[Video] Another look at those Enecsys solar inverters (033) - PowerElectronicsBlog

Door mux op donderdag 14 juli 2016 12:45 - Reacties (12)
Categorie: Videos (PowerElectronicsBlog), Views: 3.879

Eindelijk weer een video :) Dit keer kijken we naar één van de reeds maanden genegeerde Enecsys zonne-inverters. En ik kom erachter dat dat kapotte zonnepaneel misschien nog niet zo kapot was als ik dacht...

Volgende: Verzin een nieuwe naam voor bestelbijfarnell.nl 07-'16 Verzin een nieuwe naam voor bestelbijfarnell.nl
Volgende: Sinuss.nl: de consumententak van Farnell 06-'16 Sinuss.nl: de consumententak van Farnell

Reacties


Door Tweakers user ImaPseudonym, vrijdag 15 juli 2016 13:10

Ik heb dus helemaal geen kaas gegeten van dit soort electronicagesleutel (geen technische opleiding gehad o.i.d.), maar ik blijf het geweldig leuk vinden om naar je filmpjes te kijken. Dat wou ik dus even kwijt... ;)

Door Tweakers user mux, vrijdag 15 juli 2016 14:06

Ik vind het ook geweldig leuk om te maken :D

Door Tweakers user marcop23, vrijdag 15 juli 2016 17:27

Ken je het Youtube-kanaal van AvE? Die begint zijn filmpjes ook altijd met 'Gentlemen, welcome back to the shop'. Toeval of niet :P

Door Tweakers user mux, vrijdag 15 juli 2016 17:28

:P daar heb ik het vandaan

Door Tweakers user johncheese002, zaterdag 16 juli 2016 17:09

Wekt deze inverter ook zijn eigen 50Hz sinus op?

Zag ik nou de Energiekostenmeter VOLTCRAFT 4500 PRO voorbij komen?
Mag ik aannemen dat -omdat jij deze gebruikt als pro- dit idd een nauwkeurige Watt-meter is? :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 16 juli 2016 18:32]


Door Tweakers user mux, zaterdag 16 juli 2016 17:10

Yep, net als elke inverter.

Door Tweakers user johncheese002, zaterdag 16 juli 2016 18:35

Hmm..ik ken iemand die een inverter gebruikt voor zijn zonnepanelen, die heeft de 50Hz sinus van het net nodig, om te functioneren. Als de stroom uitplokt, heeft degene geen baat bij panelen. Een inverter en convertor zijn toch synoniem aan elkaar? (Als triviaal begrip in de solar-wereld, bedoel ik dan.)

Door Tweakers user mux, zaterdag 16 juli 2016 19:47

Ah, op die manier. Dat is het verschil tussen eilandmodus en netgekoppelde modus.

Een inverter mag in veruit het grootste deel van de EU nooit in eilandmodus werken. Dat wil zeggen: wanneer de stroom uitvalt, moet de inverter ook stoppen met werken. Dat wil niet zeggen dat hij zelf geen sinus kan genereren (dat doet iedere inverter - dat is de definitie van een inverter, zelfs), maar hij reageert op een geprogrammeerde manier op het uitvallen van de stroom en stopt dan ook met werken. Dit is een veiligheidsfeature; je wil niet dat als een stop doorslaat, de stroom alsnog doorloopt door een brandgevaarlijk defect. Of dat een elektromonteur wordt geëlektrocuteerd als hij denkt dat hij de stroom heeft afgeschakeld.

Eilandmodus betekent dat de inverter onafhankelijk van het grotere netwerk kan werken, en dit zijn aparte modellen, vaak identiek aan een ander model maar met aangepaste firmware.

"Converter' is een algemene term voor iets dat iets in iets anders omzet. Inverter is een specifieke term voor een apparaat dat gelijkstroom omzet in wisselstroom (tegengesteld aan gelijkrichter).

Door Tweakers user johncheese002, zaterdag 16 juli 2016 20:19

Top! Zeer helder! Dus eigenlijk zou je de inverter moeten kunnen omschakelen naar eilandmodus, indien de stroom uitvalt en weer terug, als de prik er weer op staat.
Jammer dat die mogelijkheid er dan niet op zit.

Waarom dan niet de output van de inverter direct op rail aansluiten in de groepenkast, nog voordat alles over groepen verdeeld wordt? Dan is het veiligheidsprobleem verholpen, lijkt mij? Nu staat de input ook niet direct op alle groepen, maar slechts op de groep waar de inverter op zit. Aanpassing van de NEN1010 en klaar.

Er zijn ook accu's die het 2-3 dagen uithouden (20-30 KWh merk Tesla dacht ik) met opgeslagen energie uit je eigen panelen, eigenlijk zit je dan met hetzelfde probleem vwb het blijven leveren bij een doorgebrande zekering- er blijft levering 'vanaf de andere kant'.

Ik heb weleens geadviseerd om er dan een UPS tussen te plaatsen, die levert immers ook een 50Hz sinus, omgevormd vanaf (meestal) een 12V DC accu. Dan heeft de inverter de (externe) sinus om te functioneren, kunnen de panelen energie leveren en loopt de accu van de UPS niet of nagenoeg leeg, omdat er toch geleverd wordt. Het klinkt plausibel, maar of het werkt weet ik niet- het is nooit getest. Zou dat werken denk je? :/

[Reactie gewijzigd op zaterdag 16 juli 2016 20:24]


Door Tweakers user mux, zaterdag 16 juli 2016 20:26

Eilandmodus is prima mogelijk om 'veilig' te doen, alleen moet je inverter (of batterij, of beide) dan wel tussen je hoofdzekering en zekeringkast zitten. Op die manier verlies je je veiligheid niet, en heb je wel het voordeel van eilandwerking. Dat is dus ook hoe die dingen horen te worden geïnstalleerd.

UPSen zijn baggerspul, gebruik ze nooit. Ze geven slechte stroomkwaliteit, ze zijn erg inefficiënt, trekken continu vermogen en zorgen alleen maar voor een extra schakel (die dus de betrouwbaarheid van je stroom verslechtert). In principe is zoiets als een Powerwall ook een soort UPS, maar dan wel een véél beter soort. Beetje te diep om exact in te gaan op wat er zo speciaal aan is, maar misschien maak ik daar nog wel eens een video over :)

Door burne, maandag 18 juli 2016 00:05

> UPSen zijn baggerspul, gebruik ze nooit.

In de omgevingen waar ik werk is UPS de norm. Netspanning wordt gelijkgericht en gebruikt om accu's vol te houden, en de spulletjes die geld maken hangen aan de accu's via een UPS. 'Onze' netspanning is ook altijd precies 50Hz, daar waar het lichtnet nog wel eens wil schommelen in exacte frequentie. Het is geen mooie sinus maar goed genoeg. Voor rendement moet je denken aan 96% of daaromtrent, tenzij je de accu's echt gaat ontladen bij uitval van de netspanning. Dan daalt het snel richting de 71%.

En dan hebben we het niet over kleine installaties, dit gaat over 30-40 MW exclusief koeling.

Door Tweakers user mux, maandag 18 juli 2016 07:26

Ja, op dat soort installaties spreek je ook echt over totaal andere UPSen. Ik had het echt over consumer grade (en arguably server-grade) UPS-apparaten. Dát is baggerspul.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.