Is een elektrische nou echt gunstig?

Door mux op zondag 27 mei 2018 10:22 - Reacties (56)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 9.056

Wij - mijn vriendin en ik - zijn reeds 5 maanden tevreden eigenaar van een Nissan Leaf uit 2011. Deze auto hebben wij om vele redenen gekocht, en één daarvan is het financiële plaatje. We hebben een hoop spreadsheets gebruikt bij de keuze voor de auto, en deze informatie wil ik graag delen om andere mensen te helpen bij de keuze voor een toekomstige auto - elektrisch of niet.

Maar natuurlijk wel elektrisch, want dat is tof ;-)

Waarom eigenlijk een auto?
https://media.treehugger.com/assets/images/2011/10/Flevobike-green-machine-gre.jpg
Een Flevobike Greenmachine

Voordat m'n vriendin en ik grote (en vaak ook kleine) aankopen doen, proberen we altijd een lijstje van vóór- en nadelen te maken. Zo kunnen we zo objectief mogelijk beoordelen of we dit echt nodig hebben, of dat het onzin is. De auto is totnogtoe onze grootste aankoop in onze relatie, dus dit ging gepaard met een lange lijst redenen en spreadsheets. Een kleine greep hieruit:
 • Het werk van mijn vriendin is verhuisd - ze moet nu ca. 20km enkele reis fietsen. Dit gaat uitstekend op haar Flevobike Greenmachine, maar door de slechte ligging ten opzichte van OV is het bij slecht weer nu geen realistische optie meer om met de metro en bus te gaan. Een auto is bij slecht weer de beste optie.
 • Ieder weekend verleent mijn vriendin mantelzorg aan haar oma. Dit kost met OV veel extra tijd en is relatief kostbaar op dit traject. Een auto zou onze kwaliteit van leven verbeteren.
 • Een deel van familie en vrienden zijn op... onhandige locaties gaan wonen :) Hier stelt een auto ons in staat regelmatiger op bezoek te gaan.
 • We gaan 3-4x per jaar op (korte) vakantie (ipv 1x lang per jaar). Hiervoor lenen we momenteel auto's.
 • We begonnen wel aardig veel geld uit te geven aan OV.
 • We gaan op korte termijn aan een gezin beginnen
Het eerste punt is de doorslaggevende reden om NU aan een auto te denken, maar de andere punten waren in het afgelopen jaar ook al vervelend aan het worden. We zijn daarom ook ongeveer een jaar lang bezig geweest met rondkijken en onderzoek doen. Hieruit hebben we een aantal interessante conclusies getrokken.

Waarom zou je géén auto kopen?

In deze tijd waarin zelfs het instituut van gender aan de kaak wordt gesteld, is het wellicht een goed idee om eens diep na te denken over het instituut van de heilige koe, de auto. Is het echt nodig om een auto te bezitten? Er is een hoop mis met auto's, en een hoop goed aan alle andere vormen van vervoer:
 • OV is ontzettend goed ontwikkeld in Nederland. Het OV is zeer gunstig geprijsd, punctueel, comfortabel en relatief snel. Laat je niet gek maken door de horrorverhalen van OV-haters; het valt allemaal reuze mee, met name in dit land. Daarnaast is het relatief milieuvriendelijk.
 • De fietsinfrastructuur is letterlijk #1 van de wereld. Gezond, goedkoop, betrouwbaar, maximaal milieuvriendelijk, de voordelen blijven maar komen. Daarnaast houden we allebei van fietsen.
 • De auto is milieu- en infrastructuurbelastend.
 • De auto heeft een zeer lage vervoersdichtheid, dus iedere extra auto zorgt voor vraag naar veel extra asfalt vergeleken met OV en fiets, plus een plek om geparkeerd te staan.
 • Auto's zijn opvallend... duur! Het is gemakkelijk om duizenden euro's per jaar kwijt te zijn voor een bak staal dat 95% van de tijd niks staat te doen. Plus het geld voor de garage of parkeerplaats.
 • Auto's zijn intensief om te rijden; je kunt (nog) niet je laptop openklappen in de auto tijdens het rijden. Nouja, het kan, maar... niet aanbevolen.
 • Auto's zijn, in tegenstelling tot wat je zou denken, relatief onbetrouwbare vervoersmiddelen. Door drukte, relatief slechtere gezondheid en andere factoren kom je er minder vaak mee op je bestemming, en is de variatie in je aankomsttijd groter dan met OV en fiets.
 • Auto's zijn luid en niet zo prettig om te gebruiken. Je bent afgezonderd van je omgeving en maakt de omgeving voor anderen minder prettig en begaanbaar.
Om deze redenen en meer hebben we zo lang mogelijk gewacht met het kopen van een auto en deden we alles met fiets en OV. Hoe dan ook hadden we besloten dat we géén brandstofauto zouden kopen. Waarom?

Tja, CO2 hè
Ik denk dat ik aardig wat geloofwaardigheid zou verliezen als zuinigheids'expert' en voorstander van duurzame energie als ik broeikasgasuitstoot niet zou meewegen in mijn aankoopbeslissingen. Ik heb daarom eens flink zitten rekenen aan onze CO2-footprint mét en zonder auto. Dit was verhelderend.

De gemiddelde Nederlander stoot tussen de 35 en 50kg CO2 per dag uit. Uitgesplitst is dit ruwweg dit plaatje:

http://feelingresponsible.org/media/1430/klimaatklappers.jpg?width=528&height=280

Heel grof opgedeeld gaat een kwart in vervoer zitten, een kwart in voeding, een kwart in (in)direct energiegebruik en de rest in passieve uitstoot door productie van kleding, huizen, auto's, enz.

Wij zijn een uitzondering, soort van. We verwarmen ons huis extreem spaarzaam (nog wel op gas, want een jaren '60-huis), we hebben een oud huis (dus vrijwel geen CO2-uitstoot van beton- en staalproductie), we minderen vlees en eten geen rundvlees en totnogtoe gebruikten we alleen nulemissievoertuigen (fiets en NS-trein). Alles bij elkaar schatte ik onze huishoudelijke CO2-uitstoot op ca. 11kg per dag. Wat zou daarmee gebeuren als wij onze gehele vervoersbehoefte gingen omzetten naar een benzineauto?

https://www.foodlog.nl/files/achtergrond/co2-voetafdruk-consumptie-nl.png

Een kort rekensommetje: we verwachten 15000km per jaar auto te rijden, en zullen dan ca. 1 op 25 rijden op benzine. Dat is 600 liter benzine per jaar, ca. 3kg CO2 per liter (productie+verbranding), oftewel 5 extra kilogrammen CO2 per dag. Ineens produceren we 50% méér CO2 puur door onze keuze van vervoersmiddel, en dat is met het zuinigste voertuig dat we redelijkerwijs kunnen kiezen. En dit is met nog relatief weinig kilometers per jaar; zoals het er nu naar uitziet zullen we over de 15000km heen gaan.

Dit is wat mij betreft geen acceptabele situatie. 10% extra uitstoot is wellicht nog te verantwoorden (hoewel niet bepaald sociaal naar de rest van de wereld toe), maar 50%? Da's een beetje extreem. Dus het is duidelijk: er komt een elektrische auto, die stoot immers niks uit. Of...

Een elektrische auto is ook niet heilig
Ho eens even, hoe zit het dan met de productie van een elektrische auto? Daar zit immers ook staal en plastic in. Ja, dit is volledig correct, en een aanzienlijk deel van de co2-uitstoot van een elektrische auto - zelfs wanneer die met groene stroom wordt opgeladen - zit hem in de productie. Wij willen dus ook liefst níet bijdragen aan deze vorm van uitstoot, en daarom kiezen we bewust voor een tweedehands exemplaar, liefst met zodanig veel kilometers dat deze reeds zijn co2-debiet heeft goedgemaakt ten opzichte van een benzineauto. Als we uitgaan van ca. 8 ton CO2-emissies bij productie (volgens Union of Concerned Scientists), dan heeft de auto dit volledig goedgemaakt, ten opzichte van een theoretische benzineauto die niks kost om te maken en 25km/L verbruikt, na 66 000km. We willen dus niet alleen een tweedehands auto - we willen er één met minstens zo'n 70 000 km op de teller.

Welke elektrische auto?

Na aardig wat vooronderzoek, was het al vrij duidelijk dat elektrische auto's een stuk makkelijker te kiezen zijn dan andere auto's. Er zijn er namelijk niet zoveel die tweedehands te koop staan - je hebt eigenlijk maar de keuze uit vier:
 1. Mitsubishi iMiev - de oudste en goedkoopste.
 2. Renault Zoe - kleine hatchback met huuraccu, dus maandelijkse kosten
 3. Nissan Leaf - grote hatchback met koopaccu.
 4. Conversies vanaf benzine/diesel en andere vreemde EVs
We willen geen project maar een auto die gewoon werkt, dus de laatste valt af. Hoe bepalen we vervolgens welke auto we willen? Nou, één ding is duidelijk bij oude elektrische auto's: ze hebben ontzettend kleine accu's en dus een kleine actieradius. Alle drie de auto's kunnen - zeker in de winter - niet onze gewenste taken voldoen (o.a. van Rotterdam naar Lemmer rijden - 170km). Echter, dat weerhoudt mux niet, ik bouw gewoon wat extra accu's in. Dit kan niet bij de Renault Zoe (huuraccu), dus deze valt automatisch af. Dan blijven de iMiev en Leaf over, en kunnen we eens denken aan één van die andere eisen die ik nog niet genoemd heb.

Het is natuurlijk leuk om een oude auto te kopen omdat het milieutechnisch beter is om gebruikt dan nieuw te kopen, maar om hem dan na een paar jaar weg te doen is ook niet de bedoeling. Deze auto moeten we nog lange tijd kunnen houden, dus hij moet geschikt zijn voor onze toekomstwensen. In de nabije toekomst gaan we beginnen aan kinderen, dus dan is het prettig om een familieauto te hebben. In dit opzicht valt de iMiev echt af; het is een... barrel.

En toen was er eigenlijk nog maar één keuze. De Leaf.

Hoe gaat dat kostentechnisch?
We willen niet alleen milieuneutraal, maar liefst ook financieel neutraal bezig zijn. Dus, wat kostte onze levensstijl voorheen?

Na de rekeningen kritisch af te zijn gelopen, gaven we in de afgelopen 2 jaar gezamenlijk tussen de 900 en 1000 euro per jaar uit aan OV en gerelateerde kosten. Hiervoor maakten we ca. 140 reisbewegingen per jaar, waarvan alleen al 80 voor mantelzorg. Daarnaast gaven we ook ca. 200-250 euro uit aan brandstof voor de leenauto's. Onze benchmark was dus: de auto moet goedkoper zijn dan €1250/jr.

Wat kost een Nissan Leaf? 360 euro per jaar aan verzekering, verder niks. Geen wegenbelasting, geen brandstof*, niks. Laten we er APK elke 2 jaar bij doen en een interieurfilter en het geheel afronden op 400 euro per jaar. Da's 850 euro per jaar goedkoper dan OV!

Nouja - de auto kost nog steeds geld. Die 850 euro per jaar die we besparen zal over de - voor ons - economische levensduur van de auto bij elkaar zo'n 8500 euro betekenen. We kunnen ons dus geen tweedehands Tesla permitteren; de grens ligt zo rond de €10k. Niet écht goedkoper dan OV op de lange termijn, maar we krijgen er een beetje extra kwaliteit van leven voor terug én we besparen CO2 ten opzichte van het lenen van een ICE auto. Uiteindelijk hebben we een Leaf van 9000 euro gekocht.

Uiteraard komen er ook onderhoudskosten bij. Gelukkig zijn deze nagenoeg volledig afwezig; alle bewegende onderdelen zijn voor het leven op deze auto. Het interieurfilter en de remvloeistof zijn de enige items op de onderhoudslijst. Dit komt neer op een paar tientjes per jaar gemiddeld. Langetermijnonderhoud voer ik zelf uit. Realistisch weet je nooit wat er misgaat met een auto op de lange termijn, maar op basis van gebruikservaringen van vele andere mensen is dit niet heel onrealistisch.

Maar wacht... je hebt toch batterijen ingebouwd? En de stroom dan?
Yep, de kosten stoppen niet bij de aanschaf van de auto zelf. Om de auto bruikbaar te maken moest de capaciteit ongeveer verdubbeld worden, en accu's zijn niet gratis. Nouja... in mijn geval heb ik de accu's goedkoper dan anders gekregen door samen te werken met de leverancier. Daarnaast moet de auto ook opgeladen worden, en stroom is niet gratis - behalve als je zonnepanelen hebt en kunt salderen. Dus tegelijk met de aanschaf van de auto hebben we 1700Wp extra aan (wederom tweedehands) zonnepanelen neergelegd, genoeg voor ca. 15000km per jaar. Dit kostte ons €865.

Verder proberen we zoveel mogelijk laden buiten de deur te vermijden. In januari hebben we nog ca. 40 euro uitgegeven aan verschillende laadpalen, maar intussen is dit teruggelopen naar enkele euro's per maand. Met het opkomen van gratis snelladers bij o.a. Lidl en de extra actieradius van de auto, verwachten we dat dit bedrag bijna nul wordt - misschien een tientje of twee per jaar.


In deze video laat ik zien hoe een elektrische auto met 200+km bereik handig gebruik kan maken van gratis snelladers

Op deze manier minimaliseren we de terugkerende kosten aan de auto, en dat is waar elektrische auto's echt in uitblinken. Dit is ook een groot minpunt aan auto's met batterijhuur; het is aan de ene kant iets goedkoper in aanschaf en dat compenseert wel iets van de batterijhuur, maar stel dat we een Renault Zoe hadden willen kopen: met 15000km per jaar en een 40kWh accu (equivalent in actieradius als wat we nu hebben) zit je aan €108,35/mnd, oftewel €13 000 over de loop van 10 jaar. Ja, een tweedehands Zoe is 1000-2000 euro goedkoper dan een Leaf, maar dat kan duidelijk niet op tegen de besparingen in terugkerende kosten. Daarnaast verwacht ik niet dat Renault over 10 jaar nog deze huurconstructie aanbiedt.

Ik wil ook een Leaf! Waar moet ik op letten?

De enige mensen die deze blogpost helemaal aan het doorlezen zijn, zijn waarschijnlijk mensen die in de markt zijn voor een tweedehands elektrische auto, en waarschijnlijk een oude Leaf. Gezien ik bijna een jaar naar tweedehandsadvertenties heb gekeken, heb ik een aantal tips&trucs voor toekomstige kopers.

Er zijn twee verschillende modellen van de oude Leaf: de 2011-2012 en de 2013-2017. De twee voornaamste verschillen tussen de twee versies is dat de nieuwere versie een warmtepomp voor verwarming heeft in plaats van resistieve verwarming. Dit scheelt aanzienlijk in de actieradius in de winter. De oude Leaf is alleen met een wit interieur verkrijgbaar, de nieuwe alleen in donker. Dit is een makkelijke manier om ze op foto's uit elkaar te houden.

De oudste Leaf is in twee uitvoeringen te krijgen: met of zonder koudweerpakket. Het koudweerpakket geeft je stuur- en stoelverwarming, en dit is extreem zeldzaam op tweedehandssites. Ik heb er totnogtoe maar 2 langs zien komen. Net als een andere kleur dan parelmoerwit kost dit pakket je veel extra geld; een goed gebruikte '11 Leaf in standaarduitvoering zou je voor tussen de 9 000-10 000 euro op de kop moeten kunnen tikken, de koudweervariant of een andere kleur dan wit kost je typisch 1000 euro extra. Koop nooit de oude uitvoering voor meer dan 11 000 euro; dan kun je beter voor de nieuwe gaan.

De 2013+ Leaf heeft vele uitvoeringen, met name in nieuwere jaargangen. Vanaf 2015 (meestal 2016 in NL) is er een 30kWh accu, maar deze uitvoering kost je vrijwel zeker 17 000 euro of meer en biedt wat mij betreft te weinig extra bereik om het waard te zijn ten opzichte van een extender (en die accu degradeert ook snel). De twee duurdere opties hebben een 6.6kW ipv 3.3kW ingebouwde lader. Dit is best nuttig! Oh, en let op! Er zijn een aantal geïmporteerde Leafs van deze jaargang ZONDER 50kW DC snellaadaansluiting (CHAdeMO) - vermijd deze versies. Voor zover ik weet hebben alle in Nederland verkochte modellen wél de DC snellaadoptie. De wat beter gebruikte 24kWh 2013+ Leafs zouden je 12 000-13 000 euro moeten kosten, voor de Tekna is alles onder de 15 000 euro een goede prijs.

Let uiteraard ook op dat de geadverteerde prijs inclusief BTW (indien van toepassing) en eventuele afleverkosten zijn. De afleverkosten zijn totale bullshit uiteraard, gezien ze niks met de auto hoeven te doen om hem gereed te maken voor verkoop anders dan wassen. Je kunt deze dan ook vaak wegonderhandelen. Let ook op, met name wanneer je de auto bij een dealer koopt, dat ze hem vol hebben geladen van tevoren.

https://i.ytimg.com/vi/peFNBoDhHLI/hqdefault.jpg

Voor alle Leafs geldt dat de accu waarschijnlijk al redelijk gesleten is tegen de tijd dat je hem tweedehands koopt. Je kunt op het dashboard op foto's zien hoe gezond de accu nog is, en dus wat je maximumbereik is. Indien je geen interesse hebt om de batterijcapaciteit uit te breiden, kun je het beste voor een auto met 11 of 12 capacity-blokjes gaan (85 of 100% van originele capaciteit). Indien je een extender gaat gebruiken is het niet zo belangrijk in welke staat de accu is; wij hebben een auto met 9 blokjes gekocht (75% van originele capaciteit resterend). Ik ben van plan mijn batterij-extender commerciëel aan te bieden eind dit jaar, maar kan nog niks zeggen over de kosten.

Onze ervaringen met een Leaf

Het voorgaande verhaal is heel erg zwaar gestoeld op de financiële kant, want ik vind dat je dit soort beslissingen zoveel mogelijk op basis van objectieve criteria moet doen. Ondanks dat ik me bewust ben dat veel mensen auto's puur kopen op basis van subjectieve criteria, vind ik dat geen goed idee voor een apparaat dat zoveel geld, tijd en ruimte kost en potentieel zo schadelijk kan zijn voor de maatschappij.

Dat gezegd hebbende, is de gebruikservaring met de Leaf ook zeer positief. We hebben bij een medetweaker een proefrit gedaan, en vervolgens een tweede proefrit in wat uiteindelijk onze auto werd. En we hebben bijna alleen maar lof over deze auto.

Het eerste dat je opvalt, en hetgene dat het meest tegenvalt als je weer eens in een benzine/diesel moet rijden, is de pedaalrespons. Op het moment dat je de positie van het pedaal verandert, reageert de auto DIRECT. Zelfs sportauto's doen dit niet zo scherp, en samen met het gigantische koppel van de auto bij lage snelheid zorgt dit voor een uitzonderlijk sportief gevoel. We zetten de auto eigenlijk altijd in Eco-modus om het vermogen tot 45kW (ipv 80kW) en het koppel tot 100Nm (ipv 300Nm) te beperken, anders schiet de auto vooruit zodra je het gaspedaal indrukt. Daarnaast hoef je bijna nooit het rempedaal aan te raken en niet te schakelen, wat de rijervaring nog fijner maakt. Het is een echte driver's car. Normaal gesproken heb ik een hekel aan autorijden, maar in de Leaf doe ik het graag.

De stilte is ook bijzonder prettig. De Leaf is de enige auto waarin we kunnen fluisteren en elkaar nog steeds goed kunnen verstaan; ja, er is nog steeds bandengeluid, maar het lage gerommel van een motor die je zelfs in goed geïsoleerde BMW's nog steeds hebt is afwezig, en dat helpt een hoop met je stressniveau.

De Leaf is geen kleine auto. Integendeel, wij vinden hem eigenlijk iets te groot - de draaicirkel is redelijk groot en hij is breder dan de meeste auto's. We hebben al meermalen fietsen meegenomen in de achterbak met de banken plat. Het is vervelend dat de achterbank niet naar voren geklapt kan worden, je kunt alleen de achterleuningen plat leggen.

De originele accu is echt te klein. Met 25% degradatie en de standaardreservering van de accu hadden we maar 16kWh bruikbaar (18kWh nominaal) over, en daarmee kom je in de winter ongeveer 70km met verwarming totdat de auto flink gaat klagen. Theoretisch zouden we er 120km mee kunnen doen in de zomer, maar het gevoel dat je niet eens 10km marge hebt om een laadpaal te zoeken is vervelend. Inclusief extender hebben we nu 36kWh nominaal (32,5kWh bruikbaar), en daarmee kunnen we alles. Ik heb een hele dag getoerd met vrienden en op geen enkel moment range anxiety gehad. We doen nu regelmatig meer dan 200km op een lading. Meer heb je simpelweg niet nodig, en zelfs als hij leeg is heb je nog tientallen kilometers buffer om een laadpaal te zoeken. Niet dat je dat hoeft; snelladers zijn er altijd wel binnen een paar kilometer. In onze ervaring is ergens tussen 30-40kWh de 'sweet spot' qua batterijcapaciteit waar je eigenlijk nooit meer range anxiety hebt. Dit is ook waarom ik de 30kWh versie van de Leaf niet echt zou aanraden; het is 'net te weinig'. De nieuwe Leaf is geweldig wat dat betreft.

Conclusie

Het is erg moeilijk om een algemeen stuk te schrijven over elektrische auto's, met name de aanschaf. Het is een persoonlijk proces, en daarom heb ik dit geschreven vanuit onze persoonlijke eisen, wensen en ervaringen. Hopelijk helpt het toekomstige kopers van een elektrische auto, zelfs als je geen Leaf koopt. Gezien de meeste mensen véél meer geld aan hun auto uitgeven, zullen onze financiële overwegingen wellicht wat restrictief lijken. In dat opzicht laat het ook zien hoe goedkoop, op basis van TCO, een elektrische auto kan zijn. Aan de andere kant zal iemand in een flatgebouw zonder eigen laadmogelijkheid weer anders tegen het sommetje aankijken. En uiteraard zal lang niet iedereen één van de beschikbare auto's willen hebben; de keuzevrijheid is zeer beperkt en het duurt nog vele jaren voordat de markt vergelijkbaar volwassen is als de huidige benzine- en dieselmarkt.

Volgende: [video] EV mods: casting a better badge 06-'18 [video] EV mods: casting a better badge
Volgende: EV Mods: Flat wheel covers 05-'18 EV Mods: Flat wheel covers

Reacties


Door Tweakers user Exxus, zondag 27 mei 2018 10:29

Het probleem dat wij hadden met elektrisch is het feit dat de ontwikkelingen zo snel gaan. Als ik vervolgens mijn auto weer wil verkopen, zijn er op dat moment weer anderen die nog verder kunnen, langer meegaan per lading etc. Ik denk dan niet dat mensen een tweedehands willen waar je "maar"een kilometer of 400 kan terwijl er voor iets meer geld 800km gereden kan worden.
Uiteindelijk een diesel genomen ivm de afstanden, maar of dit nou zo'n goede keuze was als ik kijk naar de ontwikkelingen nu is dan ook weer een andere kwestie haha.

Door Tweakers user mux, zondag 27 mei 2018 10:57

Je moet je vooral niet teveel blind staren op features en getalletjes. Ja, het is leuk als je 1000km op één lading kunt doen, maar het boeit totaal niet als er iedere 20km een snellader staat. Dan hoef je alleen maar de range te hebben tussen de stops die je toch al doet; omdat je niet zover hoeft te gaan, omdat je moet plassen, omdat je moe wordt...

In de praktijk kun je alles doen wat je met iedere andere auto ook kunt doen met ~200km bereik. Alles meer dan dat is ofwel voor hele speciale gevallen, ofwel pure luxe waar je onnodig extra voor betaalt.

Ik bedoel, eergisteren heeft een prominent youtuber een Ampera-E (64kWh, 400+km bereik) tegen een Ioniq (28kWh, ~150km bereik) geracet tussen Oslo en Trondheim en terug. Uiteindelijk scheelde het hooguit een paar minuten. Zelfs op lange afstanden is een grotere accu niet persé beter of sneller.

Alles bij elkaar genomen is de 'ideale' elektrische auto er dus eigenlijk al. We hoeven niet te wachten op grotere accu's, zeker niet op sterkere motoren en met de luxe zit het ook al wel goed. Ja, ze zullen absoluut goedkoper worden en meer snufjes zoals zelfrijdende features krijgen, maar als je in de markt bent voor een nieuwe auto... elektrisch is een betere optie dan menig persoon je doet denken. Het is alleen jammer dat er nog weinig keuze in modellen is - een hoop types en merken zijn er nog niet, dus daar moet je nog wel op wachten als de 'juiste' er nog niet tussen zit.

Door Tweakers user D_Jeff, zondag 27 mei 2018 11:21

Uit nieuwsgierigheid: Wat vind je van de huidige generatie Leaf (model 2018) ?

Door Tweakers user woekele, zondag 27 mei 2018 11:23

Mooi gedetailleerd stuk. Ik las het persoonlijk niet volledig door omdat ik zelf ook op zoek ben naar een dergelijke auto, maar omdat ik geïnteresseerd ben in het onderwerp in 't algemeen. Ik heb nog wel wat vragen/opmerkingen. Komt misschien wat negatief over, maar zo is het niet bedoeld, zeg ik alvast. Het zijn dingen die bij mezelf opkomen in de bredere context van het onderwerp en de bredere toepasbaarheid in Nederland of de wereld.

Hoeveel mensen zijn überhaupt in staat een auto van €9.000 aan te schaffen plus nog een set zonnepanelen (als ze al een koophuis en een dak hebben waar het op kan)? Ik denk dat er heel veel mensen zijn die in een auto van 1000-3000 euro rondrijden voor wie meer gewoonweg niet betaalbaar is. Op lange termijn gerekend wellicht leuk, maar je hebt daarvoor de luxe nodig van een bepaald vermogen, wat echt niet zo gangbaar is bij ik schat minimaal 80% van de bevolking. De reden dat ik dit noem is dat er in bepaalde kringen vaak makkelijk gedacht wordt over het vergroenen van de samenleving en men zichzelf daarvoor op de borst klopt, maar dat vaak vergeten wordt dat iemand het moet betalen. "Ach, dan isoleer je je huis toch gewoon even beter en neem je een warmtepomp en zonnepanelen"? Uuh.... ik moet nog eten halen deze week en dan is het geld op. Dit is vooral pijnlijk als er soort van 'neergekeken' wordt op mensen die bijvoorbeeld nog noodgedwongen in een oud barrel rijden en er zelfs regels gaan gelden specifiek tegen deze auto's.

Jij bent door je kennis en ervaring in staat om zelf goedkoop zonnepanelen te vinden en te installeren. Je bent in staat zelf goedkoop accu's te vinden en deze als uitbreiding te installeren. Veel andere mensen hebben deze voordelen niet. Dit heeft nogal wat invloed op de vergelijking.

Hoeveel CO2 wordt er geproduceerd voor het opwekken van de stroom die je auto in gaat? Ik neem aan dat je deze niet alleen thuis laadt als de zon voldoende schijnt. Door salderen en gratis laden bij winkels merk je het financieel wellicht niet, maar in principe draait je auto dan grotendeels op bijvoorbeeld kolen of kernenergie. Is het niet fair om dit mee te rekenen? Hetzelfde geldt voor de CO2 voor productie van je zonnepanelen en omvormer natuurlijk (zal kleine invloed hebben vermoed ik maar toch). En hoe lang blijft salderen en gratis laden überhaupt mogelijk en hoeveel invloed heeft dat dan weer op de berekening als dat verandert?

Is de redenatie over een e-auto die zichzelf na een bepaald aantal kilometers co2-technisch 'terugverdiend' heet wel fair? Betekent dat dat degene die de auto voor jullie had dus slecht voor het milieu bezig was en jullie nu goed? Ik vind dat wat vreemd gedacht.

Door Tweakers user The Zep Man, zondag 27 mei 2018 12:14

In de nabije toekomst gaan we beginnen aan kinderen, dus dan is het prettig om een familieauto te hebben.
En dan maakt hij zich zorgen om dat beetje CO2 van een auto.

De hele discussie over een conventionele auto of een elektrische auto om CO2 te besparen is een gevecht in de marge zodra men kinderen neemt. Op wereldschaal gaat het geen verschil maken, en je kan je energie beter in iets anders steken dat wel duurzaam is.

Maar misschien hou je er een goed gevoel aan over. Dat bespaart geen CO2, maar is ook belangrijk...

[Reactie gewijzigd op zondag 27 mei 2018 12:17]


Door Tweakers user Sterk1, zondag 27 mei 2018 12:36

Interessant stuk, net nu ik me aan het verdiepen ben in een leaf :-), aangezien gisteren
Mijn benzine auto onverwacht plof deed.

Kan je een indicatie geven wat een extender zou gaan kosten , ik kan veel zelf?

[Reactie gewijzigd op zondag 27 mei 2018 12:36]


Door Tweakers user mux, zondag 27 mei 2018 13:11

D_Jeff schreef op zondag 27 mei 2018 @ 11:21:
Uit nieuwsgierigheid: Wat vind je van de huidige generatie Leaf (model 2018) ?
Erg nice, maar tja... duur. Puur als auto zouden we zeker weten liever de 2018 Leaf willen dan de 2011-17. Daarnaast willen we liever geen nieuwe auto kopen.

Maar puur als auto, als je in de markt bent voor een elektrische auto is e-pedal, propilot, het algemene rijcomfort en vooral de hoofd/beenruimte geweldig, bij elkaar een heel goed gebalanceerde auto voor het geld.
woekele schreef op zondag 27 mei 2018 @ 11:23:
(...)

Hoeveel mensen zijn überhaupt in staat een auto van €9.000 aan te schaffen plus nog een set zonnepanelen (als ze al een koophuis en een dak hebben waar het op kan)?
Qua TCO is deze auto goedkoper dan iedere benzine- of dieselauto, dus iedereen die een auto rijdt kan deze auto en zonnepanelen betalen. Het probleem zit hem niet in de objectieve kosten, maar in hoeveel spaargeld je hebt. Veel 'arme' mensen geven effectief meer geld uit aan zaken zoals een auto omdat ze nooit in staat zijn genoeg geld bij elkaar te krijgen om een auto te kopen, maar alleen genoeg om maandelijks de benzine, verzekering enz. te betalen. En omgekeerd is dit ook de reden waarom wij altijd de terugkerende kosten proberen te minimaliseren; dit is waar m'n boodschappenblogs over gingen en net zozeer deze. Daardoor kunnen we sparen en allerlei rente/leenkosten besparen.

Het deel van de bevolking dat dit niet zou kunnen betalen valt wel mee trouwens, Nederland is aardig rijk. Je beredeneert waarschijnlijk je schattingen dat ~80% het niet kan betalen vanuit je persoonlijke directe omgeving, maar dat is vrijwel zeker geen gemiddelde afspiegeling van Nederland. Sociaal-economische status heeft de neiging te clusteren, dus als je bijv. de Schilderswijk of Mariahoeve (Den Haag) gewend bent denk je dat iedereen moeite heeft rond te komen, en als je in 't Gooi woont heb je nog nooit iemand gezien die letterlijk geen geld op zijn bankrekening heeft staan. Het netto liquide vermogen van een mediaan-Nederlander is zo'n €20k, dus minstens 60-65% van Nederland zou moeten kunnen doen wat wij hebben gedaan.
Jij bent door je kennis en ervaring in staat om zelf goedkoop zonnepanelen te vinden en te installeren. Je bent in staat zelf goedkoop accu's te vinden en deze als uitbreiding te installeren. Veel andere mensen hebben deze voordelen niet. Dit heeft nogal wat invloed op de vergelijking.
Correct, het helpt een hele hoop om handig te zijn. Een accu uitbreiden kan, op een afrondingsfout, niemand in Nederland.

Voor alle duidelijkheid: ik verwacht totaal niet dat mijn situatie zomaar door iedereen gerepliceerd wordt, integendeel. Ik zeg dit ook in de blog; het is onmogelijk voor mij om algemeen advies te geven op basis van onze ervaring, want wij hebben hele specifieke wensen en een vrij speciale set eisen en mogelijkheden. Door mijn ervaringen en vooronderzoek te delen probeer ik mensen te informeren. Wat je verder met die informatie kan doen... weet ik niet. Ik schrijf het hier, jullie lezen en ik hoor vanzelf wat ermee gebeurt :)
Hoeveel CO2 wordt er geproduceerd voor het opwekken van de stroom die je auto in gaat? Ik neem aan dat je deze niet alleen thuis laadt als de zon voldoende schijnt. Door salderen en gratis laden bij winkels merk je het financieel wellicht niet, maar in principe draait je auto dan grotendeels op bijvoorbeeld kolen of kernenergie. Is het niet fair om dit mee te rekenen? (...)
Ja, er zit nog een veel grotere spreadsheet achter de emissies. Allereerst; publiek laden we alléén bij 100% groene stroom-leveranciers, bijvoorbeeld Fastned en Lidl. De CO2-intensiteit van deze stroom is maximaal 21g/kWh. Thuis salderen we, maar we laden zoveel mogelijk met volle zon en laden dan, als we salderen netto terugrekenen, ook met veel minder dan 100gCO2/kWh. Alles bij elkaar kom je uit op een CO2-intensiteit die ca. 10x zo laag uitkomt als een benzine- of dieselauto, waardoor het op het totaal bijna niet uitmaakt. Productie-emissies zijn dan nog steeds dominant.
Is de redenatie over een e-auto die zichzelf na een bepaald aantal kilometers co2-technisch 'terugverdiend' heet wel fair? Betekent dat dat degene die de auto voor jullie had dus slecht voor het milieu bezig was en jullie nu goed? Ik vind dat wat vreemd gedacht.
Het is één manier om te rekenen, eentje die relatief eenvoudig uit te leggen is en waardoor het duidelijk wordt waarom tweedehands kopen 'nuttig' is. Iedereen is wel bekend met het concept van terugverdientijd inmiddels. Hoe je het ook went of keert, een oude auto rijden is véél beter voor het milieu dan nieuw kopen, zelfs als je knock-on economische effecten zoals verhoogde vraag naar elektrische infrastructuur en autoproductie meeenemt. In de aankoopbeslissing speelt dit dus mee, hoewel we hoe dan ook naar het oude tweedehandssegment moesten gaan vanwege de kosten.
The Zep Man schreef op zondag 27 mei 2018 @ 12:14:
De hele discussie over een conventionele auto of een elektrische auto om CO2 te besparen is een gevecht in de marge zodra men kinderen neemt. Op wereldschaal gaat het geen verschil maken, en je kan je energie beter in iets anders steken dat wel duurzaam is.
Allereerst - een kind hoeft niet veel broeikasgasemissies te veroorzaken, ze doen dat vooral vanwege slechte keuzes die ouders maken. Je kunt betere keuzes maken, van afwasluiers tot vroegtijdig leren fietsen tot zelf voedsel klaarmaken tot tweedehands speelgoed en ander materiaal overnemen. Er is geen verplichte co2-footprint van een kind, dat is puur cultureel bepaald, en jijzelf bepaalt hoe erg dat is door je gedrag en informatie.

Maar belangrijker nog: als je een fatalistische houding zelf hebt is tot daaraan toe; natuurlijk ben ik me ervan bewust dat ik als enkele persoon maximaal 1 zevenmiljardste invloed heb op de wereld. Maar wanneer je deze houding ook uitdraagt naar de wereld doe je actief schade; wanneer ook andere mensen worden gedemotiveerd om naar hun gedragingen en uitstoot te kijken, veroorzaak je secundaire schade. In deze blogs laat ik zien hoe ik bewust omga met mijn aankoopbeslissingen - aankopen die ontegenzeggelijk pure luxe en onnodig zijn maar die we simpelweg 'willen' - waardoor we de wereld een klein beetje beter maken. De mensen die deze blogs lezen en daardoor wellicht ook gaan nadenken over hun aankoopgedrag zijn een veel groter secundair effect. Dit is uiteindelijk de invloed die ik nastreef, en dat bespaart véél meer CO2-equivalent dan mijn eigen gedrag.

Uiteindelijk verandert de wereld alleen maar wanneer véél meer mensen beter geïnformeerd worden en globale problemen zoals klimaatverandering hoger op de agenda zetten. Daarom doe ik dit niet alleen - ik schrijf en publiceer erover.
Sterk1 schreef op zondag 27 mei 2018 @ 12:36:
Interessant stuk, net nu ik me aan het verdiepen ben in een leaf :-), aangezien gisteren
Mijn benzine auto onverwacht plof deed.

Kan je een indicatie geven wat een extender zou gaan kosten , ik kan veel zelf?
~€3-4k. Als ik alles goed uitgetekend en geoptimaliseerd heb is het ongeveer een dag werk en €2500 in materiaal. Plus nog wat marge.

Door Tweakers user onok, zondag 27 mei 2018 14:47

Mooi blogje weer :)

Door Tweakers user woekele, zondag 27 mei 2018 15:15

mux schreef op zondag 27 mei 2018 @ 13:11:
[...]
Het deel van de bevolking dat dit niet zou kunnen betalen valt wel mee trouwens, Nederland is aardig rijk. Je beredeneert waarschijnlijk je schattingen dat ~80% het niet kan betalen vanuit je persoonlijke directe omgeving
Dat is een aanname, een beetje neerbuigend zelfs, maar nee, daar is het niet op gebaseerd. Maar ik ben me wel bewust van situaties van veel andere Nederlanders.
Het netto liquide vermogen van een mediaan-Nederlander is zo'n €20k, dus minstens 60-65% van Nederland zou moeten kunnen doen wat wij hebben gedaan.
ik denk dat je hier heel flink de mist in gaat. En dat is wat ik bedoel met mijn opmerking over dat men er in bepaalde kringen (en daarmee bedoel ik hoogopgeleid en/of goed inkomen) regelmatig veel te makkelijk over denkt.

In de cijfers van CBS uit 2016 die ik bekijk heeft men in de leeftijd van 25-45 een doorsnee vermogen van maar €2.000!

Als men ouder wordt, wordt dat meer, maar dat komt door overwaarde in het huis. En van je bakstenen kan je geen auto/zonnepanelen kopen.
[...]
Voor alle duidelijkheid: ik verwacht totaal niet dat mijn situatie zomaar door iedereen gerepliceerd wordt, integendeel. Ik zeg dit ook in de blog; het is onmogelijk voor mij om algemeen advies te geven op basis van onze ervaring, want wij hebben hele specifieke wensen en een vrij speciale set eisen en mogelijkheden. Door mijn ervaringen en vooronderzoek te delen probeer ik mensen te informeren. Wat je verder met die informatie kan doen... weet ik niet. Ik schrijf het hier, jullie lezen en ik hoor vanzelf wat ermee gebeurt :)
ik vind het fijn dat je dat doet. De titel van dit blog suggereert misschien teveel dat het een algemeen verhaal is, maar in je conclusie is wel duidelijk dat het een specifiek geval is.
[...]
In de aankoopbeslissing speelt dit dus mee, hoewel we hoe dan ook naar het oude tweedehandssegment moesten gaan vanwege de kosten.
de tweedehands auto snap ik. Dat van die minimale kilometers vond ik alleen nogal vreemd.
[...]


Allereerst - een kind hoeft niet veel broeikasgasemissies te veroorzaken, ze doen dat vooral vanwege slechte keuzes die ouders maken. Je kunt betere keuzes maken, van afwasluiers tot vroegtijdig leren fietsen tot zelf voedsel klaarmaken tot tweedehands speelgoed en ander materiaal overnemen. Er is geen verplichte co2-footprint van een kind, dat is puur cultureel bepaald, en jijzelf bepaalt hoe erg dat is door je gedrag en informatie.
hier ben ik het wel heel erg mee eens. Ik vind alleen dat er minder gefocust zou moeten worden op co2, maar meer op zaken als afval, verspilling, respect voor dier en omgeving etc. Een lading half opgegeten mcdonalds-afval in het bos stoort mij veel meer dan een een oude diesel die door de straat rijdt. Vooral ook vanwege de zinloosheid. De diesel is waarschijnlijk nog op weg naar het werk. De mcdonalds-troep is gewoon een pure luie schijt-aan-de-wereld-tokkie.

En focus ook wat meer op de industrie. Consumenten krijgen allemaal regels en belastingen te verwerken, maar de industrie veel minder.

[Reactie gewijzigd op zondag 27 mei 2018 15:46]


Door Tweakers user mux, zondag 27 mei 2018 15:48

woekele schreef op zondag 27 mei 2018 @ 15:15:
ik denk dat je hier heel flink de mist in gaat. En dat is wat ik bedoel met mijn opmerking over dat men er in bepaalde kringen (en daarmee bedoel ik hoogopgeleid en/of goed inkomen) regelmatig veel te makkelijk over denkt.

In de cijfers van CBS uit 2016 die ik bekijk heeft men in de leeftijd van 25-45 een doorsnee vermogen van maar €2.000!
Hmmm.... ik ben het niet eens met middelen of met het noemen van nettovermogen. Dat is iets anders dan liquide middelen, gezien de voornaamste reden voor het lage nettovermogen van jongeren een studie- of andere schuld is. Maar ik duik graag dieper in macro-economische cijfers op een ander moment; het punt is gemaakt: ik ben van mening dat mijn situatie haalbaar is voor een mediaanpersoon, jij niet, regardless zijn we het erover eens dat dit een flinke investering vooraf vereist.
hier ben ik het wel heel erg mee eens. Ik vind alleen dat er minder gefocust zou moeten worden op co2, maar meer op zaken als afval, verspilling, respect voor dier en omgeving etc. (...)
Yep, ik stap ook regelmatig met een afvalring en -grijper door de omliggende straten. Ik stoor me mateloos aan zwerfvuil en gewoon algemene onoplettendheid. En dit is nog in een rijke voorstadswijk, het is nog veel erger in de grote steden. Argh.
Verder moet er volgens mij echt ingezet worden op birth control in de landen waar de bevolkingsgroei de komende jaren bizar lijkt te gaan worden. Dat gaat echt veel impact hebben anders. Ook in die landen heeft tegenwoordig iedereen een smartphone etc. etc. (en ik heb het dan over middelen als voorlichting/belastingvoordelen bij weinig kinderen/weet ik wat, niet over verplichte sterilisaties o.i.d...)
Onderwijs en economische steun zijn dé manier om bevolkingsgroei te beperken. Verstedelijking is een goede manier om verspilling en broeikasgasemissies te beperken. Veel effectiever dan alleen anticonceptieverspreiding of alleen actieve populatievermindering (in welke zin je dat ook wil doen, zij het sterilisatie, genocide, whatever floats your boat).
En focus ook wat meer op de industrie. Consumenten krijgen allemaal regels en belastingen te verwerken, maar de industrie veel minder.
Soort van, maar uiteindelijk bestaan die bedrijven alleen maar door vraag vanuit de markt en door hoe de politiek en economie gevormd wordt. Dat is, grootendeels, bottom-up spul. Als iedereen beter geïnformeerd wordt over hoe bedrijven wegkomen met externaliteiten en oneerlijk gedrag, zal uiteindelijk vanuit regeringen of bedrijven de regelgeving wel komen. Zolang niemand het iets boeit, zelfs niet op persoonlijk niveau, en zeker niet genoeg om er echt wat aan te doen - tja, dan is er weinig hoop voor de wereld.

Door Tweakers user WimmieV, zondag 27 mei 2018 16:57

Heel mooi stuk om te lezen, ook al heb ik niet de intentie er 1 te kopen. Maar dat heeft te maken met verschil in behoefte op dit moment. Wel nieuwsgierig. Dus maar eens googelen op een paar termen.
Wat betreft de 9000 euro die, samen met extra kosten waar jij voor koos, volgens iemand maar door weinig mensen op te brengen zijn. Ik denk dat dat wel meevalt.
Ruim 30.000 euro is de gemiddelde nieuwprijs. Zal de gemiddelde tweededehands prijs dan zo heel ver boven de 9000 euro liggen?
En die mensen gaan/moeten sowieso een nieuwe auto kopen. Of gaat mijn redenatie ergens mank?

Bedankt voor het onder mijn aandacht brengen.

Door Tweakers user mux, zondag 27 mei 2018 16:59

Gemiddeld zit een tweedehands auto zo rond de 14-15k als ik het me goed herinner.

Door Tweakers user zzattack, zondag 27 mei 2018 22:13

Heb je de ioniq ook overwogen (of is deze niet te vinden in >60dkm op de teller)?
Daarnaast hoef je bijna nooit het rempedaal aan te raken en niet te schakelen, wat de rijervaring nog fijner maakt. Het is een echte driver's car.
Deze twee zinnen gaan regelrecht tegen elkaar in ;)

Door Tweakers user mux, maandag 28 mei 2018 07:41

Helaas is de ioniq nog veel te nieuw. En zodra je elektrisch rijdt.... zul je merken hoe ontzettend dit driver's cars zijn. 'Involvement' (zoals dat bekend is binnen de gearhead community), oftewel het moeten schakelen, gas geven, remmen, enz., is geen core onderdeel van de rijervaring. Het gevoel van voertuigcontrole is wat een auto leuk maakt, en dat is ultiem in een (goede) elektrische auto, samen met goede antiroll/antidive, grip, enz.

Door Tweakers user Mickey77, maandag 28 mei 2018 08:56

Ik vind het mooi dat je zoveel voordeel lijkt te halen met de wheelcaps. Ik ben wel een beetje sceptisch. Ik dat het wel slim is om nog even een extra test te doen, maar dan weer zonder wheelcaps. Misschien is er een andere oorzaak die je niet ziet. Aangezien je aangeeft dat het je motiveert om meer airomods te doen, is het zonde als je de focus verschuift op basis van iets te snel gedane aannames, toch?

Eigenlijk zou je dan weer een identieke rit moeten maken, maar ik begrijp dat je nu niet direct naar Duitsland wilt. Maar een lange rit door NL zou ook al een beeld kunnen geven. Als je verbruik dan ook heel goed blijft, zou je kunnen denken aan de mogelijkheid dat je batterijen of een ander onderdeel in je setup beter zijn geworden. Als je verbruik weer slechter wordt, dan ben je wel een stapje zekerder dat je airomods verantwoordelijk zijn.

Ik woon overigens in Drenthe, op 222km afstand, kijkend naar je Google maps plaatje. Je bent van harte welkom om hier te pauzeren en op te laden. Wat ik overigens voor jouw serie nog interessant vind is meer te leren over hoe snel het laden gaat en dan vooral thuis. Uiteraard door installaties te vergelijken. Vind ik ook wel van belang bij de afwegingen waar je over schrijft. Goed blog en goede video weer, bedankt!

Door Tweakers user mux, maandag 28 mei 2018 09:08

Ik zou maar wat graag een goed gecontroleerde test doen, maar ik denk dat de auto daarvoor een keer op een testtrack moet rijden op verschillende vaste snelheden, met en zonder aeromods. Ik heb geen idee hoe ik zoiets kan regelen, liefst voor niet al teveel geld.

Ik denk dat ik eerst een aantal aeromods ga uitvoeren en daarna een keer alles systematisch ga testen. Klinkt omgekeerde wereld, maar dan heb ik in ieder geval een wijd scala aan mods om te testen in plaats van dat ik elke 3 maanden terug moet komen met m'n volgende mod.

Voor wat betreft het laden: als je echt geinteresseerd bent, is dat iets dat je beter in het elektrische auto's-topic kunt bekijken dan hier. Er is niet zoveel aan laden; je plugt 'm in en dan gaat-ie. Als je je emissies wil minimaliseren, plug je hem alleen in als de zon schijnt en je zonnepanelen werken.

Ik ga nog wel video's maken over laders, maar dan over... veel snellere. Ik wil eigenlijk een CHAdeMO snellader in m'n garage bouwen.

[Reactie gewijzigd op maandag 28 mei 2018 09:09]


Door Tweakers user HJTP, maandag 28 mei 2018 09:08

De twee voornaamste verschillen tussen de twee versies is dat de nieuwere versie een warmtepomp voor verwarming heeft in plaats van resistieve verwarming. Dit scheelt aanzienlijk in de actieradius in de winter
Kun je dit wat uitgebreider uitleggen? Ik heb dit ook bij andere elektrische auto's voorbij zien komen, maar ik snapte nooit precies wat de warmtepomp dan inhield en waarom het actieradius oplevert.

Door Tweakers user mux, maandag 28 mei 2018 09:12

Verwarmen kun je op twee manieren: door warmte te maken of door warmte te verplaatsen. Warmte die er al is verplaatsen is véél efficiënter dan nieuwe warmte maken. Warmtepompen doen precies wat het woord zegt: ze pompen warmte van plek A naar B.

Een resistief element, dus zeg maar wat er in je waterkoker zit, maakt voor iedere 1kWh die je erin stopt, 1kWh aan warmte.

Een warmtepomp, bijvoorbeeld je airco of koelkast, verplaatst voor iedere 1kWh die je erin stopt tussen de 3-6kWh aan warmte. Dat scheelt aanzienlijk.

In de winter gebruik je bij vorst makkelijk 25-30% van je energie aan verwarming. Met een warmtepomp is dat opeens minder dan 10%, en dus niet boeiend meer. Dat is waarom een warmtepomp zo waardevol is in een elektrische auto.

Door Tweakers user Mickey77, maandag 28 mei 2018 09:18

mux schreef op maandag 28 mei 2018 @ 09:08:
Ik zou maar wat graag een goed gecontroleerde test doen, maar ik denk dat de auto daarvoor een keer op een testtrack moet rijden op verschillende vaste snelheden, met en zonder aeromods. Ik heb geen idee hoe ik zoiets kan regelen, liefst voor niet al teveel geld.
Ik zou zeker even informeren bij de vliegvelden van Lelystad en Eelde/Groningen. Beide kunnen heel goed positieve media aandacht gebruiken, dus het zou zomaar kunnen dat ze je gewoon toegang willen geven tot een gedeelte van hun baan.Ze hebben natuurlijk niet alleen een landingsbaan.

Ik heb in Lelystad een keer een dagje meegemaakt dat een cirkelvormige baan een middag open werd gesteld voor een dag over ligfietsen. Konden bezoekers gewoon diverse soorten ligfietsen testen. Als Drent (Eelde ligt in Drenthe) zie ik regelmatig op de regionale omroep items over Eelde en als jij met jouw verhaal langs komt dan komt RTV Drenthe volgens mij gelijk met een ploegje een item schieten. Iedereen blij!

Door Tweakers user mux, maandag 28 mei 2018 09:25

Hm, goed idee! Die gaat op de lijst

Door Tweakers user hans_debruin, maandag 28 mei 2018 09:28

Mooie blog! Ik volg al een tijdje jouw vorderingen op Youtube en als m'n huidige auto de geest geeft dan denk ik ook aan een Leaf project.

Maar... 2e hands zonnepanelen?
Vertel daar eens meer over?

Waarom? Duur? Volgens mij heb ik dat nog nooit op Marktplaats zien staan.

Zelf zit ik daar ook aan te denken maar dan ook meteen aan een laagspanningsnet in huis. Want wat zonne-energie duur maakt is die converter naar 220V (die maar 10 jaar mee gaat).
Bijna alles werkt op 5V tegenwoordig dus waarom zou je 24V eerst transformeren naar 220V en vervolgens weer naar 5V?
Ik heb eens gelezen dat opladers enzo net zo makkelijk op 12V kunnen werken als 220V. Maar dat moet ik nog eens testen.

Door Tweakers user mux, maandag 28 mei 2018 09:41

Tweedehands zonnepanelen om grootendeels dezelfde redenen als tweedehands alles: het vermijden van grondstofverspilling en lagere kosten voor dezelfde functionaliteit. Zonnepanelen gaan niet stuk, je kunt ze net zo goed blijven gebruiken. Scheelt weer productie-energie en -emissies voor het maken van nieuwe mooie paneeltjes.

Een belangrijke reden voor de tweedehandspanelen in dit geval was ook de vorm; alle nieuwe panelen zijn 1,6x1 of 2x1m, en dat paste erg slecht op m'n garagedak. Met 1,2x1,5m oude paneeltjes kon ik meer Wp kwijt op hetzelfde dak.

Er staan ontzettend veel tweedehands zonnepanelen op tweedehandssites. Marktplaats is relatief spaarzaam met aanbod, maar kijk bijv. eens op secondsol. Je kunt pallets vol van die krengen kopen in Duitsland.

Je bespaart typisch ongeveer 35-50% op je installatie met tweedehands materiaal, zolang je alles zelf doet. Als je nieuw laat installeren heeft het meestal geen zin gezien je dan toch BTW terugkrijgt en in veel gemeentes nog meer subsidie kunt krijgen.

Inverters zijn niet duur meer. Zolang je kunt salderen, is een inverter z'n geld dubbel en dwars waard. Ik heb 200 euro voor m'n 2,5kWp inverter betaald. En inverters gaan véél langer dan 10 jaar mee: mijn oudste inverter is nu 12 jaar oud en nog helemaal goed. De 10 jaar is puur de garantietermijn, je doet er in de praktijk veel langer mee. MTBF-getallen in de praktijk wijzen op een praktische levensduur van 13-30 jaar afhankelijk van het merk en type, met een paar rotte appels die snel stukgaan.

Een DC-net thuis is niet iets dat je heel veel gaat opleveren. De energie, geld en tijd die je kwijt bent aan conversie krijg je niet echt terug met veel hogere efficiëntie. Ik bedoel, natuurlijk juich ik het alleen maar toe als je het probeert, maar de effectieve winst in energieopbrengst is redelijk beperkt. Dat gezegd hebbende ben ik wel van plan om een hoogspannings-DC-bus te maken op m'n garagepanelen voor een toekomstige snellader. Maar dat is een heel ander verhaal. Daarmee kan ik opeens wél een hele hoop energie besparen voor het laden van de auto.

Door Tweakers user SjoerdV nl, maandag 28 mei 2018 10:39

Mux, hulde voor je denkpatroon en nog een keer hulde voor hoe duidelijk je dit onder woorden weet te brengen _/-\o_

En ook ik ben wel benieuwd naar je range-extender ;)

Door Tweakers user mddd, maandag 28 mei 2018 11:02

Bedankt voor je uitgebreide post mux. Ik vind het leuk dat je er zo bewust mee bezig ben. Ik rijd ook elektrisch maar bij mij is het niet zo doordacht als bij jou (baas bood een EV aan, ik zei 'graag'). Desondanks lees ik graag je posts over de extender e.d.

Op 1 punt vraag ik me nog wel wat af: je gaat voor een tweedehands auto omdat je dan geen extra belasting oplevert aangezien de auto al is geproduceerd. Maar als je een nieuw auto koopt en die gewoon lang gebruikt, kom je dan niet op hetzelfde uit? Misschien nog wel beter, als het nieuwe model nog wat meer geoptimaliseerd is?

Uit kostenoverweging snap ik de tweedehands aankoop best maar is het milieu-argument hier echt zo duidelijk?

Door Tweakers user 5183, maandag 28 mei 2018 11:08

Ik ben blij dat er mensen nadenken over hun footprint bij aanschaf, ik zou er zelf namelijk doodmoe van worden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat wij, simpele bewoners van planeet aarde, op dit moment namelijk 0,0 in te brengen hebben in het milieu. Zolang vulkanen uitbarsten en elektriciteit opgewekt wordt door kolen, afvalverbranding en kernenergie zie ik er weinig toegevoegde waarde van.

Maar terug naar de EV. Ik vraag mij echt af wat de toekomst zal zijn. Laadpalen gaan een groot probleem vormen in de nabije toekomst, veel mensen hebben geen eigen grond om te parkeren in Nederland (met name in grotere steden) en het duurt nog relatief lang om op te laden. Ik moet er niet aan denken om elke keer 20 tot 90 minuten op een door alles en iedereen verlaten plaats net naast de snelweg te moeten wachten op wat stroom, als je bedenkt dat je in 3-5 minuten een volle tank benzine of diesel hebt die direct zorgt voor 600-1000 km actieradius. Ook kan je brandstof eenvoudig toevoegen middels een jerrycan van 5 liter, mocht het toch mis gaan.

Tevens is het lastig dat aanhangers (zoals caravans) geen opties zijn. Hybride kan dat tegenwoordig wel, maar full electric? Zover ik weet (en die kennis kan verouderd zijn) is dat geen optie.

De actieradius verschillen tussen zomer en winter zijn ook nog steeds veel te groot. Net of je in de winter ineens dichter bij huis gaat werken of niet meer naar familie 200 km verderop zou gaan. De auto beslist in feite of je gaat en bepaald ook nog hoeveel langer een reis zal gaan duren (met alle tussenstops).

De volgende discussie die gaat komen is opladen bij een ander, ga je straks iedereen die langskomt toestaan om onbeperkt bij je op te laden zodat ze ook weer naar huis kunnen? Dat kan nog wel eens leuk worden. Ook de discussies als je een feestje hebt en er 10 auto's opgeladen moeten worden.

Ik ben er echter WEL van overtuigd dat elektrisch rijden de toekomst is. Enkel niet in deze vorm. De beperkingen van opladen van accu's (die ook nog eens heel slecht zijn milieutechnisch) moet eerst verholpen worden. Of ze moeten sneller te laden zijn, of eenvoudig veel meer capaciteit hebben om toekomst te hebben. Al denk ik dat het eerder gezocht moet worden in bijvoorbeeld waterstof (of welke andere oplossing dan ook, daarvan ben ik niet genoeg op de hoogte).

Als de actieradius zomer en winter 600 kilometer is, de mogelijkheid om in 3-4 minuten te tanken (opladen of waterstof toevoegen bijvoorbeeld) en aanhangers tot 1500 kilo gekoppeld kunnen worden, dan gaat het een grote vlucht nemen. Tot die tijd is het beperkt tot leaserijders die goedkoop uit willen zijn in de bijtelling (en er een dikke diesel naast houden voor de caravan) of pioniers zoals jij.

Maar dat zijn slechts mijn gedachten ;) Ik volg met bijzonder veel belasting je tweaks, erg tof om te zien!

Door Tweakers user mux, maandag 28 mei 2018 11:10

@mddd: Pfoe, we duiken steeds dieper in dit gat. Geen probleem hoor, ik zal het verder proberen uit te leggen.

Hier in Nederland werken we vooral met economische levensduur van auto's. Hoopjes auto's worden niet weggedaan omdat ze helemaal af zijn, maar omdat een nieuwe auto beter is op de één of andere manier. Theoretisch hoeft dat niet zo te zijn bij elektrische auto's, want ze slijten nauwelijks en totdat je hem in de prak rijdt zou hij min of meer als nieuw moeten zijn. Oude elektrische auto's kosten bovendien een hoop extra grondstoffen en veroorzaken meer emissies, dus deze MOETEN eigenlijk langer gereden worden om nuttig te zijn.

Bijna alle oude elektrische auto's worden weggedaan of verbannen tot derde auto/boodschappenwagentje omdat ze niet meer voldoen. Dat is hartstikke zonde.

Dus een tweedehands auto met veel kilometers heeft vooral zin in deze context: als een nieuwe auto kopen en lang door blijven rijden NIET equivalent is aan een oude auto doorrijden. Mijn plan is om deze auto minstens een jaar of 10 te houden en te gebruiken als hoofdvoertuig. Misschien nog langer. In 2025 is een '11-'12 Leaf met 24kWh een lachwekkend apparaat dat niemand serieus neemt, behalve de mijne. Dat is hoe ik de emissiebesparingen voorzie.

Soms is dit totaal niet logisch. Bijvoorbeeld; het is vanuit milieu-oogpunt dom om een Volvo 240 te blijven rijden in plaats van een gloednieuwe Volvo te kopen, want de extra emissies tijdens gebruik zijn veel hoger dan wat het kost om een nieuwe auto te maken en de oude te recyclen.

Dit alles is onderdeel van een populaire denksport onder economen met de naam LCA (life cycle analysis). Door het bestuderen van levenscycli van verschillende voertuigen kun je met redelijke zekerheid bepalen welke auto het efficiëntst is om te kopen vanuit milieuoverwegingen. Het is moeilijk om de volledige methodologie uit te leggen in een reeds lang blog zoals deze, daarom heb ik wat short cuts gebruikt in de uitleg, maar dit is uiteindelijk waar mijn redenering vandaan komt.

[quote]Coritchando schreef op maandag 28 mei 2018 @ 11:08:(...) Ik moet er niet aan denken om elke keer 20 tot 90 minuten op een door alles en iedereen verlaten plaats net naast de snelweg te moeten wachten op wat stroom[/url]

Dit is een redelijk ongegronde, of in ieder geval extreem zeldzame angst. Door de hoge dichtheid aan laders overal ben je in de praktijk eigenlijk altijd vol geladen voordat je vertrekt, en zolang je actieradius niet superklein is hoef je onderweg niet te laden. Als je moet laden is dat op uitzonderlijk lange routes, en zelfs dan hoef je meestal maar 1x te laden na vele uren rijden. De laad-'angst' is iets dat je pas echt begrijpt als je EV rijdt en zelf ervaart hoe het gaat. En dit is ook veruit de belangrijkste reden om té kleine accu's links te laten liggen. De 22kWh Zoe en 24kWh Leaf zijn IMO geen goede ontwerpen, je wil meer capaciteit om deze situatie structureel te voorkomen.
Tevens is het lastig dat aanhangers (zoals caravans) geen opties zijn. Hybride kan dat tegenwoordig wel, maar full electric? Zover ik weet (en die kennis kan verouderd zijn) is dat geen optie.
Er zijn bijna geen elektrische auto's - heel veel segmenten hebben nog geen opties. Dit is helaas een kwestie van wachten. Velen met jou wachten op een full electric Outlander-achtige auto! En een pickup, en een minivan, en... en... Er is nog een groot deel van de markt onbediend.
De actieradius verschillen tussen zomer en winter zijn ook nog steeds veel te groot. Net of je in de winter ineens dichter bij huis gaat werken of niet meer naar familie 200 km verderop zou gaan. De auto beslist in feite of je gaat en bepaald ook nog hoeveel langer een reis zal gaan duren (met alle tussenstops).
Valt op zich wel mee hoor, het is hetzelfde als de actieradiusverschillen met een ICE auto. Je merkt het alleen meer in een elektrische auto omdat de actieradius zo beperkt is. Maar zodra er 40-64kWh in iedere auto zit boeit het niet meer, dan kun je overal komen zonder gezeik, ook als het buiten... zeikt :D
De volgende discussie die gaat komen is opladen bij een ander, ga je straks iedereen die langskomt toestaan om onbeperkt bij je op te laden zodat ze ook weer naar huis kunnen? Dat kan nog wel eens leuk worden. Ook de discussies als je een feestje hebt en er 10 auto's opgeladen moeten worden.
Waarom zou je? Je kunt meestal maar met 2-3kW laden bij een ander, dat is niet genoeg om een verschil te maken op je capaciteit. Je kunt net zo goed niet laden bij bezoek. Wij hebben het één keer gedaan, we moesten onderweg alsnog langs Fastned om thuis te komen. Nutteloos.
Als de actieradius zomer en winter 600 kilometer is, de mogelijkheid om in 3-4 minuten te tanken (opladen of waterstof toevoegen bijvoorbeeld) en aanhangers tot 1500 kilo gekoppeld kunnen worden, dan gaat het een grote vlucht nemen. Tot die tijd is het beperkt tot leaserijders die goedkoop uit willen zijn in de bijtelling (en er een dikke diesel naast houden voor de caravan) of pioniers zoals jij.
Oh, we zijn er nog lang niet, dat is duidelijk. Ik zou zelf zeggen dat het 'kantelpunt' qua actieradius niet bij 600km ligt, want niemand hoeft 600km in één keer te rijden. Er zijn al elektrische auto's die dat kunnen (bijv. Tesla S100D), en er komen in de komende 2 jaar een aantal met dubbel de capaciteit (o.a. Roadster 2). Dan kun je 800+km over de autobahn op volle snelheid. Of op normale snelheid met een caravan. De meeste aangekondigde auto's in de komende jaren hebben 300-400km winterbereik. Vanuit eigen ervaring geredeneerd, en die van andere elektrische rijders, zit ergens tussen de 200-300km het kantelpunt waar actieradius niet echt meer boeit. We zullen het vanzelf merken, ik neem aan dat de markt in staat zal zijn z'n consumenten te vinden.

In de tussentijd mod ik m'n eigen auto maar met alle features en batterijcapaciteit die ik nodig denk te hebben, want tja... niemand verkoopt exact de auto die ik wil.

[Reactie gewijzigd op maandag 28 mei 2018 11:21]


Door Tweakers user mddd, maandag 28 mei 2018 11:14

Daar zit zeker wat in. Als jij door je kennis en vaardigheden (extender) je Leaf veel langer kunt blijven rijden dan iemand anders zou kunnen, dan heb je absoluut de bruikbare levensduur van de wagen verlengd en daarmee een stuk bespaard!

Door Tweakers user mddd, maandag 28 mei 2018 11:25

Coritchando schreef op maandag 28 mei 2018 @ 11:08:
Ik moet er niet aan denken om elke keer 20 tot 90 minuten op een door alles en iedereen verlaten plaats net naast de snelweg te moeten wachten op wat stroom
Ik ook niet. Daarom laad ik de mijne 's nachts of tijdens het werk op. Kost me 0 minuten wachttijd.
De actieradius verschillen tussen zomer en winter zijn ook nog steeds veel te groot. Net of je in de winter ineens dichter bij huis gaat werken of niet meer naar familie 200 km verderop zou gaan. De auto beslist in feite of je gaat en bepaald ook nog hoeveel langer een reis zal gaan duren (met alle tussenstops).
We zitten op dit moment op het kantelpunt. De vorige generatie auto's met een bereik van 100-150 km had dat probleem behoorlijk sterk maar de auto's die nu uitkomen kunnen 200-300 km en daarmee kom je er dus wel. Tuurlijk er zijn altijd gevallen waar je het op 1 lading niet haalt maar we komen echt heel snel bij het punt dat het voor 99% van de ritten niet meer uitmaakt.
De volgende discussie die gaat komen is opladen bij een ander, ga je straks iedereen die langskomt toestaan om onbeperkt bij je op te laden zodat ze ook weer naar huis kunnen? Dat kan nog wel eens leuk worden. Ook de discussies als je een feestje hebt en er 10 auto's opgeladen moeten worden.
Laden werkt al met standaard passen. Je kunt laadpunten zo instellen dat ze een bescheiden bedrag in rekening brengen. Dat wordt dus vanzelf onder elkaar afgerekend. Over het opladen van 10 auto's : zie voorgaande opmerking. Het zal in de meeste gevallen helemaal niet nodig zijn om tijdens het feestje te laden. Bezoek rijdt gewoon terug en laad 's nachts thuis (of in de eigen buurt) op.
Tot die tijd is het beperkt tot leaserijders die goedkoop uit willen zijn in de bijtelling (en er een dikke diesel naast houden voor de caravan) of pioniers zoals jij.
Samenvatting, ik denk dus dat jij het pionier-gehalte nogal overschat. Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt.

[Reactie gewijzigd op maandag 28 mei 2018 11:25]


Door Tweakers user 5183, maandag 28 mei 2018 11:34

mddd schreef op maandag 28 mei 2018 @ 11:25:
[...]

Ik ook niet. Daarom laad ik de mijne 's nachts of tijdens het werk op. Kost me 0 minuten wachttijd.
Geen idee of die van jou zakelijk of privé is, maar in het eerste geval mag de werkgever dit doen en in het tweede niet zomaar (verkapt loon). Tevens zijn er maar weinig werkgevers met genoeg eigen parkeerplaatsen welke dan ook nog voorzien zijn of gaan worden van laadpalen.

Ook zijn laadpalen in woonwijken zeldzaam. In Amsterdam bijvoorbeeld moet je al 7 tot 8 jaar wachten op een simpele parkeervergunning. En dan mag je in een wijk parkeren. Hoe zie je voor je dat daar voldoende laadpalen kunnen zijn?

Als ik naar mijn eigen specifieke geval kijk (en ik weet dat dat niet representatief is), ik heb thuis en op het werk geen oplaadmogelijkheden. En tijdens de rit kom ik 1 oplaadpunt tegen, in de middle of nowhere. Als ik daar 2 dagen per week moet laden dan kom ik op een extra reistijd van uren per week.
We zitten op dit moment op het kantelpunt. De vorige generatie auto's met een bereik van 100-150 km had dat probleem behoorlijk sterk maar de auto's die nu uitkomen kunnen 200-300 km en daarmee kom je er dus wel. Tuurlijk er zijn altijd gevallen waar je het op 1 lading niet haalt maar we komen echt heel snel bij het punt dat het voor 99% van de ritten niet meer uitmaakt.
Daar ben ik het zeker mee eens. Dat kantelpunt lijkt nu bereikt te zijn, ik voorzie daar in de nabije toekomst grote stappen in.
Laden werkt al met standaard passen. Je kunt laadpunten zo instellen dat ze een bescheiden bedrag in rekening brengen. Dat wordt dus vanzelf onder elkaar afgerekend. Over het opladen van 10 auto's : zie voorgaande opmerking. Het zal in de meeste gevallen helemaal niet nodig zijn om tijdens het feestje te laden. Bezoek rijdt gewoon terug en laad 's nachts thuis (of in de eigen buurt) op.
De palen bij de mensen thuis hebben toch geen passen?
Samenvatting, ik denk dus dat jij het pionier-gehalte nogal overschat. Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt.
Leg dat eens nader uit, noem mij eens voorbeelden van situaties van mensen die in Amsterdam of Utrecht wonen die prima hele nachten kunnen laden? Of voorbeelden van bedrijven met tientallen laadpalen?

[Reactie gewijzigd op maandag 28 mei 2018 11:36]


Door Tweakers user hellfire_ultd, maandag 28 mei 2018 11:35

mux schreef op maandag 28 mei 2018 @ 09:08:
Ik ga nog wel video's maken over laders, maar dan over... veel snellere. Ik wil eigenlijk een CHAdeMO snellader in m'n garage bouwen.
Dat zou erg cool zijn, maar hoe ga je die snellader van stroom voorzien? Ah wacht, ik zie het al:
mux schreef op maandag 28 mei 2018 @ 09:41:
Dat gezegd hebbende ben ik wel van plan om een hoogspannings-DC-bus te maken op m'n garagepanelen voor een toekomstige snellader. Maar dat is een heel ander verhaal. Daarmee kan ik opeens wél een hele hoop energie besparen voor het laden van de auto.
Maar dan ga je dus niet op 50kW laden, maar gewoon wat de panelen kunnen leveren? Of komt er nog wat assistentie van het net bij? Los daarvan kan ook de stroomaansluiting van je huis niet die 50kW leveren. De meeste huizen zijn aangesloten op 1 fase die gezekerd is met een 35A zekering of 3 fases die gezekerd zijn met 25A zekeringen. Dat geeft je maximaal 8kW of 17kW, afhankelijk van je aansluiting. Voor een zwaardere aansluiting rekent je netbeheerder hogere maandelijkse kosten, dus ik gok dat dit plan op de vaste lasten zal sneuvelen, tenzij je het laadvermogen beperkt tot wat je panelen en je huisaansluiting kunnen leveren.

Voorbeeld: ik woon in een Enexis-gebied en ik heb mijn aansluiting recent laten wijzigen van 1x35A naar 3x25A. Daarbij zijn mijn maandelijkse kosten gelijkgebleven. Ik had ook kunnen kiezen voor 3x35A, 3x50A, 3x63A of zelfs 3x80A. Als ik kijk naar het tariefblad voor mijn aansluiting, dan stijgen de maandelijkse kosten heel hard zodra je boven die 3x25A gaat.

Om een 50kW Chademo met 230V van energie te voorzien, heb je een aansluiting van minstens 3x72A nodig. In mijn gebied zou dat ongeveer 160 euro per maand kosten, dus 142 euro meer dan ik nu aan netwerkkosten betaal.

[Reactie gewijzigd op maandag 28 mei 2018 11:35]


Door Tweakers user mux, maandag 28 mei 2018 11:40

M'n plan, of dat is een groot woord, idee is om een bufferbatterij te bouwen waar ik minstens 50kW uit kan trekken, met genoeg capaciteit om de auto voor een flink deel te laden. Die buffer laad ik vanuit zonnepanelen en ontlaad ik via chademo. Het grootste financiele struikelblok is daar de chademo-plug: die stekker alleen al kost evenveel als alle accu's die ik haf gepland (20kWh, 2500 euro). Zodra ik een goedkope tweedehands chademo-plug ergens vandaan kan krijgen gaat dat project van start.

Door Tweakers user mddd, maandag 28 mei 2018 11:48

@Coritchando:
Er zijn absoluut veel situaties die op dit moment nog wél pionieren zijn. Als je in het centrum van een grote stad woont met weinig laadopties, en ook bij je werk (of in de buurt van je werk) geen laadplek bestaat dan zou ik op dit moment ook mijn twijfels hebben.

Ik zal mijn eerdere stelling wat meer precies stellen dan.
Het hoeft op dit moment geen pionieren te zijn. Als je gebruikssituatie een beetje past is het juist heel makkelijk. Maar voor sommigen is het inderdaad nog te vroeg omdat het daar nog niet goed in te passen is.

Door Tweakers user S0epkip, maandag 28 mei 2018 11:56

Ha Mux, wij weten allemaal dat jouw Leaf véél duurder gaat uitpakken als je al het tijd en geld van de mods gaat meerekenen. Dat gaat nooit meer uitkunnen tov een Up!je (denoods in de prive-lease). Vergeet de kosten voor de laadput niet!

Wel grappig overigens dat een electrische auto ook meteen geen banden en ruitenwissers etc meer nodig heeft :+

Door Tweakers user 5183, maandag 28 mei 2018 11:58

@mddd:
Feit is dat steeds meer mensen naar de stad trekken, ik kan je tientallen artikelen geven maar Googlen kan je zelf ook prima denk ik.

En juist in de steden gaan de problemen zoals ik ze schets optreden.

Het wordt allemaal knap lastig in de toekomst, dat we moeten en dat we gaan is duidelijk. De vorm hoe, die is in mijn ogen nogal onzeker.

Door Tweakers user 5183, maandag 28 mei 2018 12:01

S0epkip schreef op maandag 28 mei 2018 @ 11:56:
Ha Mux, wij weten allemaal dat jouw Leaf véél duurder gaat uitpakken als je al het tijd en geld van de mods gaat meerekenen. Dat gaat nooit meer uitkunnen tov een Up!je (denoods in de prive-lease). Vergeet de kosten voor de laadput niet!

Wel grappig overigens dat een electrische auto ook meteen geen banden en ruitenwissers etc meer nodig heeft :+
Er is nog veel meer onderhoud. Denk aan remmen, lampen, rubbertjes her en der, airco en ga zo maar door.

Tevens wegen extra accu's ook extra kilo's. Wat betekent dat je minder mee mag nemen (een auto heeft een max gewicht) en dat kan ook weer een probleem vormen.

Maar goed, mux begint ook gewoon even aan kinderen ;)

Je moet het een en ander met een korrel zout nemen, dat is ook prima, want zoals je zegt kan het nooit uit als je dit laat doen. Kosten van extra accu's en de arbeidsuren om een en ander te fixen zullen de pan uit gaan rijzen.

Maar dat neemt niet weg dat het rete interessant is om te zien wat je met wat kennis en kunde voor elkaar krijgt.

Door Tweakers user mux, maandag 28 mei 2018 12:14

Voor het gemak heb ik het kleine spul genegeerd; we hebben het hier over spullen van enkele euro's. En ja, de mods zijn wmb gewoon hobby, behalve de extender zelf.

Elke andere auto had overigens veel dezelfde mods gekregen :P vergis je niet in mijn ontevredenheid met auto's en hun features :)

Door Tweakers user hellfire_ultd, maandag 28 mei 2018 12:38

mux schreef op maandag 28 mei 2018 @ 11:40:
Zodra ik een goedkope tweedehands chademo-plug ergens vandaan kan krijgen gaat dat project van start.
Betonschaar en een ritje naar de dichtstbijzijnde snellader? }>

Nee, serieus. Zou het zin hebben om contact op te nemen met een fabrikant van snelladers om te kijken of zij de stekker van een defecte lader willen verkopen? (Mits die stekker niet is veranderd in een zwart klompje plastic)

Door Tweakers user mux, maandag 28 mei 2018 13:06

Ik heb iig al met iemand van Epyon gesproken (nu ABB), mede omdat het ook een Delfts bedrijf is, maar die wilden hun oude Chademo-stekkers niet afstaan. Ik heb er verder nog niet echt achteraan gezeten. Eerst maar eens m'n CAN-hardware afmaken, dan het volgende project :)

Door Tweakers user Snuurtje, maandag 28 mei 2018 13:38

Vind dat je t qua onderhoud wel wat licht inschat. Naast een motor zitten er nog meer slijtageonderdelen op een auto die op den duur vervangen moeten worden. En ik zou ook wat reserveren voor het incidentele paaltje.

Door Tweakers user Marcva, maandag 28 mei 2018 13:42

Fijn draadje dit. Respect voor je bewuste keuzes. Ik probeer die ook te maken, maar niet zoals jij. Respect ook voor de manier waarop de de critici / cynici antwoordt. Ik word zo moe van al dat wijzen naar een ander die zou moeten bewegen, of dat EV kansloos is, want rijdt op kolencentrale...
Wat dat laatste betreft is dit wel een verhelderend artikel: https://decorrespondent.n...en/2382890536796-9171ebb6

Door Tweakers user mux, maandag 28 mei 2018 13:51

Hoezeer ik ook een discussie over OV waardeer: ik verwijder deze comments (en metacomments) omdat dit in het verleden tot een hoop offtopic en onprettige discussies heeft geleid, en het bijna niet te modereren valt. Dus als je iets geschreven hebt over OV en je nu afvraagt: he, waar is mn comment? In de prullenbak dus!

Door Tweakers user NielsTn, maandag 28 mei 2018 13:58

Dan kan de Zoe wel een batterijhuur hebben, voordeel is wel (dat moet je wel benoemen) dat Renault verplicht is deze te vervangen bij slijtage (onder de 75% zo uit mijn hoofd SoC). Dat is bij een Leaf maar afwachten als het je 'eigen' accu betreft.

Door Tweakers user mux, maandag 28 mei 2018 14:13

Yep, die wiskunde heb ik ook gedaan. Het is een beetje om het even. Als we een Zoe tegen een Leaf zetten (uitgaande van een 2011-2012 model):

- Leaf : nieuwprijs €36000, na 5 jaar €15000, dus €21000 afschrijving én matige accu (typisch 75-80% resterend, nooit meer dan 85%)

- Zoe: nieuwprijs €23500 + 5 jaar ca. €100/mnd accuhuur = €6000, dus totaalkosten €29500. Na 5 jaar €8000, dus €21500 afschrijving en typisch 80-90% resterend van de accu

Hoe zwaarder je de auto hebt gebruikt, des te minder aantrekkelijk wordt de Leaf en des te aantrekkelijker de Zoe.

Tweedehands is de Zoe eigenlijk altijd duurder. Je kunt het al zien: de enige reden dat de Zoe voordeliger kan zijn, is door de lagere aanschafprijs. Maar tweedehands, zeker na 6-7 jaar, zitten de tweedehandsprijzen maar zo'n 2000 euro van elkaar af. Dat verschil overbrug je met batterijhuur na minder dan 2 jaar. Een nieuwe Leaf-accu is €5500, die heb je in 4 jaar terugverdiend, en hij gaat langer dan 4 jaar mee.

Desalniettemin: het hangt helemaal af van je gebruik, en er zijn absoluut scenarios waarin de Zoe voordeliger is dan de Leaf. Zeker met een kortere bezitduur dan wat wij plannen.

Door Tweakers user marcop23, maandag 28 mei 2018 16:53

Ik ben het toch met de anderen eens dat je een EV niet als oneindig-leven auto kan zien. Wat er zoals stuk gaat aan de auto's die wij gehad hebben, naast slijtageonderdelen, is bijvoorbeeld: Een connector naar de motor, een remblokslijtagesensor, airco's, schokdempers, roestvorming aan de carrosserie, ABS regelaar, wiellager, airbag connector, uitlaat en een luchtmassameter. Op de laatste twee na kom je alles ook tegen op elektrische auto's, en dat zijn niet per se onderdelen van een paar euro.

Tenzij alles heel erg industrieel en op levensduur gebouwd gaat worden, zie ik dat niet veranderen. En met de huidige wegwerpcultuur...

Ik ben het trouwens met je eens dat elektrische auto's de toekomst zijn, maar denk dat er qua levensduur niet heel veel verandert. In ieder geval geen orde van grootte.

[Reactie gewijzigd op maandag 28 mei 2018 17:00]


Door Tweakers user mux, maandag 28 mei 2018 16:57

Oh, er zullen zeker dingen stukgaan op de lange termijn, maar als ik met 115000km nog steeds geen enkele slijtage aan de voorwielophanging of -lagers zie en de remmen nog als nieuw zijn, denk ik dat die het ook nog makkelijk 100Mm uithouden. Bovendien zijn veel van dit soort slijtageonderdelen helemaal niet duur.

ABS is software op deze auto, trouwens. Net als ESP. Zit geen ABS-regelaar op afgezien van een overdrukregelaar (backup ABS). Die werkt voor geen ene meter, net als op iedere andere elektronische ABS-backup :P

Door Tweakers user Mattias.Campe, maandag 28 mei 2018 17:23

@hans_debruin

Ivm je opmerking: mogelijks vind je 'Een huishouden op gelijkstroom?' een interessant artikel. Zie http://www.lowtechmagazin...e-op-dc-gelijkstroom.html

Door burne, dinsdag 29 mei 2018 00:05

mux schreef op maandag 28 mei 2018 @ 11:40:
Het grootste financiele struikelblok is daar de chademo-plug: die stekker alleen al kost evenveel als alle accu's die ik haf gepland (20kWh, 2500 euro).
Ik lees dat chademo afgeleid lijkt van een door TEPCO ontworpen standaard. Pas je wel op dat je niet opeens zonder noodstroom zit?

Door Tweakers user 5183, dinsdag 29 mei 2018 06:56

mux schreef op maandag 28 mei 2018 @ 11:10:
Dit is een redelijk ongegronde, of in ieder geval extreem zeldzame angst. Door de hoge dichtheid aan laders overal ben je in de praktijk eigenlijk altijd vol geladen voordat je vertrekt, en zolang je actieradius niet superklein is hoef je onderweg niet te laden. Als je moet laden is dat op uitzonderlijk lange routes, en zelfs dan hoef je meestal maar 1x te laden na vele uren rijden. De laad-'angst' is iets dat je pas echt begrijpt als je EV rijdt en zelf ervaart hoe het gaat. En dit is ook veruit de belangrijkste reden om té kleine accu's links te laten liggen. De 22kWh Zoe en 24kWh Leaf zijn IMO geen goede ontwerpen, je wil meer capaciteit om deze situatie structureel te voorkomen.
Sorry voor de late reactie, je quote was niet helemaal lekker gegaan en ik heb hem gemist.

Ik heb het wel eens onderzocht, en voor mij is het geen ongegronde angst. Het is ook niet echt een angst, want ik ben er van overtuigd dat ik ergens in de routes die ik regelmatig rijdt wel kan opladen. Alleen wil ik niet 90 minuten naast een snelweg staan in de middle of nowhere. Zoals gezegd, thuis en op het werk kan ik niet laden. Heb familie in het buitenland op een paar honderd KM afstand waar ik regelmatig kom en wat zeker in de winter niet op 1 lading te halen is etc.

Een grotere accu lost dat deels op, maar dat betekent ook meer gewicht en meer kosten. Terwijl ik een willekeurige benzineauto relatief goedkoop kan aanschaffen en deze altijd binnen een straal van zeg 15 km kan volplempen in een paar minuten. Dat is echt een groot voordeel in mijn ogen.

Maar als we het hebben over de snelheid van de techniek, vanmorgen las ik dat BMW nu draadloos opladen integreert. En daarmee komen we al weer een stap dichterbij een serieuze oplossing. Veel eenvoudiger en netter te integreren in steden, allemaal losse palen en kabels gaat hem natuurlijk niet worden.

Jammer genoeg is elke fabrikant bezig om hetzelfde wiel uit te vinden. Terwijl conventionele brandstoffen voor elke auto te gebruiken zijn (met een paar differentiaties zoals 95, 98, diesel en gas) wordt er nu hard gewerkt om 30 systemen te hebben.

Maar nogmaals, vind je mods erg tof om te zien. Zou willen dat ik 10% van de kennis had die jij bezit ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 mei 2018 08:45]


Door Tweakers user Purrel, dinsdag 29 mei 2018 17:36

OV is ontzettend goed ontwikkeld in Nederland. Het OV is zeer gunstig geprijsd, punctueel, comfortabel en relatief snel. Laat je niet gek maken door de horrorverhalen van OV-haters; het valt allemaal reuze mee, met name in dit land.

Volgens mij hangt dat maar net af van waar je woont. Er zijn toch echt regio's in Nederland waar bijna geen bus rijdt. Of waar je aangewezen bent op buurt-bussen, belbussen of bussen die door vrijwillligers worden gereden.

Het trein OV is best okay de bussen wil ik toch niet zo okay noemen. Toen ik nog regelmatig met het OV ging zat ik 1.5 uur in de trein, kon ik 15 minuten wachten op een bus aansluiting en daarna nog 15 minuten met de bus. Bijna 30 minuten dus over een stuk waar ik met de auto ongeveer 6 minuten zou hebben gedaan.

Dat was nog voor de verandering in concessie. Nu gaat er 1 keer per uur een bus die op 8 minuten wandelen is, en nog een waarbij ik 20 minuten moet wandelen naar het bus station.

Door Tweakers user mux, dinsdag 29 mei 2018 17:58

burne schreef op dinsdag 29 mei 2018 @ 00:05:
Ik lees dat chademo afgeleid lijkt van een door TEPCO ontworpen standaard. Pas je wel op dat je niet opeens zonder noodstroom zit?
Goeie 'burn' ;-)
Coritchando schreef op dinsdag 29 mei 2018 @ 06:56:
(...) Alleen wil ik niet 90 minuten naast een snelweg staan in de middle of nowhere. (...)
Dit is het voornaamste ongegronde eraan. Ja, op een lange rit (>250km) zul je waarschijnlijk wel willen laden in de meeste auto's, maar je hoeft echt geen 90 minuten of uur te staan. Tien minuutjes en je kunt weer verder, of 20 als je veel moet laden. Genoeg om even je benen te strekken en een snack te hebben, niet genoeg dat het irritant wordt. Snelladen is best snel, je moet het in perspectief zetten met hoe lang je toch al aan het rijden bent.

We gaan nu langzaamaan de generatie 150+ kW laders in, waarbij je met ~1000km/h laadt. Een typisch bezoek aan de benzinepomp is nauwelijks sneller, zeker als je het betalen meerekent.

Dit alles is niet om te zeggen dat laden exact hetzelfde is als benzine tanken, maar de beren op de weg qua afgezonderde snelladers in het donker in de regen met kinderlokkers in de bosjes zijn veelgehoord en basically ongegrond in de praktijk. Het verschil is heel genuanceerd, en compleet mee te leven, ook als je een stuk minder relaxt bent dan ik met dat soort dingen.
Maar als we het hebben over de snelheid van de techniek, vanmorgen las ik dat BMW nu draadloos opladen integreert. En daarmee komen we al weer een stap dichterbij een serieuze oplossing. Veel eenvoudiger en netter te integreren in steden, allemaal losse palen en kabels gaat hem natuurlijk niet worden.
Ja, IMO is draadloos laden een must-have techniek zodra het volwassen genoeg is. Inpluggen kost niet zoveel moeite, maar werkelijk NOOIT meer hoeven nadenken over tanken of opladen? Da's helemaal geniaal. Het duurt nog wel een tijdje voordat dit er is, hoor. Ik heb het allereerste begin van inductieve laadplatformen gezien tijdens het begin van m'n afstuderen (zo rond 2010), en we zijn alsnog maar net in de prototypefase beland. Met wat nattevingerwerk: het gaat nog wel 5-10 jaar duren voordat het gemeengoed is. In de tussentijd zal het een dure, relatief trage laadmethode zijn voor een aantal luxe-auto's.

Door Tweakers user fluffy1, dinsdag 29 mei 2018 23:37

Hey Mux, kort vraagje.
Welke bron gebruik jij voor locaties van laadpalen?

Ik kom bijna wekelijks voorbij die Lidl in Genk en ik had geen flauw idee dat ze daar een laadpaal hadden. :-)

Op oplaadpunten.org en op de website van thenewmotion staat hij ook helemaal niet.

Door Tweakers user Pruimenvlaai, donderdag 31 mei 2018 13:41

Leuk artikel en leuke discussie hieronder! Klein dingetje: als ik google naar Renault Zoe kom ik al gauw terecht bij de ZOE Configurator (een draak van een webapplicatie, nog gemaakt in Flash) waar 'batterijkoop' staat vermeld. Wat me ook prijstechnisch logisch lijkt: de 22 kWh versie is €30.390 en die met 40 kWh €32.890. Lijkt mij te duur voor een auto als een Zoe zonder accu maar dat kan ik mis hebben. Klopt de informatie in deze webapp niet?

Door Tweakers user mux, donderdag 31 mei 2018 14:00

fluffy1 schreef op dinsdag 29 mei 2018 @ 23:37:
Hey Mux, kort vraagje.
Welke bron gebruik jij voor locaties van laadpalen?

Ik kom bijna wekelijks voorbij die Lidl in Genk en ik had geen flauw idee dat ze daar een laadpaal hadden. :-)

Op oplaadpunten.org en op de website van thenewmotion staat hij ook helemaal niet.
chademo-map.com. Of, als je zuinige Nederlander bent zoals ik: goingelectric.de -> stromtankstellen -> erweiterte optionen -> kostenlose stromtankstellen

:D
Pruimenvlaai schreef op donderdag 31 mei 2018 @ 13:41:
Leuk artikel en leuke discussie hieronder! Klein dingetje: als ik google naar Renault Zoe kom ik al gauw terecht bij de ZOE Configurator (een draak van een webapplicatie, nog gemaakt in Flash) waar 'batterijkoop' staat vermeld. Wat me ook prijstechnisch logisch lijkt: de 22 kWh versie is €30.390 en die met 40 kWh €32.890. Lijkt mij te duur voor een auto als een Zoe zonder accu maar dat kan ik mis hebben. Klopt de informatie in deze webapp niet?
Ja, je kunt ze inmiddels ook met batterijkoop doen, dat is ~7-10k duurder. En tja... mij hoef je niet te vertellen dat dat een héle hoop geld is voor de Zoe, wat niet bepaald een luxe/veelzijdige auto is. Niks tegen Zoe-rijders uiteraard, het is een *uitstekende* forensenauto en zelfs prima geschikt voor op vakantie met een (heel) klein gezin als je wil, maar de minimale prijsverschillen met een 2018 Leaf maken de koopaccu-zoe's redelijk nutteloos.

Door Tweakers user nst6ldr, woensdag 6 juni 2018 12:22

Purrel schreef op dinsdag 29 mei 2018 @ 17:36:
OV is ontzettend goed ontwikkeld in Nederland. Het OV is zeer gunstig geprijsd, punctueel, comfortabel en relatief snel. Laat je niet gek maken door de horrorverhalen van OV-haters; het valt allemaal reuze mee, met name in dit land.

Volgens mij hangt dat maar net af van waar je woont. Er zijn toch echt regio's in Nederland waar bijna geen bus rijdt. Of waar je aangewezen bent op buurt-bussen, belbussen of bussen die door vrijwillligers worden gereden.

Het trein OV is best okay de bussen wil ik toch niet zo okay noemen. Toen ik nog regelmatig met het OV ging zat ik 1.5 uur in de trein, kon ik 15 minuten wachten op een bus aansluiting en daarna nog 15 minuten met de bus. Bijna 30 minuten dus over een stuk waar ik met de auto ongeveer 6 minuten zou hebben gedaan.

Dat was nog voor de verandering in concessie. Nu gaat er 1 keer per uur een bus die op 8 minuten wandelen is, en nog een waarbij ik 20 minuten moet wandelen naar het bus station.
Toen ik nog met het OV naar de hogeschool moest zat deed ik gewoon 1 uur en 50 minuten over een stuk dat 20 minuten met de auto kost. De post die OP maakt is een leuk opiniestuk, maar met dit soort beweringen is het uiteraard niet meer dan dat (misschien een beetje wereldvreemd dan).

Ik zie echt wel toekomst in elektrisch rijden, ondanks dat het duur is en ik het niet kan betalen. Maar in mijn werkgebied (Noord Holland noord t/m Drenthe en Utrecht) zijn de voorzieningen niet alleen dun gezaaid, het is tevens erg beperkt. Ik heb al vaker Tesla's en Nissans in de rij zien staan bij oplaadpunten, en daar rijden relatief gezien echt niet veel van rond.

Door Tweakers user C.Hariri, woensdag 13 juni 2018 11:13

mux schreef op maandag 28 mei 2018 @ 09:08:
Ik zou maar wat graag een goed gecontroleerde test doen, maar ik denk dat de auto daarvoor een keer op een testtrack moet rijden op verschillende vaste snelheden, met en zonder aeromods. Ik heb geen idee hoe ik zoiets kan regelen, liefst voor niet al teveel geld.

Ik denk dat ik eerst een aantal aeromods ga uitvoeren en daarna een keer alles systematisch ga testen. Klinkt omgekeerde wereld, maar dan heb ik in ieder geval een wijd scala aan mods om te testen in plaats van dat ik elke 3 maanden terug moet komen met m'n volgende mod.

Voor wat betreft het laden: als je echt geinteresseerd bent, is dat iets dat je beter in het elektrische auto's-topic kunt bekijken dan hier. Er is niet zoveel aan laden; je plugt 'm in en dan gaat-ie. Als je je emissies wil minimaliseren, plug je hem alleen in als de zon schijnt en je zonnepanelen werken.

Ik ga nog wel video's maken over laders, maar dan over... veel snellere. Ik wil eigenlijk een CHAdeMO snellader in m'n garage bouwen.
Herinnert mij aan een stuk van Michelle Ferarri (racefiets-trainer):
https://www.53x12.com/time-trial-races
Wind-gallery tests are very useful, but also very expensive and not so easily accessible.
Personally I’ve always used an extremely simple test, absolutely costless, in order to check the aerodynamic advantage of different positions on the bike.
All we need is a 200-300m long descent, steep enough to allow speeds of about 50 km/h without pushing on the pedals, immediately followed by an uphill distance so to slow down and stop the movement of the cyclist in a reasonably short time: the farther the cyclist stops, the more aerodynamically efficient is the position.

Obviously it takes several measurements and try-outs in order to limit the influence of external factors, such as variations in wind speed or temperature, but in the end the results are reliable.

Door Tweakers user kiekerjan, woensdag 4 juli 2018 14:22

Ik ben van plan mijn batterij-extender commerciëel aan te bieden eind dit jaar, maar kan nog niks zeggen over de kosten.
Is dat plan serieus genoeg om de vervanging van mijn huidige auto uit te stellen?

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.