EV mods: Nissan Leaf accu-uitbreiding deel 2

Door mux op zondag 11 maart 2018 14:04 - Reacties (29)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 9.311

Vandaag laat ik de installatie van m'n eerste extender-accu zien. De eerste? Ja, ik bouw het op - zo verspil ik niet een hoop geld aan een doodlopend pad. Als addendum op deze video: ik heb zojuist 110km afgelegd op de accu, met afstand het record voor deze auto. De extender werkt!

Volgende: Designing a better portable EV charger 03-'18 Designing a better portable EV charger
Volgende: EV mods: Nissan Leaf accu-uitbreiding deel 1 02-'18 EV mods: Nissan Leaf accu-uitbreiding deel 1

Reacties


Door Tweakers user vanaalten, zondag 11 maart 2018 14:36

Leuke update!

Nou noem je rond 07:50 dat als je de volgende acht packs gaat toevoegen, het geheel een stuk hoger wordt - hoger dan de rand van de, eh, hoe heet dat... onderrand van de achterklep dus. Ofwel, heeft die houten cover die je nu gemaakt hebt veel zin - die is dan toch niet meer bruikbaar?

Door Tweakers user Weezer-DC, zondag 11 maart 2018 15:07

Cool Mux, deze ga ik volgen !
Rij zelf nog een oude bak op lpg, maar vind dit reuze interessant !

Door Tweakers user mux, zondag 11 maart 2018 15:56

vanaalten schreef op zondag 11 maart 2018 @ 14:36:
Leuke update!

Nou noem je rond 07:50 dat als je de volgende acht packs gaat toevoegen, het geheel een stuk hoger wordt - hoger dan de rand van de, eh, hoe heet dat... onderrand van de achterklep dus. Ofwel, heeft die houten cover die je nu gemaakt hebt veel zin - die is dan toch niet meer bruikbaar?
Ik *denk* dat ik er wel een oplossing voor heb, maar inderdaad: dat wordt nog even afwachten of het gaat werken. Enneh, ik wil er eigenlijk *nog* 8 modules bij, voor een totaal van 24. Nouja, we zullen wel zien, het is in ieder geval een ontzettend bevredigend project totnogtoe.

Door Tweakers user Spunky25, zondag 11 maart 2018 19:45

Nothing exploded yet, hahaha geweldig.
Erg tof dat dit kan, al zou ik het zelf niet doen. En ik ben toch niet vies van wat hobbieen

Door Tweakers user Snikker, maandag 12 maart 2018 08:00

Is het ook nodig om de auto, na modificatie, bij de RDW te herkeuren? Je rijdt er mee over de openbare weg zo te lezen, en bij Wegmisbruikers zie ik telkens dat als de auto dusdanig is gemodificeert dat hij opnieuw moet worden gekeurd.

Gezien het feit dat er meer accus in zitten (wat neem ik aan ook aanzienlijk meer gewicht geeft, maar ook b.v. lastiger kan zijn voor brandweer om evt. spanning eraf te halen bij autobrand/ongeluk) ben ik benieuwd of dat nodig is?

[Reactie gewijzigd op maandag 12 maart 2018 08:01]


Door Tweakers user mux, maandag 12 maart 2018 08:16

Voor zover ik weet niet, in ieder geval niet op deze manier. Deze accu's zijn, voor zover het de RDW aangaat, bagage. Er is geen limiet op de hoeveelheid li-ion accu's die je in een auto mag meenemen, afgezien van je maximale voertuiggewicht.

De accu's worden automatisch afgeschakeld wanneer de auto uitgaat of in een nonrecoverable error springt. De accu's zijn automotive gekeurd. Er is dus geen bijzonder gevaar voor hulpdiensten.

Ik heb de RDW gebeld hierover, en ze hebben geen clue wat ik doe. Afgezien van de standaardregels over elektrische auto's waar ik me aan moet houden is er niks dat een herkeuring vereist, totdat ik een permanente accu installeer. Als het gewicht dan is gewijzigd, moet de auto op het gewijzigde gewicht worden gezet. Dat is alles wat ze konden bedenken.

Er zijn niet zoveel dingen waarvoor je je auto hoeft te herkeuren, hoor. Zolang je het veilig houdt, mag je alles behalve je chassis, aandrijflijn en verplichte autoelementen (nummerbord, stuur, snelheidsmeter, odometer) modden naar hartelust zonder ooit de RDW erbij te halen. Je kunt zelfs je auto 20% opvoeren, zwaarder maken tot de maximale technische massa exclusief bestuurder, enzovoorts zonder keuring. De site van de RDW geeft een aardige samenvatting: https://www.rdw.nl/partic...paraties-aan-een-voertuig

Door Tweakers user S0epkip, maandag 12 maart 2018 10:23

Mux, goed bezig, ik ben blij dat je aan het voorvechten bent. Als het "klaar" is dan stap ik over, maar voorlopig gooi in de benzinetank nog vol.

Door Tweakers user Pathogen, maandag 12 maart 2018 11:51

Prachtig, geweldig, en eigenlijk ook compleet naar verwachting dat je allang met het RDW hebt gecheckt of dit allemaal wel door de beugel kan binnen de letter van de wet.

Door Tweakers user Sterk1, maandag 12 maart 2018 12:43

Iedere aflevering van je blog is weer interessant om te lezen, dank

[Reactie gewijzigd op maandag 12 maart 2018 15:56]


Door Tweakers user Sterk1, maandag 12 maart 2018 12:43

Sterk1 schreef op maandag 12 maart 2018 @ 12:43:
Iedere aflevering van je blog is weer interessant om te lezen, dank

Door Tweakers user NewGuest, maandag 12 maart 2018 21:08

Een mooi project dat grensverleggend is. Heb je ook nog rekening gehouden met de warmteontwikkeling van de extra accu's? De piepschuim bodem is een goede isolator.
Ik had het al ergens (?) genoemd, ik rijd komende vrijdag met een warmtecamera boven het pack om te kijken wat-ie doet. Dan zitten (hopelijk) de volgende 8 accu's er ook in.
Het was me in de video ontschoten, dank voor het antwoord.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 maart 2018 10:28]


Door Tweakers user mux, maandag 12 maart 2018 21:15

NewGuest schreef op maandag 12 maart 2018 @ 21:08:
Een mooi project dat grensverleggend is. Heb je ook nog rekening gehouden met de warmteontwikkeling van de extra accu's? De piepschuim bodem is een goede isolator.
Ik had het al ergens (?) genoemd, ik rijd komende vrijdag met een warmtecamera boven het pack om te kijken wat-ie doet. Dan zitten (hopelijk) de volgende 8 accu's er ook in.

Door Tweakers user Varienaja, maandag 12 maart 2018 21:20

Waarom moeten de voltages overeenstemmen, voordat je het nieuwe accupack aansluit? Heb je anders een vonkenregen of smeltende kabels, als de ene accuset de andere probeert op de laden?

Door Tweakers user mux, maandag 12 maart 2018 21:23

Varienaja schreef op maandag 12 maart 2018 @ 21:20:
Waarom moeten de voltages overeenstemmen, voordat je het nieuwe accupack aansluit? Heb je anders een vonkenregen of smeltende kabels, als de ene accuset de andere probeert op de laden?
Er zijn twee aparte redenen:
- Alle cellen in alle packs moeten dezelfde spanning hebben, omdat je anders tijdens het laden/ontladen één of meer cellen kunt diepontladen/overladen. Een overladen cel kan leiden tot brand.
- Het pack als geheel komt direct parallel aan de hoofdaccu in de auto. Wanneer deze niet op dezelfde spanning zijn, gaat door het spanningsverschil een grote stroom lopen. Hoe groter het verschil, des te groter de stroom. Zelfs een paar volt verschil kan al tot vele tientallen ampères kortsluitstroom leiden, wat niet bevorderlijk is voor de relais (vonkoverslag). Een nog groter spanningsverschil en je krijgt fikkende kabels.

Door Tweakers user Mickey77, dinsdag 13 maart 2018 12:06

Mooi werk weer, goede uitleg. Ik begrijp dat het jammer is als je veel ruimte in de achterbak op moet offeren, maar ik begrijp ook dat het tijdelijke accu's zijn. Ik herinner mij van een vorige video dat je vertelde dat de accu's normaliter horizontaal onderin worden geplaatst.

Ik meen ook gelezen te hebben dat de tesla vrachtwagen motoren in de wielen heeft. Dat brengt mij op de gedachte dat het qua ruimte mooi zou zijn als de accu's bij personenauto's in de toekomst gewoon voorin kunnen. Denk je dat gaat gebeuren, ooit? Of kan dat niet vanwege minimum grootte van motoren of vanwege veiligheidsregels?

Succes en ik ben benieuwd naar de actieradius van de eerste testrit!

Door Tweakers user mux, dinsdag 13 maart 2018 12:40

Deze accu's zijn inderdaad niet permanent bedoeld, uiteindelijk bouw ik een accu van 18650s/2170's onder de auto zodat er geen binnenruimte verloren gaat.

Uiteindelijk lijkt het me inderdaad logisch dat de motoren de wielen ingaan. Het probleem hiermee is dat momenteel motoren met voldoende koppel nog relatief zwaar zijn (zelfs met vierwielaandrijving toch al gauw 15-20kg per wiel), waardoor je onafgeveerde gewicht flink toeneemt. Dat is slecht voor de dynamische eigenschappen van je auto. Wellicht dat we op kleinere, lichtere auto's eerst deze techniek zien toegepast.

De accu's wil je nog steeds zo laag en plat mogelijk hebben, dus er is niet zoveel mis met de huidige plaatsing van accu's in alle elektrische auto's (onder de auto). Wellicht dat er een 'gat' in het pakket komt op de plek van de bestuurder/passagier zodat die iets lager kunnen zitten en zo het frontaaloppervlak kleiner kan.

Door Tweakers user elleP, dinsdag 13 maart 2018 16:52

Ben je niet bang dat na een tijdje rust de spanningen van je twee packs uit elkaar gaan lopen en je dan als nog een spanningsverschil over je contactors inschakelt? Voor zover ik kan zien heb je geen pre-charge contactor om met een ptc eerst je spanning gelijk te trekken.

Door Tweakers user mux, dinsdag 13 maart 2018 17:14

Hoeveel kunnen ze nou helemaal ten opzichte van elkaar gaan scheeftrekken? Er zit niks in de accu's dat significant stroom gebruikt; het BMS staat in beide packs helemaal uit als de auto niet aanstaat, dus er is alleen zelfontlading die de spanningen kan laten veranderen. En je moet een héle hoop energie eruit trekken voordat er een paar volt verschil is. Ik denk dat dit risico aardig klein is.

Door Tweakers user elleP, woensdag 14 maart 2018 09:53

Ik heb lithium cellen in een pack gehad die aan de uiteinden (vol of leeg) toch wel een flink aantal mV uit elkaar zien lopen. Zeker omdat je twee packs met verschillende cellen gebruikt zou ik met name als je hem leeg rijd of vol laad en hem daarna uit zet wel een spanningsverschil verwachten.

Door Tweakers user mux, woensdag 14 maart 2018 09:59

Dit is vooral een functie van interne weerstand, en deze is bij dit soort packs superlaag. De hoeveelheid 'sag' en 'soak'-spanning is maar in de orde van een paar mV per cel (heb ik ook getest). Ik verwacht dus niet dat de packs meer dan een paar volt uit elkaar lopen puur hierdoor.

Door Tweakers user elleP, woensdag 14 maart 2018 10:14

Maar een paar volt? ik heb contactors opgeblazen met minder ;)

Door Tweakers user mux, woensdag 14 maart 2018 10:17

D'r loopt maar weinig stroom bij die spanningsverschillen, orde 10A oid. Vergis je niet in de brakheid van het originele Leaf-accupakket :)

Door Tweakers user elleP, woensdag 14 maart 2018 10:39

Zo, dat is wel heel weinig stroom idd. Geen wonder dat het pack warm word als je het gebruikt.

Door Tweakers user Fladder80, donderdag 15 maart 2018 21:08

Ga je uiteindelijk de oorspronkelijke accupack vervangen?

Door Tweakers user mux, donderdag 15 maart 2018 21:23

Zeer waarschijnlijk, maar ik denk niet dit jaar.

Door Tweakers user maxtrash, zaterdag 17 maart 2018 00:52

mux schreef op dinsdag 13 maart 2018 @ 12:40:
Deze accu's zijn inderdaad niet permanent bedoeld, uiteindelijk bouw ik een accu van 18650s/2170's onder de auto zodat er geen binnenruimte verloren gaat.
ik vind het ruimteverlies zo op het gezicht meevallen. Waarom laat je deze extender t.z.t. dan niet zitten? Dan heb je 9 kWh extra?

Door Tweakers user mux, zaterdag 17 maart 2018 08:06

nou, het is wel degelijk een fiks verlies hoor. Het belangrijkste probleem is dat we geen vouwfiets meer kunnen meenemen met de achterbank omhoog. Hij moet dus IMO wel verwijderbaar zijn.

Daarnaast is het een fiks gewicht voor niet heel veel capaciteit. Er zit nu 160kg aan accu's in voor bij elkaar ~12kWh daadwerkelijk bruikbare capaciteit. Ik kan 20kWh in 90kg stoppen met modernere cellen.

Door Tweakers user Leader98, zondag 18 maart 2018 18:24

Mooi werk!
Zitten die extra accu's ook nog ergens mee vast of staan ze (voor nu) gewoon los in de kofferbak?

Misschien heb je het ook in de video gezegd (maar dan heb ik het gemist) maar wat voor accu's zijn de nieuwe, dus uit welke EV komen ze?

Door Tweakers user mux, zondag 18 maart 2018 19:29

Leader98 schreef op zondag 18 maart 2018 @ 18:24:
Mooi werk!
Zitten die extra accu's ook nog ergens mee vast of staan ze (voor nu) gewoon los in de kofferbak?

Misschien heb je het ook in de video gezegd (maar dan heb ik het gemist) maar wat voor accu's zijn de nieuwe, dus uit welke EV komen ze?
Er komt nog een video aan over die accu's; ze zitten met redelijk zware (4mm koudgewalst) stalen brackets aan de sway/mounting bar en de vloer van de kofferbak vast.

Het zijn accu's uit een golf.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.