Supermarkten follow-up: uitgaven 2014

Door mux op woensdag 11 februari 2015 09:10 - Reacties (42)
Categorie: -, Views: 7.542

In m'n vorige blog over supermarkten heb ik ruim uit de doeken gedaan hoe wij supermarkten benaderen - met name op het gebied van prijsstelling en winkelgemak. Ook heb ik uitgebreid uit de doeken gedaan hoe je zo gunstig mogelijk gebruik kunt maken van aanbiedingen en afprijzingen. In deze post bekijk ik hoe dit invloed heeft op ons daadwerkelijke winkelgedrag

Ons jaaroverzicht

Al onze boodschappen worden gepind van één rekening, die wij bij de SNS-bank hebben. De SNS-bank heeft een handige feature waar je al je transacties kunt downloaden als .csv-bestand. Dit is gewéldig voor mensen als ik die graag alles analyseren en proberen trends te vinden. Dus, laat ik deze data eens met jullie delen.

In heel 2014 hebben wij in totaal €1844,27 uitgegeven aan niet-nutsvoorzieningen en vakantie, waarvan €1602,46 boodschappen en de rest uitgaven bij non-foodzaken en non-foodartikelen bij supermarkten. De winkels waarbij we dit geld hebben uitgegeven zijn:

Gezamenlijke uitgaven 2014 per winkel(type)

Duidelijk is hier te zien wat het effect is van een winkel dichtbij: veruit de meeste uitgaven doen we bij de C1000 omdat het voor het grootste deel van 2014 simpelweg de dichtstbijzijnde winkel was. Wat dies meer zij: er zaten drie filialen binnen 5 minuten van elkaar, met alleen een AH en Plus die hiertegen moesten concurreren. Duidelijk dus.

Interessant voor ons was om te zien dat Albert Heijn zo laag scoort. AH is geen dure winkel, en heeft een assortiment dat prima bij ons aansluit. Maar het zit een paarhonderd meter verderop dan de C1000, dus we gaan er niet voor kleine/snelle boodschappen heen. De enige reden om er naartoe te gaan is voor aanbiedingen of specifiek assortiment, en dan koop je niet 'nog even' wat ander spul erbij.

Omgekeerd is het interessant om te zien dat we zoveel bij Dirk en Lidl hebben gekocht. De dichtstbijzijnde Dirk en Lidl zijn 7km verderop; bijzonder ver om zomaar even heen te gaan. Dit komt omdat het op de route naar de universiteit is - en omdat ze allebei goede aanbiedingen en een assortiment hebben dat bij ons aansluit.

Plus scoort ontzettend laag, voor een winkel die nauwelijks verder zit dan de AH. Hoge prijzen voor artikelen die wij willen kopen en slechte aanbiedingen zorgen hiervoor. We gaan er heel af en toe heen voor een goede aanbieding en pakken dan vaak nog wel wat impulsaankopen mee, maar het is geen winkel waar we automatisch naartoe gaan.

Uitgavenontwikkeling door het jaar heen

En dan nu het leukste. Ik heb onze uitgaven per per maand uitgerekend en in een grafiek gezet. Hierin is te zien in welke maanden we bij welke winkel het meeste uitgaven, en hierin zijn interessante trends te zien. Dus, hier is-ie:

Uitgaven in 2014 als functie van tijd

Wat een hoop lijnen zeg. Laat het even op je inwerken, de structuur wordt vanzelf zichtbaar. Iedere lijn in deze grafiek is een winkel. De rode lijn die het hoogste zit is de C1000; daar hebben we structureel het meeste uitgegeven. De andere lijnen... ze zijn interessant. Dit zijn overigens alleen grafieken voor supermarkten waar we meer dan 50 euro hebben uitgegeven dit jaar. Andere bovengenoemde uitgaven zijn weggelaten.

Allereerst algemene trends. Aldi ziet een flinke uitgavenpiek in Juni, Augustus en Oktober-November. In Juni hebben we er een duur non-fooditem gekocht, in Augustus/Okt/Nov waren we op vakantie (jaja, twee vakanties!) en kochten we vrijwel uitsluitend bij Aldi en Lidl onze boodschappen.

Over Lidl gesproken: die lijn is opvallend stabiel vergeleken met de rest. Dit komt simpelweg doordat Lidl heel weinig interessante aanbiedingen heeft en we er vrijwel alleen voor groente/fruit naartoe gaan. Dat is niet iets dat bijzonder veel in prijs varieert van maand tot maand; we kopen altijd groente en fruit in seizoen en dat is altijd 50 ct à 1 euro per kg.

De C1000-lijn is heel interessant. Er zitten twee gigantische pieken in; dit zijn de C1000 Euroweken. Veruit de beste aanbiedingen van het jaar, en hoopjes verschillende aanbiedingen die we allemaal kopen. Afgelopen jaar waren de Euroweken blijkbaar in April en September.

Hoogvliet en C1000 hebben een prachtige wisselwerking in deze grafiek. In Oktober 2014 ging de Hoogvliet Berkel open, en sindsdien doen we onze dagelijkse boodschappen vrijwel uitsluitend daar vanwege de zelfscanners en vergelijkbare prijzen, maar ruimer assortiment. De C1000-lijn daalt dus terwijl de Hoogvliet-lijn navenant stijgt. Overigens waren er in juni blijkbaar bijzonder goede Hoogvliet-aanbiedingen, want toen hebben we daar een hoop geld uitgegeven. Dat was echter bij de Hoogvliet Zoetermeer.


Conclusies

Allereerst is het leuk om je eigen financiën en gedrag te bestuderen. We zijn aanbiedingen/koopjesjagers, dus het is logisch dat ons uitgavenpatroon divers en inconsistent is; we wachten op aanbiedingen en als die er zijn kopen we groot in. Alsnog zijn we mensen en dus gevoelig voor luiheid (dichtstbijzijnde winkel = meeste uitgaven) en winkelgevoel (Hoogvliet = fijner winkelen dan C1000). Ook is het duidelijk te zien dat sterke aanbiedingen ons toch uit de luie stoel weten te lokken (Dirk) en dat een speciaal assortiment werkt om klanten te binden (Lidl).

Daarnaast is dit een geweldig voorbeeld van hoe huishoudboekjes helpen inzicht te geven in bestedingsgedrag. En het is vrijwel moeiteloos; uitgaven worden door de bank automatisch ingedeeld en in de mobiele app weergegeven als staafdiagrammen. Uitgebreide overzichten zijn te downloaden als .csv-bestand. Dit is een goede reden om consequent pinnen te verkiezen boven andere technieken zoals het boodschappen doen van een vast bedrag per week.

Maar, hoeveel ik ook analyseer: er is bij ons weinig meer op boodschappen te besparen. In 2014 hebben totaal 16 euro méér uitgegeven aan het huishouden dan in 2013. We zijn luxer gaan eten en hebben meer variëteit, dus in die zin is er winst, maar ik verwacht niet dat we de uitgaven kunnen terugbrengen naar bijv. 100 euro per maand of minder. Waar wél op te besparen is, zijn onze uitgaven aan nutsvoorzieningen, belastingen en abonnementen. Daarover in de toekomst meer!

Volgende: Why fuel cell cars don't work - part 1 02-'15 Why fuel cell cars don't work - part 1
Volgende: Plank2®™; een computer in een plank 12-'14 Plank2®™; een computer in een plank

Reacties


Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 11 februari 2015 09:34

Wat een hoop lijnen zeg.
Inderdaad. Waarom geen staafdiagram?

Door Tweakers user mux, woensdag 11 februari 2015 09:36

Omdat een staafdiagram het verloop door de tijd niet duidelijk maakt. Hoe dan ook is het een zootje :P

Door Tweakers user Jesserr, woensdag 11 februari 2015 09:38

Zou het niet leuk zijn om uit te rekenen of je, bijvoorbeeld, in de twee maanden na die euroweken bij C1000 minder uitgeeft aan boodschappen (omdat je een voorraad hebt aangelegd van een aantal producten) dan in de twee maanden voor die euroweken?
Of op een andere manier? Het gaat erom dat ik best benieuwd ben wat voor invloed groot inslaan nou heeft op je bestedingen. Je zou dan ook kunnen kijken of het gemiddelde van een x aantal maanden, inclusief die C1000 euroweken, lager ligt dan het gemiddelde van een x aantal maanden zonder die C1000 euroweken.

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 11 februari 2015 09:42

mux schreef op woensdag 11 februari 2015 @ 09:36:
Omdat een staafdiagram het verloop door de tijd niet duidelijk maakt. Hoe dan ook is het een zootje :P
Verloop inderdaad niet maar verhoudingen en totaal weer wel.
Statistiek is heel leuk maar als de grafieken rommelig zijn is het best lastig je verhaal over te brengen.

Door Tweakers user mux, woensdag 11 februari 2015 09:48

@Jesserr: Hmm,. daar is m'n administratie niet echt op ingericht. Het probleem daarmee is dat je eigenlijk de bonnetjes zou moeten bewaren en een onderscheid moet kunnen maken tussen dagelijkse boodschappen en aanbiedingen/groot ingekocht spul. Dat is een hele andere manier van boodschappen doen.

Wat wij namelijk doen is:
- We weten wat min of meer alles (wat wij regelmatig kopen) kost in iedere winkel
- Zodra dat artikel (1) substantieel goedkoper is, (2) we niet al teveel ervan hebben en (3) het in de komende maanden waarschijnlijk nergens goedkoper is, slaan we het groot in

Zo hebben we gisteren 1,5kg afgeprijsde kipfilet (€3/kg, normale prijs €8/kg) ingeslagen, want dat is beter dan iedere aanbieding en het gaat toch in de vriezer. Je loopt er tegenaan en je koopt het.

En daarbij komt dat dit eigenlijk het hele jaar doorgaat. Iedere maand is ergens wel iets waar we tegenaan lopen. We kopen maar weinig dingen voor de volle prijs, wat ons in staat stelt om luxer te leven dan ons uitgavenpatroon anders zou verraden.

Dus... moeilijk om dat te kunnen analyseren. En ik ben te lui om vanaf nu de bonnetjes in te scannen :P misschien zijn hier apps voor?

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 februari 2015 09:48]


Door Tweakers user RadioKies, woensdag 11 februari 2015 11:28

"waarvan €1602,46 boodschappen"

Dat in combinatie met "we" snap ik er niks van. Aannemend dat we 2 mensen zijn (en niet meer) is imo 1600 euro aan boodschappen in een jaar erg weining. Al helemaal als je nagaat dat bij boodschappen ook non-food zit. Als je uitschieters pakt zoals de decembermaand met zijn dure kerst/o&n boodschappen kan je zeggen dat je net boven de 100euro per maand zit. In mijn eentje zit ik al rond 200/250euro per maand.

Vrijwel alles haal ik bij de Lidl en producten die niet verkrijgbaar zijn bij de Lidl haal ik heel soms bij de min (Plus baggermarkt) als het niet anders kan maar voornamelijk bij de Jumbo. Ik let wel op acties, maar voornamelijk gewoon op producten en de bijbehorende prijs. Veel gekochte producten weet ik wel waar wat goedkoper is. Ijsbergsla is duur bij de Aldi/Lidl vergeleken met de A-merk supermarkten, maar een krop sla is weer goedkoper bij de Lidl/Aldi. Coca Cola is het goedkoopst bij de Jumbo, iets duurder bij de AH (maar met relatief vaak acties weer stuk goedkoper), bij de Plus nog weer een paar cent duurder en extreem duur bij de Aldi.

Sowieso is de vuistregel bij de Plus: matige kwaliteit, hoge AH prijzen en zelfs bij acties zijn ze niet altijd goedkoper dan de concurrent.

Wel echt een groot verschil imo. Een punt waar ik wel duurder op uit ben sowieso is bijvoorbeeld kipfilet. Als ik kip koop (voor bijvoorbeeld soep) dan koop ik kip, maar ipv een kipfilet haal ik altijd kalkoenfilet. Duur snoepgoed zoals chocola heb ik vrijwel nooit in huis.

Jammer dat er nergens bij mij een c1000 zit. Die zal wel veel schelen met de euroknallers. De maffia aanbiedingen van de AH kom ik overigens ook vrijwel nooit tegen omdat de AH echt een takke eind weg is.

Grappig om verschil in uitgavepatroon te zien. Eigenlijk zou je nog aan moeten geven waar je geld aan uit geeft. Niet ieder huishouden heeft dezelfde kookstijl met de daarbij horende kosten. Immers is een stamppot bijvoorbeeld een stuk goedkoper te maken dan een erwtensoep en maak ik 's winters veel vaker en meer erwtensoep dan een stamppot.

Eigenlijk zou je je boodschappen elke keer in een xls oid moeten zetten met tenminste 2 kolommen voor prijzen. Kolom 1 prijs betaald kolom 2 reguliere prijs. Dan krijg je imo een leuk prestatiegetal, het prijsverschil.

Door Tweakers user SpoekGTi, woensdag 11 februari 2015 11:41

Mjah, zoals hierboven vond ik het ook een vrij laag bedrag voor een heel jaar boodschappen.

Ik vind dat ik en mijn gezin, vriendin en 2 zoontjes (3,5 en 9 maanden) al vrij netjes boodschappen doen voor 300 euro p/m. En dan houden we ons ook gewoon aan een lijstje en halen per week de vers boodschappen om die week ook het avond eten mee te doen. En van die 300 euro houden we wel wat over maar niet veel, laat het misschien 50 euro zijn.

Grotendeels halen we alles bij de LidL en wat die niet heeft halen we bij de Jumbo.

Nogmaals ik vind het knap van je als je met 2 personen (aanname) voor krap 1900 euro boodschappen kan doen in een heel jaar. Kudos to you.

Door Tweakers user mux, woensdag 11 februari 2015 11:52

"We" zijn met z'n tweeën, geen kinderen, geen huisdieren. En ja, verhoudingsgewijs is 130 euro per maand gemiddeld erg weinig voor boodschappen, maar er zijn mensen die het zuiniger kunnen. In het GoT-topic Wat geef je uit aan de maandelijkse boodschappen? kun je er van alles over lezen. Exact waar en hoe je kunt besparen (zonder hier al teveel moeite voor te moeten doen) is daar tientallen keren langsgekomen, en iedereen heeft zo z'n eigen dingen. Vuistregel is: neem nooit genoegen met de volle prijs betalen. Als wij alles voor de volle prijs zouden kopen bij één winkel zouden we over de 300 euro per maand uitkomen.

@RadioKies: Binnenkort zit nergens meer een C1000 :( Maar niet getreurd, overal zijn wel goede alternatieven: Hoogvliet, Vomar, Boni en Dirk. Dan nog; zó groot zijn prijsverschillen tussen supermarkten nou ook niet. Het is niet zoals Duitsland waar je bij Rewe letterlijk 2x zoveel kwijt bent voor hetzelfde mandje producten als bij Aldi. Prijsniveaus zitten allemaal erg dicht bij elkaar en alle supermarkten doen aan aanbiedingen.

Ik ben al sinds de vorige supermarktblogpost van plan om een week van ons eetpatroon op een rijtje te zetten, maar dit komt er maar telkens niet van. Misschien vandaag maar eens beginnen met foto's maken van alles.

@SpoekGTi: 250-300 p/m met kinderen is minder dan de meesten, dus prima. Zitten luiers e.d. daar ook in? Want dan is het een uitstekende score, veel lager krijg je dat niet.

(bedenk hier ook bij: het kan wel mooi klinken dat we maar 1600 euro uitgeven aan boodschappen, maar de rest (belastingen, nutsvoorzieningen, etc.) is bijna 3000 euro. Over het geheel genomen is besparen op de boodschappen dus niet heel effectief)

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 februari 2015 11:53]


Door Tweakers user Poepkonijn, woensdag 11 februari 2015 12:06

Poeh, ik vind 't erg netjes. Als ik je 1600 door 12 deel kom ik rond de €130,- uit... Wij doen al moeite om elke maand rond de €250,- uit te komen. Elke week hanteren wij een maximum van €50,- wat neer komt op een whooping €1000,- meer dan wat jullie per jaar uitgeven.

Wij doen zo goed als alles bij de Jumbo en wijken af en toe uit naar de Lidl (XXL weken, wel _goed_ kijken of 't wel echt een aanbieding is) of Albert Heijn (borrelnootjes, 350 gr. voor €1,19, omnomnomnom!) of een andere winkel waar toevallig een goede aanbieding is, maar dan moet 't wel echt heel veel Euro's schelen. Verder doen we af en toe de markt aan en daar slaan we bij een goedkope slager ons vlees in.

Wat ik mij wel afvraag: Wij doen alles met een fiets (geen auto in bezig) met een mandje voorop en zijn onder andere daardoor (en door fysieke beperkingen) niet in staat om daadwerkelijk 'groot' in te slaan. Daarnaast werken we beide 60 uur per week om alles rond te krijgen en ook nog wat over te houden en dus niet echt veel tijd over. We willen ook nog graag tijd samen doorbrengen, met familie en vrienden en ook af en toe even lekker chillen. Dan nu de vraag: Beschikken jullie over een auto of relatief 'veel' (wat is veel...) tijd om alles af te fietsen? In geval 1: Wat zijn je geschatte brandstof kosten en in beide gevallen: wat zijn je geschatte uren die je kwijt bent aan al dat 'shoppen'? Ik ben namelijk wel benieuwd wat er gebeurd als je al die uren en eventuele brandstof gaat meenemen in de berekening.

Edit: Btw, wat ik hier niet in meeneem zijn de kosten voor onze katten (€12,- voer per maand en €10,- kattengrid per maand).

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 februari 2015 12:07]


Door Tweakers user mux, woensdag 11 februari 2015 12:20

We hebben geen auto, alles gaat met de fiets. Dat gezegd hebbende: ik heb een velomobiel waar zonder veel moeite een week aan boodschappen in past.

We trekken zeker weten meer tijd uit voor boodschappen dan menigeen, maar meer en meer combineren we dit met beweging (vriendinlief heeft een doel van 300km/mnd op Runkeeper). Zelf werk ik vanuit huis, dus dat geeft ook meer mogelijkheden om tijdens 'werktijd' even naar een winkel te gaan en gelijk de dagelijkse beweging te krijgen.

Als ik kijk naar uitgaven in vorige week zie ik totaal 10 transacties verdeeld over 5 dagen. Hiervan zijn 3 bij een winkel niet in het dorp waarvoor we ca. drie kwartier kwijt zijn om erheen te fietsen. De rest is op loopafstand. Ik zou dus zeggen dat we in die week ongeveer 3,5 uur bezig zijn geweest met boodschap-gerelateerde dingen. Daarbij kan worden aangemerkt dat één van die winkelbezoeken gecombineerd was met de fietstocht vanuit de universiteit.

De fiets is trouwens ook zeker niet gratis, zeker niet een ligfiets. De kosten vallen in het niet bij wat een auto zou kosten, maar ik geef alsnog makkelijk een paarhonderd euro uit per jaar aan mijn fietsen. Net afgelopen week nog een dakje gekocht voor m'n velomobiel zodat ik ook door (harde) regen en hagel kan fietsen.

Door Tweakers user Arokh, woensdag 11 februari 2015 12:49

erg leuke post!
ik herken veel, en doe dit altijd met brandstofbonnen incl. verbruik etc.

Mijn opvallende punten: wij (echtpaar) doen voor ongeveer 165 euro per maand de boodschappen. Wij houden van redelijk goed eten en letten op wat we eten. Zo koop ik zo'n 20 kilo sinaasappels per maand, eten we uitsluitend biologisch rund en kip van 2 boerderijen in de buurt (50 km..... is maar net wat in de buurt is haha) maar het mooie is dat ik de kippen zelf kan snijden en precies op maat kan invriezen, en de rundvleesdozen (16 kilo per keer, doen we 9 maanden mee) kan ik aangeven welke stukken ik er speciaal in wil hebben (ribeye bijvoorbeeld)

Ik weet wat dit alles per jaar kost, dus er gaat een reservering per maand op een spaarrekening om in 1x per 9 maanden de kip en rund in te slaan.

euroweken/XXL weken kopen we zovel dat we er 18 maanden mee kunnen doen. Vooral WC papier, wasverzachter etc.

er is nu een baby op komst bij ons, dus de uitgaven zullen toenemen, en ik verwacht zelf daar zo'n 20-25 euro per week extra voor te reserveren. (luiers/eten)

maar: wij doen wel per maand pinnen en daar alle boodschappen van, dus de grafiekjes kan ik niet maken. Zou wel leuk zijn, maar ik vind het overzicht ook erg prettig van een vast bedrag per maand.

Door Tweakers user Kecin, woensdag 11 februari 2015 12:52

Leuk bijgehouden dit blog, knap dat je het kan (en zou voor mij niets zijn, maar zo ieder zijn ding). Ik ben alleen benieuwd, hoeveel uren ben je bezig op jaarbasis om dus de koopjes te zoeken, te reizen, het sorteren van je juiste boodschappen per welke winkel etc.

Als je namelijk je eigen uren als prijs gaat rekenen is het uiteindelijk duurkoop toch? Stel ik winkel bij een supermarkt in tijd van 30 min voor 100 euro. Jij doet dit in 3 uren voor 30 euro (incl uitzoeken welke boodschappen, aanbiedingen etc). Dan kost je die 2.5 uren dus 70 euro, voor dat geld zou ik me dan liever bezig houden met iets anders (of een hobby).

Ik begrijp wel uit je blog dat dit eigenlijk 1 van je hobby's is en ook nog eens te combineren met fietsen dat je blijkbaar ook raag doet :), dat is dus wel gelijk 2 vliegen in 1 klap.

(Let op, dit is geen troll post o.i.d., ik ben echt benieuwd naar de tijd die je erin stopt, daarnaast vind ik het knap dat je het allemaal zo kan organiseren, ik kan me er echter moeilijk in "inleven").

Door Tweakers user mux, woensdag 11 februari 2015 13:11

Arokh schreef op woensdag 11 februari 2015 @ 12:49:
erg leuke post!
ik herken veel, en doe dit altijd met brandstofbonnen incl. verbruik etc.
Ik ben opgegroeid met ouders die iedere keer bij het tanken in een speciaal boekje alles opschreven. Al deze administratie is er nog! In de administratiekast van m'n ouders ligt ongetwijfeld nog het verbruik van vóór 1990, incl. de benzineprijzen toen... Dus ja, herkenbaar.
Mijn opvallende punten: wij (echtpaar) doen voor ongeveer 165 euro per maand de boodschappen. (...) biologisch (...) kippen zelf kan snijden
Dit is een héél laag bedrag als je ook biologisch wil eten. Waar haal je dat vlees?

Vroegâh, bij m'n ouders was er een slachtplaats waar je dit ook kon doen. Het was ongeveer 2x zo goedkoop als in de supermarkt, betere kwaliteit en je kon helemaal zelf bepalen hoe alles gesneden werd. Helaas heb ik dit concept nergens weer gezien, behalve bij een aantal Turkse supermarkten. Geen in de buurt v.z.i.w., maar misschien heb ik nog niet genoeg gekeken.
euroweken/XXL weken kopen we zovel dat we er 18 maanden mee kunnen doen. Vooral WC papier, wasverzachter etc.
(als je een hoogvliet in de buurt hebt: wasverzachter komt daar regelmatig langs op de gratis-acties. Kost je niks, alleen een paar bonnetjes bewaren)
er is nu een baby op komst bij ons, dus de uitgaven zullen toenemen, en ik verwacht zelf daar zo'n 20-25 euro per week extra voor te reserveren. (luiers/eten)
Dus je gaat niet voor wegwerpluiers?
maar: wij doen wel per maand pinnen en daar alle boodschappen van, dus de grafiekjes kan ik niet maken. Zou wel leuk zijn, maar ik vind het overzicht ook erg prettig van een vast bedrag per maand.
Toont maar weer dat pinnen niet nodig is om zuinig om te springen met je geld.
Kecin schreef op woensdag 11 februari 2015 @ 12:52:
Ik ben alleen benieuwd, hoeveel uren ben je bezig op jaarbasis om dus de koopjes te zoeken, te reizen, het sorteren van je juiste boodschappen per welke winkel etc.

(...)

Ik begrijp wel uit je blog dat dit eigenlijk 1 van je hobby's is en ook nog eens te combineren met fietsen dat je blijkbaar ook raag doet :), dat is dus wel gelijk 2 vliegen in 1 klap.
Net als de vorige keer: je moet het leuk vinden en je moet de tijd ervoor kunnen vrijmaken/combineren. Vroeger maakte ik actief tijd vrij hiervoor, vandaag de dag combineer ik het met m'n dagelijkse fiets/wandelquotum. Ik ben niet productief als ik dagen achtereen op m'n luie reet zit, dus het is in die zin ook een motivatie om te bewegen.

Naast het daadwerkelijke winkelwerk is er weinig extra tijd nodig. Eens in de week 10 minuutjes de folders doornemen en dan ben je er wel. Deze hele blogpost kost me bij wijze van spreken meer tijd dan alle boodschappen in een week. Maargoed, ik was met m'n jaarfinanciën bezig en dit kwam er toevallig uit.

Door Tweakers user Phyxion, woensdag 11 februari 2015 13:20

mux schreef op woensdag 11 februari 2015 @ 09:36:
Omdat een staafdiagram het verloop door de tijd niet duidelijk maakt. Hoe dan ook is het een zootje :P
Je kan beter een cumulative flow diagram gebruiken hiervoor.

Door Tweakers user SpoekGTi, woensdag 11 februari 2015 13:38

Arokh schreef op woensdag 11 februari 2015 @ 12:49:
erg leuke post!
ik herken veel, en doe dit altijd met brandstofbonnen incl. verbruik etc.

Mijn opvallende punten: wij (echtpaar) doen voor ongeveer 165 euro per maand de boodschappen. Wij houden van redelijk goed eten en letten op wat we eten. Zo koop ik zo'n 20 kilo sinaasappels per maand, eten we uitsluitend biologisch rund en kip van 2 boerderijen in de buurt (50 km..... is maar net wat in de buurt is haha) maar het mooie is dat ik de kippen zelf kan snijden en precies op maat kan invriezen, en de rundvleesdozen (16 kilo per keer, doen we 9 maanden mee) kan ik aangeven welke stukken ik er speciaal in wil hebben (ribeye bijvoorbeeld)

Ik weet wat dit alles per jaar kost, dus er gaat een reservering per maand op een spaarrekening om in 1x per 9 maanden de kip en rund in te slaan.

euroweken/XXL weken kopen we zovel dat we er 18 maanden mee kunnen doen. Vooral WC papier, wasverzachter etc.

er is nu een baby op komst bij ons, dus de uitgaven zullen toenemen, en ik verwacht zelf daar zo'n 20-25 euro per week extra voor te reserveren. (luiers/eten)

maar: wij doen wel per maand pinnen en daar alle boodschappen van, dus de grafiekjes kan ik niet maken. Zou wel leuk zijn, maar ik vind het overzicht ook erg prettig van een vast bedrag per maand.
Eten en luiers van een baby kan varieren uiteraard.

Die van ons staan op Nutrilon voeding (a 11 euro per blik per anderhalve week) luiers gebruiken wij de aanbiedingen van het kruidvat huismerk vaak en halen dus vaak voor een hele maand, moet je rekening houden met 25 tot 40 euro dus 10tje per week ongeveer.

Wat je voor ogen hebt kan prima. Afhankelijk van de hoeveelheid wat je er in giet en wat hij/zij uitpoept :P

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 11 februari 2015 13:49

er is nu een baby op komst bij ons, dus de uitgaven zullen toenemen, en ik verwacht zelf daar zo'n 20-25 euro per week extra voor te reserveren. (luiers/eten)
Die van ons staan op Nutrilon voeding (a 11 euro per blik per anderhalve week) luiers gebruiken wij de aanbiedingen van het kruidvat huismerk vaak en halen dus vaak voor een hele maand, moet je rekening houden met 25 tot 40 euro dus 10tje per week ongeveer.
Plus vitaminedruppels (A & D) + sudo creme + doekjes + luierzakjes.

Ik ben blij dat mijn jongste nu bijna uit de luiers is. Een 10tje per week is wel erg laag, knap als je dat haalt. Ik was per kind minimaal het dubbele kwijt.

Door Tweakers user Erwin, woensdag 11 februari 2015 13:57

Hij is niet helemaal compleet, maar dit is de actiekalender van C1000 in 2014:

1 Euroweken
2 Euroweken
3 Euroweken
4 Centerparcs
5 Centerparcs
6 1+1 Gratis
7 1+1 Gratis
8 1+1 Gratis
9 Slagersdeals
10 Slagersdeals
11 Dagje Uit
12 Dagje Uit
13 Euroweken
14 Euroweken
15 Pasen
16 Pasen
17 1-2tje - Kday
18 1-2tje
19 1-2tje
20 Handdoeken
21 Handdoeken
22 Hemelvaart
23 Pinksteren
24 WK voetbal
25 WK voetbal
26 Euroweken
27 Euroweken
28 Disney DVDs
29 Disney DVDs
30 Disney DVDs
31 Disney DVDs
32 Disney DVDs
33 Disney DVDs
34 Euroweken
35 Euroweken

Totaal waren er ik meen 13 Euroweken. Deel dit door een jaar tijd dan kun je indd flink besparen door artikelen tijdens die actie in te slaan (wel goed oppassen dat de inhoud van de verpakkingen niet verkleind zijn).

Door Tweakers user SpoekGTi, woensdag 11 februari 2015 14:01

-RetroX- schreef op woensdag 11 februari 2015 @ 13:49:
[...]


[...]


Plus vitaminedruppels (A & D) + sudo creme + doekjes + luierzakjes.

Ik ben blij dat mijn jongste nu bijna uit de luiers is. Een 10tje per week is wel erg laag, knap als je dat haalt. Ik was per kind minimaal het dubbele kwijt.
Vitaminedruppeltjes zijn een flinke uitgave klopt, maar als je kijkt hoelang je met een flesje doet, tis nou niet dat je dat er in een maand door draait :P

Sudocreme, nog nooit gekocht, altijd gekregen met geboorte, had 4 potten ben nu met de laatste bezig, luierdoekjes gaan wel hard ja, maar dat komt ook omdat ik ze ook pak om de tafel mee af te nemen, doekje is een doekje :)

Luierzakjes is een keuze, mijn kliko stinkt ook, koop ik ook geen geurige komo voor :)

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 11 februari 2015 14:14

SpoekGTi schreef op woensdag 11 februari 2015 @ 14:01:
[...]
Vitaminedruppeltjes zijn een flinke uitgave klopt, maar als je kijkt hoelang je met een flesje doet, tis nou niet dat je dat er in een maand door draait :P
Correct. Maar je doet er geen 4 jaar mee :-)

Overigens vergeet ik nog dentinox bij de eerste tandjes. Verschilt natuurlijk per kind maar mijn oudste heeft heel wat flesjes leeg gemaakt.
Sudocreme, nog nooit gekocht, altijd gekregen met geboorte, had 4 potten ben nu met de laatste bezig, luierdoekjes gaan wel hard ja, maar dat komt ook omdat ik ze ook pak om de tafel mee af te nemen, doekje is een doekje :)
Als je dingen krijgt is het mooi maar in het geval je het niet krijgt zul je het wel moeten kopen. Bij onze 2e zijn we geswitched naar Bepanthen.

Doekjes is bij ons hetzelfde. Maar na een flinke spuugbeurt gaat er ook wel het e.e.a. aan keukenrol doorheen.
Luierzakjes is een keuze, mijn kliko stinkt ook, koop ik ook geen geurige komo voor :)
Correct. Ik heb alleen mijn kliko achter in de tuin staan. Weinig zin om 5 tot 10 keer per dag naar buiten te lopen.

Een hoop is keuze maar het tikt hard aan. Vooral als ze wat spugen na een voeding. Kan je wéér een wasmachine aanzetten. (en wasmiddel tikt ook aardig aan).

Door Tweakers user Arokh, woensdag 11 februari 2015 14:44

:-) de exacte kosten kom ik nog wel achter. Sudacreme hebben we al 3 potten van staan in ieder geval, en luierdoekjes waren laatst voor 0,01145 euro per doekje (bij grootverpakking) in de aanbieding, dus daar hebben we er voorlopig genoeg van (3 dozenx12pakjesx80 doekjes).
luierzakjes doen we inderdaad niet, maar deels ook omdat we half om half gana met herbruikbare luiers. In het begin zo comfortabel mogelijk met fijne Pampers (hebben we laatst ook al een flinke doos (15 pakken) in verschillende maten van gekocht voor 3 euro per pak in een Krtuitvatactie die per ongeluk gecombineerd mocht worden (2 halen 1 betalen en 20% kassakorting oid) en gaandeweg wat meer katoen. Die hebben we ook al liggen.

Andere spullen halen we via marktplaats (commode/ledikant/box waar iemand 2 jaar terug nog 1450 euro voor betaald had (ik heb de bon erbij gekregen) mochten we ophalen voor 80 euro. In nieuwstaat :-) OK, het was 200 kilometer rijden, maar toch haha. Diesel kost me 0,04 per kilometer puur dieselkosten, dus dat kon wel uit.

Waar we het biologische vlees halen:
Een boer in Noordschermer (in Halverwege NoordHolland zeg maar) en de kippen bij een boer in Lelystad. Dat kost daar 6,50 per kilo voor de geplukte kip (met de organen in zakje erbij). Ik maak van het karkas/botten ook nog een super bouillon (25 liter in 1x) en die Weck ik in (in 0,5 liter flessen) om hem gedurende de rest van het jaar te gebruiken. (polderhoenbestellen.nl en rund: poldervlees.nl (in principe is dat een standaard pakket maar als je een paar keer besteld hebt en je een specifieke wens hebt kan dat dus).

Van de brandstofbonnen heb ik inderdaad ook van mijn ouders. Die deden dat ook in ene klein boekje dat in elke auto aanwezig was. Inclusief literprijs inderdaad! leuk om te lezen :-)

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 februari 2015 14:46]


Door Tweakers user T.C, woensdag 11 februari 2015 20:18

Leuk topic.

Vroeger wist ik wat ik per week en per maaltijd kwijt was.
En wat de uitgaven aan cleaning supplies was.
Toen ging ik ook op zoek naar de aanbiedingen.

Nu gaat de wekker om 4:15, vertrek ik om 5:00 en kom ik om 19:15 thuis.
Nu kies ik voor 1 winkel en haal er alles. Heb geluk dat het een Lidl is. Maar ben nu wel meer kwijt dan vroeger.
De lunch is nu een aantal luxe broodjes omdat ik Lidl brood niet lekker vind, daarnaast snack ik iets meer.

Ik heb de tijd er niet meer voor (over) om goed op te letten. Mijn sslaris compenseert dat gelukkig wel iets.

Door Tweakers user 1-0-Ed, donderdag 12 februari 2015 12:36

:/ Mijn god - wat ik hier lees lijkt wel uit een compleet ander tijdperk / cultuur afkomstig!

Wij proberen relatief zuinig te zijn met een gezin (2 kinderen 3 / 7 jaar) maar boodschappen bedragen toch echt MINIMAAL 100 euro per week. Om over de stroomrekening maar niet te spreken (goed 5000Kwh per jaar). Ook met auto's zijn we niet zuinig (2). Maarja - ik zie niet hoe het heel anders kan...

Desondanks: ben echt amazed over wat ik hier lees... Food for thought...

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 12 februari 2015 13:56

1-0-Ed schreef op donderdag 12 februari 2015 @ 12:36:
Wij proberen relatief zuinig te zijn met een gezin (2 kinderen 3 / 7 jaar) maar boodschappen bedragen toch echt MINIMAAL 100 euro per week.
(...)
Food for thought...
Die 100 per week is voor mij ook eerder regel dan uitzondering. Vooral houdbare dingen koop ik vaker groot in tijdens een aanbieding bij de op=op shop. Heb nu (naar aanleiding van dit blog) ook besloten om onze kleine vriezer maar eens te vervangen door een grotere om zo met name vlees een stuk voordeliger te kunnen kopen.

Door Tweakers user antonboonstra, donderdag 12 februari 2015 16:44

Over afgelopen 365 dagen heb ik (alleenstaand) € 1150,- uitgegeven aan boodschappen. Bijna alleen bij de AH, omdat ik terugreis van het werk hier langs rijd. Let ook altijd op aanbiedingen. Ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor een standaard prijs wasmiddel of een kratje Heineken heb gekocht. Een maand voor m'n verjaardag hou ik er al rekening mee dat ik dan een extra kratje moet inslaan.

Door Tweakers user o-fiel, donderdag 12 februari 2015 17:01

Ik vind het zo jammer dat veel reacties die ik zie over dit onderwerp gaan over 'zo weinig mogelijk uitgeven'. Jammer omdat? Omdat de kwaliteit van de goedkope levensmiddelen zo laag is. Kennelijk vinden we voeding niet zo belangrijk...

Door Tweakers user mux, donderdag 12 februari 2015 17:16

o-fiel schreef op donderdag 12 februari 2015 @ 17:01:
Ik vind het zo jammer dat veel reacties die ik zie over dit onderwerp gaan over 'zo weinig mogelijk uitgeven'. Jammer omdat? Omdat de kwaliteit van de goedkope levensmiddelen zo laag is. Kennelijk vinden we voeding niet zo belangrijk...
Dat is dus de grote misvatting! Goedkoop voedsel heeft werkelijk niks met de kwaliteit te maken. De manier waarop wij besparen op voedsel is:
- Geen bewerkte producten (een zakje gesneden sla is een orde-grootte duurder dan een krop)
- Aanbiedingen en afprijzingen afwachten (waarom €16/kg uitgeven aan een biefstuk als het ook voor €6,50/kg kan?)
- geen voedsel weggooien (=eten plannen rondom wat er is, niet wat je op dat moment toevallig wilt)
- Groente, fruit en andere seizoensartikelen in seizoen kopen

Feit is; de meeste dingen waarop wij significant besparen zijn huis- en A-merkproducten. Die zijn in de aanbieding of met afprijzingen vaak (veel) goedkoper dan budgetmerk, maar van doorgaans prima kwaliteit.

Door daarnaast zoveel mogelijk zelf te koken en te werken vanuit basisproducten kun je hartstikke lekker, gezond en kwalitatief prima eten voor een habbekrats.

En let wel; ons uitgavenpatroon is lang niet in de buurt van het goedkoopste dat je kunt doen. Als we geen tussendoortjes zouden eten, alleen de absolute bodemprijzen zouden nemen en geen luxeproducten zouden kiezen zouden we tussen de 60 en 70 euro per maand voor z'n tweeën belanden. Op dat moment ga je wél inleveren op de kwaliteit van je voedsel en gezien de (in absolute zin) minimale besparingen die dat oplevert hebben wij daar persoonlijk geen zin in.

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 februari 2015 17:17]


Door Tweakers user Tha_Butcha, donderdag 12 februari 2015 18:38

Afgezien dat het discipline vergt en je het leuk moet vinden, heb je wel een punt.

Alleen dit:
- Aanbiedingen en afprijzingen afwachten (waarom €16/kg uitgeven aan een biefstuk als het ook voor €6,50/kg kan?)
Daar zit wel degelijk kwaliteits verschil in. Dat gezegd hebbende: de kwaliteit van supermarktvlees is sowieso niet je-van-het.

En heel leuk dat je biologisch vlees koopt, maar als je het vervolgens 9 maanden in de vriezer gooit is dat wel zonde. Vis gaat ongeveer 6 weken mee en vlees ongeveer 2 maanden in de vriezer. Daarna kan je het prima eten, ware het niet dat elke vorm van voedingswaarde er dan wel uit is.

Door Tweakers user mux, donderdag 12 februari 2015 19:33

Daarom is het ook belangrijk om spullen in je vriezer te markeren of op een andere manier indicatie te geven hoe lang het houdbaar is.

Die biefstuk van 6,50/kg is exact dezelfde als die van 16, maar dan met een THT-datum van morgen ;)

En nee, ik koop uit principe geen biologisch :) dit is al langsgekomen in de vorige blogpost.

Door Tweakers user Tomm13, donderdag 12 februari 2015 19:34

70 euro per maand met zijn tweeen.
Dat is per persoon 35 euro per maand; oftewel iets meer dan een euro per dag.
's ochtends havermout en melk is al 20 cent. Smiddags 4 boterhammen met pindakaas is dan 30 cent. Dan heb je nog een halve euro voor het avondeten. Dat is een aardappel en 50 gram vlees.
Wie ben je nou voor de gek aan het houden? Dat kan alleen als je droog brood en rijst eet.

Ik vind dit zo belachelijk ben je op bijstandsniveau ofzo?

Door Tweakers user mux, donderdag 12 februari 2015 19:41

Tomm13 schreef op donderdag 12 februari 2015 @ 19:34:
70 euro per maand met zijn tweeen.
Dat is per persoon 35 euro per maand; oftewel iets meer dan een euro per dag.
's ochtends havermout en melk is al 20 cent. Smiddags 4 boterhammen met pindakaas is dan 30 cent. Dan heb je nog een halve euro voor het avondeten. Dat is een aardappel en 50 gram vlees.
Wie ben je nou voor de gek aan het houden? Dat kan alleen als je droog brood en rijst eet.

Ik vind dit zo belachelijk ben je op bijstandsniveau ofzo?
Volgens mij heb je een rekenfoutje gemaakt: €1602,46/12=133,54 per maand voor z'n tweeën. Daarvan eten we waarschijnlijk precies hetzelfde als jij ;)

We verdienen bovenmodaal.

Door Tweakers user Snowmiss, donderdag 12 februari 2015 19:51

@Tomm13: even goed narekenen, het gaat om ongeveer 130 euro per maand.
Mux was me voor.

Hier in huis wordt al sinds 2007 de uitgaven aan dagelijkse boodschappen bijgehouden. Onderverdeeld naar ontbijt, avondeten en diversen (=drinken, fruit, lekkers en non-food) kom ik op het volgende uit, zie dit plaatje.
Extra info, in 2007 werd onze oudste twee, in 2008 kwam er een tweede bij. In 2011 de derde. In 2013 zijn we begonnen met biologische melk en eieren en in 2014 nog meer produkten biologisch. Nog niet in de grafiek, onze jongste van nog geen drie weken oud ;)

Toevoeging: In 2007 werd het gros van de boodschappen gehaald bij de Jumbo. Bakfiets parkeren en met mijn oudste een stukje lopen en van de roltrap af. Goed voor zijn ontwikkeling. Toen zijn zusje werd geboren overgestapt naar de Hoogvliet (die er toen ook pas was in dat winkelcentrum) omdat je daar de bakfiets direct naast de lift kon parkeren en dat is wel makkelijker met een nog niet lopende baby erbij ;)
Nu ook regelmatig naar de Lidl omdat die vlakbij bij de (nieuwe) basisschool van de kids is en als we last minute iets nodig hebben dan komt de AH om de (letterlijke) hoek kijken.

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 februari 2015 20:22]


Door Tweakers user mux, donderdag 12 februari 2015 20:21

Prachtig :) Zo ver kunnen wij helaas niet terugkijken; de gezamenlijke rekening is er pas sinds eind 2012. Ik weet dat ik aan het begin van mijn studentenperiode (2008ish) op ongeveer €250 per maand in m'n eentje zat. En toen at ik een stuk minder gezond en gevarieerd dan nu. Wonderlijk dat we nu met z'n tweeën nog maar de helft hoeven uit te geven.

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 februari 2015 20:21]


Door Tweakers user Snowmiss, donderdag 12 februari 2015 20:23

Plaatje nog even aangepast, twee kleuren groen is natuurlijk niet direct overzichtelijk ;)

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 13 februari 2015 08:01

@Snowmiss: Ontbijt op hetzelfde niveau als avondeten? Dat is een flink ontbijt dan. Wat is niet terugzie is lunch. Op weekdagen kan ik me daar nog wel iets bij voorstellen maar niet in het weekeinde.

Door Tweakers user MartijnAbel, vrijdag 13 februari 2015 08:51

Nette bedragen allemaal! Ik zal ze de vrouw eens laten zien vanavond. Wij zitten zo rond de 200 a 230 p/maand aand boodschappen voor ons 2en wat ik al vrij netjes vond :p

Door Tweakers user Tomm13, vrijdag 13 februari 2015 19:51

mux schreef op donderdag 12 februari 2015 @ 19:41:
[...]


Volgens mij heb je een rekenfoutje gemaakt: €1602,46/12=133,54 per maand voor z'n tweeën. Daarvan eten we waarschijnlijk precies hetzelfde als jij ;)

We verdienen bovenmodaal.
Ik refereerde aan je opmerking dat je wanneer je meer zou inleveren op kwaliteit dat je dan richting de 70 euro zou gaan.

130 vind ik alsnog weinig. Ik geef zelf ongeveer 6 euro per dag uit in mijn eentje, Dat is rond de 180 per maand. En ik moet er al erg op letten. Nu eet ik behoorlijk veel omdat ik veel krachttraining doe en met zijn tweeen ben je relatief efficient maar alsnog.

Ik ben echt benieuwd hoe je dit doet.

Door Tweakers user m-vw, vrijdag 13 februari 2015 20:30

Met twee volwassenen hier.
Gok tussen de 300 en 400 euro per maand, omdat we eigenlijk enkel bij de AH shoppen.

Het is een grote winkel die alles heeft. Wij wonen in een dorp en ik heb geen zin om mijn hele vrije zaterdag te spenderen aan het van winkel naar winkel rijden.

Broodbeleg bij de slager en eieren bij de boer.

Ieder z'n eigen keuze.

Door Tweakers user mux, vrijdag 13 februari 2015 21:14

Tomm13 schreef op vrijdag 13 februari 2015 @ 19:51:
Ik refereerde aan je opmerking dat je wanneer je meer zou inleveren op kwaliteit dat je dan richting de 70 euro zou gaan.

130 vind ik alsnog weinig. Ik geef zelf ongeveer 6 euro per dag uit in mijn eentje, Dat is rond de 180 per maand. En ik moet er al erg op letten. Nu eet ik behoorlijk veel omdat ik veel krachttraining doe en met zijn tweeen ben je relatief efficient maar alsnog.

Ik ben echt benieuwd hoe je dit doet.
Ah, nou, als je echt naar rock-bottom wilt, geredeneerd vanuit ons huidige uitgavenpatroon:
- €10 van ons budget zijn chips, snoep, etc. Dat kan weg. Dan zitten we op €120
- We eten ongeveer 1x per week een vleesvervanger of ander vegetarisch iets, dat kost ons ca. €6 per maand extra. €114
- Onze porties vlees zijn gemiddeld 90g, dat is anderhalf keer zoveel als minimaal nodig voor bouwstoffen en essentiële voedingsstoffen (die ook deels uit eieren e.d. kunnen komen). Dat scheelt zo'n 10 euro per maand. €104
- Kaas is een relatief duur beleg dat kan worden vervangen door goedkopere belegsoorten. €8/mnd -> €96

OK... ik kom eerlijk gezegd niet veel verder dan dit met puur besparen op overbodige zaken. Iedere besparing voorbij dit punt betaal je via een omweg toch weer, zoals zelf brood bakken (kost evenveel extra aan stroom en tijd dat het het niet waard is) en porties minderen (we zijn allebei niet de lichtste of kleinste mensen, dus we kunnen niet op 1500kcal/dag leven). Dus... dan ga ik valsspelen:

- Voedselbank! Wij komen hier niet voor in aanmerking, maar als je echt op je voedsel moet besparen is dit een hele goede manier.
- Gratis of heel goedkope groente van de boer/kassen. Je kunt in principe van april t/m oktober gratis groente en fruit eten als je heel veel tijd over hebt om langs alle bedrijven te gaan die dit produceren. Ook aardappels kun je gratis krijgen voor een jaar (narooien van een veld)

Dan kom je wel op 70e/mnd voor twee personen. Maarja, zoals gezegd: je doet op dat moment echt afbreuk aan voedselkwaliteit en -genot. Wij hebben geen intentie om meer te besparen op onze boodschappen; sterker nog, we gaan in 2015 ongetwijfeld meer uitgeven aan eten dan voorheen.

[hr]
Yup. Er is geen 'goed' of 'fout'. Het is niks anders dan een keuze. Voedsel is zo goedkoop dat zelfs een laag inkomen (met wat creatief winkelwerk) iedere dag een biologische runderbiefstuk op tafel kan zetten.

Ik heb een reputatie van persoon die overal op bezuinigt - elektriciteit en dus ook boodschappen. Dan moet ik die reputatie natuurlijk niet verkwanselen ;)

Door Tweakers user -RetroX-, zaterdag 14 februari 2015 11:40

Nog tips voor een goed kasboek?

Door Tweakers user mux, zaterdag 14 februari 2015 13:37

Iets dat automatisch zooi indeelt. SNS-bank doet dat vrij goed; ik hoef maar twee of drie transacties per maand zelf in te delen. Maak het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk.

Want puur het feit dat je weet hoe je financiën in elkaar steken, ongeacht of je het doel hebt om te besparen, is al een belangrijke psychologische trigger. Het stelt je in staat om je onderbuikgevoelens te toetsen aan de werkelijkheid.

Door Tweakers user engessa, zaterdag 14 februari 2015 16:23

Ik gebruik sinds 1 januari (mn goede voornemen ;) ) http://www.youneedabudget.com/ Is ook te koop via Steam waar hij sporadisch nog wel eens in de aanbieding is. Ook is er een studentenlicentie waardoor je hem tijdens je studie gratis kunt gebruiken.

Eventueel kun je op het forum hier eens kijken: Programma om geld mee te beheren

[Reactie gewijzigd op zaterdag 14 februari 2015 16:24]


Door Tweakers user -RetroX-, zondag 15 februari 2015 12:27

Het forumtopic is helaas erg sumier.

De websites van de meeste kasboekjes zijn echt slecht. Zelfs de door de consumentenbond, nibud en rijksoverheid (wijzeringeldzaken) vermelden systemen met een website welke afkomstig lijkt uit 1995.

YNAB ziet er in elk geval wel goed uit. Alleen de prijs is vrij fors (60 dollar) en alleen met CC te bestellen (wat ik liever niet doe). Ook zie ik nergens of ik NL bankformaten kan importeren. Is het echt die 60 dollar waard?

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.