Onsociale media?

Door mux op woensdag 3 januari 2018 11:40 - Reacties (14)
Categorie: Filosofisch gezwam, Views: 4.837

Sociale media is een verzamelterm voor platformen en protocollen die traditionele sociale interacties mogelijk maken via het internet. Kortom; manieren om met elkaar via het internet te praten. Helaas heb ik slecht nieuws; sociale media doet dit steeds minder goed, en dit leidt tot situaties waar je akelig geïsoleerd kunt raken in een wereld met een dozijn populaire sociale mediaplatformen

Het begon allemaal met MSN Messenger

Ik ben 30 jaar. Dat betekent dat een half leven geleden, op de middelbare school, het sociale medium van de dag MSN was. Iedereen in de klas vroeg of ik MSN had, en wat mijn e-mailadres was. Binnen een maand had ik de halve klas in m'n contactenlijst zitten, en praatte ik regelmatig met klasgenoten via het internet. Dit verving lang niet alle sociale interacties; het platform was beperkt en regelmatig uit de lucht. Het was een verademing toen in 2002 offline messaging werd toegevoegd, waardoor het mogelijk werd berichtjes te sturen die de geaddresseerde kon ontvangen wanneer hij zijn computer aanzette. Wat mij betreft was dit het summum van sociale media: wanneer ik formeler wilde communiceren kon ik een e-mail sturen, en wanneer ik informeel iets wilde zeggen of vragen was er MSN.

Er waren ook dinosaurussen van het internet; oude mensen die MSN maar niks vonden en nog hoopjes mensen op ICQ en AIM hadden. Of zelfs IRC, de gekken. Maar ook hier waren oplossingen voor; multimessaging services zoals Pidgin en Trillian - wat nog steeds bestaat - konden verbinding maken met al deze diensten en je in één programma laten praten met al je contactpersonen.

Aan het einde van m'n middelbare schooltijd kwam Facebook langzaam op, en werden Google Talk en Skype steeds prominenter. Het mooie van deze diensten was dat ze Jabber gebruikten; een achterliggend open protocol dat je in staat stelt crossplatform te praten en dus Trillian-achtige interfaces te gebruiken om met iedereen te kunnen praten. Alles was verbonden, en je hoefde niet de walgelijke interface van Facebook Messenger te gebruiken. Is dit inmiddels verbeterd?

Sociale media leek grootendeels zijn beloftes waar te maken; het brak geografische en temporale grenzen en liet iedereen weer contact vinden met familie en vrienden over de hele wereld.

De grote breuk

We zijn inmiddels in mijn studententijd, einde Bachelor. MSN is dood aan het gaan en Google Talk is al een hele tijd niet meer geüpdatet; het lijkt erop dat Google dat ook gaat stopzetten. Vervelend genoeg zijn de alternatieven niet meer Jabber-compatibel: Google heeft nu het Hangouts-protocol en Microsoft... stopt gewoon helemaal met sociale media. Ja, je kunt je account gebruiken om in Skype in te loggen, maar tegen 2009 is dat al niet meer compatibel met Jabber en de clientsoftware is zo traag en buggy dat ik het liever niet gebruik. Maargoed, al m'n vrienden zitten er nog, dus ik houd het maar geïnstalleerd.

Smartphones beginnen een ding te worden, en daar is het probleem alleen nog maar erger. Nieuwe diensten zoals Twitter en Facebook hebben nog geen apps en websites gebruiken voor sociale media op je telefoon is niet te doen. Trillian heeft een telefoon-app - een van de eerste platform exclusives op Android - maar die verbindt alleen maar met ouderwetse diensten. Kortom; ik ben effectief beperkt tot Google Talk of Hangouts.

Dit is een echte trend. Platforms hebben geen (commerciële) reden meer om met elkaar samen te werken, dus iedereen krijgt z'n eigen login en walled garden. Zit jij op Facebook en ik op Google Plus? Fuck you, jullie mogen niet met elkaar praten. Had je maar het juiste platform moeten kiezen!

Platforms kiezen is niet mals

En hoe kies je dan het juiste platform? Er zijn nog steeds een hoop mensen die ik ken op Skype, maar de telefoon-app is zo idioot traag en zwaar geworden (probeer maar eens een week lang offline te blijven en dan een drukke groepschat in te laden, je telefoon is letterlijk een half uur bezig) dat ik hem heb verbannen van m'n telefoon en computer. Whatsapp heeft de nare eigenschap dat het aan een telefoonnummer verbonden is, dus op mijn computer werkt het niet - lekker nutteloos. iMessage kan ik op geen van mijn apparaten gebruiken. Google Hangouts wel, maar daarmee kan ik niet praten met mensen op een ifoon. Snapchat is onbegrijpelijk voor een dinosaurus als ik en ondersteunt geen enkele nuttige chatfunctie. Hoe moeilijk is het om berichten te sturen die iemand anders asynchroon kan lezen?

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de non-messaging social media. Twitter, Facebook, Google Plus, enz. Plekken waar mensen heel af en toe kattenfoto's uploaden en verder heel veel bedrijven advertenties en nieuws spammen. OK... leuk, maar ik kom niet op social media om m'n tijd te verdoen met irrelevante onzin. Ik wil gewoon af en toe iets tegen iemand anders zeggen, of lezen wat iemand anders tegen mij heeft gezegd. Foto's en emoji's vind ik niet erg, maar... niet continu. Het lijkt wel alsof...

Social media gaat allang niet meer over communicatie

... sociale media vooral is ontworpen om aandacht op te eisen voor commerciële doeleinden. He, wat een originele gedachte. Ik zei het eerder al; diensten zoals Facebook en Twitter hebben websites en apps die zijn ontworpen om typische psychologische zwakheden van mensen te misbruiken. Oh, je wilt alleen dingen zien die je vrienden hebben gezegd? Sorry, we verplichten je om naar ~50% andere content te kijken zodat je daar misschien op doorklikt en langer op ons platform blijft. Oh, je wil alleen de berichten bekijken die nieuw zijn sinds de laatste keer dat je hebt gekeken? Sorry, dat is te moeilijk, ondanks dat we exact bijhouden wat je hebt bekeken. Deze tijdlijn blijft eindeloos doorgaan, we lazy-loaden er automatisch nieuwe berichten bij als je klaar bent. Er is geen natuurlijk exit point ingebouwd in de meeste social media.

https://tweakers.net/ext/f/hOqBfmvr48ziskmOEdmWUQqr/full.png
Klik voor groter - dit is hoe ik naar websites kijk. En Tweakers doet het nog goed ;)

Al dit soort ontwerpbeslissingen in platforms zijn schoolboekvoorbeelden van triggers voor verslavend gedrag. En dit werkt, uiteraard, prima voor mensen met die eigenschappen. Helaas ben ik het exacte tegenovergestelde van die persoonlijkheid; ik pas in het hokje 'optimizer'. Een optimizer is iemand die spreadsheets maakt voor iedere beslissing in zijn leven. Ik plot jaarlijks onze uitgaven aan boodschappen, niet omdat we arm zijn, maar omdat het een sport voor mij is om dingen te optimaliseren; om zo min mogelijk geld uit te geven en zoveel mogelijk structuur te vinden in iets dat bij de meeste mensen impulsief gebeurt. Dit is onder andere ook waarom ik in energie-efficiëntie ben gerold als carrièrepad.

Zo ook met social media. Sociale media is geen timesink voor mij, ik heb niet zoveel interesse in de dagelijkse shower thoughts van mijn vrienden. In plaats van dat ik die mini-kick opzoek van dat ene leuke bericht tussen alle advertorials en onzin (wat het hele punt is van zoiets als Facebook), erger ik me groen en geel aan alle schermverspilling en het overduidelijke verslavingsontwerp van deze platforms. Deze sites respecteren mij overduidelijk niet als persoon, dus is het wat mij betreft simpel: ik gebruik ze niet. Vergelijk het gevoel alsof iemand je hele leven tegen je gelogen heeft over iets, en je komt er nu opeens achter. Ondanks dat het altijd heel gezellig lijkt als je met die persoon kletst, vermijd je hem/haar als de pest.

Dit heeft in het verleden altijd prima gewerkt, maar begint momenteel echt een kritieke verlamming te worden in mijn sociaal leven. Immers; letterlijk iedereen zit op Facebook, en zowel Whatsapp als Twitter hebben de rest van de markt grootendeels in handen. De simpele waarheid is dat verslavingsgericht ontwerp extreem goed is in het aantrekken van een pluraliteit aan mensen, en de rest van de mensen voelt zich vervolgens maar verplicht om ook mee te doen. Een keuze om niet mee te willen doen wordt dan effectief een keuze om me af te sluiten van de maatschappij.

Hoe doe je het dan wél goed?

Voordat we deze dramatische verhaallijn afsluiten, heeft het zin om eens te kijken hoe je sociale media wél goed kunt doen. Je kunt het eigenlijk al wel raden, de beste sociale media doen het volgende:
  • Ze tonen je berichten waarvan je expliciet hebt aangegeven dat je ze wilt zien en NOOIT wat anders
  • Ze geven je natuurlijke exit points; geen infinite scroll (kan uiteraard een optie blijven), geen gerelateerde content automatisch inladen
  • Ze respecteren je mentale capaciteit door onnodige ontwerpelementen weg te laten en op content te focussen
  • Content moet chronologisch kunnen worden gesorteerd en worden afgekapt op het punt waar je de vorige keer bent geëindigd met consumeren
  • Geen out-of-context notificaties (bijv. pushnotificaties op je telefoon als prinses whatever nieuwe schoenen heeft gekocht)
Ik kan je alvast vertellen dat geen enkele vorm van sociale media overal aan voldoet, maar dit is in ieder geval een goede checklist om te kijken of je daadwerkelijk dingen bekijkt omdat je het wil of puur omdat een bot het je voert. Reddit is een positief voorbeeld; zolang je RES niet gebruikt is er geen infinite scroll (en dus onderaan de pagina een natuurlijk exit point), vrijwel alle schermruimte gaat over content met nauwelijks onnodige clutter en je hebt uitgebreide sorteermogelijkheden. Ook kun je je eigen lijst van gecureerde subreddits bijhouden. Geniaal.

Een ander goed voorbeeld is een forum zoals op Tweakers.net. Ja, je kunt ook lang aan het rondneuzen zijn op een forum, maar meestal doe je dit omdat je daadwerkelijk geïnteresseerd aan het lezen bent en niet omdat je door een hoop fluff heen moet scrollen om bij de sappige berichten te komen. En ja, de frontpage is een beetje schreeuwerig en druk, maar dat is te fixen met wat CSS.

https://tweakers.net/ext/f/q6u9VJYvPisMfAQ629s6gpzH/full.png
Tweakers.net in 'schreeuwmodus'. Er past nauwelijks wat op een full HD scherm, dus ik moet scrollen om alle nieuwsberichten te zien. Dat kan beter!

https://tweakers.net/ext/f/r8flzmxbN2yo81uYYgg3ZhiP/full.png
Tweakers.net frontpage in rustige modus. Alle headlines passen op één full HD scherm en alle onnodige informatie is weg-ge-CSS't. Nog wel een hoop whitespace, maarja, er is niks om het op te vullen.

De slechtste voorbeelden zijn wat mij betreft Whatsapp en Facebook - althans, dat zijn de platforms die ik veruit het snelste verlaat vanuit pure frustratie. Wanneer je Whatsapp voor het eerst installeert komen er opeens twintig notificaties van mensen die je blijkbaar ongevraagd hebben toegevoegd en op ieder moment kun je spontaan berichten krijgen van ongewenste personen. Doordat de meeste content in groepsberichten verschijnt en vrijwel niemand oprecht iedere keer wat interessants te zeggen heeft, is de verhouding goede tot meh-berichten (en dus notificaties) behoorlijk zoek. Uiteraard geldt deze kritiek ook voor Skype, Snapchat en Discord, hoewel in Discord extreem goede moderatie- en customization-opties beschikbaar zijn.

Facebook is een platform waar ik echt maar enkele seconden op kan blijven voordat m'n hoofd explodeert. Twitter houd ik meestal ruim een minuut vol - ik heb er zelfs een account!

Dus, hoe heb je dit zelf opgelost?

Om maar weer op een wat serieuzere noot door te gaan: het begint echt een probleem te worden om de grootste social media-platforms actief te vermijden. Steeds meer worden Facebook, Whatsapp en Twitter gezien als meer dan alleen bedrijfspagina's - het zijn vervangers aan het worden voor onafhankelijke prikborden, nieuwsbrieven en zelfs belangrijke berichtgeving die eigenlijk via e-mail of persoonlijke communicatie moet verlopen. Ziek melden doe je ff via Whatsapp. Oh, heb je niet gelezen dat de bonus dit jaar lager is? Ja, dat hep gestaan op uh... feesboek.

Voorheen was dit nooit een probleem. Berichtgeving in de meeste vormen was intercompatibel; je kon gemakkelijk bruggen slaan tussen berichtendiensten. De overgrote meerderheid van direct messaging was beschikbaar via Pidgin/Trillian en andere media kon gedeeld worden via links in DMs en e-mails. Dit is al lang niet meer zo. Ik kan geen universele social media-app bouwen waarin ik 100% compatibel met mensen kan praten op alle grote platforms, want mediavormen zijn zo verschillend - zowel technisch als sociaal. Forums ondersteunen nog digests via e-mail - probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen op Facebook.

Voorlopig houd ik het maar bij vermijden, maar ik hoop ergens dat de sociale implicaties van onsociale media meer bekendheid gaan krijgen en wellicht zullen leiden tot een nieuwe revolutie in sociale media. Echt sociale media, waarmee je daadwerkelijk iedereen kan bereiken zonder per se door de servers van meekijkende en -luisterende bedrijven te hoeven gaan. Een beetje zoals SMS of Jabber, maar dan met ondersteuning voor rich media en beschikbaar op ieder soort met het internet verbonden apparaat.

Volgende: In 2018 mod ik mijn Nissan Leaf 02-'18 In 2018 mod ik mijn Nissan Leaf
Volgende: Back to basics 12-'17 Back to basics

Reacties


Door Tweakers user onok, woensdag 3 januari 2018 12:17

Op zich herkenbaar verhaal, maar ik ben wat minder extreem dan jij :) Ik heb me een tijdje geërgerd aan het gebrek aan een one-size-fits-all messaging client, maar sinds whatsapp in de browser gebruikt kan worden, heb ik er een stuk minder moeite mee. Bijna iedereen die ik ken zit erop, dus dat is gewoon wel zo makkelijk.

Spam op Facebook is nog wel een dingetje waar ik idd niet echt een goeie oplossing voor heb. Op Twitter werkt adblock plus gewoon, maar daar ben ik puur passief gebruiker, ik volg maar een paar interessante mensen en Tweet zelf nooit. Ik merk zelf dat ik ook steeds meer op Reddit zit.

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 3 januari 2018 12:42

Het begon met MSN...
Ik wilde eigenlijk stoppen met lezen, maar ik besloot alsnog verder te gaan.
Er waren ook dinosaurussen van het internet; oude mensen die MSN maar niks vonden en nog hoopjes mensen op ICQ en AIM hadden. Of zelfs IRC, de gekken.
Ok gelukkig, ICQ wordt nog wel genoemd: hier is mijn 2e ICQ nummer: UIN:21337102.
In die tijd zat ik regelmatig in de TMF chat (bij social media denk ik ook nog aan de oeroude chatboxen).
In de tijd van ICQ, MSN, had je ook nog het gratis Netmeeting die werd meegeleverd met o.a. Windows 98. Hierdoor kon ik chatten met iemand uit Canada, geweldig vond ik dat (als 16 jarig jochie).
Deze tijdlijn blijft eindeloos doorgaan, we lazy-loaden er automatisch nieuwe berichten bij als je klaar bent. Er is geen natuurlijk exit point ingebouwd in de meeste social media.
Tegenwoordig stopt Facebook vaak met het laden van berichten als je 2x langs dezelfde content bent gescrolled. Soms erg irritant, want ik wil de content van een vriend achteraf vaak alsnog bekijken. De Facebook tijdlijn is gewoon erg irritant en eigenlijk het minst slechte platform van alle platformen (ik ben een oudere dinosaurus van 35 jaar).
Ze tonen je berichten waarvan je expliciet hebt aangegeven dat je ze wilt zien en NOOIT wat anders
Andersom kan het wel op Facebook, aangeven wat je niet wilt zien, echter moet je dat bij elke melding van een bepaalde website doen die je vrienden delen.
Je kunt er ook voor kiezen om een groep aan te maken met vrienden. Dit moet dan de enige lijst van vrienden zijn, zodat je vooral content van hen zal zien. Op die manier mis je zo min mogelijk van je favoriete vrienden/websites.
Ze geven je natuurlijke exit points; geen infinite scroll (kan uiteraard een optie blijven), geen gerelateerde content automatisch inladen
Als je alles hebt gezien, dan kun je niet meer verder scrollen. Dit kun je helaas niet goed aanpassen. FB regisseert dit zelf.
Ze respecteren je mentale capaciteit door onnodige ontwerpelementen weg te laten en op content te focussen
Dat doet FB niet naar mijn idee.
Content moet chronologisch kunnen worden gesorteerd en worden afgekapt op het punt waar je de vorige keer bent geëindigd met consumeren
Chronlogisch sorten kan bij FB, je moet het helaas steeds weer inschakelen.
Geen out-of-context notificaties (bijv. pushnotificaties op je telefoon als prinses whatever nieuwe schoenen heeft gekocht)
Ik ontvang al enkele jaren geen notificaties meer van FB. Dit soort notificaties heb je allemaal zelf in de hand.

Persoonlijk vind ik Reddit een van de meest onoverzichtelijke en onlogische socialmedia platformen die ik ken. De opbouw vind ik niet prettig, alle onderwerpen liggen op 1 niveau, er is geen sneak-peak en er is weinig variatie in kleur.
Voordeel, de site is niet schreeuwerig.

Toch mis ik Hyves wel een beetje :D

Door Tweakers user sypie, woensdag 3 januari 2018 12:48

Dank voor de herinnering dat ik bepaalde elementen ook gewoon kan blokkeren van mijn scherm. Zo heb ik de frontpage een stukje uitgekleed van (voor mij) onnodige schermvullers. Leuk dat er video-reports zijn maar ik kijk er weinig naar dus...weg. En zo nog wat van die dingen... De hele footer met wat extra links naar hippe onderwerpen? Weg, zo ver kijk ik toch niet voor een topic.

Ow, en die sociale media? Twitter, gehad en weer weggedaan. Facebook, een paar weken geleden weggedaan... Reddit? Nog nooit geweest. Insta? wil je écht zien hoe mijn haar er vandaag uit ziet? Nou, ik niet.

Zit nu net wat meer op Telegram de laatste week maar dat komt vanwege de reddcoin, die een aardige groep heeft op dat medium.

Door Frans, woensdag 3 januari 2018 12:58

Facebook is zonder twijfel de minst bruikbare website die ik ken. Ik begrijp niet dat 't zo populair is. Maar goed, zoals gezegd doen ze die dingen die er kennelijk met A/B testen voor zorgen dat mensen het langst op de site blijven. Ik dus niet, maar goed.

Maar goed, ik kom even langs om rss-bridge aan te prijzen als hulpmiddel om bv. een Facebookpagina (of zelfs iets nog relatiefs bruikbaars als een YouTubekanaal) wel op een bruikbare manier te volgen.
Persoonlijk vind ik Reddit een van de meest onoverzichtelijke en onlogische socialmedia platformen die ik ken. De opbouw vind ik niet prettig, alle onderwerpen liggen op 1 niveau, er is geen sneak-peak en er is weinig variatie in kleur.
Voordeel, de site is niet schreeuwerig.
Reddit is een plaats waar ik moet oppassen dat ik er niet uren op verspil. Maar mijn favoriete social media is (naast forums) GitHub. :P

Door Tweakers user Andros, woensdag 3 januari 2018 16:42

Het bekende plaatje:

http://www.co-lingua.com/...facebook-and-you-pigs.jpg

Iedereen die zegt: "FB moet x doen" om het bruikbaarder te maken verwijs ik hier naar. Wij zijn FB's klanten niet, dat zijn anderen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 januari 2018 16:43]


Door Tweakers user woekele, woensdag 3 januari 2018 18:35

Goede post, grotendeels eens met mux deze keer!

Door Tweakers user kobus71, woensdag 3 januari 2018 19:29

Helemaal met je eens. Zal misschien de leeftijd zijn, ik ben 46. Maar heb ook geen facebook en Twitter. Mijn vrouw ook niet. Mijn zoon vind facebook dan weer fantastisch. Dat iedereen alles van hem te weten kan komen interseert hem niet. Ik houd wel van prive, en niet iedereen hoeft alles te weten. Zal waarschijnlijk weer de leeftijd zijn.
Maar whats-app kan je wel op je windows computer gebruiken hoor. werkt imo een stuk makkelijker dan op de telefoon. Al moet de boel wel weer contact met elkaar maken. dus telefoon moet dus aan staan.

Door Tweakers user mux, woensdag 3 januari 2018 20:08

Ah, Whatsapp kan nu wel op de computer. Dat maakt het aanzienlijk beter, gezien ik op de computer gewoon CSS/tampermonkey/etc. kan gebruiken om meuk om te bouwen.

Da's nog een nadeel van niet actief gebruik maken van populaire platforms: je hebt geen idee wat er verandert...

Door Tweakers user Damic, woensdag 3 januari 2018 21:26

Hey handig dat whatsapp nu een desktop client heeft *O* maar wrs moet je eerst een smartphone hbben met het whatsapp-app (WTF) geïnstalleerd om je tel nummer te registreren :r

ICQ/IRC/MSNM ik ken zez maar al te goed, moest MS niet de stekker uit WLM getrokken hadden dan had het wrs er nog geweest. Maarja: "kom we kopen Skype op en dumpen WLM maar eerst forceren we iedereen naar Skype :Y" :N slecht plan :F

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 januari 2018 21:29]


Door Tweakers user MenN, woensdag 3 januari 2018 21:32

Je snijd een paar leuke onderwerpen aan.

1) het verdwijnen van het open web met de ontwikkeling van ' walled gardens' waarin bedrijven alleen nog maar ontwikkelen binnen hun eigen platform en muren. Chat is inderdaad een goed voorbeeld, maar herinner je RSS nog? Zo'n 10 jaar terug was dat echt de manier om je online te informeren, je kon makkelijk een paar dozijn sites in je Google Reader stoppen en zo makkelijk veel content verwerken.
Tegenwoordig mag je al van geluk spreken als RSS überhaupt ondersteund wordt door een site/service. En mocht je zo gelukkig zijn, kom je tegenwoordig niet verder dan headline en intro voordat je door gelinkt wordt naar de site zelf.

Waar online tech vroeger met de armen open en gezichten naar elkaar toe stonden, hebben ze nu allemaal zich de rug toe gekeerd en focussen zich alleen nog maar op hun eigen product zonder oude web idealen als openheid en samenwerking aan te hangen.


2) Mensen betalen niet voor online content.
Hoeveel abonnementsdiensten er wel niet opkomen, en hoe zeer websites je proberen te laten converteren met premium modellen, mensen betalen gewoon niet voor online content.

Iets met ons oer brein dat waarde toch vooral aan fysieke goederen toekent. Het is ook geen wonder dat retail nog altijd de grootste industrie is.

Maar zonder geld geen websites, dus moet en de inkomsten ergens anders vandaan komen. Google werd 15 jaar geleden de hemel in geprezen met hun adwords platform, en hoe knap het wel niet van hun was dat ze hadden uitgevonden hoe je geld kon verdienen online.

15 jaar later is het advertentie gedreven model echt de spuigaten uitgelopen met duizenden bedrijven die niets anders doen dan jou zoveel mogelijk data afhandig proberen te maken, om dat vervolgens door te verkopen.
Zie de terug van bij elke site aan advertentie inkomsten, en de opkomst van adblockers.

Dan heb je dus optie 2, zorg ervoor dat je gebruiker zo lang mogelijk op je service blijft. Je ziet de negatieven effecten hiervan overal om je heen. Volwassenen die als kleuters elke 10 minuten even op hun telefoon moeten kijken of er nog 'iets leuks' op Facebook staat. En ook als dat niet zo is, gewoon door blijven scollen.
Een avond stappen, uit eten met vrienden, een goed gesprek met je partner hebben. Allemaal zaken waar die verrekte mobiel zich tussen heeft gewrongen en behoorlijk verstorend te werk gaat.

Maarja zolang iedereen tevreden is met gratis content is dat de ruil die ontstaan is.

Als 3de punt moet ik wel zeggen dat je visie op webdesign toch wel wat extreem is kijkend naar je tweakers voorbeelden, maar wat wel super passend is bij een optimizer. :)
Whitespace is namelijk helemaal niet een slecht iets. Het geeft mensen focus en reduceert de mentale last van de gebruiker(die zelfde last die je bekritiseerd bij je gehate social media). Of wil je terug naar de beruchte kranten websites circa 2004? Daar was amper sprake van whitespace, en werd de gebruiker gebombardeerd met content. Dat werkte echt niet beter.

Je ziet het gebruik van whitespace dagelijks terug in goed ontworpen zaken om je heen. Een museum dat maar een paar schilderijen aan de muur hangt. Ook al puilt hun archief helemaal uit van objecten die er ook makkelijk bij gepast hadden. Je moet focus hebben op je content. De mona lisa zou in het niet vallen als er nog 20 schilderijen omheen hangen. of het hebben van pleinen in een stad, dat is ook essentieel. Plafonds op kantoor van 3,5m. Wat een verspilling, 2m is prima, kunnen we er nog een verdieping extra uithalen.

Zo werkt het gewoon niet. Jou ' ideale tweakers frontpage' zou wellicht geschikt zijn voor een handjevol mensen, maar het gros zal zonder te klikken de site weer verlaten. Mensen zijn nu eenmaal visuele wezens waar een afwisseling tussen text beeld juist zeer effectief werkt.

Door burne, donderdag 4 januari 2018 00:40

kobus71 schreef op woensdag 3 januari 2018 @ 19:29:
Ik houd wel van prive, en niet iedereen hoeft alles te weten. Zal waarschijnlijk weer de leeftijd zijn.
Ik heb geen idee. Maar vroeger had ik best een lekkere vriendin en een buurman die daar wel op geilde. Gordijnen dicht en Arnold stond daar in de tuin met z'n leuter in z'n hand een beetje voor aap te staan en zowel hij als z'n vrouw hadden geen idee van wat een infrarood-camera is.

En dat was inderdaad 30 jaar geleden. De eerste generatie goedkope CCD-camera's en een hele dure insteekkaart.

Je wilt niet weten wat je nu moet doen om een leuke foto van jezelf of je SO echt prive te houden. En ik ben dan wel nog net iets ouder, maar ik zit wel midden in die rommel. Als mevrouw kobus71 een foto van haar Gucci-sjaaltje maakt en deelt op feesboek gaat dat via mijn netwerk naar Italië, en daar proberen ze er centjes van te maken.

Door Tweakers user TimMer, donderdag 4 januari 2018 04:24

Ik gebruik alleen Facebook en klik daar alleen op links van personen en groepen die ik uitgekozen heb, bedrijven heb ik geen subscription op.

Dus ik ben toch wel behoorlijk benieuwd hoe Facebook daar geld aan wil verdienen, aangezien ik ook nooit, maar dan ook nooit op advertenties klik. Heb ook nog eens twee uiterst efficiënte adblockers (uBlock Origin en Ghostery), dus advertenties zie ik sowieso bar weinig en tracking is praktisch onmogelijk.


Door Tweakers user CrystalViriS, donderdag 4 januari 2018 15:47

Ik kan me hier helemaal in vinden.


Ik heb sinds een aantal jaar al geen Facebook account meer. Twitter heb ik wel maar dat vind ik een ander soort platform. Of laat ik het zo zeggen; voor mij persoonlijk leent dat zich er beter voor om te gebruiken op de manier hoe ik het wil. Je hebt daar in mijn eigen ervaring meer invloed op wat je zelf te zien krijgt. Ik wil mijn tijd vullen met dingen die me interesseren en niet eindeloos rotzooi door scrollen tot ik af en toe eens iets interessants tegen kom. Op Facebook werkt het zo dat juist anderen kunnen bepalen wat jij ziet, tenzij je iedereen van je tijdlijn gaat blokkeren. Dat was ik op een gegeven moment min of meer aan het doen en bedacht me dat het makkelijker was om het gehele account op te zeggen. Wat interesseert het mij dat iemand mee doet met één of andere wedstrijd van een bedrijf wat iets lulligs verloot voor Facebook-likes? Ik hoef dat niet te zien. Maar iedereen die dat doet in jouw contactenlijst verschijnt daarmee op je tijdlijn. Tenminste zo was dat toen.

Ik gebruik Twitter eigenlijk meer voor nieuws. Niet om mensen die ik in het echt ken te volgen. Ik volg eigenlijk vooral bekende mensen, of dingen van NASA, SpaceX etc.

Facebook gebruikt natuurlijk als geen ander ook het kuddegedrag van mensen. "Jaapy heeft dit geliked (misschien jij ook)?", "Pietje Puk vind bedrijf X leuk, Sjaakie is bevriend met Beppie, ken jij Beppie niet ook?" Iedereen met de app deelt niet alleen zijn eigen contactgegevens maar ook die van anderen, iedereen hij of zij ooit heeft opgeslagen. Dus zelfs mensen zonder Facebook account zijn niet veilig voor het gegraai van Facebook. Persoonlijk vind ik Facebook het meest on-sociale media platform wat er maar is.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.