EV Mods: serious CAN bus hacking

Door mux op woensdag 20 juni 2018 16:58 - Reacties (12)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 3.404

Het is tijd om de Leaf nog wat verder te molesteren. Dit keer gaan we met serieuze spullen aan de gang; om de Leaf de extra capaciteit van de extender te laten 'herkennen' en correct weer te geven op het dashboard, moet de communicatie in de auto, die over een zgn. CAN-bus loopt, worden onderschept en gemodificeerd. Een soort man-in-the-middle attack op je auto. Omdat hardware hiervoor niet echt beschikbaar is, heb ik zelf wat bordjes ontworpen, geprogrammeerd en in m'n auto ingebouwd. Nouja, het hangt nu allemaal nog een beetje los te bungelen. Ondanks dat dit soort spul een stuk minder substantieel is dan batterijen inbouwen kost het ontwerpen en implementeren van elektronica altijd een hoop tijd en moeite, dus ik ben ontzettend blij dat dit werkt. Daarnaast is het het 'laatste' wat er moest gebeuren aan de auto om de extender echt helemaal netjes ingebouwd te krijgen. Ondanks dat dit uiteraard bij lange na niet het laatste is dat ik met de auto doe

Volgende: Ik ga batterijen voor elektrische auto's verkopen 07-'18 Ik ga batterijen voor elektrische auto's verkopen
Volgende: [video] EV mods: casting a better badge 06-'18 [video] EV mods: casting a better badge

Reacties


Door Tweakers user PeterZ(on), woensdag 20 juni 2018 20:31

Mooie vooruitgang :) , klasse hoor, maar nog wel wat uitdagingen om te tackelen. Hoe reageert Leafspy op de uitbreiding?

Door Tweakers user mux, woensdag 20 juni 2018 20:53

Leafspy zegt netjes dat ik 31,4kWh in m'n Leaf heb zitten (aka 405 GIDs). Helaas geeft de app alleen de originele capaciteit weer tijdens het laden :( daar moet ik nog wat aan doen.

Door Tweakers user PeterZ(on), woensdag 20 juni 2018 21:17

Ah, dus dan kun je de Leafspy ook weer gewoon gebruiken om te zien wat de laadstatus is. Alleen het scherm met de, zeg maar verticale lijntjes, zal die wel niet goed weergeven gok ik.

Door Tweakers user mux, donderdag 21 juni 2018 08:47

ja, de celstatussen zijn incorrect. Momenteel laten die alleen de hoofdaccu zien en heb ik een aparte app voor het bekijken van de extender. Dat wordt met de nieuwe carputer opgelost, maar Leafspy zal dat (waarschijnlijk) nooit ondersteunen, of ik moet opeens een razend populaire extender produceren.

Door Tweakers user Yero, donderdag 21 juni 2018 17:46

Erg tof dat dit nu werkt. Dat maakt het denk ik ook een stukje makkelijker tijden voor je vrienden of bijvoorbeeld vrienden aan wie je je auto uitleent. :)

Heeft het verder nog consequenties dat die celstatus op het dashboard nog niet helemaal klopt? Of is het voornamelijk cosmetisch? In dat geval is het niet zo belangrijk toch?

Door Tweakers user mux, donderdag 21 juni 2018 18:31

Het is puur cosmetisch voor nu, en vrij simpel te fiksen. Sterker nog, vandaag ben ik erachter gekomen dat het waarschijnlijk niet eens gefikst hoeft te worden - de auto gaf opeens vanzelf de juiste charge status aan tijdens het rijden.

Helaas stopte hij toen met rijden en gaf hij hoopjes errors.... midden op een N-weg. Hm, toch nog een bugje.

Door Tweakers user chillman, vrijdag 22 juni 2018 10:29

Mux, ik ben erg onder de indruk van je vorderingen, en volg je blog op de voet!
mux schreef op donderdag 21 juni 2018 @ 18:31:
Helaas stopte hij toen met rijden en gaf hij hoopjes errors.... midden op een N-weg. Hm, toch nog een bugje.
Ben heel benieuwd wat je voor oorzaak gaat vinden, wat moest je doen om weer verder te kunnen rijden?

Door Tweakers user mux, vrijdag 22 juni 2018 11:05

In dit geval heb ik alles uitgetrokken en ben ik verder gereden met een 'stock' auto. Ik ben nog de logs aan het doorspitten om te kijken wat er echt gebeurden, maar het lijkt er sterk op dat ik een te hoge interrupt load op de microcontroller had waardoor de CAN bridge berichten aan het missen was.

Door Tweakers user SA007, vrijdag 22 juni 2018 21:14

Cool, betekend dat ook dat je nu de 'main' accu los zou kunnen trekken en zonder errors op alleen je extender zou kunnen rijden?

Door Tweakers user mux, vrijdag 22 juni 2018 22:22

met wat meer firmwarewerk: ja!

Door Tweakers user Jape, zondag 24 juni 2018 15:05

Mooi werk mux! Ik geniet elke week van je blogs :)

Door Tweakers user Milmoor, vrijdag 29 juni 2018 14:05

Grappig feitje:
"De Johan Cruijff Arena heeft vrijdag een opslagsysteem voor elektriciteit in gebruik genomen dat bestaat uit 148 tweedehands accu's van Nissan Leaf-auto's. De accu's helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren."
https://tweakers.net/nieu...uto-accus-in-gebruik.html

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.