In 2018 mod ik mijn Nissan Leaf

Door mux op maandag 5 februari 2018 21:40 - Reacties (93)
Categorie: Nissan Leaf mods & videos, Views: 16.840

Het heeft even geduurd, maar mux heeft een auto. Samen met de vriendin hebben we rond de jaarwisseling een Nissan Leaf uit 2011 gekocht. In een andere blog/vlogserie zal ik uit de doeken doen over het hoe en waarom, maar vandaag kondig ik aan wat ermee gaat gebeuren. Je dacht toch niet dat ik in een ongemodificeerde auto ga rondrijden, hè?

Een dag geen mods is een dag niet geleefd

Auto's zijn net computers. Nu ik erover denk, alles is net computers. Ligt dit aan mij? Anyway, doet er niet toe.

Auto's zijn net als computers best brak. In bijna elk opzicht zijn auto's heel raar ontworpen. Om maar een greep te nemen uit de fundamentele ontwerpfouten in mijn eigen auto, de Nissan Leaf:
 • Waarom zit er maar een 24kWh accu in? Dat is veel te weinig om nuttig te zijn. En nee, gewicht en kosten zijn niet de reden, gezien 24kWh aan accu's maar ongeveer 100kg weegt en zelfs destijds minder dan 5000 euro kostte voor Nissan.
 • Waarom hebben ze een accuchemie en -installatie gekozen die zo ontzettend slecht is voor de accu? Door meerdere (vermijdbare) redenen is de accu in mijn auto al 30% gesleten in maar 6,5 jaar. Dat is 10x erger dan een Tesla van hetzelfde bouwjaar en kilometrage.
 • Waarom is de auto zo niet-aerodynamisch (Cd=0,29)? Het is een elektrische auto met piepkleine accu, dan doe je er toch alles aan om hem zo aerodynamisch mogelijk te maken?
 • WAAROM IS DEZE AUTO MEER DAN 1500 KG?
 • Waarom zit er een antenne bovenop de auto. Die kon prima samen met de 3G- en GPS-antennes voorin de auto.
 • Waarom is de grille open? Waarom zit er een grille op? Dit is madness!
Dit is een piepkleine selectie uit mijn frustraties met deze auto. En dit is nog één van de beste auto's die ik had kunnen kiezen. Stel je voor dat ik een benzine-auto had gekocht... ik was nooit opgehouden over het feit dat ze er een benzinemotor in hadden gestopt.

Maargoed, alles wat Nissan fout heeft gedaan kunnen we gewoon wegmodden. Net als dat we onnodige componenten van moederborden af solderen, modden we deze auto gewoon net zolang tot het in de buurt komt van een acceptabel ding. Misschien rijdt-ie dan zelfs nog!

Mod 1: Extended battery
Probleem nummer 1 met de auto is toch echt de accu. Ik weet niet wat autofabrikanten bezielt om maar 24kWh - inferieure kwaliteit - accu's in een auto te stoppen. Dat is nominale capaciteit - daadwerkelijk bruikbaar is maar zo'n 20kWh. Zelfs de meest efficiënte auto's halen in de zomer niet veel beter dan 125Wh/km, dus dat betekent dat je maar zo'n 150km haalt tussen opladen.

Goed, dat punt alleen is niet persé een probleem. Het probleem is dat de accu maar een beperkt aantal laadbeurten meegaat. Om precies te zijn, de Nissan Leaf gebruikt vrij oude LMO (LiMnOx) lithium-ion accu's, welke ongeveer 1000x geladen kunnen worden van 0 tot 100% totdat ze 20% van hun capaciteit kwijt zijn. Dit proces gaat nog wat sneller als je de batterij veel stresst, zoals hard laden en ontladen. Dit betekent dat zelfs onder goede omstandigheden de accu maar zo'n 100 000km meegaat. Een perfect voorbeeld van een product dat ontworpen is voor een beperkte levensduur.

Praktisch gezien haal ik momenteel misschien 90km daadwerkelijk bereik in de winter, en dan rijd ik heel rustig. Zomerbereik zal zo rond de 120km liggen. Net niet goed genoeg voor algemeen gebruik, zeker gezien we in het voorjaar graag naar Duitsland willen op vakantie.

Gelukkig ben ik niet de eerste met het idee om de accu uit te breiden. Er zijn gestoorde Canadezen die dit al eerder hebben gedaan:En nog een aantal mensen op bijvoorbeeld het mynissanleaf forum die druk bezig zijn fouten te maken zodat ik die kan vermijden bij het bouwen van mijn extender-pack.

Na een hoop voorwerk - het lezen van gebruikerservaringen, het doorkijken van de service manuals en het deels ontmantelen van de achterkant van de auto zelf (met behulp van de inspectieput van medetweaker DaWaN), ben ik tot de conclusie gekomen dat het mogelijk is om een veilige, nuttige en duurzame extender-accu in te bouwen. Het is geen bijzonder makkelijke klus, maar het zou in een paar weken gedaan moeten kunnen worden. Hierover in een volgende blog of video veel, veel meer.

De extended battery wordt een open source project. Ik wil graag dat zoveel mogelijk oude Nissan Leafs nog een nieuw leven ingeblazen kan worden, want het is eeuwig zonde dat zulke capabele, luxe auto's al na 100k op de teller praktisch waardeloos zijn.

Mod 2: aeromods
Auto's zijn, aerodynamisch gezien, bakstenen op wielen. Er is eigenlijk geen enkele auto die echt aerodynamisch is, en dit heeft zowel praktische als esthetische redenen. Dat gezegd hebbende, er is veel te verbeteren aan een auto met relatief eenvoudige, verwijderbare modificaties. In de komende maanden ga ik hiermee aan de slag.

http://ebaymotorsblog.com/motors/blog/wp-content/uploads/2015/09/LEAF_Perf_Mod_02-800.jpg

Mod 3: Non-auto mods
Uiteraard van belang bij een elektrische auto - in ieder geval wanneer je mux heet - is dat je ook de omringende zaken mod. Bijvoorbeeld door laadpalen aan te passen of zelfs hele nieuwe laadpalen te ontwerpen. Ook dit staat reeds in de planning. Volgende week post ik in ieder geval een video over het ontwerp van een laadput die verwerkt kan worden in het trottoir, en ergens in de komende maand laat ik ook zien hoe ik de auto oplaad op mijn hackerspace.

Conclusie

Voor veel auto-enthousiastelingen zijn elektrische auto's een soort dooddoener voor het sleutelplezier. De techniek is totaal anders en vrijwel alle kennis die is opgedaan in meer dan 100 jaar van amateurs die sleutelen aan auto's is overbodig geworden. Dat maakt elektrische auto's niet oninteressant om aan te sleutelen. Hoewel ik veel gesleuteld heb aan en weet van verbrandingsmotoren, heb ik dit nooit interessant gevonden, juist omdat elektrische voortstuwing zoveel beter is in mijn ogen. Nu ik eindelijk een elektrische auto heb, wordt het tijd om te laten zien hoe leuk het is om hem te modden. 2018 zal een mooi jaar worden!

Volgende: EV mods: een laadput 02-'18 EV mods: een laadput
Volgende: Onsociale media? 01-'18 Onsociale media?

Reacties


Door Tweakers user iichel, maandag 5 februari 2018 21:45

Ik heb zelf een VW Polo waar ik zo'n beetje ieder onderdeel aan gemod heb wat eraan gemod kan worden. En dat is toch hoofdzakelijk de elektronica. Daar kun je je prima op uitleven :D

Door Tweakers user BugBoy, maandag 5 februari 2018 21:48

De Leaf is al geen schoonheid, maar met die aeromods, zoals op de foto wordt het pas echt erg. Maar echt _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ voor het feit dat je deze auto koopt en hem flink onder handen neemt. Wat mij betreft badge "übertweaker" verdient (had je eigenlijk al met je overige blogs).

Door Tweakers user Dreeke fixed, maandag 5 februari 2018 21:55

nooit interessant geworden => nooit interessant gevonden

In potentie een leuke blog serie :)

Door Tweakers user Sterk1, maandag 5 februari 2018 22:01

ik ben heel nieuwsgierig naar je ervaringen. Als je zelf een accupack gaat maken zou ik zeker investeren in een puntlas apparaat.
Of nog mooier voor onder de 100 euro zelf bouwen

Door Tweakers user boombes, maandag 5 februari 2018 22:30

Fantastisch! ineens krijg ik zin om een electrische auto te rijden, lekker tunen en tweaken. Ga deze blog zeker volgen en ben ook echt benieuwd hoeveel km je gaat halen, mocht je ooit richting de 350km uitkomen dan zal mijn volgende auto electrisch zijn!

Door Tweakers user Kecin, dinsdag 6 februari 2018 06:50

BugBoy schreef op maandag 5 februari 2018 @ 21:48:
De Leaf is al geen schoonheid, maar met die aeromods, zoals op de foto wordt het pas echt erg. Maar echt _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ voor het feit dat je deze auto koopt en hem flink onder handen neemt. Wat mij betreft badge "übertweaker" verdient (had je eigenlijk al met je overige blogs).
Dit wou ik dus ook zeggen. Ik ga deze serie ook in de gaten houden, haha.

Door Tweakers user masauri, dinsdag 6 februari 2018 08:35

Als je "klaar" bent moet je dan wel niet raar opkijken als ze je vragen of je uit te toekomst komt mux :p

Door Tweakers user S0epkip, dinsdag 6 februari 2018 10:11

Leuk idee! Pas je wel op met die smeerput..!

Door Tweakers user mux, dinsdag 6 februari 2018 10:18

Sterk1 schreef op maandag 5 februari 2018 @ 22:01:
ik ben heel nieuwsgierig naar je ervaringen. Als je zelf een accupack gaat maken zou ik zeker investeren in een puntlas apparaat.
Of nog mooier voor onder de 100 euro zelf bouwen
Ik heb gelukkig al een puntlasapparaat :) Wat ik wel zelf ga bouwen, is het BMS. Dit vooral omdat de featureset die ik zoek (96S en aan CAN te hangen) niet beschikbaar is vziw.
boombes schreef op maandag 5 februari 2018 @ 22:30:
Fantastisch! ineens krijg ik zin om een electrische auto te rijden, lekker tunen en tweaken. Ga deze blog zeker volgen en ben ook echt benieuwd hoeveel km je gaat halen, mocht je ooit richting de 350km uitkomen dan zal mijn volgende auto electrisch zijn!
Daarvoor heb ik helaas te weinig geld (voor over). Om op de ~350km te komen moet er 40kWh bijgeplaatst worden. Momenteel plan ik op ongeveer 20kWh erbij om het nog een beetje financieel verantwoordelijk te houden. 20kWh kost ongeveer 3000 euro, dus als ik nog een 3k bij elkaar kan sprokkelen bouw ik er met plezier nog 20kWh in :)

Door Tweakers user Starck, dinsdag 6 februari 2018 10:43

Ik volg je al een tijdje via Youtube en was van plan om je uit mijn volg lijst te knikkeren. Maar jouw channel update video (en deze blog post) heeft mij erg nieuwsgierig gemaakt naar je plannen!

Je blijft dus lekker in mijn lijst staan en ik wens je veel mod plezier :D

Door Tweakers user Leader98, dinsdag 6 februari 2018 12:09

Gaaf project! Ben erg benieuwd naar wat je aan accucellen erbij gaat bouwen (en waar die cellen vandaan komen).
De markt voor het upgraden/uitbereiden van EV accu's wordt steeds groter!

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 6 februari 2018 12:16

Ik begreep dat de Leaf's uit 2011 en 2012 geen goede koeling hadden voor de accu, waardoor deze harder slijten, denk je dat dat in jouw geval ook bijgedragen heeft?

Interessant, ik ben benieuwd naar je ervaringen. Ik was zelf ook naar een LEAF aan het kijken, maar omdat ik overal lees hoe snel de accu's achteruit gaan denk ik dat ik er maar niet aan ga beginnen. Zoals je terecht zegt: het is extreem veel slechter dan een gemiddelde Tesla.

Door Tweakers user mux, dinsdag 6 februari 2018 12:32

Luuk1983 schreef op dinsdag 6 februari 2018 @ 12:16:
Ik begreep dat de Leaf's uit 2011 en 2012 geen goede koeling hadden voor de accu, waardoor deze harder slijten, denk je dat dat in jouw geval ook bijgedragen heeft?
In Nederland (en in het algemeen in gematigde klimaten) is dit geen issue. Het echte probleem is dat ze gewoon een te kleine accu hebben genomen, waardoor de C-rate met het laden en ontladen veel te hoog is, en mensen teveel de accu helemaal vol en leeg trekken om er genoeg cycli uit te trekken. Als ze er meteen een 30 of 40kWh pack in hadden gezet was het *lang* niet zo erg geweest.
Interessant, ik ben benieuwd naar je ervaringen. Ik was zelf ook naar een LEAF aan het kijken, maar omdat ik overal lees hoe snel de accu's achteruit gaan denk ik dat ik er maar niet aan ga beginnen. Zoals je terecht zegt: het is extreem veel slechter dan een gemiddelde Tesla.
Voor de prijs zijn Leafs echt wel interessant, ALS je kunt leven met de korte range. Zoniet, dan heb je momenteel geen echte alternatieve keuze. Een Ioniq is de enige echte concurrent, en die is niet tweedehands verkrijgbaar, dus zit je x3 in prijs. Een Zoe heeft accuhuur, dus daar vernietig je je kostenvoordeel van een elektrische auto.

IMO moet je vandaag de dag geen elektrische auto kopen als je 100% afhankelijk bent van je auto voor langere ritten. Je moet nog flexibeler zijn dan bij menig ICE. Anders ga je frustraties tegemoet. Dit jaar verandert dit uiteraard met de vele nieuwe keuzes, dus wacht nog 6-12 maanden en dan zijn alle problemen als sneeuw voor de zon verdwenen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 6 februari 2018 12:34]


Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 6 februari 2018 14:06

mux schreef op dinsdag 6 februari 2018 @ 12:32:
Voor de prijs zijn Leafs echt wel interessant, ALS je kunt leven met de korte range. Zoniet, dan heb je momenteel geen echte alternatieve keuze. Een Ioniq is de enige echte concurrent, en die is niet tweedehands verkrijgbaar, dus zit je x3 in prijs. Een Zoe heeft accuhuur, dus daar vernietig je je kostenvoordeel van een elektrische auto.
Op zich denk ik dat de range voor mij voldoende zou zijn, het is een auto voor erbij. Op dit moment heb ik daarvoor een Hyundai Getz en die schrijft nog amper af. Met een LEAF rijd je goedkoper (en ik denk ook leuker, vooral in stadsverkeer), maar omdat ik weinig rij duurt het wel even om de aanschaf terug te verdienen. En in die accu heb ik dus niet zoveel vertrouwen dat deze het jaren nog goed blijft doen. Ik lees ook horrorverhalen van mensen met een LEAF van onder de ton die nog maar een paar tien-tal kilometers kan rijden. En dan een LEAF misschien toen ineens duurder.

Op zich heb ik dus niet echt een nieuwe auto nodig, maar ik vind het elektrisch rijden interessant. Is er trouwens een reden waarom de IONIQ de enige concurrent is? Ik neem aan dat de nieuwe Opel Ampera ook een goede concurrent is?

Die Zoë is inderdaad een grappig auto, maar alleen al door de accuhuur is het totaal niet interessant.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 6 februari 2018 14:07]


Door Tweakers user mux, dinsdag 6 februari 2018 14:16

Als je bereid bent nieuw te kopen, zijn er wat meer alternatieven - eigenlijk alle non-Tesla elektrische auto's zitten zo rond de 30k kaal. Maar tweedehands is er weinig keuze, en dat is IMO the way to go, gezien deze auto's vanwege hun initiële prijs zo snel afschrijven. Je verdient een auto van 30-40k nooit terug, op geen enkele manier, ten opzichte van een ecobak.

Tweedehands heb je:
- Mitsubishi iMiev/Peugeot ION/Citroen C-zero. Kutauto, echt een nuldegeneratieding. Niet aan beginnen (sorry databeestje!)
- Renault Zoe. Iets goedkoper tweedehands dan een Leaf, rijdt uitstekend, maar is echt een segment goedkoper/slechter afgewerkt/minder duurzaam dan de Leaf
- Nissan Leaf. Geweldig luxe, relatief grote auto, gaat eeuwig mee, behalve de accu.

Alle andere auto's zijn heel beperkt beschikbaar. Leafs en Zoes zie je tientallen van op Marktplaats/Autoscout24, de rest - zelfs iMievs - is er maar mondjesmaat. De alternatieven voor dit lijstje zijn allemaal 18k+ tweedehands. IMO not worth it, gezien ze vanwege de komende generatie auto's allemaal naar effectief 0 euro zullen afschrijven in no-time. Wie wil nog een '11 Leaf met 50km range als je een 64kWh Niro kunt kopen voor 25k met 500km range? Dat zijn echt de verschillen waar we in '19-'20 naar zullen kijken.

Door Tweakers user gerre1, dinsdag 6 februari 2018 14:49

Heel erg benieuwd naar de Aero mods. Meer bepaald naar de wieldoppen. Al veel op het internet gezien maar nog niks echt moois gezien. Nog wat inspiratie.
https://teslamotorsclub.c...2-0-design-concept.80841/

In België weet ik niet of je met al die mods nog door de keuring raakt :D

Alvast veel succes Mux!

Door Tweakers user niekvanprooijen, dinsdag 6 februari 2018 19:07

https://www.orionbms.com/products/orion-bms-standard
Tot 180 cellen en dual can met Obd2 support.
Ik heb de Jr. Versie gebruikt en ben er zeer content mee!

Succes!

Door Tweakers user boombes, dinsdag 6 februari 2018 19:38

mux schreef op dinsdag 6 februari 2018 @ 10:18:
[...]


Ik heb gelukkig al een puntlasapparaat :) Wat ik wel zelf ga bouwen, is het BMS. Dit vooral omdat de featureset die ik zoek (96S en aan CAN te hangen) niet beschikbaar is vziw.


[...]


Daarvoor heb ik helaas te weinig geld (voor over). Om op de ~350km te komen moet er 40kWh bijgeplaatst worden. Momenteel plan ik op ongeveer 20kWh erbij om het nog een beetje financieel verantwoordelijk te houden. 20kWh kost ongeveer 3000 euro, dus als ik nog een 3k bij elkaar kan sprokkelen bouw ik er met plezier nog 20kWh in :)
Proberen te croudfunden? Bij deze mag je me aan 10 euro houden. Power of tweakers!?
Even een vraag, moet je deze mods niet allemaal bij de rdw melden en laten keuren?

Door Tweakers user mux, dinsdag 6 februari 2018 20:34

In principe houd ik het bij mods die niet RDW-gekeurd hoeven te worden, dus body mods en aanpassingen buiten het passagierscompartiment. Accu-extenders zijn momenteel nog een grijs gebied.

Door Tweakers user R20141016, dinsdag 6 februari 2018 20:46

Gaaf project! Heb zelf een Renault Zoe 40 kWh.
Bereik hiervan is in de winter 200 km en de zomer 300 km. :)
Kom maar op met vervolg blogs.

Door Tweakers user databeestje, woensdag 7 februari 2018 10:34

mux schreef op dinsdag 6 februari 2018 @ 14:16:
Als je bereid bent nieuw te kopen, zijn er wat meer alternatieven - eigenlijk alle non-Tesla elektrische auto's zitten zo rond de 30k kaal. Maar tweedehands is er weinig keuze, en dat is IMO the way to go, gezien deze auto's vanwege hun initiële prijs zo snel afschrijven. Je verdient een auto van 30-40k nooit terug, op geen enkele manier, ten opzichte van een ecobak.

Tweedehands heb je:
- Mitsubishi iMiev/Peugeot ION/Citroen C-zero. Kutauto, echt een nuldegeneratieding. Niet aan beginnen (sorry databeestje!)
Booooo ;)

Het was iets met budget, en in 2015 toen ik deze kocht waren de Leafs nog aanzienlijk duurder. Het gat was te groot, maar achteraf had ik liever een Leaf gehad, want meer ruimte. Het rijdt wel lekker goedkoop maar heeft net als de Leaf alle bovengenoemde nadelen, te kleine accu, ruk kachel, geen aerodynamica. Meh. Het is dat ik een nieuwe accu erin kreeg bij aanschaf omdat de bestaande stuk was. (Kansberekening doen van 88S1P tegenover 96S15P :D )

Als het accu project rond is misschien wel een overweging waard. Een range van meer dan 200 km zou afdoende zijn voor vrijwel alle ritten (met uitzondering van vakanties). Wat je zegt, zonde om feitelijk een C segment middenklasser weg te mikken vanweg de accu.

Door Tweakers user mavamal, woensdag 7 februari 2018 10:48

Mijn grootste probleem met elektrisch aangedreven auto's: ze zijn zo zwaar.
Nou is een Peugeot 207 ook 1100 kg, dus 400kg accu erbij en je zit in een Nissan Leaf, maar er zit geen 400kg aan accu's in een Leaf...
(OK, misschien is de Leaf meer vergelijkbaar met een 308 van Peugeot, maar die weegt maar 50kg minder dan de 207)

(Ik rij zelf een Cuore uit 2006, 700kg leeg. Lekker goedkoop wagentje, maar stiekem zou ik een elektrische variant wel zien zitten)

Door Tweakers user mux, woensdag 7 februari 2018 11:02

Dat is dus wat er zo raar aan is. Accu's zijn helemaal niet zwaar. De rest is ook niet zwaar. Waarom zijn elektrische auto's dan zo zwaar?

In het geval van de Leaf is het vrij duidelijk: honderden brakke ontwerpbeslissingen van Nissan. Alles is onnodig complex en zwaar uitgevoerd.

Door Tweakers user melcon, woensdag 7 februari 2018 11:42

Zoe Z.E. 400 is inderdaad al een beter concept en een range waar je wat mee kan voor dagelijks gebruik. Heb er ook even naar gekeken maar nog een paar jaar wachten op een 2e hands variant. Zit wel verschil in tussen de verschillende Zoe's kwa afwerkings niveau, een Q90 bose is toch echt wel heel mooi afgewerkt. Een instap Zoe uit 2012 (of in geval NL 2013) is dan toch een stap terug. Accu huur is trouwens niet verplicht bij Renault, heeft uiteraard wel invloed op de aanschafprijs.

Btw, een cw waarde van 0,29 is helemaal niet slecht voor een productie auto. Het is nog best lastig om dat beter te doen (zeker als je rekening moet houden met alle veiligheidseisen waaronder voetganger veiligheid bij aanrijdingen). Uiteraard kan het wel beter zie b.v. de eolab (cw van 0,235), maar daar moet je wel wat voor doen (Actieve aero, aanpasbare rijhoogte, extra smalle banden). En juist die zaken maken een auto duur, het is dus altijd een compromis tussen wat een auto mag kosten om concurrerend te zijn en wat ze daarvoor kunnen implementeren.

Gewicht is ook een gevolg van veiligheidseisen waar aan een elektrische auto moet voldoen voor type goedkeuring. Een brakke ontwerp beslissing kan maar zo een gevolg zijn van wetgeving ;-)

[Reactie gewijzigd op woensdag 7 februari 2018 11:56]


Door Tweakers user Pathogen, woensdag 7 februari 2018 11:43

Is er dan niet ook nog het een en ander te winnen door gewicht uit de auto te slopen? 10% zou toch wel moeten kunnen, voorzichtig ingeschat, als het gewicht niet allemaal veroorzaakt wordt door een enorm zware electromotor.

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 7 februari 2018 11:48

mavamal schreef op woensdag 7 februari 2018 @ 10:48:
Mijn grootste probleem met elektrisch aangedreven auto's: ze zijn zo zwaar.
Nou is een Peugeot 207 ook 1100 kg, dus 400kg accu erbij en je zit in een Nissan Leaf, maar er zit geen 400kg aan accu's in een Leaf...
(OK, misschien is de Leaf meer vergelijkbaar met een 308 van Peugeot, maar die weegt maar 50kg minder dan de 207)

(Ik rij zelf een Cuore uit 2006, 700kg leeg. Lekker goedkoop wagentje, maar stiekem zou ik een elektrische variant wel zien zitten)
Waarom is het een probleem? Dat de range vanwege het gewicht minder wordt? Want verder betaal je geen wegenbelasting, dus qua kosten maakt het niet zoveel uit hoeveel zo'n auto weegt.

Door Tweakers user mux, woensdag 7 februari 2018 11:49

Pathogen schreef op woensdag 7 februari 2018 @ 11:43:
Is er dan niet ook nog het een en ander te winnen door gewicht uit de auto te slopen? 10% zou toch wel moeten kunnen, voorzichtig ingeschat, als het gewicht niet allemaal veroorzaakt wordt door een enorm zware electromotor.
Ja, er is op zich wel een hoop te weightmodden. Dat wil ik zeker doen, maar dat komt waarschijnlijk pas op een later moment (gezien ik eerst de accu wil uitvogelen)

Door Tweakers user mavamal, woensdag 7 februari 2018 11:53

@Luuk1983
Als ik van mijn eigen auto in mijn moeder's auto stap (Opel Corsa uit 2007, 1000kg ongeveer) dan voel ik al een gigantisch verschil. De motor moet harder werken, bochten voelen minder prettig...
Op termijn zal er ook wel weer wegenbelasting worden ingevoerd.
(En natuurlijk zijn zwaardere auto's minder goed voor de wegen, maar vergeleken bij vrachtwagens is dat geen issue.)

Door Tweakers user HyperBart, woensdag 7 februari 2018 12:06

mux schreef op dinsdag 6 februari 2018 @ 14:16:
Als je bereid bent nieuw te kopen, zijn er wat meer alternatieven - eigenlijk alle non-Tesla elektrische auto's zitten zo rond de 30k kaal. Maar tweedehands is er weinig keuze, en dat is IMO the way to go, gezien deze auto's vanwege hun initiële prijs zo snel afschrijven. Je verdient een auto van 30-40k nooit terug, op geen enkele manier, ten opzichte van een ecobak.

Tweedehands heb je:
- Mitsubishi iMiev/Peugeot ION/Citroen C-zero. Kutauto, echt een nuldegeneratieding. Niet aan beginnen (sorry databeestje!)
- Renault Zoe. Iets goedkoper tweedehands dan een Leaf, rijdt uitstekend, maar is echt een segment goedkoper/slechter afgewerkt/minder duurzaam dan de Leaf
- Nissan Leaf. Geweldig luxe, relatief grote auto, gaat eeuwig mee, behalve de accu.

Alle andere auto's zijn heel beperkt beschikbaar. Leafs en Zoes zie je tientallen van op Marktplaats/Autoscout24, de rest - zelfs iMievs - is er maar mondjesmaat. De alternatieven voor dit lijstje zijn allemaal 18k+ tweedehands. IMO not worth it, gezien ze vanwege de komende generatie auto's allemaal naar effectief 0 euro zullen afschrijven in no-time. Wie wil nog een '11 Leaf met 50km range als je een 64kWh Niro kunt kopen voor 25k met 500km range? Dat zijn echt de verschillen waar we in '19-'20 naar zullen kijken.
Je vergeet de BMW i3. Prima tweedehands te krijgen rond de 25 à 30K

Door Tweakers user mux, woensdag 7 februari 2018 12:07

Ja, IMO is dat dan weer echt in de prijscategorie dat tweedehands niet nuttig is. Maar dat is hoe ik naar de markt kijk, voor ons gebruik is alles boven de ~12-15k te duur.

Door Tweakers user T_E_O, woensdag 7 februari 2018 12:20

HyperBart schreef op woensdag 7 februari 2018 @ 12:06:
[...]

Je vergeet de BMW i3. Prima tweedehands te krijgen rond de 25 à 30K
En de Fiat 500e, alhoewel die wel héél erg compact is...

Door Tweakers user Coffeemonster, woensdag 7 februari 2018 14:24

Leuk topic. :)

Ik vind het opvallend dat blijkbaar een aantal elektrische auto's zo onzorgvuldig met de accu omgaan. Ik rij zelf in een 3e generatie Prius, en wat ik heb begrepen is dat het motormanagement zo is afgesteld dat naast zuinigheid ook het optimale gebruik van de accu's voorop staat. Zo wordt de accu vrijwel nooit helemaal opgeladen en nooit volledig ontladen. Ik weet niet hoe dit bij de plug-invariant is, maar ik verwacht hetzelfde. Je zou dit ook bij elektrische auto's verwachten (hoewel het niet aftoppen bij opladen zonde is voor de actieradius), maar blijkbaar valt dat tegen.

Overigens weegt de Prius ook meer dan 1500 kg, maar daar zit nog een 1,8 liter benzinemotor extra in (met wel een kleinere elektromotor) :P

Door Tweakers user elleP, woensdag 7 februari 2018 14:28

Ah leuk, een eerste generatie Leaf :)
Daar heb ik heel wat kilometers mee opgestookt om een snellader te testen, lekker rondje Delft(A13-N470-A4) met alle ramen open en de verwarming(met name de voorruitverwaming!) op max, in twee rondjes was de accu weer leeg genoeg om een laadsessie te kunnen testen.

Het navigatiesysteem was wel een beetje jammer, met name dat je vrij precies op het touchscreen moet drukken om je navigatie te stoppen, dat lukt niet zonder te lang naar beneden te kijken ipv op de weg.

[Reactie gewijzigd op woensdag 7 februari 2018 16:41]


Door Tweakers user P5ycho, woensdag 7 februari 2018 15:33

Coffeemonster schreef op woensdag 7 februari 2018 @ 14:24:
Overigens weegt de Prius ook meer dan 1500 kg, maar daar zit nog een 1,8 liter benzinemotor extra in (met wel een kleinere elektromotor) :P
Kentekengewicht van mijn Prius 3 is 1345, ik vind dat nogal een verschil met de Leaf.

Het gedoe met batterijslijtage gaat vergelijkbaar zijn met de ontwikkeling van SSD's en write amplification... in het begin maakt iedereen zich zorgen, over 3-5 jaar is het allemaal normaal en maakt niemand zich meer druk omdat bij de gemiddelde rit de batterij toch binnen 50-80% blijft zitten en niet noemenswaardig slijt.

Een Leaf die met 40kW mod zou ik nog wel kopen voor naast de Prius, kan ik het woonwerkverkeer mee doen en dan neemt de vrouw de prius maar mee ipv de Mitsu Colt.

Hmm, ik ga dit volgen!

Door Tweakers user SinergyX, woensdag 7 februari 2018 15:47

Als ik nu voor 15k een leuke set in mijn huidige auto kan hengelen, zou ik dat 10x eerder doen dan een leaf of ander klein dinkytoy auto kopen. De instap van ~25k is mij veel te hoog, en zelfs als een leaf voor krap 10k kan worden gekocht, kan je 10x mooiere auto's kopen voor dat bedrag en genoeg geld besparen voor de komende jaren benzine.

Door Tweakers user mux, woensdag 7 februari 2018 15:57

Ik denk dat je een andere auto in je hoofd hebt, de Leaf is klein noch anderszins low-end.

Het is juist IMO een veel te luxe en sportieve auto voor het segment waar het zich in probeert te bevinden. In zekere zin is het een auto tussen twee werelden; aan de ene kant probeert het een sportauto te zijn met de performance, ophanging, enz., aan de andere kant probeert het oudere mensen/families te lokken met het luxe interieur, vrij uitgebreide standaardfeatures en uiteraard de voordelen van een elektrische motor (stil, zuinig, veilig, onderhoudsvrij, enz.). Doordat het beide dingen probeert te doen, is het een soort chimera geworden die op beide punten niet echt een home run scoort, en daardoor voor beide doelgroepen aan de dure kant is.

Ik had persoonlijk veel liever gezien dat ze de iMiev-route waren gegaan: een verder low-end auto, wel normaal uitgerust voor z'n tijd, maar dan elektrisch. De iMiev heeft een marginaal kleinere accu, maar is 500kg lichter. Zelfs met 24kWh was hij wel onder de 1100kg gebleven. Gooi er een warmtepomp in en voilà, de perfecte instapauto voor waarschijnlijk 5000 euro minder destijds, en rond de 5-6k nu. Helaas richtte iedereen zich op het luxesegment, en dat maakt ook tweedehands oude elektrische auto's net even oninteressant.

Door Tweakers user Coffeemonster, woensdag 7 februari 2018 16:49

P5ycho schreef op woensdag 7 februari 2018 @ 15:33:
[...]

Kentekengewicht van mijn Prius 3 is 1345, ik vind dat nogal een verschil met de Leaf.
Oeps, je hebt gelijk. Zat blijkbaar verkeerd in mijn hoofd. :$ Dan is het verschil inderdaad erg vreemd.
mux schreef op woensdag 7 februari 2018 @ 15:57:
Het is juist IMO een veel te luxe en sportieve auto voor het segment waar het zich in probeert te bevinden. In zekere zin is het een auto tussen twee werelden; aan de ene kant probeert het een sportauto te zijn met de performance, ophanging, enz., aan de andere kant probeert het oudere mensen/families te lokken met het luxe interieur, vrij uitgebreide standaardfeatures en uiteraard de voordelen van een elektrische motor (stil, zuinig, veilig, onderhoudsvrij, enz.). Doordat het beide dingen probeert te doen, is het een soort chimera geworden die op beide punten niet echt een home run scoort, en daardoor voor beide doelgroepen aan de dure kant is.
Ergens kan ik me wel voorstellen dat ze de luxe kant op zijn gegaan, namelijk om zo mensen makkelijker over de streep te trekken voor een nieuwe techniek, die in het begin vaak toch wat duurder is. Toyota heeft volgens mij om dezelfde reden de Prius vrij hoog in de markt neergezet, en heeft pas een paar jaar een hybride Yaris op de toonbank staan.
Alleen dat sportieve van de Leaf matcht totaal niet met de elektrische motor (hoewel die best rap kan zijn), want daar wil je juist die zuinigheid mee promoten. En ik verbaas me ook over dat flink hogere gewicht.

Ik denk dat nu de pioniersfase voorbij is, er nu ruimte komt/is voor goedkopere, kleinere en minder luxe elektrische auto's.

Door Tweakers user elleP, woensdag 7 februari 2018 17:11

Volgens mijn herinnering was de leaf bij introductie amper duurder dan de iMiev maar wel veel meer auto.
Ik denk dat de 'luxe' voor Nissan relatief goedkoop aan de auto te plakken was en daardoor de "luxe" van de auto wat meer in balans was met de relatief hoge prijs.
Hoe dan ook denk ik namelijk dat Nissan op deze generatie leafs geen cent winst gemaakt heeft, maar alleen maar een hoop goodwill en ervaring.

Door Tweakers user John_Otters, woensdag 7 februari 2018 19:17

Leuk project. Ik had zelf bijna een Leaf gekocht, maar dat 1-fase laden vond ik maar niets (11kw paal, nog steeds 3.3 kw laden). Daar geen mod voor?

Door Tweakers user mux, woensdag 7 februari 2018 19:34

Nope, de ingebouwde lader is beperkt tot 3.3 of 6.6kW (afhankelijk van welk model je hebt). Harder gaat-ie niet, behalve als je de lader vervangt.

Door Tweakers user databeestje, woensdag 7 februari 2018 20:36

Na de introductie van de Leaf is de prijs van de iMiEV overigens wel "gecalibreerd" naar een 26k euro. Zeg maar vergelijkbaar met de huidige Smart ED, maar dan met snellaad mogelijkheid.

De Smart ED is wel een beetje apart, een stuk nieuwer, met wat hulpsystemen die een ~2006 ontwerp niet heeft, maar niet goedkoper is dan een MiEV. De vraag rijst dan, is de Smart te goedkoop of de MiEV te duur.

Conclusie, koop geen van beide, zeker niet nieuw anno 2018.

Door Tweakers user gwystyl, donderdag 8 februari 2018 09:45

Ik ben heel benieuwd wat je hiervan met wat mods kan maken. Een collega van me doet zo'n 50.000 km per jaar met zijn Tesla Model S 60. Hij heeft zo'n 100 km enkele reis woon-werk, en kan zowel thuis als op het werk laden. Ik ben regelmatig met die Tesla naar Denemarken en Zweden geweest, en 300 km is dan haalbaar als je een beetje rustig aan doet en het niet hard vriest.
Als je je aanwent om bij normaal gebruik elke dag te laden is iets minder ook prima, maar ik zou niet graag rond de 90 km uit willen komen bij heel koud weer zoals nu. Range anxiety is niet iets wat ik op mijn woon-werk route al wil hebben.
Ik vraag me alleen af of je met zo'n bumper wrap de stroomlijn al zo gaat helpen dat de Cw nog verder omlaag gaat.

Door die collega met zijn Tesla is mijn vooroordeel over elektrische auto's wel grotendeels verholpen, dus de nieuwe Leaf staat op mijn lijstje als mogelijke opvolger voor de huidige diesel leasebak. Ik heb nog een jaar om uit te vogelen of de range van wat goedkopere elektrische auto's voldoende voor me gaat zijn. Het zal niet voor niets zijn dat van de Model S nu geen 60 kWh model meer bestaat, maar ze van 70 naar 75 zijn gegaan en zelfs tot 100 kWh leveren voor meer vermogen en range.

[Reactie gewijzigd op donderdag 8 februari 2018 09:49]


Door Tweakers user mux, donderdag 8 februari 2018 09:56

90km red je zelfs in mijn, zwaar gedegradeerde, 24kWh met rustig rijden in dit weer. Dat soort afstand is echt een peulenschilletje. Het enige is dat je de accu dan wel helemaal platrijdt, en dat vindt-ie niet leuk. Liever rijd je hem maar iets van half leeg.

Dat is ook eigenlijk de belangrijkste reden om ongeveer 20kWh bij te plaatsen: met ~40kWh bruto zullen beide accu's veel langer meegaan.

Door Tweakers user aeensing, donderdag 8 februari 2018 10:48

Ik denk alleen maar aan een geslammede nismo versie malen van de Nissan Leaf. :+

Door Tweakers user mux, donderdag 8 februari 2018 10:49

Helaas zijn de Nismo bodykits schreeuwend duur en alleen verkrijgbaar in Japan aan Japanse Leafs. Pfff...

Door Tweakers user Pwuts, donderdag 8 februari 2018 11:00

laatste alinea: geworden → gevonden ;)

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 8 februari 2018 14:53

Je schrijft trouwens:
Dit betekent dat zelfs onder goede omstandigheden de accu maar zo'n 100 000km meegaat.
Een perfect voorbeeld van een product dat ontworpen is voor een beperkte levensduur.
Als ik kijk naar deze Leaf op Autotrack, dan valt op dat:
 • De auto 123.000 kilometer op de teller heeft
 • Er zit een rapport bij mbt de status van de accu. Daar lijkt het erop (samen met de foto's van het instrumentenpaneel) dat de accu nog helemaal zijn capaciteit heeft?
Betekent dit dan dat er waarschijnlijk al cellen vervangen zijn van de accu? Ik begreep door online te lezen dat het zelden nodig is om een volledige accu van een Leaf te vervangen, maar dat er individuele cellen vervangen kunnen worden indien nodig. Gezien de prijs en de staat van de accu (en de mooie kleur ;)) zou ik die LEAF bijna gaan kopen :P

[Reactie gewijzigd op donderdag 8 februari 2018 14:54]


Door Tweakers user hellfire_ultd, donderdag 8 februari 2018 15:15

Gaaf! Deze serie ga ik op de voet volgen.

(Sorry, kan niets nuttigers bijdragen, dus dan maar een aanmoediging.)
Luuk1983 schreef op donderdag 8 februari 2018 @ 14:53:
Als ik kijk naar deze Leaf op Autotrack, dan valt op dat:
 • De auto 123.000 kilometer op de teller heeft
 • Er zit een rapport bij mbt de status van de accu. Daar lijkt het erop (samen met de foto's van het instrumentenpaneel) dat de accu nog helemaal zijn capaciteit heeft?
Betekent dit dan dat er waarschijnlijk al cellen vervangen zijn van de accu?
Als ik dat rapport lees, dan interpreteer ik dat als "de accu heeft nog 82% van zijn oorspronkelijke capaciteit". Dat is toch minder dan "helemaal".

[Reactie gewijzigd op donderdag 8 februari 2018 15:33]


Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 8 februari 2018 15:45

hellfire_ultd schreef op donderdag 8 februari 2018 @ 15:15:
Gaaf! Deze serie ga ik op de voet volgen.

(Sorry, kan niets nuttigers bijdragen, dus dan maar een aanmoediging.)


[...]

Als ik dat rapport lees, dan interpreteer ik dat als "de accu heeft nog 82% van zijn oorspronkelijke capaciteit". Dat is toch minder dan "helemaal".
Die 82 is volgens mij nog de hoeveelheid kilometers die gereden kan worden voor te 'tanken'. Het balkje rechts (slecht leesbaar) die gestippeld omlijnd is geeft de capaciteit van de accu weer. Ook zijn het 10 'blokjes' op het rapport. De vraag is of 10 blokjes 100% is of niet ;)

Door Tweakers user Mickey77, donderdag 8 februari 2018 16:07

mux schreef op woensdag 7 februari 2018 @ 11:02:
Dat is dus wat er zo raar aan is. Accu's zijn helemaal niet zwaar. De rest is ook niet zwaar. Waarom zijn elektrische auto's dan zo zwaar?
In het geval van de Leaf is het vrij duidelijk: honderden brakke ontwerpbeslissingen van Nissan. Alles is onnodig complex en zwaar uitgevoerd.
Ik ben geen auto kenner maar ik denk dat het in de eerste plaats met kostprijs te maken heeft. Een F1 auto proberen ze heel erg sterk en heel erg licht te maken, maar die onderdelen kosten enorm veel geld. Ik denk dat veel onderdelen gewoon het goedkoopste zijn in de zware uitvoeringen.

Bedenk ook dat de prijs van een auto van fabriek naar consument waarschijnlijk 2-3x 'over de kop gaat' om diverse redenen. Dat wij als tweakers beoordelen dat iets 'te maken moet zijn' voor 10k wil niet zeggen dat hij het dan rendabel is om hem voor 15k te verkopen... Maar wellicht dat een Mux' electrocar in 2020 een kostprijs heeft van 9k (en een range van 800km) en dat ik hem dan kan kopen voor 18k?

Door Tweakers user mavamal, donderdag 8 februari 2018 16:13

BMW i3: carbon onderdelen om licht en sterk te zijn, consumentenprijs van 40k (kaal), 33kWh accupakket.

Door Tweakers user mux, donderdag 8 februari 2018 19:28

Luuk1983 schreef op donderdag 8 februari 2018 @ 14:53:

Als ik kijk naar deze Leaf op Autotrack, dan valt op dat:
 • De auto 123.000 kilometer op de teller heeft
 • Er zit een rapport bij mbt de status van de accu. Daar lijkt het erop (samen met de foto's van het instrumentenpaneel) dat de accu nog helemaal zijn capaciteit heeft?
Betekent dit dan dat er waarschijnlijk al cellen vervangen zijn van de accu? Ik begreep door online te lezen dat het zelden nodig is om een volledige accu van een Leaf te vervangen, maar dat er individuele cellen vervangen kunnen worden indien nodig. Gezien de prijs en de staat van de accu (en de mooie kleur ;)) zou ik die LEAF bijna gaan kopen :P
In de wereld van accu's is een accu 'afgeschreven' als nog ca. 80% van de originele capaciteit overblijft. Ter vergelijking: de mijne heeft nog maar ~70-75%.

Want: een Tesla met dat kilometrage zal nog minstens 95%, waarschijnlijk 96-97% van de originele capaciteit over hebben. No joke! Nissan doet het echt superslecht qua accugezondheid in deze auto. Daarom is het een eerstegeneratieproduct.

De accu in dat rapport heeft nog 10 van de 12 blokjes 'gezondheid' over. Het eerste blokje is 15% slijtage, ieder volgend blokje 6,25%. De blokjes gaan pas heel laat weg, dus deze accu heeft minstens 21% slijtage, oftewel ca. 73-79% overgebleven capaciteit. Dat is, in normale accutermen, kapot. Je kunt er prima op doorrijden, maar je haalt er maar zo'n 90km in de winter en 120km in de zomer mee (tov meer dan 150km nieuw).
mavamal schreef op donderdag 8 februari 2018 @ 16:13:
BMW i3: carbon onderdelen om licht en sterk te zijn, consumentenprijs van 40k (kaal), 33kWh accupakket.
Yup, de i3 is uit technisch oogpunt echt een veel beter ontworpen auto. Niet dat de Nissan niet objectief een betrouwbare, degelijke, veilige, enz. auto is, maar BMW heeft de i3 beter ontworpen met verbruik in het achterhoofd. En nog steeds een prima prijs, paarduizend bovenop de Leaf.

Door Tweakers user fluffy1, donderdag 8 februari 2018 19:31

Leuk project!
Ik heb zelf ook een Leaf (2012 model)
Een extra 20Kwh zou ik ook wel zien zitten om te installeren. :)

Waar ik me wel wat zorgen over maak is de veiligheid van zo'n accu. Vooral bij een ongeval.
Als een lipo van 20Kwh doorboord wordt lijkt het me behoorlijk link. Plan je hier maatregelen tegen te nemen? Of maak ik me meer zorgen dan nodig?

Anyway, keep us posted! Ik ben zeer geïnteresseerd naar de verdere verloop hiervan.

Door Tweakers user Schlumpie, donderdag 8 februari 2018 20:28

mux schreef op dinsdag 6 februari 2018 @ 10:18:
Wat ik wel zelf ga bouwen, is het BMS. Dit vooral omdat de featureset die ik zoek (96S en aan CAN te hangen) niet beschikbaar is vziw.
Op mijn stage bij een bedrijf wat auto's ombouwt naar elektrisch maken we gebruik van deze BMS: http://www.lithiumbalance...ent/product/categories/19

Deze voldoet aan je beide eisen :)

Door Tweakers user mux, donderdag 8 februari 2018 21:27

fluffy1 schreef op donderdag 8 februari 2018 @ 19:31:
Waar ik me wel wat zorgen over maak is de veiligheid van zo'n accu. Vooral bij een ongeval.
Als een lipo van 20Kwh doorboord wordt lijkt het me behoorlijk link. Plan je hier maatregelen tegen te nemen? Of maak ik me meer zorgen dan nodig?
Je maakt je absoluut niet 'te veel' zorgen, dit is bij uitstek één van de belangrijkste aspecten van het ontwerp. Ik zal dit uitgebreid behandelen in het verloop van het project. De accu hoeft niet te overleven bij een botsing, maar moet wel op zo'n manier kapotgaan dat hulpverleners en inzittenden geen onnodig extra gevaar lopen in een ongeval. Da's pittig.
Schlumpie schreef op donderdag 8 februari 2018 @ 20:28:
Op mijn stage bij een bedrijf wat auto's ombouwt naar elektrisch maken we gebruik van deze BMS: http://www.lithiumbalance...ent/product/categories/19

Deze voldoet aan je beide eisen :)
Wat kost hij retail? Eerder is ook al een andere BMS aangeraden, maar deze kost incl. import ruim 1300 euro. Dat is het echt niet waard op 2500 euro aan cellen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 8 februari 2018 21:29]


Door Tweakers user Schlumpie, donderdag 8 februari 2018 22:17

mux schreef op donderdag 8 februari 2018 @ 21:27:
Wat kost hij retail? Eerder is ook al een andere BMS aangeraden, maar deze kost incl. import ruim 1300 euro. Dat is het echt niet waard op 2500 euro aan cellen.
Precieze bedragen moet ik even navragen. Ik weet wel dat ze wat korting krijgen en dat het rond de €400-600 zit (ten minste, dat ving ik op :P ) Als ik meer weet laat ik het je weten :)

Door Tweakers user JayPe, vrijdag 9 februari 2018 12:51

mux aan de EV. Fijn!

Mag ik je om je bescheiden mening vragen aangaande de e-up! van Volkswagen?

Ik vind de Leaf echt afzichtelijk lelijk ( met die rare neus vooral: De achterkant kan ik nog wel pruimen), ach: het is gewoon een geschmackssache, en alternatieven zoals Zoë ( accu huur, frans) en anderen vallen eigenlijk af wegens dezelfde redenen die je hierboven aan haalt.

De e-up! staat er niet tussen in je lijstje van keuzes, maar deze is dan ook gewoon slecht/nauwelijks verkrijgbaar. Ik zou 'm echter bijvoorbeeld zelf uit Duitsland kunnen halen.

De e-up! heeft géén koeling van de accu's, geen warmtepomp voor de interieurverwarming, maar een betrekkelijke kleine accu ( 18,7kWh ) en is ook nog eens niet zo super gestroomlijnd als de Leaf.
Voordelen: Ontwerp is 'conventioneel' en daarmee in mijn ogen niet super-lelijk, de auto is betrekkelijk licht (of beter: niet overdreven zwaar) met z'n 1139kg, en tenopzichte van mijn huidige auto: 5 ipv 3 deuren (wat met opgroeiende kinderen toch wel een puntje lijkt te worden).
Actieradius wordt als 160 km aangegeven, maar winter 80 en zomer 130 zijn betere praktijkwaarden om aan te houden. Ze zijn in Nederland (en in Duitsland als optie) met CCS uitgerust, dus een incidentele lange rit is mogelijk.

Ik verwacht echter dat ik de auto net zoals mijn huidige auto gebruiken zal: Woon werk ( 35 km per dag ) en familie (40 km enkele reis) . Voor grotere afstanden (familie/vrienden/vakantie etc ) heb ik een busje,..

Juist omdat het bereik niet gigantisch is, en ik thuis een eigen oprit met stopcontact heb, lijkt het mij geen probleem dagelijks te moeten stekkeren.

Maar: Volkswagen geeft 8 jaar / 150.000 km garantie op de accu. en op het hoogvoltage deel 2 jaar + 3 jaar coulance. Vooraleer de e-up! uberhaupt voor mij te betalen valt, moet de auto 4 a 5 jaar oud zijn, en garantie bij een import auto is al helemaal een drama waarschijnlijk. Ik ga dus uit van een grote gok, en géén garantie. de compleet accupakket bestaat uit een aantal blokken die afzonderlijk te vervangen zijn, zegt VW, maar ik ben bang dat de auto economisch totalloss zal zijn zodra de accu vervangen moet worden. èn dat de restwaarde instort zodra de nieuwprijs van EV's zakt, en de EV's van nu over een paar jaar op de tweedehands markt verschijnen. Wie wil er een EV die 100km actieradius heeft, terwijl een iets nieuwere nog gemakkelijk 300 km haalt?

Anyhoe: Noem je e-up! net als de Leaf een first-gen slecht en obsolete product, of is ie voor jou enkel afgevallen wegens de verkrijgbaarheid?

Door Tweakers user mux, vrijdag 9 februari 2018 13:08

Ja, de e-up! zou ik ook gewoon niet aan beginnen, behalve als je net zoals ik een hele specifieke use case hebt. Het is een kutauto, een soort duurdere (of nieuw: goedkopere) iMiev. Waar een Leaf een eerstegeneratieproduct is, zou ik de e-up! samen met dingen als de Th!nk City, Smart Fortwo ED (eerste generatie), iMiev en andere kleine oplage auto's echt een nuldegeneratie-auto noemen. Niet alleen klote aandrijflijn, maar ook klote interieur en opties. Je krijgt niks, en je betaalt er dik voor.

Ter vergelijking: de Leaf is tenminste nog een sportieve, luxe, duurzame auto. Grotere accu erin, netjes onderhouden en hij kan makkelijk 20 jaar mee. De e-up! heeft véél meer werk nodig om een acceptabele auto te worden, zeker voor het geld.

Je hebt werkelijk niks aan die garantie. Iedere elektrische auto houdt het 8 jaar en 150k km vol op de drivetrain. Je krijgt geen garantie op de volle capaciteit van de accu, maar op hun definitie van een 'gedegradeerde' accu. In het geval van Nissan is het eveneens 8 jaar (maar 100k km), en een resterende accucapaciteit van ca. 65%, bij volkswagen is het ook iets in de buurt van 70% accucapaciteit. In de winter doet je accu 200Wh/km, van de 19kWh kun je maar 17 daadwerkelijk gebruiken, 70% daarvan is 12kWh, oftewel je kunt in de winter 60km met die auto als hij eenmaal gedegradeerd is. Dus je staat bij iedere rit langer dan 20km enkele reis ergens publiek (duur!) te laden en tijd te verdoen. En dat moet 29k kosten?

Dit alles zou geen enkel probleem zijn 5 jaar geleden. Jouw nieuwcapaciteit is mijn gedegradeerde capaciteit van de Leaf. Whatever, je weet dit en je stelt jezelf erop in. Ik vind het persoonlijk prettig om beperkt te worden door mijn auto zodat ik hem niet overal voor gebruik.

Maar vandaag de dag? In de komende 2 jaar komen er minstens 12 verschillende modellen elektrische auto onder de 35k uit met tussen de 40 en 70kWh accu's. Als je 29k kunt uitgeven, dan kun je ook 35k uitgeven aan iets dat je wérkelijk 10 of 15 jaar lang kunt blijven gebruiken. Die e-up! is in 2020 volledig onverkoopbaar. Mijn Leaf ook. Ik schrijf 9000 euro af in 2-3 jaar, effectief.

Dus ja, ik ben het helemaal met je laatste grote alinea eens. Ik zou hier echt niet aan beginnen. Als je een tweedehands e-UP! voor onder de 8000 euro kunt krijgen: go for it. Onze Leaf is ook economisch nog steeds rendabel voor de prijs waar wij hem voor hebben gekocht, met ons hele nauwe gebruiksmodel.

Disclaimer: dit is mijn mening en voor alle duidelijkheid: ik heb willens en wetens net zo'n kloteauto gekocht. Je kunt je bewust zijn van de beperkingen en alsnog voor iets kiezen dat objectief 'slecht' presteert in de markt.

Door Tweakers user SinergyX, vrijdag 9 februari 2018 14:25

sportieve
Volgens mij verschillen wij behoorlijk qua inzicht op de term 'sportief'. En wat is er dan nog 'rap' aan als je dat 10x kan doen en je bereik inmiddels gehalveerd is :P

Door Tweakers user mux, vrijdag 9 februari 2018 14:36

Mwah, hard optrekken voor de fun kun je oneindig blijven doen, daar gaat de accu niet leeg van. Hard rijden op de autobahn daarentegen... dat moet je beperken.

Ik weet niet zo goed wat er nog meer sportief kan zijn aan een auto anders dan z'n ophanging, stijfheid, acceleratie, remmen en responsiviteit. Uiterlijk? Ja, dan is het niet zo'n sportieve auto, maar dan hanteren we een definitie van sportiviteit die IMO nergens op slaat :P Is een Spyder dan ook niet sportief?

Door Tweakers user SinergyX, vrijdag 9 februari 2018 15:57

Dat zijn wel de 'eigenschappen', die van mij liggen alleen stuk anders om zo'n auto weg te zetten als sportief. Krappe 10sec naar de 100 noem ik niet sportief, top amper voorbij de 130 (ik tikte even 138 aan, geen idee wat die top kan?) net zo min. Toegegeven, de kick en initiele launch naar 50km/h is leuk, maar het is meer het 'instant kick' gevoel dat het een psuedo sportief gevoel geeft, niet zozeer de cijfers zelf. Zeker het gevoel van continue acceleratie is leuk, maar dat doet een degelijke DSG (of welke dual clutch bak) inmiddels ook aardig netjes.

En qua ophanging/vering miste ik het gevoel met de weg, waar je voelt wat de auto doet (of niet wil doen). De ophanging voelt meer als de 'lompe' vering van een Franse auto, in de basis lijkt het sportief, maar het is gewoon lomp/log geveerd :P

Het blijft een grappig bakkie, absoluut, maar ik kom uit Impreza's, Mini (cooper S) en Type R en daar zet ik toch m'n basis van 'sportief' neer.

Al ben ik wel weer benieuwd wat een mogelijke Nismo edition zou kunnen doen (en eerlijk is eerlijk, hoe die zou ogen :P).

Door Tweakers user Schlumpie, zaterdag 10 februari 2018 13:51

mux schreef op donderdag 8 februari 2018 @ 21:27:
[...]
Wat kost hij retail? Eerder is ook al een andere BMS aangeraden, maar deze kost incl. import ruim 1300 euro. Dat is het echt niet waard op 2500 euro aan cellen.
Ik heb het even nagevraagd, en met alles wat nodig is om de boel te laten werken ga je richting de €1000. Helaas.. :/

Door Tweakers user mux, zaterdag 10 februari 2018 14:03

Bedankt voor het navragen :) Tja, ik verwacht niet anders van een commercieel systeem, het is lastig spul.

Door Tweakers user Yero, zaterdag 10 februari 2018 14:36

Ik ben zeer benieuwd naar je upgrade. Mooi dat je deze deelt, inclusief struikelblokken die je tegenkomt. Verwacht je naast de hardware ook softwarematig nog het een en ander te moeten doen? Raakt het systeem niet van slag als de accucapaciteit ineens veel hoger is?

Door Tweakers user mux, zaterdag 10 februari 2018 16:15

Dat zou goed moeten gaan. De GoM zal raar doen, maar zoals ik al eerder ergens in een comment had gepropt: ik ben niet de eerste, en er zijn mensen die al 3-4 jaar rondrijden met een mod. Puur elektrisch gezien kan er niet zoveel misgaan.

Er zijn nog wel veel meer dingen dan alleen de accu die ik ga bouwen, zo heb ik een heel verlanglijstje van kleinere dingen zoals een betere HUD en een andere carputer, maar dat ligt er helemaal aan of ik tijd en zin heb.

Door Tweakers user GekkePrutser, zondag 11 februari 2018 17:21

Mooi project!

Ik zou al jaren een electrische auto willen rijden, maar aangezien ik altijd tweedehandsjes van een jaar of 10 oud en rond de 2000 euro koop, is dat lastig :) Mijn laatste auto was een prima S40 uit 2005 van 2200 euro. Wel benzine maar ik reed prive heel weinig en als ik een lange rit moest doen dan was dat declarabel op mijn werk dus betaalde zichzelf terug.

Momenteel heb ik er geen ivm verhuizing naar een grote stad (Barcelona), maar ik denk wel over een supermini achtig iets.

Maar wat ik nu wel interessant begin te vinden is dat de huidige generatie zeer snel voor weinig richting tweedehands markt gaat met vaak alleen maar een verouderde accu. Een zelfbouw project zou dan heel interessant zijn. Heel leuk dat je hierin aan het pionieren bent.

Wel rot dat veel e-auto's die ik gezien hebben verplichten dat je de accu huurt. Heb je dus niks aan als hobbyist.

[Reactie gewijzigd op zondag 11 februari 2018 17:22]


Door Tweakers user mux, zondag 11 februari 2018 20:07

Heb je vooral probleem met het opbrengen van een groot bedrag in één keer, of denk je dat een tweedehands elektrische auto duurder is dan benzine? Want dat laatste is zeker niet meer persé waar. Alles bij elkaar genomen is onze Leaf, zelfs met extra accu, op de lange duur goedkoper dan tweedehandsjes in hetzelfde segment, en zelfs nog een segment eronder. Vergis je niet, een typische auto kost je makkelijk 2500+ per jaar puur aan lopende kosten, als je regelmatig rijdt. Bijna al die kosten ben je kwijt met een elektrische auto. 10k lijkt misschien veel voor een tweedehands auto, maar je hebt het er in een paar jaar uit. Plus je hoeft niet elke paar jaar een nieuwe auto omdat de huidige omvalt van de ellende.

Da's dus helemaal het leuke van dit project. Met een beetje geluk is dit een duurzame aankoop die niet eens zoveel duurder is. Je hoeft niet persé aan de opknappers om goedkoop uit te zijn.

Moet je wel kunnen leven met de actieradius, uiteraard.

Door burne, zondag 11 februari 2018 21:12

Over andernans fouten gesproken: had je deze gezien? He zapped his car!

Door Tweakers user mux, zondag 11 februari 2018 21:16

Yup. Ik ben ook nog een aantal andere mensen aan het volgen die op dit moment bezig zijn met een ombouw, en af en toe wat foutjes maken :P

Door Tweakers user Sterk1, zondag 11 februari 2018 23:19

Hoi Mux,

Waarschijnlijk zoek ik net als GekkePrutser naar auto's in het 2-3k segment. Dit doe ik al jaren.
De winst van electrisch rijden zal toch vooral uit wegenbelasting en brandstof moeten komen vrees ik.
Ik rijd ongeveer 4 jaar met een auto van 2500 euro. Daar ben ik gemiddeld 500 euro per jaar aan kwijt (30.000 km per jaar) aan olieverversen, accu, banden en soms iets stoms als een dynamo.
Bljkbaar zijn het auto's met bewezen degelijkheid, want de wegenwacht heb ik misschien wel vaker bij onze lease-auto's nodig gehad.

Het lijkt me geweldig om voor weinig ( minder dan 3000) een electrische auto te kopen en daarvan zelf langzamerhand de accu's te vervangen of uit te breiden. Vandaar ook de interesse in deze leuke blog.

Door Tweakers user KopjeThee, maandag 12 februari 2018 07:52

Mux, dit lijkt me een heel mooi project! Heb je al nagedacht hoe je het effect van je mods gaat meten? Althans, volgens mij zijn de mods (extra accu / earo dynamica) gericht op het vergroten van de actieradius (op de laadpaal na). Binnenkort, voor de mods, zal je een soort nul meting willen doen, vermoed ik. Ik ben erg benieuwd!

[Reactie gewijzigd op maandag 12 februari 2018 08:05]


Door Tweakers user mux, maandag 12 februari 2018 09:58

@Sterk1: Ja, ik begrijp die insteek op zich wel. Ik zou dat om veel redenen niet willen doen met mijn primaire auto, maar als tweede auto/hobby is dat geweldig. IMO zijn elektrische auto's zo'n beetje de ultieme soort auto om aan te sleutelen, je hebt alleen nieuwe kennis nodig die nog niet zo wijdverbreid is in de autohobby-wereld.

En ja, brandstof is met afstand de nummer 1 kostenbesparing, hoewel de rest ook wel aantikt hoor. Zeker wanneer je e.e.a. niet zelf kan of wil doen.

@KopjeThee: ja, er komen zeker nulmetingen. Het is niet heel makkelijk te meten, maar daar zal ik vast ook nog wel induiken.

Door Tweakers user matthewk, maandag 12 februari 2018 13:29

*huilt bij het zien van de Leaf en sleutelt verder aan de prachtige V4 van zijn fulvia*


Even serieus; ik vind het een verschrikkelijke wagen (en neen, niet omdat ik elektrisch rijden per se k** vind maar puur estetisch vind ik het verschrikkelijk), zou je kunnen proberen om van de leaf een én mooiere én aerodynamischere wagen te maken? Ik denk dat dit wel mogelijk moet zijn... en je zou er veel zieltjes mee winnen bij de leaf haters.

Door Tweakers user mux, maandag 12 februari 2018 14:03

Denk niet dat dat meer nodig is, eerlijk gezegd. Ja, deze generatie is... apart, maar de nieuwe generatie ziet er net zo uit als een snoepjesauto als de rest van de auto's in de wereld.

Door Tweakers user tilburgs82, maandag 12 februari 2018 14:51

Je vraagt je af waarom er een gril is. Zorgt deze niet voor koeling richting je voorremmen?

Door Tweakers user Tenaya, maandag 12 februari 2018 14:53

Erg leuk! Veel plezier ervan en succes ermee! Ik ben benieuwd!

PS: toen ik de titel van je blog las, was ik even bang dat je van je geloof was gevallen en er een waterstofauto van ging maken 8)7

Door Tweakers user mux, maandag 12 februari 2018 15:22

Tenaya schreef op maandag 12 februari 2018 @ 14:53:
Erg leuk! Veel plezier ervan en succes ermee! Ik ben benieuwd!

PS: toen ik de titel van je blog las, was ik even bang dat je van je geloof was gevallen en er een waterstofauto van ging maken 8)7
Haha... he, je moet altijd bereid zijn van mening te veranderen. Misschien is waterstof toch het antwoord en zat ik al die tijd fout! Ik zal eens rondkijken naar een commercieel verkrijgbare brandstofcel, waterstoftank en tankstation voor aan m'n huis.

Oh, wacht...
tilburgs82 schreef op maandag 12 februari 2018 @ 14:51:
Je vraagt je af waarom er een gril is. Zorgt deze niet voor koeling richting je voorremmen?
De wielkasten zijn dicht, en de remmen zitten in de wielkasten, dus dat zal het sowieso niet zijn. Er zijn twee radiatoren in de voorkap: één voor de airco en één voor de motorcontroller-koeling. Echter, hun plaatsing zorgt ervoor dat die net zogoed gekoeld kunnen worden met lucht van onder de auto. Mijn gok is: de grille zit er puur om in hele hete klimaten (woestijnen van Californië enz.) nog een werkende auto te hebben. In Nederland is het totaal overbodig en kun je het probleemloos dichtmaken.

Door Tweakers user Tenaya, dinsdag 13 februari 2018 23:25

mux schreef op maandag 12 februari 2018 @ 15:22:
[...]


Haha... he, je moet altijd bereid zijn van mening te veranderen. Misschien is waterstof toch het antwoord en zat ik al die tijd fout! Ik zal eens rondkijken naar een commercieel verkrijgbare brandstofcel, waterstoftank en tankstation voor aan m'n huis.

Oh, wacht...
Nou er zijn anders tegenwoordig superefficiënte niet-permeabele hoge druk opslagtanks in de handel.. Dus wat let je?

Door Tweakers user JayPe, woensdag 14 februari 2018 22:12

mux schreef op vrijdag 9 februari 2018 @ 13:08:
Ja, de e-up! zou ik ook gewoon niet aan beginnen, behalve als je net zoals ik een hele specifieke use case hebt. Het is een kutauto,
Hahaha, heerlijk, ongezouten mening. Hou ik wel van.

Ik heb (gelukkig/helaas?) een iets andere mening: De up! ansich is voor mij een prima auto: Klein auto'tje, met 4 zitplaatsen een kleine kofferbak en kleine buitenmaten. Ik rij regelmatig in een normale uitvoering en die bevalt mij goed. Klein, geen opties, saai interieur: allemaal niet zo boeiend voor mij: kwestie van smaak wellicht ( ik vind juist een Leaf spuug lelijk, van buiten als ook van binnen, de up! van de eerste generatie vind ik heel okay, de facelift minder geslaagd, ook hoef ik geen boordcomputer met mega scherm zoals een Tesla model S ofzo).
Duur? Jazeker. Veelste duur. Nieuw absoluut nicht im frage. de vraagprijs geeft duidelijk aan dat het een prestige dingetje is die niet hoeft te concurreren op de echte markt. Wel is de e-up! nog enigzins óók als elektro auto ontwikkeld, of is er in den beginne altijd sprake geweest van een alternatieve aandrijf lijn. Bij de eerste proto's (op papier) lag de motor nog achterin (zoals de huidige Twingo/Smart) en was al direct een elektrische aandrijflijn voorzien. Anyhoe: de standaard up! is een rudimentaire auto, met verder prima wegligging; niets te veel, niets te weinig. Net wel even iets hoger gepositioneerd als een Aygo ( zo lijkt bijvoorbeeld de achterklep volledig van glas, maar er zit gewoon een metalen frame achter, waar bij de Aygo de achterklep ook echt niets meer is dan alleen een stukkie glas).

Maar goed: voor ik de up! helemaal de hemel in prijs: Je noemt de aandrijflijn ook helemaal ruk? Er is op elektromotor gebied ook nog het een en ander aan onderscheid?

Verder: De kosten en economische lasten enzo: dat is allemaal natuurlijk kijken in een glazenbol. Wat ik mij vooral afvraag: Als de accu nu eens 8 jaar mee gaat ( mijn laptop accu hield het slechts 3 jaar vol) zou ik dan na 8 jaar zelf de accu kunnen vervangen, dan wel re-cellen? Jij hebt op je youtube kanaal een mooie bosch accu van je e-bike ge-re-cellt, dat zou natuurlijk voor een BEV ook mooi zijn: Bij mij gaat een auto gemiddeld minimaal 20 jaar mee, maar met een recell zou je ook nog eens de actiradius weer op span kunnen krijgen. De huidige 25Ah cellen (204 stuks, 3,666V = 18,7kWh ) zouden bijvoorbeeld vervangen kunnen worden door nieuwere 37Ah cellen 27,7kWh,. dan kan je na 8 jaar en versleten cellen naar een nieuwe inhoud van 1,5 keer zoveel als nieuw gaan.. Het is fantastisch Mike!!

Anyhoe: Ik droom (en spaar) nog even verder..

Door Tweakers user SLC, dinsdag 13 maart 2018 09:51

Tip: koop of maak ipv die lelijke zwarte "vuilniszak" aeromod een witte versie.....
Dit doet nogal denken aan die lelijke US anti radar front covers wat auto's ook fugly maakt.
Verder veel succes gewenst met alle geplande EV mods.....
Ik rij zelf een (witte) Xiaomi M365 EV O-)

Door Tweakers user mux, dinsdag 13 maart 2018 12:41

Haha... ja, de bedoeling is wel dat het er goed uitziet. Het grootste probleem waar ik tegenaan loop: die parelmoerlak is érg moeilijk te vinden. Ik denk dat ik nog eens een oproep maak voor kennis van zaken over het mooi spuiten van gebroken witte parelmoerlak.

Door Tweakers user SCS2, dinsdag 13 maart 2018 20:02

....
Misschien rijdt-ie dan zelfs nog!

Mooi gezegd!

Ik heb geen idee of het nuttig is, maar ook in de camper-branche wordt steeds vaker over Lithium accu's gesproken.
Veel grotere capaciteiten dan jij noemt.
Ik betwijfel of ze goedkoper zullen zijn, de prijzen staan daar niet bepaald onder druk.
Vooral als huishoudaccu, dus controleer of snelladen dan nog kan.

Door Dorine, zondag 10 februari 2019 10:25

Hoe Kom Ik op de wachtlijst met mijn
leaf uit 2012?

Door Tweakers user mux, zondag 10 februari 2019 17:35

De wachtlijst is voor nu gesloten; we hebben 50 pre-orders staan en zijn druk bezig met de laatste puntjes op de i om deze mensen ook echt te kunnen helpen. Zodra we zicht hebben op een goed werkende massaproductie en de extender goed werkt, gaat de orderlijst weer open!

Door Tweakers user necessaryevil, zaterdag 14 september 2019 10:17

Hoe zit het met de fabrieksgarantie van Nissan, doet de dealer moeilijk over modificaties? Of heb je de accu tot nu toe alleen nog maar ingebouwd bij Leafs die uit de garantie zijn?

Door Tweakers user mux, zaterdag 14 september 2019 11:08

Da's niet duidelijk; hij zal zeker vervallen op de zaken die we hebben gemodificeerd, maar de rest blijft gewoon onder garantie.

Door Tweakers user matroosoft, zaterdag 4 januari 2020 22:10

Ha mux, even een vraagje naar aanleiding van deze al wat oudere post. Ik zag in de reacties dat je in de winter nog zo'n 90 km kan rijden als de accu op 70-75% capaciteit zit. Nu vraag ik me af hoe het kan dat dat zo verschild van mijn Leaf (2011).

Grofweg kan ik met 100% acculading 60-65 km rijden met temperaturen rond 5 graden, dan blijft er nog zo'n 10-15 km op de GOM over. Heb nog 10 v.d. 12 streepjes accuconditie, dus dat zou vertalen naar ergens tussen de 73,5 en 78,75% restcapaciteit. Ik gebruik de verwarming, maar rijdt wel in ECO-stand dus max. verbruik daarvan wordt gelimiteerd op ~1,5kW. Route is meestal 70% 60/80km wegen en 30% snelweg. Ik rijd dan ook niet harder dan 90 op teller. Rijstijl is best rustig.

Dat vergelijkend met jouw verhaal zou mijn accu wat beter moeten zijn, maar minder bereik halen. Zie ik wat over het hoofd?

Door Tweakers user mux, zondag 5 januari 2020 08:38

Houd er rekening mee, met name bij de 2011, dat je GOM liegt. De low battery warning (de eerste keer dat je auto zegt 'batterij laag') gaat af bij 4kWh resterend, maar de GOM zegt dan meestal iets van 13-16km. Je kunt dan veel meer dan 13km, eerder 25-30km rijden, dus er zitten nog aardig wat verborgen kilometers in.

Daarnaast heb je bij deze actieradius gauw veel last van optellende kleine invloeden; net wat meer tegenwind, nat wegdek, suboptimale bandenkeuze, enz. Wij zaten op z'n slechtst ook op een effectieve actieradius van 60km. Bij slecht weer reden we heen en weer van Berkel en Rodenrijs naar Den Haag (vrederust), ongeveer 20km enkele reis, en zaten al zo'n beetje op LBW.

Door Tweakers user matroosoft, zondag 5 januari 2020 17:15

Thanks, misschien dan toch eens LeafSpy gaan gebruiken.. Bij ongeveer hoeveel kW restcapaciteit gaat hij in turtle mode?

Oja en een tijdje geleden heb ik een 62kWh accu van MP getipt, ben erg benieuwd of je die ook onder de 2011 Leaf kunt krijgen? :)

[Reactie gewijzigd op zondag 5 januari 2020 17:15]


Door Tweakers user mux, zondag 5 januari 2020 19:13

Zodra je turtle ziet ben je in deep shit, dat is niet bij een specifieke resterende capaciteit (nouja, theoretisch bij 0.4kWh) maar op het moment dat één van de cellen onder een bepaalde spanning komt. Je kunt dan bij een oude Leaf nog net veilig op de vluchtstrook/parkeerhaven komen en that's it.

En nee, helaas. Die accu was al vergeven. Eén van twee 62kWh Leaf-accu's die we hebben misgegrepen, en sindsdien uiteraard niks anders meer gezien. We wachten nog op onze eerste. Inmiddels al wel 7 (!) 40kWh accu's gekocht en 5 daarvan onder auto's geschroefd.

Door Tweakers user matroosoft, zondag 5 januari 2020 20:09

Wat houd jij dan aan als grens hoever je hem kan leegrijden? Omdat je zegt dat GOM meestal te weinig range aangeeft. Of bedoel je meer dat je tot 0 op de GOM kan rijden omdat je dan nog wel wat marge over houdt?

Jammer dat die 62kWh accu al weg was! Dat had ongetwijfeld een leuk project geworden. Mag ik vragen wat de conversie 24kWh -> 40kWh kost? Daar ben ik op zich wel geïnteresseerd in, dan is de auto toch een stuk bruikbaarder voor de wat langere ritten met koud weer.

Door Tweakers user mux, zondag 5 januari 2020 20:50

€8790 als je de accu van ons kost, of [prijs van accu] + €1500 als je zelf een accu vindt en naar ons brengt.

Het is alweer heel lang geleden dat we onze auto leeg hebben gereden. We krijgen al range anxiety als er minder dan 100km op de GOM staat :P (niet echt, maar serieus, het is zeldzaam dat hij zo laag staat). We laden hem inmiddels zelden meer onder LBW (4kWh).

Toen we nog niet zoveel capaciteit hadden reden we hem nooit leger dan VLBW (2kWh) zonder te weten dat we al vlakbij een lader waren.

Door Tweakers user matroosoft, zondag 5 januari 2020 23:51

Mm, dat wordt nog even sparen haha. Maar goed om te weten.

Ja ik dacht al, zo vaak zal je tegenwoordig niet meer de auto leegrijden. :) Wel een luxe hoor, veel dagen heb ik niet eens 100km op de GOM staan. :P

Ik hou voorlopig nog maar even VLBW als minimum aan dan, thanks voor de info!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.