Muxtronics onderdelen bestaat 2 jaar!

Door mux op zaterdag 31 maart 2018 11:33 - Reacties (27)
Categorie: Techniek, Views: 6.067

Eind Maart 2016 begon ik mijn Farnell-besteldienst - Muxtronics onderdelen - om mensen zonder KvK in staat te stellen onderdelen te bestellen bij één van de grootste elektronische componentenboeren in de wereld. Inmiddels zijn we 2 jaar en krap 1200 orders verder, dus rest de vraag: hoe staat het ermee?

De dienst in een notendop

Voor wie geen idee heeft waar ik het over heb: ik draai een dienst voor mensen met een elektronica-hobby onderdelen kunnen bestellen. Een webshop? Nee, mijn dienst werkt iets anders. Je kunt namelijk wel elektronische onderdelen - chips, weerstandjes, condensatoren, enz. - kopen bij diverse webshops, maar deze houden vaak maar een heel beperkt assortiment aan met weinig voorraad. Er bestaan alleen al honderdduizenden soorten weerstanden, het is geen doen voor een webshop om die allemaal op voorraad te houden.

Componentendistributeuren doen dat wel - Farnell, Digikey, Mouser, TME, RS Components, enz. - maar hier kun je zelden als consument terecht. Je hebt een KvK-nummer nodig, en dat is brak. Met mijn dienst kun je ook zonder KvK-nummer bestellingen doen bij Farnell. Ik ben als het ware een doorgeefluik voor de diensten van Farnell. Mijn dienst is niet gratis - het kost €2,42 per order - en met die prijs dek ik mijn tijd, hosting, wanbetalingen, retouren en consumentenrechten.

Dus, hoe lopen de zaken?
Doordat ik niet echt een winstoogmerk aanhoud voor deze dienst, vind ik het leuk om een kijkje in de keuken te geven. Wellicht is dit nuttige informatie voor mensen die een eigen bedrijf willen opzetten.

Ik maak hoe dan ook fout #1 van een bedrijf runnen: ik adverteer nergens met mijn diensten. Niet dat ik het niet probeer; maar de paar pogingen die ik heb gewaagd zijn niet doorgezet, en ik heb het druk genoeg met andere zaken dat ik er niet zoveel aandacht aan besteed. Zo was de adspace van Circuitsonline.nl reeds vol op het moment dat ik ernaar vroeg, en liep integratie met The Things Network spaak op een chronisch gebrek aan tijd aan beide kanten. Adverteren op Tweakers.net is véél te duur voor de marges die ik draai (afgezien van blogs schrijven) en Google Ads zijn nog onbekend voor mij - wellicht kan iemand mij daar meer over vertellen in de comments.

Desondanks groeit de dienst schijnbaar op pure word-of-mouth steeds verder. Als we eens kijken naar het aantal orders per maand:

https://tweakers.net/ext/f/Gao6BVwGpsJHzKnWQQx48Qay/full.png

Hier zien we een gestage groei in de eerste maanden, dan een tijdje beperkte groei, en sinds eind vorig jaar weer een flinke groeispurt. In deze maand, Maart 2018, heb ik de meeste orders ooit verwerkt. Ik sla geen orderinformatie op, dus het is moeilijk voor mij om te bepalen exact waar de groei vandaan komt, maar er zijn wel opvallend veel orders uit de omgeving Eindhoven, Nijmegen en in mindere mate Delft/Den Haag. Mijn gok is dat de dienst vooral aan populariteit wint bij universiteiten en hogescholen. En dit is exact de doelgroep die ik probeer te bedienen; in mijn ogen bewijst dit nog steeds het nut van de dienst. Ik ga dus voorlopig door.

In de ordergrootte is eigenlijk geen significante wijziging; de bulk van de orders zit tussen de 0-50 euro:

https://tweakers.net/ext/f/dYfio9UcOMC3w76L25ZmUb8x/full.png

Uiteraard gaat lang niet alles altijd even goed; zo heb ik inmiddels 3 keer het foute ontvangstadres doorgegeven aan Farnell, waardoor een bestelling bij een eerdere klant of bij mezelf werd bezorgd. Gelukkig is dit op één keer na op zijn pootjes terecht gekomen. Ook heb ik in 1 geval een bestelling pas sterk vertraagd doorgezet doordat ik over de bestelling heen had gekeken.

Meest ingrijpend was een accountblokkering midden in 2017. Buiten mijn kennis had Farnell mijn account geblokkeerd, waardoor zendingen wel geplaatst konden worden maar niet werden verzonden. Ik merkte dit pas toen klanten klaagden dat ze hun bestellingen niet ontvingen - een paar dagen te laat. Dit is uiteindelijk op zijn pootjes terecht gekomen, met een dozijn vertraagde zendingen als enige echte consequentie.

Financieel gezien gaat het z'n gangetje. Op een totaal van 1146 orders heb ik inmiddels twee wanbetalingen gehad, maar met een totaalbedrag van nog onder de 20 euro. In totaal heb ik €45134,92 aan orders verwerkt, met een brutomarge van €2829,69. Van deze marge gaat BTW, hosting, wanbetaling, retouren enz. af, wat de nettowinst op €2111,60 brengt over de loop van het hele bestaan van de dienst. Op zich niet slecht; dat is een mooie 13e maand. Nouja, een halve, gezien het me 2 jaar duurde om het bij elkaar te sparen.

De winst wordt direct terug in het bedrijf gestopt; ik gebruik dit geld als werkuren om te programmeren aan de site. Daarover gesproken:

Nieuwe features!
Ik had in Q3-Q4 2017 al willen klussen aan de site, maar dit heeft door verdere drukte en andere projecten altijd een wat lagere prioriteit gekregen. Echter had ik nu een rustig weekje en kon ik m'n tijd besteden aan dit soort werk. Afgezien van een stapeltje bugfixes zijn er de volgende nieuwe features:
  • Review order tijdens checkout. Eigenlijk een feature die iedere webshop moet hebben, maar die bij mij nog miste. Je kunt nu je order bekijken tijdens het invullen van je verzendinformatie.
  • Onderdelen toevoegen met GET-parameters. Je kunt nu ?order=[ordernummer],[aantal];[ordernummer2],[aantal2],... achter de URL zetten om onderdelen toe te voegen aan je bestelling. Dit was een noodzakelijke toevoeging om een terug-knop te implementeren tijdens checkout. Ik maak geen gebruik van cookies of session variables (vanwege risico op datalekken), dus dit was de beste oplossing.
  • Productlinks naar Farnell. In je bestellijst zijn de producten nu links waarmee je direct naar Farnell wordt gestuurd, zodat je kunt kijken of je het correcte onderdeel hebt besteld
  • Aantallen zijn editable. Ook een quality of life-verbetering zodat je je product niet moet verwijderen en opnieuw toevoegen als je een andere hoeveelheid wilt bestellen
Daarnaast ben ik bezig met integratie van Mollie, een payment provider, in m'n site. Hiermee kun je over een paar weken direct je bestelling betalen in plaats van het apart over te moeten maken. Dit stelt je ook in staat om met een creditcard, Paypal of Bitcoin te betalen. Ik weet niet precies hoe lang het duurt voordat dit volledig geïmplementeerd is, gezien Mollie mijn site moet goedkeuren voordat ik het live kan zetten. Zoals in de vorige update al genoemd zal dit wel gepaard gaan met een milde kostenverhoging; voor overschrijvingen, Bitcoin- en iDeal-betalingen wordt €3,00 incl. BTW i.p.v. de huidige €2,42 gerekend, voor Paypal en creditcards geldt daar bovenop nog een extra percentage. Deze zijn te vinden op de tarievenpagina van Mollie.

Ik ben ook nog bezig met het uitvogelen van één laatste probleem: Strato's SMTP-server wordt geblokkeerd door Microsoft/MSN/Live.com adressen. Hierdoor bouncen soms orderbevestigingen. Dit is met name een probleem als betalingen straks geautomatiseerd worden. Ik zoek nog naar een sluitende oplossing hiervoor - waarschijnlijk een proxy of externe maildienst.

Ik hoor het graag via de bugtracker als ik nieuwe bugs heb gemaakt, of oude niet afdoende heb gefikst!

Conclusie

Tja, wat is er nog meer te zeggen? Ik vind het cool dat de site nog steeds zo populair is en het businessmodel werkt totnogtoe prima. Ik hoop met de hoge mate van automatisering de kosten laag te kunnen blijven houden en de service zo goed mogelijk. Op naar nog twee jaar!

Volgende: [video] Leaf mods: range update & more! 04-'18 [video] Leaf mods: range update & more!
Volgende: EV Mods: Nissan Leaf accu-uitbreiding deel 3 03-'18 EV Mods: Nissan Leaf accu-uitbreiding deel 3

Reacties


Door Tweakers user Hahn, zaterdag 31 maart 2018 11:38

Waarom ga je €3 rekenen voor iDeal-betalingen, als Mollie aangeeft dat het €0,29 kost?

Door Tweakers user mux, zaterdag 31 maart 2018 11:40

Ik rekende al €2,42, daar komt nu €0,29 bij + een kleine marge voor retouren enz.

Door Tweakers user Thedr, zaterdag 31 maart 2018 11:54

mux schreef op zaterdag 31 maart 2018 @ 11:40:
Ik rekende al €2,42, daar komt nu €0,29 bij + een kleine marge voor retouren enz.
Oh maar dat is prima; het brengt ook voor mij als gebruiker wat extra gemak. Ik interpreteerde het aanvankelijk ook dat er €3,- bij de huidige bestelkosten komt.
Van harte gefeliciteerd trouwens, ik vind het een fantastische service en heb er al meerdere malen naar grote tevredenheid gebruik van gemaakt! Dus dank voor je inspanning, zorg dat je ook een keer wat leuks gaat doen van je marge, keertje lekker uit eten met je vriendin ofzo, dik verdiend!

Door Tweakers user mux, zaterdag 31 maart 2018 11:59

Ik heb het iets verduidelijkt :) Begrijpelijke verwarring.

En ik zit nu te staren naar een veel te dure dashcam... denk dat ik die maar ga kopen van de opbrengsten in Maart :+

Door Tweakers user Hahn, zaterdag 31 maart 2018 12:08

mux schreef op zaterdag 31 maart 2018 @ 11:40:
Ik rekende al €2,42, daar komt nu €0,29 bij + een kleine marge voor retouren enz.
Maar waarom rekende je al €2,42? Waar komen die prijzen vandaan? En retouren heb je toch altijd kans op, waarom die marge specifiek bij iDeal-betalingen?

Extra kosten voor diensten als iDeal kunnen best wel een afknapper zijn voor je klanten, want je ziet (ik zeg maar wat) een item voor €5, waar vervolgens nog €3 bij komt om te betalen.

Ik zou pleiten voor je producten standaard wat duurder te maken om die kosten te dekken, en eventueel korting te geven als mensen iets gebruiken wat jou minder kost (bankoverschrijving, I guess). Dat is veel prettiger dan tegen onverwachte kosten aanlopen.

Edit: Ik zie nu dat je €2,42 vraagt voor je dienst. Dat stukje had ik even gemist. Blijft mijn punt alsnog wel staan dat ik denk dat het beter is om producten duurder te maken ipv aan het einde nog extra te rekenen ;)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 31 maart 2018 12:12]


Door Tweakers user mux, zaterdag 31 maart 2018 12:18

Ik vrees dat je niet de doelgroep bent van m'n dienst. Ik draai geen webshop, maar een soort vreemde dropshippingdienst. Hiervoor betaal je een vast bedrag per bestelling, geen marge op producten, gezien ik niet de prijzen van de producten bepaal.

En het is niet noodzakelijk voor mij om meer te verkopen of meer winst te maken. Ik bied deze dienst om een probleem met de markt op te lossen, namelijk dat vele honderdduizenden producten volledig buiten bereik van consumenten zijn en het daardoor wel heel erg moeilijk wordt om elektronica te ontwerpen. Hiervoor probeer ik de kosten voor iedereen zo laag mogelijk te houden. Elke order kost mij exact evenveel werk, ongeacht hoe groot hij is, dus reken ik een vast bedrag per order die zo goed mogelijk overeenkomt met mijn kosten.

Ik reken een iets hoger bedrag (47 ipv 29 cent) voor de iDeal-betalingen omdat ik die transactiekosten hoe dan ook kwijt ben, ook bij een retour of andere problemen met betalingen. in de praktijk verwacht ik dat vrijwel iedereen iDeal zal gebruiken en dat ruwweg hetzelfde percentage betalings- of bezorgingsproblemen zal voorkomen als nu. Dan zou ik 36 cent moeten rekenen voor iedere betaling. Dat heb ik dan afgerond naar een mooi rond bedrag, namelijk 3 euro incl. BTW.


Door Tweakers user Hahn, zaterdag 31 maart 2018 15:03

mux schreef op zaterdag 31 maart 2018 @ 12:18:
Ik vrees dat je niet de doelgroep bent van m'n dienst. Ik draai geen webshop, maar een soort vreemde dropshippingdienst. Hiervoor betaal je een vast bedrag per bestelling, geen marge op producten, gezien ik niet de prijzen van de producten bepaal.

En het is niet noodzakelijk voor mij om meer te verkopen of meer winst te maken. Ik bied deze dienst om een probleem met de markt op te lossen, namelijk dat vele honderdduizenden producten volledig buiten bereik van consumenten zijn en het daardoor wel heel erg moeilijk wordt om elektronica te ontwerpen. Hiervoor probeer ik de kosten voor iedereen zo laag mogelijk te houden. Elke order kost mij exact evenveel werk, ongeacht hoe groot hij is, dus reken ik een vast bedrag per order die zo goed mogelijk overeenkomt met mijn kosten.

Ik reken een iets hoger bedrag (47 ipv 29 cent) voor de iDeal-betalingen omdat ik die transactiekosten hoe dan ook kwijt ben, ook bij een retour of andere problemen met betalingen. in de praktijk verwacht ik dat vrijwel iedereen iDeal zal gebruiken en dat ruwweg hetzelfde percentage betalings- of bezorgingsproblemen zal voorkomen als nu. Dan zou ik 36 cent moeten rekenen voor iedere betaling. Dat heb ik dan afgerond naar een mooi rond bedrag, namelijk 3 euro incl. BTW.
Ik ben sowieso niet je doelgroep, ik gaf je enkel wat tips. Doe ermee wat je wilt.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 31 maart 2018 15:04]


Door Tweakers user azerty, zaterdag 31 maart 2018 15:18

Mux, al naar MailGun & consorten gekeken voor het versturen van emails? Die zouden niet/minder geblokkeerd mogen worden door MSN... Ook geen kost zolang je minder dan 10K emails per maand verstuurd :)

Door Tweakers user mux, zaterdag 31 maart 2018 15:55

Ik heb een concurrent van ze gebruikt, maar die werd weer door xs4all en zeelandnet geblokkeerd destijds. Ik ben er eerlijk gezegd niet mee doorgegaan. Ik zoek eigenlijk specifieke ervaringen van mensen met deze diensten - het mag ook best wat kosten.

Door Tweakers user Osxy, zaterdag 31 maart 2018 15:57

Heb persoonlijk (en zakelijk) goede ervaringen met Mandrill (onderdeel van Mailchimp).

Heeft ook mooie API en templating engine.

Door Tweakers user Damic, zaterdag 31 maart 2018 18:58

Is dat al zolang geleden :o GoMuxGo *O*

Door tech, zaterdag 31 maart 2018 22:25

Als je een dergelijke omzet draait bij Farnell kun je ook betere prijzen bedingen bij je account manager. Dat betekent dat je bijvoorbeeld altijd de 100-stuks staffelprijs betaalt, ook als je maar 1 stuks van een bepaald onderdeel bestelt.
Het zou leuk zijn als dat voordeel ook doorgeschoven wordt naar de gebruikers van deze dienst.

Door Tweakers user Milmoor, zaterdag 31 maart 2018 22:27

Microsoft en mail is wel helaas soms erg problematisch. Op mijn werk staan we soms in het verdachtenhoekje: we mogen wel reageren, maar nieuwe mail komt niet aan. Waarom, geen idee. Na contact opnemen wordt het opgelost, maar zonder reden te geven en zonder zekerheden. Ik heb inmiddels zelfs maar voorgesteld om deze adressen niet meer te accepteren voor accounts, want dit is echt onhandig. Kortom, ik denk dat je hier een probleem gaat blijven houden.

Door Tweakers user CremeBrulee, zondag 1 april 2018 01:32

Respect hoor dat je deze dienst draait, veel werk tegen weinig loon maar je helpt op deze manier wel een hoop hobbiesten aan onderdelen.

Door Tweakers user Squ1zZy, zondag 1 april 2018 12:15

Ik heb ook ooit gebruik mogen maken van mux zijn dienst. Dik tevreden natuurlijk gezien ik ook gratis advies kreeg. Dat je er niet rijk van wordt is wel duidelijk. Je hebt betere skills die je kan gebruiken waardoor je wel je boterham mee kan verdienen, maar blijkbaar kies je voor iets wat je leuk vind. Ga zo door mux! Mijn zegen heb je :)

Door Tweakers user Gropah, maandag 2 april 2018 15:28

mux schreef op zaterdag 31 maart 2018 @ 15:55:
Ik heb een concurrent van ze gebruikt, maar die werd weer door xs4all en zeelandnet geblokkeerd destijds. Ik ben er eerlijk gezegd niet mee doorgegaan. Ik zoek eigenlijk specifieke ervaringen van mensen met deze diensten - het mag ook best wat kosten.
Ik heb mailgun gebruikt. Is makkelijk genoeg op te zetten. Je kunt HTML naar hun sturen en zij verzenden het. Tot 10k mail per maand gratis en de ontvangst was beter dan mailcampagnes van mailchimp die ik voor hetzelfde project heb gebruikt.

Door Tweakers user azerty, maandag 2 april 2018 16:31

mux schreef op zaterdag 31 maart 2018 @ 15:55:
Ik heb een concurrent van ze gebruikt, maar die werd weer door xs4all en zeelandnet geblokkeerd destijds. Ik ben er eerlijk gezegd niet mee doorgegaan. Ik zoek eigenlijk specifieke ervaringen van mensen met deze diensten - het mag ook best wat kosten.
Ik gebruik Mailgun voor een aantal projecten, en dat loopt wel goed heb ik de indruk... Als je al hun tips volgt en goed configureert zie ik heel weinig bounces op de emails die ik ermee verstuur.

Door Tweakers user onok, dinsdag 3 april 2018 10:31

Ik kan ook mailgun aanraden, ik gebruik het al een jaartje of 3, en tot 10.000 berichten per maand is het idd gratis. Handige, makkelijke API, en beschikbare sdk's voor een 10-tal programmeertalen.

Door Tweakers user GrooV, dinsdag 3 april 2018 14:42

Mailgun werkt idd erg goed!

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 4 april 2018 13:24

Waarom zou je adverteren als je geen winstoogmerk hebt? Ik snap nog niet helemaal waarom je veel moeite zou doen om zoveel mogelijk orders binnen te krijgen? Ik snap dat je vooral wat 'goeds' wilt doen voor mensen die anders niet aan de componenten komen, maar je hebt er verder toch geen baat bij om zoveel mogelijk orders te verwerken? Of ik je doel uiteindelijk om hier wat leuks mee bij te verdienen? Of uiteindelijk misschien helemaal je brood mee te verdienen?

Door Tweakers user sugarlee89, woensdag 4 april 2018 13:39

uni's hebben toch een kvk nummer

Door Tweakers user mux, woensdag 4 april 2018 13:59

Luuk1983 schreef op woensdag 4 april 2018 @ 13:24:
Waarom zou je adverteren als je geen winstoogmerk hebt? Ik snap nog niet helemaal waarom je veel moeite zou doen om zoveel mogelijk orders binnen te krijgen? Ik snap dat je vooral wat 'goeds' wilt doen voor mensen die anders niet aan de componenten komen, maar je hebt er verder toch geen baat bij om zoveel mogelijk orders te verwerken? Of ik je doel uiteindelijk om hier wat leuks mee bij te verdienen? Of uiteindelijk misschien helemaal je brood mee te verdienen?
Daarom adverteer ik ook niet, behalve als ik mijn doelgroep ermee bereik.

Deze dienst heeft een véél te kleine markt in dit landje om ooit m'n brood mee te verdienen. Bovendien heb ik wel wat meer in m'n mars dan dit soort diensten bedrijven, ik besteed mijn tijd en moeite liever zoveel mogelijk aan andere soorten wereldverbetering.
Maar studenten op universiteiten niet.

Door Tweakers user Blonde Tux, woensdag 4 april 2018 17:24

Mocht je willen, ben ik bereid om met je na te denken over een kleine campagne. Afhankelijk per medium kan je als je wil redelijk wat bereik realiseren voor een klein budget. Tientjes werk.

Wat je alvast kan doen is wat een adwords/fb pixel op je site implementeren, zodat je iets meer info verzamelt over de doelgroep, zodat je een pooltje kan maken om meer mensen te targeten.

Door Tweakers user mux, woensdag 4 april 2018 17:46

Oh, ik ben wel geïnteresseerd hoor, DM me maar als je meer info hebt.

Ik ben liefst zo terughoudend mogelijk met tracking en beacons. Google analytics op de landingspagina (geen enkele verdere pagina) is nog prima, maar nergens in de buurt van persoonlijke info.

Door Tweakers user Joep, vrijdag 6 april 2018 09:53

Ik heb ruim een jaar geleden 1 condensator via jouw service gekocht en heb daarmee een tv weten te repareren (zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1743077). De tv doet het nog steeds, dus bedankt bij dezen! :)

Door Tweakers user Polyphemus, vrijdag 6 april 2018 18:52

Ik heb ook regelmatig besteld bij je en hoop het nog lang te kunnen doen :*)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.