[video] E-bike conversion Flevobike Basic (051)

Door mux op dinsdag 11 juli 2017 17:35 - Reacties (8)
Categorie: Videos (PowerElectronicsBlog), Views: 3.302

Ligfietstijd! Het is al even geleden dat we het over m'n elektrische-fietsprojecten hebben gehad, en in deze video toon ik de conversie van mijn ligfiets naar elektrisch. Ook bekijken we in detail hoe een goedkope chinese motor controller er van binnen uitziet

Volgende: Let's look at nuclear power. Part 3: Fission reactors 10-'17 Let's look at nuclear power. Part 3: Fission reactors
Volgende: [video] A deep dive into ADCs 07-'17 [video] A deep dive into ADCs

Reacties


Door Tweakers user i-chat, woensdag 12 juli 2017 10:30

men, 100 euro voor die fiets, ik vraag me af wat je voor de rest betaalt. want als je zoiets (na opknappen) voor een paar honderd hebt dan is dat wel echt TE awsome voor woorden. is er ook nog een optie een 4e laag op de accu te zetten 100km is leuk maar het zou NOG leuker zijn als je die ook haalt bij flinke tegenwind. verder zei je dat remmen op de motor mogelijk zou moeten zijn - maar is dat dan ook wat je van plan bent...

Door Tweakers user mux, woensdag 12 juli 2017 10:35

Totnogtoe staat de balans op:
- Eerste motor: 25 euro
- Tweede motor: 25 euro
- Eerste controller: 18 euro
- Tweede controller: 15 euro
- Fiets: 100 euro
- Cellen voor accu: 140 euro
- Wat klein materiaal: laten we het afronden op 20 euro

Dus op zich al tegen de 300 euro, en ik ben nog niet begonnen met het refurbishen van de fiets zelf - daar gaat ook nog wel wat geld in zitten.

Ik heb de fiets nu al sinds afgelopen vrijdag niet opgeladen, en ben al een aantal keer heen en weer naar Rotterdam geweest, plus wat kleine boodschappen in de buurt. Hij is ongeveer half leeg. Hij doet nu dus al redelijk met gemak, op maximale ondersteuning, 100km denk ik.

Uiteraard komt er nog wat elektronica bij om dit nauwkeurig te meten.

Door Tweakers user Jape, woensdag 12 juli 2017 14:47

Heb je ook je overdekte fiets nog? Kun je die ook makkelijk naar 45km/h maken onder de huidige regelgeving voor speedpedelecs? Dan heb je net een soort scooter.

Door Tweakers user mux, woensdag 12 juli 2017 15:45

Ja, die heb ik zeker nog. Ik denk niet dat ik die naar een s-pedelec ga ombouwen, voornamelijk om veiligheidsredenen. De investering zou fors zijn (betere remmen, verlichting met meer throw, dure motor, giga-batterij) om dat netjes te doen.

Aan de andere kant is het altijd m'n droom geweest om dat ding helemaal vol te plakken met zonnepanelen en elektrisch te maken, dus wie weet.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 13 juli 2017 11:15

met dit soort goedkope motortjes, zou je als je een frame weet te bouwen, nog wel eens je eigen zonne-auto kunnen bouwen. nu weet ik niet of je zoiets door de RDW-keuring heen zou kunnen krijgen maar als je 2 of meer van dit soort motortjes combineert, hoef je niet of nauwelijks te trappen. stop je er dan een 2kw/h accupack in met nog wat zonnecellen om onderweg bij te laden kun je wellicht die 100km blijven halen maar dan zonder te moeten trappen. het grootste probleem is dan dat je een slimmer motormanagement systeem moet hebben. maar als iemand dat kan dan zou dat mux moeten zijn.


het is wel echt jammer dat dit soort soldeer en pielwerk niet aan mij besteed is, ik zou er maar wat graag eentje kopen voor dit soort kostprijzen. je zit nu met je budget nog ver onder de prijs van zelfs maar het lowest-budget ombouwsetje dat commercieel verkrijg baar is. en daarvan zijn de specs beduidend bedroevender.

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 juli 2017 11:17]


Door Tweakers user mux, donderdag 13 juli 2017 13:39

Zo is het altijd he, je verruilt budget/gemak voor expertise.

Door Tweakers user burne, zondag 13 augustus 2017 04:39

Effe zeuren: "goedkope chinese motor controller" moet natuurlijk "goedkope Chinese motorcontroller" zijn.

Een e-bike levert wettelijk gezien maximaal 240W. Maar zijn er grenzen aan de torsie ("torque") die geleverd wordt? Ergens lees ik 80Nm, maar ik weet uit ervaring dat ik veel meer torques trap dan een e-bike. Ik ben een te dikke nerd met een kantoorbaan en geen conditie, maar ik trap op de vlakke weg m'n vader op z'n Cannondale finaal weg. Ik ben in de helft van de tijd op snelheid en hij haalt dat zelfs met maximale ondersteuning nooit meer in. Na drie stoplichten heb ik een kilometer voorsprong.

Zeker voor bakfietsen is torsie veel meer een factor dan topsnelheid of maximaal vermogen. Denk ik. Is jouw recumbent gebaat bij meer torsie en minder vermogen?

Door Tweakers user mux, zondag 13 augustus 2017 09:14

Meer torque op het wiel betekent simpelweg hogere acceleratie en sneller de berg op. Het draagt sterker bij aan het 'snelheidsgevoel' dan topsnelheid, dus het is een quality of life-beslissing om dat te prioritiseren.

Er is vziw geen maximum op het koppel dat een fiets mag leveren, niet in het minst omdat ik weet dat er geen beperkingen zijn per wielmaat, en koppel zou moeten verschillen per wielmaat.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.