Repairing an e-bike battery

Door mux op donderdag 19 oktober 2017 20:46 - Reacties (19)
Categorie: Videos (PowerElectronicsBlog), Views: 7.986

Eerder deze week postte ik een video waarin ik een Bosch mid-drive e-bike motor 'repareerde', en vandaag is het tijd om de accu onder handen te nemen. De originele accu is 288Wh, maar houdt duidelijk een stuk minder capaciteit vast. Daarom upgrade ik hem met nieuwe cellen, zodat de capaciteit naar 500Wh gaat

Volgende: Energievergelijkers zijn niet onafhankelijk 10-'17 Energievergelijkers zijn niet onafhankelijk
Volgende: Repairing a Bosch e-bike (part 1) 10-'17 Repairing a Bosch e-bike (part 1)

Reacties


Door Tweakers user NLMarcel194, vrijdag 20 oktober 2017 00:06

ga je nog iets doen met de oude cellen ?

Door Tweakers user mux, vrijdag 20 oktober 2017 09:45

Die gaan op de grote stapel. Ik heb er nog geen specifieke plannen voor, hoewel er nog wel een andere e-bike op de planning staat om een nieuwe accu te krijgen.

Door Tweakers user Leader98, vrijdag 20 oktober 2017 12:15

Hoe krijg je die verbindingplaatjes netjes los en weer vast aan de nieuwe cellen?

Door Tweakers user mux, vrijdag 20 oktober 2017 12:22

Het losmaken van de puntlassen gaat in mijn ervaring het makkelijkste met een beitel (!). Uiteraard voorzichtig zijn dat je de beitel niet in de cel slaat. Vastmaken gaat met m'n puntlasapparaat (heb ik eerder al een video over gemaakt).

Door Tweakers user Flaat, vrijdag 20 oktober 2017 15:45

Ik dacht inderdaad dat dit niet mogelijk was vanwege de "killswitch" van de BMS. Ik vraag me af of dit kan met batterijen die altijd aanstaan, waarbij je dus niet op het knopje moet drukken om het display aan te krijgen. Ik kan me nog herinneren van mijn tijd als e-bike verkoper dat je het eerste jaar op het knopje moest drukken. Daarna waren ze altijd aan, klanten vonden dat handiger. Maar ik denk dat dat dus ook met de killswitch te maken had. Erg jammer want mijn Urban Arrow begint langzaam aan steeds minder ver te komen en zou ook wel een bergje nieuwe 3.5Ah celletjes willen.

Ik zou trouwens wel eens willen zien of het solderen vs puntlassen argument echt zo zwaar is, 2 cellen nemen, load testen, met beide technieken vastmaken en dan weer testen. Misschien met een duurtest erna.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 20 oktober 2017 15:48]


Door Tweakers user mux, vrijdag 20 oktober 2017 16:59

Een killswitch kan in beide soorten zitten - en ook deze batterij staat 'altijd aan' (als je de 3.3V lijn naar de MCU meet is die altijd actief). De knop doet niks anders dan de MCU uit een of andere slaapstand halen via een pin interrupt.

En ook een batterij met killswitch kun je prima recellen, je moet alleen een stuk voorzichtiger zijn en continu spanning op de batterij laten staan.

Puntlassen versus solderen is niet echt een performance-argument, althans niet als je enigszins serieus bezig bent met batterijen. Het is puur een tijd-issue. Puntlassen is minstens een orde-grootte sneller dan solderen, en veel betrouwbaarder. Daarnaast is het ook een stuk compacter en consistenter. Ik zou dit niet hebben gedaan als ik 80x een soldeerverbinding had moeten opstoken.

Door Tweakers user SA007, zaterdag 21 oktober 2017 13:26

Ik dacht dat solderen ook een slecht idee was omdat je serieus veel meer energie in een batterij moet stoppen om ze te solderen.
ik probeer te vermijden om cellen te solderen, koop ze meestal met een soldeertab eraan gepuntlast en soldeer ze dan bij elkaar.

Qua killswitch, heb zelf al een paar accu's van nieuwe cellen voorzien, gelukkig nog nooit een pack met meer cellen in serie dan ik aan testvoeding kanalen heb :)
Soldeer dan lange draden direct aan het BMS op de punten waar de celspanning zitten (dus niet aan de cellen), zo zitten ze niet in de weg,
Die gaan dan naar individuele kanalen op een testvoeding, die staat ingesteld op de huidige celspanning (wil niet gaan op/ontladen terwijl ik de cellen aan het vervangen ben) met een current limit van 50-100mA.
Let op: zorgt ervoor dat je testvoeding echt alle kanelen floating heeft, je wil niet met je geaarde puntje van je soldeerbout de testspanning kortsluiten, het is niet gevaarlijkt maar je BMS valt dan uit wat je juist probeert te voorkomen.

Als je dat allemaal hebt zitten speel ik een beetje met de spanning van de testvoeding en kijk of ik die op de batterij zie (of ik een goede verbinding heb).
Daarna haal ik het complete pack los van de BMS.

Daarna heb ik dus een BMS met een sloot draden eraan naar een testvoeding en een pack.
Rustig alle cellen vervangen en naarna het riedeltje andersom.

Als ik dit vaker zou doen zou ik denk ik een sloot 12 naar 5v spanningsisolators halen, zoals deze:
https://www.ebay.com/itm/...4a0e6c:g:73AAAOSwn7JYDhl5
Met als voeding een 12V loodaccu met batterijlader eraan.
En aan de uitgang de hippere cc-cv modules met display zoals deze:
https://www.ebay.com/itm/...753950:g:wfQAAOSwKrhVW~45

Met 1 setje per laag cellen (10 in dit geval dus) heb je 10 mini testvoedingkjes gevoed van een accu.
Dan weet je ook dat over een stekker struikelen of een puntlasser die de stop laat springen niet resulteert in een kapot bms.

Door Tweakers user Jerrythafast, zondag 22 oktober 2017 11:18

mux' blog begint langzaam maar zeker te lijken op Mijn Crash van Infant, met al deze e-bike posts. Het enige dat nog mist is het reverse-engineeren van de software/firmware en de droge humor :Y)

Wel tof om te zien dat een voor velen gesloten systeem als een e-bike ook een knutselobject kan zijn dat naar hartenlust wordt gemod en getweakt :Y

[Reactie gewijzigd op zondag 22 oktober 2017 11:18]


Door Tweakers user mux, zondag 22 oktober 2017 11:57

Tja, is ook een beetje een generatieverschil hè. Vroeger was het hip en tweakerig om verbrandingsmotoren te tweaken (moet je je voorstellen dat m'n pa in de jaren '60 al cilinders zat uit te boren - hij was 14 jaar), ondanks dat dat min of meer even complex en foutgevoelig is. Nu dat elektrische voertuigen mainstream en goedkoop genoeg worden, ga je hetzelfde zien. Hoopjes gekloot met e-bikes, e-scooters, hoverboards, elektrische auto's.

Alles is hackbaar, als je er moeite in steekt. Moet je je voorstellen wat er gaat gebeuren als desktop chipfabricage mainstream wordt. En ja, dit is iets wat nu al kan, maar voorlopig nog 200k+ kost. Ik kan niet wachten tot ik m'n eigen logicachips kan bouwen!

Door Tweakers user i-chat, zondag 22 oktober 2017 14:28

Een ebike met een 500w/h accu waar kan ik die bestellen

Door Tweakers user mux, zondag 22 oktober 2017 14:57

Helaas is het niet bepaald een primeur; 500Wh is tegenwoordig een optie op veel e-bikes.

Door Tweakers user Gamebuster, maandag 23 oktober 2017 11:12

i-chat schreef op zondag 22 oktober 2017 @ 14:28:
Een ebike met een 500w/h accu waar kan ik die bestellen
Vrijwel alle elektrische fietsen met Bosch motor hebben keuze tussen 300Wh, 400Wh of 500Wh batterij. Ik heb ook fietsen gezien met zelfs 600Wh. Neem wel 1tje met de accu-pack tussen je benen in het midden en niet 1tje bij de bagage-drager. Bij je bagage-drager zorgt voor een vrij stevig onbalans op je fiets omdat al het gewicht achter en hoog zit.

Ik zelf het een Gazelle Cityzen C8 (de elektrische maar niet-"speed" versie) trouwens.

[Reactie gewijzigd op maandag 23 oktober 2017 11:14]


Door Tweakers user Mickey77, maandag 23 oktober 2017 14:16

Mooi om te zien dat een tweaker dit zelf kan doen (al weet ik dat mux geen gemiddelde tweaker is). Ik heb ook een electrische fiets waarvan soms in een keer alle power uitvalt. Alsof er kortsluiting is en floep dan kan ik op eigen kracht door fietsen.

Ik vind het jammer dat je de aanpassingen (inbclusief het werk met de bijtel) niet toont. Mooi dat het jou lukt, maar mij geef het geen vertrouwen dat ik mijn probleem zelf kan fixen. Waar ik wel mee geholpen zou zijn, is een video met uitleg over ik op zou moeten letten. Het laatste dat ik wil is dat ik zelf ga rommelen en dat het eindigt in een fikse schok of een bike zonder power...

Door Tweakers user mux, maandag 23 oktober 2017 14:27

Dit is zeker niet de laatste keer dat ik met een groot accupakket klooi. Volgende keer zal ik meer laten zien :)

Door Tweakers user SA007, dinsdag 24 oktober 2017 15:08

Welke cellen gebruik je eigenlijk, dat dat NCR18650B's ongeveer het beste waren wat je kan krijgen, maar die zijn groen, niet paars.

Door Tweakers user mux, dinsdag 24 oktober 2017 15:11

Samsung INR18650-35E's. 3500mAh ipv de 3350mAh van de NCR18650B's, en ook een iets lagere interne weerstand.

Door JohnnyB, vrijdag 8 december 2017 14:00

vet interessant dit... heb veel interesse in e-bikes tegenwoordig.. ik ga proberen dit in de gaten de houden...

Door Tweakers user cj1, vrijdag 2 februari 2018 10:30

Voor een volgende keer: hoe kun je zo'n Bosch Powerpack ontladen zonder fietsmotor? Alleen de last op de (+) en de (-) polen aansluiten en de batterijindicatieknop indrukken is niet voldoende. Dan zegt het Powerpack "ik ga op tilt" met nog 1 LED groen brandend. [btw]Reset door de knop zo'n 30 seconden ingedrukt te houden.[/btw]

Door Tweakers user mux, vrijdag 2 februari 2018 10:43

Je kunt het pack niet zonder de rest van de fiets ontladen, want hij doet iets LIN-bus-achtigs over de communicatiecontacten. Echter, de behuizing gaat zo makkelijk open, dat je net zo goed gewoon het pack open kunt schroeven/klikken en een belasting direct op de cellen kunt zetten.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.