Ben jij de volgende winnaar van de ASN Wereldprijs?

Door mux op vrijdag 20 juni 2014 12:15 - Reacties (5)
Categorie: MADPSU, Views: 5.431

Het is weer zover, de ASN Wereldprijs 2014 is van start gegaan. Zoals de meeste lezers van mijn blog wel weten heb ik hier inmiddels 2 jaar geleden aan meegedaan (wat gaat de tijd snel!) met mijn project MADPSU. En hoewel ik ook daar nog eens uitgebreid over moet gaan bloggen, wil ik in deze post vooral even de aandacht vestigen op de Wereldprijs van dit jaar. Je hebt tot 2 juli om je in te schrijven, en voor iedereen met een waardevol duurzaam idee is dit stérk aan te raden.

http://tweakers.net/ext/f/O5mlA8kHFjEcXOBnmJbJOj67/full.png

Allereerst: ik zal dit jaar helaas niet meedoen. Ik ben bezig met de laatste loodjes van mijn M.Sc., de eerste maanden van mijn nieuwe BV, de afwikkeling van mijn werk aan de HvA én mijn doorlopende werk bij DLR en dit alles kost me teveel tijd om mee te kunnen doen aan de wereldprijs. Overigens; een goed deel van deze drukte komt voort uit de Wereldprijs en andere media-aandacht rondom mijn projecten, dus als je over 2 jaar ook om wilt komen in (leuk!) werk, stop dan vooral niet met lezen :)

Ik vind het heel jammer dat ik niet kon meedoen, want de Wereldprijs was een supernuttige besteding van mijn tjd in de loop van 2012. Ik heb er ontzettend veel geleerd;
  • De Wereldprijs begon met in feite een populariteitswedstrijd; van de meer dan 100 projecten die waren ingeschreven op de website konden maar 10 per categorie door naar de tweede ronde. Hiervoor moesten internetstemmen geworven worden, en dit was de eerste keer dat ik actief mensen op het internet heb moeten vragen om stemmen. Dit jaar gaan er maar liefst 25 projecten per onderwerp door naar de tweede ronde en worden de projecten zowel vanuit de ASN Bank als op basis van stemmen gekozen.
  • Na de eerste ronde begonnen regelmatige workshops waarin aandacht werd gegeven aan hoe je je product in de markt zet. Voor een ingenieurstype als ik voelde ik me totaal als vis uit water, maar goede begeleiding vanuit onder andere GreenWish maakte dat ik toch veel heb kunnen leren en uiteindelijk een strakke presentatie kon neerzetten voor de jury. Hierdoor ging ik naar de finale samen met 4 andere projecten in mijn categorie.
  • Voor de finale moest een businessplan en een eindpresentatie gegeven worden. Hiervoor werden ook workshops en begeleiding gegeven, wat in mijn geval zowel tot de hoofdprijs in mijn categorie als een hoop media-aandacht en een aantal nieuwe klanten voor mijn bedrijf heeft geleid. Ook de projecten die uiteindelijk niet hebben gewonnen hebben een hoop profijt gehad van deze vaardigheden, en sommigen gebruiken nog steeds (een licht gewijzigde vorm van) hun laatste pitch en bedrijfsplan voor hun projecten.
  • Een fase die niet genoemd wordt op de website maar alsnog belangrijk was voor mij was de nasleep: ik werd wekenlang bestookt met tientallen mailtjes per dag en heb hieruit een aantal opdrachten en werkverbanden, alsmede een hoop nuttige netwerkcontacten kunnen halen.
Dit jaar loopt het ruwweg hetzelfde als in 2012, maar met meer begeleiding en meer ruimte voor extra projecten in het wedstrijdtraject. Als je dus bezig bent met een startup op het gebied van duurzame energie - of één van de andere categorieën van de Wereldprijs - zou ik stérk aanraden om een project aan te maken op de site van de Wereldprijs en je best te doen in dit project. Het zijn gratis, hoogwaardige workshops en als je écht goed bezig bent kun je nog een fikse geldprijs winnen ook.

Volgende: Waar blijven de x86-zakcomputers? 07-'14 Waar blijven de x86-zakcomputers?
Volgende: BBG Zuinige Server Maart 2014 03-'14 BBG Zuinige Server Maart 2014

Reacties


Door Tweakers user i-chat, vrijdag 20 juni 2014 23:44

leuk dat je nog even pitched voor deze wedstrijd,

verder, wanneer komen er nu eindelijk eens blogposts over eindproducten en waar je ze kunt bestellen :P

Door Tweakers user mux, zaterdag 21 juni 2014 10:36

Heh... zodra ik tijd heb om erover te bloggen :)

Door Tweakers user Timons106, zaterdag 21 juni 2014 18:05

Bedankt dat je ons nog even op de hoogte brengt van deze "wedstrijd" :).

Ik heb best een goed idee (imo) waar ik sowieso eigenlijk al mee verder wilde.
Het betreft een platform waar buurtbewoners kunnen communiceren binnen een "Green Ground" om samen te werken aan de groenervaring in de buurt.

Er is al een deel geprogrammeerd en ontworpen, en ook hebben we het domeinnaam (http://greenground.nl/) al in ons bezit (er komt een nieuwe landing page aan!).

Door Tweakers user mux, zondag 22 juni 2014 11:01

Da's een erg goed idee. Er zijn in aardig wat buurten al losse samenwerkingsverbanden; samenkoop-acties voor zonnepanelen, buurtpreventie, of zoals in mijn buurt een initiatief om de hoeveelheid onkruid op de stoep en weg te verminderen en daardoor de inzet van vergif te minimaliseren. Het probleem met deze initiatieven is dat ze een korte tijd goed gaan, maar dat mensen na verloop van tijd hun interesse verliezen. Erger nog is dat je je zult verbazen hoe vaak mensen verhuizen in een gemiddelde buurt, en hoe groter het gebied waarover wordt samengewerkt, des te meer mensen zullen weggaan en worden vervangen door nieuwe bewoners die niks hebben met zo'n project.

IMO is dat een belangrijk punt om over na te denken bij je project.

Maar het klinkt inderdaad als een project dat helemaal in het straatje van de ASN Wereldprijs past. Heb je je al ingeschreven? Wanneer je dat doet, wil je dan linken naar je project?

Door Tweakers user Timons106, zondag 22 juni 2014 11:42

@mux, bedankt voor je input! Dat zijn zeker goede punten om over na te denken.
Er zijn sowieso erg veel dingen waar we rekening mee moeten houden omdat je bijvoorbeeld niet zomaar ergens een plantje mag poten, we werken daarom ook samen met Stadsbeheer Rotterdam.

Ik heb me nog niet ingeschreven omdat ik nog even een goede beschrijving moet maken, en ik heb het momenteel erg druk met mijn studie.
Als ik me heb ingeschreven zal ik hier een linkje plaatsen :).

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.