[video] A donated Lenovo Laptop PSU (008) - PowerElectronicsBlog

Door mux op vrijdag 15 januari 2016 19:15 - Reacties (8)
Categorie: Videos (PowerElectronicsBlog), Views: 3.073

Vandaag bekijken we een laptopadapter die Tweaker iinnc. mij heeft gestuurd. En ik vertel in korte lijnen hoe je een goede adapter van buiten kunt herkennen.

Huishoudelijke mededeling: De video's worden vanaf nu op vrijdag en dinsdag gepubliceerd, in verband met het aantal mensen dat de video's mist op zaterdag!

Volgende: [Video] Alien technology awesome power supply (009) - PowerElectronicsBlog 01-'16 [Video] Alien technology awesome power supply (009) - PowerElectronicsBlog
Volgende: [Video] Power supply teardown of the Cube i7 Stylus (007) - PowerElectronicsBlog 01-'16 [Video] Power supply teardown of the Cube i7 Stylus (007) - PowerElectronicsBlog

Reacties


Door Tweakers user davevogel0, zaterdag 16 januari 2016 02:43

Dit betekent dus dat we 2 keer per week vast kunnen genieten van je video's?

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 16 januari 2016 11:43

Moet je ook even bedenken dat Lenovo met zijn nieuwe X1 laptops ook een opvolger voor deze PSU heeft geïntroduceerd die nog eens een stuk kleiner is.

Door Tweakers user JPtjeeNL, zaterdag 16 januari 2016 17:34

Interessante informatie! Echt bizar hoeveel je weet van PSUs.. Keep up the good work! :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 16 januari 2016 17:35]


Door Tweakers user mux, zaterdag 16 januari 2016 18:07

Blokker_1999 schreef op zaterdag 16 januari 2016 @ 11:43:
Moet je ook even bedenken dat Lenovo met zijn nieuwe X1 laptops ook een opvolger voor deze PSU heeft geïntroduceerd die nog eens een stuk kleiner is.
Ik ben best geinteresseerd hoe ze die nieuwere generatie PSUs zo klein krijgen. Ik heb iig één laptopvoeding liggen die al een stuk kleiner is dan die in de video, maar nog niet iets zo klein als bij de samsung chromebooks of lenovo X1.

Door Tweakers user SA007, zondag 17 januari 2016 21:39

Ik denk dat de interne frequentie hoger zit.

Er was vorige jaar een kickstarter:
https://www.kickstarter.c...s-smallest-laptop-adapter

Hun zullen vast niet de enige zijn die daarmee bezig zijn.

Daarnaast zorgt een goede pfc natuurlijk ervoor dat je primaire cap een stuk kleiner kan, als je de switcher slimmer maakt dat ie grotere ripple op de primaire cap aankan kan die nog kleiner.


Overigens, iets wat ik nooit gesnapt heb, waarom worden er voedingen met en zonder aarde gemaakt?
Ik neem altijd de versie zonder aarde, want de kabel is een stuk fijner om mee te sjouwen.
Daarnaast heb ik altijd vage meuk aan mijn laptop hangen, dus floating heeft dan nog wel 's voordelen ;)
Ik kan alleen niet echt nadelen bedenken, dus waarom zou je de versie met aarde willen?

[Reactie gewijzigd op zondag 17 januari 2016 21:43]


Door Tweakers user mux, zondag 17 januari 2016 22:52

Die piezo-voedingen (ook wel UHF-voedingen) heb ik nog nooit in het wild gezien. Voor zover ik weet is DART de enige UHF-voeding die ook maar in de buurt van marktwaardig is, en die meer dan 5W output. De enige andere voorbeelden die ik ken zijn van micro-usb 5V/1A voedingen.

In de EU heb je een harde eis in een paar landen (DE, UK, vast nog wel meer) dat ieder apparaat met metalen aanraakbare delen geaard moet zijn, dwz als je een laptop maakt met aluminium behuizing die aan het stopcontact kan hangen, dan moet-ie een geaarde adapter hebben.

Een aantal merken verkoopt dan die geaarde adapter in alle andere landen ook mee, anderen besparen een paar cent op de kabel en leveren de ongeaarde versie mee in landen waar ze ermee weg kunnen komen.

De regelgeving is ietwat archaisch, en volgens mij zijn er ook uitzonderingen op, want ik weet zeker dat Apple zowat nooit geaarde adapters heeft bij hun UK/DE-modellen aluminium consumentenapparatuur. Dus ik denk dat mijn uitleg maar een deel van het verhaal is.

[Reactie gewijzigd op zondag 17 januari 2016 22:54]


Door Tweakers user naftebakje, maandag 18 januari 2016 15:04

Je toestel moet OF dubbel geïsoleerd zijn, dus 2 lagen isolatie tussen netspanning en de gebruiker (als ik me niet vergis mag je apparaat dan zelfs niet geaard zijn); OFWEL gebruik je een aarding die verbonden is met alle aanraakbare metalen delen.

Wellicht is dat wat apple doet: in de voeding alles netjes dubbelgeisoleerd, geen aarding meer nodig, klaar. (maar dan moeten ze wel nog EMC/EMI halen, das weer een ander pak mouwen)

Door Tweakers user inc, zaterdag 23 januari 2016 01:40

Ik moet de video zelf nog bekijken.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.