Mux gaat scheikunde doen

Door mux op dinsdag 8 mei 2018 19:43 - Reacties (10)
Categorie: Videos (PowerElectronicsBlog), Views: 69.034

Hoi! Ik ben mux en ik doe... scheikunde? In de loop van 2018 wil ik een aantal scheikunde-experimenten gaan doen op de Hackerspace die ik graag bezoek, en voor dat doel heb ik een zuurkast gebouwd. In deze video geef ik een tour van de zuurkast en een deel van de materialen die we hebben. Ergens in de komende weken zal ik het eerste experiment hier posten. In de loop van 2018 ben ik een aantal projecten hierin van plan te doen, waaronder het maken van een lithium-ionbatterij from scratch.

Volgende: EV Mods: Flat wheel covers 05-'18 EV Mods: Flat wheel covers
Volgende: [video] Leaf mods: range update & more! 04-'18 [video] Leaf mods: range update & more!

Reacties


Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 9 mei 2018 02:38

Die laatste zin, waarom zag ik die aankomen op het moment dat ik de titel las? :D

Door Tweakers user sebastius, woensdag 9 mei 2018 04:28

Pfff dus we kunnen dat lompe ding niet voortijdig afschrijven en laten verdwijnen? :P

Door Tweakers user mux, woensdag 9 mei 2018 06:57

sebastius schreef op woensdag 9 mei 2018 @ 04:28:
Pfff dus we kunnen dat lompe ding niet voortijdig afschrijven en laten verdwijnen? :P
Buig voor de keizer!

Door Tweakers user Infant, woensdag 9 mei 2018 08:10

Where will you get the scratch from?

Door Tweakers user DarkKnight, woensdag 9 mei 2018 09:57

Interessant (technisch en als afgestudeerd scheikundige :+ ). Als ik weer thuis ben, zal ik de video eens bekijken om te zien wat er zoal gebruikt is / gaat worden.

Door Tweakers user Snowmiss, woensdag 9 mei 2018 12:33

Hier nog een CT'er die dit heel leuk vind. Voor algemeen gebruik in de Revspace of moet ik wachten tot jij erbij bent?

Door Tweakers user mux, woensdag 9 mei 2018 12:36

Alle deelnemers mogen er gebruik van maken, maar wel met enig gezond verstand. En ruim je troep op!

https://revspace.nl/FumeHood

(en https://revspace.nl/FumeHoodConstruction)

Door Tweakers user sebastius, woensdag 9 mei 2018 22:54

mux schreef op woensdag 9 mei 2018 @ 12:36:
Alle deelnemers mogen er gebruik van maken, maar wel met enig gezond verstand. En ruim je troep op!

https://revspace.nl/FumeHood

(en https://revspace.nl/FumeHoodConstruction)
Alle bezoekers ook :) dat is hoe wij rollen bij Revspace :)

Door Tweakers user JustM3, zaterdag 12 mei 2018 01:04

Ha Mux,
Ziet er netjes uit! Vroeg me alleen wel een aantal dingen af.

Heb je er rekening mee gehouden dat je afzuiging zachter gaat aanzuigen wanneer je het raam dichter zet? anders wordt heb je kans dat de afzuiging zo sterk wordt dat je teveel lucht over je warmteplaat/glaswerk trekt en hierdoor mogelijke geen stabiele tempratuur krijgt en/of last kan krijgen van kook vertraging. Daarnaast moet je afzuiging aan een hoop eisen voldoen met betrekking tot brand.

Als laatste vroeg ik me af of je rekening hebt gehouden met de gevaren klassen van je chemicaliën. brandbare stoffen in een brandkast bijvoorbeeld.

Mocht je in de toekomst vragen hebben over chemische/scheikundige projecten stuur dan gerust een pm.

Door Tweakers user mux, zaterdag 12 mei 2018 08:41

Ja en ja. Allereerst is de zuurkast niet walk-away safe, dus hij hoeft niet te voldoen aan de walk-away safe eisen. Dat scheelt een hele hoop.

Alle materiaalkeuzes zijn uit de lijst van brandvertragende en rookveilige materialen. De fan is hermetisch en intrinsically safe. Het raam is zo ontzettend tochtig dat er altijd nog de minimale vereiste airflow aanwezig is.

In principe is er geen regelgeving over veel dingen die je aangeeft, zoals de airflowpatronen wanneer het latticework is geïnstalleerd. Dit moet je zelf uitvogelen en voorbereidingen treffen. Overigens is ons grootste probleem met verwarming het feit dat we nog geen heating mantle/tape hebben...

Voor wat betreft de opslag van chemicaliën hebben we wel een vaste volgorde voor de meeste klassen chemicaliën, maar we slaan niet voldoende gevaarlijke stoffen op om hier echt heel hard over te hoeven nadenken. Het echt gevaarlijke spul mag simpelweg niet op de space opgeslagen worden en moeten mensen zelf verzorgen. Het enige dat we wellicht in de nabije toekomst doen is een klein brandkastje aanschaffen voor waterstoffluoride en natriumgluconaat voor decapping. Voor de rest, tja, oplosmiddelen niet direct naast oxidatoren, zuren niet direct naast basen, enz...

Gezien de zuurkast per definitie zomaar gebruikt kan worden door iedere halve scheikundige op de space is het moeilijk om strakke protocollen op te stellen. We hebben ons best gedaan om na te denken over de risico's en hebben deze zo goed als mogelijk afgedekt, maar iemand die persé de boel wil upfucken kan dat alsnog met gemak. Dat is echter niet uniek voor een zuurkast :) We houden een inventaris bij op Quartzy en lopen regelmatig alles na om zeker te zijn dat er geen gevaarlijke situaties gecreëerd zijn, en dat is min of meer alles wat we realistisch kunnen doen.

Bedankt voor het aanbod! We hebben echter op zich ook toegang tot een aantal universiteiten, dus het zal zeldzaam zijn dat we specifieke vragen moeten crowdsourcen. Het voornaamste dat ik zal vragen is 'wat zullen we hiermee doen' en dat soort vragen.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.