een dag te plannen voor ombouw gaat hem niet worden - ik moet hier een serieus bedrijf omheen gaan bouwen. Dit ga ik dan ook doen de komende weken.

In plaats van dit onder mijn eenmanszaak (met de aansprakelijkheidsproblemen van dien) te hangen, zet ik een aparte BV op voor deze dienst. Ik hoop ook in staat te zijn hulp in te huren, wellicht op parttime basis. Het wordt meteen goed aangepakt; ik ga dit niet in mijn eentje doen. Sterker nog, ik wil het liefst zoveel mogelijk van mijn eigen tijd blijven steken in verbeteringen en de montage zoveel mogelijk door gecertificeerde monteurs laten doen.

Conclusie
Ik hoop dat dit wat wordt! Het zijn nu alleen nog maar plannen, en ik houd de mogelijkheid open dat het niks wordt. Misschien gaat de RDW alsnog tegenwerken, wie weet. Misschien kom ik niet uit de kosten. Maar ik ga hier de komende maanden hard aan werken, en hopelijk rijden aan het einde van dit jaar een dozijn of meer Leafs rond met MUXSAN extenders!

Volgende: [video] Granny charger update 09-'18 [video] Granny charger update
Volgende: EV Mods: serious CAN bus hacking 06-'18 EV Mods: serious CAN bus hacking

Reacties


Door Tweakers user armageddon_2k1, donderdag 5 juli 2018 15:20

Klinkt spannend ;)

Hoe zit het met eventuele vrijgave op het gebied van elektronica en accu-technologie op het gebied van internationale standaarden en eisen. Ik heb zelf een redelijke beroepsdeformatie op gebouwd in de medische device technologie en daar zijn dus instanties als Dekra voor nodig om certificering te leveren, ook als het slechts een modificatie is. Ik vermoed dat er voor de automotive, en helemaal met 'linke' batterijen, ook wel een quality system is die geimplementeerd moet worden? Als garage moet je volgens mij gekwalificeerd zijn om bepaald onderhoud te doen aan een elektrische auto.

Ik weet niet hoever RDW gaat hierin. Voor de medical wereld zijn er instanties die zeggen dat je de markt op mag, maar dat wil nog niet zeggen dat je gevrijwaard bent van enige verantwoordelijkheid bij gedoe, of dat je uberhaubt je certificering op orde hebt.... ja raar.

Anyway, succes ermee! Erg gaaf.

EDIT:
Ik zit even te neuzen op standaarden websites, maar het lijkt erop alsof 'de industrie' zichzelf vrijwillig standaarden op heeft gelegd die 'recommended' zijn.
IATF 16949. The global automotive industry standard for quality management systems. The automotive industry generally expects parts to be manufactured, assembled and tested in IATF 16949-qualified facilities.
Dat klinkt niet heel 'nodig'.

Echter:
AEC-Q100 & AEC-Q200. During the qualification phase before the release of the device, each component must survive a battery of industry-standard tests:
AEC-Q100 defines the standard tests for active components such as switches and power amplifiers (PAs).
Heb je deRDW rechtstreeks benaderd?

[Reactie gewijzigd op donderdag 5 juli 2018 15:24]


Door Tweakers user Mickey77, donderdag 5 juli 2018 15:38

Tof dat het echt gaat gebeuren!

Het lijkt mij voor USA en AUS niet logisch (en sowieso heel lastig) om accu's te shippen. Ik zie dat je onderscheid maakt tussen een klein en groot pakket, maar dat is beide inclusief batterijen als ik het goed lees. Misschien toch een idee om een derde optie te maken: het hele pakket EX de accu's?

Ik heb geen LEAF, maar volg het verhaal met interesse. Het is inspirerend!

Door Tweakers user Fairy, donderdag 5 juli 2018 16:27

Tof idee, maar denk ook aan de toekomst. Richt je niet op 1 model met je hele businessplan. Dit model zal ooit verdwijnen of drastisch teruglopen en dan zul je ook iets moeten doen. Fabrikanten maken steeds betere auto's met grotere actieradius.

Zodra er een wonderaccu wordt uitgevonden die enorm veel energie kan opslaan op een klein oppervlak, ben je out of business. Je kan dan auto's gaan ombouwen voor de nieuwe accu's, maar je moet dus wel een beetje dynamisch blijven.

Ben benieuwd hoe het er allemaal uit gaat zien, succes !

Door Tweakers user Toettoetdaan, donderdag 5 juli 2018 16:41

Wat ontzettend gaaf dat dit je gaar lukken! Oké, je hebt nog niet alles rond, maar toch alvast gefeliciteerd! _/-\o_

Hier alvast een brainfart voor als je uitgekeken raakt op de Lead (zeg over twee jaar, wat jij gaat het gezond druk krijgen ;) )
Ik zag op je site dat je mogelijk ook met andere auto's bezich gaat.
I expect to be modifying the first cars for customers in Q4 2018 (probably october at the earliest). Before that time, if demand is high enough, I will be modifying and testing the system on other cars, possibly ones I will buy myself or cars purchased in joint venture with a workshop or dealer. I currently have no affiliation with anybody on this project, although I am in talks to this end.
Als de eerste lichting Ioniq's uit de lease komen, dan zitten ze in hetzelfde verhaal als de eerste Leaf, de Ioniq heeft relatief veel ruimte voor extra accu's: https://s3-eu-west-1.amaz.../original/iebootunder.jpg (deze plastic onderbak kan er ook nog uit)

Als laatst, ik denk dat jouw bedrijf in aanmerking komt voor een WBSO en Milieu & Techniek subsidie. (Je kunt het even bij de RVO checken) Want wat jij doet is natuurlijk niet alleen heel inovatief, maar ook goed voor het milieu ;)

Door Tweakers user onok, donderdag 5 juli 2018 17:01

Heel cool mux dat je dit gaat doen. Ik zou er bijna zelf een oude leaf voor gaan kopen. Maar ik denk dat ik toch nog even doorspaar voor m'n model 3 ;)
Succes, en ik volg je met interesse.

Door Tweakers user woekele, donderdag 5 juli 2018 17:42

Mooi die ondernemendheid!

Door Tweakers user gravit0n_, donderdag 5 juli 2018 19:45

Met veel interesse volg ik je Leaf project waardoor volledig elektrisch rijden ook al financieel aantrekkelijk is. De terugverdientijd van een elektrische auto die je (deels) benoemde in een vorig blog bleek niet verkeerd als je op jouw manier te werk gaat. Mijn eerste auto die ik aanschaf wordt zoiezo elektrisch, komend jaar ben ik nog student elektrotechniek en daarna heb ik snel budget beschikbaar. Mijn voornaamste eis voor een elektrische auto is een betaalbare actieradius. Hoe spartaans hoe beter, al de luxe en gadgets van bijvoorbeeld een Tesla zijn aan mij niet besteed. Het gaat mij er puur om dat ik zo snel mogelijk elektrisch kan rijden zonder ooit een fossiele brandstof te tanken. En het liefst in een redelijke kwalitatieve auto waardoor ik niet constant hoef te sleutelen.

Volgens mij heb je het nog niet gehad over de levensduur van jou accupakket? Misschien dat ik het gemist heb, maar ik ben hier heel benieuwd naar. Van Tesla weten we intussen dat de celcapaciteit door hun afgestelde battery management system nauwelijks degradatie ondervindt. Kunnen we met jou range extender systeem dezelfde resultaten verwachten?

Helaas ben ik geen (elektrotechnisch) monteur, maar vooral theoretisch opgeleid. Anders kan ik je wellicht ergens in bijstaan. Ik ben erg gedreven als het gaat om het verduurzamen van mijn levenstijl en die van de maatschappij. Heel veel succes met dit project, ik zie het heel graag slagen :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 5 juli 2018 19:46]


Door Tweakers user mux, donderdag 5 juli 2018 20:25

armageddon_2k1 schreef op donderdag 5 juli 2018 @ 15:20:
Hoe zit het met eventuele vrijgave op het gebied van elektronica en accu-technologie op het gebied van internationale standaarden en eisen.
Net als in medical heb je verschillende lagen van kwaliteits- en veiligheidseisen. Voor de CAN-bus moet je aan bepaalde eisen voldoen, voor hoogspanning, voor EMC uitstoot, enz. Het antwoord is 'het is gecompliceerd, maar naleving is relatief gemakkelijk'.
Ik vermoed dat er voor de automotive, en helemaal met 'linke' batterijen, ook wel een quality system is die geimplementeerd moet worden? Als garage moet je volgens mij gekwalificeerd zijn om bepaald onderhoud te doen aan een elektrische auto.
Het begint erop te lijken dat ik vooral aan inspecfie-eisen moet voldoen. Da's meer ARBO en SZW dan specifiek dingen voor elektrische auto's. Ja, dit is waar een groot deel van ons juridisch budget in gaat zitten... helaas.
Ik weet niet hoever RDW gaat hierin. Voor de medical wereld zijn er instanties die zeggen dat je de markt op mag, maar dat wil nog niet zeggen dat je gevrijwaard bent van enige verantwoordelijkheid bij gedoe, of dat je uberhaubt je certificering op orde hebt.... ja raar.
Dit is echt heel gecompliceerd, en ik begrijp het ook maar half. Er is niet zoiets als een ISO9001/14001 chain of trust ofzo. Er zijn voor de verzekering zekere vrijwaringen als je de inspectie doorkomt. Exact hoe ik dit aanpak is nog moeilijk te zeggen, maar ik denk niet dat ik doorga met het bedrijf als ik mensen aansprakelijkheidsvernietigingsverklaringen moet gaan laten tekenen ofzo. Wow, dat is een cool woord.
Heb je deRDW rechtstreeks benaderd?
Kan ik nog even niks specifieks over zeggen :)
Mickey77 schreef op donderdag 5 juli 2018 @ 15:38:
Het lijkt mij voor USA en AUS niet logisch (en sowieso heel lastig) om accu's te shippen. Ik zie dat je onderscheid maakt tussen een klein en groot pakket, maar dat is beide inclusief batterijen als ik het goed lees. Misschien toch een idee om een derde optie te maken: het hele pakket EX de accu's?
Ligt heel erg aan de animo. AUS gaat echt heel moeilijk worden. VS is extreem laks qua regelgeving, dus daar kan ik wellicht iemand heen vliegen en wat batterijen naartoe verschepen. Als dat allemaal niet lukt, kan ik zeker kits verkopen, daar heb ik op zich al goede contacten voor.
Fairy schreef op donderdag 5 juli 2018 @ 16:27:
Tof idee, maar denk ook aan de toekomst. Richt je niet op 1 model met je hele businessplan. Dit model zal ooit verdwijnen of drastisch teruglopen en dan zul je ook iets moeten doen. Fabrikanten maken steeds betere auto's met grotere actieradius.
Ik reken mezelf nog even niet rijk met een überhaupt draaiend bedrijf. Ik moet me eerst helemaal concentreren op het goed beginnen, anders gooi ik mezelf diep in de schulden voor niks. Ik heb heel veel zin om ook aan andere auto's te klussen, met name de Outlander maar wellicht ook de vele andere modellen (PH)EV. Maar die ambities moeten nog even wachten. Ja, ik ben me ervan bewust dat Leafs ombouwen geen duurzaam businessplan is :)
Toettoetdaan schreef op donderdag 5 juli 2018 @ 16:41:
Als laatst, ik denk dat jouw bedrijf in aanmerking komt voor een WBSO en Milieu & Techniek subsidie. (Je kunt het even bij de RVO checken) Want wat jij doet is natuurlijk niet alleen heel inovatief, maar ook goed voor het milieu ;)
Ja, ik moet hier echt achteraan. Ik wil eigenlijk per direct mensen aannemen, en de WBSO zou daarbij ontzettend helpen. Milieu&Techniek subsidie ken ik niet. Ik heb goede ervaringen met Flynth (accountantsbureau met kennis van *alles*) die ik daar zeker meer over zal gaan vragen.
gravit0n_ schreef op donderdag 5 juli 2018 @ 19:45:
Met veel interesse volg ik je Leaf project waardoor volledig elektrisch rijden ook al financieel aantrekkelijk is. De terugverdientijd van een elektrische auto die je (deels) benoemde in een vorig blog bleek niet verkeerd als je op jouw manier te werk gaat. Mijn eerste auto die ik aanschaf wordt zoiezo elektrisch, komend jaar ben ik nog student elektrotechniek en daarna heb ik snel budget beschikbaar. Mijn voornaamste eis voor een elektrische auto is een betaalbare actieradius. Hoe spartaans hoe beter, al de luxe en gadgets van bijvoorbeeld een Tesla zijn aan mij niet besteed.
EXACT dit wilden wij ook. Helaas moest het een Leaf worden. Ik zeg 'helaas' omdat de auto eigenlijk te luxe en groot is voor ons. Maar het is momenteel - nog steeds - de goedkoopste kwalitatief goede, onderhoudsarme elektrische auto met service manuals enzovoorts. Er is gewoon nog niet veel te kiezen. Ik denk dat je een perfecte klant voor mij zou zijn :)
Volgens mij heb je het nog niet gehad over de levensduur van jou accupakket? Misschien dat ik het gemist heb, maar ik ben hier heel benieuwd naar. Van Tesla weten we intussen dat de celcapaciteit door hun afgestelde battery management system nauwelijks degradatie ondervindt. Kunnen we met jou range extender systeem dezelfde resultaten verwachten?
Ja, de cellen zijn Panasonics en ze zijn aardig underrated. Ze gaan hoe dan ook véél langer mee dan het hoofd-accupakket. Van wat ik van de leverancier en andere gebruikers van deze modules heb gehoord zijn dit echt picobello cellen qua levensduur. In de aanloop naar de eerste leveringen zal ik een poging wagen dit beter te kwantificeren.

Door Tweakers user Harm_H, donderdag 5 juli 2018 22:30

Bijzonder! Ben benieuwd!

Bijna het dubbele meer is echt een forse vooruitgang.

Door Tweakers user gravit0n_, vrijdag 6 juli 2018 00:20

mux schreef op donderdag 5 juli 2018 @ 20:25:
[...]Er is gewoon nog niet veel te kiezen. Ik denk dat je een perfecte klant voor mij zou zijn :)
[...]
En met mij vele anderen als ik zie hoe actief en creatief mensen bezig zijn op het gebied van zelfbouw elektrische fietsen en motoren (endless-sphere.com). Daar, en op andere plekken, zitten genoeg handige mensen die hun hand er niet voor omdraaien als het kosteneffectief is om met een accupakket hun auto zelf, of te laten upgraden.
mux schreef op donderdag 5 juli 2018 @ 20:25:
[...]
Maar het is momenteel - nog steeds - de goedkoopste kwalitatief goede, onderhoudsarme elektrische auto met service manuals enzovoorts.
Ja, gaaf, ik heb nog geen enkele rijervaring met elektrische auto's. Lijkt me heerlijk om relatief vroeg te kunnen deelnemen aan de transitie naar elektrisch die zich zoiezo doorzet.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 6 juli 2018 10:18]


Door Tweakers user Kecin, vrijdag 6 juli 2018 02:27

Heel veel succes! Volg je blogs al een hele tijd en ben zeer benieuwd hoe het er over circa een jaar voorstaat.

Veel plezier ook :)

Door Tweakers user SeenD, vrijdag 6 juli 2018 08:59

Coooooool! Succes!!!

Door Tweakers user SinergyX, vrijdag 6 juli 2018 10:48

Succes, al een goed begin :)

Al vraag ik me wel af, is dit wel de juiste auto? De helft van weinig blijft weinig, zelfs met een health10 zit je op 250km. Ik neem aan in ideale omstandigheden? Winter zal wel wat minder zijn.

Het is nu eenmaal niet echt 'moeders mooiste' van kleine auto's, zeker niet met de huidige facelift, of de sportieve looks van andere merken.

Blijft alleen raar dat een ~2015 Leaf bijna net zoveel moet kosten als een Outlander PHEV.

Door Tweakers user DJ, vrijdag 6 juli 2018 11:00

Heel mooi initiatief. Ik heb nog geen EV auto, maar wel degelijk interesse hierin. Persoonlijk vind ik een Leaf niet echt 'mooi' maar als het straks goed loopt dan zou je kunnen gaan diversificeren en ook extender batterijen maken voor bijvoorbeeld een e-Golf (als voorbeeld). Die heeft ook een beperkte range . . .

Dus ik wens je veel succes en hoop dat het wat gaat worden, of opgepikt wordt door een grote vis die er dan mee aan de haal gaat voor schaalgrote . . .

Nogmaals: SUCCES! ;-)

Door Tweakers user mux, vrijdag 6 juli 2018 11:51

SinergyX schreef op vrijdag 6 juli 2018 @ 10:48:
Succes, al een goed begin :)

Al vraag ik me wel af, is dit wel de juiste auto? De helft van weinig blijft weinig, zelfs met een health10 zit je op 250km. Ik neem aan in ideale omstandigheden? Winter zal wel wat minder zijn.

Het is nu eenmaal niet echt 'moeders mooiste' van kleine auto's, zeker niet met de huidige facelift, of de sportieve looks van andere merken.

Blijft alleen raar dat een ~2015 Leaf bijna net zoveel moet kosten als een Outlander PHEV.
In eerste instantie (toen ik nog geen elektrische auto had) mikte ik inderdaad ook op meer range dan dat, en wilde ik eigenlijk richting de 60kWh (500km zuinig rijden, 400 normaal rijden). Maar in de praktijk worden we eigenlijk nooit beperkt door onze range. We zijn heel blij, en dat gevoel wil ik graag delen.

De originele range... tja, dat is gewoon prut. Misser van Nissan IMO.

Door Tweakers user fluffy1, vrijdag 6 juli 2018 12:33

Cool! :D
Als het aan mij ligt heb je binnenkort preorder++.

Ik zal wel eerst moeten uitzoeken hoe de keuring in BE tegenover het aanpassen van EV voertuigen staat. Hopelijk doen ze hier niet al te moeilijk over.

Door Tweakers user ronaldmathies, vrijdag 6 juli 2018 12:55

Wanneer ga je beginnen aan power wall oplossingen? Want 17kW voor 6000 euro is behoorlijk goedkoop.

Daar ben ik wel voor in de markt :)

Door Tweakers user ronaldmathies, vrijdag 6 juli 2018 12:59

Wat voor batterijen gebruik je eigenlijk? ik zit net door je history heen te browsen maar ik zie niet zo snel of je prefab batterijen gebruikt of dat je ze zelf samensteld.

Door Tweakers user Brandts, vrijdag 6 juli 2018 13:05

Wanneer kan ik een accu bij je kopen voor mijn huis die ik kan opladen met zonnepanelen? Graag wil ik eentje bestellen voor 2020 zodra saldering niet meer mogelijk is, met korting vanwege dit geweldige idee :Y)

Door Tweakers user TunderNerd, vrijdag 6 juli 2018 13:44

Mux,

Ik zit in de veiligheidssystemen, en wil je graag helpen. Ik stuur je effe een p.b.

Door Tweakers user klungeltweaker, vrijdag 6 juli 2018 14:00

Ik zag gisteren een stuk over Skeleton Ultra Capacitors : https://youtu.be/KQ2Eo6wl5r0
Is dat niet interessanter?
Het bedrijf claimt tot 30% meer reikwijdte.

Door Tweakers user TweakMore, vrijdag 6 juli 2018 16:16

Ondanks dat ik nooit op je blogs reageer, lees ik altijd met veel plezier! (Met mij vele andere gok ik.)

Ik zou je wel graag de tip meegegeven dat zodra je daadwerkelijk kapitaal wilt investeren in je bedrijf, de pre-orders een aanbetaling te laten doen. Het zou jammer zijn als een groot deel van de pre-orders zich terugtrekt. Is bij een kickstart project ook erg gebruikelijk. En als het niet wilt lukken kun je ze nog altijd terugbetalen:)

Heel veel succes en misschien zal ik ook eens contact opnemen zodra ik klaar ben met studeren!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 6 juli 2018 16:31]


Door Tweakers user jimz93, vrijdag 6 juli 2018 17:19

Hoewel ik zelf geen bezitter ben van een Leaf of ander elektrisch voertuig vind ik het een super gaaf idee en wens ik je alle succes toe met deze startup! :)

Door Tweakers user PcDealer, vrijdag 6 juli 2018 20:09

Als je zo bang bent voor de RDW, waarom dan geen officiële uitspraak van hen?

Door Tweakers user mux, zaterdag 7 juli 2018 07:36

ronaldmathies schreef op vrijdag 6 juli 2018 @ 12:55:
Wanneer ga je beginnen aan power wall oplossingen? Want 17kW voor 6000 euro is behoorlijk goedkoop.
Helaas is het bij een powerwall niet de batterijen zelf die zoveel geld kosten - het is de lader/inverter en een veilig kastje om de accu's heen wat er flink op in hakt. Een goede 3.6kW inverter kost je ~€0,30-0,50/W, dus 1500 euro, bijna evenveel als de accu's, en dan moet er ook nog een lader en een kastje bij. Wordt gauw duur.
ronaldmathies schreef op vrijdag 6 juli 2018 @ 12:59:
Wat voor batterijen gebruik je eigenlijk? ik zit net door je history heen te browsen maar ik zie niet zo snel of je prefab batterijen gebruikt of dat je ze zelf samensteld.
Automotive lithium-ion tractie-accu's. Het is nog niet 100% zeker welke, in mijn achterbak zitten VAG accu's.
Brandts schreef op vrijdag 6 juli 2018 @ 13:05:
Wanneer kan ik een accu bij je kopen voor mijn huis die ik kan opladen met zonnepanelen? Graag wil ik eentje bestellen voor 2020 zodra saldering niet meer mogelijk is, met korting vanwege dit geweldige idee :Y)
Als je het zo netjes vraagt krijg je natuurlijk korting... oh wacht :P
TunderNerd schreef op vrijdag 6 juli 2018 @ 13:44:
Mux,

Ik zit in de veiligheidssystemen, en wil je graag helpen. Ik stuur je effe een p.b.
Graag! Ik kan altijd meer info over veiligheid gebruiken. Heb nog geen PM van je gekregen trouwens.
klungeltweaker schreef op vrijdag 6 juli 2018 @ 14:00:
Ik zag gisteren een stuk over Skeleton Ultra Capacitors : https://youtu.be/KQ2Eo6wl5r0
Is dat niet interessanter?
Het bedrijf claimt tot 30% meer reikwijdte.
Eh... ik kan in een comment niet goed ingaan op de technische details, maar de lage energiedichtheid van ultracondensatoren zorgt ervoor dat dit niet heel nuttig is voor accu-uitbreiding. Supercondensatoren zijn een oplossing voor vermogensdichtheid, niet energiedichtheid.
TweakMore schreef op vrijdag 6 juli 2018 @ 16:16:
Ik zou je wel graag de tip meegegeven dat zodra je daadwerkelijk kapitaal wilt investeren in je bedrijf, de pre-orders een aanbetaling te laten doen. Het zou jammer zijn als een groot deel van de pre-orders zich terugtrekt. Is bij een kickstart project ook erg gebruikelijk. En als het niet wilt lukken kun je ze nog altijd terugbetalen:)
Ja, zodra ik een productieklaar prototype heb zal ik een aanbetaling vragen van pre-orders. Het mooie van IBAN is dat dat geheel kostenloos gaat, dus als iemand zich bedenkt kan de hele transactie snel en gratis ongedaan gemaakt worden, maar heb ik wel enige houvast dat die persoon daadwerkelijk komt en z'n auto laat ombouwen. Er zitten hier nog meer haken en ogen aan, en ik laat dit door een boekhouder/jurist uitzoeken.
PcDealer schreef op vrijdag 6 juli 2018 @ 20:09:
Als je zo bang bent voor de RDW, waarom dan geen officiële uitspraak van hen?
Bang is misschien een sterk woord, maar zij hebben wel het laatste woord natuurlijk. Ik zal een officiële uitspraak krijgen, maar dit is geen bijzonder snel proces. Ik heb in ieder geval genoeg toezeggingen om verder te gaan.

Door Tweakers user ybos, zaterdag 7 juli 2018 08:58

Ga je hier "all-in" of blijf je gewoon je huidige baan aanhouden :? Lijkt me best wel een risico, zeker omdat je zelf al zegt dat het geen duurzame business is.

Door Tweakers user mux, zaterdag 7 juli 2018 12:03

Je hoeft hoe dan ook geen medelijden met mij te hebben; ik heb meer dan genoeg vangnetten in zowel een goede spaarrekening als meer dan een minimumloon uit passief inkomen via m'n webwinkel en incidentele klussen.

Ja, het is een fiks risico, maar dit is iets wat ik niet voorbij laat gaan zonder te proberen.

Door Tweakers user Mr_gadget, zaterdag 7 juli 2018 12:13

Leuk plan, leuk dat je nek durft uit te steken met deze risico's.

Je zou kunnen overwegen nog aandelen oid uit te geven. Denk dat er best wel wat tweakers zijn die hier wat geld in willen investeren.

Door Tweakers user mux, zaterdag 7 juli 2018 12:19

Nah, aandelen verwateren de regie ook hè. Ik weet wat ik wil, wil het op een specifieke manier doen en als ik het fout doe wil ik het liefst dat ik zelf op de blaren moet lopen, niet dat ik ook nog eens andere mensen tijd en geld heb gekost.

Ik heb eerder dit decennium een bedrijf opgericht met een paar andere mensen, en dit is ook niet al te best gegaan. Daar heb ik van geleerd en daarom wil ik dit echt zelf aanpakken. Wel met werknemers want ik heb de tijd/expertise niet, maar niet met andere aandeelhouders/directeuren.

Daarnaast valt het wel mee hoeveel geld ik nodig heb om op te starten. Het gaat om enkele tienduizenden euro's, dat kan ik zelf ook prima dragen. Of ik neem een groene lening bij ASN ofzo - ik twijfel er niet aan dat ze zoiets als dit graag willen steunen met een gunstige lening.

Door Snikker, zaterdag 7 juli 2018 13:50

Misschien kan jij, of iemand anders, het ook even op Hackernews zetten met een goede titel in de 'show HN' categorie.

https://news.ycombinator.com/

B.v: I've built an extender that doubles range of Nissan Leaf EV

Ik denk dat het een goed onderwerp is die kans maakt en je bereikt een hoop mensen, die je zowel feedback kunnen geven als potentiële klanten.

Vooral voor de feedback zou ik het direct doen en niet wachten! En als iemand de link plaatst kunnen we upvoten ;)

Door Rolf, zaterdag 7 juli 2018 14:36

Ik volg je opstart met belangstelling.
Wij hebben een Nissan Leaf en hebben voldoende aan de range.
Nu wil je het accupakket in de achterbak leggen, maar heb je wel eens aan de onderkant onder de kofferbak gekeken?
Boven de plastic bodemplaat die daar hangt bevindt zich een zee van ruimte waar een reservewiel zou kunnen zitten.
Bij mij zit daar geen reserve wiel, die wordt volgens mij op 99% van de Leaf's niet geleverd.
Met een zee van ruimte die onbenut is........en kost geen koffer ruimte.

Door Tweakers user analog_, zaterdag 7 juli 2018 17:32

Rolf schreef op zaterdag 7 juli 2018 @ 14:36:
Bij mij zit daar geen reserve wiel, die wordt volgens mij op 99% van de Leaf's niet geleverd.
Met een zee van ruimte die onbenut is........en kost geen koffer ruimte.
Idem voor elke lease-bak; maak het in de vorm van een wiel voor montage gemak?

Door Tweakers user mux, zaterdag 7 juli 2018 17:32

Correct, dat is ook een langere-termijnplan. Momenteel niet haalbaar.

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 7 juli 2018 18:50

Mux, ik wens je veel succes met dit project. Spijtig genoeg heb ik zelf nooit een oude Leaf gekocht, anders had ik me zeker ingeschreven. Al hoop ik in 2019 eindelijk mijn diesel de deur uit te kunnen doen.

Door Tweakers user Teleluvr, zondag 8 juli 2018 20:26

Tof initiatief!
Ik ben compleet a technisch en heb geen leaf, maar kan het alleen maar toejuichen!...

Door Tweakers user Brandts, maandag 9 juli 2018 08:52

mux schreef op zaterdag 7 juli 2018 @ 07:36:
Als je het zo netjes vraagt krijg je natuurlijk korting... oh wacht :P
Haha, touché!
Maar nu even zonder flauwekul. Hoe rendabel zou het zijn om dit te gebruiken als accu voor je huis? Ik heb me er niet in verdiept, maar als ik dit even als referentie neem: https://www.zonnepanelen.net/thuisaccu/?accept_cookies=1
Dan lijkt het erop dat je accu prima geschikt is om de overschot aan stroom die panelen opwekken op te slaan. Aangezien stroom kopen gemiddeld rond de 21 ct per kWh zit en terugleveren rond de 12 ct opbrengt kun je dus 9 ct per kWh "verdienen". Hiermee kun je makkelijk de terugverdientijd van jouw accu berekenen.
Mocht dit rendabel zijn dan heb je een nog grotere markt om je accu's in weg te zetten ;)

Door Tweakers user mux, maandag 9 juli 2018 08:59

Als je rekent met 3000 cycli en €500/kWh, dan moet je een spread hebben van 17ct/kWh, dus dat komt niet uit.

Door Tweakers user Hkuit, maandag 9 juli 2018 12:32

Ik word hier erg blij van, mijn complimenten. Ik las al met veel plezier je vorige blogs over de Leaf, maar mijn conclusie was al snel dat dit voor mij veel te ver ging; dat zou ik nooit zelf kunnen. En nu kom je dus met de mogelijkheid om het bij jou te kopen!

Wij rijden nu een Toyota Prius 3 die veel in de regio wordt gebruikt; telkens stukjes van 20-60 kilometer. Daar past natuurlijk prima een full-EV bij. Op het dak ligt 4600 Wp aan zonnepanelen, dus we hebben ook eigen productie. De planning is om nog een paar jaar in de Prius te rijden, om daarna te gaan zoeken naar een betaalbare EV. Mede door jouw project komt een Nissan Leaf zeker in aanmerking (ik zou de zenuwen krijgen van een bruikbare range van 80 a 100 km, ook als ik dagelijks kan bijladen).

Door Tweakers user mux, maandag 9 juli 2018 12:58

En dat is exact waarom ik het doe. De 'ideale' EV voor veel mensen bestaat vandaag al, namelijk één van de vele duizenden Leafs die er al zijn. Er moet alleen een heel klein technisch mankement worden opgelost, namelijk... de accu :P

Door Tweakers user kleefei, maandag 9 juli 2018 13:42

Ik val niet binnen je doelgroep, desondanks wil ik wel even reageren.
Dit is precies hetgene waar ondernemers voor staan, ondernemen. Je bent nu al een top ondernemer door het gat in de markt te zien en er direct in te springen. (ja, je bent echt al begonnen, want de eerste gesprekken zijn al geweest en je hebt al orders!)
Wel wil ik nog even meegeven dat ik begrijp dat je gelijk iemand er bij wilt hebben die het fysieke monteren doet. Echter adviseer ik wel waakzaamheid hier in. Ga gewoon eerst lekker alleen beginnen. Overdag bouwen, savonds denken. (nee, een ondernemer werkt niet van 9 tot 5)
Zorg dat je je flow te pakken krijgt, dan kun je beter en sneller anticiperen wanneer je iemand in dienst hebt.

Ik wil je dan ook mijn complimenten geven hiervoor en je alvast heel veel succes wensen!

Door Tweakers user mux, maandag 9 juli 2018 13:55

Bedankt voor het goede advies, ik ga je teleurstellen want ik heb al wat plannen die daar tegenin gaan, maar ik ben het helemaal eens met de strekking van je comment. Omdat ik in dit geval een extreem hoge aansprakelijkheid aanga kan dit helaas niet klein aangepakt worden. Ik moet een toneel kunnen spelen dat ik alles volgens het boekje doe naar de verzekeraar en inspectie toe.

Door Tweakers user kleefei, maandag 9 juli 2018 14:13

De teleurstelling is direct weggenomen door je onderbouwing. ;-)
Het lijkt er op dat je goed bent voorbereid. Top!
Nogmaals heel veel succes!

Door Tweakers user Gman, maandag 9 juli 2018 14:46

Geweldig! veel succes met je bedrijf. Ik verwacht veel toekomstperspectief, sowieso op de lange baan. Er is duidelijk vraag naar en dat wordt alleen maar meer.

Door Tonnie, maandag 9 juli 2018 15:18

Toevallig dat ik dit zo tegen kom, ik woon in Bergschenhoek en zag je Leaf (met de dichtgemaakte velgen) van de week toevallig staan, kleine wereld :)

Wij hebben zelf ook een Leaf (auto van mijn vrouw) lichtblauwe 1e gen leaf, an sich zou de extra batterij ideaal zijn om de range te verlengen, want die is wel krap, aan de andere kant, dankzij dit onze 2e auto is hebben we er weinig noodzaak voor.

Door Tweakers user mux, maandag 9 juli 2018 15:26

Ha, dan heb ik al één van de Leaf-eigenaren hier in de buurt geidentificeerd. Nu alleen nog erachter komen wie die persoon is die in de Meerpolder rondrijdt me een grijze Leaf...

Door Tweakers user Powermage, maandag 9 juli 2018 15:57

Er rijden ook nog 2 zwarte 1e gen Leafs rond in Bergschenhoek, een is van mijn schoonmoeder, die andere weet ik niet.

Door Tweakers user mux, maandag 9 juli 2018 16:00

Hehe... toch meer dan ik dacht. Grappig!

Door Tweakers user Yucon, dinsdag 10 juli 2018 12:27

Supercool project. Veel succes ermee, ik blijf het met belangstelling volgen.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 10 juli 2018 15:39

mux schreef op donderdag 5 juli 2018 @ 20:25:


Dit is echt heel gecompliceerd, en ik begrijp het ook maar half. Er is niet zoiets als een ISO9001/14001 chain of trust ofzo. Er zijn voor de verzekering zekere vrijwaringen als je de inspectie doorkomt. Exact hoe ik dit aanpak is nog moeilijk te zeggen, maar ik denk niet dat ik doorga met het bedrijf als ik mensen aansprakelijkheidsvernietigingsverklaringen moet gaan laten tekenen ofzo. Wow, dat is een cool woord.
dat gaat zowiso niet werken, aansprakelijkheid uitsluiten werkt hoe dan ook niet bij consumentenkoop en beperkt bij zakelijke contracten.
Ja, ik moet hier echt achteraan. Ik wil eigenlijk per direct mensen aannemen, en de WBSO zou daarbij ontzettend helpen. Milieu&Techniek subsidie ken ik niet. Ik heb goede ervaringen met Flynth (accountantsbureau met kennis van *alles*) die ik daar zeker meer over zal gaan vragen.
subsidie is in deze hoe dan ook een goed idee, let er wel op dat je hier te maken hebt met bestuursrecht en dat een jurist achter de hand houden dan wel een optie moet zijn

Door Tweakers user t0mmiiiii, woensdag 11 juli 2018 09:21

Goed bezig, ik heb een pre-order geplaatst (TVA), zelfs al moet de Leaf nog komen in de komende maanden. Hoe denk je over de temperatuur van de extender, aangezien deze in de cabine van de auto zit? Hoe warm wordt zo'n accu? In de winter lijkt het me alleen maar een voordeel, omdat de warmte die de accu afgeeft positief is in de cabine, en de accu niet te koud wordt. Hoe denk jij erover?

Verder, ik meen dat vrij veel tweede generatie Leafs de Bose subwoofer achterin hebben liggen. Wat doe je daarmee, qua ruimte?

Door Tweakers user JT, woensdag 11 juli 2018 12:12

Mooi project :) Ben gelijk eens gaan kijken wat een tweedehands Leaf kost maar valt helaas nog buiten mijn budget.

Door Tweakers user mux, woensdag 11 juli 2018 15:59

t0mmiiiii schreef op woensdag 11 juli 2018 @ 09:21:
Hoe warm wordt zo'n accu? In de winter lijkt het me alleen maar een voordeel, omdat de warmte die de accu afgeeft positief is in de cabine, en de accu niet te koud wordt. Hoe denk jij erover?
De extenderaccu heeft min of meer geen verliezen, dus hij warmt niet/nauwelijks op, zelfs tijdens snelladen. Ten opzichte van de hoofdaccu is de interne weerstand echt heel laag. In de bakkende zon zonder hoedenplank eroverheen zal hij wel redelijk opwarmen.
Verder, ik meen dat vrij veel tweede generatie Leafs de Bose subwoofer achterin hebben liggen. Wat doe je daarmee, qua ruimte?
Weet nog niet zeker. Ik denk dat hij het beste bovenop de batterijbox kan, maar misschien past hij ook tussen de box en de achterbank. Hoe dan ook blijft hij niet op de plek waar-ie zit.

Door Tweakers user consolefreak, woensdag 11 juli 2018 23:26

Mooi project, ik ben er benieuwd wanneer dit ook voor de Passat GTE komt. Ik heb elke keer '20' km te kort aan accu capaciteit naar mijn werk, er zit nog wat ruimte achter de originele accu dus daar zou een mooie extensie kunnen :)

Door Tweakers user mbb, vrijdag 13 juli 2018 21:55

In de bakkende zon zonder hoedenplank eroverheen zal hij wel redelijk opwarmen.
Volgens sdk1985's uitleg hier schijnt langdurige warmte niet zo goed te zijn voor batterijen.
Ben je niet van plan er een 'climate control' voor je batterijen te maken?
Nou heb je er ongetwijfeld meer verstand van dan ik, en heb je elders aangegeven dat warmte niet zoveel uitmaakt.
Maar volgens de video is er op de onderste rij ruimte genoeg om ze iets uit elkaar te leggen en lucht omheen te laten stromen. (Bovenste rij leek wel klem te liggen tussen de zijkanten)

Door Tweakers user mux, vrijdag 13 juli 2018 22:12

Yup, hier werk ik zeker aan. Het is nog de vraag of ik actieve airflow in de accu ga bouwen.

Door Tweakers user Mickey77, vrijdag 20 juli 2018 08:11

Ik zou graag mijn auto omruilen voor een leaf en dit pakket toevoegen. Een leaf zonder uitbreiding voelt nu inmiddels als een halve leaf!

Helaas heb ik een noodzaak voor een behoorlijke kofferruimte, ter grootte van een station wagon (met neergeklapte achterbank). Wellicht dat ik uit kom bij een nieuwe elektrische auto. Maar net als hij vind ik het ook belangrijk om spullen die nog werken een langer leven te geven. Hoe groot is de kans dat je over ca. 2jr een generieke oplossing hebt, in de zin dat je ze in andere merken en types zou kunnen inbouwen?

Ik weet zeker dat je onderneming een succes wordt en als ondernemer ben ik stiekem een beetje jaloers op je succes. Ik hoop wel dat je wekelijks verslag blijft doen. Ik kan mij voorstellen dat het heel druk gaat worden, maar je videos inspireren mij. Ik ben een beetje bang dat ik mijn wekelijkse shot Mux onder druk zal komen te staan. Snik.

Door Tweakers user mux, vrijdag 20 juli 2018 08:36

Hoezeer ik ook zou willen dat over 2 jaar mijn bedrijf hoopjes accu's inbouwt in allerlei typen auto's, weet ik niet of dit daadwerkelijk een haalbare businessstrategie kan zijn. Over 2-3 jaar zijn de elektrische auto's van zichzelf al zo goed dat er weinig meer te wensen valt qua accucapaciteit. Ik denk dat mijn bedrijf dan min of meer overbodig wordt, hoewel ik in m'n businessplan genoeg exit-strategieën heb. Ik wil me dan doorontwikkelen naar (snel)laders, aeromods en deels andere ombouw.

En het is nog lang geen succes :P Ik moet de eerste officiele ombouw nog doen, dus alles kan nog misgaan. We gaan het pas vieren als we onze eerste tevreden klant hebben.

Door Tweakers user Mickey77, vrijdag 20 juli 2018 09:06

Ik begrijp de gedachte dat er over een aantal jaar minder behoefte zal zijn aan het uitbreiden van de range. Het zou kunnen, het zou ook mee kunnen vallen. Want het kan altijd meer, beter.

Ik denk dat jou kennis en een relatief 'klein' bedrijf je altijd in staat zal stellen om 'voor' te lopen op grote fabrikanten. Ook Nissan had de afgelopen jaren kunnen doen wat jij doen, wellicht gaan ze het ook doen, maar jij loopt voor omdat een groot bedrijf langzamer werkt. Wat jij ook doet, als je voor blijft lopen en je blijft ontwikkelen blijf je waardevol.

Ik denk dat er ook kansen liggen als je over 2 jaar de focus verlegt naar kwaliteit en degradatie. Een taxi of vrachtwagen rijdt enorm veel kilometers en die zijn inderdaad erg gebaat bij snel laden, maar op de lange termijn ook op minimale degradatie. Uit wat ik lees heb ik de indruk dat Tesla de minste degradatie heeft. Mogelijk kunnen jouw producten degradatie van andere merken verminderen, zodat grootverbruikers andere merken kunnen kopen met een extensie van Muxsan...

Time will tell!

Door GadgetFrank, woensdag 1 augustus 2018 13:02

Sinds begin juli 2018 rijden wij in een Leaf MY2015 met 24kW, nog alle 12 blokjes resterend.

We hebben deze auto gekocht als 2e auto. In de praktijk gebruiken we de benzine-auto nog maar voor 8 ritjes per maand.

Een eerste electrakostenberekening voor 15.000 km/jaar met de Leaf kwam uit op € 500/jaar.
De praktijk na 1 maand EV-en is behoorlijk anders: in juli hebben we 11 euro uitgegeven voor 1.100 km electrisch rijden. Vooral dankzij gratis laders en de Maingau laadpas.

De bedoeling is om volgend jaar een Tesla Model 3 te kopen voor de lange ritten.
We hebben een pre-order voor jouw extender geplaatst puur voor het gemak van meer range én minder degradatie van de Leaf accu.

Heel veel succes met het opstarten van Muxsan en ik wacht je signaal af om langs te komen voor de inbouw van de Extender-batterypack!

Groetjes,
Frank

Door Tweakers user mux, woensdag 1 augustus 2018 13:29

Heh, bij ons grootendeels hetzelfde. We hebben de auto nu bijna 8 maanden en hebben 19000km gereden op zo'n 60 euro - waarvan 30 euro bij 2 laadpalen waar we niet doorhadden dat we 1 euro per minuut aan het betalen waren. Door de extender laden we eigenlijk bijna nooit meer onderweg, en als we onderweg laden plannen we onze lange routes altijd langs een lidl of maingau-compatible snellader. Geniaal, dat elektrisch rijden. Ik hoop dat het nog lang zo leuk blijft.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.