EV mods: een laadput

Door mux op maandag 12 februari 2018 18:51 - Reacties (31)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 8.513

Niet echt een mod aan de auto, maar het heeft er zijdelings mee te maken en was hoogst noodzakelijk om struikelende oudjes over mijn verlengsnoeren te vermijden. Vandaag laat ik zien hoe ik een laadaansluiting in de stoep heb verwerkt, helemaal uit het zicht en netjes weggewerkt

Lees meer details in het Elektrische Auto's-topic, en kijk vooral m'n video erover!

Volgende: EV mods: Nissan Leaf accu-uitbreiding deel 1 02-'18 EV mods: Nissan Leaf accu-uitbreiding deel 1
Volgende: In 2018 mod ik mijn Nissan Leaf 02-'18 In 2018 mod ik mijn Nissan Leaf

Reacties


Door Tweakers user vanaalten, maandag 12 februari 2018 19:52

Leuke video!

Wel uitkijken met die kabel als je twee keer per jaar die heg gaat snoeien. :)

En je hebt geen verboden-te-parkeren-bord bij je oplaadpunt - het is niet zo druk in de straat dat 'jouw' plek door anderen bezet gaat worden?

Door Tweakers user mux, maandag 12 februari 2018 19:53

De parkeerplaatsen zijn publieke parkeerplekken, ik huur 'm niet. Dus ik kan zoveel bordjes neerzetten als ik wil, iedereen mag er parkeren :P Zonde van de moeite.

Deze plek staat vaak vol, maar ik hoef ook niet zoveel te laden, dus zo'n probleem is dat niet.

Door Tweakers user onok, maandag 12 februari 2018 19:57

Zit er een slot op ofzo? Of deel je nu gratis stroom uit aan de buurt? ;)

Door Tweakers user mux, maandag 12 februari 2018 20:15

Stopcontact staat uit als ik niet laad. Wie er alsnog gebruik van probeer te maken zonder m'n toestemming krijgt een cadeautje van me :)

Door Tweakers user ScSi, maandag 12 februari 2018 20:16

@onok; je hebt duidelijk niet tot het einde gekeken. Er zit een schakelaar op (binnen uiteraard)

Door Tweakers user SA007, maandag 12 februari 2018 20:48

Hmm, van de gemeente mag je geen laadcontact plaatsen in de bosjes, maar wel in de stoep?
Intressante gemeente :)

Door Tweakers user HyperBart, maandag 12 februari 2018 20:57

Geweldige vondst weer, as usual, we zien niet anders gewend van jou.

Had je deze ooit al gezien? Biedt dit wat meerwaarde voor jou?
https://www.openevse.com/

Door Tweakers user mux, maandag 12 februari 2018 20:59

SA007 schreef op maandag 12 februari 2018 @ 20:48:
Hmm, van de gemeente mag je geen laadcontact plaatsen in de bosjes, maar wel in de stoep?
Intressante gemeente :)
Je mag (op eigen kosten, met KLIC-melding) een laadpaal en -kabel (laten) graven door gemeentegrond, maar de laadpaal zelf mag:
- Niet in openbaar groen
- Niet binnen een halve meter van verkeer
- Geen obstakel zijn voor verkeer
- Geen gemeentelijke infrastructuur in de weg zitten
- op ieder moment weggehaald worden door de gemeente als ze daar zin in hebben

De kabel graven mag dus sowieso (op voldoende diepte, enz.), de put heb ik nagevraagd wat ze ervan vonden. Kon ze niet heel veel boeien, zolang hij maar niet in de weg zelf ging. Dus dan maar in de stoep.
HyperBart schreef op maandag 12 februari 2018 @ 20:57:
Geweldige vondst weer, as usual, we zien niet anders gewend van jou.

Had je deze ooit al gezien? Biedt dit wat meerwaarde voor jou?
https://www.openevse.com/
Yup, ik ben al bezig met een printontwerp voor m'n eigen EVSE op basis van OpenEVSE/SmartEVSE.

[Reactie gewijzigd op maandag 12 februari 2018 21:00]


Door Tweakers user Hennie-M, maandag 12 februari 2018 21:20

Ik kan maar moeilijk geloven dat je zonder toestemming van de gemeente *iets* mag doen met de stoep. Heb je wel netjes een Klic melding gedaan? Nu ga je niet machinaal aan de slag maar je gaat wel een leiding plaatsen en je wilt niet dat als de gemeente je stoep open gaat trekken om wat voor reden dan ook, je kabel splitst.

Ik zou voor de veiligheid ook (gelamineerd) contact informatie in de put achterlaten voor het geval iemand contact met je wil opnemen. Daar ook duidelijk in vermelden dat deze verbinding niet altijd aan staat.

Maar ik vrees vooral dat als er een BOA langskomt dat je de boel weer netjes terug mag brengen in originele staat op eigen kosten. En anders komt er wel een bedrijfje het voor je doen, met een factuur.

Denk je trouwens dat de deksel stevig genoeg is voor het geval iemand bedenkt om met de auto over de deksel te rijden? (ja, dat gaat echt gebeuren...)

Voor de afwatering, misschien is het een idee om een meter lange pijp met gaatjes de grond in de slaan en die te vullen met grind. Dan kan het water wat de bak in loopt netjes de grond in vloeien.

Door Tweakers user mux, maandag 12 februari 2018 21:35

Yup, er is in mijn gemeente speciale regelgeving rondom laadpalen:

https://www.lansingerland...laten-plaatsen_46513.html

Zoals eerder al gezegd moet je een KLIC-melding doen bij graven ja.

Het deksel is een PVC deksel, goedgekeurd voor trottoirgebruik. Het deksel is geschikt voor 1 ton, dus een personenauto kan eroverheen, veel meer dan dat niet echt.

De put zit in het zand, maar direct eronder zit ontzettend vette zeeklei. Ongeacht wat ik doe met afwatering zal hij regelmatig vol water staan. Dat gezegd hebbende: de weg is recent verhoogd en zit zo'n 50cm boven de hoogwaterspiegel. Ik zal het hoe dan ook in de gaten houden, hij is makkelijk te verwijderen (15 minuten werk).

In de put zit reeds contactinformatie.

Door Tweakers user Ramon 73, maandag 12 februari 2018 21:52

Idee is leuk, maar staat bol van de verbeterpunten:
- Deksel buitenput wil je wellicht met een ketting verankeren. Dan blijft het deksel tenminste waar het hoort
- Ik zou de put nog 6cm dieper leggen en een trottoirtegel op het deksel leggen. Dan van RVS staf 4 of 5 mm een handvat erdoor buigen dat je de deksel(s) kunt optillen. Valt niet op, extra stevig en uti het zicht van nieuwsgierige aagjes
- De granny-charger kan op deze manier niet gestolen worden? Geen mens kan er iets mee, maar jij bent flink benadeeld als de lader verdwijnt
- Afwerking binnen is naja, gewoon kut. Inbouwdoosje in de muur plaatsen, pel die XmVKas gewoon aan tot de aders en vouw ze terug. Dan idd sleufje zagen vanaf de stopcontacten, pijpje erin. In de nieuw geplaatste doos een aan/uit schakelaar (evt met lampje) en klaar. Ja, dat stukje muur moet opnieuw gestuct worden, maar is vele malen netter dan hoe het nu zit.
- Kabel tussen stoep en binnenzijde huis ook even in de grond leggen (zou eigenlijk 50cm diep moeten....)
- Die schuko contactdoos in de put is mooi, maar zo gemonteerd natuurlijk niet waterdicht....

Door Tweakers user mux, maandag 12 februari 2018 22:21

Goeie opmerkingen, hoewel ik dit al deels in de video heb behandeld:

- Ja, ik moet nog *iets* met het deksel doen dat hij niet helemaal kwijtraakt en iemand in de put valt. Ik zat eigenlijk meer te denken aan een scharnier gepopnageld aan de binnenkant en gelijmd in het deksel. Dat gezegd hebbende, heb ik me laten vertellen dat de put enkel ongewijzigd voldoet aan de belastingsregels, dus vandaar dat ik hem voorlopig los heb gehouden. Iets eraan monteren en daarbij gaten erin boren is vast niet bevorderlijk voor de draagkracht.
- Nah, een tegel erop maakt het super-onpraktisch in algemeen gebruik. De put gaat bewegen onder de tegel (we zitten op inzakkende grond, oude vennen), de tegel is zwaar, het ding moet ook door vriendinlief gebruikt worden. Daarnaast, in gebruik... de tegel er weer op? Dus een sleuf door de tegel heen? Nah...
- De granny charger kan hoe dan ook gestolen worden. Is dat een probleem? Waarom zou iemand een granny charger stelen? Ze stelen toch ook niet m'n afvalbak, die staat ook los en is 3x zoveel geld waard.
- Zoals in de video besproken heb ik nagedacht over een sleuf frezen (het is gewoon dik gepleisterd, dus daar ben ik in 2 seconden doorheen) en napleisteren, maar dan verlies ik de mogelijkheid om er een tijdklok en kWh-meter in te doen. Dat behoud ik liever, dus ik werk het liever verwijderbaar af.
- De kabel kan helaas niet verder onder de grond. Er zit een stoepband aan die kant (heb ik ook niet bedacht) en daaronder een stuk beton of een grote steen oid. Niet doorheen te komen, behalve door de band te doorboren. Hij moet dus omhoog. De kabel ligt verder op 45cm diepte buiten mijn erf ('goed genoeg')
- De schuko contactdoos werk ik deze week af met een waterdichte montagedoos. Had ik volgens mij ook nog in de video gezegd (als ik dat niet weg ge-edit heb). Hij hangt nu van de spanning af totdat dit gedaan is, en daarna test ik nog met m'n isolatiemeter.

Door Tweakers user xscept, dinsdag 13 februari 2018 00:39

mux schreef op maandag 12 februari 2018 @ 21:35:
Yup, er is in mijn gemeente speciale regelgeving rondom laadpalen:

https://www.lansingerland...laten-plaatsen_46513.html
Handig om te weten! Verklaart ook meteen waarom ik af en toe op de meest random plekken laadpalen tegenkom :P . Ik woon ook in lansingerland(Berkel)

Door Tweakers user Damic, dinsdag 13 februari 2018 07:00

Du kabel in de grond zonder bescherming? Ik hoop dat het dan tenminste EXVB kabel of zelfs met staal mantel is.

Ik zou dat stop contact in de toekomst op een aparte kring met 30mA diff zetten, water kan altijd in dat putje ;)


Ben nog benieuwd wat je gaat doen met het laad circuit. BInnen een box zzetten die communiceert met de Leaf?

Door Tweakers user mux, dinsdag 13 februari 2018 08:30

Damic schreef op dinsdag 13 februari 2018 @ 07:00:
Du kabel in de grond zonder bescherming? Ik hoop dat het dan tenminste EXVB kabel of zelfs met staal mantel is.

Ik zou dat stop contact in de toekomst op een aparte kring met 30mA diff zetten, water kan altijd in dat putje ;)


Ben nog benieuwd wat je gaat doen met het laad circuit. BInnen een box zzetten die communiceert met de Leaf?
Het blijft altijd interessant dat er twee soorten mensen zijn in dit soort video's: de mensen die het prachtig vinden en de oneindige regelneukers :P

Dude, seriously, ik ben NEN1010 gecertificeerd, ik doe elektronisch ontwerp als baan voor de laatste 8 jaar... denk je dat ik een onafgeschermde kabel ga gebruiken in de grond? Natuurlijk is het een grondkabel! Natuurlijk hangt hij aan m'n tweede aardlekschakelaar! Dit zijn de absolute basics. De laadkabel hangt aan dezelfde subgroep waar m'n garage aan hangt die op exact dezelfde plek ook de grond in gaat met een shielded grondkabel.

Het lijkt me een slecht idee om dit stopcontact in z'n eentje op een aparte 30mA te zetten, niet in het minst omdat het compleet verboden is met de setup die ik heb. Het zou kunnen, maar dan moet ik een nieuwe meterkast en een beter aardpunt.

Ik ben inmiddels redelijk zeker dat ik een DIY J1772 flexibele en lichte 16A EVSE ga maken voor dit doel, maar die komt waarschijnlijk niet in deze put te zitten, eerder in een tweede put aan de voorkant van mijn huis. Het probleem daar: die stoep wordt aanzienlijk meer gebruikt, dus daar wil ik liever wel een afsluitbare doos in. Die zijn er niet af-fabriek, dus dan moet ik gaan experimenteren.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 februari 2018 08:31]


Door Tweakers user Hennie-M, dinsdag 13 februari 2018 09:33

mux schreef op dinsdag 13 februari 2018 @ 08:30:
[...]


Het blijft altijd interessant dat er twee soorten mensen zijn in dit soort video's: de mensen die het prachtig vinden en de oneindige regelneukers :P
Ik denk dat je met je hoogwaardige blogs en video's een hele hoge verwachting hebt geschapen :). Ik kan alleen voor mijzelf spreken maar ik wilde je alleen wat mogelijke problemen laten zien. Het zou vervelender zijn als we niets zouden zeggen en je straks een hoop problemen hebt.

Door Tweakers user mux, dinsdag 13 februari 2018 10:13

He, ik ben net zo'n regelneuker, ik bedoelde het niet aggressief. Ik moet mezelf inhouden om geen video van 45 minuten te maken waarin ik uitgebreid uitleg hoe alles precies werkt en waar ik allemaal mee rekening heb gehouden. Ik heb besloten dat in ieder geval mijn video's voornamelijk het doel hebben dat ik de wereld beter wil maken, en dus dat ik een balans moet slaan tussen diepte en breedte. Ik zeg niet dar ik daarin geslaagd ben, maar dit is één van de uitkomsten van die overweging.

Door Tweakers user The Lord, dinsdag 13 februari 2018 10:58

De luxe variant: PUTkast Ook een luxeprijs vermoed ik.

Een bak zonder afwatering lijkt me trouwens toch echt onhandig.

Door Tweakers user mux, dinsdag 13 februari 2018 11:08

Ohja, PUTkast bestaat ook nog. Ik kon ze niet zover krijgen om er een aan mij te verkopen. Ze hebben ook geen referenties of wat dan ook. Het klonk heel erg als vaporware.

Door Tweakers user S0epkip, dinsdag 13 februari 2018 12:25

Leuk idee, maar: jeetje wat een lelijke oplossing binnen! Ik kan me trouwens niet voorstellen dat die wipschakelaar rated is voor de laadstroom/kortsluitstroom die daar op kan treden.

Daar doe je toch zoiets tussen?
http://oude-elferink.nl/f...0RLT%20Werkschakelaar.pdf

Misschien zelfs die versie met sleutel buiten?

Wat betreft aardlek lijkt een eigen groep met aarlekautomaat of combinatie met de garagegroep inderdaad het meest logische. Uit je verhaal lijkt het alsof je 'nog' aparte aardlekschakelaars met 1-4 groepen erachter hebt, dat kan natuurlijk wel voor nuisance trips zorgen als er water staat ofzo en alles achter dezelfde aardlek springt eruit.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 februari 2018 12:32]


Door Tweakers user mux, dinsdag 13 februari 2018 12:36

Die schakelaar (en de hele binnenafwerking) is niet permanent... wederom, dacht je van wel :P?

Een werkschakelaar is niet nodig, het is maar 16A en soft-switching, dus er kan een normale dubbelcontactschakelaar tussen. Die zijn doorgaans rated 16 of 25A. Echter, ik ben veranderd van mening en denk dat ik er mijn eigen kWh-meter met schakelaar tussen zet zodat ik hem via MQTT kan uitlezen. Dan zit er alleen nog een lasdoos tussen om de grondkabel aan de binnenkabel te verbinden.

Door Tweakers user Puch-Maxi, dinsdag 13 februari 2018 12:45

Netjes opgelost Mux :).

Door Tweakers user The Lord, dinsdag 13 februari 2018 13:22

Nee?! Echt niet? }>
Echter, ik ben veranderd van mening en denk dat ik er mijn eigen kWh-meter met schakelaar tussen zet zodat ik hem via MQTT kan uitlezen.
Sonoff POW met ESPEasy wellicht?

Door Tweakers user mux, dinsdag 13 februari 2018 14:36

LOL :P

En nee, ik heb m'n eigen homebrew meter. Die heb ik al in 2016 ontworpen, maar totnogtoe problemen gehad met certificatie, komt hopelijk in 2018 daadwerkelijk op de markt. Stomme regels met CE-keuring :@

Door Tweakers user lakemens, dinsdag 13 februari 2018 15:51

Gave zaken, complimenten. Leuk ook om uit te vinden dat er daadwerkelijk gemeenten zijn die meedenken in dit soort situaties, bij het bekijken borrelde er vooral ongeloof naar boven dat dit toch echt niet mogelijk kon zijn. Er is hoop... :D

Door Tweakers user Damic, dinsdag 13 februari 2018 17:06

Mux ik vroeg me dat alleen af ;)

Door Tweakers user ybos, donderdag 15 februari 2018 20:02

Creabea ;)

Heerlijk om te zien hoe je aan de verkeerde kant begint dicht te straten, k*t, past niet, tegels er weer uit enz :+

Maar ben je niet bang dat tijdens het laden in de nacht een gezonde hollandse bui passeert en je laadsetje verzuipt :?

Door Tweakers user mux, donderdag 15 februari 2018 20:18

D'r zit een afwateringsgat in, maar ja - er zal regelmatig een centimetertje of twee water in komen te staan. Dat is helaas hoe het is.

En ja, het was een beetje een gedoe om de straat netjes dicht te krijgen. Ik heb ook geen echte stratenmakers-rubberhamer, alleen een lichte (250g) hamer, dus dat maakte het niet makkelijker. Alsnog is het best netjes geworden, zodra het onkruid weer wat levende grond ertussen gaat maken kun je aan de positie van de tegels niet zien dat er gewerkt is.

Door Tweakers user wowly, dinsdag 13 maart 2018 16:34

Hahaha hardstikke mooi gedaan hoor! Ben blij te zien dat er nog praktisch wordt nagedacht door gemeenten. Pluim.

Oja, tip; als je de binnenkabel wil wegwerken in de muur is het handig om te bedenken dat horizontale sleuven in de muur de werking (draagkracht) van de muur ondermijnen. Verticaal is geen probleem tho. Probeer dus de horizontale sleuf te vermijden en maak een sleuf naar de kruipruimte en probeer daar een contact te maken.

en mooi liedje bij de vid :)

Door Tweakers user mux, dinsdag 13 maart 2018 16:38

Bedankt voor de tip! In dit geval echter niet van toepassing, gezien de sleuf in het pleister zou komen te zitten. De binnenste ~5cm van deze muur is putz, dus geen dragend steen. Dat zit erachter pas. Ik kan dus in principe een kabel horizontaal trekken. Nog niet gedaan, though.

Door Tweakers user jwgroene, maandag 21 mei 2018 07:52

in een woord geweldig wat ik hierboven gelezen heb.
Ik vind het fantastisch om te zien dat er nog meer mensen zijn, die juist NIET het gebaande pad volgen.
Ben ook uitermate benieuwd hoe je verder kom met je bypas accu in de leaf.
Het spreekt mij buitengewoon aan.
Maar om nu in mijn 2.0 leaf ( nog 3 jaar in de garantie ) dit ook te gaan doen??
Maar mijn vingers jeuken wel hoor.
Wens je veel suc7 met je "gemodder" :)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.