[video] E-bike teardown + batterij-puntlasser update

Door mux op maandag 17 oktober 2016 21:55 - Reacties (12)
Categorie: Videos (PowerElectronicsBlog), Views: 4.308

Hé, twee video's op één dag! Gezien het wel érg schort aan video's de laatste tijd dacht ik dat het long overdue was om weer aan de slag te gaan. Eigenlijk was m'n bedoeling om na m'n vakantie direct aan de slag te gaan met een 24V voeding-massatest, maar om technische redenen komt dit er maar niet van. Dat is echter geen goede reden om helemaal geen video's meer te maken.

Vandaag bekijken we mijn nieuwe e-bike (die ik voor ¤90 van Marktplaats heb gevist) en heb ik een update over de Sunkko 788H battery tab welder, namelijk: ik heb-'m gefikst! Ik kan nu batterijpacks bouwen!


Volgende: Brexit, Trump en de Nederlandse verkiezingen 11-'16 Brexit, Trump en de Nederlandse verkiezingen
Volgende: Verkiezingen 2017: Wat is werk? 10-'16 Verkiezingen 2017: Wat is werk?

Reacties


Door Tweakers user Snippo, maandag 17 oktober 2016 22:24

Ik vond die elektrische fietsen altijd al zo belachelijk duur en had het gevoel dat je zoiets ook simpel zelf moet kunnen maken. Echter met het oog op veiligheid lijkt me dat dan weer geen goed idee.
Het was natuurlijk wel te verwachten dat fabrikanten hier weer een makkelijke manier zien om geld te verdienen... Je stopt wat goedkope electronica in een goedkoop frame en je verkoopt een 'elektrische fiets' voor 1/5 van de prijs van de concurrent (die hopelijk wel zijn zaken op orde heeft).

Interessant filmpje :) . Ik denk dat ik de reden wel weet waarom je hem gekocht hebt: je was benieuwd of het echt zo slecht in elkaar zat als dat je van te voren dacht ;) .

Door Tweakers user mux, maandag 17 oktober 2016 22:27

Bingo :) Het is wel echt een dramatisch slechte fiets, hoor. Ook het frame is het goedkoopste waar ze mee weg konden komen; er zitten meerdere lasfouten in, o.a. op één kritische plek bij het bottom bracket, etc. etc.

Maargoed, des te hackbaarder. De elektronica/bedrading gaat niet door het frame heen, dus je kunt makkelijk overal bij. Ik heb inmiddels al voor test een kleine Li-ion batterij in de tweede batterijbehuizing gepropt, en opeens gaat de fiets een stuk harder.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 18 oktober 2016 09:54

mux schreef op maandag 17 oktober 2016 @ 22:27:
Bingo :) Het is wel echt een dramatisch slechte fiets, hoor. Ook het frame is het goedkoopste waar ze mee weg konden komen; er zitten meerdere lasfouten in, o.a. op één kritische plek bij het bottom bracket, etc. etc.

Maargoed, des te hackbaarder. De elektronica/bedrading gaat niet door het frame heen, dus je kunt makkelijk overal bij. Ik heb inmiddels al voor test een kleine Li-ion batterij in de tweede batterijbehuizing gepropt, en opeens gaat de fiets een stuk harder.
maar je praat hier dus over een fiets van 90, het klinkt mijn een beetje in de oren als, dat je een compleet nieuwe motordriver en accupack wilt gaan bouwen, als dat het geval is zou ik bijna zeggen, haal die hele zooi er gewoon vanaf en plaats het op een frame dat wel degelijk is, ik bedoel, een 2e hands fietsje, bijv een tansportfiets, koop je rustig in nieuwstaat voor rond de 100 euro.. met een dergelijke frame kun je dan een ebike bouwen die aanzienlijk sterker en een veel grotere acti-radius heeft.

zelf ben ik een tijdje geleden op zoek gegaan naar iets soortgelijks, maar omdat ik zowel de kennis als de skills mis om zo'n ding aan te passen, laat staan om een eigen acupack te bouwen... heb ik het maar laten zitten, in die ben ik wel echt jaloers op mensen die dat wel kunnen.

ergo mits op een goed frame zou ik zo'n fiets na een revisie van iemand als mux best willen kopen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 18 oktober 2016 09:55]


Door Tweakers user mux, dinsdag 18 oktober 2016 10:14

De realiteit is momenteel dat ik de fiets gebruik om te forenzen naar Revspace en hem waarschijnlijk een paar maandjes laat zoals hij is (misschien met een nieuw li-ion accupack, maar that's it) en gewoon gebruik. Zodra ik de rest van m'n projecten heb afgemaakt (grondvochtigheidssensor, power sensors, power test setup, etc. etc.) bouw ik er een eigen ontwerp controller e.d. in en experimenteer ik daar wat mee.

Uiteindelijk gaat inderdaad de basis van de fiets hoogstwaarschijnlijk weg en bouw ik het ofwel in één van m'n ligfietsen (ws de velomobiel) of gooi ik het in een betere kwaliteit frame, mss een aluminium hybride oid.

Door Tweakers user Flaat, dinsdag 18 oktober 2016 16:31

Hey Mux

Als je ooit echt aan de zelfbouw van een ebike gaat beginnen, bekijk het spul op ebike.ca eens. Hun cylce analyst is heel erg goed. Een geheel instelbare controller voor alle sensoren op je fiets en de regelaar en hoe die zaken samenwerken.

http://www.ebikes.ca/shop...cle-analysts/ca3-dps.html

Door Tweakers user mux, dinsdag 18 oktober 2016 23:40

Uiteraard gaat alle elektronica op een zelfbouw e-bike van eigen makelij zijn :)

Door Tweakers user Pruimenvlaai, woensdag 19 oktober 2016 20:06

Zelfs de BMS (best lastig om goedkoop van 10 cellen in serie de spanning te meten) en de controller (sensorless een brushless motor aansturen lijkt me een hoop programmeerwerk, of gaat jouw controller alleen brushed doen?) zelf doen?

Door Tweakers user mux, woensdag 19 oktober 2016 20:15

Gezien de motor brushed is, is de controller echt heel simpel; één MOSFET, een diode en dan maar PWM'en. BMS is ietsjes lastiger, maar ik heb al een 6-cel BMS ontworpen op basis van een STM32F334, dus dat is een kwestie van uitbreiden.

Door Tweakers user wouter6022, donderdag 20 oktober 2016 22:45

Ik denk dat er een NIMH batterij gebruikt wordt omdat een NIMH batterij bij lichter vorst ook nog werkt. Dat kun je met een LiPo wel vergeten. Op een fiets is dat een duidelijk voordeel. Correct me if I am wrong!

Door Tweakers user mux, donderdag 20 oktober 2016 23:06

Neuh, NiMH gaat zelfs nog wat harder achteruit qua prestaties dan een li-ion. Ja, sommige typen lithium-ion (bijv. Li-Co) presteren slechter bij vorst, maar dat wordt niet gebruikt in fietsen.

Op zich is het misschien wel een leuk idee om dit concept wat nader te bekijken, als ik tijd vind en nog wat andere leuke dingen over de fiets te vertellen heb ga ik misschien ook eens wat dieper in op batterijtechnieken.

Door Tweakers user Jerrythafast, zaterdag 12 november 2016 16:33

Eindelijk een soort vervolg op Infant's blogserie die zo abrupt eindigde anderhalf jaar geleden :D Ik ben benieuwd wat je er allemaal aan gaat klussen :9~

[Reactie gewijzigd op zaterdag 12 november 2016 16:34]


Door Tweakers user mux, zaterdag 12 november 2016 18:11

Er is stiekem al een hele hoop aan geklust, maar ik ben ziek, weg en druk geweest waardoor het videomaken een beetje weggeschoven is. Komt deze week verandering in!

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)