Plank2®™; een computer in een plank

Door mux op woensdag 3 december 2014 23:20 - Reacties (55)
Categorie: Plank2, 4W computer in een plank, Views: 58.035

Omdat het kan.

Eh... Ja. Dus. Af en toe weet ik niet wat me bezielt. In de afgelopen maanden heb ik dit gemaakt:Dit is de - nog niet geplamuurde/geverfde - maar functioneel complete Plank2®™

Dit is Plank2®™. Mijn zuinigste computer ooit, verwerkt in een plank die boven ons bed hangt. Plank2®™ is een Haswell-systeem dat minder dan 4W uit het stopcontact verbruikt (scherm uit) en zo'n 10W bij normaal gebruik inclusief scherm. Desondanks is het een volledig desktopsysteem op basis van een (heftig gemodificeerd) MSI H81M-P33 moederbord, een Celeron G1820 dualcore, 8GB RAM en een SSD. Naast de computeronderdelen hangen er ook zelfontworpen speakers en versterker aan en zitten er twee zelfontworpen USB-volumeknoppen in de plank verwerkt. En last but not least: Plank2®™ is enkel te besturen via de telefoon.

Nogmaals: omdat het kan.

Ontstaansgeschiedenis
Het project Plank2®™ is ooit heel lang geleden ontstaan toen ik een discussie had met een audiofiele vriend van me die me e.e.a. aan audioelektronica liet zien. Menigeen weet misschien wel dat ik niet zo'n fan ben van apparaten die nodeloos tientallen watts staan te verstoken, en daarnaast vond ik de gemiddelde receiver, versterker en verdere audioapparatuur aardig lomp en groot. Ik grapte zijdelings dat ik een kwalitatief betere versterker makkelijk in één van de planken zou kunnen verwerken waarvan zijn speakers gemaakt waren. Dit idee is om de één of andere reden in m'n hoofd blijven zitten.

Dit is niet alles. Ik heb de afgelopen 2 jaar aardig wat geëxperimenteerd met allerlei dingen die ik wel eens in de praktijk wilde proberen te brengen. Zo ben ik aardig druk bezig geweest met passieve computerkoeling, heb ik veel ervaring opgedaan met het zuinig maken van computers, heb ik geklooid met thin ITX moederborden en meest recent ben ik bezig geweest met het ontwerpen van verschillende randapparatuur voor computers, waaronder MADPSU. Plank2®™ leek een geweldige speeltuin om dit allemaal eens in te verwerken.Waarom Plank Twee Err Tee Emm? Nou, zoals met al mijn projecten: dit is de opvolger van Plank. Plank was een MDF plank, letterlijk, die aan de muur hing boven het bed van m'n vorige huis. Op Plank zaten allerlei handige dingen om bij het bed te hebben: een lampje, USB-poorten om m'n apparatuur mee op te laden en/of om randapparatuur in te steken voor de computer die naast het bed stond, etc. Het was een goed concept, hoewel enigszins amateuristisch afgewerkt.


Plank 1. Niet echt imposant vergeleken met Plank2®™...

Bij het betrekken van ons nieuwe huis - nu inmiddels 2 jaar geleden - wilden we dus weer een Plank. Totnogtoe was het er niet van gekomen; het is een flink project en zoveel vrije tijd heb ik niet. Maar nu moest het toch eindelijk wel eens gebeuren. De tussenoplossing - een kleine mini-ITX computer op het nachtkastje met een projector ernaast - gaf toch erg veel dradentroep.


Pre- en post-opruiming na het installeren van Plank2®™. Een stuk minder troep!

Dus.

Eh.

Systeemoverzicht

Hier is een overzicht van wat er allemaal in dit high-tech stuk hout zit. De elektronica beschrijf ik bij de onderstaande kopjes nog eens in detail, maar het is wellicht ook interessant om het houtwerk te beschrijven. Plank1, oude Plank, was een stuk MDF. Hoewel dat lekker goedkoop en makkelijk te bewerken is met minimaal gereedschap, trekt het snel krom bij temperatuur- en luchtvochtigheidsschommelingen en is het niet mooi af te werken. Ik had echter nog een - aan de onderzijde flink beschadigd - grenen bureaublad liggen dat precies de juiste maat had. De ideale kandidaat!

Dit blad is 145x55x2,8cm. De computeronderdelen heb ik er min of meer op het oog in gefreesd met behulp van - bij gebrek aan een werkende eigen frees - geleende Bosch bovenfrees van een vriend (waarvoor nogmaals dank!). Het was een stuk netter geweest als ik dit met een CNC-frees had gedaan (wat waarschijnlijk wel mogelijk was geweest), maar alleen al aan meet- en tekenwerk had dit gegarandeerd meer tijd gekost. Al het freeswerk bij elkaar kostte me maar driekwart dag.

De speakers zijn gemaakt uit twee aan elkaar gelijmde blokken 65x80mm houten balk, welke ik met behulp van een papieren sjabloon en vervolgens wederom grootendeels op het oog heb bewerkt tot de vorm die ze nu zijn. Dit heb ik grootendeels met de elektrische schaaf en bandschuurmachine gedaan, en de finishing touches met de muis-schuurmachine. Het idee achter de vorm is dat er Logitech T20 II-speakerdrivers in passen (omdat ze mooi zijn en goed geluid geven), en geen hoeken hebben waar we ons aan kunnen bezeren in bed. De vorm van de speakers gaat vloeiend over in de plank zelf.

Excuses voor de kwaliteit van de foto's; mijn telefoon is blijkbaar een aardappel in het donker.


Het geheel is momenteel nog niet af! Alles zit functioneel in elkaar, maar het moet visueel nog netjes afgewerkt worden. Ik twijfel nog een beetje hoe, en ik hoor graag jullie ideeën. Zie ook helemaal onderaan deze blogpost.

De 4W Haswell-computer
Het onderdeel in Plank2®™ waar ik het meest trots op ben is de computer zelf. Ik heb in het verleden het e.e.a. aan zuinige computers gemaakt, maar mijn beste gepubliceerde resultaat totnogtoe was 6W AC cq. 5W DC. Voor het geval je het niet volgt: DC betekent ná de voeding (dus zonder de verliezen in de voeding of adapter), AC betekent uit het stopcontact. DC is een goede manier om computers onderling te vergelijken, omdat je variatie in de efficiëntie van de voeding negeert. AC is wat er uit het stopcontact getrokken wordt en waar je dus voor betaalt.

Plank2®™ is mijn eerste sub-4W computer. Dat wil zeggen: idle, zonder randapparatuur en met het scherm UIT verbruikt de computer zelf - moederbord, CPU, geheugen en SSD - 2,95W DC en 3,9W AC. Dit is vrijwel identiek aan een moderne ultrabook. Ook in normaal gebruik (scherm aan, USB-apparaten ingeplugd) is het een hele zuinige computer: 5,5W DC cq. 7W AC. Inclusief de picoprojector die in onze slaapkamer dient als scherm zitten we nog steeds nèt onder de 10W: 9,6W AC. Een volledige desktopcomputer met alles erop en eraan voor minder dan 10W. En dan te bedenken dat ik 3 jaar geleden nog blij was met alleen de cpu, idle, zonder scherm onder de 10W! Onder maximale belasting vebruikt de computer 27,5W DC om 32W AC.

Plank2®™ haalt deze efficiëntie doordat ik dit keer rücksichtlos heb zitten hakken in het moederbord. Alles wat ik niet persé nodig had is eraf gesloopt. Als basis heb ik een MSI H81M-P33 moederbord gebruikt - het goedkoopste Haswell-moederbord dat je momenteel kunt krijgen. Waarom het goedkoopste? Om te laten zien dat zuinig niet duur hoeft te zijn en omdat ik zowat niks nodig had op deze computer. Overclocken? Nope. Meer dan 2 geheugenslots? Nope. Er zitten maar 3 USB-apparaten aan - vrij permanent - dus een bijzonder grote selectie I/Os had ik niet nodig. De enige eis was eigenlijk dat het Haswell was en dat ik brood zag in het modden. Met m'n uitgebreide ervaring met MSI-moederborden was dit een no-brainer. Dus, ik heb het bord besteld en direct met wat geheugen en een Celeron G1820 aan MADPSU gehangen:


Klik voor een grotere versie. Rechts staat het totaalverbruik (DC), links is een grafiek van het verbruik in de loop van de laatste 15 seconden. De computer is niet echt rustig aan het zijn en springt tussen idle en een klein beetje belasting, maar te zien is dat het minimumverbruik ongeveer 6.8W is

Pff, wat een onzuinig bord. Waardeloos. Vervolgens heb ik alles eraf gesloopt wat niet nodig was. En hoewel dit al het meest gestripte moederbord is dat je kunt kopen, zaten er nog steeds een paar nodeloze chips op. De audio codec en RS-232 driver vlogen er in ieder geval direct af. Ook stripte ik de nutteloze extra fase van de CPU VRM af en heb ik de ISL95812 VRM driverchip - waarvan ik bijzonder genoeg een compleet toepassingsschema kon vinden - zo zuinig mogelijk getuned. Nadat ik het RAM ook op 1.35V had gezet slingerde ik MADPSU aan en bekeek ik het resultaat:


Klik voor een grotere versie. Zelfde als voorheen, maar nu met meer modificaties. Het verbruik op de 5V-lijn is heel hard gedaald door het modificeren van de RAM VRM, en dit zorgde voor de bulk van de vebruikswinst ten opzichte van de beginsituatie.

Dit is hoe zuinig Fluffy2 was, mijn totnogtoe breedst gepubliceerde prestatie. Niet goed genoeg. Ik ging rigoureuzer aan de slag: de PCH undervolten, alle VRMs eens goed onder de loep nemen en ook nog het e.e.a. met het BIOS klooien. Op dit punt verbruikte het geheel zo weinig dat ik - ondanks de verbruikspiek tijdens het opstarten en afsluiten van Windows - de CPU zonder enige koeling liet draaien. Probleemloos.

Plaatjes van MADPSU missen vanaf dit punt, omdat ik ook de computer omgebouwd had naar 12V only, in plaats van een volledige ATX-voeding. De benodigde 5V en 3.3V op het moederbord genereerde ik met custom dc/dc converters. De metingen gingen dus door met de multimeter en twee power meters. Eindresultaat:Mede doordat ik toegang had tot complete documentatie van de CPU VRM - die vrijwel altijd van die irritante piepjes produceert (coil whine) - heb ik het bovendien voor elkaar gekregen om deze computer volledig stil te krijgen. Dit door een combinatie van het aanpassen van de feedback compensation op de VRM controller en het toepassen van een hoge kwaliteit shielded inductor in plaats van MSI's 'dark choke' prutinductoren. Daarover gesproken, ik heb nog leuke plaatjes van het moederbord zelf.


Het gemodificeerde moederbord zelf.


Het wordt nogal een bende als je zo extreem gaat modden...


De LAN/USB-connectorcombinatie was te groot. Wat doe je dan? Juist, je trekt de printplaat die in de connector zit uit het metaal, soldeert hem plat op het moederbord en soldeert daar vervolgens weer de ethernetkabel aan vast. Logisch toch?


Zo maak je een haakse SATA-connector!

Koeling
Had ik al gezegd dat Plank2®™ de slaapkamercomputer is? Dit ding moet stil zijn. Als in: helemaal stil. Niet een beetje geluid, geen piepjes, geen low-rpm fan. Helemaal stil. Passieve koeling is dus de enige optie. De computer zit gesandwiched tussen een muur en een plank, dus erg veel opties heb ik niet: de enige passieve koeling die ik kan doen is simpelweg het verspreiden van de warmte over zoveel mogelijk oppervlak zodat het hout - dat niet heel goed warmte geleidt, maar wel een beetje - de warmte kan opnemen. Daarom heb ik bij de Karwei een geribbelde aluminium overgangsstrip gehaald (die van een zachte doch zeer warmtegeleidende aluminiumlegering is gemaakt) en een oppervlak ter grootte van ongeveer een µATX-moederbord beplakt met het spul. Om de warmte van de CPU naar deze 'warmteverspreider' te krijgen gebruik ik een platte heat pipe. De rest van het moederbord is geheel ongekoeld, inclusief de chipset. Het koper op de binnenlagen van het moederbord zorgt voor meer dan genoeg warmteverspreiding vanuit deze onderdelen.

En na twee avonden gebruik te hebben gemaakt van Plank2®™ kan ik melden dat dit uitstekend werkt. De combinatie van weinig warmteontwikkeling en het passieve 'koelblok' maakt dat de CPU niet boven de 50 graden komt bij normaal gebruik. Ook een stresstest van 1,5 uur linpack laat de temperatuur niet hoger dan 85 graden stijgen.

Plank2®™-audioversterker en wekker
Eerder schreef ik dat ik de audiochip van het moederbord van Plank2®™ had gesloopt; maar ik heb aan de andere kant wel weer speakers gebouwd. De speakers worden echter niet door de computer, maar door een zelfontworpen versterkermodule met USB DAC aangestuurd. De reden hiervoor is dat onboard audio altijd het probleem heeft dat interferentie vanuit de CPU hoorbaar doordreunt in het audiosignaal. Zelfs na het toepassen van een notch filter op onze vorige slaapkamercomputer, Dennis2, was er nog steeds constant een hoorbaar gerommel op de speakers dat erg storend was. Daarom heb ik dit keer dus bewust gekozen voor een USB DAC.Plank2®™'s audio bestaat uit een PCM2704C DAC gekoppeld aan een TPA3110 en TPA3111 klasse-D audioversterker. Dit zijn onderdelen die ik specifiek heb uitgekozen op een combinatie van lage inherente ruis en een hoge PSRR. Deze laatste term staat voor Power Supply Rejection Ratio, en is een maat voor hoeveel 'last' de DAC en versterker hebben van ruis en interferentie op hun voedingslijnen. Dit is superbelangrijk als je een computer dichtbij hebt, omdat computers veel ruis produceren op de voedingslijnen wat met minder goede componenten zou leiden tot de eerder beschreven rommel en piepjes in de audio.

Naast de DAC en versterker zit nog een microcontroller die via USB geconfigureerd kan worden. Afgezien van wat opstartsequenties is de microcontroller voornamelijk verantwoordelijk voor het instellen van een wekker. Op een instelbare tijd kan de microcontroller via zijn DAC een audiosample injecteren in het signaalpad van de DAC en zodanig als wekker functioneren.

USB-volumeknop
Het laatste apparaat in Plank2®™, en de enige fysieke inputmogelijkheid voor de computer is een set volumeknoppen. Eén aan elke zijde van het bed. Opvallend genoeg is er nog niet echt iets op de markt wat hierop lijkt, dus ik heb het maar zelf ontworpen. Dit is precies wat je verwacht: een rotary encoder en een USB microcontroller. De microcontroller gebruikt het bekende project LUFA om een media-apparaat over USB te spelen, en met wat eenvoudige firmware zet het draaibewegingen aan de encoder om in 'volume up' en 'volume down'-keypresses. En, niet onbelangrijk, wanneer je de knop indrukt mute hij het geluid helemaal.

Naast het volume regelen is een andere functie van de volumeknoppen ook om te dienen als fysiek wake-upsignaal voor de computer. Wanneer de computer in slaapstand gaat kan hij opgewekt worden met de volumeknop.

Het is nog niet klaar!

Zoals je wel kunt zien, is Plank2®™ nog niet echt... heel mooi. Alles functioneert goed, maar het geheel moet nog afgewerkt worden. Onze slaapkamer is ingericht met witte en blauwe kleuren, dus gezien de muur en het bed al wit zijn leek ons het meest voor de hand liggende om Plank2®™ blauw te kleuren. In ieder geval moet er een vrij dekkende kleur worden gebruikt gezien de speakers uit een ander soort hout zijn gemaakt, dus beits o.i.d. zou niet mooi staan. Bovendien kan ik dan de overgangsrandjes netjes afwerken met plamuur. Maar wie weet zijn er betere ideeën - ik ben niet zo creatief met kleuren.

Daarnaast gebruik ik momenteel als volumeknoppen poepgrijze draaiknoppen die ik nog had liggen van een eerder project. Deze vloeken werkelijk met alles. Wat zal ik hieraan veranderen. Alleen de spuitbus eroverheen? Compleet andere knoppen 3d-printen? Alles is mogelijk.

Als laatste mist er nog e.e.a. aan praktische verbruiksdata. Ik hoor graag van jullie waar jullie in geïnteresseerd zijn; verbruik tijdens het kijken van een filmpje? Verbruik tijdens gaming? Zeg het maar, in de volgende post gooi ik het er allemaal bij - met wat vergelijkingen met m'n andere computers.

In ieder geval hoop ik dat je dit een leuke build vond. Ik heb me in ieder geval eindeloos vermaakt met alles van het concept tot de uitwerking van de individuele onderdelen. Plank2®™ is momenteel nog in testmodus; voordat ik alles definitief ga afwerken wil ik zeker weten dat alles betrouwbaar en naar wens functioneert. Ergens tussen Sinterklaas en Kerst wordt het geheel volledig afgewerkt en volgt een tweede blog.

Volgende: Supermarkten follow-up: uitgaven 2014 02-'15 Supermarkten follow-up: uitgaven 2014
Volgende: Alle supermarkten op een rijtje 11-'14 Alle supermarkten op een rijtje

Reacties


Door Tweakers user RobinHood, woensdag 3 december 2014 23:35

Leuk idee, erg interessante uitvoering.

En ronduit geweldig hoe zuinig je dat ding gekregen hebt.


Door Tweakers user Frozen, donderdag 4 december 2014 00:13

Jij bent ook goed met dit spul he! Super gaaf! :D

(hint, maak een ledstrip achter Plank2® voor 's avonds) :D

Door Tweakers user Kvn, donderdag 4 december 2014 00:19

Good job :-)

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 december 2014 00:21]


Door Tweakers user gravit0n_, donderdag 4 december 2014 01:42

Weer een zeer bijzonder project! Met de speakers die je nu gaat gebruiken zal alleen je audiofiele vriend nog niet overtuigd zijn, maar dat is ook niet het uitgangspunt. Zoals altijd vind ik het meest interessant hoe je het moederbord zo zuinig krijgt. Behalve een fijne soldeerbout en wat ervaring met solderen is zoiets misschien ook zelf te doen :).

Door Tweakers user Damic, donderdag 4 december 2014 07:00

Wauw 4W good job, vraagje hoe dik is die plank?


Door Tweakers user iamzero456, donderdag 4 december 2014 08:59

Waarom kijk je rollercoaster op youtube? :P Nostalgie?

Weer een top project overigens, ik ben benieuwd hoe dit er uiteindelijk uit komt te zien.

Door Tweakers user Pixeltje, donderdag 4 december 2014 09:40

Leuke uitgebreide blogpost zo! Wel apart dat de CPU ondanks het bescheiden verbruik van 10W incl. scherm toch nog 80 graden kan worden.. Moet er toch nog iets te winnen zijn ergens, of zit dat 'm echt in de CPU zelf?

Door Tweakers user onok, donderdag 4 december 2014 09:52

Echt stoer, ik wou dat ik zo goed was met electronica :P

Door Tweakers user mux, donderdag 4 december 2014 10:12

Frozen schreef op donderdag 04 december 2014 @ 00:13:
Jij bent ook goed met dit spul he! Super gaaf! :D

(hint, maak een ledstrip achter Plank2® voor 's avonds) :D
Heb ik over nagedacht en stond op het lijstje, maar uiteindelijk toch vanaf gezien. Het ziet er leuk uit op foto's maar het is eigenlijk niet functioneel voor ons. We hebben liever een aparte lamp naast het bed.
Damic schreef op donderdag 04 december 2014 @ 07:00:
Wauw 4W good job, vraagje hoe dik is die plank?
28mm. Het dikste punt van de computer zelf is 24mm, dus het past nèt aan.
Pixeltje schreef op donderdag 04 december 2014 @ 09:40:
Leuke uitgebreide blogpost zo! Wel apart dat de CPU ondanks het bescheiden verbruik van 10W incl. scherm toch nog 80 graden kan worden.. Moet er toch nog iets te winnen zijn ergens, of zit dat 'm echt in de CPU zelf?
Hij wordt bij 10W maar zo'n 40 graden - het is alleen als de computer anderhalf uur vol staat te stampen dat hij naar de 80 graden klimt. Ik acht dat scenario zo onwaarschijnlijk dat ik het wel goed vind zo. Voor een aanverwant, niet-publiek project heb ik grotere besparingen voor elkaar gekregen, maar dat gaat niet met dit moederbord.
iamzero456 schreef op donderdag 04 december 2014 @ 08:59:
Waarom kijk je rollercoaster op youtube? :P Nostalgie?
Omdat het bijzonder goed kijk/luistermateriaal is tijdens soldeerwerk e.d. En natuurlijk omdat het een geweldig spel is :D


Door Tweakers user bonyuri, donderdag 4 december 2014 15:58

Beetje gefrustreerd die tweede keer drukken op de volume knop nadat hij niet helemaal lekker luisterde :D

Door Tweakers user Spekkie88, donderdag 4 december 2014 16:08

Vet!
Maar hoe heb je eigenlijk gezorgt dat de heatpipe goed contact maakt met de cpu en het "koelblok"?

En welke picoprojector gebruik je? En is die ook ergens op het plaatje te zien? Want ik kan hem niet zo snel identificeren...

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 december 2014 16:11]


Door Tweakers user mux, donderdag 4 december 2014 16:59

bonyuri schreef op donderdag 04 december 2014 @ 15:58:
Beetje gefrustreerd die tweede keer drukken op de volume knop nadat hij niet helemaal lekker luisterde :D
Verdorie, debounce-code werkt niet goed :@
Spekkie88 schreef op donderdag 04 december 2014 @ 16:08:
Vet!
Maar hoe heb je eigenlijk gezorgt dat de heatpipe goed contact maakt met de cpu en het "koelblok"?

En welke picoprojector gebruik je? En is die ook ergens op het plaatje te zien? Want ik kan hem niet zo snel identificeren...
Het 'koelblok' en de heatpipe zitten vastgeschroefd aan het hout en zijn niet makkelijk te demonteren, maar ik heb het geheel zo gemaakt dat het moederbord er wel vrij makkelijk uit te halen is. Onder de heatpipe zit een stukje HD PU-schuim (niet echt op een foto te krijgen) dat de heatpipe richting cpu duwt. Als dan het moederbord erin geschroefd zit wordt de heatpipe er goed tegenaan gedrukt. Beetje koelpasta ertussen om luchtbellen uit te sluiten en het werkt heel aardig.

De picoprojector is een Optoma PK120 (640x360). We zouden maar al te graag een betere projector hebben, maar er is letterlijk niks goeds op de markt. Of je krijgt een lawaaimachine die 50+W verbruikt, of je krijgt op z'n best een 854x480 (native) DLP LED picoprojector. En dat terwijl zowel DLP- als laserpicoprojectoren nu al ruim 3 jaar vrij succesvol op de markt zijn. Waar blijft m'n HD laser-picoprojector?

Door Tweakers user RickMayall, donderdag 4 december 2014 17:10

Hulde! Niet alleen omdat je dit kan maar voor mij persoonlijk vooral omdat je nog "ons huis" kan schrijven... bij mij had dit halfweg het project al "mijn huis" of "mijn flat" geweest ;)

Door Tweakers user Suli, donderdag 4 december 2014 18:02

Nice! Ben benieuwd hoe de afgewerkte versie zal uitzien.

Je kan het ook gewoon kleur van de ombouw van je bed geven. Dan lijkt het 1 met de slaapkamer en valt het niet op als Plank2. Of wil je het laten opvallen/pimpen?

Door Tweakers user mux, donderdag 4 december 2014 18:07

Probleem met 'dezelfde' kleur is dat ik je nu al kan vertellen dat een 5 jaar oud RAL 9001 bed niet echt meer RAL 9001 is, en de kleur precies gaat vloeken met een net geschilderde Plank2. Het thema in onze slaapkamer is blauw en wit, dus misschien wordt hij maar gewoon blauw...

Door Tweakers user a fly, donderdag 4 december 2014 19:32

Als de afwerking tussen de speakers en plank2®™ alleen om de naden gaat: Acrylkit. Dat is gemaakt om overheen te schilderen, en je hebt alleen een vochtige spons/vinger nodig om het netjes af te werken.

Door Tweakers user brick5492, donderdag 4 december 2014 21:00

Leuk project! Ikzelf ben ook een case voor mn PC aan het bouwen van hout maar dit is een soort overtreffende trap! Prachtig gedaan! Ik ga dit project zeker volgen ;)

Door Tweakers user Cyleo, donderdag 4 december 2014 21:43

Supervet. Echt getweaked. Ik hoeverre documenteer je voor jezelf wat je doet? Zou je dit makkelijk opnieuw kunnen doen of zit er veel veilig in je hoofd?

Door Tweakers user mux, donderdag 4 december 2014 22:21

a fly schreef op donderdag 04 december 2014 @ 19:32:
Als de afwerking tussen de speakers en plank2®™ alleen om de naden gaat: Acrylkit. Dat is gemaakt om overheen te schilderen, en je hebt alleen een vochtige spons/vinger nodig om het netjes af te werken.
Bedankt voor de tip! Ik heb naast dat ook nog wel een paar krasjes in de voorkant (per ongeluk) gemaakt tijdens het klussen aan de achterkant, dus ik *denk* dat ik na het schuren ook nog wel e.e.a. moet plamuren. Of zijn daar ook betere manieren voor?
Cyleo schreef op donderdag 04 december 2014 @ 21:43:
Supervet. Echt getweaked. Ik hoeverre documenteer je voor jezelf wat je doet? Zou je dit makkelijk opnieuw kunnen doen of zit er veel veilig in je hoofd?
Het moederbord is niet heel makkelijk te reproduceren omdat ik in feite een MADPSU erop heb gemod uit losse onderdelen en twee dc/dc modules. Dat omdat er geen ruimte was voor een atx-stekker met kabel erin. Als ik dit project over een paar maanden opnieuw zou doen zou ik waarschijnlijk AC-DC-versie van MADPSU erop hangen (maar die is nu nog niet klaar).

De mods om hem zuinig te maken zijn gedocumenteerd, maar kan ik o.a. omdat ik dit soort werk ook voor m'n bedrijf doe niet zomaar in detail publiceren. Hoewel dit project niet echt technisch overeenkomt met commerciële projecten.

De fysieke constructie van Plank2 is volledig uitgemeten; de VGA-kabel zit exact in het midden, de computer zit vervolgens daarop uitgelijnd met de processor zelf weer in het midden op de andere as. De volumeknoppen zitten op 20cm van onder- en zijkant. De rest is 'connect the dots'.

De speakers zijn wel weer uit de losse pols gemaakt, op basis van de maten van een Creative Gigaworks T20 II. Die kan ik niet identiek namaken. Sterker nog, ze zijn onderling al niet gelijk :P

Door Tweakers user loes88, vrijdag 5 december 2014 08:55

Super goed gemaakt!
Ik doe het je niet na

Door Tweakers user M3lvinG, vrijdag 5 december 2014 09:57

Wat een geweldig project! Hier moet wat tijd in hebben gezeten.. Jij kunt jezelf zeker een echte Tweaker noemen! Chapeau!

Door Tweakers user elleP, vrijdag 5 december 2014 10:34

Ik zou zeggen: schuren, plamuren, [schuren], kitten, grondverven, [schuren], aflakken!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 5 december 2014 11:29]


Door Tweakers user PdeBie, vrijdag 5 december 2014 13:35

Dit is de uiterste vorm van tweaking zoals Tweakers ooit was. Briljant!

Ik zou het zelf (door gebrek aan kennis en kunde) niet aandurven een moederbord aan te passen. En het resultaat.... 4W. Mijn desktop speakers alleen gebruiken idle al meer!!

Dus niks anders dan lof voor Plank2 (en uiteraard het werk wat erin is gaan zitten).

Chapeau!

Door Tweakers user mux, vrijdag 5 december 2014 13:39

Het is nu eigenlijk een beetje brak dat m'n projector - ondanks dat het het zuinigste voldoende grote scherm is voor in bed - meer verbruikt dan de hele computer idle. :(

Door Tweakers user t1mmy, vrijdag 5 december 2014 14:10

Zisteau! ;) Nu kijken of je kan vinden op welke foto ik dat zag :) Vind zijn RCT series heeeeerlijk!

Door Dark Blue, vrijdag 5 december 2014 16:21

Ik ben wel goed met kleuren :P Misschien kun je hier iets leuks tussen vinden?
http://www.pinterest.com/search/pins/?q=headboard
Headboards met chevronpatroon of met visgraatmotief... het is maar wat bij je kamer past.

Door Tweakers user 3wielerdealer, vrijdag 5 december 2014 16:50

Gaaf project! :) Maar wat hangt daar aan/naast je geheugen module, is dat een condensator of iets? Ook om besparing te realiseren neem ik aan?

Door Spinner, vrijdag 5 december 2014 16:51

Aangezien je veel fietst voor de boodschappen (ander blog), stroom opwekken op de fiets met dynamo, opvangen in een accu/batterijen, en die energie gebruiken voor je plank pc.
Dan is 't nog zuiniger en groener :)

Door WillySis, vrijdag 5 december 2014 16:55

Wel een mooi idee.
Een computer vindt ik eigenlijk maar een lelijke doos. Ik heb nog een laptop liggen waarvan het scherm het heeft begeven Misschien kan ik die eens in een plank of bureaublad verwerken.
Om de koelprestatie te verbeteren kan je misschien het koelelment tegen de muur drukken. Steen voert de wamte een stuk beter af. Als alternatief kan je de plank2 ook een klein stukje van de muur afhalen. 5 mm is al voldoende. Met zo'n groot warm oppervlak zal er vanzelf wel een luchtstroom ontstaan. De warme lucht steigt immers op.

Door Tweakers user Milosonator, vrijdag 5 december 2014 17:56

Lekker bezig Mux. FP!

Door AT, vrijdag 5 december 2014 18:02

Heel erg netjes gedaan en zeer compact gemaakt!
Ik doe het je ook niet meteen na. Misschien wel het inbouwen, maar het zuiniger maken en slopen en solderen van een moederbord....Petje af!
Er leuk idee.

Waarom heb je gekozen voor een pico projector?
Je zou hem toch ook middels hdmi op je tv (1080p) aan kunnen sluiten?

Het geluid is 2.0 of 2.1 en komt ook van achteraf zo te zien?

Ben wel erg benieuwd hoe de prestaties zijn met video inderdaad.
Maar je gaat 1080 niet redden denk ik.

Ik blijf je project zeker volgen. Erg leuk!

Succes met je verdere acties!

Door raymond, vrijdag 5 december 2014 18:48

nu nog een gtx580 overclock erin.
nee geintje.

maar ik wil wel graag zien hoe het er dan uitziet. dat beeldscherm/projector zelf?

Door Tweakers user mux, vrijdag 5 december 2014 21:10

t1mmy schreef op vrijdag 05 december 2014 @ 14:10:
Zisteau! ;) Nu kijken of je kan vinden op welke foto ik dat zag :) Vind zijn RCT series heeeeerlijk!
Z'n Factorio-serie is ook erg goed... Nouja, ik ben algemeen Zisteau-fan :P
Dark Blue schreef op vrijdag 05 december 2014 @ 16:21:
Ik ben wel goed met kleuren :P Misschien kun je hier iets leuks tussen vinden?
http://www.pinterest.com/search/pins/?q=headboard
Headboards met chevronpatroon of met visgraatmotief... het is maar wat bij je kamer past.
Hey DB! Jou zie ik niet vaak meer op het forum. Je naam is ongeveer de kleurstelling van de rest van onze slaapkamer. Anyway, bedankt voor de link, dat is precies iets dat goed helpt. Ik ben hopeloos met eh... creatieve, kunstige dingen dus dit soort sites zijn totaal buiten mijn belevingswereld. Ik ga eens rondkijken.
3wielerdealer schreef op vrijdag 05 december 2014 @ 16:50:
Gaaf project! :) Maar wat hangt daar aan/naast je geheugen module, is dat een condensator of iets? Ook om besparing te realiseren neem ik aan?
Heh, dat is de uitgangscondensator voor de VMP311x-module die de 5V verzorgt voor het moederbord. Bij het aanschakelen van de computer wordt er een flinke stroompiek getrokken, en zonder deze condensatoren valt de computer dan direct weer uit omdat de 5V inzakt naar 0,5V ofzo.

Eén van de vele 'details' die dit een wat complexere build maken dan het op het eerste gezicht lijkt.
Spinner schreef op vrijdag 05 december 2014 @ 16:51:
Aangezien je veel fietst voor de boodschappen (ander blog), stroom opwekken op de fiets met dynamo, opvangen in een accu/batterijen, en die energie gebruiken voor je plank pc.
Dan is 't nog zuiniger en groener :)
Oei, als je over life cycle analysis begint (energiekringen) dan weet ik niet of dat positief uitkomt hoor... Een mens zet maar ~50% efficiënt voedsel om in beweging, en als dat voedsel toevallig vlees is kost dat ook ontzettend veel energie en/of milieuschade om te maken. Het zou best kunnen zijn dat het beter voor het milieu is om een kolencentrale Plank2 aan te laten drijven als je het echt helemaal doorrekent. Ik weet dit verder niet precies, maar dat is dan wel iets om over na te denken.
WillySis schreef op vrijdag 05 december 2014 @ 16:55:
Als alternatief kan je de plank2 ook een klein stukje van de muur afhalen. 5 mm is al voldoende. Met zo'n groot warm oppervlak zal er vanzelf wel een luchtstroom ontstaan. De warme lucht steigt immers op.
Plank hangt een paar mm van de muur af, zodat de muur niet beschadigt bij het ophangen/weghalen. Ik had verwacht om wel wat warme lucht te kunnen voelen, maar dit valt eerlijk gezegd vies tegen. Ik voel helemaal niks. Binnenkort krijg ik een warmtecamera, dan zal ik wel eens kijken of er iets zichtbaar is.
AT schreef op vrijdag 05 december 2014 @ 18:02:
Waarom heb je gekozen voor een pico projector?
Je zou hem toch ook middels hdmi op je tv (1080p) aan kunnen sluiten?
In bed kijken we liever naar het plafond dan naar opzij/naar voren. Dan is een projector eigenlijk de enige oplossing, omdat een TV niet zo stevig hangt aan gipsplaat.
Het geluid is 2.0 of 2.1 en komt ook van achteraf zo te zien?
Het is in dit geval 2.0, maar de printplaat kan eventueel ook voorzien in een subwoofer. Ervaring leert echter dat lage tonen behoorlijk doordreunen als je in bed ligt, dus ik heb expres een high-pass filter erin gemaakt zodat de lage tonen juist extra gedempt worden.
Ben wel erg benieuwd hoe de prestaties zijn met video inderdaad.
Maar je gaat 1080 niet redden denk ik.
De computer is niet geschikt voor games, hij heeft maar hele beperkte grafische prestaties. Maar we gebruiken hem bijna alleen voor mediaconsumptie, en dat doet hij met twee vingers in de neus.
raymond schreef op vrijdag 05 december 2014 @ 18:48:
nu nog een gtx580 overclock erin.
nee geintje.

maar ik wil wel graag zien hoe het er dan uitziet. dat beeldscherm/projector zelf?
Deze vraag heb ik vaker gehoord. Volgende blog krijgt filmpjes en meer foto's.

Door ikt, vrijdag 5 december 2014 22:24

Wahaha, wat een geniaal project!

Hoe weet je welke dingen je aan een moederbord kunt veranderen? Als je iets eraf trekt verwacht je redelijk dat dingen niet gaan werken. Dat je ook nog handmatig verschillende controllers kunt tunen/herprogrammeren! Kan dat dan extern?

In ieder geval, alle respect _/-\o_

Door Tweakers user mux, vrijdag 5 december 2014 22:31

Tja... ervaring met dit soort mods is het sleutelwoord. Eerste keer dat ik met het doel zuinigheid heb getweakt aan een computer is al in 2010; ik doe het al ruim 4 jaar.

Er zijn ook wel een hoop datasheets en andere documentatie te vinden van elektronische componenten; ik hoef het niet allemaal zelf te bedenken.

Door Tweakers user JanJeen, vrijdag 5 december 2014 22:45

Zo'n grotere 50watt+ HD LED beamer zal toch ook wel te tweaken te zijn? Ik weet er nog wel eentje in de vraag en antwoord ;)

Gave blogs! Misschien is het een idee om voor je de volume knoppen 'dimmer opbouw knoppen' te gebruiken. Of nog mooier, ze te verzinken in het oppervlak en te voorzien van dezelfde kleur als de rest van de plank.

Door Tweakers user topaj, vrijdag 5 december 2014 23:10

Zelfs benoemd in de geenstijl vrijmibo #held

Door Tweakers user lutkeveld, zaterdag 6 december 2014 18:04

Vet project zeg!

Elke 3db extra efficientie bij de speakers zorgt er voor dat je met de helft van de input dezelfde geluidsdruk krijgt. Misschien een NachtkastSub maken voor bij de Plank? ;p
Dan kan je al met een PAM8403 al een kamer met geluid vullen. Belachelijk laag (idle) verbruik, goedkoop, klein en werkt op 3.3-5v.

Die Logitech dingetjes zijn niet gericht op efficientie, dat kan veel beter. Je mag me wel een DM sturen, dan kan ik je helpen het gebruik op het audio gebied nog meer te drukken.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 6 december 2014 18:04]


Door Tweakers user Bulkzooi, zaterdag 6 december 2014 20:21

Hé Mux...
Weer een erg leuke hack. _/-\o_ Ik herriner me ook fluffy nog. Nou dacht ik het volgende:

De $160 Asus Chromebox vindt ik een erg interessante PC. Standaard is het besturingssysteem ChromeOS, maar het is mogelijk om m.b.v. Coreboot hier een Open Source Bios en een Linix OS op te gebruiken. Nou is het al een extreem efficient (niet boven 15W met USB-copy of 1080P playback) apparaat maar ik vraag me of sommige van jou hacks dit apparaat nog beter zou kunnen maken.

Nou zou ik bv. geen 2e geheugenbankje nodig hebben, de audio codec lijkt er ook af te kunnen (ik gebruik toch HDMI passthrough), 1.35V RAM, en hoor ik jou nog allerlei zaken benoemen (VRU tuning) die veel goed doen.

Hoeveel denk jij dat er grofweg nog aan winst valt te behalen bij gebruik als HTPC (vooral netwerk 1080P, ook SDD/USB). Hij zit met HDMI aangesloten en ik zou voorlopig die displayport wel kunnen missen. Zou een andere power adapator (efficienter en met 5 Volts en 2-3 Amperes veel helpen?

Zit je dan op 's werelds zuinigste sub €200 x86 HTPC? :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 6 december 2014 21:31]


Door Tweakers user mux, zaterdag 6 december 2014 23:27

lutkeveld schreef op zaterdag 06 december 2014 @ 18:04:
Vet project zeg!

Elke 3db extra efficientie bij de speakers zorgt er voor dat je met de helft van de input dezelfde geluidsdruk krijgt. Misschien een NachtkastSub maken voor bij de Plank? ;p
Dan kan je al met een PAM8403 al een kamer met geluid vullen. Belachelijk laag (idle) verbruik, goedkoop, klein en werkt op 3.3-5v.

Die Logitech dingetjes zijn niet gericht op efficientie, dat kan veel beter. Je mag me wel een DM sturen, dan kan ik je helpen het gebruik op het audio gebied nog meer te drukken.
Ik ben zeker geïnteresseerd om meer te leren hierover, want met name op het gebied van drivers en enclosures heb ik weinig ervaring. Ik weet de basics en that's it.

Qua efficiëntie heb ik op zich niet echt meer iets te winnen hier, met name omdat we de speakers al sub-1W sturen. We hebben héél weinig nodig. Het is een vrij reflecterende ruimte (redelijk kale muren, alleen twee gordijnen en het bed zelf qua demping) en we hebben rekening te houden met de buren. Daarom zijn de versterkerchips ook ongekoeld in deze toepassing.

De drivers en behuizingen zijn ook puur op esthetiek gekozen. Die gaan niet veranderd worden t.b.v. geluidskwaliteit, of efficiëntie.

Maar voor toekomstige projecten hoor ik hier graag e.e.a. over. Of, als je zin hebt: waarom schrijf je er niet een (reactie)blog over zodat iedereen deze informatie kan gebruiken :D
Bulkzooi schreef op zaterdag 06 december 2014 @ 20:21:
De $160 Asus Chromebox vindt ik een erg interessante PC. Standaard is het besturingssysteem ChromeOS, maar het is mogelijk om m.b.v. Coreboot hier een Open Source Bios en een Linix OS op te gebruiken. Nou is het al een extreem efficient (niet boven 15W met USB-copy of 1080P playback) apparaat maar ik vraag me of sommige van jou hacks dit apparaat nog beter zou kunnen maken.

Nou zou ik bv. geen 2e geheugenbankje nodig hebben, de audio codec lijkt er ook af te kunnen (ik gebruik toch HDMI passthrough), 1.35V RAM, en hoor ik jou nog allerlei zaken benoemen (VRU tuning) die veel goed doen.

Hoeveel denk jij dat er grofweg nog aan winst valt te behalen bij gebruik als HTPC (vooral netwerk 1080P, ook SDD/USB). Hij zit met HDMI aangesloten en ik zou voorlopig die displayport wel kunnen missen. Zou een andere power adapator (efficienter en met 5 Volts en 2-3 Amperes veel helpen?

Zit je dan op 's werelds zuinigste sub €200 x86 HTPC? :)
Is moeilijk te zeggen zonder er wat uitgebreider aan te meten. In principe is de Chromebox gewoon een sterk gereduceerd laptopsysteem in een doosje zonder scherm. We weten dat Haswell een platform power van ongeveer 2,5W DC heeft, dus als ze goed hun best hebben gedaan zou dit systeem terug te brengen moeten zijn tot ruwweg 3-3,5W aan het stopcontact. 6,8W aan het stopcontact is sowieso veel te veel; dat is meer dan Plank en dat is een desktop. Iemand heeft z'n huiswerk niet gedaan.

Ik ben geen fan van dit soort systeempjes om één hele simpele reden: ze zijn sterk underpowered, dus zodra er iets nieuws langskomt (en laten we eerlijk zijn, Youtube alleen al wisselt ieder jaar wel van codec) is je HTPC obsolete. Ik bouw mijn computers liever om langer mee te kunnen gaan. Plank2 is niet voor niets een desktopsysteem: als ik een oude tweedehands laptop in een plank had gebouwd was het misschien makkelijker geweest, maar kon ik over 2 jaar gegarandeerd geen 60fps 4K video (of wat ze dan ook bedenken) afspelen.

De low-end (sub-€200) chromebox kan al geen 4K decoden, daar begint het al. Meh. Liever een i5 NUC. Is nog zuiniger ook.

Door Tweakers user lutkeveld, zondag 7 december 2014 10:17

Je kan idle verbruik van de versterker met factor 10 verlagen door over te schakelen naar de PAM8403. Dat gaat dan wel ten koste van behoorlijk wat decibel headroom, dus misschien is het maar beter om het zo te laten.

Vind zelf efficiëntie, zoveel mogelijk uit zo weinig mogelijk halen, op gebied van audio erg interessant. Als ik tijd heb kan ik er wel een blog over schrijven, denk dat veel mensen nog steeds met een 'watt-fetisj' zitten en geen idee hebben wat er nou werkelijk belangrijk is.

Door Tweakers user mux, zondag 7 december 2014 10:29

Het grootste punt met stellen dat het verbruik van de versterker zoveel wordt teruggedrongen is dat ik niet alleen een versterker op dat bord heb zitten; de USB-hub, MCU en DAC verbruiken bij elkaar meer dan de versterkerchip. De daadwerkelijke hap die uit het verbruik wordt gehaald is vrij beperkt.

Daarnaast is PAM8403 vrijwel onmogelijk via normale distro's te krijgen, dus dan zou ik liever een alternatief zien die iig bij digikey te krijgen is.

M'n plan is om de versterkermodule te reviseren zodat alle bugs eruit zijn, en uiteindelijk op tindie oid te verkopen. Er zijn maar heel weinig geïntegreerde USB-versterkers verkrijgbaar, ik had echt moeite met het vinden van iets acceptabels en zelfs dan was het nog erg duur. Alle verbeteringen aan dit project komen dus ten goede aan het eindproduct, wat ik met minimale marge (genoeg om zooi van te versturen en defecte exemplaren te vervangen) verkoop.

[Reactie gewijzigd op zondag 7 december 2014 10:30]


Door Tweakers user Aionicus, maandag 8 december 2014 18:36

Hey mux !

even nog een heads up , je staat op http://hackaday.com/blog/page/4/ !

Best wel veel kudo's als je daar terecht komt :d , internationale fame erbij ^^

Grats man :D

Door Tweakers user mux, maandag 8 december 2014 18:51

Ik had `t inderdaad al van tevoren te horen gekregen van één van de editors; erg nice! En dat voor een project dat relatief minder werk was dan bijv. Fluffy2.

Door Tweakers user Aionicus, maandag 8 december 2014 19:18

Alsnog , je moet het maar kunnen , ik ben heel goed in debuggen / software issues oplossen maar zo knutselen als jij kan aan een bordje dat kunnen er maar weinigen.

Hoop dat je ooit is Deur(1) gaat maken , een echte high tech deur die voor je opendoet als hij je herkend etc met een echte visual doormail voor als je niet thuis bent :P

Jouw blogs (oa fluffy2) zijn toch echt pareltjes onder de blogs mbt hoe een echte tweaker is.
Driedubbel verdiende petje af hoor!

Door Tweakers user mux, maandag 8 december 2014 19:51

Dank je wel :) Ik zal ongetwijfeld nog wel eens een Deur maken (computer in een deur ofzo), maar voorlopig is het eerstvolgende project op de lijst een nieuwe server+router+switch.

Ik hoop dat er meer mensen komen die dit soort builds gaan doen, want het is zowel erg leuk om te doen als om de doorgaans vele positieve reacties erop te ontvangen.


Door Tweakers user Jan Ham, woensdag 17 december 2014 13:08

Leuk project.

I.p.v. verf kan je ook een stuk behang met leuk motiefje erop plakken of een groot geprinte foto die je leuk/geschikt vind.

Die 50+ Watt projectors die je niet geschikt vond. Zijn die ook met LED projectie lamp?
In de toekomst een projector mod? ;)

Door Tweakers user mux, woensdag 17 december 2014 13:18

Hm, ik wil toch liefst wel een strak afgewerkt geheel. Behang of een foto wordt al gauw erg kitscherig. Maar ik kijk nog wel rond; wie weet. Ik ben nu iig bijna een week ziek geweest, dus heb weinig/geen tijd gehad om me ermee bezig te houden :(

Voor wat betreft projectoren: tja, een fan is sowieso uit den boze. En dan valt 99% van de projectoren al af. Verder zijn de meeste projectoren ook veel te groot, zelfs 'mini'-projectoren. En we hebben niet meer licht nodig dan wat er uit onze optoma PK120 komt. En let wel; dit ding is niks speciaals: het is gewoon een run-of-the-mill LCoS projector met RGB LED-lichtbron. Maar dan 3x1W LEDs ipv een 30W exemplaar.

Het enige wat we graag zouden zien is een variant met meer (native) pixels, op z'n minst 1280x720. Dat is momenteel om voor mij onduidelijke redenen nog helemaal niet op de markt, terwijl dit soort projector verder zo geweldig is. En dat is niet echt te modden :(

Door Tweakers user necessaryevil, vrijdag 19 december 2014 21:18

Hulde!

Ik weet dat een vraag makkelijk gesteld is, maar heb je ook een close-up van de soldeerverbindingen?
mux schreef op donderdag 04 december 2014 @ 18:07:
Probleem met 'dezelfde' kleur is dat ik je nu al kan vertellen dat een 5 jaar oud RAL 9001 bed niet echt meer RAL 9001 is, en de kleur precies gaat vloeken met een net geschilderde Plank2. Het thema in onze slaapkamer is blauw en wit, dus misschien wordt hij maar gewoon blauw...
In de slaapkamer ga je natuurlijk niet die moeite doen om alles in een keer over te verven. En soms is alles tegelijk oververven nog niet genoeg, nee, je moet ook als je meerdere potten verf nodig hebt, je laatste beetje met de volgende pot mengen, anders zie je het alsnog!

Door Tweakers user mux, vrijdag 19 december 2014 22:17

necessaryevil schreef op vrijdag 19 december 2014 @ 21:18:
Hulde!

Ik weet dat een vraag makkelijk gesteld is, maar heb je ook een close-up van de soldeerverbindingen?
Nee, niet echt. Ik heb m'n eigen interne documentatie van wat ik precies heb gedaan (want dat is ondanks dat ik het vrij laconiek opschrijf toch best high-tech), maar dat zijn alleen schema's en matlab-modellen. Plank2 hangt zelf nu lekker tegen de muur en wil ik er eigenlijk pas weer vanaf halen als ik hem ga afwerken (tussen kerst en oud&nieuw).

Door Ömer, vrijdag 9 oktober 2015 18:14

Woooow baas, dit is echt een leuk project.

Ben zelf nu bijna 17, en denk dat ik binnenkort zelf ook is een keer iets in elkaar ga knutselen.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.