EV Mods: Flat wheel covers

Door mux op vrijdag 18 mei 2018 10:50 - Reacties (27)
Categorie: Videos (PowerElectronicsBlog), Views: 1.633

Het is tijd voor aeromods! De eerste aeromod waar enige moeite in zit leg ik in deze video uit. Ik heb van glasvezel en epoxy een set vlakke wielkappen gemaakt waarmee ik een paar procent aerodynamische winst probeer te maken. In combinatie met... zoveel aeromods als nodig, zorgt dit hopelijk in de toekomst voor een gemiddeld verbruik van de auto van 100Wh/km

Mux gaat scheikunde doen

Door mux op dinsdag 8 mei 2018 19:43 - Reacties (10)
Categorie: Videos (PowerElectronicsBlog), Views: 67.680

Hoi! Ik ben mux en ik doe... scheikunde? In de loop van 2018 wil ik een aantal scheikunde-experimenten gaan doen op de Hackerspace die ik graag bezoek, en voor dat doel heb ik een zuurkast gebouwd. In deze video geef ik een tour van de zuurkast en een deel van de materialen die we hebben. Ergens in de komende weken zal ik het eerste experiment hier posten. In de loop van 2018 ben ik een aantal projecten hierin van plan te doen, waaronder het maken van een lithium-ionbatterij from scratch.

[video] Leaf mods: range update & more!

Door mux op dinsdag 24 april 2018 19:17 - Reacties (19)
Categorie: Videos (PowerElectronicsBlog), Views: 2.805

De komende maanden zal de vooruitgang van modificaties aan mijn auto wat langzamer worden - met name omdat ik nieuwe hardware moet ontwerpen, bouwen en testen en dat is een proces dat tijd kost. Toch heb ik inmiddels alweer aardig wat verbouwd aan mijn auto en meer ervaring opgedaan met het nieuwe extender-pack. Dus hierbij een update!

Muxtronics onderdelen bestaat 2 jaar!

Door mux op zaterdag 31 maart 2018 11:33 - Reacties (27)
Categorie: Techniek, Views: 3.988

Eind Maart 2016 begon ik mijn Farnell-besteldienst - Muxtronics onderdelen - om mensen zonder KvK in staat te stellen onderdelen te bestellen bij één van de grootste elektronische componentenboeren in de wereld. Inmiddels zijn we 2 jaar en krap 1200 orders verder, dus rest de vraag: hoe staat het ermee?

De dienst in een notendop

Voor wie geen idee heeft waar ik het over heb: ik draai een dienst voor mensen met een elektronica-hobby onderdelen kunnen bestellen. Een webshop? Nee, mijn dienst werkt iets anders. Je kunt namelijk wel elektronische onderdelen - chips, weerstandjes, condensatoren, enz. - kopen bij diverse webshops, maar deze houden vaak maar een heel beperkt assortiment aan met weinig voorraad. Er bestaan alleen al honderdduizenden soorten weerstanden, het is geen doen voor een webshop om die allemaal op voorraad te houden.

Componentendistributeuren doen dat wel - Farnell, Digikey, Mouser, TME, RS Components, enz. - maar hier kun je zelden als consument terecht. Je hebt een KvK-nummer nodig, en dat is brak. Met mijn dienst kun je ook zonder KvK-nummer bestellingen doen bij Farnell. Ik ben als het ware een doorgeefluik voor de diensten van Farnell. Mijn dienst is niet gratis - het kost ¤2,42 per order - en met die prijs dek ik mijn tijd, hosting, wanbetalingen, retouren en consumentenrechten.

Dus, hoe lopen de zaken?
Doordat ik niet echt een winstoogmerk aanhoud voor deze dienst, vind ik het leuk om een kijkje in de keuken te geven. Wellicht is dit nuttige informatie voor mensen die een eigen bedrijf willen opzetten.

Ik maak hoe dan ook fout #1 van een bedrijf runnen: ik adverteer nergens met mijn diensten. Niet dat ik het niet probeer; maar de paar pogingen die ik heb gewaagd zijn niet doorgezet, en ik heb het druk genoeg met andere zaken dat ik er niet zoveel aandacht aan besteed. Zo was de adspace van Circuitsonline.nl reeds vol op het moment dat ik ernaar vroeg, en liep integratie met The Things Network spaak op een chronisch gebrek aan tijd aan beide kanten. Adverteren op Tweakers.net is véél te duur voor de marges die ik draai (afgezien van blogs schrijven) en Google Ads zijn nog onbekend voor mij - wellicht kan iemand mij daar meer over vertellen in de comments.

Desondanks groeit de dienst schijnbaar op pure word-of-mouth steeds verder. Als we eens kijken naar het aantal orders per maand:

https://tweakers.net/ext/f/Gao6BVwGpsJHzKnWQQx48Qay/full.png

Hier zien we een gestage groei in de eerste maanden, dan een tijdje beperkte groei, en sinds eind vorig jaar weer een flinke groeispurt. In deze maand, Maart 2018, heb ik de meeste orders ooit verwerkt. Ik sla geen orderinformatie op, dus het is moeilijk voor mij om te bepalen exact waar de groei vandaan komt, maar er zijn wel opvallend veel orders uit de omgeving Eindhoven, Nijmegen en in mindere mate Delft/Den Haag. Mijn gok is dat de dienst vooral aan populariteit wint bij universiteiten en hogescholen. En dit is exact de doelgroep die ik probeer te bedienen; in mijn ogen bewijst dit nog steeds het nut van de dienst. Ik ga dus voorlopig door.

In de ordergrootte is eigenlijk geen significante wijziging; de bulk van de orders zit tussen de 0-50 euro:

https://tweakers.net/ext/f/dYfio9UcOMC3w76L25ZmUb8x/full.png

Uiteraard gaat lang niet alles altijd even goed; zo heb ik inmiddels 3 keer het foute ontvangstadres doorgegeven aan Farnell, waardoor een bestelling bij een eerdere klant of bij mezelf werd bezorgd. Gelukkig is dit op één keer na op zijn pootjes terecht gekomen. Ook heb ik in 1 geval een bestelling pas sterk vertraagd doorgezet doordat ik over de bestelling heen had gekeken.

Meest ingrijpend was een accountblokkering midden in 2017. Buiten mijn kennis had Farnell mijn account geblokkeerd, waardoor zendingen wel geplaatst konden worden maar niet werden verzonden. Ik merkte dit pas toen klanten klaagden dat ze hun bestellingen niet ontvingen - een paar dagen te laat. Dit is uiteindelijk op zijn pootjes terecht gekomen, met een dozijn vertraagde zendingen als enige echte consequentie.

Financieel gezien gaat het z'n gangetje. Op een totaal van 1146 orders heb ik inmiddels twee wanbetalingen gehad, maar met een totaalbedrag van nog onder de 20 euro. In totaal heb ik ¤45134,92 aan orders verwerkt, met een brutomarge van ¤2829,69. Van deze marge gaat BTW, hosting, wanbetaling, retouren enz. af, wat de nettowinst op ¤2111,60 brengt over de loop van het hele bestaan van de dienst. Op zich niet slecht; dat is een mooie 13e maand. Nouja, een halve, gezien het me 2 jaar duurde om het bij elkaar te sparen.

De winst wordt direct terug in het bedrijf gestopt; ik gebruik dit geld als werkuren om te programmeren aan de site. Daarover gesproken:

Nieuwe features!
Ik had in Q3-Q4 2017 al willen klussen aan de site, maar dit heeft door verdere drukte en andere projecten altijd een wat lagere prioriteit gekregen. Echter had ik nu een rustig weekje en kon ik m'n tijd besteden aan dit soort werk. Afgezien van een stapeltje bugfixes zijn er de volgende nieuwe features:
  • Review order tijdens checkout. Eigenlijk een feature die iedere webshop moet hebben, maar die bij mij nog miste. Je kunt nu je order bekijken tijdens het invullen van je verzendinformatie.
  • Onderdelen toevoegen met GET-parameters. Je kunt nu ?order=[ordernummer],[aantal];[ordernummer2],[aantal2],... achter de URL zetten om onderdelen toe te voegen aan je bestelling. Dit was een noodzakelijke toevoeging om een terug-knop te implementeren tijdens checkout. Ik maak geen gebruik van cookies of session variables (vanwege risico op datalekken), dus dit was de beste oplossing.
  • Productlinks naar Farnell. In je bestellijst zijn de producten nu links waarmee je direct naar Farnell wordt gestuurd, zodat je kunt kijken of je het correcte onderdeel hebt besteld
  • Aantallen zijn editable. Ook een quality of life-verbetering zodat je je product niet moet verwijderen en opnieuw toevoegen als je een andere hoeveelheid wilt bestellen
Daarnaast ben ik bezig met integratie van Mollie, een payment provider, in m'n site. Hiermee kun je over een paar weken direct je bestelling betalen in plaats van het apart over te moeten maken. Dit stelt je ook in staat om met een creditcard, Paypal of Bitcoin te betalen. Ik weet niet precies hoe lang het duurt voordat dit volledig geïmplementeerd is, gezien Mollie mijn site moet goedkeuren voordat ik het live kan zetten. Zoals in de vorige update al genoemd zal dit wel gepaard gaan met een milde kostenverhoging; voor overschrijvingen, Bitcoin- en iDeal-betalingen wordt ¤3,00 incl. BTW i.p.v. de huidige ¤2,42 gerekend, voor Paypal en creditcards geldt daar bovenop nog een extra percentage. Deze zijn te vinden op de tarievenpagina van Mollie.

Ik ben ook nog bezig met het uitvogelen van één laatste probleem: Strato's SMTP-server wordt geblokkeerd door Microsoft/MSN/Live.com adressen. Hierdoor bouncen soms orderbevestigingen. Dit is met name een probleem als betalingen straks geautomatiseerd worden. Ik zoek nog naar een sluitende oplossing hiervoor - waarschijnlijk een proxy of externe maildienst.

Ik hoor het graag via de bugtracker als ik nieuwe bugs heb gemaakt, of oude niet afdoende heb gefikst!

Conclusie

Tja, wat is er nog meer te zeggen? Ik vind het cool dat de site nog steeds zo populair is en het businessmodel werkt totnogtoe prima. Ik hoop met de hoge mate van automatisering de kosten laag te kunnen blijven houden en de service zo goed mogelijk. Op naar nog twee jaar!

EV Mods: Nissan Leaf accu-uitbreiding deel 3

Door mux op zaterdag 24 maart 2018 08:53 - Reacties (26)
Categorie: Videos (PowerElectronicsBlog), Views: 3.796

Vandaag een wat langere aflevering waarin ik m'n extender uitbreid naar 16 modules (17,4kWh) en de auto helemaal leegrijd om te zien hoe ver hij komt. Ook leg ik uit waarom de batterijchemie uitmaakt bij het installeren van een extender.